تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۲۸۹ نشست ۱۹۶»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
خط ۱۳: خط ۱۳:
 
'''مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۲۸۹ نشست ۱۹۶'''
 
'''مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۲۸۹ نشست ۱۹۶'''
  
صورت مذاکرات روز شنبه ۲۸ شهر ذی حجه الحرام ۱۳۲۸
+
صورت مذاکرات روز شنبه ۲۸ شهر ذی حجه الحرام ۱۳۲۸صورت مذاکرات روز سه‌شنبه غره شهر محرم الحرام ۱۳۲۹
  
مجلس دو ساعت و بیست دقیقه قبل از غروب آفتاب تحت ریاست آقای ذکاءالملک تشکیل شد.
+
مجلس دو ساعت قبل از غروب به ریاست آقای ذکاءالملک تشکیل شد و صورت جلسه روز شنبه را آقای معاضد الملک قرائت نمود. غائبین جلسه قبل:
  
صورت جلسه روز ۵ شنبه را آقای معاضد الملک قرائت نمود.
+
حاج وکیل الرعایا ـ آقامیرزا اسدالله خان بدون اجازه.
  
(غائبین جلسه قبل)
+
فهیم الملک ـ حاج آقا ـ سپهدار اعظم ـ سردار اسعد در موقع مقرره حاضر نشده‌اند.
  
دهخدا. آقامیرزا اسدالله خان. بدون اجازه. آقا سید حسین اردبیلی. حاج وکیل الرعایا با اجازه.
+
رئیس ـ در باب صورت مجلس اگر ملاحظاتی هست بفرمائید.
  
حسن علی خان. مستشارالدوله. ممتازالدوله آقای سیدمحمدرضا. دکتر اسمعیل خان. فهیم الملک. حاج مصدق الممالک. حاج آقا. قوام الدوله. سپهدار اعظم. سردار اسعد. آقامیرزا ابراهیم قمی. در موقع مقرره حاضر نشده.  
+
فهیم الملک ـ روز شنبه بنده به واسطه یک کاری که از قوانین مالیه به مجلس شورای ملی رجوع شده بود از موقع دیر آمدم و به آقای رئیس هم عرض کردم نمیدانم چرا در صورت مجلس اجازه بنده را ذکر نکرده‌اند.
  
رئیس ـ در باب صورت مجلس ملاحظاتی هست بفرمایند.
+
ارباب کیخسرو ـ در آن دو سئوالی که بنده از وزیر داخله کرده بودم در آن قید نشده است که خود وزیر داخله تصدیق کردند که در بعضی بلاد دور دست حکام تجاوز می‌کنند و دیگر اینکه در مسئله دویم عرض کردم استیضاح خواهم کرد آنهم قید نشده است.
  
(چون اظهاری نشد صورت مجلس را امضاء نمود)
+
معاضدالملک ـ حالا آقای ارباب آن عرایض سابقه بنده را که اعتراض میکردند که چرا مشروح می‌نویسند تصدیق خواهند فرمود نظر به همین نکته بود حالا خودشان اعتراض نکنند و حالا اینجا عین آن سئوال و جواب نوشته نشده است لکن حواشی آن نوشته شده است.
  
راپورت کمیسیون فوائد عامه به عبارت ذیل قرائت شد.
+
ارباب کیخسرو ـ بنده عرض می‌کنم خوبست از آن چیزهائی که مفصل می‌نویسند بکاهند و آن چیزهائی که جواب وزیر است و سندیت دارد تمام بنویسند اظهارات بنده سندیت ندارد می‌نویسند ولی چه شد جواب وزیر که سندیت دارد در این را قید نمیکنند
  
۲۸ ذی‌حجه نمره ۳۲ از کمیسیون فوائد عامه به مجلس شورای ملی تقاضای وزارت پست و تلگراف راجع به ساختمان یک دستگاه پست‌خانه و تلگراف خانه در سرحد جلفا در کمیسیون فوائد عامه و پست و تلگراف موضوع مورد بحث قرار داده شد نظر به حفظ شئون دولت کمیسیون ساختمان پستخانه و تلگراف‌خانه را در سرحد جلفا تصویب نموده تعیین مخارج و مصارف آن را موقوف به تصویب کمیسیون بودجه می‌داند.
+
رئیس ـ در باب صورت مجلس دیگر ملاحظاتی نیست (اظهاری نشد)
  
رئیس ـ این راپورت کمیسیون فوائد عامه را باید رجوع کنیم به کمیسیون بودجه بعد از آنی که راپورت داد جزء دستور گذاشته خواهد شد.  
+
رئیس صورت مجلس را امضاء نمود ـ صورت استیضاح ارباب کیخسرو بدین مضمون قرائت شد: مقام منیع ریاست مجلس مقدس شورای ملی شیدالله ارکانه ـ چنانکه در جلسه گذشته با حضور آقای وزیر داخله عنوان شد بنده در خصوص تجاوزات غیرقانونی رشیدالملک حکمران اردبیل از وزارت داخله استیضاح خواهم نمود لهذا مقرر شود در زودترین جلسات بجهت استیضاح وزیر مزبور حضور به هم رسانند.
  
راپورت کمیسیون بودجه به مضمون ذیل قرائت شد: در مجلس شورای ملی رأی داده‌اند که سالی هجده هزار و هیجده هزار و شصت و سه تومان به ترتیب مقرره ماهیانه به اداره بلدیه داده شود ولی تصریح نگردیده است که این میزان فقط برای سنه ماضیه تخافوی ئیل بوده یا در هذا السنه ایت ئیل هم باید این ترتیب مجری شود و دیگر اینکه چون قانون اداره نوافل از مجلس گذشته است و عایدی آن جمع اداره بلدیه است با داشتن عایدات منظم اداره بلدیه محتاج نخواهد بود با تنگدستی دولت هر ماه مبلغی از مالیات مملکتی را دریافت دارد کمیسیون بودجه در این خصوص مذاکرات نموده و اینطور صلاح می‌‌داند که تا وقتی که قانون مالیات وسائط نقلیه به موقع اجرا گذاشته نشده است به ترتیب معمول سابق رفتار نموده و در سال ۱۸۰۶۳ تومان را ماه به ماه وزارت مالیه بدهد ولی هر وقت مالیات نوافل معمول و مأخوذ گردید دیگر این مبلغ داده نشود.
+
ارباب کیخسرو ـ این لفظ استیضاح یک تری بدل وزراء انداخته است و چنان تصور میکنند که هر استیضاحی اسباب آن خواهند بود که وزیر را از مسند وزارت پائین بیاورد استیضاح یک اسفنافیست که از وزیر می‌شود که معین شود تقصیر از وزیر است یا از دیگری البته اگر از وزیر باشد آن وقت وزیر از مسند وزارت پائین می‌آید اگر از کسی دیگر باشد آن وقت تقاضای دیگری می‌شود این است که تا بحال مقداری اینجا استیضاح شده است و هیچکدام برای جواب حاضر نشده‌اند مثلاً از کابینه‌های سابق که استیضاح شده است نیامده‌اند جواب بگویند یا اینکه استعفا کرده‌اند گویا منحصر شده است راه گریز وزراء یا اینکه استعفا بدهند استعفا علاجی برای مملکت نخواهد شد در مقابل استیضاح باید حاضر شوند جواب بگویند به همان استعفا نباید اکتفا کرد به موجب قانون اساسی باید عمل کرد تا اینکه تکلیف معلوم شود این است که بنده تقاضا می‌کنم وزیر داخله و سایر وزراء که باید حاضر شوند و جواب استیضاحات را بدهند زودتر حاضر شوند و جواب بدهند. راپورت کمیسیون بودجه به این عبارت قرائت شد:
  
آقا میرزا مرتضی قلیخان ـ شرحی است که از وزارت مالیه نوشته‌اند (لایحه وزارت مالیه به قرار ذیل قرائت شد).
+
کمیسیون بودجه در روز دوشنبه ۲۵ ذیحجه دو ساعت قبل از ظهر در تحت ریاست آقای میرزا مرتضی قلیخان منعقد گردید در خصوص تجدید کنترات مسیومولیتر مدیر پست ممالک محروصه که کمیسیون پست و تلگراف رأی داده بود مذاکرات زیاد شد و ماده اول کنترات که درخصوص مدت کنترات باشد چون راجع به کمیسیون بودجه نبود داخل مذاکره نشده در خصوص ماده ثانی که اقلاً دادن ۲۰ هزار فرانک مواجب سالیانه به او باشد که ۱۸ هزار فرانک مواجب سابق او و دو هزار فرانک اضافه است کمیسیون بودجه همین قسم به اکثریت تصویب می‌نماید و ثانیاً برقراری یک هزار و پانصد فرانک از حقوق فوق‌العاده او به اسم مواجب آنرا نیز تصویب می نماید ـ در ماده ثالث که تبدیل یک هزار و پانصد تومان فوق‌العاده مسیومولیتر به فرانک از قرار صدی دویست و هفت قران رأی نداد چون رواج مملکت ایران پول خود ایرانست تبدیل تومان را فرانک صحیح نمی داند در ماده رابع که اضافه سیصد فرانکه بر فوق‌العاده مسیومولیتر است کمیسیون با اکثریت رد کرد ولی یکهزار و پانصد تومان فوق‌العاده او را تصویب می‌نماید که بعد از وضع
  
مجلس مقدس شورای ملی در تاریخ سه‌شنبه بیستم شهر محرم در مجلس مقدس شورای ملی از بابت مصارف اداره بلدیه سالی ۱۸۰۶۳ تومان تصویب شد که به ترتیب مقرره ماه به ماه وزارت مالیه به اداره بلدیه برساند ولی چون تصریح نشد که این میزان فقط برای سنه ماضیه تخافوی ئیل بوده یا در هذا السنه ایت ئیل هم باید این ترتیب مجری و این مبلغ به اداره بلدیه داده شود لذا وزارت مالیه در این باب استعلام رأی می‌نماید دیگر اینکه چون قانون اداره نوافل از تصویب مجلس مقدس گذشته و عایدات منظم اداره مزبور محتاج نخواهد بود که ماه به ماه با تنگدستی دولت مبلغی از مالیات را برای مصارف شهری دریافت کند حالا هر طور مقرر و تصویب شود وزارت مالیه از همان قرار معمول می‌دارد.
+
دو هزار فرانکی که از فوق‌العاده کسر و بر مواجب او افزوده خواهد شد تتمه را دریافت دارد ماده پنجم و ششم خارج از وظایف کمیسیون بودجه است و رد و قبل آن بسته به نظر مجلس مقدس است.
  
افتخارالوعظین ـ آقایان اعضاء کمیسیون بودجه گویا خاطر مبارکشان فراموش شده است که وزارت مالیه وقتی که لایحه تقاضای سالی هیجده هزار تومان از برای بلدیه از طرف وزیر مالیه سابق آقای وثوق‌الدوله آمده بود به مجلس در همان اوقات هم همین مالیات نوافل در تحت مشاوره و مذاکره بود و شور اول گمان می‌کنم نشده بود و در آنجا مخصوصاً ذکر شد که مجلس این وجه را تصویب کند که وزارت مالیه به بلدیه بدهد برای مصارف بلدیه تا وقتی که این لایحه مالیات وسایط نقلیه از مجلس بگذرد و مجری شود و از برای بلدیه عایدات ترتیبی معین شد از آن روز دیگر آن وجه را وزارت مالیه نپردازد و تعجب می‌کنم که این جا در راپورت نوشته شده است که وقتی که مجلس رأی داده است معین شده است که برای سال تخافوی ئیل باشد یا برای سنه‌ ایت ئیل هم باشد خیر گفتگو نشد که برای فلان سنه هم باشد و گفتگوی این مخصوصاً در نظرم هست و باید در ذیل مذاکرات هم ثبت شده باشد که گفته شده بود که باید وزارت مالیه این ۱۸ هزار و کسری را به بلدیه بدهد مادامی‌ که قانون وسایط نقلیه نگذاشته است و از آن روزی که گذشت و از برای بلدیه یک مالیات وسایط نقلیه مقرر شد از روز دیگر وزارت مالیه این وجه را ندهد.  
+
وکیل التجارـ همه آقایان مسبوقند که بنده یکی از اشخاصی هستم که در تجدید کنترات مستخدمین خارجه مخصوصا و در جلب مستخدمین جدید خیلی جدیت داشته و دارم و خیلی اصرار دارم آن مقداری که لازم داریم بخواهیم و بیاوریم ولی در این موضوع بخصوص چون معلومات شخصی دارم تکلیف بنده این است که عرض میکنم که قریب ده ماه بنده شخصاً یعنی از طرف انجمن ایالتی گیلان طرف مذاکرات بودم که از باب پست بعضی چیزهای دیگر ما بین پستخانه طهران و پستخانه گیلان مذاکره میشده است بعد از آن هم داخل مذاکراتی که راجع به متمم آن بود بوده‌ام و کاملاً به بنده ثابت شده است و حاضرم اسناد و دلایلی که بر بنده معلوم شده است اظهار بدارم و هر کس میل دارد ببیند و ثابت می‌کنم بنده استعداد شخصی این آدم را چون مسیومولیتر دیده است که اجزای آن در این مدت که در اداره بوده اند یک اندازه هوش پیدا کرده اند و ممکنست به یک جائی برسند به این جهت راضی به ترقی آنها نمی شود این یک چیزیست که در مدت ده ماه مکاتبه و مراوده و نوشتجات شخصی او را که بنده دیده‌ام بر بنده ثابت شده است و عرض کردم که نوشتجات او حاضر است و آن حرکاتی که از او فاش شده است در یک مدتی مجبور کرد نسبت بیکی از محترمین اجزای پستخانه که از مسلمین بود سوء رفتار شود بالاخره مجبور کردند که از اینجا یک مأمور بفرستند یک بیچاره ای را که الان وزیر پست تصدیق کردند که حساب او را رسیدگی کرده‌اند و صحیح بوده است به واسطه غرض شخصی مجبور کردند که عده ای سوار برود و آن بیچاره را جبراً بیاورند اینجا و آن آدم مدتی ناخوش شد و بالاخره جانی به سلامت در برده است و الان مدتیست که بیکار مانده است محض لجاجست شخصی در آن موقع که بنده دیدم آنقدری که ممکنست با ملت و هیئت احراز ضدیت و لجاجت کرد و خارجیها را هم وادار کرد که ضدیت کنند فقط چیزی که توانست خط پست و اداره پستخانه گیلان را در مقابل بد رفتاریهای او محافظت کند همان درستی و خوش رفتاری انجمن و صحت رفتار مبشرالملک بود که بینی و بین الله کمال همراهی را کرد تا اینکه این خط پست را به خوبی نگاهداشته‌اند و مخالفتهائی که این آدم کرده است آلان موجود است بنده ناچار بودم که این اطلاعاتی که دارم عرض بکنم برای اطلاع آقایان نمایندگان و اگر تجدید کنترات او را تصویب کردند آنوقت بعضی عرایض دارم که خدمت آقایان عرض خواهم کرد.
  
ارباب کیخسرو ـ بنده تقریباً اینجا یک بام و دو هوا می‌بینیم یک وقتی اینجا دو باب بلدیه اظهاراتی کردند وزیر مالیه وعده‌ای داده‌اند که پیشنهادی خواهند کرد کلیتاً برای انفصال بلدی حالا بنده کاری به آن سؤال و جواب ندارم که اثری ندارد لیکن باید دانست این پولی که داده می‌شود برای مصارفی باید داده می‌شود یا همین مجاناً یک ولی گرفته شود فقط بنده از مخبرین محترم کمیسیون سؤال می‌کنم به چه نظر این پول را تصویب کرده‌اند آن خدمتی که بلدیه کرده است کدام است؟ می‌دانیم که در آن دورۀ مشروطیت سابق بلدیه یک خدمتی کردند و چراغهای کهنه گاز را برداشته و چراغ برق گذاشته‌اند ولی از ابتدای این دوره جدید نفهمیدیم بلدیه چه کرده است مگر اینکه هر جا درختی بود انداخته است و صاحبان‌خانه‌ها هم درختهائی که در حریم خانه خودشان داشتند از ترس انداختند این خدمتی است که در این شهر کرده است بلدیه که خدمتی دیگر نکرده است به عقیده بنده
+
منتصر السطان ـ در این خصوص که اینجا مذاکره کردند راجع به مسیومولیتر چون این راجع به مواد اوست که راجع به کمیسیون فوائد عامه است دفاع میکنم و در باب پولش راجع به کمیسیون بودجه است به این جهت در این باب عرض نمیکنم مذاکراتی که رئیس کمیسیون بودجه اجازه بدهد بنده همین اندازه می‌دانم که این شخص مسیومولیتر شخصی است که در کارهای اداریش کمال دقت و درستی را به خرج داده است و بر اعضاء کمیسیون فوائد عامه مکشوفه شده است و البته کسی که می‌خواهد حدود و تکالیف خودش را مرتب نگاه بدارد که فرداً فرد اجزاء از ترتیب جریان اداره و از آن قانون که رئیس و وزیر بجهت اداره معین می‌کند تخلف بورزند البته بالطبع اسباب دلتنگی و کدورت بعضی اشخاص می‌شود پس نباید یک نفر را در این باب مثل بزنیم برای یک تجدید کنتراتی و اگر کسی شکایتی دارد از هریک وزارتخانه‌ها و رؤسای ادارات میتواند برود شکایت خودش را بدهد به جاهای لازمه و دادخواهی بکند ولی همین قدر میدانم که مسیولیتر تا همین ساعت خیلی خدمت کرده است و کارهای اداری خودش یعنی آن کارهائی که به او رجوع شده است آن اندازه که توانسته است مواظبت و کوشش کرده است.
  
این نباید تصویب شود تا اینکه ما بدانیم یک بلدیه صمیمی ‌داریم و این پول را برای چه می‌دهیم.  
+
وزیر پست و تلگراف ـ فرمایشات آقای وکیل التجار من را مجبور کرد که عرایضی بکنم از ایشان و سایر نمایندگان محترم خواهش میکنم قدری دقت بکنند در یک مسئله که وزیری می‌آورد به مجلس نمایندگان ملت باید نظر اساسی مملکتی به آن تقاضای وزیر بیندازند و بعد از دقتهای فراوان رأی خودشان را بدهند حالا قبل از اینکه داخل مذاکره بشوند به بینند که اداره پست مملکت ایران آپا پک رئیس لازم دارد یا ندارد و آن رئیس اروپائی باشد خوبست یا نباشد و این رئیسیکه آنروز خدماتیکه در اداره خودش تا امروز کرده است خوب بوده است یا نه اینها را از وزیر مسئولی سئوال کنید او هم توضیحات خودش را بدهد عوض اینها می آیند بالای منبر می‌گویند یک مسیو مولیتری بود در رشت و صحیح است و او هم خدمت اغلب نمایندگان رفته است پیش خود من هم آمده است و خیلی حرفها هم زده است لیکن میخواهم بدانم فقط اظهارات مبشرالملک امروز از برای شما کافیست که یک کنترات مسیو مولیتر که چقدر خدمت کرده است که اداره پستخانه شما با مراقبت صحیح او یک کرور در سال عایدات دارد بگوئیم که این کنترات تجدید شود به جهت اینکه چه اشخاصی در از رشت آورده‌اند یکی فاجعه کرد یکی ناخوش شد و به همین جهت نباید کنترات او تجدید شود بنده همین قدر جلب می‌کنم نظر آقایان را به اساس مملکت و اوضاع مملکت که این که مبشرالملک شکایت از او دارد لازم نیست که یک نماینده از او شکایت بکند من می گویم کنترات او باید تجدید شود من این را می گویم من یک مدت وقتی در این اداره هستم می‌دانم و بنظر آقایان رسیده است که هر کس در این مملکت در هر اداره بخواهد یک ترتیبی بدهد و یک رقومی در یک اداره ترتیب بدهد یک جمع کثیری علاینه بر ضد او خواهند شد و آن اشخاص یا در روزنامه میروند فحش می‌دهند یا کاغذهای مخفی می‌نویسند و تهدید می کنند بنده در خصوص خودم الان می بینم بطوریکه از آفتاب روشن‌تر است که ما اشخاصی را که نهایت خطا کاری را در یک اداره کرده اند مثل آنکه در اداره خودم کرده‌اند گرچه خواهند گفت داخل شخصیات شده است لکن من باب‌المثل عرض می‌کنم به آنها گفته‌ام آقایان بیائید پول بگیرند و یک چندی کناره بگیرید که اداره را یک رفورمی بکنیم آن اشخاص میروند در روزنامه‌ها فحش میدهند و شاید فحش به مجلس شورای بدهند حالا موقعی که یک وزیری که تجدید کنترات یک مستخدمی را به مجلس شورای ملی پیشنهاد میکند اظهار می کنند که مسیو مولیتر به فلان ظلم کرده است آیا شایسته است که تشریف بیاورید این جا این طور بگوئید تصویب که نمیکنیم این کنترات تجدید نشود خیر والله بالله امروز موقع این مذاکرات نیست یک اداره به این اهمیت و عظمت یا روابطی که با خارجه دارد ملاحظه کنید اولاً که یک رئیس لازم دارد یا ندارد ثانیاً این باید اروپائی باشد یا نباشد ثالثاً آیا این شخص در مدت مأموریت خودش خدمت خودش را انجام داده است یا نداده است بعد از آنکه این سه مطلب معلوم شد آن وقت باید یک وزیری که یک تقاضائی میکند می‌گوئید مسئولیت بعهده شما است و هر روز شما را استیضاح می‌کنیم و قرقر هم می‌کنید چرا نمی‌آئید جواب استیضاح را بدهید باید حاضر باشد بگوئید که این حرف شما را هم می شنویم که برای اداره تان رئیس اداره اروپائی لازم است.
  
فهیم الملک ـ این مطلب در چند ماه قبل کمیسیون بودجه که هنوز برقرار بود از طرف مجلس رجوع شد به آنجا و در آنجا مذاکره شد رأی کمیسیون اصالتاً همان است که عرض شده است که چون از محل نوافل یک عایدی به بلدیه می‌رسد دیگر از عایدات محلی و مالیاتهای مملکتی چیزی نباید به آنها داده شود یعنی آن ۱۸ هزار تومان و کسری را که از قدیم‌الایام همه ساله به اسم بلدیه می‌گرفته اند تا زمانی که مالیات نوافل تصویب نشده بود تصویب می‌کردند که از وزارت مالیه بگیرند بعد که مالیات نوافل معمول شد دیگر او را تصویب نکرد کمیسیون که داده شود حالا آن فرمایشی را که آقای ارباب میفرمایند ربطی به کمیسیون ندارد وجهی را که به بلدیه میدهند دیگر کمیسیون مفتش به مصرف رسانیدن و خرج آن نیست مفتش آن مجلس است کمیسیون و مجلس هم بیک اندازه محق هستند که تفتیش بکنند راپورتی هم که به کمیسیون می‌آید کمیسیون باید ملاحظات لازمه را کرده راپورت بدهد بعد از آن مجلس آن را تصویب یا رد میکند بسته با اکثریت است دیگر مسئول تفتیش او نخواهد بود که آیا این مبلغ را خرج کرده اند یا نکرده اند چه شده است و این تقاضاهائی که شده است چون در اول دولت جدید بود که شروع به یک کارهائی وعده می‌دادند خواهند کرد به این ملاحظات کمیسیون این وجه را تصویب کرد دیگر کمیسیون چه می‌دانست که ۸ ماه بعد از این کوچه‌ها را قدری گلش را بیشتر و بدتر می‌کنند از اینها که خبر نداشت حالا اصالتاً برای مخارج بلدیه کمیسیون اینطور تصویب کرده است که چون عایدات نوافل را میگیرند از وزارت مالیه چیزی نگیرند مالیات نوافل منحصر باشد به مخارج بلدیه برای ترتیب خرج کردن او حالا مجلس یا وزارت داخله و وزارت مالیه ترتیب دیگری می‌دانند آن در جزء راپورت کمیسیون ذکر نشده است و ربطی هم به آن کمیسیون ندارد.
+
حاج شیخ اسدالله ـ محض خاطر فرمایش حضرت والا اول عرض می کنم که بنده نه مشیرالملک را دیده‌ام و نه میشناسم که توهم برود که مبشرالملک یا دوله ـ به من حرفی زده باشد لیکن خیلی متأسفم که یک چنین کنتراتی که میخواهد بسته شود در باب یک اداره بزرگی مثل اداره پست به این اهمیت اگر چه از خدمات بلژیکی‌ها من خیلی ممنونیت دارم و خیلی خدمات آنها به این مملکت کرده اند این را هم نمی شود منکر شد این عرض را میکنم ولی می‌خواستم عرض کنم که یک وقتی باید در مجلس یک چنین پیشنهادی شود که می خواهیم کنترات مسیو مولیتر را تجدید کنیم که یک تبادل افکاری بکنیم و یک مدتی وقت از برای ما باشد شاید سه ماه قبل از این می توانستیم بهتر از این شخص نمی‌گویم بد خدمت کرده خوب هم خدمت کرده یکی را بیاوریم در اداره خودمان برقرار کنیم اما یک وقتی این را می‌آورند در مجلس و خودشان در چندی قبل فرمودند که مدتیست از کنترات این گذشته است حالا هم حضرت والا می‌فرمایند که خیلی اهمیت دارد و اداره رئیس ندارد و کار مختل می‌شود بعد از فرمایشات آتشین یعنی مجبورید که کنترات را تصدیق بکنید بعد از این فرمایشات بنده هیچ تصدیق این را نمی‌کنم اگر واقعاً این قسم صحیح است که می‌فرمایند این کنترات واجب است و باید بشود و اگر نشود اداره پست ندارید یا مرتب نخواهد شد اداره پست همینطور می‌ماند این چاره ندارد باید قبول کرد و اگر هر آینه کنترات این رد شود ممکنست از برای حضرت والا یکی دیگر را اگر این را رد بکنیم مثل این یا بهتر از این کنترات بکنند که این اداره را دائر بکند یا خیر بنده حیرانم در حقیقت در باب رأی خودم توضیحات این عرایض بنده را بفرمائید تا رای خودم را عرض کنم.
  
آقا میرزا ابراهیم خان ـ اینجا دو موضوع است یکی اینکه ما می‌گوئیم مطلقاً بلدیه خوب نیست یکی اینکه بگوئیم اعضای منتخبه این بلدیه صلاحیت ندارند و گمان میکنم که کسی نگوید که بلدیه خوب نیست زیرا که جزء اعظم تنظیفات شهری است که برای حفظ نظافت و آسایش اهالی شهری بلدیه از مهمات و لوازم است حالا اگر بلدیه موفق نشده‌اند باینکه جلب توجه اهل این شهر را به خودشان بکنند و یک خدمتی کرده باشند این ربطی به موضوع بلدیه ندارد اما آنچه راجع به این تقاضای وزیر مالیه است بنده آنچه در نظر دارم این است که ۱۸ هزار تومان و کسری از بابت مالیاتهای بعضی اصناف شهر که بلدیه در سابق می‌گرفت پس از طرح مالیات وسایط نقلیه استقراری پیدا کرد و یک استقلالی گرفت که کفایت کرد برای لوازم نظافت شهری این پول به بلدیه داده نشود و این پول غالباً به مصارف شهر و روستائی شهر رسیده است بنده اینطور پیش خودم تصور می‌کنم که این ۱۸ هزار تومان که داده شود با آن مالیاتی که از وسایط نقلیه حاصل بشود هنوز کم است برای نظافت یک شهر پای تخت بزرگی مثل طهران و به هیچ وجه من‌الوجوه امروز نمی‌توانم بگوئیم که این شهر یک قدم روز به نظافت برداشته است و به هیچ وجه شخصاً تصویب نمیکنم که این پولی که بیشتر صرف نظافت شهری شده است حالا ضبط وزارت مالیه بشود بلکه لازم میدانم هم برای قوه مجریه و هم پیشنهاد می‌کنم به قوه مقننه که یک نظر عمیق دقیقی متوجه بفرمایند به اصلاحات بلدیه و راضی نشوند که این شهر پای تخت اینطور یک صورتی داشته باشد که اگر کسی از خارج وارد شود فی‌الحقیقه انسان خجل بشود مالیات وسایط نقلیه را بنده نمیدانم اصلا بچه ترتیب امروزه اداره میشود آیا این هیئتی که نتوانسته‌اند تاکنون خودشان را اداره کنند موفق خواهند شد به اداره کردن و گرفتن وجوه نوافل و احتسابیه یا خیر و به آن طوری که لازم است این وجوه گرفته بشود و به مصرف خودش می‌رسد یا خیر و لازم میدانم که ما سعی بکنیم در اصلاح بلدیه و در اجرای آن وجوهی که از محلهای مخصوص یعنی از خود این شهر مالیاتی که عاید میشود خرج تنظیفات خود این شهر شود و هیچ راضی نشویم که مباء و معابر ما به این طریق و زندگانی ما در این شهر به این ترتیب باشد که از گفتن آن شخص متنفر است و این هیجده هزار تومان را با سایر وجوهی که دریافت می‌شود بنده تصویب میکنم که به توسط یک بلدیه صحیحی صرف اصلاحات این شهر بشود.
+
وزیر پست و تلگراف ‌ـ گویا سوأ تفهمی شد بنده هیچ وقت عرض نکردم البته هر چیزی را که آوردند مجلس باید حتماً قبول کنند مجلس نظر خودش را می‌کند اگر صلاح دید تصویب می‌کند و اینکه می‌فرمائید امروز آورده‌اید می‌فرمائید فوری بگذرد و اینطور نیست خیلی غریب است در سابق در وزارت سردار منصور یا معتمد خاقان این را آورده‌اند به مجلس و در زمان بنده هم نبوده است و به این فوریت هم نیست مدتها هست مذاکره می شود و اما در باب اینکه اگر او را رد بکنیم ممکن است بهتر از او را کنترات کنیم یا ممکن نیست در کمیسیون فواید عامه هم در این باب مدتها مذاکره شد ممکن است که یک شخص
  
رئیس ـ برای اینکه مذاکرات طولانی نشود اینجا توضیح میکنم که موضوع مذاکره این است مادامیکه وسایط نقلیه دایر و معمول نشده است رأی داده اند که این مبلغ ۱۸ هزار تومان و کسری داده شود و وقتی که دایر شد دیگر ندهند حالا بالاخره رأی خواهیم گرفت بر این راپورت و از مراسله ای که از وزارت مالیه رسیده است معلوم میشود که وسایط نقلیه از اول قوس دایر شده است که اگر مجلس این وجه را توقیف کند عایدات وسایط نقلیه به بلدیه داده میشود حالا در این باب خوب است که به ترتیب مخالف و موافق مذاکره بشود در اینکه به بینیم که بالاخره مجلس این راپورت کمیسیون را تصویب خواهد کرد یا خیر.
+
جدیدی را برای این کار آورد و لیکن یک نظریاتی بوده در این مورد که آن شخص جدیدی را که می‌تواند از برای اطلاع و کسب بصیرت یقیناً یک سال وقت تلف خواهد شد و این شخص بصیرت کامل دارد و اداره را اداره کرده است به این دلایل و دلایل دیگری مصلحت شده است که کنترات او را تجدید کنند و لیکن در کمیسیون هم عرض کردم نباید اکتفا کرد به این یک نفر و سه نفر دیگر هم بنده عنقریب تقاضا خواهم کرد که بیاوریم که آنها کمک و معاون باشند حالا آن دو سه نفر زردتشتی باشد یا از خارجه باشد باید بیایند به کمک و معاونت در اداره پست با یک نفر آنطوری که می‌خواهم منظم باشد منظم نمیشود و حالا یک اشخاص دیگری فوراً حاضر باشند که این مقام را تصرف کنند و حاضر باشند از برای انجام کارهای پست نیست این است که خدمت آقای حاجی شیخ اسدالله عرض می‌کنم که فرمایشات ایشان صحیح است و این دقتها وفور در کمیسیون شده است و وزیر هم وقتی یک مطلبی را می‌گوید می‌آورد و عرض میکند فلان مسئله لازم است یقین است یک لزومی را حس کرده است که این را تقاضا کرده است.
  
حاج آقا ـ بنده از آن تقریری که آقای رئیس کردند و آن بیانی که آقای افتخارالواعظین در باب ۱۸ هزار تومان کرده اند اگر چه بنده حاضر نبودم ولی گمان می‌کنم که دیگر این هیچ قابل رأی گرفتن و گفتگو نباشد به واسطه اینکه موضوع ۱۸ هزار تومان را اینطور بیان کردند و در مجلس رأی گرفته شد مادامی که مالیات وسایط نقلیه برقرار نشده به بلدیه داده شود برای یک اصلاحاتی که وکلا در نظر داشتند و بدبختانه آن ۱۸ هزار تومان و سایر چیزهای دیگر را هم گرفتند و فقط مخصوص به معاش اشخاص شده حالا بنده به همین طریقی که فرمودند در مجلس گذشته است هیچ رأی گرفتن در این لایحه و راپورت را صحیح نمی‌دانم به واسطۀ اینکه از اول قوس که این مالیات نوافل دایر شد مدت داده این ۱۸ هزار تومان تمام شد و اگر بخواهند بعد یک خبری بدهند باید پیشنهاد کنند به مجلس و اگر تصویب کرد بگیرند ولی در ضمن موقع را مغتنم می‌شمارم که این عرض را بکنم که ما هر چیزی را که در مجلس آمد و راجع به اصلاح یک اداره که اصلاح آن راجع به یک وزارت خانه بود و ما راجع کردیم به آن وزارت خانه که اصلاح آن اداره را بیک ترتیبی مقرر کند و به مجلس پیشنهاد کنند بالقطع رفت آنجا و ماند و هیچ خبری از او نرسید دیگر نمی‌دانم ترتیب بلدیه چه شد آن ۱۸ هزار تومان را می‌گرفتند بچه مصرفی رسانیدند و در این موقع که ۱۸ هزار تومان را دادیم چیز دیگر هم دادیم از هزار جای دیگر هم دادیم از کمپانی و غیره هم گرفتند و نفهمیدیم چه شد فقط محل معاش اشخاص شد و هر چه گفتیم حساب بلدیه را بیک طوری وزارت خانه که مرجع آن کار است بنویسد و بدهد هیچ فایده‌ای نکرد و حالا هم لایحه نوشته‌اند و آمده است به مجلس بنده هیچ تصور نمی‌کنم که این ترتیب ما را بیک سرمنزلی برساند.
+
بهجت ـ بنده اولاً میخواستم ببینم موضوع این مذاکره چه چیز است راپورت کمیسیون بودجه خوانده شد و حال آنکه این مطلب راجع است به کمیسیون فوائد عامه به دلیل اینکه این مذاکرات به چیزی که می‌شود در راپورت کمیسیون بودجه اسمی از او نیست و راجع است به کمیسیون فواید عامه و این مذاکره بی‌محل است به همان دلیل که هیچ راپورت کمیسیون فواید عامه خوانده نشده و آقای منتصرالسلطان دفاع می‌کنند بنده نمی‌دانم چه موضوع مباحثه بوده و چه مذاکره شد ثانیاً در موضوع وزیر که یک رئیس یا یک مدیری برای اداره تعیین می‌کند قانوناً مجلس در این باب رأی خواهد داشت یا نخواهد داشت نهایت اگر یک وقت یک کنترات خارجی باشد نظر به اینکه قانون اساسی می‌گوید که مجلس باید در کنترات‌ها رأی خودش را بدهد به این واسطه است که کنتراتها می‌آید به مجلس و مقصود این است که در کنترات مجلس رأی بدهد پس به همین جهت است که کمیسیون فواید عامه یکی از مواد را قرار نداده است در این موضوع هیچ در این باب اظهار عقیده نکرده است چون راجع به او نبوده است ثانیاً چیزی که امروز لازم است در نظر داشته باشیم آن اطمینان است که از یک وزیری داریم وقتی که به سابقه اعمال اشخاص مسبوق باشیم و یک نظری بیک وزیر داشته باشیم بنده تا یک اندازه مسبوق هستم چون میدانم این راپورت از مجلس خواهد گذشت بهتر این است که داخل این مذاکرات نشویم در همان مسائل قانونی اول راپورت کمیسیون فوائد عامه خوانده شود و در کلیاتش مذاکره کنیم و ببینیم آیا این مذاکرات باید بشود یا خیر یعنی آیا لازم است در کلیاتش مذاکره شود که آیا یک رئیس لازم داریم برای وزارت پست یا لازم نداریم در این خصوص در کلیاتیش باید مذاکره شود ثانیاً یک شخصی هم هست در این چیزی که در راپورت کمیسیون فواید عامه است که فقط نوشته است (کنترات) و تعیین نکرده است گمان میکنم که باید نوشته شود کنترات برای ریاست پست نه اینکه فقط نوشته شود کنترات بجهت اینکه ما اشخاص من حیث (هو) را لازم نداریم اشخاص را به جهت کار لازم داریم پس باید کارش هم معین بشود حالا خوب است راپورت کمیسیون فواید عامه خوانده شود و در آن مذاکره در کلیات بشود که معلوم شود اگر در آن موارد کسی حرفی دارد بزند.
  
رئیس ـ در باب این ۱۸ هزار تومان که فرمودند مجلس رأی داد و مشروط به شرطی نکردیم آنوقت مالیات نوافل هم برقرار نشده بود در مجلس رأی داده شد بر اینکه از برای مخارج بلدیه ۱۸ هزار تومان در وزارت مالیه داده شود به ترتیبی که مذکور شده است حالا مسئله در این جا است که حالا که مالیات نوافل دائر شده است و بلدیه میگیرد باز این ۱۸ هزار تومان داده شود یا داده نشود پس باید رأی گرفت که این وجه داده شود یا داده نشود.
+
رئیس ـ اینکه فرمودید موضوع مذاکره چیست موضوع مذاکرات همان کلیات هست و راپورت کمیسیون فواید عامه که خوانده نشد چونکه ابتداء آمد به مجلس و خواستیم که در این خصوص داخل مذاکره شویم مجلس اظهار کرد که این راپورت باید برود به کمیسیون بودجه کمیسیون بودجه هم در باب بودجه این کنترات رأی خودش را بدهد پس حالا موضوع مذاکرات همان کلیات است که تقاضا شده است بر تجدید کنترات.
  
آقامیرزا مرتضی قلیخان ـ خوب است الان متذکر باشند ابتدای این تصویب را تا معلوم شود که رأی بر این داده شده است در ابتدای مجلس یکی از آن اموراتی که رئیس مجلس عنوان کردند که باید به کمیسیون رجوع شود مناقشه بین بلدیه و مالیه بود که نوشتجات متعدد در این خصوص از وزارت مالیه و داخله رسیده بود که بلدیه بعضی وجوهاتی که متعلق به وزارت بود اخذ میکرد و مالیه امتناع داشت از اینکه او بگیرد برای اینکه آن‌ها را خاص خود می‌دانست به این جهت یک کمیسیون مخصوصی معین شد برای این مطلب که این مسئله معلوم شود که چند نفر از اعضای آن کمیسیون حاضر هستند یکی آقای مؤتمن الملک یکی آقای حسن علی خان و بنده هم بودم و راپورتی که از آن کمیسیون به مجلس داده شد این بود که چون برای بلدیه هیچ مالیات قانونی وضع نشده است که بگیرد پس نمی‌تواند یکی از این مالیات‌هائی را که حالا ضبط می‌کند بگیرد تمام آنها را باید وزارت مالیه بگیرد و مالیاتی که بجهت بلدیه مخصوص است آن مالیاتی است که از مجلس بگذرد و به صحه همایونی برسد ولی چون ممکن نبود که بلدیه بدون هیچ مأخوذی باشد به این جهت کمیسیون این طور تصویب کرد که مادامی که قانونی برای نوافل و عایدات بلدیه نوشته نشده است این هیجده هزار تومان و خورده‌ای داده شود مشروط به همین شرطی که قبل از آنکه قانونی برای عایدات بلدیه وضع شود به اسم
+
بهجت ـ بنده مسبوق بودم که رجوع به کمیسیون بودجه شده بود ولی عرض میکنم که باید راپورت کمیسیون فواید عامه مجدداً خوانده شود که ما در کلیات آن مذاکره کنیم و پس از شور در کلیات در موارد آن مذاکره کرده رأی بدهیم.
  
Page 3 – 4 missing
+
در این موقع راپورت کمیسیون فواید عامه که سابقاً نیز در مجلس قرائت و در نمرات سابقه درج و منتشر شده بود مجدداً خوانده شد.
  
که با این پیشنهاد موافقند قیام نمایند (پیشنهاد مزبور رد شد)
+
حاج آقا ـ در مورد تجدید کنترات مسیومولیتر باز مجبورم که همان عقاید سابقه خودم را که درباره کلیه مستخدمینی که از بلژیکی‌ها مستخدم شده بودند عرض کنم نه اینکه نظر بشخص مسیو مولیتر داشته باشم سه مطلب آقای وزیر پست فرمودند که حقیقتاً راجع به کلیات این لایحه ایست که پیشنهاد شده است یکی اینکه این اداره باید یک نفر مستخدم داشته باشد که این اداره را ترتیب بدهد یا نه اینجا بدیهی است و مسلم است و بنده آن روزی که لایحه وزراء پیشنهاد شد در مجلس به جهت استخدام مستخدمین خارجه منتظر بودم که از وزیر پست و تلگراف هم همین تقاضا شده باشد که به قدری که لازم دارند نوشته باشند و بخواهند و همچنین از وزارت جنگ لکن نخواستند و آنها هم که خواستند همینطور ماند بدیهی است خیلی لازم است مثل سایر ادارات ما این اداره هم یک نفر مدیر می‌خواهد که حقیقتاً بتواند این اداره را مرتب و بشکل جدید تأسیساتی بکند ولی اینکه این شخص باید اروپائی باشد یا نباشد عقیده بنده این نیست که باید اروپائی باشد بنده اساساً همیشه عقیده خود را اظهار کردم که ما ملزم نیستیم که باید اروپائی باشد باید یک نفر متخصص این کار باشد ایرانی باشد اروپائی باشد امریکائی باشد فرق نمی کند از برای ما، ما متخصص می‌خواهیم و مکرر عرض کردم که در هر اداری که ما بتوانیم از زردتشتیهای تربیت شده که بتوانند از عهده اداره کردن برآیند و هم در سایر دول بزرگ مستخدم هستند و واقعاً اداره میکنند اگر ما بتوانیم آنها را مستخدم بکنیم و در اداره بیاوریم خیلی لازم است و بنظر بنده بهتر از یک مستخدم اروپائی هست ولی به نظر من با این نظراتی که در سابق بوده و خود آقای وزیر پست و تلگراف هم فرمودند که علاوه بر این یک چند نفری به عنوان معاونت باشند البته ما باید در این مقام باشیم که همیشه از زردتشتیها برای معاونت استخدام بکنیم که اگر یک وقتی محتاج باشیم به تجدید کنترات بتوانیم یک معاونی که از او کار ساخته است بگذاریم سر کار و یک مدتی فارغ باشیم از این که حکماً امروز باید اداره را مرتب کنیم و حکماً باید فلان شخص را مستخدم کنیم این سلیقه بنده است و اما در اینکه فرمودند این شخص را کنترات بکنیم من نظری به شخص ندارم البته یک نفر وزیر است که مسئول یک اداره است باید نظرات و ملاحظات اداره خودش و شغل آن کسیکه در اداره او باید استخدام شود بکند و ملاحظه لیاقت و کفایت آن شخص را بکند و آن وقت به مجلس پیشنهاد بکند البته وزیر پست و تلگراف هم فکر اینها را کرده است پیشنهاد کرده ولی یک چیز هست که ما همیشه در موقع استخدام یک نفر مستخدم فکر این را می‌کنیم که این اروپائی است و اداره ما را تا هست اداره می کند و بعد از این که دو سال سه سال یا بیشتر یا کمتر که در یک اداره ماند بعد که بخواهد بیرون برود علاوه براینکه ترتیب داده است یک اداره را یک اشخاصی را هم برای ما گذاشته باشد که اگر یک مدتی آنها بروند اینها بتوانند بر عهده اداره کردن برآیند نه اینکه ترتیب هم با رفتن خودش از اداره بیرون برود مثل ترتیب ما که یک وزیر که سابق یک وزارتخانه را اداره می کرد در زمان ریاست خودش وقتی که بیرون میرفت ترتیب با خودش می‌رفت و این با اساس اداره کردن اداره خیلی منافات دارد اگر یک کسی اداره‌ای درست کند شخص مدیر را اگر بیرون برود ترتیب نباید از اداره بیرون برود ولی بدبختانه ما می‌بینیم که مستخدمینی که ما استخدام می‌کنیم وقتیکه می‌روند ترتیب اداره را با خودشان می‌برند این را نمی‌فهم با مرتب بودن اداره چطور می‌شود که اداره به هم می‌خورد با رفتن مدیر آن اداره باید این نقطه نظر را هرگز از دست نداد که ما یک نفر را که می‌خواهیم استخدام بکنیم مکرر عرض می‌کنم باید شرط بکنیم که آن کسی که یک اداره را اداره می‌کند هر نظم و ترتیب کند چند نفر از ایرانیها را که بعد از آن خدمتش تمام شد بدست ما بدهد که اینها از ترتیب اداره ملتفت باشند بدانند و مطلع شوند نه این که از فهم اداره کردن جلوگیری بکند و نگذارد که یک ذره چیز بفهمند و منتظر ترتیب اداره باشند و من تصور می‌کنم که از قبل تا بحال هر چه استخدام کرده‌ایم از اروپائی ها در کمال اصرار این رشته را تعقیب می‌کردند که آن مستخدمینی که از ایرانیها در زیر دست آنها هستند از ترتیب کار آنها اطلاعی به هم نرسانند که بعد از اینکه بیرون می‌روند دچار اشکالات می‌شویم این در کلیات بعد که در مواد رسیدیم بنده در ترتیب مواجب و مدتش عرایضی دارم که در موادش عرض می‌کنم.
  
حاج آقا ـ فقط دو کلمه بنده می‌خواستم عرض کنم که این پیشنهاد بنده با پیشنهاد آقای معاضد الملک تباین ندارد این یک مطلبی است که ۱۸ هزار تومان از قراری که فرمودند از داخله باید به جهت مصارف بلدیه از اول وضع شده بود حالا ما غرضمان این است که این پول هدر نرود و خورده نشود و به مصرف خودش برسد از این جهت بنده پیشنهاد کردم که این مطلب موقتاً موقوف نشود تا اینکه بلدیه اصلاح بشود و ترتیب آن داده شود هر وقت دیدیم که لازم است آنوقت داده شود حالا نقطه نظر متوجه این است که این پول داده نشود.
+
منتصرالسلطان ـ درخصوص ترتیب کردن ادارات فرمودند در واقع همینطور است که به نظر آقای
  
حسنعلی خان ـ بنده در این پیشنهاد عرضی دارم نظر آقای حاجی آقا را بنده صحیح می‌دانم مقصودشان این است که مجلس این پول را قطع نکرده است می‌گوید آن روزی که وزارت داخله تصویب کرد که به بلدیه بدهند باید به بلدیه برسد ولی بنده عرض میکنم که پول هیچ وقت تغییر حال نمی‌کند اگر امروزه ببرند و در یک صندوقی بگذارند و سرش را مهر بکنند هیچ فایده ندارد برای بلدیه هر روزی که وزارت داخله لازم دانست به وزارت مالیه پیشنهاد می‌کند وزارت مالیه می‌آید در مجلس پیشنهاد می‌کند و شما رأی می‌دهید عین همان هیجده هزار تومان را لازم نیست شما بدهید یک ۱۸ هزار تومانی می‌دهید.  
+
حاج آقا رسیده است همین قسم ترتیب کرده‌اند و مشغولند ترتیب می‌کنند ولی یک نکته اینجا هست که جنابعالی تصور می‌فرمائید که یکنفر که آمد فوراً یک پستخانه‌ای که (۱۶) ایالت پستیست (۱۵۰) شعبات دارد این یکصد و پنجاه محل تماماً قانونی و تماماً مطلع و آگاه می‌شوند اینطور نمی‌شود مگر بروند مدرسه یک نفر مسیو مولیتر می‌تواند ۲۰ نفر الی ۳۰ نفر را تربیت کند و به مرور آنها را بفرستند به ولایات چنانچه امروزه پستخانه خراسان بقسمی‌منظم است که همیشه از او تمجید میکنند و چنان منظمست که مبادله پستی که مهمترین کارهای پست است که یک نفر مستخدم اروپائی لازم دارد چند برابر مبادله پستی شده است بعلاوه در سال چه اندازه از کلی پستال و چیزهای دیگر علاوه شده است بر پست که دفترهای صحیح و اشخاص صحیح آگاه داریم لکن یک مرتبه هم نمیتواند مسیو مولیتر که در این چند سال که آمده است تمام اجزاء را مثل خودش بصیر و آگاه بکند که امروز خودش نباشد بتوانند بجای او کار بکنند و خدمات او امروزه خیلی محل تمجید و تحسین است.
  
حاج شیخ اسدالله ـ بنده مخالفم با این پیشنهاد مقصود بنده این است که این هیجده هزار تومان را مالیه دولت که از تمام مملکت گرفته میشود هیچ صلاح نیست که به مصرف بلدیه تهران برسد برای چه برای اینکه تمام ولایات بلدیه دارند هر محلی که بلدیه دارد باید محل عایداتی داشته باشد برای مصرف همان شهر آن وقتی که مجلس این هیجده هزار تومان را تصویب کرد برای این بود که مالیات نوافل که در اینجا وضع نشده بود و راه دخل مسدود بود و بلدیه هم لازم دانستید و مجبور بودید مجلس موقتاً حواله داد و رأی هم داد که این ۱۸ هزار تومان داده شود حالا در صورتی که بلدیه یک عایدی داشته باشد باید از این محل یک راه دخلی برای مصارف بلدیه همین شهر مصرف نماید والا بلدیه‌های تمام ولایات را ما حق می‌دهیم که از همین عایدات یک پولی بگیرند و به مصرف بلدیه خودشان برسانند و از مالیه مملکت ما رأی نمی‌دهیم که یک پولی بگیرند و به بلدیه شهرها بدهند.  
+
کاشف ـ بنده تمام مذاکراتی که اینجا می‌شود همه اینها را خارج از موضوع و بی‌فایده می‌بینم عقیده شخص بنده اینست که چون اظهاراتی که می‌شود معلوم نیست در مواد است یا در کلیات و اگر چنانچه در کلیات است هیچ فایده در این مذاکرات نیست به جهت اینکه تمامش خارج از موضوع است و در حواشی صحبت می‌شود و به همین جهت بوده است که ما مدت زیادی وقت خودمان را صرف این حرفها می‌کنیم و به کلی اصل مقصود از بین رفته است وقتیکه راپورت کمیسیون فوائد عامه به مجلس آمد در آنجا اکثر نظری در شخص یا در مدت کنترات داشتید باید همان وقت این گفتگوها را می‌کردند که ما این شخص را صحیح نمی‌دانیم یا اینکه در مبلغ آن حرفی داشته همان وقت مذاکره می‌کردند که این مطلبی که کمیسیون فواید عامه نوشته است از وظیفه آن کمیسیون خارج بوده است و بایستی رجوع شود به کمیسیون بودجه که کمیسیون بودجه نظر بر جمع و خرج مملکتی که دارند ملاحظه بکنند و تصویب مواجب را کمیسیون بودجه بکند حالا دیگر نمیدانم مذاکراتی که امروز میشود مقصود چیست اگر مقصود اینست که آن آدم بکنی رد بشود و نظریات کمیسیون را به هیچ وجه تصویب نمی‌کنند اگر آقایان میخواستند رد بکنند همان روز اول که به مجلس آمد ممکن بود که رد بکنند و هیچ لازم نبود که رجوع به کمیسیون بودجه بشود و بنده نمی‌دانم بچه ملاحظه رجوع به کمیسیون بودجه شده است شما می‌خواستید کمیسیون بودجه هم نظرات کمیسیون فواید عامه را تصویب بکنند و اساس فواید عامه را داشته باشد کمیسیون فواید هم تصویب کرد و آورد به مجلس و اظهار کرد و بعد نظریاتی که اساساً کسی ایراد نداشته رجوع به کمیسیون بودجه شد و حالا آقایان این مذاکراتی که میکنند باید در جزء جزء مذاکره شود که این کنترات تجدید میشود یا خیر بعد در مبلغش که کمیسیون بودجه راپورت داده است این مبلغ نظر کمیسیون بودجه راپورت داده است این مبلغ نظر کمیسیون بودجه هم هست که آقایان در مقدار این مواجب و کم و زیادش مذاکره کنند دیگر زیاده بر این هر قدر مذاکره بکنیم در حاشیه است و وقت مجلس تلف میشود و هیچ نتیجه حاصل نخواهد شد.
  
حاج آقا ـ بنده آن پیشنهاد خودم را پس می‌گیرم.
+
فهیم الملک ـ بنده اساساً موافقم با آقای کاشف حالا میخواستم پیشنهاد بکنم و عرض بکنم آن چیزی را که باید مطرح کنیم و شور در آن بکنیم چهار چیز است یکی اینکه آیا ببینیم استخدام یک نفر به سمت مدیری کل برای اداره پست و تلگراف لازمست یا خیر اگر تصویب شد آن وقت در مسئله تابعیت مذاکره شود و رأی بگیرند بعد از اینکه تصویب شد در مدت صحبت کنند بعد از آن پولش دیگر هیچ چیز دیگر وظیفه مجلس نیست شرایطی را که می‌خواهند درباره او بنویسند یا اینکه معاون می‌خواهند از برای او تعیین بکنند یا نکنند تمام اینها راجع بیک وزیر مسئول است ما چکار داریم چه می‌کنند شاید خیلی هم خیانت می‌کنند و شاید هم خیلی صحیح است طرف این مذاکرات وزیر است اگر بد رفتار کرده یا خوب طرف این استیضاحات وزیر است استدعا دارم در همین چهار مسئله صحبت کنند اولاً لزوم استخدام یک نفر مستخدم اروپائی ثانیاً تابعیت ثالثاً مدت خدمت رابعاً مقدار حقوق در مقابل خدمت باقی چیزهای دیگر را واگذار بکنند به وزارت پست.
  
پیشنهاد شاهزاده سلیمان میرزا به این مضمون قرائت شد.
+
رئیس ـ در این باب که فرمودید بعد از آنکه مذاکرات شور کلی تمام شد رأی خواهیم گرفت که داخل شور مواد شویم اگر آقایان تصویب کردند در واقع دو چیز را تصویب کرده اند یکی لزوم استخدام اروپائی یکی ملیت آن وقت مذاکره می‌کنیم در مدت خدمت و حقوق او.
  
((بنده پیشنهاد می‌کنم که چنین رأی گرفته شود این مبلغ هیجده هزار تومان و کسری را از تاریخ اول قوس مطابق پیشنهاد وزارت مالیه به بلدیه نداده جزء بودجه شده و ضبط گردد.))
+
وکیل التجار ـ عرایضی که بنده کردم گویا فراموش نشده باشد و چند نفر از نمایندگان محترم اینجا شنیدند و جمعی از تماشاچیها هم شاهدند صورتش که اینجا ثبت می‌شود بنده یک شرطی از اطلاعات شخصی و چیزهائی را که در مدت ده ماه تحصیل کرده بودم اینجا اظهار کردم و بآلمال نتیجه آن را عوض کردم که یکی از آنها این بوده است که یک زحمتی هم بر فلان شخص وارد شده است که در واقع آن یک نمونه ای بوده است که بنده نشان داده‌ام والا اظهارات بنده تمام از روی همان اطلاعات شخصی بوده است که در مدت ده ماه تحصیل کرده‌ام و عرض کردم شکایتی که در این باب رد و بدل شده است الان در انجمن ایالتی حاضر است ولی خیلی متأسفم که بیک وزیری برمی‌خورد تمام عرایض مرا منحصر می‌کند با غراض شخصی که یک نماینده آمده است اینجا و تمام این کنترات را برای اظهارات یک مبشرالملکی که آمده است پیش او اظهاراتی کرده است رد می‌کند بنده خیلی خیلی متأسفم برای اینکه چرا باید این طور مغطله و منقلب بشود مذاکراتی را که یک جمعی شاهد و حاضر باشند در اینجا و باز عرض می‌کنم که آنچه بنده عرض کردم اطلاعات و امتحانات شخصی بوده است و نوشتجات دارم در این باب که عرض کردم و تمام موجود است و اگر آقایان نمایندگان بخواهند ممکن است ارائه بدهم اما اینکه فرمودند که این راجع به مجلس شورای ملی نیست مجلس شورای ملی نهایت در این فقره مذاکره بکند این یکی از مختصات شورای ملی است چنانچه سابقه هم داریم و دیدیم که کنترات سایر حضرات بلژیکیها را هم میخواستند تجدید بکنند آوردند به مجلس و مجلس هم در باب کنترات هم در باب مبلغ آن رأی داد و هیچ وقت ما نمی‌توانیم که حرفی بزنیم و خودمان را ضایع بکنیم بنده اینطور عرض نکردم که اعتراض فرمودید وانگهی تجدید کنترات پیشنهاد شده است و بعد اضافه مبلغ کنترات است از پیشنهاد نشده که لزوم یک مستخدمی‌ را برای فلان اداره نخواهیم تصویب بکنیم و بعد ملیت او را همچو چیزی پیشنهاد شده است تجدید کنترات فلان آدم و اضافه مواجب او ما باید تصویب بکنیم تجدید این کنترات را یا تصویب نکنیم بعد از آنکه تصویب شد آنوقت این مبلغ را هم تصویب بکنیم یا رد کنیم و بعد عرایض بنده این بوده است که آنجا نوشته است و در روزنامه‌جات هم نوشته خواهد شد قارئین هم خواهند دید که اظهار بنده چه بوده است که در اینجا بعد از پنج دقیقه منقلب میکنند اظهارات بنده را.
  
رئیس ـ پس رأی می‌گیریم بر پیشنهاد شاهزاده سلیمان میرزا ـ کسانی که با این پیشنهاد موافقند قیام نمایند.
+
شیبانی ـ بنده مقصودم رد کردن فرمایشات آقایان نیست و حامی‌مسیو مولیتر هم نیستم زیرا شخص او را نمی‌شناسم ولی همین قدر عرض میکنم تا یک وزیری که تازه این مسئولیت را قبول کرد و طرف سوءظن احدی هم نبوده در چندین جلسه در کمیسیون فواید عامه حاضر شده اند و لزوم تجدید کنترات مسیو مولیتر را با بیان ساده و دلایل صحیحه مدلل داشته در تمام جلسات این بود که کمیسیون فوائد عامه هم تصدیق کرد و راپورت داد بعد برای میزان مواجبش کمیسیون بودجه رفت و کمیسیون بودجه هم تصدیق کرد و حالا آمده است به مجلس در این باب بعضی آقایان که اطلاعاتی دارند خوبست اطلاعات خودشان را بفرمایند لیکن نظرشان باید به این باشد که ما یک اداره بزرگی که در واقع دارای صد و پنجاه شصت نقطه است بطوری بوده است که همیشه مورد تحسین بوده است و تقصیری که ایراد گرفته اند فقط اینست که بالاتر و فوق ریاست خودش رفتار کرده است یعنی بعضی اختیارات را تحصیل کرده بود که آن را هم در این کنتراتش تجدید کرده اند در این کنتراتش جای هیچ خیالی باقی نمانده است حالا موافق آن فرمایش آقای حاج آقا که فرمودند یک نفر از زردتشتیها را استخدام بکنند البته در صورتی که وزیر صلاح بداند پیشنهاد بکند بنده یک نفر که با کمال جدیت قبول میکنم و افتخار می‌کنم به این کار زیرا که کمال درستی را به این طایفه سراغ دارم و ایران دوستی آنها را هم همه تصدیق دارند ولی یک کنتراتی را که وزیری شش ماه است به مجلس شورای ملی می‌فرستد و این جا تأخیر می‌شود و حالا هم یک مدتی از وقت او گذشته است و بدرستی اعمال مسیو مولیتر هم همه ماها تصدیق داریم گمان نمیکنم موجب ایرادی باشد بجهت اینکه ما از نو برای پستخانه نمی‌خواهیم یک فکر تازه بکنیم که اسباب پشیمانی و نگرانی باشد به این جهت بنده تصور می‌کنم که در کلیات بیش از این صحبت نکنیم و بقای این آدم را تصویب کنیم و داخل شویم در مواد.
  
(با اکثریت تصویب شد).  
+
رئیس ـ این یک مسئله غامضیست لابد فکرهای خودتان را کرده‌اید که باید کنترات مسیو مولیتر تجدید شود یا نشود.
  
هشترودی ـ مسئول این هزار و پانصد تومان در این هفت ماه کی است که بروند و خوردند ما اینجا نشسته‌ایم برای محافظه پول این مملکت و از مجلس من مسئول این پول را می‌خواهم و نمی‌گذارم مذاکره شود.
+
حالا رأی می‌گیریم در اینکه داخل شویم در
  
رئیس ـ مسئول وزارت داخله است.
+
جزئیات کنترات کسانی که تصویب میکنند داخل شدن در مواد این کنترات را قیام نمایند [اغلب قیام نمودند و با اکثریت تصویب شد] شروع به شور مواد کنترات مطابق راپورت کمیسیون فواید عامه گردید و ماده اول مطرح مذاکره شد.
  
شروع به شور در بقیه قانون دیوان محاسبات شده مواد لایحه وزیر و مطابق آن مواد راپورت کمیسیون به قرار ذیل قرائت گرید.
+
ماده اول پیشنهاد وزیر ـ مدت کنتورات برای چهار سال.
  
مادۀ ۶۷ لایحه وزیر ـ محاکمات راجع بعمل حساب علنی است و مدعی‌العموم همیشه حق بیان عقیده را دارند.  
+
پیشنهاد کمیسیون ـ هیئت کمیسیون پس از مذاکرات زیاد با وزیر پست و تلگراف از قرار ذیل با اکثریت رأی داد که کنترات مسیو مولیتر تجدید شود از برای مدت سه سال.
  
کمیسیون اینطور پیشنهاد کرده بود.
+
حاج شیخ اسدالله ـ فرمودید در اینجا دو مطلب است یکی اینست که ببینیم اداره پست و تلگراف یک رئیس اروپائی لازم دارد یا ندارد بعد از این که تصویب شد که یک رئیس اروپائی لازم داریم آن وقت در تابعیتش هم باید رأی بگیریم حالا من نفهمیدم که این رأی به که داده شد و راجع به کدام بود راجع به اصل لزوم یک مدیر یا رئیس بود یا رأی در ملیتش بود که حالا شروع در مواد شده است.
  
((ماده (۶۸) ـ محاکمات راجع به حساب علنی است)).
+
رئیس ـ بنده که عرض کردم وقتیکه مجلس رأی داد که داخل مذاکرات در مواد شویم در واقع رأی بدو چیز داده است یکی در خود لزوم یک مدیر اداره و یکی در ملیتش حالا ملاحظه بفرمائید مجلس رأی داده است که داخل مذاکرات شویم و حالا مذاکره در این است که مدت کنترات چقدر باشد.  
  
حاج سید ابراهیم ـ خوب است بجای این عبارت اینطور نوشته شود که محاکمات دیوان محاسبات علنی است والا اینطور این ماده نمی‌رساند که مراد از این محاکمات محاکمات دیوان محاسبات است بطوریکه آقای حاج سید ابراهیم اظهار کرده بودند قرائت شد گفتند صحیح نیست مجدداً با اصلاح ذیل قرائت شد:
+
وکیل التجار ـ اخطار نظامنامه دارم مطابق نظامنامه هر گاه نماینده اخطار کند که رأی مشکوک شد باید تجدید رأی شود و حالا آقا شیخ اسدالله اظهار میکند که رأی برای من مشکوک شده است باید تجدید رأی شود.
  
((مادۀ (۶۸) ـ محاکمات دیوان محاسبات راجعه به حساب علنی است.))
+
وزیر پست و تلگراف ـ لازم است خاطر آقای وکیل التجار را متوجه کنم باینکه در نظامنامه نوشته شده است اگر رأی مشکوک شد (مشکوک شد) یعنی معلوم نشد که اکثریت حاصل شده است یا نشده است در اینجا معلوم شده است و اکثریت حاصل شد و ابداً رأی مشکوک نشد اینجا یک نفر میگوید که من نفهمیدم در چه رأی گرفتند اگر ایشان نفهمیدند اکثریت مجلس فهمیدند این نفر باید کمال دقت را بکند ببیند در چه رأی می‌دهند نباید یک مجلس برای نفهمیدن یک شخص تجدید رأی نماید.
  
رئیس ـ رأی میگیریم در این ماده بطوری که اصلاح و قرائت شد ـ کسانی که تصویب می‌کنند قیام نمایند.
+
حاج سید ابراهیم ـ بنده میخواستم عرض کنم که ما باید اعتماد داشته باشیم به هیئت وزراء فقط ما تجدید کنترات یک نفر اروپائی را رأی میدهیم و در شخص او ما نظری نداریم او بسته است به انتخاب خود وزیر و مسئولیت خود وزیر و این همه مذاکرات عرض کردم با وقت کم و کارهای خیلی مهم زیاد حقیقتاً خیلی منافیست و این راپورت هم در کمیسیون فواید عامه و هم در کمیسیون بودجه مذاکره شده و تصویب شده است خوبست قدری کمتر از این مذاکره کنیم.
  
[اغلب قیام کردند و تصویب شد].
+
ماده اول دو مرتبه قرائت شد.
  
ماده (۶۷) لایحه وزیر ـ احکام دیوان محاسبات فقط به دو وسیله ممکن است جرح و تعدیل شود.  
+
رئیس ـ موضوع مذاکرات مدت سه سالست دو کنترات حالا در این موضوع مذاکره می‌کنیم.
  
۱ـ استیناف برای نقص حکم ۲ـ استیناف بجهه تجدیدنظر. این وسایل ممکن است هم از طرف صاحب جمع و هم از طرف مدعی‌العموم بکار برده شود. بهیچوجه نمی‌توان اجرای احکام معترض معترض علیها را معوق داشت. کمیسیون اینطور پیشنهاد کرده بود.
+
شیخ اسدالله ـ بنده عرض می‌کنم آیا ما حق داریم نظریات خودمان را عرض کنیم یا خیر ما باید فقط نظریات خودمان را هر چه می‌دانیم اظهار کنیم بنده عرض میکنم که به واسطه قرائن و علامات که در نظر بنده هست بنده عقیده‌ام اینست که در اداره پست هستند اشخاصی که بتوانند اداره کنند پستخانه را بطوری که محتاج به این شخص نباشیم و بعد از آنکه بعضی لازم دانستند که کنترات شود یک شخص خارجی آنوقت بنده تبدیل کنترات مسیو مولیتر را بیک شخص دیگر بهتر می‌دانم.
  
((مادۀ (۶۹) ـ احکام دیوان محاسبات فقط به طریق فوق‌العاده و در تحت دو عنوان ممکن است طرف ایراد واقع بشود (۱) بعنوان نقض حکم (۲) بعنوان تجدید نظر. اقدام به دو وسیله فوق ممکن است هم از طرف صاحب جمع و هم از طرف مدعی‌العموم اعمال و هر یک از دو وسیله فوق موجب توقیف احکام اصلی نمیشود. مهلت تقاضای مقضی از تاریخ ابلاغ رسمی‌حکم به صاحب جمع تا یک ماهست))
+
رئیس ـ دیگر این اظهار جنابعالی بی محل است ملاحظه بفرمائید مجلس رأی داد در این که این کنترات تجدید شود حالا صحبت در مدت کنترات است اگر ملاحظاتی در آن دارید اظهار نمائید والا خود تجدید کنترات را مجلس رأی داد و گذشت.
  
فهیم الملک ـ در این ماده هم امروز رأی گرفته نشود زیرا در آن کلمه (ایراد) باید تجدید نظری بشود و به مجلس پیشنهاد شود.
+
افتخارالواعظین ـ از قراری که بنده می‌دانم گویا اینکه وزیر پست و تلگراف این تجدید کنترات را به مجلس آورده است برای اینست که برای انتظامات هر پستخانه وجود یک نفر اروپائی را لازم می‌داند و بعضی از نمایندگان محترم مجلس مقدس که قدری تأمل دارند و پاره ای اظهارات می‌فرمایند نظرشان به اینست که اگر این کنترات را تبدیل به کنترات یک شخص کافی و وافی مطلع دیگری که امروز از خارجه بیاوریم که اطلاعاتش از این شخص بیشتر باشد البته بهتر است به این جهت بنده عقیده‌ام آنست که مدت کنترات را یک سال قرار بدهند و یک سال را بنده کافی می‌دانم.
  
معاضد الملک ـ بنده هم تمنی می‌کنم وقتی به کمیسیون آمد عبارت را صحیح بنویسند بجهت اینکه این جا مینویسند احکام دیوان محاسبات فقط به طریق فوق‌العاده و در تحت دو عنوان ممکن است طرف ایراد واقع بشود فقط را در جائی میگویند که منحصر بیکی باشد همچنین کلمه اعمال را هم ممکن است به یک عبارت دیگری نوشت که بهتر باشد.
+
متین السلطنه ـ متعجبم از اینکه دو نفر نماینده که اخیراً نطق فرمودند عمدآً یا سهواً اصرار داشتند که از موضوع خارج شوند موضوع مذاکره اینست که مدت کنترات این مستخدم سه سال در کمیسیون تصویب شده است نمایندگان باید اظهار بکنند این مدت زیاد است یا کمست بجهت اینکه یک نفر اروپائی یک مأمور بلژیکی که امیدوار باشد و خدمت بکند راضی نخواهد شد که یک سال تجدید کنترات شود و سه سال هم زیاد نیست به جهت اینکه سایر مأمورین بلژیکی را هم که کنتراتشان را تصویب کردیم مدت سه سال بوده خوبست در همان سه سال رأی گرفته شود و بعد از برای آتیه اگر بخواهند معاون دیگری استخدام کنند در استخدام آنها نظرات خودشان را در باب مدت بنمایند حالا سه سال زیاد نیست و خوبست نمایندگان تصویب نمایند.
  
فهیم الملک ـ کلمه فقط صحیح است برای اینکه منحصر می‌کند به فوق‌العاده آن وقت فوق‌العاده را می‌نویسد که بدو عنوان ممکن است بشود (ماده مزبور رجوع شد بکمیسیون)
+
رئیس ـ حالا به قدر لزوم در این ماده مذاکره شده است رأی می‌گیریم پیشنهاد و راپورت کمیسیون فوائد عامه در مدت تجدید کنترات مسیو مولیتر از برای سه سال ـ کسانی که تصویب میکنند قیام نمایند.
  
ماده ۶۹ـ لایحه وزیر درخواست نقض حکم فقط در مواردی است که ادعا شود براینکه دیوان محاسبات از حدود اختیارات شود تجاوز کرده احق مداخله در آن کار نداشته آن درخواست باید در مدت دو ماه پس از تاریخ اعلان حکم دیوان محاسبات به مجلس شورای دولتی یا در صورت فقدان آن به مجلس وزراء تقدیم شود.
+
رئیس ـ با اکثریت ۳۸ رأی تصویب شد.
  
حکم مجلس شورای ملی مزبور به توسط رئیس دیوان محاسبات به دیوان مزبور تبلیغ خواهد شد و در صورتیکه حکم دیوان محاسبات نقض شده باشد دیوان محاسبات و مجلس عمومی ‌خود مجدداً رسیدگی کرده حکم قطعی و اخیر را می‌دهد.
+
راپورت کمیسیون بودجه در باب حقوق مسیو مولیتر بعبارت ذیل قرائت شد: در خصوص ماده ثانی که اولا داده ۲۰ هزار فرانک مواجب سالیانه او باشد که ۱۸ هزار فرانک مواجب سابق افزوده هزار فرانک اضافه است.
  
کمیسیون اینطور پیشنهاد کرده بود.  
+
کمیسیون بودجه همین قسم با اکثریت تصویب مینماید.
  
ماده ۷۰ـ تقاضای نقض حکم فقط در مواردی است که ادعا شود براینکه دیوان محاسبات از حدود اختیارات خود تجاوز کرده و یا مرجعیت آن کار را نداشته و یا آنکه قانون را از روی صحت تفسیر نکرده است لایحه این تقاضا به مجلس شورای دولتی پیشنهاد می‌شود تا وقتی که مجلس شورای دولتی تشکیل نشده است مراتب به مجلس وزراء تقدیم می‌شود که اگر تقاضای مزبور را قابل توجه ندانند مراتب را به توسط رئیس مجلس شورای ملی به کمیسیون مخصوصی رجوع نمایند این کمیسیون پس از رسیدگی حکم خود را به توسط ریاست مجلس به وزارت مالیه میفرستد که به دیوان محاسبات تبلیغ شود.
+
بهجت ـ در موقعیکه تجدید کنترات یک مستخدم خارجی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود شایسته اینست که آن خدماتی را که آن مستخدم خارجی به این اداره کرده است به طور فهرست به مجلس وزیر مسئول پیشنهاد کند و اینکه نشده است یک نقصانی است در واقع حالا در اینجا تعیین می‌کنند که دو هزار فرانک اضافه مواجب می‌خواهیم به او بدهیم وزیر تقاضا کرده است باید بدانیم که خدماتی که مسیو مولیتر کرده است چیست که این اضافه را تصویب کنیم یا خیر حالا خوبست جناب وزیر پست و تلگراف نمایندگان را بطور اجمال مستحضر نمایند از خدمات او تا اینکه بتوانیم از روی صحت و درستی رأی بدهیم.
  
فهیم الملک ـ اینجا یک جمله حذف شده است بعد از جمله لایحه این تقاضا به مجلس شورای دولتی پیشنهاد باید نوشته شود: ((و حکم مجلس شوری مزبور به توسط وزارت مالیه به دیوان محاسبات تبلیغ می‌شود)).
+
وزیر پست و تلگراف ـ یک صورت مفصلی اینجا نوشته شده است و حاضر است می‌ترسم با آن کارهای مهمی‌که آقایان وزراء دارند وقت مجلس را معطل کند اگر اجازه بفرمائید همین صورت مفصل را بدهم ژلاتین کنند و بین آقایان توزیع شود که ملاحظات خودشان را بفرمایند که چه خدماتی کرده است و در این مدت در اداره پست چه شده است اگر چه یک صورتی سابقاً چاپ شده است و تقدیم شده است لیکن این یکصور نیست که خیلی دقت شده است.
  
حاج عزالممالک ـ مقصود بنده این بود که این عبارت نمیرساند که مجلس شورای دولتی میتواند حکم دیوان محاسبات را نقض کند و اگر اینطور نوشته شود که لایحه نقض به توسط وزارت مالیه به دیوان محاسبات تبلیغ میشود بهتر می‌فهماند.  
+
حاج آقا ـ این ترتیب راپورت کمیسیون بودجه طوری درهم و برهمست که وقتی که انسان بخواهد اضافه مواجب برای او تصویب کند نمی‌داند سالیانه مواجب او چقدر خواهد شد بنده هیچ نمی‌توانم تصویب کنم که یکهزار و پانصد فرانک به فلان عنوان هیجده هزار فرانک به فلان عنوان هزار و پانصد فرانک به فلان عنوان خوب بود مجلس معین کند که چقدر می‌شود کلیتاً و در آن رأی گرفته شود یک مواجب سابقه و یک کسر و یک اضافه این را بنده نمی‌فهم و معنی ندارد باید طوری باشد که وکلا بدانند درست چقدر تصویب می‌کنند.
  
آقامیرزا مرتضی قلیخان ـ اینکه نوشته شده است یا مرجعیت آن کار را نداشته، این عبارت نمیرساند که حق رجوع به او و رسیدگی را نداشته است باید نوشته شود ـ و حق حق مرجعیت آن کار را نداشته.
+
میرزا مرتضی قلیخان ـ محض توضیح عرض می‌کنم و استدعا دارم درست توجه بفرمایند که اشکال دیگر باقی نماند این شخص ۱۸ هزار تومان مواجب داشته است هزار و پانصد تومان هم بطور فوق‌العاده به او داده شده است و به این عنوان فوق‌العاده به غالب مستخدمین خارجه یک مبلغی داده می‌شد کمیسیون فواید عامه مطابق پیشنهاد وزیر تصویب کرده بود که دو هزار فرانک از بودجه دولت اضافه مواجب به او مرحمت شود و یکهزار و پانصد فرانک هم از فوق‌العاده او کسر و بر مواجب او افزوده شود که بیست و یکهزار و پانصد فرانک مواجب داشته باشد چون معلوم است اهمیت مواجب بیش از فوق‌العاده است و آن هزار و پانصد تومان هم تبدیل به فرانک شود و بعد از وضع آن یکهزار و پانصد فرانک که کسر می‌شد از فوق‌العاده و بر مواجب او افزوده شده است بقیه که پنج هزار و هفتصد فرانک می‌شود در حق او برقرار باشد و سیصد فرانک هم
  
وکیل التجار ـ اولاً ما در ماده پیش رأی دادیم که تقاضای تجدید نظر مانع اجرای حکم نمی‌شود آن وقت در این جا دو ماه وقت قرار می‌دهد که در آن مدت عریضه خودش را محکوم علیه پیشنهاد کند اولاً یک حکمی ‌که حق نقص در آن پیدا شد آن هم بدلیل آنکه بنویسد حق مداخله یا مرجعیت در آن کار را نداشته است یا از روی صحت قانون را تفسیر نکرده است در مدت دو ماه آن را اجرا می‌کنند
 
  
 +
بعنوان فوق‌العاده به او داده شود این چیزیست که کمیسیون فواید عامه تصویب کرده و مطابق پیشنهاد وزیر است لکن آنچه کمیسیون بودجه تصویب کرده دو کلمه است خیلی مختصر آن دو هزار فرانک اضافه بر مواجب را کمیسیون بودجه تصویب کرده است برقراری هزار و پانصد فرانک از فوق‌العاده نصیفه مواجب را هم تصویب کرده است لیکن تبدیل هزار و پانصد تومان را به فرانک تصویب نمی‌کند کمیسیون بودجه لیکن تصویب کرده است که بقیه هزار و پانصد تومان که هزار و پانصد فرانک از او کسر می‌شود به او داده شود آن سیصد فرانک اضافه فوق‌العاده را هم کمیسیون بودجه تصویب نکرده است این یک چیز واضحی است.
  
و ممکن است که آن حکم راجع به یک مجازاتی باشد که نشود استرداد کرد و آن وقت بعد از دو ماه که او اعتراض کرد و حکم نقض شد چه خواهند کرد اولاً بنده نمی‌فهمم که به چه قاعده است و ثانیاً در آخر ماده می‌نویسد ـ تا وقتی که مجلس شورای دولتی تشکیل نشده است مراتب به مجلس وزراء تقدیم می‌شود که اگر تقاضای مزبور را قابل توجه بدانند مراتب را به توسط رئیس مجلس شورای ملی به کمیسیون رجوع نمایند این کمیسیون پس از رسیدگی حکم خود را به توسط ریاست مجلس به وزارت مالیه می‌فرستند که به دیوان محاسبات تبلیغ شود که مجری نمایند در صورتی که کمیسیون همچو حقی را ندارد بجهت اینکه بجز مجلس شورای ملی دیگر هیچکس حق ندارد حکمی‌بدهد و در مملکت اجرا شود و بنده تصور می‌کنم که این عبارت سهواً نوشته شود از این جهت عقیده‌ام این است که برگردانید به کمیسیون که در آنجا اصلاح شده پیشنهاد شود.  
+
میرزا یانس ـ بنده عموماً همراه هستم با اشخاصی که می‌گویند باید مستخدمین خارجه داشته باشیم برای اصلاحات ادارات و این را بجهت ایران خیلی لازم میدانم ولی چیزی را که در باب مسیو مولیتر بنده گزاف می‌بینم آن مقدار مواجبش هست که ۲۷ یا ۲۸ هزار فرانک مواجب خیلی گزافیست بخصوص از برای یک مملکتی مثل مملکت ما که از قراری که بعضی می‌گویند بروزی پانصد تومان عراده‌اش لنگ است و بروزی پانصد تومان عراده‌اش راه می‌افتد و به قدری مواجب بلژیکیها در این اواخر زیاد شده بود که خود بلژیکیها در اداره گمرکات احساس که مواجب بلژیکیهائی که یک درجه قدمت در خدمت داشتند و به آن نسبت اضافه مواجب می‌بردند خیلی زیاد شده است و خودشان انصاف دادند که این مملکت استعداد دادن آنقدر مواجب ندارد و تمام آن مستخدمین قدیم را کم کم تجدید کردند و مستخدمین جدید آوردند با مواجبهای کمتر بنده عرض میکنم بجهت ریاست کل پست مستخدم خارجه خیلی صحیح است و لازمست و لیکن بنده گمان میکنم که مواجبی که برای چنین مستخدمی‌میتواند بدهد منتهی دویست تومان باید بشود بنده برخلاف شخص مسیو مولیتر هیچ عرضی ندارم خیلی آدم خوبی بوده است خصوصاً با اینکه آقای وزیر این را تصویب کردند و اظهار نمودند که خدمات کرده است و حالا هم تصویب می‌کنند استخدام آنرا و اینکار خودشان است مسئولیت او در خصوص مواجب او که رأی بنده دخیل است بنده هیچ وقت تصویب نمی‌کنم که این مملکت آن قدر مواجب گزاف بدهد.
  
فهیم الملک ـ قسمت اول فرمایش آقای وکیل‌التجار که راجع به لایحه وزیر بود و آن را هم که کمیسیون تصویب نکرده است در راپورت کمیسیون که بنده هر چه ملاحظه می‌کنم هم چه چیزی را نمی‌بینم آقا در قسمت ثانی که می‌فرمائید این کلمه نیاید کمیسیون نقض کند برای اینکه کمیسیون حق حکم ندارد بلکه حکم حق مجلس است این حکم اساساً در هیچ صورت راجع به مجلس نیست برای این که به منزله حکم یک محکمه ای است و معمول این است که مجلس دولتی آن را نقض کند و در موقعی که مجلس شورای دولتی تشکیل نشده است چون یک محکمه عالی تری که حق نقض حکم ابتدائی دیوان محاسبات را داشته باشد و بمنزله محکمه تمیز باشد موجود نیست و محکمه استیناف هم حق ندارد حکم محکمه ابتدائی را نقض کند و از آن طرف هم نمی‌شود این حق را به هیئت وزراء داد برای این که حکم در حقیقت راجع است به هیئت وزراء و آن کسی را که خودش ذینفع است نمی‌توان حکم قرار داد و باو حق داد که حکم دیوان محاسبات را نقض کند به ملاحظه این که دیوان محاسبات در واقع از طرف مجلس مأموریت برای رسیدگی به امور مالیه مملکت دارد باید خود او حکمیت داشته باشد و خود را حکم قرار بدهد و این مسئله هم چون یک مسئله ای نیست که در مجلس علنی بیاید و مطرح مذاکره شود و در آن شور کنند که آیا یک همچو حکمی‌را باید نقض کرد یا خیر و چندان لزومی‌هم ندارد که وقت مجلس را برای آن صرف نمایند این است که به توسط وزارت مالیه به مجلس خواهد آمد و از طرف ریاست مجلس رجوع می‌شود. بیکی از کمیسیون‌ها موجوده یا یک کمیسیون مخصوصی که تشکیل آن تقاضا شود از برای اینکه رسیدگی در آن حکم بکند آنوقت رسیدگی می‌کند اگر دید ایراداتی که در فقرات آن شده موقع و حقیقت دارد و می‌توانند آن حکم را نقض بکنند و نقض می‌کنند و صورت آن به توسط ریاست مجلس به وزارت مالیه ابلاغ می‌شود که به دیوان محاسبات بفرستند دیگر اینکه مجلس این مسئله را مطرح مذاکره قرار بدهد و چند جلسه وقت خود را برای آن صرف کند که آیا این حکم صحیح است یا صحیح نیست تصور میکنم چندان لزومی ‌نداشته باشد بلکه از وظیفه او خارج است زیرا که مجلس شورای ملی که محکمه نیست تا اینکه رسیدگی به این قسم از کارها بنماید وظیفه مجلس شورای ملی این است که قانون وضع کند و همان طور که عرض کردم چون یک محکمه عالی تری که نسبت به سایر محاکم منزله محکمه تمیز را داشته باشد موجود نیست و نداریم از این جهت کمیسیونی از مجلس منعقد می‌شود که به آن حکم رسیدگی کند و در صورتی که نقض کرد مجدداً در دیوان محاسبات مطرح مذاکره شده حکم قانونی داده می‌شود.
+
وزیر پست و تلگراف ـ مسیو مولیتر ۱۸ هزار فرانک مواجب داشته و هزار و پانصد تومان هم در یک سال و نیم دو سال قبل بطور فوق‌العاده به او داده شد در حاشیه کنترات او نوشته شده است و در واقع چیزی که در اینجا تقاضا شده دو هزار فرانک است بعنوان اضافه مواجب و این هم نظر به آن بود که مستخدمین جدید گمرک را که تجدید کردند درجه شان نسبت به این پست برتر بود و مجلس تصویب کرد که سه هزار و پانصد فرانک به آن‌ها اضافه داده شود این رئیس کل یک اداره است آنها اجزاء جزء بودند به این جهت دو هزار فرانک اضافه مواجب برای او تقاضا شد که از آنها چندان عقب نماند و خواهش هم کردند که هزار و پانصد فرانک از فوق‌العاده‌اش بعنوان مواجب به او داده شود و این تقاضا را بنده یک تقاضای خیلی بزرگی ندیدم که این هزار و پانصد فرانک را از فوق‌العاده بصیفه مواجب به او بدهند کمیسیون هم تصویب کردند و اینکه آقای میرزا یانس می‌فرمایند صحیح است ولی از ابتدا اینطور مواجبها را داده‌اند و حالا مستخدمین گمرک اینطورها مواجب می‌برند این هم که درجه‌اش از آنها پست تر نیست نمی‌شود به او گفت مواجب از آنها کمتر بگیرد به این جهت تقاضای دو هزار فرانک اضافه مواجب برای او شد در صورتی که برای سایرین سه هزار و پانصد فرانک تصویب شده است.
  
افتخارالوعظین ـ فرمایشات آقای مخبر به هیچ وجه من‌الوجوه ایرادات آقای وکیل‌التجار و اشکالات بنده را رفع نکرده معلوم شد دو محکمه است یک محکمه تمیزی است که نقض میکند احکام ابتدائی را و یک محکمه تمیزی است که در آن کمیسیون خصوصی مجلس است که به احکام دیوان محاسبات رسیدگی و بعد خودشان می‌فرمایند که چون مجلس شورای ملی وظیفه‌اش دادن حکم نیست بلکه باید قانون وضع کند به این واسطه نمی‌تواند نقض حکم از این جهت رجوع میشود به کمیسیون مجلس بنده تعجب می‌کنم در صورتی که هیئت مجلس حق حکم دادن نداشته باشد و نمی‌تواند یک حکم را نقض کند چطور می‌شود گفت که یک کمیسیون مخصوص از مجلس معین می‌شود او حق حکم دادن را دارد و می‌تواند به منزله محکمه تمیز باشد و احکام دیوان محاسبات را نقض کند و بیشتر از مجلس شورای ملی حق داشته باشند بجهت اینکه به فرمایش ایشان مجلس شورای ملی جز وضع قانون حق دیگری ندارد ولی کمیسیونی که از مجلس انتخاب می‌شود و از اعضاء مجلس است هم حق وضع قانون دارد و هم حق حکم کردن.
+
بهجت ـ این رأی که دادیم تصویب کردیم تجدید کنترات مسیو مولیتر را یعنی گفتیم خوبست تجدید کنترات او بشود دیگر به چه شروط به شرطی که رأی خواهیم داد در این صورت عرض می‌کنم اینکه گفته می‌شود ۱۸ هزار تومان سابق مواجب داشته یعنی چه اقلا یک مجلس سابقی او را تصویب کرده است که ما آن را قطعی بدانیم خیر یک کسی در یک دوره یک چیزی را تصویب کرده است از روی چه مأخذ بوده است بنده نمی‌دانم حالا تازه ما یک تجدیدی می‌خواهیم بکنیم باید بفهمیم برای چه این استخدام بشود برای اینست که خدمت کرده است در دوره‌های سابق او هیجده هزار فرانک حقوق داشته حالا ما می‌خواهیم یک اضافه به او بدهیم این حرف فلسفی نیست باید وزیر بگوید به فلان دلیل و فلان دلیل این خدمت کرده است و باید ۱۸ هزار فرانک به او مواجب داد و دو هزار فرانک هم علاوه به او داد اولاً بنده این مواجب را بطوریکه آقامیرزا یانس اظهار کردند خیلی می‌دانم ثانیاً بنده نمی‌دانم این را به چه قسم تصویب کنم حقیقت پیش من مکشوف نیست آخر بچه دلیل و مقابل چه خدمتی می‌خواهیم این اضافه را به او بدهیم.
  
فهیم الملک ـ باید ملتفت باشند آقایان که محاکم اداری کلیتاً مجری هستند از محاکم قضائی و تمیز و استیناف که در قوه قضائیه هست آنها ربطی به محاکم اداری ندارند محاکم اداری عبارت است از چند هیئت که هر کدام یک مرتبه دارند و احکام هر کدام از آنها در محکمه‌ای که بالنسبه از آنها بالاتر باشد نقض یا استیناف می‌شود مثلاً اگر راجع به محاسبات است یک حکمی‌ از محکمه اداری صادر شود آن را می‌شود در یکی از محاکم دیگر آنکه عالی تر از آن باشد نقض کرد و این هم همینطور است برای اینکه محاکم دیوان محاسبات کلیتاً محاکم اداری است و باید در یک محکمه عالی تری احکام آن نقض شود اینطور نیست که اگر در احکام دیوان محاسبات تجدید نظری لازم بشود بگوئیم باید ببرند به محاکم عدلیه برای اینکه محاکم اداری ربطی به محاکم قضائیه ندارد و مجلس شورای دولتی جائی است که احکام سایر محاکم اداری در آنجا نقص می‌شود یعنی آنها می‌توانند احکام این قسم از محاکم را در و نقض نمایند و در این هم ملاحظاتی هست که حالا موقع ذکر آن نیست و تا حالا که ما تا این اندازه این قانون را به ترتیب محاکم اداری از روی آن مرتب کرده‌ایم و اصولش را از روی آن ترتیب اتخاذ نموده‌ایم تا آخرش باید به همان ترتیب باشد دیگر نمی‌شود یک قسمتش بیک شکل دیگر باشد پس باید حکم دیوان محاسبات هم که از محاکم اداری است باید در مجلس شورای دولتی نیست این حق را باید به یکی داد که این کار را بتواند بکند و معلوم است هیئتی را که مجلس شورای ملی انتخاب کرده است خواه کمیسیون باشد یا از خارج آن هیئت قانونیت پیدا کرده است و حکم آن را باید مجلس معین کند حالا شاید هم بالاخره تصویب بکنید که به محکمه تمیز رجوع شود ولی چون هنوز محکمه تمیز قانونی تشکیل نشده است و شاید تا زمانی که محکمه تمیز قانونی تشکیل شود مجلس شورای دولتی هم تشکیل شود این بود که کمیسیون صلاح دانست و عجالتاً تا وقتی که مجلس شورای ملی تاسیس نشده است این قسم احکام که از دیوان محاسبات صادر می‌شود از طرف مجلس رجوع شود به یک کمیسیونی که این کار را در آنجا رسیدگی بکنند و اگر نقض آن حکم را صلاح بدانند به توسط وزارت مالیه به دیوان محاسبات ابلاغ نمایند که در ثانی رسیدگی و تجدید نظر شده حکم قطعی داده شود.
+
محمد هاشم میرزاـ عقیده بنده این است که صورتی را که وزیر گفتند ژلاتین بشود و به وکلاء داده شود که از خدمات آن مطلع شوند بهتر است والا باین ترتیب نمی‌شود رأی داد خوبست بماند روز دیگر بجهت اینکه شاید چنانچه اعضاء کمیسیون رأی ندادند اینجا هم رأی داده نشود و رد شود از این جهت عقیده‌ام اینست که بماند بروز دیگر.
  
افتخارالواعظین ـ بنده عرض نکردم اگر چنانچه حکم دیوان محاسبات بخواهد نقض شود باید محکمه تمیز یا سایر محاکم که در عدلیه هست آن را نقض نمایند بنده هم که می‌دانم که محاکم اداری غیر از محاکم قضائی است و احکام محاکم اداری باید در محکمه عالتی همان طور که فرمودند مجلس شورای ملی و دولتی است بنده عرضم این بود که چرا نقض حکم را به کمیسیون مخصوص رجوع می‌کنند بخود مجلس رجوع نمایند و اگر چنانچه می‌فرمایند وظیفه مجلس شورای ملی نیست که بنده عرض میکنم در این صورت به طریق اولی کمیسیون نمی‌تواند این کار بکند به جهت اینکه کاری که وظیفه مجلس نیست کمیسیون هم حق ندارد به آن رسیدگی کند.  
+
کاشف ـ اساساً معلومست روزی که مستخدمین بلژیکی جلب به ایران شدند در چه موقعی بود و برای چه موقعی بود و برای چه مقصدی بود و چه اشخاصی متصدی این کار بودند و این یکی از افکار سابق است که کرده‌اند و ما را مبتلا کرده‌اند به این که مواجبهای زیاد بدهیم بعلاوه این مبلغی که پیشنهاد شده است زیاد از اندازه مواجبست بابت که میتوانیم بدهیم فرضاً مواجب مسیو مولیتر که رئیس کل اداره پست است و حالا پیشنهاد شده اگر تصویب کنیم به پول خودمان تقریباً ماهی سیصد تومان می‌شود و این مقدار مواجب شخص وزیر است و حالا هم به آن ترتیبی که سابق بوده و بطور غلط مواجب داده می‌شده است می‌خواهیم اضافه کنیم فرضاً اگر در زمان استبداد که به یکی هزار و پانصد تومان انعام داده شده است این یک سابقه از برای آتیه در دوره مشروطیت نمی‌شود و بنده از این جهت از اول در کمیسیون فواید عامه که بوده‌ام همراه نبودم با اضافه مواجب در صورتی که خیلی هم با آوردن مستخدمین خارجی همراه بوده و خیلی لازم می‌دانم و مسیو مولیتر را هم لازم می‌دانم ولی درخصوص مواجب او ملاحظه بفرمائید ما میخواهیم بعد از این خیلی مستخدم خارجی از خارجه بیاوریم و به این طوری که پیش می‌رویم هیچ نمی‌توانیم استخدام مستخدمین خارجی بنمائیم که همه ساله داریم بر مواجب آنها می‌افزائیم در صورتی که بجهت این‌ها این اندازه مواجب معین شده است به جهت سایرین باید بیشتر بدهیم از این جهت بنده از آقای وزیر پست و تلگراف استدعا می‌کنم که خودشان ملاحظه بفرمایند در چه تضییفات گرفتار شده‌ایم وضع مالیه چگونه است و در حق یک نفر رئیس پست می‌توانیم آنقدر مواجب تصویب کنیم؟ در صورتی که رئیس کل گمرکات بیش از ۲۱ هزار فرانک مواجب ندارد به رئیس اداره پست چطور می‌توانیم آنقدر مواجب بدهیم.
  
مشیرالدوله ـ این جا موارد نقض را که می‌نویسد اینطور می‌نویسد که ادعا نشود بر اینکه دیوان محاسبات از حدود اختیارات خود تجاوز کرده یا مرجعیت آن کار را نداشته و یا آنکه از روی صحت قانونی را تفسیر نکرده است یک مورد دیگری هم برای نقض حکم بنظر بنده می‌رسد که لازم است در این جا قید شود و آن عدم رعایت تناسب قانونی است که مثلاً تخلف از اصول محاکمات نماید که در این مورد هم باعث نقض حکم می‌شود از این جهت بنده پیشنهاد می‌کنم که بعد از جمله ـ از روی صحت تفسیر نکرده است نوشته شود و یا از اصول محاکمات تخلف نموده و این تخلف به درجه‌ای اهمیت داشته باشد که نتوان حکم صادر شده را حکم قانونی دیوان محاسبات محسوب داشت دیگر اینکه سابق گفته شد که روابط دیوان محاسبات با تمام وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی مستقیم است و در این صورت جهت این را که نقض حکم دیوان محاسبات را مجلس
+
وزیر پست و تلگراف ـ اما رئیس اداره گمرک گویا ۵۰ هزار فرانک مواجب دارد ۵۰ هزار فرانک با ۲۱ هزار فرانک خیلی فرق دارد و اما در خصوص این مسئله بنده گمان می‌کنم که همان صورتی که محمد‌هاشم میرزا خواستند که طبع و توزیع بکنند و آقایان درست غور رسی بفرمایند و این مسئله را مواجبش بماند بعد از آن که تحقیقات خودشان را کاملاً بعمل آوردند آن وقت مطرح شود.
  
 +
میرزا ابراهیم خان ـ بنده همین قدر یادآوری می‌کنم حضور آقایان که این مسئله در ششم رجب گذشته از طرف وزارت پست و تلگراف به مجلس آمده است و تا بحال ببینید که چند ماه است مانده است باز هم بماند بنده منفعل می‌شوم از این که بگویند مجلس کار نکرده است یا در کمیسیون مانده است این ملاحظات را بنده رد می‌کنم که گفته نشود در کمیسیون مانده است در کمیسیون هم نمانده است.
  
شورای دولتی باید به توسط وزارت مالیه به دیوان محاسبات بفرستند بنده نمی‌دانم خوب است این را توضیح بفرمایند.  
+
رئیس ـ آقای وزیر پست و تلگراف تقاضا کردند که این برای جلسه دیگر بماند.
  
حاج شیخ اسدالله ـ مسلماً احکامیکه از دیوان محاسبات صادر می‌شود نقض آن را همان طور که آقای مخبر فرمودند یک محکمه عالی‌تری باید بکند ولی مجلس عمومی‌خود دیوان محاسبات بالنسبه از سایر محاکم آن عالی تر است ممکن است در همان جا نقض شود و دیگر به این ترتیبی که می‌فرمائید که به مجلس شورای دولتی برود یا اینکه به توسط هیئت وزراء به مجلس شورای ملی پیشنهاد شود این‌ها را بنده بی‌فایده می‌بینم علاوه براین همان طور که گفته شد مجلس با کمیسیون مخصوص مجلس کارش حکم یا نقض حکم نیست تا این که به او رجوع شود همانطور که گفتند وظیفه مجلس وضع قانون است از این جهت بنده عقیده‌ام این است که این ماده به کلی تغییر کند و بطوری که عرض کردم در این موارد باید مجلس عمومی ‌دیوان محاسبات تشکیل شود و رسیدگی کرده آن حکم را نقض کند.
+
آقای رئیس الوزراء فرمایشی دارند؟
  
وکیل التجار ـ مختصراً عرض می‌کنم اظهاری که می‌شود نباید آن را تغییر عبارت عنوان کرد و رد نمود بنده عرض می‌کنم مسلماً وقتی که مجلس حق ندارد که که یک حکمی ‌را نقض کند به کمیسیون خودش هم نمی‌تواند حکم بکند که چون صلاحیت ندارم تو این کار را بکن و اساساً مقصود از اظهار بنده هم این بود که وقتی که بنا شد مجلس صلاحیت این حکم را نداشته باشد به طریق اولی نمی‌تواند این کار را به یک کمیسیون خودش رجوع کند و اگر صلاحیت دارد و واقعاً مجلس شورای ملی می‌تواند این چنین حکمی‌را نقض کند آنوقت می‌تواند به کمیسیون رجوع کند اگر چه این صلاحیت و حق داشتن هم البته برای خود مجلس شورای ملی در این خصوص رأی بدهد که هم چه حقی را دارد یا ندارد ولی اگر این نباشد و مجلس این حق را نداشته باشد چنانچه عرض کردم باز تکرار می‌کنم که کمیسیون ابداً چنین حقی را نخواهد داشت در این موقع دو فقره پیشنهاد به قرار ذیل قرائت شد:
+
رئیس الوزراء ـ چون جناب حسین قلیخان نواب جداً از وزارت امور خارجه استعفاء داده اند و دیگر قبول نکردند آقای محتشم السلطنه که بنظر بنده کمال لیاقت و شایستگی را بجهت این مقام دارند بنده معرفی می‌کنم به سمت وزیر امور خارجه و وزیر عدلیه را هم تا چهار پنج روز دیگر تعیین می‌کنم و به مجلس معرفی می‌کنم.
  
(۱) ـ از طرف آقا شیخ ابراهیم زنجانی ((بنده بهتر می‌دانم که آخر ماده چنین نوشته شود اگر تقاضای مزبور را قابل توجه بدانند یک هیئت فوق‌العاده برای نقض یا ابرام این حکم تشکیل می‌دهند.))
+
ارباب کیخسرو ـ بنده از این حسن انتخاب خیلی تبریک عرض می‌کنم ولی می‌خواستم خاطر نشان بکنم که مقام عدلیه هم کمتر از وزارت خارجه نیست و ما در این مملکت تا بحال عدلیه‌ای که
  
(۲) ـ از طرف آقای مشیرالدوله
 
  
((دو مادۀ ۷۰ بعد از ـ تفسیر نکرده است ـ نوشته شود ـ و یا از اصول محاکمات تخلف نمود و این تخلف به درجه‌ای اهمیت داشته باشد که نتوان حکم صادره را حکم قانونی دیوان محاسبات محسوب داشت)).
+
موافقت با مشروطیت بکند نداریم همین قدر جلب میکنم خاطر رئیس الوزراء را که یک وزیر عدلیه صحیحی که بتواند یک عدلیه صحیحی برای این مملکت دائر کند به مجلس معرفی نمایند.
  
حاجی سید ابراهیم ـ بنده جواب آقای مشیرالدوله را که فرمودند دیوان محاسبات با ادارات مستقیماً می‌تواند مکاتبه کند عرض می‌کنم که در این مورد این قسم است و این مستلزم این نیست که مستقیماً حق مکاتبه نداشته باشد دیگر اینکه همینطوری که نوشته شده است صحیح است مجلس نباید مقداری از وقت خودش را صرف نقض حکم دیوان محاسبات نماید مجلس دانش بالاتر از این است که حکم دیوان محاسبات را یک محکمه‌ای که عالی‌تر باشد نقض بکند از این جهه گفته‌اند که رجوع می‌شود بیک کمیسیون مخصوصی که به این کار رسیدگی کند و با این وضع اشکال آقای وکیل التجار هم وارد نمی‌آید خوبست رأی بگیرند که بیش از این مذاکره نشود.
+
رئیس الوزراء ـ اهمیت عدلیه را اینطوری که بعضی اظهار می‌دارند تصدیق می‌کنم ولی چون در این موقع اهمیت وزارت امور خارجه زیادتر است و خواستم که بی وزیر نباشد و به آن جهت او را تعیین کردیم و آن وزارت خانه را مقدم داشتیم ولی امیدواریم وزارت عدلیه را هم تا دو سه روز دیگر معرفی کنم و اگر فرضاً تأخیر شود بنظر بنده اینقدر و اهمیت ندارد با اینکه اگر ممکن بود همین امروز معرفی شده باشد انتخاب میکردیم و قصور نمیکردیم و لیکن شاید ممکن نبوده است و همین طوری که عرض کردم امیدوارم انشاءالله تا چهار پنج روز دیگر یک وزیر عدلیه که مطبوع همه آقایان باشد معرفی کنم.
  
آقا شیخ ابراهیم ـ چون این ترتیب از روی قانون عثمانی است که برای اینطور از موارد یک دیوان اعلائی تشکیل می‌دهند که آن را [کنسی دتا] میگویند و چون در موقعیکه ((کنسی دتا)) یعنی مجلس شورای دولتی تشکیل نشده است این کار رجوع شده است به هیئت وزراء باز حق وزرا است که یک هیتئی تشکیل بنمایند از برای نقض و ابرام این حکم والا مجلس یا کمیسیون مجلس قضاوت بکنند یا نقض و ابرام یک حکمی‌ را بنمایند هیچ صحیح نیست این مطلب چون راجع است به هیئت وزراء همین که هیئت وزراء آن تقاضا را قابل توجه دانستند یک هیئتی را معین می‌نمایند که آن حکم را نقض و ابرام بکند.
+
کاشف ـ بنده نظر به وظیفه‌ای که دارم موقع را مغتنم میشمارم که از خدمت رئیس الوزرا استدعا کنم و عرض کنم که ابتلاآت مردم و تشکیلات مردم از عدلیه تا اندازه ایست که ما خجالت می‌کشیم که مذاکرات عدلیه را بشنویم یا اینکه جواب بدهیم به این جهت از رئیس الوزراء استدعا می‌کنم که هر اندازه که می‌توانند در اصلاحات عدلیه اقدامات بکنند چون آنطوری که مقصود مردم بوده است بهیچوجه بعمل نیامده است و کلیتاً مردم متنفر و منزجر شده‌اند و گمان می‌کنند که هر عدلیه دوره مشروطیت همین است و رحمت می‌فرستند به دوره استبداد از رفتار عدلیه حالیه.
  
فهیم الملک ـ هیئتی را که هیئت وزراء تشکیل بکند از برای نقض و ابرام حکم دیوان محاسبات با خود هیئت وزراء تفاوتی نخواهد داشت و همان ایراداتی که بر هیئت وزراء وارد است به این هیئت هم متوجه خواهد شد و تا زمانیکه مجلس شورای دولتی تشکیل نشده است عجالتاً باید یک هیئتی را که به کلی مجزا و منفک از هیئت وزراء باشند یعنی یک نفع شخصی را ملاحظه نداشته باشد فرض کرد که اینکار را بکنند و این هیئت را هم از مجلس شورای دولتی گذشته جزء همین کمیسیون مخصوصی که مجلس انتخاب نماید کمیسیون صلاح ندانست از این جهت اینطور نوشته شده است.
+
بهجت ـ بنده اولاً می‌خواهم عرض تبریک از وزارت امور خارجه به آقای محتشم السلطنه عرض کنم که کمال لیاقت را برای این مقام دارند ثانیاً میخواهم خاطر وزراء را متوجه عربستان کنم مکرر در مکرر چه بطور سئوال چه بطور استیضاح در اینجا در خصوص عربستان مذاکره شد که ما در آنجا یک قشون منظمی‌نداریم حاکم مرخصی خواسته و رفته است به عتبات و ما در آنجا فعلاً یک نائب الحکمه هم نداریم یک امین مالیه هم نداریم یک رئیس نظمیه و شصت نفر اعضای نظمیه در آنجا بودند آنها را هم متفرق کردند پاشیدند هیچ امارتی از دولت ایران در طرف عربستان نیست بنده بنام ملت ایران از هیئت وزراء تقاضاء و خواهش می‌کنم که بیش از این بی التفاتی و بی‌اعتنائی به خاک عربستان نکنند و پیش از اینکه یک خطر بزرگی برای ما پیدا شود و به ما رو نماید یک توجهی بفرمایند و آن پیشنهادی که آقای وحیدالملک کرده بودند که یک کارگزار صحیحی و یک مفتش صحیحی برای کمپانی نفط به آن حدود بفرستید.
  
آقا میرزا ابراهیم ـ بنده عرض میکنم عوض و با مرجعیت آن کار را نداشته ـ نوشته شود ـ و یا حق مراجعه به آن کار را نداشته ـ بهتر است.
+
رئیس ـ حالا ده دقیقه تنفس است مجلس به جهت تنفس متفرق شد بعد از تنفس مجدداً جلسه تشکیل شد.
  
مشیرالدوله ـ بنده می‌خواستم همین قدر عرض کنم اینکه آقای حاج سید ابراهیم فرمودند که این کار به توسط هیئت وزراء خواهد شد بنده عرض میکنم هیچ لازم نیست که به توسط یک وزارت خانه این مناقشه واقع شود ما نمی‌گوئیم که این نقض را به محاکم استیناف و سایر محاکم عدلیه میفرستیم این محاکم خودشان می‌توانند استیناف بخواهند و می‌توانند نقض بکنند منتها به مراتب معین شده است که کارهای اینها تفتیش و فسخ و نقض می‌شود و در این خصوص هم هیچ تفاوتی بین حساب و غیره نیست که این ماده در مورد حساب است یا نقض حکم یا غیر آن و ایراد بنده هم ایراد اصلی و اساسی بود و به هیچ وجه با این جوابها متقاعد نشده‌ام.
+
وزیر مالیه ـ این لایحه ایست که در خصوص استقراض پیشنهاد مجلس شورای ملی میشود که حالا خوانده می‌شود و بعد استدعا میکنم ارجاع به کمیسیون شود که در آنجا مطرح شور شده بعد از ملاحظات راپورت کمیسیون به مجلس بیاید و مطرح شود.
  
فهیم الملک ـ اینجا یک ملاحظه بود و آن اینست که این فرمایشی را که فرمودید در موقع شور کلی این مذاکره شد که دیوان محاسبات را آیا ما باید داخل در چه قوه‌ای بدانیم و داخل کدام یک از قوه قضائیه و قوه اجرائیه و قوه مقننه است و باید آن را یک وزارت خانه بدانیم که مستقیماً ملاحظات خودش را به مجلس بفرستد یا اینکه در تحت ریاست وزارتخانه دیگری است این مذاکرات تمام بعمل آمد این بود که اینجا هر چه نوشته شد این قسم بود که دیوان محاسبات ملاحظات خود را با سایر چیزها از قبیل راپورت سالیانه و غیره را باید به توسط وزارت مالیه به مجلس شورای ملی پیشنهاد کند از این جهت بود که نوشته شد حکم نقض هم به توسط وزارت مالیه به دیوان محاسبات فرستاده شود.
+
لایحه مزبور را بعبارت ذیل قرائت نمودند:
  
مجدداً پیشنهاد آقا شیخ ابراهیم خوانده شد.
+
((چنانچه در بودجه جمع که تقدیم مجلس شورای ملی شده است مشاهده میشود کلیه عایدات این مملکت پس از وضع عایدات فوق‌العاده و غیره مثل ضرابخانه بالغ بر ۲۵ کرور تومان قریب ۱۳ کرور از محل نقد و جنس مالیاتی عاید می‌شود و دوازده کرور از محل‌های دیگر از قبیل گمرک و تذکره و پست و تلگراف و مالیات‌های جدید و غیره عایدی نقدی این دولت همین دوازده کرور اخیر است ولی متأسفانه پس از وضع مخارجی که به آنها تعلق میگیرد چیزی برای حفظ نظم عمومی ‌مملکت باقی نمی‌ماند و این شعبه مهمه از امور مملکتی را باید از محل‌های مالیاتی نقد و جنس املاک پرداخت وصول مالیات‌های مزبوره بسته بوجود امنیت کامل یعنی قوای نظامی‌مرتب است و این قوه حاصل نمی‌شود مگر به حاضر بودن وجه نقد بدون معطلی بنابراین بدترین وجوه برای تدارک قوای نظامی‌مفقود و امنیت عمومی‌مملکت رو به تناقص آنچه به نظر می‌رسد رفع این محظور موحش امکان ندارد مگر به تدارک یک مقدار وجه نقدی که در ظرف دو سه سال برای نگاهداری یک اندازه قوای نظامی ‌مستعد در نقاط پرآشفته مملکت به مصرف برسد تا در تحت آن انتظام عمل وصول مالیات و تأمین مملکت مرتب شده به مجرای مالیه بیفتد ـ امروزه دولت ایران قریب به هفت کرور تومان به بانک شاهنشاهی مقروض است که هر ساله ۷% تنزیل او را باید بپردازد و علاوه بر آن تا ۱۵ سال ۴% هم هر ساله باید علاوه بر ۷% بدهند تا قرض مزبور پس از پانزده سال اصلاً و فرعاً پرداخته شده باشد مبلغی که از این باب هر سال باید داده شود تقریباً سالی سیصد و هفتاد هزار تومان است پس از مذاکرات مقدماتی طولانی بانک شاهنشاهی حاضر شده است که برای دولت ایران در لندن استقراضی به مبلغ دو کرور و نیم لیره به تداول بگذارد در ۵% منفعت سالیانه ۵% وجه استهلاک و ۵-۱۲% نزول بدون هیچگونه شرطی که خارج از معامله رایج باشد در صورتیکه این قرض را دولت ایران بکند باید هر ساله مبلغ ۶۸۷۵۰ لیره از بابت اصل و فرع آن بپردازد تا پس از ۴۷ سال اصلا و فرعاً آن قرضه مستهلک شود این مقدار لیره را که در نرخ ۵/۴ تومان تسعیر نمائیم ۳۷۱۲۵۰ تومان می‌شود یعنی همان مبلغی که امروز از بابت قرض ۷ کروری به بانک می‌دهیم اما در مقابل از وجه استقراضی پس از وضع طلب بانک تقریبا ۵ کرور تومان وجه نقد باقی میماند که برای مصارف لازمه دولت حاضر خواهد بود این پنج کرور در این ساعت مصرف فوری ندارد و حکم سرمایه را دارد که در ذخیره دولت خواهد بود و در آتیه می‌تواند به مصرف برسد نظر به مقدمه‌ای که ذکر شد هیئت امروزی دولت مصلحت بلکه واجب می‌داند که این وجه گرفته شود و به ترتیب معینی در ظرف مدت معین برای مصارف انحصاری تأمینی مملکت تخصیص شود ـ مسلم است که برای حفظ امنیت در همه جای مملکت قوای نظامی ‌و امنیه و نظمیه لازم است ولی در همه نقاط لازم نیست مخارج این قواء از وجوه فوق‌العاده داد شود بلکه در بسیاری از نقاط از عایدات عادی مصارف قوای مزبوره حاصل میشود ولی در بعضی از ایالات و ولایت حصول وجوه عادی مربوط بوجود قوای نظامی ‌و غیره است پس فقط ملاحظه این نقاط را باید کرد و نسبت به احتیاجی که در این نقاط است طرحی ریخت و قوای لازمه را معین کرد و مخارج آنها را سنجید و بی‌درنگ به ایجاد آنها پرداخت تا آسایش برای مملکت حاصل شود برای آنکه دست تفریط باین وجه دراز نشود از طرف دولت کمیسیونی از نمایندگان وزارتخانه‌ها تشکیل شده است که احتیاجات مذکوره را در تحت نظر دقت درآورند و راه اجرای آنها را پیشنهاد بنمایند و ضمناً قرار ترتیب تفتیش را بدهند که بچه قسم میتوان اطمینان حاصل کرد که در آتیه نقشه ای که برای تامین مملکت کشیده میشود بموقع اجرا گذارده تواند شد معلوم است که هر نقشه که در کمیسیون مزبور بکشند و تصویب بکنند بنظر اعضای مجلس شورای ملی خواهد رسید و پس از قبول باحک و اصلاح لازم به موقع اجرا گذارده می‌شود فقط برای حفظ سرمایه فوق‌الذکر وزارت مالیه پیشنهادی که مینماید اینست که از پنج کرور مذکور دو کرور بعنوان ذخیره در بانک شاهنشاهی گذارده شود که فقط به تصویب مخصوص مجلس شورای ملی کلاً یا جزاً بتوان از آن چیزی اخذ نمود و ضمناً برای اینکه این پول بیکار نمانده باشد عجالتاً بعنوان سرمایه ضرابخانه در کار باشد که فایده ای هم به آن تعلق گرفته باشد اما بقیه وجه را که سه کرور تقریباً می‌شود وزارت مالیه ایضاً و پیشنهاد مینماید که با فرع مناسبی در بانک شاهنشاهی گذارده شود که بانک باقساط یعنی برای احتیاجات دولت مسترد دارد تا اصل و فرع آن تمام شود یعنی مثلا اگر معین شد که برای حوائج دولت ماهی پنجاه هزار یا شصت هزار تومان لازم است بانک هر ماهه این مبلغ را بدهد تا سه کرور مزبور اصلا و فرعاً تمام شده باشد این است پیشنهاد وزارت مالیه از بابت حفظ سرمایه اما ترتیب و تعیین قوای لازمه و مخارج آنها و تفتیش در اجرای آنها بسته به مذاکرات کمیسیون وزارتخانه‌ها و تصویب مجلس شورای ملی خواهد بود.
  
رئیس ـ رأی می‌گیریم ـ کسانی که با پیشنهاد آقای آقا شیخ ابراهیم موافقند قیام نمایند (به اکثریت رد شد).
+
وزیر مالیه ـ اینجا را بنده امضاء نموده‌ام که هیئت وزراء در اینجا می‌نویسند که ـ هیئت وزراء متفق‌الکلمه با این پیشنهاد هم رأی هستند و بالخصوص جداً میخواهند دو سه کرور از این مبلغ در بانک شاهنشاهی بطور امانت گذارده شود که فقط مبلغ مزبور بمصارف امنیت ایران برسد و ترتیب مصارف و کنترل آن مبلغ بطوری که در کمیسیون منعقده که از معتمدین داخله و خارجه که از طرف وزارتخانه‌ها انتخاب شده‌اند مقرر می‌شود کاملاً منظور و مجری گردد البته رأی کمیسیون مرقوم بعد از حصول نتیجه و تصدیق وزراء به اطلاع مجلس شورای ملی خواهد رسید و با تصویب مجلس بموقع اجراء گذارده خواهد شد ۲۹ شهر ذی الحجه الحرام ۱۳۲۸ ایت ئیل.
  
پیشنهاد از طرف شاهزاده لسان الحکماء بعبارت ذیل خوانده شد:
+
رئیس ـ حالا در این لایحه نمیتوانیم داخل مذاکره شویم رجوع میکنیم به کمیسیون قوانین مالیه بعد از آنکه راپورت آن کمیسیون به مجلس آمد آنوقت در این خصوص مذاکره میکنیم آقای حاج سید ابراهیم سئوالی داشتید از هیئت وزراء بفرمائید.
  
((این بنده پیشنهاد میکنم که این جمله افزوده شود ـ به کمیسیون مخصوصی که عدۀ اعضاء آن از دوازده نفر کمتر نباشد.))
+
حاج سید ابراهیم ـ اگر چه چندی قبل در ؟ مجلس اقداماتی را که برای آسایش و امنیت جنوب شده بود عرض کردم ولی بعضی جزئیات داشت
  
مؤتمن الملک ـ این پیشنهادهائی که شده است اساساً صحیح است و لیکن بعضی ملاحظات هم دارد از این جهت عقیده بنده این است که این ماده را برگردانید به کمیسیون و آقایانی که پیشنهاد کرده اند آنجا تشریف بیاورند و ملاحظات خودشان را بگویند بعد از مذاکره اصلاح شده به مجلس برگردد.
 
  
فهیم الملک ـ بسیار خوب رجوع شود به کمیسیون که تجدید نظری در آن بشود.
+
که می‌بایستی به همت هیئت وزراء تمام بشود و حالا می‌خواهم سئوال کنم از هیئت محترم وزراء که در تکمیل اقداماتی که در خصوص امر جنوب شده که از هر حیث رفع نگرانی بشود از حیث اداره امنیه که باید تأسیس شود آنچه اقداماتی که شده است بفرمایند که رفع نگرانی از اوضاع جنوب بشود.
  
رئیس ـ آقای حاج شیخ اسدالله هم پیشنهادی کرده‌اند رجوع می‌شود به کمیسیون.
+
وزیر خارجه ـ یکی از اقداماتی که در باب هیئت جنوب در نظر است استخدام مستخدمین خارجه بوده برای اداره ژاندارمری که در مجلس شورای ملی تصویب کرده بودند که از ایطالیا خواسته شود وزارت امور خارجه هم سابقا در این خصوص اقدامات کرده بود و چون دولت ایطالیا صاحب منصبان حاضر خدمت زاید بر آنچه در خدمت خود دارد موجود نداشت دولت علیه هم برای استخدام صاحب منصبان ژاندارم بخصوصی می‌خواست مستخدم دولتی اجیر ننماید لهذا هیئت وزراء اینطور رأی دادند که مستخدمینی از دولت سوئد جلب شوند قبول کرده که مستخدمین بدهد و وزیر مختار ایران برای شرائطی که برای کنترات آنها لازم است سئوال کرده بود آن شرایط لابد در کمیسیون مجلس محترم مذاکره خواهد شد که جواب آن هر چه زودتر مخابره شود که آنها را اجیر کرده و هر چه زودتر به سمت جنوب بفرستند و دیگر هم فرستادن ((ژنرال مالیسط)) بود برای تنظیم ژاندارمری جنوب که در این چند روزه با اشکالات جزئی که پیش آمده بود مذاکره شد و کار آنها به اختتام رسیده که کنتراتش سابقش تجدید شود تفاوت خرج را هم به او داده شود و تعهد کرده است مه همین چند روزه حرکت کند این اقداماتیست که از وزارت خارجه شده است اما آنچه راجع به وزارت داخله است که وزیر داخله اظهار خواهند نمود.  
  
مادۀ (۷۱) که کمیسیون الحاق کرده بود به قرار ذیل ] قرائت شد:
+
وزیر داخله ـ در مسئله تأمین جنوب بخصوص شیراز و راه بوشهر و کازرون باشد اگر چه خاطر نمایندگان محترم مسبوق است که این راه سپرده شده به صولت الدوله و او هم همه قسم اقدامات کرده است قریب ۳۸۰ سوار و تفنگچی در راه گذاشته است و کمال امنیت را دارد و می‌توانم بگویم که از چهل پنجاه روز پیش تا حالا سرقت و رقعه‌ای اتفاق نیفتاده است فقط در اول امر که هنوز صولت الدوله قبول نکرده بود یکی دو فقره سرقت شده بود که آنهم بعد از آنی که برده شد باو احکاماتی صادر شد و تاکیداتی شد که مشغول شد به استرداد و تقریباً تلگرافی که از تجار شیراز رسیده بود که چهل و هشت بار با قاطری که برده بودند مسترد شده است و باز هم مامورین دولت مشغول هستند به استرداد بقیه اموال و حالیه آن را امروزه خیلی منظم است و البته نمایندگان محترم تصور می‌فرمایند که با انقلابات سه چهار ساله که در مملکت شیراز بود به همین اقدام مختصری که هنوز باز کافی نیست خیلی خوب و منظم شده است و امیدوار هستیم که خیلی بهتر از این بشود بجهت اینکه مشغول تکمیل نواقص آن هستیم و از جمله فرستادن یک عده قشون است که همه می‌دانید دو هزار و هشتصد قشون با استعداد کامل و سه عراده توپ با یک نظم صحیحی فرستاده شده است و حاج فاتح الملک مأمورند و حالا در اصفهان هستند و تا دو روز دیگر حرکت می‌کنند بعلاوه قشون ساخلوی که در آنجا بود آنها هم حاضرند و مشغول خدمت هستند و یک عده رفته‌اند طرف کازرون و استقبال حکومت و عده ای هم که در شهر هستند مشغول هستند و از اینجا هم وزارت جنگ یک دستور کافی به آنها داده است و یک تنخواهی هم برای آنها می‌خواهند بفرستند و مسیو مالبسطا هم همانطوری که آقای وزیر امور خارجه فرمودند تا یک هفته دیگر حرکت میکنند برای امنیه آنجا و اگر یک اندازه تأمل شده است به واسطه همین بود که یک مستخدم اروپائی برود و مسیو مالبسطا هم که حالا کارش گذشته است و بعد از یک هفته می‌رود و به این ترتیبات گمانم اینست که امنیه آنجا خیلی به فضل خدا صحیح شود و امیدوارم انشاءالله تعالی با این اقداماتی که می‌شود هیئت وزراء آرام ندارند خصوصاً نسبت به نقطه جنوب که منتهای سعی را دارند و با تعهداتی که صوت‌الدوله نموده خیلی خوب می‌شود و به فضل خدا دیگر نگرانی در این خصوص نداشته باشیم حالا اگر یک بلائی پیش بیاید آن یک مسئله ایست که شخص نمیداند ولی امیدوارم که با این اقدامات خیلی خوب بشود و صفحه جنوب به کلی امن و منظم بشود.
  
((درصورتیکه حکم دیوان محاسبات نقض شود مجدداً در مجلس عمومی ‌رسیدگی و محاکمه بعمل آمده و حکم قطعی صادر می‌شود.))
+
حاج سید ابراهیم ـ بنده هم تصدیق میکنم که از وقتی که مشغول شده‌اند هیچ اتفاقی واقع نشده است و آن روز هم بنده عرض کردم که ترتیب صوری و اداری صحیح شده است و نقص کار فقط همین است که همین مستخدمین را بخواهند و ترتیب اداره امنیه آنجا داده شود و با این اقداماتی که شده است می‌توانم عرض کنم که رفع نگرانی شده است و نهایت تشکر را هم دارم ولی استدعا دارم که در خصوص مستخدمین خارجه یک قدری تأکید بکنند در زود آمدن به واسطه اینکه در اول آن یک قدری مسامحه شده است و به این واسطه به تأخیر افتاده است.
  
حاج شیخ اسدالله ـ در صورتی که پیشنهاد بنده رجوع شده است به کمیسیون بنده هم تقاضا میکنم که این ماده هم چون مربوط بآن ماده است به کمیسیون برگردد که با ماده قبل ثانیاً پیشنهاد شود.
+
رئیس ـ آقای آقا سیدحسین اردبیلی سئوالی دارید از وزارت مالیه بفرمائید.
  
فهیم الملک ـ این ماده مربوط به آن ماده نیست برای اینکه آن هیئتی است که باید رسیدگی به حکم صادر شده دیوان محاسبات کرده آنرا نقض کنند و این هیئت برای تجدیدنظر است که بعد از آنی که حکم دیوان محاسبات نقض شد در مجلس عمومی‌مجدداً آن حکم مطرح شده رسیدگی بکنند و حکم قطعی صادر شود و به همین ملاحظه هم بود که نمی‌شد نقض حکم را به مجلس عمومی ‌رجوع کرد.
+
آقاسیدحسین اردبیلی ـ از قراری که در چند روز قبل در جرائد محلی انتشار دادند گویا در اداره خزانه یک حادثه ناگورای اتفاق افتاده است به یک شخص محترمی‌که دکتر سید حسینخان است اگر چه نسبت بیک شخص معین اگر یک اتفاقی افتاده باشد هیچ اهمیت ندارد ولی نقطه نظر بنده ترویج معارف است که یک شخصی که صاحب دیپلومست خصوصاً در مملکت ما اشخاص تحصیل کرده و با دیپلوم خیلی کم و نادرالوجود هستند بر ما برای این مقام لازمست که شئون حیثیت او را نگاهداری کنیم و این حادثه تقریبا سکته وارد می‌آرود به مقام معارف که این قسم اشخاص وقتی که این گونه حرکات را مشاهده نمایند لابد افسرده می‌شوند و این وهنی است به مقام معارف فقط به آن ملاحظه است بنده این را خیلی اهمیت می‌دهم و از آقای وزیر مالیه سئوال می‌کنم که این اتفاق واقع شده است و صحیح است یا خیر و اگر واقع شده تا چه مقدارش صحیح است و در صورت صحت اشخاصی که مرتکب چنین حرکت غیر صحیحی نسبت بیک دکتر رسمی ‌نظامی‌ شده‌اند درباره آنها چه اقدامی ‌فرموده‌اند بفرمایند.
  
حاج شیخ اسدالله ـ بنده باز عرض خودم را تجدید میکنم در صورتی که بعد از رجوع به مجلس شورای دولتی یا کمیسیون مجلس باز باید در مجلس عمومی‌ رجوع شود که هم نقض حکم نماید و هم رسیدگی کرده حکم ثانوی بدهد.
+
وزیر مالیه ـ انسان هر قدر هم که تربیت شده باشد اعتقاد بنده اینست که آن تربیت او را حفظ نمی‌کند مگر اینست که آن شخص خودش صاحب یک اخلاقی باشد که آن اخلاق او را حفظ کند والا اینکه من آدمی‌ هستم که صاحب یک علومی‌هستم و باید پاره ای کارها بکنم این حافظ نخواهد شد و سبب نمیشود که هر کار دلش می‌خواهد بکند بنده چند روز پیش از این در اداره خزانه کار داشتم یک مرتبه دیدم یک غوغای غریبی در بیرون بلند شد خیلی وحشت کردم و خودم دویدم دم پنجره و گفتم به آدمها که ببینند چه خبر است گفتند یک کسی اینجا ژاندارمها را کتک زده است چون در خزانه برای حفظ آنجا هفت هشت نفر ژاندارم هستند و این آدم با آنها گلاویز شده است بعد بنده مستحضر شدم که برای چه این اتفاق افتاده است گفتند چون اینها مأمور هستند که اشخاصی که داخل میشوند مرتباً داخل می‌شوند و اگر اجازه دارند وارد شوند و این آدم خواسته است که ؟ داخل یک اطاقی بشود آنها به یاره‌ای ترتیبات خواسته‌اند جلوگیری نمایند به محض اینکه مانع شده اند و چوب آهنی را کشیده است و به سر و کله ژاندارمها زده است بطوریکه گیج شده است این دیگر محل حرف نیست و ژاندارمها هم که معلومست جزء قوه قهریه مملکت و این هستند حرکت را به خودشان نمی‌پذیرند مثل اینکه اینها هم تمکین نکردند و صاحب منصبشان که حاضر بود و گفت او را توقیف کنند تا اینکه جلب به محاکمه شود بعد بنده وقت ظهر و یک نهار مختصری هم که در آنجا بود می‌بایستی صرف شود به صاحب منصب آنها گفتم و شخصاً وساطت کردم که این شخص را رها کنید این بود که رها کردند و رفت بعد شنیدم که در وزارت جنگ ایضاً او را توقیف کردند که محاکمه شود.
  
رئیس ـ رأی می‌گیریم بر مادۀ (۷۱) به طریقی که خوانده شد ـ کسانی که موافقند قیام نمایند (اغلب قیام کردند) به اکثریت تصویب شد.
+
آقاسید حسین اردبیلی ـ تا جائی که بنده اطلاع دارم گویا در حدوث این فقره تقصیر از طرف ژاندارمها بوده است.
  
 +
رئیس ـ آقای آقاشیخ محمد خیابانی سئوالی داشتید از وزارت امور خارجه بفرمائید.
  
رئیس ـ حال ده دقیقه تنفس می‌شود.
+
آقاشیخ محمد خیابانی ـ بنده چند روز قبل یک سئوالی کردم از وزیر امور خارجه در خصوص مغروقین بحر خزر که قریب سیصد نفر از تبعه ایرانی آنجا غرق شده است و به واسطه تفریط کمپانی بوده است وزیر امور خارجه در جواب گفتند که دو نفر مأمور مخصوص روانه میشود که رسیدگی در این خصوص نمایند حالا سئوال میکنم از وزارت امور خارجه که در این خصوص رسیدگی شده است و بحال آنها یک نظری انداخته‌اند یا اینکه همینطور معوق مانده است و اگر معوق مانده است تاکید میکنیم تا موقع نگذشته است در این خصوص اقدامی ‌بفرمایند که حقوق آنها تضییع نشود.
  
بعد از تنفس مجدداً جلسه تشکیل شد.
+
معاون وزارت خارجه ـ از آن روزی که در این خصوص خبر رسید وزارت امور خارجه تأکیدات لازمه به توسط قونسول گری حاج ترخان نموده در این خصوص تعلیمات داد و مخصوصاً یک مأمور کافی برای اینکار معین شده که عماً قریب بحاج طرخان خواهد رفت که به اتفاق قونسول‌گری حاج طرخان و تعلیماتی که از سفارت بطرف ودغ
  
رئیس ـ خدمت آقای مدرس با کمال مسرت به جهت ورودشان به مجلس شورای ملی عرض تبریک می‌کنم و دعوت می‌کنم که به موجب قانون اساسی مراسم قسم را بعمل بیاورند.
 
  
مدرس ـ بنده هم تشکر میکنم و حاضر هستم.
+
خواهد رسید رفع نگرانی وراث مغروقین را بنمایند.
  
رئیس ـ بفرمائید در این موقع آقای آقا سیدحسن مدرس قمشه به محل نطق آمده مطابق صورت قسم‌نامه مقرره در اصل (۱۱) قانون اساسی قسم یاد نموده ورقه قسم را امضاء نمودند).
+
حاج عزالممالک ـ این سئوالاتی که میشود گویا اغلبش جدید باشد و اینجا در ماده چهل و چهار نظامنامه داخلی می‌نویسد استیظاحات که در باب امور سیاسی داخلی مملکت است نباید بیش از یک ماه بعهده تعویق بماند بنده یک استیضاحی در خصوص اوضاع عربستان و ترتیب امنیه و سایر چیزهای آنجا دو ماه هست کردم و هنوز معتقد نیستم که در آنجا اقدامی ‌شده باشد و گویا اهمیت آن بیشتر از این سئوالات باشد و استدعا دارم که اطلاع بدهید آقای وزیر داخله تا روز پنجشنبه تشریف آورده جواب استیضاح بنده را بدهند.
  
آقا میرزا مرتضی قلیخان ـ صورت استیضاحی است که از طرف آقای وکیل التجار نوشته شده قرائت می‌شود (بعبارت ذیل قرائت نمودند)
+
رئیس ـ آقای حاج آقا سئوالی داشتید از وزارت امور خارجه بفرمائید.
  
مقام محترم ریاست مجلس مقدس شورای ملی شیدالله ارکانه.
+
حاج آقا ـ حاج محمد اسمعیل مغازه عمل ضرابخانه را با دولت جدید بیک ترتیبی ختم کرده بود و هزار و پانصد تفنگ ماوزر با دو میلیون فشنگ از بابت بدهی خودش واگذار به دولت کرده بود و قریب شصت هزار تومان بیشتر باقی نبود و این تفنگ‌ها در آلمان بوده و تا چندی قبل همچو شنیدیم که به واسطه اینکه حمل به ایران نشده بود صاحب کارخانه میخواسته است آنها را حراج بکند بنده اولا از آقای وزیر امور خارجه سئوال میکنم که حساب حاج محمد اسمعیل که تقریباً ختم شد و قریب ۲۰ هزار تومان به دولت جدید بدهکار بود تا آن روز تمام شده است یا خیر و ثانیاً با اینکه امروز ما اینقدر احتیاج داریم به حمل اسلحه چطور شده است که تا بحال در حمل این اسلحه مسامحه شده است که صاحب کارخانه خواسته است بکلی آنها را حراج بکند.
  
چون از طرف وزارت مالیه در جواب سؤال بنده در باب پول نیکل که در سنه ۱۹۰۹ و ۱۹۱۰ مسیحی وارد شده است و قریب هشت ماه طول کشیده بود کتباً جواب داده اند و صورت بانک شاهنشاهی را فرستاده اند لهذا در باب پولهای نیکل که در دو سنه مزبوره فوق وارد شده است استیضاح دارم مستدعیم مقرر شود زودتر جهت جواب حاضر شده مثل جواب و سؤال در این باب تأخیر نیندازند.
+
معاون وزارت امور خارجه ـ جواب سئوال این نماینده محترم را در جلسه آتیه عرض میکنم.
  
مادۀ ۷۰ لایحه وزیر ـ درخواست تجدید نظر در مواقع ذیل قابل قبول است: (۱) سهوی در جمع یا خرج یا در میزان حساب واقع شده باشد (۲) اگر به واسطه معاینه حساب‌های دیگر یا بهر ترتیبی که متصور است ثابت گردد که یک سندی ابزار نشده یا مکرر شده.
+
رئیس ـ آقای ادیب التجار سئوالی داشتید بفرمائید.
  
(۳) اگر پس از صدور حکم اسناد تازه ای بدست آمده باشد بشرط آنکه ثابت شود اسناد مزبوره در موقع تصفیه حساب بوده و صاحب جمع نتوانسته است بدست بیاورد (۴) اگر آن حکم از روی اسناد جعلی صادر شده باشد ـ این درخواست باید در ظرف دو ماه پس از تاریخ حکم دیوان محاسبات واقع شود قبل از شروع به تجدید نظر دیوان محاسبات به اتفاق مدعی‌العموم مشاوره میکند که آیا استدعا مأمور در باب تجدیدنظر قابل قبول است یا خیر در سه شق اخیر تا مدت سه سال محکوم می‌تواند تجدید محاکمه را بخواهد و این در صورتی است که محکوم ثابت نماید که فقط دو ماه است اسناد تازه را بدست آورده یا تکرار سند را ملتفت شده و یا جعلی بودن اسناد را مطلع گردیده والا حق مطالبه و تجدید نظر را ندارد کمیسیون اینطور پیشنهاد کرده بود:
+
ادیب التجار ـ سئوال بنده از آقای رئیس الوزراء است در خصوص پروگرامی‌که در ماه رجب از طرف هیئت وزراء تقدیم کردند به مجلس البته معلومست وزرائی که تعیین و معرفی می‌شوند به مجلس شورای ملی باید پروگرام داشته باشند دلیلش همین است که هیئت وزراء را که معرفی کردند پروگرام آنها را هم تقدیم مجلس نمودند در اینجا هم اغلب مذاکراتی که می‌شود مخصوصاً امروز در مسئله مسیو مولیتر که به محض اینکه یک نماینده اظهاری می‌کند فوراً می‌گویند حرف می‌زنند و عقایدتان را هم تقریباً بطوریکه اطلاع دارید بیائید بیان بکنید برای اینکه وزیر مسئول است و حالا این هفت ماده ایست که آقای رئیس الوزراء پیشنهاد مجلس کردند چون از خودشان هم پرسیدیم که در این چند دفعه که تغییری در هیئت وزراء پیدا شده است آیا پروگرام آنها هم تغییر کرده است یا خیر (فرمودند خیر پروگرام همان پروگرامی‌است که در ۱۶ رجب تقدیم شد) در اینجا می‌نویسند ـ اول اقدام فوری در جلب مستخدمین خارجه ـ در صورتی که این اقدام فوری نشد و تا بحال آنطوری که باید نتیجه آنرا بفهمیم نفهمیده‌ایم.
  
ماده ۷۲- تقاضای تجدید نظر در مواقع ذیل قابل قبول است.
+
ارباب کیخسرو ـ این سئوال است یا استیضاح؟
  
(۱) اگر سهوی در نوشتن فقرات حساب یا در عمل حساب شده است (۲) اگر به واسطه معاینه حسابهای دیگر یا به هر ترتیبی که متصور است ثابت شود چیزی از قلم افتاده یا دو دفعه به حساب آمده است (۳) اگر پس از صدور حکم اسناد تازه ای بدست آمده باشد بشرط آنکه ثابت شود اسناد مزبوره در موقع تصفیه حساب موجود بوده و صاحب جمع نتوانسته است بدست بیاورد.
+
ادیب التجار ـ استیضاح نیست سئوالست اگر چون و چرا کردم استیضاح است. دویم اصلاحات لازمه در دوایر نظمیه و امنیه و حسن مراقبت جدی در دفع مواد فساد اینها را خود حضرت رئیس الوزراء بهتر می‌دانند که صلح و آرامی‌در مملکت متزلزل مینمایند سوم تهیه قوای نظامی‌را که عبارت باشد از یک اردوی جدید منظم از اسلحه ثلاثه مرکب از ۶ هزار نفر در مرکز وارد و ساخلوهای لازمه و غیره که خودشان باز بهتر می‌دانند ـ چهارم اصلاحات امور مالیه و تعدیل در عمل مالیات و اقدام فوری در تاسیس دیوان محاسبات مطابق قوانینی که از مجلس خواهد گذشت و تدارک وجهی برای مخارج ضروریه و کسر بودجه و اجراء و اصلاحاتی که در تکثیر عایدات و تفتیش مخارج ضرورت قطعی دارد.
  
(۴) اگر آن حکم از روی اسناد جعلی صادر شده رد باشد در سه شق اخیر بعد از انقضای مدت سه سال از تاریخ صدور حکم تقاضای تجدیدنظر وقتی قبول خواهد شد که صاحب جمع ثابت نماید که فقط دو ماه است فقرات از قلم افتاده یا فقرات مکرر شده را ملتفت شده است یا اسناد جدیدی بدست آورده و یا تصدیقی که در مقامات رسمی‌از بابت جعلیت سند داده شده است به استحضار او رسیده است.
+
پنجم ـ اصلاحات لازمه در امور عدلیه و تنقیح و تنظیم قوانین و فوائد لازمه در ضمن جریان امور در محاکم که می‌خواستم از حضرت وزیر عدلیه در باب امورات وزارت عدلیه سئوال کنم این بود امروز معرفی شدند به وزارت امور خارجه اصلاحات لازمه در امور مدارس این هم ماده ششم است الی آخر که نمی‌دانم چه چیز است گویا مجلس شورای ملی که اول مقام رسمی‌ مملکت است شده است و البته وظیفه اولیه هیئت وزراء بوده است که یکی یکی این مواد را بموقع اجراء بیاورند حالا از حضرت رئیس الوزراء استدعا می‌کنم که اجرائیات این هفت ماده را برای اطلاعات ما‌ها بفرمایند.
  
حاج شیخ اسدالله ـ می‌نویسد تقاضای تجدیدنظر در مواقع ذیل قبول است ـ بعد مینویسد مواردش را و آن سه فقره است که ثابت کرده باشد اسنادی بوده و از قلم افتاده یا اینکه تکرار شده یا اینکه جعلی بوده است به این ترتیبی که اینجا نوشته شده است حالا می‌خواستم بدانم از کجا ممکن است این فقرات را ثابت کند و بعد از آنکه به ثبوت رسید دیگر قابل توجه است یعنی چه بعد از آنکه در یک محکمه ثابت کرد یکی از این سه فقره را که خود آن حکم نقض می‌شود و اگر ثابت نتوانست بکند که نقض نخواهد شد ثبوت در کجا و بچه ترتیب می‌شود.
+
رئیس الوزراء ـ اولا گویا درست توجه نفرمودید که اکثر مواد این پروگرام به موقع اجراء گذاشته شده است آیا اطلاع ندارند که این فرمایشی را میفرمایند یا اینکه فراموش فرموده‌اند از همان روزی که این پروگرام تقدیم شد اقدامات در این باب شده است حالا اگر موانعی تولید شده باشد و به محطوراتی دچار شده باشیم که نتوانسته‌ایم بانجام برسانیم شاید حمل بر قصور نشود کرد و دیگر می‌فرمایند امنیت ولایات این پروگرامی ‌که تقدیم شده است پروگرامی‌ است که اگر تمام آن اجراء بشود هیچ نواقصی بر آن امورات این مملکت باقی نخواهد ماند و اگر تمام جزئیات آن به موقع اجراء بیاید آن وقت هیچ نواقص برای کارها نمی‌شود تصور کرد بنده گمان می‌کنم که بهیچوجه از طرف هیئت دولت قصوری در این باب نشده است تصور نمی‌کنم هیچ هیئت دولتی می‌توانست در این مدت قلیل موفق به اجرای تمام جزئیات این پروگرام بشود با اینکه در این مدت خیلی از مواد آن به موقع اجراء گذاشته شده است و پاره‌ای از آنها هم که می‌فرمایند چرا به موقع اجراء نیامده است چیزهائی هستند که مربوط به یکدیگر هستند یعنی تا یکی اجراء نشود دوباره یکی دیگر نمی‌توان اقدام کرد مسلم است آنطوری که جنابعالی انتظار دارید که تمام این پروگرام به موقع اجراء بیاید آن وقت می‌توانم عرض کنم که کار پنجاه سال آتیه امروز شده بود پس نباید این را از ما انتظار داشته باشید که پروگرام را که عوض کردم در مدت دو ماه و سه ماه تمام آنرا بموقع اجراء گذارده باشیم.
  
فهیم الملک ـ خوب ملاحظه بفرمائید از این قبیل است که در حساب مثلا چهار پنج تا بیست تا باید نوشته شود سهواً هیجده تا نوشته شده یا اینکه در موقع محاکمه یک سندی را از او خواسته بودند و حاضر نداشته است یا دسترسی بآن نداشته است پس این تجدید نظر راجع به تمام مطالب حکم دیوان محاسبات نخواهد بود راجع بیکی دو فقره معین خواهد بود این است که اظهاراتی را که میکنند حقیقت دارد و می‌شود قبول کرد یا خیر میفرمایند چطور ثابت خواهد شد مثلا اگر سندی بدست آورده باشد بدیوان محاسبات ارائه میدهد و سند او را ملاحظه می‌کنند اگر صحیح است که ثابت می‌شود و این هم به توسط خود صاحب جمع ممکن است بشود و هم به توسط مدعی‌العموم والا دیگر یک محکمه علیحده قرار نمی‌دهند از برای اینکه اظهارات صاحب جمع در آنجا ثابت شود در همان محکمه که آن حکم داده شده می‌رود و اظهار می‌کند اگر صحیح است که مدعی‌العموم با او همراهی میکند که مجدداً رسیدگی شود.
+
ادیب التجار ـ بنده آنچه در این صفحه نوشته شده و تقدیم مجلس شده همه آنها را از روی حقیقت می‌دانم و تمام این مواد از روی عقیده صحیحه که می‌توانسته‌اند اجراء بکنند و پیشنهاد کرده‌اند بنده همچو فهمیده‌ام و بیشتر از این هم زحمت نمی‌دهم استدعا می‌کنم یک قدری بیشتر از این خدمت بفرمایند که مواد این پروگرام مهماامکن زودتر اجرا بشود یعنی دو خط این هستند که زودتر اجراء نمایند.
  
حاج عزالممالک ـ اینکه اینجا نوشته شده است بعد از انقضاء مدت سه سال مقصود این است که تا سه سال مهلت داده میشود و بعد از سه سال به این ترتیب تجدیدنظر قبول میشود و این است که بنده تصور میکنم که کلمه ((بعد)) ((تا)) شود دیگر اینکه مینویسد تقاضای تجدیدنظر وقتی قبول خواهد شد که صاحب جمع ثابت نماید که فقط دو ماه است فقرات از قلم افتاده یا فقرات مکرر شده را ملتفت شده است و بنده معتقد به قید دو ماه نیستم بجهت اینکه لازم نیست که ثابت کند که دو ماه است ملتفت شده یعنی اگر ثابت شد که سه ماه است ملتفت شده است تقاضای او قابل قبول نیست و بنده در کمیسیون مخالف بودم در این خصوص و حالا هم پیشنهاد میکنم که این ماده حذف شود.
+
رئیس الوزراء ـ بنده گمان میکنم که منتها آرزوی هیئت دولت موفقیت به اجرای این پروگرام باشد و تا بحال هم بهیچوجه من‌الوجوه تصور نمی‌کنم که قصوری از طرف هیئت دولت شده باشد و هر قدر که ممکن باشد در خیال هستیم که پروگرام خودمان را به موقع اجراء بگذاریم حالا اگر بعضی موانع جلوگیری نماید و نگذارند به آن سرعتی که اقدام می‌کنیم به مقصود برسیم آن یک مطلبی است علیحده و نمایندگانی که مطلع هستند و از هر حیث ما را معذور خواهند داشت.
  
فهیم الملک ـ یک تفسیر غریبی از جمله اول فرمودند که ابداً مقصود کمیسیون اینطور نبوده است اینکه نوشته شده است بعد از انقضاء مدت سه سال یعنی تا مدت سه سال هر وقتی که بخواهد اعتراض بکند میتواند ولیکن بعد از سه سال وقتی حق دارد اعتراض کند که ثابت نماید که دو ماه دیگر حق اعتراض دارد و می‌تواند تقاضای تجدید نظر بکند ولی اگر پنج شش ماه گذشت دیگر اظهار او پذیرفته نخواهد شد.
+
رئیس ـ دستور جلسه آتیه روز پنجشنبه راپورت کمیسیون بودجه در باب اعزام چهار نفر محصلین فارغ‌التحصیل به فرنگستان و شور در بقیه قانون دیوان محاسبات.
  
آقاشیخ ابراهیم ـ تقاضای تجدیدنظر در مواقع ذیل قابل قبول است خوب عبارتی نیست یعنی با این ماده نمیسازد باید اینطور اصلاح شود. تقاضای تجدیدنظر در مواقع ذیل باید قبول شود.
+
مجلس یک ساعت از شب گذشته ختم شد.
  
فهیم الملک ـ مقصود هم همین است که باید قبول شود حالا اگر این عبارت را خوب نمیدانید بنویسید باید قبول شود.
 
  
حاجی سید ابراهیم ـ بنده می‌خواستم از مخبر کمیسیون بپرسم اگر یک صاحب جمعی در رسیدگی بحساب یک سندی را گم کرده است و هر چه هم تفحص می‌کند پیدا نمی‌شود ولی دیوان محاسبات در ضمن رسیدگی بیک محاسبه دیگری ملتفت می‌شود که صورت گم شده است و حق به جانب آن صاحب جمع بوده است و این قسم از تجدید نظر را که لازم است بشود این عبارت هیچ شامل نمی‌شود به جهت اینکه عبارت همین قدر می‌فهماند که سندی از قلم افتاده باشد یا مکرر شده باشد یا اینکه جعلی باشد و این قسم را شامل نمی‌شود و باید در اینجا قید شود.
 
  
فهیم الملک ـ این را که می‌فرمائید راجع به تجدیدنظر نیست اگر سندی داشت که گم شده بود دیگر فایده نخواهد داشت که تجدیدنظری در آن باب لازم باشد تجدیدنظر برای یک سندی است که هیچ نبوده است یعنی در موقع محاکمه صاحب جمع به آن دسترسی نداشته باشد و دیوان محاسبات هم مطلع نباشد و برای گم شدن سند یک ترتیب دیگری است که دیوان محاسبات در موقع محاسبه باید تحقیق کند که هم چه سندی گم شده است یا خیر.
 
 
حاج آقاـ- مخبر محترم جواب آن اشکالاتی که شد هیچ ندادند و بنده همانطور که در کمیسیون مخالف بودم در اینجا هم مخالفت خودم را اظهار می‌کنم هم در این خصوص و هم در این شرطی که شده است که پس از انقضاء سه سال باشد به جهت اینکه ملتفت شدن باینکه یک چیزی از قلم افتاده است یک مطلبی است وجدانی و شخص بجهت اینکه یک وقت صاحب جمع به حسابهای سابق خودش ملاحظه می‌کند می‌بیند که فلان مقدار از حساب او از قلم افتاده است حالا فرض بفرمائید که بعد از سه سال یا چهار سال صاحب جمع یک هم چه چیزی را ملتفت شده که از قلم افتاده است یا مکرر شده است این یک مطلبی است وجدانی و شخص چطور می‌تواند شاهد بگیرد که من فلان مطلب را در کی ملتفت شده‌ام این یک شرط لغوی است که ما حق بدهیم به یک کسی که یک چیزی را که ممکن نیست ثابت کند و یک شرط دیگری هم نوشته است که اگر به واسطه معاینه حسابهای دیگر یا به هر ترتیبی که متصور است ثابت شود که چیزی از قلم افتاده یا دو دفعه به حساب آمده است (۳) اگر پس از صدور حکم اسناد تازه ای بدست آمده باشد به شرط آنکه ثابت شود اسناد مزبوره در موقع تصفیه حساب موجود بوده و صاحب
 
 
 
جمع نتوانسته است بدست بیاورد ـ اگر سندی دارد و در صحت سند هم هیچ اشکالی نیست که قبول می‌شود والا رد می‌کند دیگر لازم نیست که ما قید بکنیم و ثابت شود که این اسناد را در موقع تصفیه محاسبات نتوانسته است بدست بیاورد و علاوه بر این ما نباید همیشه بسند صاحب جمع نظر داشته باشیم ممکن است از طرف دولت هم این ترتیب پیش بیاید آنوقت این شروط مدعی‌العموم هم وارد می‌آید که باید در موقع رسیدگی ثابت کند که در فلان موقع این مطلب را ملتفت شده یا در وقت محاسبه نتوانسته است اسناد را بدست بیاورد و علاوه براین که این شروط ضرر دولت است ممکن است یک وقتی حق یک کسی را پایمال کند از این جهت تصور میکنم که هیچ محتاج به این شروط نیست و خوب است این دو قید را حذف بکنید.
 
 
حاج شیخ اسداله ـ اشکالاتی که بنده به نظرم آمد آقای مخبر عرض بنده را درست ملتفت نشدند با اینکه بنده فرمایش ایشان را درست ملتفت نشدم ـ این فقراتی را که در اینجا نوشته شده است که منشاء نقش حکم است مثل اینکه یک چیزی از قلم افتاده باشد یا اینکه سندی مفقود بوده و بعد پیدا شده است و غیر اینها کی محقق می‌شود بعد از محاکمه و تجدیدنظر و این طوری که اینجا می‌نویسد ثبوت اینها را اسباب محاکمه قرار داده در صورتیکه بعد از ثبوت هر یک از اینها قهراً باعث نقض حکم میشود دیگر اینها را اسباب رسیدگی ثانوی قراردادن معنی ندارد.
 
 
حاج سید ابراهیم ـ بنده عرضی ندارم ولی میخواهم عرض کنم که آقای مخبر جواب اشکال بنده را ندادند عرض کردم در صورتی که صاحب جمع در موقع محاسبه بگوید که صد تومان به خزانه داده‌ام ولی سندی گم شده است و دیوان محاسبات اعتنائی نکند و آن مبلغ را به خرج نیاورد و حکم او را صادر کند بعد در جاهائی که رسیدگی میکند ملتفت میشود که حق به جانب آن صاحب جمع بوده است و راست گفته است که سندش گم شده است و در این صورت با اینکه مقتضی نیست که تجدید نظر شود در اینجا ذکری از آن نشده و این عبارت هم شامل آن هم نمیشود.
 
 
فهیم الملک ـ این ترتیبی را که آقای حاج سید ابراهیم می‌فرمایند بهیچوجه باعث تجدید نظر نیست می‌فرمایند اگر قبض را صاحب جمع گم کرده است و در موقع رسیدگی دیوان محاسبات آنرا حساب نکرد و حکم داد بعد که پیدا کرد یا اینکه دیوان محاسبات ملتفت شد اگر دو ماه نگذشته است که می‌آورد دیوان محاسبات برحسب حقی که قانون به او داده است رسیدگی می‌کند و حکم می‌دهد و اگر دو ماه گذشته است که حکم اجرا شده است و دیگر محلی برای اعتراض باقی نمانده است و این گویا شق ثالثی نباشد که محتاج تذکر باشد و این چیزی را هم که آقای حاج شیخ اسدالله فرمودند اول خوبست توجهی بفرمایند که تجدید نظر و نقض حکم دو تاست و خیلی با هم فرق دارد در مورد نقض حکم حکمی‌که داده شده است از ابتداء تا انتها صحیح یا غلط باطل می‌شود ولی در مورد تجدیدنظر ایرادی به یک فقره می‌کند و باقی مطالب بجای خودش هست و رسیدگی هم راجع به همان چند فقره ایست که در آن اعتراض شده است و در باقی مطالب آن رسیدگی جدید نمیکنند و تغییری که در آن داده می‌شود در حاشیه حکم قید می‌شود و آن شرایطی را هم که آقای حاجی آقا فرمودند در کمیسیون مذاکره شد و خودشان هم اگر غایب نبوده اند مسبوق هستند معلوم است که دولت باید به یک شکلی حسابها را تمام بکند و اگر محاسبین بخواهند همیشه به حساب ده سال قبل یا بیشتر رسیدگی نمایند هیچ محاسبات ختم نخواهد شد و اگر این صاحب جمعی که می‌فرمایند در موقعی که به حساب او رسیدگی می‌شده اگر آن اسناد را در دست داشته است که بایستی بیاورد و ارائه بدهد و اگر حاضر نداشته است که باید حاضر کند و ارائه بدهد والا صاحب جمعی که نتواند تا موقع رسیدگی اسناد خودش را در بیش خود یا نزد دیگری بگذارد تا سه سال بعد هم نتواند آن اسناد را بدست بیاورد و حاضر کند آن صاحب جمع باید محکوم و از کار خود هم عزل بشود صاحب جمعی که می‌خواهد کار خودش را اداره کند اعم از اصول عایدات و پرداخت مخارج این باید همیشه حسابش حاضر باشد و در صورتیکه بعد از مدت زیادی که به او مهلت داده شده است نتواند اسناد خودش را حاضر کند او اصلاً باید از صاحب جمعی معزول بشود صاحب جمع باید در موقع کارش اسناد خودش را بگیرد و حاضر داشته باشد و در موقع محاسبه تسلیم دیوان محاسبات نماید تا بعد بکار او محاکمه و رسیدگی شود بعد از محاسبه دیگر نباید بگوید که چون در کار و در اداره بودم نتوانستم سند خودم را پیدا کنم و بعد رفتم این اسناد را گرفتم علاوه براین اسنادی که بعد از یک سال یا بیشتر تحصیل می‌کند ممکنست آن اسناد را به هر شکلی که می‌گویند و قبول می‌کنند بسازد پس سند صحیح آن چیزی است که در حین عمل بدست صاحب جمع است و بعد از آن اگر سندی فرضاً ارائه داده شود باید ثابت کند که دو ماه قبل ملتفت شده است که این از قلم افتاده است.
 
 
حاج آقاـ اولاً آن روزی که در کمیسیون در این خصوص مذاکره می‌شد حاضر بودم و همین توضیحات را هم در آنجا دادند ولی بنده قانع نشدم دو عیب بر این دو قیدی که در اینجا نوشته شده است وارد می‌آید که نباید نوشته شود به واسطه اینکه این بیاناتی را که آقای فهیم‌الملک فرمودند اگر ما را قانع میکرد در اینکه گوش بدهیم به حرف یک صاحب جمعی که واقعاً سندش هم صحیح است باید همین قدر بنویسیم که تقاضای تجدیدنظر تا یک موقعی قبول می‌شود و بعد از آن موقع قبول نمی‌شود ولی حالا که نمی‌توانید هم چه تحدیدی بکنید که تا فلان مقدار از زمان یک کسی که ادعای یک طلبی می‌کند یا تقاضای تجدید نظری می‌نماید باید بیاید و اظهاری بکند و تا فلان مقدار از زمان حق اظهار ندارد و به جهت اینکه باب ادعا را نمی‌شود مسدود کرد باید بگوئیم یک مدتی دیوان محاسبات باید وقت خودش را صرف اینکارها بکند فرمودند که باید یک حد آخری برای محاسبات تصور کرد برای اینکه اگر بنا بشود که همیشه دیوان محاسبات به کارها و محاسبات ده سال قبل رسیدگی کند هم کار دیوان محاسبات زیاد می‌شود و هم اینکه هیچ محاسبه‌ای ختم نمی‌شود بنده عرض می‌کنم با این ترتیب باید دیوان محاسبات دو کار بکند یکی اینکه مدتی مشغول شده باشد که صاحب جمع اسناد خودش را حاضر کند و بعد مشغول تجدیدنظر و محاکمه شود دیگر اینکه نمیتوان یک مطلب وجدانی را برهاناً ثابت کرد خیلی مشکل است که من وجداناً یک مطلبی را ملتفت شوم و بعد به من بگویند ثابت کن که این مطلب را یک ساعت است ملتفت شده ای باید ملتفت شد که یک مطلب وجدانی هیچ طریق اثبات ندارد و وقتی که راه اثبات ندارد نباید در قانون نوشت که هم در فقره دوم و هم سیم دارد (۲) اگر به واسطه معاینه حسابهای دیگر یا بهر ترتیبی که متصور است ثابت شود که چیزی از قلم افتاده یا دو دفعه بحساب آمده است(۳) اگر پس از صدور حکم اسناد تازه ای بدست آمده باشد بشرط آنکه ثابت شود اسناد مزبوره در موقع تصفیه حساب موجود بوده و صاحب جمع نتوانسته است بدست بیاورد اگر آقایان درست تأمل بفرمایند این دو قید را تصدیق میفرمایند که زائد است و اسباب اشکال فراهم می‌آورد و آن نظراتی را که آقای فهیم الملک فرمودند بیشتر اسباب شکل کار دیوان محاسبات خواهد شد و اینکه فرمودند اگر صاحب جمع وقتی که ملتفت شد جه جور اسناد لازم است می رود می سازد بنده عرض می کنم وقتی دیوان محاسبات فهمید این سند جعلی است اگر توانست ثابت می کند که آن سند جعلی است و تقاضای او را رد می کند و باین جهاتی که عرض کردم هیچکدام از این دو شرط را صحیح نمی دانم برای اینکه بیشتر اسباب اشکال دولت و طرف مقابل خواهد شد.
 
 
فهیم الملک ـ اینکه میفرمایند این مطلب که من در کی ملتفت شده‌ام وجدانی است و چیزی که وجدانی است اثر خارجی ندارد و نمیشود ثابت کرد مراد از این جمله اینطور نیست بلکه مراد این است که وقتی که صاحب جمع ملتفت شد یک چیزی از قلم افتاده است باید اسنادی را که مطابق آن بدست آورده است ثابت کند که دو ماه است آن اسناد را بدست آورده‌ام و این وجدانی نیست این یک چیزی است که میتواند سند خودش را ارائه بدهد و ثابت کند که من هم ملتفت شده‌ام والا اگر اینطور باشد که هر خطائی و سهوی را ملتفت شده و اظهار کرد دیوان محاسبات باید قبول کند برای اینکه این یک امری است وجدانی و نمی‌شود ثابت نمود این را بنده به هیچ وجه صحیح نمی‌دانم.
 
 
پیشنهادی از طرف آقای حاج آقا بعبارت ذیل قرائت شد:
 
 
بنده پیشنهاد می‌کنم جمله ـ بشرط آنکه ثابت شود تا کلمه بدست بیاورد از فقره سیم و جمله در سه شق اخیر تا آخر ماده حذف شود.
 
 
وکیل التجار ـ بنده گمان می‌کنم اگر یک قدری توجه به اساس حساب محاسبین دولت و ترتیب حساب کسانی که یا وزارت مالیه و دولت طرف حساب هستند بشود می‌بینیم که تفریغ حساب آنقدر اشکالی ندارد تا اینکه یک سال یا شش ماه مهلت داده شود
 
 
 
برای اینکه ثابت کند که یک چیزی از قلم افتاده یا مکرر شده است و سند بدست بدهد برای اینکه این حسابها هر کدامش در هر سالی چندین جا ثبت می‌شود برای اینکه همین مالیاتی است که همه ساله می‌گیرند و در چند جا ثبت است و در ضمن محاسبه اگر سندی داشته است و گم شده است ممکن است در دفاتر آن را معین کنند که چه بوده است وانگهی صاحب جمع در آخر سال یک صورت جمعی دارد و یک صورت خرجی دارد در موقع حساب ملاحظه می‌کند و می‌بینید که کسر دارد یا ندارد اگر کسر دارد که می‌بینید و ملاحظه می‌کند که از کجا این کسر پیدا شده است وقتی که دید برای یک سندی که داشته است و مفقود شده است این کسر در حساب او پیدا شده است در موقع محاسبه میگوید که فلان حواله را به فلان نمره پرداخته‌ام و مفقود شده است و باید به خرج بیاید آن وقت دیوان محاسبات هم تحقیقات خودش را می‌کند و قبول می‌نماید اینها چیزی است که اینقدر تأمل ندارد و اینطوری که نوشته شده است هیچ اسباب زحمت نیست خوب است رأی بگیرید که مذاکره ختم شود.
 
 
مؤتمن الملک ـ آن پیشنهاد یکه آقای حاج آقا کرده‌اند اگر آن پیشنهاد قبول شود به عقیده بنده چند مرتبه عرض کرده‌ام قوانین را برای بی‌ترتیبی نمی‌نویسد قانون را برای این می‌نویسند که امور مرتب شود ممکن نیست که یک صاحب جمعی بیک کسی پول بدهد و سند نگیرد حالا اگر ما این شرط را در اینجا بکنیم برای اینکه شاید صاحب جمع بعد از چهار سال یک سندی را بدست بیاورد بنده عرض میکنم صاحب جمعی که بعد از شش ماه از انقضای مدت مأموریتش نتواند اسناد خودش را بدست بیاورد آن صاحب جمع اصلاً قابل نیست که مأمور دولت بشود عموماً میگویند که صاحب جمع اصلا قابل نیست که مأمور دولت بشود عموماً میگویند که صاحب جمع وقتی پول می‌گیرد باید سند داشته باشد حواله که می‌دهد به آن ترتیباتی که قانون معین میکند باید سند داشته باشد دیوان محاسبات هم در موقع محاسبه ملاحظه میکند اگر آن ترتیبات بعمل آمده است که قبول می‌کند والا قبول نمیکند مقصود این است که اگر این پیشنهاد آقای حاج آقا قبول شود به کلی اساس محاسبات لغو می‌شود دیگر اینکه در مسئله سه سال و دو ماه ایراد کردند بنده در اصل ایراد درست ملتفت نشدم ولی عرض می‌کنم همانطوری که در قانون وزارت عدلیه است که می‌گویند شخصی که میگویند شخصی که محکوم شده است تا یک ماه وقت دارد و می‌تواند استیناف نماید و بعد از اینکه یک ماه گذشت دیگر حق استیناف ندارد ولو اینکه مظلوم واقع شده اینجا هم همینطور باید قید بشود و این قیودات و قوانین برای این است که امور دولت مختل نشود نمیشود برای یک محاسبه ده سال معطل شد که یک وقتی یک صاحب جمعی خواهد آمد و ادعائی خواهد کرد و آنوقت باید مراجعه بکنند به حساب سه سال قبل و چنانکه در قانون محاسبات عمومی‌ گفته شد در هر دو سال باید حساب دفتر محاسبات کل مالیه ختم شود و هر دو سال به دو سال اقلاً حسابهای دولت باید ختم شود برای اینکه دیگر مجبور نشوند که همیشه رسیدگی بکنند به دفاتر و حسابهای سنوات قبل و تصور میکنم که این ماده بطوری که کمیسیون پیشنهاد کرده است خیلی خوب ماده ایست و باید در آن رأی گرفته شود در این موقع مادۀ (۷۲) موافق پیشنهاد آقای ـ حاج آقا به حذف جمله‌ای که پیشنهاد کرده بودند از قرار ذیل قرائت شد:
 
 
((مادۀ (۷۲)ـ تقاضای تجدیدنظر در مواقع ذیل باید قبول شود: (۱) اگر سهوی در نوشتن فقرات حساب یا در عمل حساب شده است (۲) اگر به واسطه معاینه حسابهای دیگر یا به هر ترتیبی که متصور است (۳) اگر آن حکم از روی اسناد جعلی صادر شده باشد)).
 
 
رئیس ـ رأی میگیریم بر مادۀ ۷۲ به طریقی که خوانده شد که موافق پیشنهاد آقای حاج آقا است کسانی که موافقند قیام نمایند (رد شد).
 
 
ثانیاً ماده مزبوره موافق پیشنهاد کمیسیون با تغییر جمله ـ قابل قبول است به جمله ـ باید قبول شود قرائت شد.
 
 
رئیس ـ حالا رأی میگیریم بر مادۀ ۷۲ به طریقی که کمیسیون پیشنهاد کرده است و با جزئی اصلاح خوانده شد کسانی که موافقند قیام نمایند (اغلب قیام کردند و با اکثریت تصویب شد).
 
 
رئیس ـ شور بقیه این قانون را میگذاریم برای جلسه آتیه آقای ادیب‌التجار سئوالی از وزارت مالیه داشتید بفرمائید.
 
 
ادیب‌التجار ـ بنده از آقای وزیر مالیه سئوال میکنم که بودجه وزارت خانه‌ها چند فقره‌اش به وزارت مالیه آمده است و کدام یک از بودجه‌ها مرتب شده است و از وزارت مالیه به مجلس فرستاده شده است و کدام یک باقی است به آن اقداماتی که وزارت مالیه کرده است بفرمائید مطلع باشیم که چند فقره باقی مانده و کی به مجلس می‌آید؟
 
 
وزیر مالیه ـ عرض میشود از بودجه‌ها فقط بودجه‌ای که آمده است همان بودجه وزارت علوم و معارف و فوائد عامه است که خیلی وقت است رسیده است یکی هم بودجه دربار است که خودمان ترتیب کرده‌ایم بیک شکلی که چندان زیاد هم نیست و او را هم فرستاده‌ایم به مجلس و بودجه علوم و معارف را هم یا فرستاده‌اند یا میفرستند حاضر است اما بودجه‌های بزرگی که در دست است یکی بودجه خود وزارت مالیه است یکی بودجه وزارت داخله است و یکی بودجه وزارت خارجه و این بودجه‌ها که عرض کردم غیر از بودجه وزارت خارجه تمام در دست است مثلا بودجه وزارت مالیه تمام شده است و فقط یک فقره‌اش باقی است که مسئله حقوق ارباب وظایف وزارت جنگ که کبها هستند و جزء وظیفه بگیرها هستند از این به بعد در وزارت مالیه به آنها وظیفه داده می‌شود این یک مسئله‌ای است که صورتش از وزارت جنگ نرسیده است و بودجه وزارت مالیه را هم همینطور معطل کرده است و بجهت همین یک کلمه نشده است که بنده بودجه وزارت جنگ را یک هفته قبل فرستاده و به یک شکلی هم ترتیب شده ولی بعد سردار معتضد آمد و دقتی کرد و گفت که این بودجه بودجه آتیه است و او را پس گرفتند که عجالتاً آنچه امسال به مصرف رسانیده اند آن را یک صورتی بدهند و بودجه سال آتیه را جداگانه در ستون دیگر یادداشت کنند اما بودجه وزارتخانه بیشتر کارهایش تمام شده است مگر یک فقره که راجع به نظمیه ولایات است که صورت آن از ولایات هنوز نرسیده است اما از همه بودجه‌ها بودجه ای که ابداً به وزارت مالیه نرسیده است بودجه وزارت خارجه است که محاسب آن یک جدیت مخصوص با ندادن بودجه دارد دیگر هیچ سختی نبوده است که بنده نکرده باشم و تا حال که نرسیده است لیکن امیدواریم بهر شکلی شده است به آنها یک فشارهائی بیاید که آنها هم بدهند اما این سه چهار فقره که عرض شد چندان کار زیادی ندارد و همین چند روزه به مجلس خواهد آمد و چون خیلی بزرگ است مشغول خواهد کرد مجلس را که داخل مباحاث و مذاکرات و مشورت آن بودجه‌ها بشوند و معلوم است تا اینکارها تمام بشود از وزارت خارجه هم بودجه شان خواهد رسید.
 
 
ادیب‌التجار ـ چندی قبل در همین مجلس آقای وزیر مالیه فرمودند که همین دو روزه بودجه‌ها تمام میشود و به مجلس میدهند و از این فرمایشاتی که حالا فرمودند بنده قدری توی خیال افتادم که این بودجه‌ها برای سنه حالیه که سهل است برای سال آتیه هم نخواهد آمد دیگر آنکه از بودجه وزارت عدلیه هم اشاره نفرمودند.
 
 
وزیر مالیه ـ رسیده است و خیلی مختصر است.
 
 
ادیب التجار ـ باز هم چون طرف مجلسیان وزارت است باز هم تأکید بکنند که بودجه‌هاشان را بفرستند چون نیامدن بودجه سبب تولید همه قسم اشکال برای نمایندگان می‌کند از برای این نوع چیزها که همه روزه قطعه قطعه به مجلس می‌آید و نمایندگان تکلیف خودشان را نمیدانند که تصویب بکنند یا خیر نمی‌دانیم پول داریم یا نداریم.
 
 
وزیر مالیه ـ عرض می‌شود اینکه بودجه باید چندین ماه قبل آمده باشد به مجلس و چندین ماه است که تأخیر شده است بنده کاملاً همراهم و گمان میکنم که وزارت مالیه در این اواخر کوتاهی نکرده است بجهت اینکه ترتیب اطاق بودجه در اینجا معین است که تشکیل شده و هر یک از آقایان بخواهند ببینند می‌توانند بروند ببینند و از سه به ظهر مانده تا پنج از شب گذشته بنده اینطور قرار داده‌ام که آنجا باشند و هستند و آنها مجبورند همین طور که عرض کردم در آنجا بمانند و یک مخارج فوق‌العاده هم به آنها داده می‌شود که این مدت کار بکنند و این بودجه‌ها را تمام کنند و همین طور که عرض کردم بودجه آن سه وزارت خانه بزرگ در دست است که عمده بودجه هم آنها است و در شرف اتمام است یعنی دیگر جای هیچ تردید نیست که اینها طول خواهد کشید خیر طول نخواهد کشید و همین چند روزه به مجلس تقدیم می‌شود و تا داخل مشورت آنها شوند بودجه وزارت خارجه هم به مجلس خواهد رسید.
 
 
رئیس ـ آقای شیبانی سئوالی داشتید بفرمائید.
 
 
شیبانی ـ اموراتی که در این مملکت پیش می‌آید و وزراء و وکلاء اظهار می‌کنند تصور می‌کنم تاکنون نخواسته‌اند کار بکنند از جمله حضرت والا عین‌الدوله در خصوص کاشان خواستند کار بکنند ولی مانع نگذاشته است کار بکنند و چنانچه خودشان میفرمایند که اقداماتی که ما باید در امر کاشان کرده باشیم نکردیم و اگر اقدامی ‌به موقع بنمایند صد هزار افسوس‌هائی که ممکن است بعد پیش بیاید نخواهیم خورد و معذلک نمیدانم چه مسئله است که اقدام نمیکنند یک تلگرافی تازه رسیده است که بنده این جا مقتضی نمی‌دانم مفادش را عرض کنم وقتی که به هیئت وزراء فرستادم و ملاحظه فرمودند تصدیق خواهند فرمود
 
 
 
که کار خوبی کردم مفادش را عرض نکردم در صورتی که بنده چه در مجلس خصوصی و چه در مجلس علنی عرض کردم در این کار باید اقدام کرد مثلاً وزیر جنگ خواستند که صد نفر پیاده برای آنجا بفرستند و نفرستاده‌اند می‌فرمایند وزارت مالیه پول نداده است نمی‌دانم هزار و سیصد تومان چه اهمیت داشت که وزیر مالیه نداده‌اند مثلاً تابستان عرض کردم سربازهای آنجا فشنگ ندارند عرض کردم یک مقدار فشنگ برای سربازهای آنجا بفرستند و نفرستاده‌اند حالا سئوال می‌کنم که آن فشنگ را فرستاده‌اند یا نفرستاده‌اند و کی فرستاده می‌شود و یک عده سوار بختیاری هم از قراری که فرموده بودند بنا بود به کاشان برود از آن هم اطلاعی ندارم و چه اقدام درباره کاشان شده است نایب حسین از قراری که میگویند از حدودی که بوده است آمده است به اردستان یعنی به نزدیکی اردستان و به خود اردستان هنوز وارد نشده است در صورتی که به خود اردستان وارد شود گمان میکنم یک افسوس و پشیمانی بزرگی حاصل شود که دیگر جبران نشود و جبران نداشته باشد.
 
 
وزیر جنگ ـ نسبت به کاشان از طرف وزارت جنگ اقدامات صحیح شده است فشنگ هم حاضر است سربازی هم که بنا بود بفرستیم معین کردیم از همین سرباز رفورمه رژیمان صد نفر لوازم آنها هم داده شده است صد پالتو به آنها داده شد صد پالتوی دیگر هم برای صد نفر سربازی که در آنجا هستند حاضر است و فقط برای کرایه حمل و حرکت گاریهائی که اینها را با گاری پستی حرکت بدهند معطلیم و از برای کرایه هم به وزارت مالیه اظهار کرده‌ایم برای روز دوشنبه وعده پولی کرده اند آن پول که برسد برای ۲۴ ساعت حرکت خواهند کرد بعلاوه سواره یارمحمدخان کرمانشاهی که سی سوار است حاضر شده است و خود یارمحمدخان کرمانشاهی که آدم رشید قابل کاری است داوطلب شده است که با سوار خودش برود و جلو نایب حسین و او را امروز خود خواستم با او حرف زدم و خود یارمحمدخان با این سوار و سرباز و لوازم خواهد رفت لیکن فشنگ را صلاح ندیدم که بایست حرکت بدهم.
 
 
شیبانی ـ چون می‌خواستم خیلی بی‌غرضانه عرض خودم را بنمایم این بود که به این اختصار قناعت کردم حالا می‌خواستم از آقای وزیر مالیه سئوال کنم که این پولی را که وزیر جنگ تقاضا کرده‌اند تا روز دوشنبه می‌رساند که این سوار و سرباز و فشنگ برود یا خیر؟
 
 
وزیر مالیه ـ عرض می‌شود وجوهی که وزارت جنگ لازم دارد منحصر به همین وجه تهیه و اعزام قشون به کاشان نیست متصل وجوهی لازم دارند ما هم مشغول تأدیه هستیم که همین طوری که اظهار کردند یک وجهی روز دوشنبه باید برسد معلوم می‌شود اردوی کاشان از آن بابت می‌خواهند بدهند.
 
 
رئیس ـ آقای ادیب التجار سئوالی از وزارت داخله داشتید.
 
 
ادیب التجار ـ می‌خواستم عرض کنم فرستادن حکام به هر جائی در این موقع خیلی اهمیت دارد خاصه شهرهائی که کلید مملکت است از شهرهای سرحدی از مهمترین آن شهرها استرآباد است که مدتی است شنیدیم وزارت داخله اقدامات کردند و بجهت آنجا حکومت معین کردند لیکن حکومتی معلوم نشد هر چه پرسیدیم گفتند منتظر قوای نظامی‌هستیم که وزارت جنگ تهیه کنند تا اینکه در هفت هشت روز قبل خوانین ترکمان تلگرافی به توسط وکیل ترکمانها مخابره کرده اند آن آخرین تلگرافی است که از آنها رسیده است و هنوز جواب آن داده نشده است با این اهمیت که به جهت استرآباد هست سئوال می‌کنم آیا وزارت داخله حکومت آنجا را معین کرده اند و قوای نظامی‌معین شده است یا خیر باز هم محظورات در کار است یا باز قوای نظامی‌لنگ است کی حکومت خواهد رفت جواب خوانین ترکمان چه داده شده است قوا کی خواهد رفت جواب سئوالات بنده را بفرمائید که مجلس هم مسبوق باشد.
 
 
وزیر داخله ـ سئوالی که آقای ادیب‌التجار فرمودند در فقره استرآباد سه شب قبل مختصری اینجا خدمت نمایندگان محترم عرض کردم چون موقع استرآباد قدری اهمیت پیدا کرده و طرف توجه شده بود به آقای سپهدار اعظم که مناسباتی دارند آنجا مشورت کردیم اینطور صلاح دانستند که برای نظم و استقرار امنیت آنجا شاهزاده ظفرالسلطنه را معین کنیم هیئت وزراء هم تصدیق کردند به این جهت رفتن امان‌الله میرزا را موقوف کردیم و ظفرالسلطنه منصوب شد و آن شب هم نقل مکان کردند و فردا حرکت می‌کنند و می‌روند.
 
 
وزیر جنگ ـ استعداد هم برای استرآباد معین کردیم صد سوار از یکی از طوایفی که در خود استرآباد است و صدسوار هم از سمنان و دامغان حاضر است و صد سوار هم از اینجا حاضر کردیم مواجب هم دادیم فردا در رکاب شاهزاده ظفرالسلطنه حرکت کرده میروند و سیصد سوار و سیصد سرباز و شصت نفر توپچی حاضر شده است و تهیه شده است به جهت استرآباد و این را تمنی دارم درست توجه بفرمایند دوازده هزار تومان هم وزارت مالیه دادند که موازی سه ماه جیره سیصدهزار و سیصد سرباز و شصت توپچی است که دو هزار آن پول بود که نقد داده شد و ده هزار تومان برات خزانه که پول نقد است به شخص شاهزاده ظفرالسلطنه داده شد و خودشان هم اینجا قبض دادند که این پول را در استرآباد به این قشون بدهند و این دو هزار تومان در اینجا به آنها داده شد که امروزه تهیه خودشان را ببینند و تا فردا حرکت کرده بروند.
 
 
ادیب التجار ـ اگر چه یقین دارم و هیچ احتمال نمی‌دهم که وزارت داخله جواب تلگراف خوانین ترکمان را داده باشد ولی استدعا می‌کنم که اگر جوابی به آنها داده نشد یک جوابی که موجب اطمینان آنها باشد و اسباب دلگرمی‌آنها شود به آنها بدهند.
 
 
وزیر داخله ـ مسلم است وزارت داخله متوجه این مسائل می‌شود تلگراف خیلی مفصلی دایر بر مهربانی و امیدواریشان و فرستادن ظفرالسطنه شده است.
 
 
رئیس ـ آقای معتمدالتجار سئوالی داشتید از وزارت داخله بفرمائید.
 
 
معتمدالتجار ـ بعد از آن همه شرارتها و زحماتی که رحیم خان تولید کرد شنیده می‌شود دو مرتبه رحیم خانه برگشته است به ایران می‌خواستم بدانم دولت در جلوگیری از شرارت او چه اقدامی ‌کرده است.
 
 
وزیر داخله ـ در مسئله رحیم خان که سئوال فرمودید رحیم خان تقریباً ۲۰ روز است که آمده است وقتی که ؟ تان آمد رحیم خان به مخبرالسلطنه تلگراف کرده است که من آمدم ولی در کمال اطاعت و انقیاد هستم همین قدر یک اطمینانی به من بدهید بیایم به تبریز و حاضرم از برای اطاعت و خدمتگزاری به دولت مخبرالسلطنه هم به او اطمینانی داده بود بیا البته به تو کمال محبت از طرف دولت خواهد شد و این مسئله را راپورت دادند به این تفصیل که رحیم خان آمده است و اینطور نوشته است حتی نوشته کاغذی به توسط حاج فرج آمده است و من اینطور جواب دادم وزارت داخله چون مسبوق بود بحال رحیم خان رمزاً تلگراف کرد که اگر چه رحیم خان اینطور می‌نویسد و می‌گوید لیکن شما متقاعد نشوید خیلی دقیق شوید ممکن است که همینطور و امروز و فردا به این طریق بگذراند و در آنجاها اقدامات مخفی نماید و شما دستور بدهید یک استعداد مکفی حاضر شود اگر آمد خیلی خوب چه بهتر و اگر نیامد فوراً اقدام بکنید که نتواند قوه خودش را زیاد بکند و اسباب زحمت فراهم نیاورد و همینطور هم مخبرالسلطنه تلگراف کرد و مشغول بود و بنا بود که هشت روز قبل از این بیاید به قرجه داغ و با حکومت قرجه داغ ملاقات بکنند و به اتفاق او بیاید به تبریز و از قرار معلوم از ؟ده خودش که تا سرحد رود ارس دو فرسخ است رفته بتکراد و آنجا هم دو شب مانده است و به همین طریق که اطمینان بدهید می‌آیم از آنجا رفته است به گوران که یکی از محال قرجه داغ است و معلوم نیست که از آنجا با آنکه بایست در ۲۵ این ماه بیاید نیامده است باز مجدداً تلگراف شده است به مخبرالسلطنه که شما تدارکات خودتان را ببینید و ابدا در این مورد غفلت نکنید.
 
 
رئیس ـ آقای به هجت سئوالی داشتید از وزارت امور خارجه بفرمائید.
 
 
بهجت ـ بنده از وزیر امور خارجه چندین سئوال کرده بودم که یکی را کتباً جواب داده بودند یکی دو سئوال هم بی جواب مانده حالا یکی یکی را عرض می‌کنم اگر معاون وزارت امور خارجه جواب دارند بفرمایند یکی از سئوالات بنده این است که کمپانی نفت به شرایط امتیاز رفتار نمی‌کند یکی آنکه می‌بایستی عملجات ایرانی باشند نیستند دیگر اینکه ایرانی‌ها باید حق داشته باشند از سهام شرکت خریداری کنند و ایرانی‌ها هیچ مطلع نیستند و نمی‌دانند مرکز این شرکت کجا است و همین طور شرایطی که راجع است به شرایط امتیاز اگر درست آنها را در نظر بگیرید می‌بینید که خیلی از حدود
 
 
 
و وظایف خود تخطی کرده است و یکی از آن کارهائی که خیلی خلاف قانون بوده است کمپانی نفط جزیره ((بوشهر)) را تصرف کرده است و در آنجا قلعه‌ای ساخته و خط آهنی به طول سیصد متر کشیده و روی آن لوکوموتیو الان راه افتاده بدون اینکه به دولت اطلاع بدهد و از کنار اسکله تا جزیره خط آهن حرکت می‌کند تهیه تلفن هم دیده‌اند که بکشند بالاخره گمان می‌کنم به همان یک کلمه که در امتیاز نامه نوشته شده است که دولت برای سهولت حمل و نقل با آنها مساعدت خواهند کرد تصور می‌کنند به این اسم هر کاری بخواهند می‌توانند بکنند این یک سئوال بنده بود یک سؤال بنده راجع است به کارگذار ناصری که یا اسم کارگذار ناصری در بودجه وزارت خارجه هست و از برای او حقوقی منظور شده است یا خیر اگر مواجبی برای او هست کارگذار کیست این هم یک سؤال بنده است که باید جواب بگویند یک سؤال بنده هم راجع است بجزیره باس دون و سیری و ابوموسی این سه مسئله را هم یکی یکی عرض می‌کنم اولاً در خصوص جزیره ابوموسی سؤال می‌کنم آیا دولت نسبت بجزیره ابوموسی چه ملاحظاتی در نظر دارد یعنی آیا جزء خلیج فارس است جزیره ابوموسی یا خیر یعنی آیا حق دارند انگلیسها تصرفاتی در جزیره ابوموسی بنمایند یا خیر اما در خصوص جزیره سیری عرض میکنم جزء بندر قشم است و جزیره قشم از جزایر مخصوص ایران است سابقا در جزیره سیری انگلیسها اجازه خواستند از برای اینکه یک انبار ذغالی در آنجا بنا کنند حالا در آنجا مجدداً بعضی بناها میکنند گذشته از اینکه اجازه نگرفته‌اند از دولت که بنای جدیدی بکنند اموالی که می‌آید و می‌رود در آنجا [ترانزیت] می‌شود یعنی بطور جواز از آنجا حرکت می‌دهند و در جزیره سی دول بیرق شیر و خورشید که علامت ملکیت ایران است در آنجا نصب بوده است و تقریبا یک ماه است آن بیرق افتاده است و آن کسی که از طرف دولت مأمور است که کارگذار است یا هر کسی که هست یا مأمور دولت است به اسم کارگذاری رفته است و گفته است آن جزیره را ندیده‌ام و پیدا نکرده‌ام حالا این سئوالات بنده است اگر معاون وزارت خارجه اطلاعی دارند بفرمایند ولی مقدمتاً جواب سئوال مرا در خصوص کمپانی نفط بفرمایند.
 
 
معاون وزارت خارجه ـ اما سئوال اول را در خصوص کمپانی نفط امیدوارم نمایندگان محترم تصدیق خواهند فرمود که آنچه راجع به کمپانی نفط است راجع به وزارت خارجه نیست راجع به وزارت فوائد عامه است باید از آن وزارت خانه سئوال شود اما در خصوص بندر ناصری نظر به اهمیت آن یک کارگذاری برای آنجا تصویب شده و در بودجه هم حقوقی برای او منظور شده است ولی تا بحال حقوقی نداشته است نظامنامه که نوشته شده است و به مجلس رسیده در ضمن بودجه سنه آتیه که در وزارت امور خارجه نوشته شده و تا پنج روز دیگر به وزارت مالیه تقدیم خواهد شد حقوقی منظور شده است برای کارگذاری بندر ناصری و در خصوص سایر سئوالات در جلسه آتیه جواب عرض خواهم کرد.
 
 
بهجت ـ خواهش میکنم که معاون وزارت خارجه مسئله کمپانی نفط را از وظایف خودشان بدانند و در خصوص تصرفاتی که خارجه‌ها درباره امور ایران بدون اجازه دولت میکنند و از حدود خودشان تخلف میکنند ما طرف هستیم با وزارت امور خارجه و سابقه هم دارد امثال و نظایر هم دارد اگر مراجعه به مذاکراتی که در این باب شده است بنمایند تصدیق خواهند فرمود که وظیفه خودشان است و این را حاضرم ثابت و مدلل کنم و این هیچ ربطی به سئوالات بنده ندارد اما در خصوص بندر ناصری بنده در خصوص آتیه عرض نکردم در خصوص سابق عرض کردم که چه شده است آیا وجهی گرفته شده است کارگذاری رفته است یا نرفته است و این وجه را در طهران گرفته است و خورده است این وجه چه شده است.
 
 
معاون وزارت امور خارجه ـ البته آنچه مربوط به تجاوزات خارجی باشد باید از وزارت فوائد عامه نوشته شود به وزارت خارجه و از وزارت خارجه اقدامات بشود اما اساساً معدن نفط در تحت نظر وزارت فوائد عامه است مربوط به وزارت خارجه نیست در خصوص کمپانی نفط و از ادارات محاسبات وزارت خارجه تحقیق کرده‌ام جواب دادند که تاکنون بودجه‌ای برای کارگذاری بندر ناصری نوشته نشده بوده است ولی در آتیه توجه مخصوصی به آنجا شده و یک بودجه برای آنجا نوشته شده است.
 
 
رئیس ـ ارباب کیخسرو سئوالی از وزارت داخله داشتید.
 
 
ارباب کیخسرو ـ سئوالاتی که بنده از وزارت داخله داشتم متعدد است ولی علی‌العجاله چون چند روز قبل در خصوص حکام از وزارت مالیه سؤال شد و جوابی دادند که لازم است در باب تجاوزات حکام در عمل مالیه و غیره از وزیر داخله سؤال شود ابتدا به همان مسئله می‌پردازم.
 
 
چند روز قبل که در باب مداخله بعضی حکام در عمل مالیه از وزیر مالیه سؤال شد در جواب تصدیق فرمودند که بعضی حکام در عمل مالیه مداخله و تجاوزاتی کرده‌اند و از قرار اخباری که رسیده است بعضی حکام در سایر ادارات دولتی هم که راجع به سایر وزارت خانه‌ها است تجاوزات و تعدیات میکنند لهذا از آقای وزیر داخله سؤال می‌شود اولاً در خصوص مداخله آنها در عمل مالیه چه قراری داده‌اند آیا به حساب آنها رسیدگی شده و حساب به وزارت مالیه داده‌‌اند یا خیر.
 
 
ثانیاً آیا حکامی ‌را که معین می‌نمایند دستور آنها از روی ترتیب سابق است یا موافق قوانین جدید و آیا به آنها می‌فهمانید که باید اعمال آنها در تحت نظارت انجمنهای ایالتی و ولایتی باشد.
 
 
ثالثاً ـ آیا به تمامی‌ حکام فهمانیده شده است آن ترتیبی که سابق معمول بود که مبالغی تقدیمی ‌می‌دادند و خود را مالک جان و مال اهالی میدانستند حالا این طور نیست و ابداً تقدیمی‌و تعارفات از آنها گرفته نمی‌شود و بجز فقط حدود قانونی که برای آنها معین است حدود و حق دیگری بر رعایا ندارند و به هیچ وجه و عنوان نباید تقدیمی ‌و تعارفات معمول سابقه را از احدی بگیرند زیرا در این مملکت با این اوضاع که می‌بینیم خصوص در جاهای دور دست که مردم از وضع مرکز اطلاعات کامل ندارند گمان میکنند یک حاکمی‌که از مرکز می‌رود کمافی السابق به مبلغی تقدیمی‌جان و مال آنها را خریده است ناچار آنها هم از ترس مبالغی به حکام میدهند از این جهت لازم است آقای وزیر داخله جوابی واضح و کافی بدهند تا هم سایر نمایندگان و بنده متقاعد شویم و هم آن جواب اعلانی باشد به عموم اهالی مملکت تا کاملاً بدانند ترتیب حکام از چه قرار است.
 
 
وزیر داخله ـ اولا درخصوص مداخله حکام در مالیات تا بحال از وزارت مالیه به وزارت داخله چیزی نوشته نشده است و اطلاعی ندارم فقط چیزی که وزارت اطلاع دارد مسئله مالیات دوائر ثلث است که نظمیه در بعضی نقاط و حکام در بعضی نقاط و مأمورین مالیه در بعضی محلها می‌گیرند و این از سابق عمل شده است و این فی‌لحقیقه خیلی کار بی ترتیبی است و وزارت داخله در این خصوص می‌خواهند با وزارت مالیه داخل مذاکره بشوند که یک قرار صحیحی بدهیم که به هیچ وجه من‌الوجوه نظمیه یا حکام مداخله در مالیات نداشته باشند و مستقیماً رئیس مالیه هر قسمتی مالیات آنجا را وصول بکند و مسلماً وقتی که کار از مجاری مختلف شد و مالیات دولتی را وصول کنند به مجاری مختلف هم تقلیات بیشتر می‌شود هم نسبت به رعیت صدمه‌اش بیشتر می‌شود ولی اگر از یک مجری شد هم بهتر می‌شود وصول کرد عایدات دولت را و هم مردم آسوده خواهند شد و در این مسئله با وزارت مالیه تبادل افکاری که شد آنوقت عرض خواهم کرد و در مسئله حکام و دستور آنها این یک چیز خیلی واضحی است معلوم است دستور آنها از روی قانونی که نوشته شده است جزء جزء کارها معین است و مأمورین مخصوصی از طرف هر وزارت خانه می‌روند و تمام امور راجعه بهر یک از ادارات به خود آنها رجوع می‌شود و مأمورین خودشان مستقیماً رسیدگی میکنند و حاکم هم یک نظارتی دارد و اگر حکومت هم یک خرجی یا یک اعزام قشونی لازم بداند اولاً با اطلاع وزارت داخله ثانیاً با تصویب انجمن ولایتی و ایالتی خواهد بود و این یک قرار دادی است که لازم به اظهار نیست معلوم است ترتیب از چه قرار است ولی بعضی محلهائی که دوردستند و این ترتیب‌ها را نمی‌دانند تصدیق می‌کنم که همین طورها است که اظهار می‌شود و نمی‌توانم عرض بکنم و خاطر نمایندگان محترم را مطمئن کنم که به آنها بطور صحت و مطابق قانون عمل می‌شود چون این طور می‌دانم وزارت داخله مشغول تدارک نقشه‌ای است که هیئت مفتشین سیاری قرار بدهد که از محلهای دوردست یک اطلاع کاملی داشته باشد و این هیئت از اشخاص صحیح بی غرض باشند اگر چه یک اندازه برای دولت در بدو امر خرجی پیدا خواهد کرد ولی بالمآل خیلی مفید است و بلکه دخل دارد و بعد از آنکه آن ترتیب نوشته شد تقدیم مجلس مقدس محترم خواهد شد.
 
 
ارباب کیخسرو ـ اینکه فرمودند مسلماً حکام از روی قانونی که نوشته شده است مأموریت
 
 
 
دارند بنده می‌دانم ولی سئوال بنده در باب اجرای آنها است در باب مفتشین سیار هم نظر به اینکه فرمودند البته صحیح است ولی بنده تمنی می‌کنم هر خیالی که میفرمایند قبل از اینکه یک خرابی‌ها فراهم بیاید آن اقدام را بفرمایند چنانچه خودشان تصدیق فرمودند که حکام دوردست به وظیفه خودشان عمل نمی‌کنند یک سئوال دیگر بنده در باب اردبیل بود از قراری که شنیده می‌شود متجاوز از هفتاد نفر از رؤسای اشرار دریازین قدمه آنجا محبوس بوده اند و رشید الملک آنها را متدرجاً مرخص کرده و مبالغ گزاف از آنها پول گرفته است اولا در صحت این خبر سئوال میکنم که صحیح است یا خیر ثانیاً در صورت صحت وزارت داخله چه اقدامی‌کرده است؟
 
 
وزیر داخله ـ در مسئله حکومت اردبیل سئوال فرمودید بلی جمعی از محبوسین یعنی مقصرین شاهسون که در اردبیل محبوس بوده‌اند به وزارت داخله خبر رسیده است که آنها را مرخص کرده است چون اردبیل جزء ایالت آذربایجان است در اینگونه امور مهم تکلیف وزارت داخله است که با ایالت آذربایجان سئوال و گفتگو بکند از ایالت آذربایجان سئوال شد ایالت آذربایجان اول جواب داد اصلاح صحیح ندارم تحقیق کرده جواب خواهم داد بعد از مدتی اینطور جواب داد که بله این کار را کرده اند اینها را حکومت اردبیل مرخص کرده است در صورتیکه ایالت آذربایجان تصویب کرده است و اطلاع نداشته و ایالت هم تصدیق و تصویب نکرده است و اگر چه مرخصی آنها را بنده تصویب و تصدیق نمیکنم ولی امروز موقع اردبیل یک طوری است که باید حکومت آنجا یک مساعدت و یک تقویتی کرد که کارش پیشرفت کند بعد در آخر سال و بعد از مراجعت ایلات شاهسون از مغان یک قراری در کلیه باید داده شود تفصیل مرخصی آنها از این قرار است.
 
 
ارباب کیخسرو ـ در این باب بنده نمیدانم در مقابل هم چه بی‌قانونی بزرگی چه جواب بدهم این عمل موقوف بیک استیضاحی است.
 
 
معتمدالتجار ـ سابقاً کاشف در باب مالیاتی که عثمانی‌ها می‌خواستند بعنوان تمتع از اتباع ایران بگیرند از وزیرامور خارجه سئوال کردند وزیر امور خارجه جواب دادند که این را نخواهند داد و همینطور هم به سفارت کبرای اسلامبول تعلیمات داده‌ام و از قراری که خبر میرسد این ایام دولت عثمانی مصمم شده است که آن مالیات را بگیرد و در صورتی که هیچ یک از دول بزرگ و کوچک قبول نکرده‌اند آیا وزارت امور خارجه از این اقدام دولت عثمانی اطلاع دارند یا خیر و چه اقدام کرده اند.
 
 
معاون وزارت امور خارجه ـ از چندی قبل به این طرف از اتباع ایران در خاک عثمانی متوالیاً شکایات در همین موضوع که فرمودند می‌رسد مخصوصاً از آیت الله خراسانی هم شرحی شکایت آمیز صادر شده بود تعلیمات لازمه به شارزدافرما در اسلامبول داده شد از قراری که از کارپردازی بغداد به وزارت خارجه اطلاع رسیده است از باب عالی تلگرافی صادر شده است که از منع وصول مالیات بعنوان عمله مکلفند که ... یکی از موارد شکایت و عناوین آنها بود و در خصوص وجه تمتع هم اقدام شده و بسفیر کبیر عثمانی در اینجا اظهارات شده ایشان هم در این باب تا یک اندازه مساعدت کرده اند امیدواریم دفع این محظورات بشود.
 
 
معتمدالتجار ـ از قرار معلوم ممتحن السلطنه معلوم الحال را می‌خواهند به کارپردازی بغداد بفرستند سابقه حال او پیر ارسال در تفلیس بخوبی معلوم است آیا این مأموریت صحت دارد یا خیر؟
 
 
معاون وزارت خارجه ـ کارگذار بغداد منتخب الملک است که چندی است در وزارت خارجه مستخدم بوده و از مستخدمین صحیح امین قدیمی‌وزارت خارجه است و به کلی مأموریت ممتحن السلطنه را تکذیب میکنم و منتخب الملک پس فردا حرکت خواهد کرد.
 
 
رئیس ـ دستور جلسه آتیه ـ راپورت کمیسیون بودجه در باب تجدید کنترات مسیومولیتر راپورت کمیسیون فوائد عامه راجع به عتیقات ـ در باب کسنویه یزد ـ بقیه دیوان محاسبات
 
 
مجلس یک ساعت و نیم از شب گذشته ختم شد.
 
  
  

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ آوریل ۲۰۱۳، ساعت ۱۳:۱۱

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوم

درگاه انقلاب مشروطه
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوم


مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۲۸۹ نشست ۱۹۶

مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۲۸۹ نشست ۱۹۶

صورت مذاکرات روز شنبه ۲۸ شهر ذی حجه الحرام ۱۳۲۸صورت مذاکرات روز سه‌شنبه غره شهر محرم الحرام ۱۳۲۹

مجلس دو ساعت قبل از غروب به ریاست آقای ذکاءالملک تشکیل شد و صورت جلسه روز شنبه را آقای معاضد الملک قرائت نمود. غائبین جلسه قبل:

حاج وکیل الرعایا ـ آقامیرزا اسدالله خان بدون اجازه.

فهیم الملک ـ حاج آقا ـ سپهدار اعظم ـ سردار اسعد در موقع مقرره حاضر نشده‌اند.

رئیس ـ در باب صورت مجلس اگر ملاحظاتی هست بفرمائید.

فهیم الملک ـ روز شنبه بنده به واسطه یک کاری که از قوانین مالیه به مجلس شورای ملی رجوع شده بود از موقع دیر آمدم و به آقای رئیس هم عرض کردم نمیدانم چرا در صورت مجلس اجازه بنده را ذکر نکرده‌اند.

ارباب کیخسرو ـ در آن دو سئوالی که بنده از وزیر داخله کرده بودم در آن قید نشده است که خود وزیر داخله تصدیق کردند که در بعضی بلاد دور دست حکام تجاوز می‌کنند و دیگر اینکه در مسئله دویم عرض کردم استیضاح خواهم کرد آنهم قید نشده است.

معاضدالملک ـ حالا آقای ارباب آن عرایض سابقه بنده را که اعتراض میکردند که چرا مشروح می‌نویسند تصدیق خواهند فرمود نظر به همین نکته بود حالا خودشان اعتراض نکنند و حالا اینجا عین آن سئوال و جواب نوشته نشده است لکن حواشی آن نوشته شده است.

ارباب کیخسرو ـ بنده عرض می‌کنم خوبست از آن چیزهائی که مفصل می‌نویسند بکاهند و آن چیزهائی که جواب وزیر است و سندیت دارد تمام بنویسند اظهارات بنده سندیت ندارد می‌نویسند ولی چه شد جواب وزیر که سندیت دارد در این را قید نمیکنند

رئیس ـ در باب صورت مجلس دیگر ملاحظاتی نیست (اظهاری نشد)

رئیس صورت مجلس را امضاء نمود ـ صورت استیضاح ارباب کیخسرو بدین مضمون قرائت شد: مقام منیع ریاست مجلس مقدس شورای ملی شیدالله ارکانه ـ چنانکه در جلسه گذشته با حضور آقای وزیر داخله عنوان شد بنده در خصوص تجاوزات غیرقانونی رشیدالملک حکمران اردبیل از وزارت داخله استیضاح خواهم نمود لهذا مقرر شود در زودترین جلسات بجهت استیضاح وزیر مزبور حضور به هم رسانند.

ارباب کیخسرو ـ این لفظ استیضاح یک تری بدل وزراء انداخته است و چنان تصور میکنند که هر استیضاحی اسباب آن خواهند بود که وزیر را از مسند وزارت پائین بیاورد استیضاح یک اسفنافیست که از وزیر می‌شود که معین شود تقصیر از وزیر است یا از دیگری البته اگر از وزیر باشد آن وقت وزیر از مسند وزارت پائین می‌آید اگر از کسی دیگر باشد آن وقت تقاضای دیگری می‌شود این است که تا بحال مقداری اینجا استیضاح شده است و هیچکدام برای جواب حاضر نشده‌اند مثلاً از کابینه‌های سابق که استیضاح شده است نیامده‌اند جواب بگویند یا اینکه استعفا کرده‌اند گویا منحصر شده است راه گریز وزراء یا اینکه استعفا بدهند استعفا علاجی برای مملکت نخواهد شد در مقابل استیضاح باید حاضر شوند جواب بگویند به همان استعفا نباید اکتفا کرد به موجب قانون اساسی باید عمل کرد تا اینکه تکلیف معلوم شود این است که بنده تقاضا می‌کنم وزیر داخله و سایر وزراء که باید حاضر شوند و جواب استیضاحات را بدهند زودتر حاضر شوند و جواب بدهند. راپورت کمیسیون بودجه به این عبارت قرائت شد:

کمیسیون بودجه در روز دوشنبه ۲۵ ذیحجه دو ساعت قبل از ظهر در تحت ریاست آقای میرزا مرتضی قلیخان منعقد گردید در خصوص تجدید کنترات مسیومولیتر مدیر پست ممالک محروصه که کمیسیون پست و تلگراف رأی داده بود مذاکرات زیاد شد و ماده اول کنترات که درخصوص مدت کنترات باشد چون راجع به کمیسیون بودجه نبود داخل مذاکره نشده در خصوص ماده ثانی که اقلاً دادن ۲۰ هزار فرانک مواجب سالیانه به او باشد که ۱۸ هزار فرانک مواجب سابق او و دو هزار فرانک اضافه است کمیسیون بودجه همین قسم به اکثریت تصویب می‌نماید و ثانیاً برقراری یک هزار و پانصد فرانک از حقوق فوق‌العاده او به اسم مواجب آنرا نیز تصویب می نماید ـ در ماده ثالث که تبدیل یک هزار و پانصد تومان فوق‌العاده مسیومولیتر به فرانک از قرار صدی دویست و هفت قران رأی نداد چون رواج مملکت ایران پول خود ایرانست تبدیل تومان را فرانک صحیح نمی داند در ماده رابع که اضافه سیصد فرانکه بر فوق‌العاده مسیومولیتر است کمیسیون با اکثریت رد کرد ولی یکهزار و پانصد تومان فوق‌العاده او را تصویب می‌نماید که بعد از وضع

دو هزار فرانکی که از فوق‌العاده کسر و بر مواجب او افزوده خواهد شد تتمه را دریافت دارد ماده پنجم و ششم خارج از وظایف کمیسیون بودجه است و رد و قبل آن بسته به نظر مجلس مقدس است.

وکیل التجارـ همه آقایان مسبوقند که بنده یکی از اشخاصی هستم که در تجدید کنترات مستخدمین خارجه مخصوصا و در جلب مستخدمین جدید خیلی جدیت داشته و دارم و خیلی اصرار دارم آن مقداری که لازم داریم بخواهیم و بیاوریم ولی در این موضوع بخصوص چون معلومات شخصی دارم تکلیف بنده این است که عرض میکنم که قریب ده ماه بنده شخصاً یعنی از طرف انجمن ایالتی گیلان طرف مذاکرات بودم که از باب پست بعضی چیزهای دیگر ما بین پستخانه طهران و پستخانه گیلان مذاکره میشده است بعد از آن هم داخل مذاکراتی که راجع به متمم آن بود بوده‌ام و کاملاً به بنده ثابت شده است و حاضرم اسناد و دلایلی که بر بنده معلوم شده است اظهار بدارم و هر کس میل دارد ببیند و ثابت می‌کنم بنده استعداد شخصی این آدم را چون مسیومولیتر دیده است که اجزای آن در این مدت که در اداره بوده اند یک اندازه هوش پیدا کرده اند و ممکنست به یک جائی برسند به این جهت راضی به ترقی آنها نمی شود این یک چیزیست که در مدت ده ماه مکاتبه و مراوده و نوشتجات شخصی او را که بنده دیده‌ام بر بنده ثابت شده است و عرض کردم که نوشتجات او حاضر است و آن حرکاتی که از او فاش شده است در یک مدتی مجبور کرد نسبت بیکی از محترمین اجزای پستخانه که از مسلمین بود سوء رفتار شود بالاخره مجبور کردند که از اینجا یک مأمور بفرستند یک بیچاره ای را که الان وزیر پست تصدیق کردند که حساب او را رسیدگی کرده‌اند و صحیح بوده است به واسطه غرض شخصی مجبور کردند که عده ای سوار برود و آن بیچاره را جبراً بیاورند اینجا و آن آدم مدتی ناخوش شد و بالاخره جانی به سلامت در برده است و الان مدتیست که بیکار مانده است محض لجاجست شخصی در آن موقع که بنده دیدم آنقدری که ممکنست با ملت و هیئت احراز ضدیت و لجاجت کرد و خارجیها را هم وادار کرد که ضدیت کنند فقط چیزی که توانست خط پست و اداره پستخانه گیلان را در مقابل بد رفتاریهای او محافظت کند همان درستی و خوش رفتاری انجمن و صحت رفتار مبشرالملک بود که بینی و بین الله کمال همراهی را کرد تا اینکه این خط پست را به خوبی نگاهداشته‌اند و مخالفتهائی که این آدم کرده است آلان موجود است بنده ناچار بودم که این اطلاعاتی که دارم عرض بکنم برای اطلاع آقایان نمایندگان و اگر تجدید کنترات او را تصویب کردند آنوقت بعضی عرایض دارم که خدمت آقایان عرض خواهم کرد.

منتصر السطان ـ در این خصوص که اینجا مذاکره کردند راجع به مسیومولیتر چون این راجع به مواد اوست که راجع به کمیسیون فوائد عامه است دفاع میکنم و در باب پولش راجع به کمیسیون بودجه است به این جهت در این باب عرض نمیکنم مذاکراتی که رئیس کمیسیون بودجه اجازه بدهد بنده همین اندازه می‌دانم که این شخص مسیومولیتر شخصی است که در کارهای اداریش کمال دقت و درستی را به خرج داده است و بر اعضاء کمیسیون فوائد عامه مکشوفه شده است و البته کسی که می‌خواهد حدود و تکالیف خودش را مرتب نگاه بدارد که فرداً فرد اجزاء از ترتیب جریان اداره و از آن قانون که رئیس و وزیر بجهت اداره معین می‌کند تخلف بورزند البته بالطبع اسباب دلتنگی و کدورت بعضی اشخاص می‌شود پس نباید یک نفر را در این باب مثل بزنیم برای یک تجدید کنتراتی و اگر کسی شکایتی دارد از هریک وزارتخانه‌ها و رؤسای ادارات میتواند برود شکایت خودش را بدهد به جاهای لازمه و دادخواهی بکند ولی همین قدر میدانم که مسیولیتر تا همین ساعت خیلی خدمت کرده است و کارهای اداری خودش یعنی آن کارهائی که به او رجوع شده است آن اندازه که توانسته است مواظبت و کوشش کرده است.

وزیر پست و تلگراف ـ فرمایشات آقای وکیل التجار من را مجبور کرد که عرایضی بکنم از ایشان و سایر نمایندگان محترم خواهش میکنم قدری دقت بکنند در یک مسئله که وزیری می‌آورد به مجلس نمایندگان ملت باید نظر اساسی مملکتی به آن تقاضای وزیر بیندازند و بعد از دقتهای فراوان رأی خودشان را بدهند حالا قبل از اینکه داخل مذاکره بشوند به بینند که اداره پست مملکت ایران آپا پک رئیس لازم دارد یا ندارد و آن رئیس اروپائی باشد خوبست یا نباشد و این رئیسیکه آنروز خدماتیکه در اداره خودش تا امروز کرده است خوب بوده است یا نه اینها را از وزیر مسئولی سئوال کنید او هم توضیحات خودش را بدهد عوض اینها می آیند بالای منبر می‌گویند یک مسیو مولیتری بود در رشت و صحیح است و او هم خدمت اغلب نمایندگان رفته است پیش خود من هم آمده است و خیلی حرفها هم زده است لیکن میخواهم بدانم فقط اظهارات مبشرالملک امروز از برای شما کافیست که یک کنترات مسیو مولیتر که چقدر خدمت کرده است که اداره پستخانه شما با مراقبت صحیح او یک کرور در سال عایدات دارد بگوئیم که این کنترات تجدید شود به جهت اینکه چه اشخاصی در از رشت آورده‌اند یکی فاجعه کرد یکی ناخوش شد و به همین جهت نباید کنترات او تجدید شود بنده همین قدر جلب می‌کنم نظر آقایان را به اساس مملکت و اوضاع مملکت که این که مبشرالملک شکایت از او دارد لازم نیست که یک نماینده از او شکایت بکند من می گویم کنترات او باید تجدید شود من این را می گویم من یک مدت وقتی در این اداره هستم می‌دانم و بنظر آقایان رسیده است که هر کس در این مملکت در هر اداره بخواهد یک ترتیبی بدهد و یک رقومی در یک اداره ترتیب بدهد یک جمع کثیری علاینه بر ضد او خواهند شد و آن اشخاص یا در روزنامه میروند فحش می‌دهند یا کاغذهای مخفی می‌نویسند و تهدید می کنند بنده در خصوص خودم الان می بینم بطوریکه از آفتاب روشن‌تر است که ما اشخاصی را که نهایت خطا کاری را در یک اداره کرده اند مثل آنکه در اداره خودم کرده‌اند گرچه خواهند گفت داخل شخصیات شده است لکن من باب‌المثل عرض می‌کنم به آنها گفته‌ام آقایان بیائید پول بگیرند و یک چندی کناره بگیرید که اداره را یک رفورمی بکنیم آن اشخاص میروند در روزنامه‌ها فحش میدهند و شاید فحش به مجلس شورای بدهند حالا موقعی که یک وزیری که تجدید کنترات یک مستخدمی را به مجلس شورای ملی پیشنهاد میکند اظهار می کنند که مسیو مولیتر به فلان ظلم کرده است آیا شایسته است که تشریف بیاورید این جا این طور بگوئید تصویب که نمیکنیم این کنترات تجدید نشود خیر والله بالله امروز موقع این مذاکرات نیست یک اداره به این اهمیت و عظمت یا روابطی که با خارجه دارد ملاحظه کنید اولاً که یک رئیس لازم دارد یا ندارد ثانیاً این باید اروپائی باشد یا نباشد ثالثاً آیا این شخص در مدت مأموریت خودش خدمت خودش را انجام داده است یا نداده است بعد از آنکه این سه مطلب معلوم شد آن وقت باید یک وزیری که یک تقاضائی میکند می‌گوئید مسئولیت بعهده شما است و هر روز شما را استیضاح می‌کنیم و قرقر هم می‌کنید چرا نمی‌آئید جواب استیضاح را بدهید باید حاضر باشد بگوئید که این حرف شما را هم می شنویم که برای اداره تان رئیس اداره اروپائی لازم است.

حاج شیخ اسدالله ـ محض خاطر فرمایش حضرت والا اول عرض می کنم که بنده نه مشیرالملک را دیده‌ام و نه میشناسم که توهم برود که مبشرالملک یا دوله ـ به من حرفی زده باشد لیکن خیلی متأسفم که یک چنین کنتراتی که میخواهد بسته شود در باب یک اداره بزرگی مثل اداره پست به این اهمیت اگر چه از خدمات بلژیکی‌ها من خیلی ممنونیت دارم و خیلی خدمات آنها به این مملکت کرده اند این را هم نمی شود منکر شد این عرض را میکنم ولی می‌خواستم عرض کنم که یک وقتی باید در مجلس یک چنین پیشنهادی شود که می خواهیم کنترات مسیو مولیتر را تجدید کنیم که یک تبادل افکاری بکنیم و یک مدتی وقت از برای ما باشد شاید سه ماه قبل از این می توانستیم بهتر از این شخص نمی‌گویم بد خدمت کرده خوب هم خدمت کرده یکی را بیاوریم در اداره خودمان برقرار کنیم اما یک وقتی این را می‌آورند در مجلس و خودشان در چندی قبل فرمودند که مدتیست از کنترات این گذشته است حالا هم حضرت والا می‌فرمایند که خیلی اهمیت دارد و اداره رئیس ندارد و کار مختل می‌شود بعد از فرمایشات آتشین یعنی مجبورید که کنترات را تصدیق بکنید بعد از این فرمایشات بنده هیچ تصدیق این را نمی‌کنم اگر واقعاً این قسم صحیح است که می‌فرمایند این کنترات واجب است و باید بشود و اگر نشود اداره پست ندارید یا مرتب نخواهد شد اداره پست همینطور می‌ماند این چاره ندارد باید قبول کرد و اگر هر آینه کنترات این رد شود ممکنست از برای حضرت والا یکی دیگر را اگر این را رد بکنیم مثل این یا بهتر از این کنترات بکنند که این اداره را دائر بکند یا خیر بنده حیرانم در حقیقت در باب رأی خودم توضیحات این عرایض بنده را بفرمائید تا رای خودم را عرض کنم.

وزیر پست و تلگراف ‌ـ گویا سوأ تفهمی شد بنده هیچ وقت عرض نکردم البته هر چیزی را که آوردند مجلس باید حتماً قبول کنند مجلس نظر خودش را می‌کند اگر صلاح دید تصویب می‌کند و اینکه می‌فرمائید امروز آورده‌اید می‌فرمائید فوری بگذرد و اینطور نیست خیلی غریب است در سابق در وزارت سردار منصور یا معتمد خاقان این را آورده‌اند به مجلس و در زمان بنده هم نبوده است و به این فوریت هم نیست مدتها هست مذاکره می شود و اما در باب اینکه اگر او را رد بکنیم ممکن است بهتر از او را کنترات کنیم یا ممکن نیست در کمیسیون فواید عامه هم در این باب مدتها مذاکره شد ممکن است که یک شخص

جدیدی را برای این کار آورد و لیکن یک نظریاتی بوده در این مورد که آن شخص جدیدی را که می‌تواند از برای اطلاع و کسب بصیرت یقیناً یک سال وقت تلف خواهد شد و این شخص بصیرت کامل دارد و اداره را اداره کرده است به این دلایل و دلایل دیگری مصلحت شده است که کنترات او را تجدید کنند و لیکن در کمیسیون هم عرض کردم نباید اکتفا کرد به این یک نفر و سه نفر دیگر هم بنده عنقریب تقاضا خواهم کرد که بیاوریم که آنها کمک و معاون باشند حالا آن دو سه نفر زردتشتی باشد یا از خارجه باشد باید بیایند به کمک و معاونت در اداره پست با یک نفر آنطوری که می‌خواهم منظم باشد منظم نمیشود و حالا یک اشخاص دیگری فوراً حاضر باشند که این مقام را تصرف کنند و حاضر باشند از برای انجام کارهای پست نیست این است که خدمت آقای حاجی شیخ اسدالله عرض می‌کنم که فرمایشات ایشان صحیح است و این دقتها وفور در کمیسیون شده است و وزیر هم وقتی یک مطلبی را می‌گوید می‌آورد و عرض میکند فلان مسئله لازم است یقین است یک لزومی را حس کرده است که این را تقاضا کرده است.

بهجت ـ بنده اولاً میخواستم ببینم موضوع این مذاکره چه چیز است راپورت کمیسیون بودجه خوانده شد و حال آنکه این مطلب راجع است به کمیسیون فوائد عامه به دلیل اینکه این مذاکرات به چیزی که می‌شود در راپورت کمیسیون بودجه اسمی از او نیست و راجع است به کمیسیون فواید عامه و این مذاکره بی‌محل است به همان دلیل که هیچ راپورت کمیسیون فواید عامه خوانده نشده و آقای منتصرالسلطان دفاع می‌کنند بنده نمی‌دانم چه موضوع مباحثه بوده و چه مذاکره شد ثانیاً در موضوع وزیر که یک رئیس یا یک مدیری برای اداره تعیین می‌کند قانوناً مجلس در این باب رأی خواهد داشت یا نخواهد داشت نهایت اگر یک وقت یک کنترات خارجی باشد نظر به اینکه قانون اساسی می‌گوید که مجلس باید در کنترات‌ها رأی خودش را بدهد به این واسطه است که کنتراتها می‌آید به مجلس و مقصود این است که در کنترات مجلس رأی بدهد پس به همین جهت است که کمیسیون فواید عامه یکی از مواد را قرار نداده است در این موضوع هیچ در این باب اظهار عقیده نکرده است چون راجع به او نبوده است ثانیاً چیزی که امروز لازم است در نظر داشته باشیم آن اطمینان است که از یک وزیری داریم وقتی که به سابقه اعمال اشخاص مسبوق باشیم و یک نظری بیک وزیر داشته باشیم بنده تا یک اندازه مسبوق هستم چون میدانم این راپورت از مجلس خواهد گذشت بهتر این است که داخل این مذاکرات نشویم در همان مسائل قانونی اول راپورت کمیسیون فوائد عامه خوانده شود و در کلیاتش مذاکره کنیم و ببینیم آیا این مذاکرات باید بشود یا خیر یعنی آیا لازم است در کلیاتش مذاکره شود که آیا یک رئیس لازم داریم برای وزارت پست یا لازم نداریم در این خصوص در کلیاتیش باید مذاکره شود ثانیاً یک شخصی هم هست در این چیزی که در راپورت کمیسیون فواید عامه است که فقط نوشته است (کنترات) و تعیین نکرده است گمان میکنم که باید نوشته شود کنترات برای ریاست پست نه اینکه فقط نوشته شود کنترات بجهت اینکه ما اشخاص من حیث (هو) را لازم نداریم اشخاص را به جهت کار لازم داریم پس باید کارش هم معین بشود حالا خوب است راپورت کمیسیون فواید عامه خوانده شود و در آن مذاکره در کلیات بشود که معلوم شود اگر در آن موارد کسی حرفی دارد بزند.

رئیس ـ اینکه فرمودید موضوع مذاکره چیست موضوع مذاکرات همان کلیات هست و راپورت کمیسیون فواید عامه که خوانده نشد چونکه ابتداء آمد به مجلس و خواستیم که در این خصوص داخل مذاکره شویم مجلس اظهار کرد که این راپورت باید برود به کمیسیون بودجه کمیسیون بودجه هم در باب بودجه این کنترات رأی خودش را بدهد پس حالا موضوع مذاکرات همان کلیات است که تقاضا شده است بر تجدید کنترات.

بهجت ـ بنده مسبوق بودم که رجوع به کمیسیون بودجه شده بود ولی عرض میکنم که باید راپورت کمیسیون فواید عامه مجدداً خوانده شود که ما در کلیات آن مذاکره کنیم و پس از شور در کلیات در موارد آن مذاکره کرده رأی بدهیم.

در این موقع راپورت کمیسیون فواید عامه که سابقاً نیز در مجلس قرائت و در نمرات سابقه درج و منتشر شده بود مجدداً خوانده شد.

حاج آقا ـ در مورد تجدید کنترات مسیومولیتر باز مجبورم که همان عقاید سابقه خودم را که درباره کلیه مستخدمینی که از بلژیکی‌ها مستخدم شده بودند عرض کنم نه اینکه نظر بشخص مسیو مولیتر داشته باشم سه مطلب آقای وزیر پست فرمودند که حقیقتاً راجع به کلیات این لایحه ایست که پیشنهاد شده است یکی اینکه این اداره باید یک نفر مستخدم داشته باشد که این اداره را ترتیب بدهد یا نه اینجا بدیهی است و مسلم است و بنده آن روزی که لایحه وزراء پیشنهاد شد در مجلس به جهت استخدام مستخدمین خارجه منتظر بودم که از وزیر پست و تلگراف هم همین تقاضا شده باشد که به قدری که لازم دارند نوشته باشند و بخواهند و همچنین از وزارت جنگ لکن نخواستند و آنها هم که خواستند همینطور ماند بدیهی است خیلی لازم است مثل سایر ادارات ما این اداره هم یک نفر مدیر می‌خواهد که حقیقتاً بتواند این اداره را مرتب و بشکل جدید تأسیساتی بکند ولی اینکه این شخص باید اروپائی باشد یا نباشد عقیده بنده این نیست که باید اروپائی باشد بنده اساساً همیشه عقیده خود را اظهار کردم که ما ملزم نیستیم که باید اروپائی باشد باید یک نفر متخصص این کار باشد ایرانی باشد اروپائی باشد امریکائی باشد فرق نمی کند از برای ما، ما متخصص می‌خواهیم و مکرر عرض کردم که در هر اداری که ما بتوانیم از زردتشتیهای تربیت شده که بتوانند از عهده اداره کردن برآیند و هم در سایر دول بزرگ مستخدم هستند و واقعاً اداره میکنند اگر ما بتوانیم آنها را مستخدم بکنیم و در اداره بیاوریم خیلی لازم است و بنظر بنده بهتر از یک مستخدم اروپائی هست ولی به نظر من با این نظراتی که در سابق بوده و خود آقای وزیر پست و تلگراف هم فرمودند که علاوه بر این یک چند نفری به عنوان معاونت باشند البته ما باید در این مقام باشیم که همیشه از زردتشتیها برای معاونت استخدام بکنیم که اگر یک وقتی محتاج باشیم به تجدید کنترات بتوانیم یک معاونی که از او کار ساخته است بگذاریم سر کار و یک مدتی فارغ باشیم از این که حکماً امروز باید اداره را مرتب کنیم و حکماً باید فلان شخص را مستخدم کنیم این سلیقه بنده است و اما در اینکه فرمودند این شخص را کنترات بکنیم من نظری به شخص ندارم البته یک نفر وزیر است که مسئول یک اداره است باید نظرات و ملاحظات اداره خودش و شغل آن کسیکه در اداره او باید استخدام شود بکند و ملاحظه لیاقت و کفایت آن شخص را بکند و آن وقت به مجلس پیشنهاد بکند البته وزیر پست و تلگراف هم فکر اینها را کرده است پیشنهاد کرده ولی یک چیز هست که ما همیشه در موقع استخدام یک نفر مستخدم فکر این را می‌کنیم که این اروپائی است و اداره ما را تا هست اداره می کند و بعد از این که دو سال سه سال یا بیشتر یا کمتر که در یک اداره ماند بعد که بخواهد بیرون برود علاوه براینکه ترتیب داده است یک اداره را یک اشخاصی را هم برای ما گذاشته باشد که اگر یک مدتی آنها بروند اینها بتوانند بر عهده اداره کردن برآیند نه اینکه ترتیب هم با رفتن خودش از اداره بیرون برود مثل ترتیب ما که یک وزیر که سابق یک وزارتخانه را اداره می کرد در زمان ریاست خودش وقتی که بیرون میرفت ترتیب با خودش می‌رفت و این با اساس اداره کردن اداره خیلی منافات دارد اگر یک کسی اداره‌ای درست کند شخص مدیر را اگر بیرون برود ترتیب نباید از اداره بیرون برود ولی بدبختانه ما می‌بینیم که مستخدمینی که ما استخدام می‌کنیم وقتیکه می‌روند ترتیب اداره را با خودشان می‌برند این را نمی‌فهم با مرتب بودن اداره چطور می‌شود که اداره به هم می‌خورد با رفتن مدیر آن اداره باید این نقطه نظر را هرگز از دست نداد که ما یک نفر را که می‌خواهیم استخدام بکنیم مکرر عرض می‌کنم باید شرط بکنیم که آن کسی که یک اداره را اداره می‌کند هر نظم و ترتیب کند چند نفر از ایرانیها را که بعد از آن خدمتش تمام شد بدست ما بدهد که اینها از ترتیب اداره ملتفت باشند بدانند و مطلع شوند نه این که از فهم اداره کردن جلوگیری بکند و نگذارد که یک ذره چیز بفهمند و منتظر ترتیب اداره باشند و من تصور می‌کنم که از قبل تا بحال هر چه استخدام کرده‌ایم از اروپائی ها در کمال اصرار این رشته را تعقیب می‌کردند که آن مستخدمینی که از ایرانیها در زیر دست آنها هستند از ترتیب کار آنها اطلاعی به هم نرسانند که بعد از اینکه بیرون می‌روند دچار اشکالات می‌شویم این در کلیات بعد که در مواد رسیدیم بنده در ترتیب مواجب و مدتش عرایضی دارم که در موادش عرض می‌کنم.

منتصرالسلطان ـ درخصوص ترتیب کردن ادارات فرمودند در واقع همینطور است که به نظر آقای

حاج آقا رسیده است همین قسم ترتیب کرده‌اند و مشغولند ترتیب می‌کنند ولی یک نکته اینجا هست که جنابعالی تصور می‌فرمائید که یکنفر که آمد فوراً یک پستخانه‌ای که (۱۶) ایالت پستیست (۱۵۰) شعبات دارد این یکصد و پنجاه محل تماماً قانونی و تماماً مطلع و آگاه می‌شوند اینطور نمی‌شود مگر بروند مدرسه یک نفر مسیو مولیتر می‌تواند ۲۰ نفر الی ۳۰ نفر را تربیت کند و به مرور آنها را بفرستند به ولایات چنانچه امروزه پستخانه خراسان بقسمی‌منظم است که همیشه از او تمجید میکنند و چنان منظمست که مبادله پستی که مهمترین کارهای پست است که یک نفر مستخدم اروپائی لازم دارد چند برابر مبادله پستی شده است بعلاوه در سال چه اندازه از کلی پستال و چیزهای دیگر علاوه شده است بر پست که دفترهای صحیح و اشخاص صحیح آگاه داریم لکن یک مرتبه هم نمیتواند مسیو مولیتر که در این چند سال که آمده است تمام اجزاء را مثل خودش بصیر و آگاه بکند که امروز خودش نباشد بتوانند بجای او کار بکنند و خدمات او امروزه خیلی محل تمجید و تحسین است.

کاشف ـ بنده تمام مذاکراتی که اینجا می‌شود همه اینها را خارج از موضوع و بی‌فایده می‌بینم عقیده شخص بنده اینست که چون اظهاراتی که می‌شود معلوم نیست در مواد است یا در کلیات و اگر چنانچه در کلیات است هیچ فایده در این مذاکرات نیست به جهت اینکه تمامش خارج از موضوع است و در حواشی صحبت می‌شود و به همین جهت بوده است که ما مدت زیادی وقت خودمان را صرف این حرفها می‌کنیم و به کلی اصل مقصود از بین رفته است وقتیکه راپورت کمیسیون فوائد عامه به مجلس آمد در آنجا اکثر نظری در شخص یا در مدت کنترات داشتید باید همان وقت این گفتگوها را می‌کردند که ما این شخص را صحیح نمی‌دانیم یا اینکه در مبلغ آن حرفی داشته همان وقت مذاکره می‌کردند که این مطلبی که کمیسیون فواید عامه نوشته است از وظیفه آن کمیسیون خارج بوده است و بایستی رجوع شود به کمیسیون بودجه که کمیسیون بودجه نظر بر جمع و خرج مملکتی که دارند ملاحظه بکنند و تصویب مواجب را کمیسیون بودجه بکند حالا دیگر نمیدانم مذاکراتی که امروز میشود مقصود چیست اگر مقصود اینست که آن آدم بکنی رد بشود و نظریات کمیسیون را به هیچ وجه تصویب نمی‌کنند اگر آقایان میخواستند رد بکنند همان روز اول که به مجلس آمد ممکن بود که رد بکنند و هیچ لازم نبود که رجوع به کمیسیون بودجه بشود و بنده نمی‌دانم بچه ملاحظه رجوع به کمیسیون بودجه شده است شما می‌خواستید کمیسیون بودجه هم نظرات کمیسیون فواید عامه را تصویب بکنند و اساس فواید عامه را داشته باشد کمیسیون فواید هم تصویب کرد و آورد به مجلس و اظهار کرد و بعد نظریاتی که اساساً کسی ایراد نداشته رجوع به کمیسیون بودجه شد و حالا آقایان این مذاکراتی که میکنند باید در جزء جزء مذاکره شود که این کنترات تجدید میشود یا خیر بعد در مبلغش که کمیسیون بودجه راپورت داده است این مبلغ نظر کمیسیون بودجه راپورت داده است این مبلغ نظر کمیسیون بودجه هم هست که آقایان در مقدار این مواجب و کم و زیادش مذاکره کنند دیگر زیاده بر این هر قدر مذاکره بکنیم در حاشیه است و وقت مجلس تلف میشود و هیچ نتیجه حاصل نخواهد شد.

فهیم الملک ـ بنده اساساً موافقم با آقای کاشف حالا میخواستم پیشنهاد بکنم و عرض بکنم آن چیزی را که باید مطرح کنیم و شور در آن بکنیم چهار چیز است یکی اینکه آیا ببینیم استخدام یک نفر به سمت مدیری کل برای اداره پست و تلگراف لازمست یا خیر اگر تصویب شد آن وقت در مسئله تابعیت مذاکره شود و رأی بگیرند بعد از اینکه تصویب شد در مدت صحبت کنند بعد از آن پولش دیگر هیچ چیز دیگر وظیفه مجلس نیست شرایطی را که می‌خواهند درباره او بنویسند یا اینکه معاون می‌خواهند از برای او تعیین بکنند یا نکنند تمام اینها راجع بیک وزیر مسئول است ما چکار داریم چه می‌کنند شاید خیلی هم خیانت می‌کنند و شاید هم خیلی صحیح است طرف این مذاکرات وزیر است اگر بد رفتار کرده یا خوب طرف این استیضاحات وزیر است استدعا دارم در همین چهار مسئله صحبت کنند اولاً لزوم استخدام یک نفر مستخدم اروپائی ثانیاً تابعیت ثالثاً مدت خدمت رابعاً مقدار حقوق در مقابل خدمت باقی چیزهای دیگر را واگذار بکنند به وزارت پست.

رئیس ـ در این باب که فرمودید بعد از آنکه مذاکرات شور کلی تمام شد رأی خواهیم گرفت که داخل شور مواد شویم اگر آقایان تصویب کردند در واقع دو چیز را تصویب کرده اند یکی لزوم استخدام اروپائی یکی ملیت آن وقت مذاکره می‌کنیم در مدت خدمت و حقوق او.

وکیل التجار ـ عرایضی که بنده کردم گویا فراموش نشده باشد و چند نفر از نمایندگان محترم اینجا شنیدند و جمعی از تماشاچیها هم شاهدند صورتش که اینجا ثبت می‌شود بنده یک شرطی از اطلاعات شخصی و چیزهائی را که در مدت ده ماه تحصیل کرده بودم اینجا اظهار کردم و بآلمال نتیجه آن را عوض کردم که یکی از آنها این بوده است که یک زحمتی هم بر فلان شخص وارد شده است که در واقع آن یک نمونه ای بوده است که بنده نشان داده‌ام والا اظهارات بنده تمام از روی همان اطلاعات شخصی بوده است که در مدت ده ماه تحصیل کرده‌ام و عرض کردم شکایتی که در این باب رد و بدل شده است الان در انجمن ایالتی حاضر است ولی خیلی متأسفم که بیک وزیری برمی‌خورد تمام عرایض مرا منحصر می‌کند با غراض شخصی که یک نماینده آمده است اینجا و تمام این کنترات را برای اظهارات یک مبشرالملکی که آمده است پیش او اظهاراتی کرده است رد می‌کند بنده خیلی خیلی متأسفم برای اینکه چرا باید این طور مغطله و منقلب بشود مذاکراتی را که یک جمعی شاهد و حاضر باشند در اینجا و باز عرض می‌کنم که آنچه بنده عرض کردم اطلاعات و امتحانات شخصی بوده است و نوشتجات دارم در این باب که عرض کردم و تمام موجود است و اگر آقایان نمایندگان بخواهند ممکن است ارائه بدهم اما اینکه فرمودند که این راجع به مجلس شورای ملی نیست مجلس شورای ملی نهایت در این فقره مذاکره بکند این یکی از مختصات شورای ملی است چنانچه سابقه هم داریم و دیدیم که کنترات سایر حضرات بلژیکیها را هم میخواستند تجدید بکنند آوردند به مجلس و مجلس هم در باب کنترات هم در باب مبلغ آن رأی داد و هیچ وقت ما نمی‌توانیم که حرفی بزنیم و خودمان را ضایع بکنیم بنده اینطور عرض نکردم که اعتراض فرمودید وانگهی تجدید کنترات پیشنهاد شده است و بعد اضافه مبلغ کنترات است از پیشنهاد نشده که لزوم یک مستخدمی‌ را برای فلان اداره نخواهیم تصویب بکنیم و بعد ملیت او را همچو چیزی پیشنهاد شده است تجدید کنترات فلان آدم و اضافه مواجب او ما باید تصویب بکنیم تجدید این کنترات را یا تصویب نکنیم بعد از آنکه تصویب شد آنوقت این مبلغ را هم تصویب بکنیم یا رد کنیم و بعد عرایض بنده این بوده است که آنجا نوشته است و در روزنامه‌جات هم نوشته خواهد شد قارئین هم خواهند دید که اظهار بنده چه بوده است که در اینجا بعد از پنج دقیقه منقلب میکنند اظهارات بنده را.

شیبانی ـ بنده مقصودم رد کردن فرمایشات آقایان نیست و حامی‌مسیو مولیتر هم نیستم زیرا شخص او را نمی‌شناسم ولی همین قدر عرض میکنم تا یک وزیری که تازه این مسئولیت را قبول کرد و طرف سوءظن احدی هم نبوده در چندین جلسه در کمیسیون فواید عامه حاضر شده اند و لزوم تجدید کنترات مسیو مولیتر را با بیان ساده و دلایل صحیحه مدلل داشته در تمام جلسات این بود که کمیسیون فوائد عامه هم تصدیق کرد و راپورت داد بعد برای میزان مواجبش کمیسیون بودجه رفت و کمیسیون بودجه هم تصدیق کرد و حالا آمده است به مجلس در این باب بعضی آقایان که اطلاعاتی دارند خوبست اطلاعات خودشان را بفرمایند لیکن نظرشان باید به این باشد که ما یک اداره بزرگی که در واقع دارای صد و پنجاه شصت نقطه است بطوری بوده است که همیشه مورد تحسین بوده است و تقصیری که ایراد گرفته اند فقط اینست که بالاتر و فوق ریاست خودش رفتار کرده است یعنی بعضی اختیارات را تحصیل کرده بود که آن را هم در این کنتراتش تجدید کرده اند در این کنتراتش جای هیچ خیالی باقی نمانده است حالا موافق آن فرمایش آقای حاج آقا که فرمودند یک نفر از زردتشتیها را استخدام بکنند البته در صورتی که وزیر صلاح بداند پیشنهاد بکند بنده یک نفر که با کمال جدیت قبول میکنم و افتخار می‌کنم به این کار زیرا که کمال درستی را به این طایفه سراغ دارم و ایران دوستی آنها را هم همه تصدیق دارند ولی یک کنتراتی را که وزیری شش ماه است به مجلس شورای ملی می‌فرستد و این جا تأخیر می‌شود و حالا هم یک مدتی از وقت او گذشته است و بدرستی اعمال مسیو مولیتر هم همه ماها تصدیق داریم گمان نمیکنم موجب ایرادی باشد بجهت اینکه ما از نو برای پستخانه نمی‌خواهیم یک فکر تازه بکنیم که اسباب پشیمانی و نگرانی باشد به این جهت بنده تصور می‌کنم که در کلیات بیش از این صحبت نکنیم و بقای این آدم را تصویب کنیم و داخل شویم در مواد.

رئیس ـ این یک مسئله غامضیست لابد فکرهای خودتان را کرده‌اید که باید کنترات مسیو مولیتر تجدید شود یا نشود.

حالا رأی می‌گیریم در اینکه داخل شویم در

جزئیات کنترات کسانی که تصویب میکنند داخل شدن در مواد این کنترات را قیام نمایند [اغلب قیام نمودند و با اکثریت تصویب شد] شروع به شور مواد کنترات مطابق راپورت کمیسیون فواید عامه گردید و ماده اول مطرح مذاکره شد.

ماده اول پیشنهاد وزیر ـ مدت کنتورات برای چهار سال.

پیشنهاد کمیسیون ـ هیئت کمیسیون پس از مذاکرات زیاد با وزیر پست و تلگراف از قرار ذیل با اکثریت رأی داد که کنترات مسیو مولیتر تجدید شود از برای مدت سه سال.

حاج شیخ اسدالله ـ فرمودید در اینجا دو مطلب است یکی اینست که ببینیم اداره پست و تلگراف یک رئیس اروپائی لازم دارد یا ندارد بعد از این که تصویب شد که یک رئیس اروپائی لازم داریم آن وقت در تابعیتش هم باید رأی بگیریم حالا من نفهمیدم که این رأی به که داده شد و راجع به کدام بود راجع به اصل لزوم یک مدیر یا رئیس بود یا رأی در ملیتش بود که حالا شروع در مواد شده است.

رئیس ـ بنده که عرض کردم وقتیکه مجلس رأی داد که داخل مذاکرات در مواد شویم در واقع رأی بدو چیز داده است یکی در خود لزوم یک مدیر اداره و یکی در ملیتش حالا ملاحظه بفرمائید مجلس رأی داده است که داخل مذاکرات شویم و حالا مذاکره در این است که مدت کنترات چقدر باشد.

وکیل التجار ـ اخطار نظامنامه دارم مطابق نظامنامه هر گاه نماینده اخطار کند که رأی مشکوک شد باید تجدید رأی شود و حالا آقا شیخ اسدالله اظهار میکند که رأی برای من مشکوک شده است باید تجدید رأی شود.

وزیر پست و تلگراف ـ لازم است خاطر آقای وکیل التجار را متوجه کنم باینکه در نظامنامه نوشته شده است اگر رأی مشکوک شد (مشکوک شد) یعنی معلوم نشد که اکثریت حاصل شده است یا نشده است در اینجا معلوم شده است و اکثریت حاصل شد و ابداً رأی مشکوک نشد اینجا یک نفر میگوید که من نفهمیدم در چه رأی گرفتند اگر ایشان نفهمیدند اکثریت مجلس فهمیدند این نفر باید کمال دقت را بکند ببیند در چه رأی می‌دهند نباید یک مجلس برای نفهمیدن یک شخص تجدید رأی نماید.

حاج سید ابراهیم ـ بنده میخواستم عرض کنم که ما باید اعتماد داشته باشیم به هیئت وزراء فقط ما تجدید کنترات یک نفر اروپائی را رأی میدهیم و در شخص او ما نظری نداریم او بسته است به انتخاب خود وزیر و مسئولیت خود وزیر و این همه مذاکرات عرض کردم با وقت کم و کارهای خیلی مهم زیاد حقیقتاً خیلی منافیست و این راپورت هم در کمیسیون فواید عامه و هم در کمیسیون بودجه مذاکره شده و تصویب شده است خوبست قدری کمتر از این مذاکره کنیم.

ماده اول دو مرتبه قرائت شد.

رئیس ـ موضوع مذاکرات مدت سه سالست دو کنترات حالا در این موضوع مذاکره می‌کنیم.

شیخ اسدالله ـ بنده عرض می‌کنم آیا ما حق داریم نظریات خودمان را عرض کنیم یا خیر ما باید فقط نظریات خودمان را هر چه می‌دانیم اظهار کنیم بنده عرض میکنم که به واسطه قرائن و علامات که در نظر بنده هست بنده عقیده‌ام اینست که در اداره پست هستند اشخاصی که بتوانند اداره کنند پستخانه را بطوری که محتاج به این شخص نباشیم و بعد از آنکه بعضی لازم دانستند که کنترات شود یک شخص خارجی آنوقت بنده تبدیل کنترات مسیو مولیتر را بیک شخص دیگر بهتر می‌دانم.

رئیس ـ دیگر این اظهار جنابعالی بی محل است ملاحظه بفرمائید مجلس رأی داد در این که این کنترات تجدید شود حالا صحبت در مدت کنترات است اگر ملاحظاتی در آن دارید اظهار نمائید والا خود تجدید کنترات را مجلس رأی داد و گذشت.

افتخارالواعظین ـ از قراری که بنده می‌دانم گویا اینکه وزیر پست و تلگراف این تجدید کنترات را به مجلس آورده است برای اینست که برای انتظامات هر پستخانه وجود یک نفر اروپائی را لازم می‌داند و بعضی از نمایندگان محترم مجلس مقدس که قدری تأمل دارند و پاره ای اظهارات می‌فرمایند نظرشان به اینست که اگر این کنترات را تبدیل به کنترات یک شخص کافی و وافی مطلع دیگری که امروز از خارجه بیاوریم که اطلاعاتش از این شخص بیشتر باشد البته بهتر است به این جهت بنده عقیده‌ام آنست که مدت کنترات را یک سال قرار بدهند و یک سال را بنده کافی می‌دانم.

متین السلطنه ـ متعجبم از اینکه دو نفر نماینده که اخیراً نطق فرمودند عمدآً یا سهواً اصرار داشتند که از موضوع خارج شوند موضوع مذاکره اینست که مدت کنترات این مستخدم سه سال در کمیسیون تصویب شده است نمایندگان باید اظهار بکنند این مدت زیاد است یا کمست بجهت اینکه یک نفر اروپائی یک مأمور بلژیکی که امیدوار باشد و خدمت بکند راضی نخواهد شد که یک سال تجدید کنترات شود و سه سال هم زیاد نیست به جهت اینکه سایر مأمورین بلژیکی را هم که کنتراتشان را تصویب کردیم مدت سه سال بوده خوبست در همان سه سال رأی گرفته شود و بعد از برای آتیه اگر بخواهند معاون دیگری استخدام کنند در استخدام آنها نظرات خودشان را در باب مدت بنمایند حالا سه سال زیاد نیست و خوبست نمایندگان تصویب نمایند.

رئیس ـ حالا به قدر لزوم در این ماده مذاکره شده است رأی می‌گیریم پیشنهاد و راپورت کمیسیون فوائد عامه در مدت تجدید کنترات مسیو مولیتر از برای سه سال ـ کسانی که تصویب میکنند قیام نمایند.

رئیس ـ با اکثریت ۳۸ رأی تصویب شد.

راپورت کمیسیون بودجه در باب حقوق مسیو مولیتر بعبارت ذیل قرائت شد: در خصوص ماده ثانی که اولا داده ۲۰ هزار فرانک مواجب سالیانه او باشد که ۱۸ هزار فرانک مواجب سابق افزوده هزار فرانک اضافه است.

کمیسیون بودجه همین قسم با اکثریت تصویب مینماید.

بهجت ـ در موقعیکه تجدید کنترات یک مستخدم خارجی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود شایسته اینست که آن خدماتی را که آن مستخدم خارجی به این اداره کرده است به طور فهرست به مجلس وزیر مسئول پیشنهاد کند و اینکه نشده است یک نقصانی است در واقع حالا در اینجا تعیین می‌کنند که دو هزار فرانک اضافه مواجب می‌خواهیم به او بدهیم وزیر تقاضا کرده است باید بدانیم که خدماتی که مسیو مولیتر کرده است چیست که این اضافه را تصویب کنیم یا خیر حالا خوبست جناب وزیر پست و تلگراف نمایندگان را بطور اجمال مستحضر نمایند از خدمات او تا اینکه بتوانیم از روی صحت و درستی رأی بدهیم.

وزیر پست و تلگراف ـ یک صورت مفصلی اینجا نوشته شده است و حاضر است می‌ترسم با آن کارهای مهمی‌که آقایان وزراء دارند وقت مجلس را معطل کند اگر اجازه بفرمائید همین صورت مفصل را بدهم ژلاتین کنند و بین آقایان توزیع شود که ملاحظات خودشان را بفرمایند که چه خدماتی کرده است و در این مدت در اداره پست چه شده است اگر چه یک صورتی سابقاً چاپ شده است و تقدیم شده است لیکن این یکصور نیست که خیلی دقت شده است.

حاج آقا ـ این ترتیب راپورت کمیسیون بودجه طوری درهم و برهمست که وقتی که انسان بخواهد اضافه مواجب برای او تصویب کند نمی‌داند سالیانه مواجب او چقدر خواهد شد بنده هیچ نمی‌توانم تصویب کنم که یکهزار و پانصد فرانک به فلان عنوان هیجده هزار فرانک به فلان عنوان هزار و پانصد فرانک به فلان عنوان خوب بود مجلس معین کند که چقدر می‌شود کلیتاً و در آن رأی گرفته شود یک مواجب سابقه و یک کسر و یک اضافه این را بنده نمی‌فهم و معنی ندارد باید طوری باشد که وکلا بدانند درست چقدر تصویب می‌کنند.

میرزا مرتضی قلیخان ـ محض توضیح عرض می‌کنم و استدعا دارم درست توجه بفرمایند که اشکال دیگر باقی نماند این شخص ۱۸ هزار تومان مواجب داشته است هزار و پانصد تومان هم بطور فوق‌العاده به او داده شده است و به این عنوان فوق‌العاده به غالب مستخدمین خارجه یک مبلغی داده می‌شد کمیسیون فواید عامه مطابق پیشنهاد وزیر تصویب کرده بود که دو هزار فرانک از بودجه دولت اضافه مواجب به او مرحمت شود و یکهزار و پانصد فرانک هم از فوق‌العاده او کسر و بر مواجب او افزوده شود که بیست و یکهزار و پانصد فرانک مواجب داشته باشد چون معلوم است اهمیت مواجب بیش از فوق‌العاده است و آن هزار و پانصد تومان هم تبدیل به فرانک شود و بعد از وضع آن یکهزار و پانصد فرانک که کسر می‌شد از فوق‌العاده و بر مواجب او افزوده شده است بقیه که پنج هزار و هفتصد فرانک می‌شود در حق او برقرار باشد و سیصد فرانک هم


بعنوان فوق‌العاده به او داده شود این چیزیست که کمیسیون فواید عامه تصویب کرده و مطابق پیشنهاد وزیر است لکن آنچه کمیسیون بودجه تصویب کرده دو کلمه است خیلی مختصر آن دو هزار فرانک اضافه بر مواجب را کمیسیون بودجه تصویب کرده است برقراری هزار و پانصد فرانک از فوق‌العاده نصیفه مواجب را هم تصویب کرده است لیکن تبدیل هزار و پانصد تومان را به فرانک تصویب نمی‌کند کمیسیون بودجه لیکن تصویب کرده است که بقیه هزار و پانصد تومان که هزار و پانصد فرانک از او کسر می‌شود به او داده شود آن سیصد فرانک اضافه فوق‌العاده را هم کمیسیون بودجه تصویب نکرده است این یک چیز واضحی است.

میرزا یانس ـ بنده عموماً همراه هستم با اشخاصی که می‌گویند باید مستخدمین خارجه داشته باشیم برای اصلاحات ادارات و این را بجهت ایران خیلی لازم میدانم ولی چیزی را که در باب مسیو مولیتر بنده گزاف می‌بینم آن مقدار مواجبش هست که ۲۷ یا ۲۸ هزار فرانک مواجب خیلی گزافیست بخصوص از برای یک مملکتی مثل مملکت ما که از قراری که بعضی می‌گویند بروزی پانصد تومان عراده‌اش لنگ است و بروزی پانصد تومان عراده‌اش راه می‌افتد و به قدری مواجب بلژیکیها در این اواخر زیاد شده بود که خود بلژیکیها در اداره گمرکات احساس که مواجب بلژیکیهائی که یک درجه قدمت در خدمت داشتند و به آن نسبت اضافه مواجب می‌بردند خیلی زیاد شده است و خودشان انصاف دادند که این مملکت استعداد دادن آنقدر مواجب ندارد و تمام آن مستخدمین قدیم را کم کم تجدید کردند و مستخدمین جدید آوردند با مواجبهای کمتر بنده عرض میکنم بجهت ریاست کل پست مستخدم خارجه خیلی صحیح است و لازمست و لیکن بنده گمان میکنم که مواجبی که برای چنین مستخدمی‌میتواند بدهد منتهی دویست تومان باید بشود بنده برخلاف شخص مسیو مولیتر هیچ عرضی ندارم خیلی آدم خوبی بوده است خصوصاً با اینکه آقای وزیر این را تصویب کردند و اظهار نمودند که خدمات کرده است و حالا هم تصویب می‌کنند استخدام آنرا و اینکار خودشان است مسئولیت او در خصوص مواجب او که رأی بنده دخیل است بنده هیچ وقت تصویب نمی‌کنم که این مملکت آن قدر مواجب گزاف بدهد.

وزیر پست و تلگراف ـ مسیو مولیتر ۱۸ هزار فرانک مواجب داشته و هزار و پانصد تومان هم در یک سال و نیم دو سال قبل بطور فوق‌العاده به او داده شد در حاشیه کنترات او نوشته شده است و در واقع چیزی که در اینجا تقاضا شده دو هزار فرانک است بعنوان اضافه مواجب و این هم نظر به آن بود که مستخدمین جدید گمرک را که تجدید کردند درجه شان نسبت به این پست برتر بود و مجلس تصویب کرد که سه هزار و پانصد فرانک به آن‌ها اضافه داده شود این رئیس کل یک اداره است آنها اجزاء جزء بودند به این جهت دو هزار فرانک اضافه مواجب برای او تقاضا شد که از آنها چندان عقب نماند و خواهش هم کردند که هزار و پانصد فرانک از فوق‌العاده‌اش بعنوان مواجب به او داده شود و این تقاضا را بنده یک تقاضای خیلی بزرگی ندیدم که این هزار و پانصد فرانک را از فوق‌العاده بصیفه مواجب به او بدهند کمیسیون هم تصویب کردند و اینکه آقای میرزا یانس می‌فرمایند صحیح است ولی از ابتدا اینطور مواجبها را داده‌اند و حالا مستخدمین گمرک اینطورها مواجب می‌برند این هم که درجه‌اش از آنها پست تر نیست نمی‌شود به او گفت مواجب از آنها کمتر بگیرد به این جهت تقاضای دو هزار فرانک اضافه مواجب برای او شد در صورتی که برای سایرین سه هزار و پانصد فرانک تصویب شده است.

بهجت ـ این رأی که دادیم تصویب کردیم تجدید کنترات مسیو مولیتر را یعنی گفتیم خوبست تجدید کنترات او بشود دیگر به چه شروط به شرطی که رأی خواهیم داد در این صورت عرض می‌کنم اینکه گفته می‌شود ۱۸ هزار تومان سابق مواجب داشته یعنی چه اقلا یک مجلس سابقی او را تصویب کرده است که ما آن را قطعی بدانیم خیر یک کسی در یک دوره یک چیزی را تصویب کرده است از روی چه مأخذ بوده است بنده نمی‌دانم حالا تازه ما یک تجدیدی می‌خواهیم بکنیم باید بفهمیم برای چه این استخدام بشود برای اینست که خدمت کرده است در دوره‌های سابق او هیجده هزار فرانک حقوق داشته حالا ما می‌خواهیم یک اضافه به او بدهیم این حرف فلسفی نیست باید وزیر بگوید به فلان دلیل و فلان دلیل این خدمت کرده است و باید ۱۸ هزار فرانک به او مواجب داد و دو هزار فرانک هم علاوه به او داد اولاً بنده این مواجب را بطوریکه آقامیرزا یانس اظهار کردند خیلی می‌دانم ثانیاً بنده نمی‌دانم این را به چه قسم تصویب کنم حقیقت پیش من مکشوف نیست آخر بچه دلیل و مقابل چه خدمتی می‌خواهیم این اضافه را به او بدهیم.

محمد هاشم میرزاـ عقیده بنده این است که صورتی را که وزیر گفتند ژلاتین بشود و به وکلاء داده شود که از خدمات آن مطلع شوند بهتر است والا باین ترتیب نمی‌شود رأی داد خوبست بماند روز دیگر بجهت اینکه شاید چنانچه اعضاء کمیسیون رأی ندادند اینجا هم رأی داده نشود و رد شود از این جهت عقیده‌ام اینست که بماند بروز دیگر.

کاشف ـ اساساً معلومست روزی که مستخدمین بلژیکی جلب به ایران شدند در چه موقعی بود و برای چه موقعی بود و برای چه مقصدی بود و چه اشخاصی متصدی این کار بودند و این یکی از افکار سابق است که کرده‌اند و ما را مبتلا کرده‌اند به این که مواجبهای زیاد بدهیم بعلاوه این مبلغی که پیشنهاد شده است زیاد از اندازه مواجبست بابت که میتوانیم بدهیم فرضاً مواجب مسیو مولیتر که رئیس کل اداره پست است و حالا پیشنهاد شده اگر تصویب کنیم به پول خودمان تقریباً ماهی سیصد تومان می‌شود و این مقدار مواجب شخص وزیر است و حالا هم به آن ترتیبی که سابق بوده و بطور غلط مواجب داده می‌شده است می‌خواهیم اضافه کنیم فرضاً اگر در زمان استبداد که به یکی هزار و پانصد تومان انعام داده شده است این یک سابقه از برای آتیه در دوره مشروطیت نمی‌شود و بنده از این جهت از اول در کمیسیون فواید عامه که بوده‌ام همراه نبودم با اضافه مواجب در صورتی که خیلی هم با آوردن مستخدمین خارجی همراه بوده و خیلی لازم می‌دانم و مسیو مولیتر را هم لازم می‌دانم ولی درخصوص مواجب او ملاحظه بفرمائید ما میخواهیم بعد از این خیلی مستخدم خارجی از خارجه بیاوریم و به این طوری که پیش می‌رویم هیچ نمی‌توانیم استخدام مستخدمین خارجی بنمائیم که همه ساله داریم بر مواجب آنها می‌افزائیم در صورتی که بجهت این‌ها این اندازه مواجب معین شده است به جهت سایرین باید بیشتر بدهیم از این جهت بنده از آقای وزیر پست و تلگراف استدعا می‌کنم که خودشان ملاحظه بفرمایند در چه تضییفات گرفتار شده‌ایم وضع مالیه چگونه است و در حق یک نفر رئیس پست می‌توانیم آنقدر مواجب تصویب کنیم؟ در صورتی که رئیس کل گمرکات بیش از ۲۱ هزار فرانک مواجب ندارد به رئیس اداره پست چطور می‌توانیم آنقدر مواجب بدهیم.

وزیر پست و تلگراف ـ اما رئیس اداره گمرک گویا ۵۰ هزار فرانک مواجب دارد ۵۰ هزار فرانک با ۲۱ هزار فرانک خیلی فرق دارد و اما در خصوص این مسئله بنده گمان می‌کنم که همان صورتی که محمد‌هاشم میرزا خواستند که طبع و توزیع بکنند و آقایان درست غور رسی بفرمایند و این مسئله را مواجبش بماند بعد از آن که تحقیقات خودشان را کاملاً بعمل آوردند آن وقت مطرح شود.

میرزا ابراهیم خان ـ بنده همین قدر یادآوری می‌کنم حضور آقایان که این مسئله در ششم رجب گذشته از طرف وزارت پست و تلگراف به مجلس آمده است و تا بحال ببینید که چند ماه است مانده است باز هم بماند بنده منفعل می‌شوم از این که بگویند مجلس کار نکرده است یا در کمیسیون مانده است این ملاحظات را بنده رد می‌کنم که گفته نشود در کمیسیون مانده است در کمیسیون هم نمانده است.

رئیس ـ آقای وزیر پست و تلگراف تقاضا کردند که این برای جلسه دیگر بماند.

آقای رئیس الوزراء فرمایشی دارند؟

رئیس الوزراء ـ چون جناب حسین قلیخان نواب جداً از وزارت امور خارجه استعفاء داده اند و دیگر قبول نکردند آقای محتشم السلطنه که بنظر بنده کمال لیاقت و شایستگی را بجهت این مقام دارند بنده معرفی می‌کنم به سمت وزیر امور خارجه و وزیر عدلیه را هم تا چهار پنج روز دیگر تعیین می‌کنم و به مجلس معرفی می‌کنم.

ارباب کیخسرو ـ بنده از این حسن انتخاب خیلی تبریک عرض می‌کنم ولی می‌خواستم خاطر نشان بکنم که مقام عدلیه هم کمتر از وزارت خارجه نیست و ما در این مملکت تا بحال عدلیه‌ای که


موافقت با مشروطیت بکند نداریم همین قدر جلب میکنم خاطر رئیس الوزراء را که یک وزیر عدلیه صحیحی که بتواند یک عدلیه صحیحی برای این مملکت دائر کند به مجلس معرفی نمایند.

رئیس الوزراء ـ اهمیت عدلیه را اینطوری که بعضی اظهار می‌دارند تصدیق می‌کنم ولی چون در این موقع اهمیت وزارت امور خارجه زیادتر است و خواستم که بی وزیر نباشد و به آن جهت او را تعیین کردیم و آن وزارت خانه را مقدم داشتیم ولی امیدواریم وزارت عدلیه را هم تا دو سه روز دیگر معرفی کنم و اگر فرضاً تأخیر شود بنظر بنده اینقدر و اهمیت ندارد با اینکه اگر ممکن بود همین امروز معرفی شده باشد انتخاب میکردیم و قصور نمیکردیم و لیکن شاید ممکن نبوده است و همین طوری که عرض کردم امیدوارم انشاءالله تا چهار پنج روز دیگر یک وزیر عدلیه که مطبوع همه آقایان باشد معرفی کنم.

کاشف ـ بنده نظر به وظیفه‌ای که دارم موقع را مغتنم میشمارم که از خدمت رئیس الوزرا استدعا کنم و عرض کنم که ابتلاآت مردم و تشکیلات مردم از عدلیه تا اندازه ایست که ما خجالت می‌کشیم که مذاکرات عدلیه را بشنویم یا اینکه جواب بدهیم به این جهت از رئیس الوزراء استدعا می‌کنم که هر اندازه که می‌توانند در اصلاحات عدلیه اقدامات بکنند چون آنطوری که مقصود مردم بوده است بهیچوجه بعمل نیامده است و کلیتاً مردم متنفر و منزجر شده‌اند و گمان می‌کنند که هر عدلیه دوره مشروطیت همین است و رحمت می‌فرستند به دوره استبداد از رفتار عدلیه حالیه.

بهجت ـ بنده اولاً می‌خواهم عرض تبریک از وزارت امور خارجه به آقای محتشم السلطنه عرض کنم که کمال لیاقت را برای این مقام دارند ثانیاً میخواهم خاطر وزراء را متوجه عربستان کنم مکرر در مکرر چه بطور سئوال چه بطور استیضاح در اینجا در خصوص عربستان مذاکره شد که ما در آنجا یک قشون منظمی‌نداریم حاکم مرخصی خواسته و رفته است به عتبات و ما در آنجا فعلاً یک نائب الحکمه هم نداریم یک امین مالیه هم نداریم یک رئیس نظمیه و شصت نفر اعضای نظمیه در آنجا بودند آنها را هم متفرق کردند پاشیدند هیچ امارتی از دولت ایران در طرف عربستان نیست بنده بنام ملت ایران از هیئت وزراء تقاضاء و خواهش می‌کنم که بیش از این بی التفاتی و بی‌اعتنائی به خاک عربستان نکنند و پیش از اینکه یک خطر بزرگی برای ما پیدا شود و به ما رو نماید یک توجهی بفرمایند و آن پیشنهادی که آقای وحیدالملک کرده بودند که یک کارگزار صحیحی و یک مفتش صحیحی برای کمپانی نفط به آن حدود بفرستید.

رئیس ـ حالا ده دقیقه تنفس است مجلس به جهت تنفس متفرق شد بعد از تنفس مجدداً جلسه تشکیل شد.

وزیر مالیه ـ این لایحه ایست که در خصوص استقراض پیشنهاد مجلس شورای ملی میشود که حالا خوانده می‌شود و بعد استدعا میکنم ارجاع به کمیسیون شود که در آنجا مطرح شور شده بعد از ملاحظات راپورت کمیسیون به مجلس بیاید و مطرح شود.

لایحه مزبور را بعبارت ذیل قرائت نمودند:

((چنانچه در بودجه جمع که تقدیم مجلس شورای ملی شده است مشاهده میشود کلیه عایدات این مملکت پس از وضع عایدات فوق‌العاده و غیره مثل ضرابخانه بالغ بر ۲۵ کرور تومان قریب ۱۳ کرور از محل نقد و جنس مالیاتی عاید می‌شود و دوازده کرور از محل‌های دیگر از قبیل گمرک و تذکره و پست و تلگراف و مالیات‌های جدید و غیره عایدی نقدی این دولت همین دوازده کرور اخیر است ولی متأسفانه پس از وضع مخارجی که به آنها تعلق میگیرد چیزی برای حفظ نظم عمومی ‌مملکت باقی نمی‌ماند و این شعبه مهمه از امور مملکتی را باید از محل‌های مالیاتی نقد و جنس املاک پرداخت وصول مالیات‌های مزبوره بسته بوجود امنیت کامل یعنی قوای نظامی‌مرتب است و این قوه حاصل نمی‌شود مگر به حاضر بودن وجه نقد بدون معطلی بنابراین بدترین وجوه برای تدارک قوای نظامی‌مفقود و امنیت عمومی‌مملکت رو به تناقص آنچه به نظر می‌رسد رفع این محظور موحش امکان ندارد مگر به تدارک یک مقدار وجه نقدی که در ظرف دو سه سال برای نگاهداری یک اندازه قوای نظامی ‌مستعد در نقاط پرآشفته مملکت به مصرف برسد تا در تحت آن انتظام عمل وصول مالیات و تأمین مملکت مرتب شده به مجرای مالیه بیفتد ـ امروزه دولت ایران قریب به هفت کرور تومان به بانک شاهنشاهی مقروض است که هر ساله ۷% تنزیل او را باید بپردازد و علاوه بر آن تا ۱۵ سال ۴% هم هر ساله باید علاوه بر ۷% بدهند تا قرض مزبور پس از پانزده سال اصلاً و فرعاً پرداخته شده باشد مبلغی که از این باب هر سال باید داده شود تقریباً سالی سیصد و هفتاد هزار تومان است پس از مذاکرات مقدماتی طولانی بانک شاهنشاهی حاضر شده است که برای دولت ایران در لندن استقراضی به مبلغ دو کرور و نیم لیره به تداول بگذارد در ۵% منفعت سالیانه ۵% وجه استهلاک و ۵-۱۲% نزول بدون هیچگونه شرطی که خارج از معامله رایج باشد در صورتیکه این قرض را دولت ایران بکند باید هر ساله مبلغ ۶۸۷۵۰ لیره از بابت اصل و فرع آن بپردازد تا پس از ۴۷ سال اصلا و فرعاً آن قرضه مستهلک شود این مقدار لیره را که در نرخ ۵/۴ تومان تسعیر نمائیم ۳۷۱۲۵۰ تومان می‌شود یعنی همان مبلغی که امروز از بابت قرض ۷ کروری به بانک می‌دهیم اما در مقابل از وجه استقراضی پس از وضع طلب بانک تقریبا ۵ کرور تومان وجه نقد باقی میماند که برای مصارف لازمه دولت حاضر خواهد بود این پنج کرور در این ساعت مصرف فوری ندارد و حکم سرمایه را دارد که در ذخیره دولت خواهد بود و در آتیه می‌تواند به مصرف برسد نظر به مقدمه‌ای که ذکر شد هیئت امروزی دولت مصلحت بلکه واجب می‌داند که این وجه گرفته شود و به ترتیب معینی در ظرف مدت معین برای مصارف انحصاری تأمینی مملکت تخصیص شود ـ مسلم است که برای حفظ امنیت در همه جای مملکت قوای نظامی ‌و امنیه و نظمیه لازم است ولی در همه نقاط لازم نیست مخارج این قواء از وجوه فوق‌العاده داد شود بلکه در بسیاری از نقاط از عایدات عادی مصارف قوای مزبوره حاصل میشود ولی در بعضی از ایالات و ولایت حصول وجوه عادی مربوط بوجود قوای نظامی ‌و غیره است پس فقط ملاحظه این نقاط را باید کرد و نسبت به احتیاجی که در این نقاط است طرحی ریخت و قوای لازمه را معین کرد و مخارج آنها را سنجید و بی‌درنگ به ایجاد آنها پرداخت تا آسایش برای مملکت حاصل شود برای آنکه دست تفریط باین وجه دراز نشود از طرف دولت کمیسیونی از نمایندگان وزارتخانه‌ها تشکیل شده است که احتیاجات مذکوره را در تحت نظر دقت درآورند و راه اجرای آنها را پیشنهاد بنمایند و ضمناً قرار ترتیب تفتیش را بدهند که بچه قسم میتوان اطمینان حاصل کرد که در آتیه نقشه ای که برای تامین مملکت کشیده میشود بموقع اجرا گذارده تواند شد معلوم است که هر نقشه که در کمیسیون مزبور بکشند و تصویب بکنند بنظر اعضای مجلس شورای ملی خواهد رسید و پس از قبول باحک و اصلاح لازم به موقع اجرا گذارده می‌شود فقط برای حفظ سرمایه فوق‌الذکر وزارت مالیه پیشنهادی که مینماید اینست که از پنج کرور مذکور دو کرور بعنوان ذخیره در بانک شاهنشاهی گذارده شود که فقط به تصویب مخصوص مجلس شورای ملی کلاً یا جزاً بتوان از آن چیزی اخذ نمود و ضمناً برای اینکه این پول بیکار نمانده باشد عجالتاً بعنوان سرمایه ضرابخانه در کار باشد که فایده ای هم به آن تعلق گرفته باشد اما بقیه وجه را که سه کرور تقریباً می‌شود وزارت مالیه ایضاً و پیشنهاد مینماید که با فرع مناسبی در بانک شاهنشاهی گذارده شود که بانک باقساط یعنی برای احتیاجات دولت مسترد دارد تا اصل و فرع آن تمام شود یعنی مثلا اگر معین شد که برای حوائج دولت ماهی پنجاه هزار یا شصت هزار تومان لازم است بانک هر ماهه این مبلغ را بدهد تا سه کرور مزبور اصلا و فرعاً تمام شده باشد این است پیشنهاد وزارت مالیه از بابت حفظ سرمایه اما ترتیب و تعیین قوای لازمه و مخارج آنها و تفتیش در اجرای آنها بسته به مذاکرات کمیسیون وزارتخانه‌ها و تصویب مجلس شورای ملی خواهد بود.

وزیر مالیه ـ اینجا را بنده امضاء نموده‌ام که هیئت وزراء در اینجا می‌نویسند که ـ هیئت وزراء متفق‌الکلمه با این پیشنهاد هم رأی هستند و بالخصوص جداً میخواهند دو سه کرور از این مبلغ در بانک شاهنشاهی بطور امانت گذارده شود که فقط مبلغ مزبور بمصارف امنیت ایران برسد و ترتیب مصارف و کنترل آن مبلغ بطوری که در کمیسیون منعقده که از معتمدین داخله و خارجه که از طرف وزارتخانه‌ها انتخاب شده‌اند مقرر می‌شود کاملاً منظور و مجری گردد البته رأی کمیسیون مرقوم بعد از حصول نتیجه و تصدیق وزراء به اطلاع مجلس شورای ملی خواهد رسید و با تصویب مجلس بموقع اجراء گذارده خواهد شد ۲۹ شهر ذی الحجه الحرام ۱۳۲۸ ایت ئیل.

رئیس ـ حالا در این لایحه نمیتوانیم داخل مذاکره شویم رجوع میکنیم به کمیسیون قوانین مالیه بعد از آنکه راپورت آن کمیسیون به مجلس آمد آنوقت در این خصوص مذاکره میکنیم آقای حاج سید ابراهیم سئوالی داشتید از هیئت وزراء بفرمائید.

حاج سید ابراهیم ـ اگر چه چندی قبل در ؟ مجلس اقداماتی را که برای آسایش و امنیت جنوب شده بود عرض کردم ولی بعضی جزئیات داشت


که می‌بایستی به همت هیئت وزراء تمام بشود و حالا می‌خواهم سئوال کنم از هیئت محترم وزراء که در تکمیل اقداماتی که در خصوص امر جنوب شده که از هر حیث رفع نگرانی بشود از حیث اداره امنیه که باید تأسیس شود آنچه اقداماتی که شده است بفرمایند که رفع نگرانی از اوضاع جنوب بشود.

وزیر خارجه ـ یکی از اقداماتی که در باب هیئت جنوب در نظر است استخدام مستخدمین خارجه بوده برای اداره ژاندارمری که در مجلس شورای ملی تصویب کرده بودند که از ایطالیا خواسته شود وزارت امور خارجه هم سابقا در این خصوص اقدامات کرده بود و چون دولت ایطالیا صاحب منصبان حاضر خدمت زاید بر آنچه در خدمت خود دارد موجود نداشت دولت علیه هم برای استخدام صاحب منصبان ژاندارم بخصوصی می‌خواست مستخدم دولتی اجیر ننماید لهذا هیئت وزراء اینطور رأی دادند که مستخدمینی از دولت سوئد جلب شوند قبول کرده که مستخدمین بدهد و وزیر مختار ایران برای شرائطی که برای کنترات آنها لازم است سئوال کرده بود آن شرایط لابد در کمیسیون مجلس محترم مذاکره خواهد شد که جواب آن هر چه زودتر مخابره شود که آنها را اجیر کرده و هر چه زودتر به سمت جنوب بفرستند و دیگر هم فرستادن ((ژنرال مالیسط)) بود برای تنظیم ژاندارمری جنوب که در این چند روزه با اشکالات جزئی که پیش آمده بود مذاکره شد و کار آنها به اختتام رسیده که کنتراتش سابقش تجدید شود تفاوت خرج را هم به او داده شود و تعهد کرده است مه همین چند روزه حرکت کند این اقداماتیست که از وزارت خارجه شده است اما آنچه راجع به وزارت داخله است که وزیر داخله اظهار خواهند نمود.

وزیر داخله ـ در مسئله تأمین جنوب بخصوص شیراز و راه بوشهر و کازرون باشد اگر چه خاطر نمایندگان محترم مسبوق است که این راه سپرده شده به صولت الدوله و او هم همه قسم اقدامات کرده است قریب ۳۸۰ سوار و تفنگچی در راه گذاشته است و کمال امنیت را دارد و می‌توانم بگویم که از چهل پنجاه روز پیش تا حالا سرقت و رقعه‌ای اتفاق نیفتاده است فقط در اول امر که هنوز صولت الدوله قبول نکرده بود یکی دو فقره سرقت شده بود که آنهم بعد از آنی که برده شد باو احکاماتی صادر شد و تاکیداتی شد که مشغول شد به استرداد و تقریباً تلگرافی که از تجار شیراز رسیده بود که چهل و هشت بار با قاطری که برده بودند مسترد شده است و باز هم مامورین دولت مشغول هستند به استرداد بقیه اموال و حالیه آن را امروزه خیلی منظم است و البته نمایندگان محترم تصور می‌فرمایند که با انقلابات سه چهار ساله که در مملکت شیراز بود به همین اقدام مختصری که هنوز باز کافی نیست خیلی خوب و منظم شده است و امیدوار هستیم که خیلی بهتر از این بشود بجهت اینکه مشغول تکمیل نواقص آن هستیم و از جمله فرستادن یک عده قشون است که همه می‌دانید دو هزار و هشتصد قشون با استعداد کامل و سه عراده توپ با یک نظم صحیحی فرستاده شده است و حاج فاتح الملک مأمورند و حالا در اصفهان هستند و تا دو روز دیگر حرکت می‌کنند بعلاوه قشون ساخلوی که در آنجا بود آنها هم حاضرند و مشغول خدمت هستند و یک عده رفته‌اند طرف کازرون و استقبال حکومت و عده ای هم که در شهر هستند مشغول هستند و از اینجا هم وزارت جنگ یک دستور کافی به آنها داده است و یک تنخواهی هم برای آنها می‌خواهند بفرستند و مسیو مالبسطا هم همانطوری که آقای وزیر امور خارجه فرمودند تا یک هفته دیگر حرکت میکنند برای امنیه آنجا و اگر یک اندازه تأمل شده است به واسطه همین بود که یک مستخدم اروپائی برود و مسیو مالبسطا هم که حالا کارش گذشته است و بعد از یک هفته می‌رود و به این ترتیبات گمانم اینست که امنیه آنجا خیلی به فضل خدا صحیح شود و امیدوارم انشاءالله تعالی با این اقداماتی که می‌شود هیئت وزراء آرام ندارند خصوصاً نسبت به نقطه جنوب که منتهای سعی را دارند و با تعهداتی که صوت‌الدوله نموده خیلی خوب می‌شود و به فضل خدا دیگر نگرانی در این خصوص نداشته باشیم حالا اگر یک بلائی پیش بیاید آن یک مسئله ایست که شخص نمیداند ولی امیدوارم که با این اقدامات خیلی خوب بشود و صفحه جنوب به کلی امن و منظم بشود.

حاج سید ابراهیم ـ بنده هم تصدیق میکنم که از وقتی که مشغول شده‌اند هیچ اتفاقی واقع نشده است و آن روز هم بنده عرض کردم که ترتیب صوری و اداری صحیح شده است و نقص کار فقط همین است که همین مستخدمین را بخواهند و ترتیب اداره امنیه آنجا داده شود و با این اقداماتی که شده است می‌توانم عرض کنم که رفع نگرانی شده است و نهایت تشکر را هم دارم ولی استدعا دارم که در خصوص مستخدمین خارجه یک قدری تأکید بکنند در زود آمدن به واسطه اینکه در اول آن یک قدری مسامحه شده است و به این واسطه به تأخیر افتاده است.

رئیس ـ آقای آقا سیدحسین اردبیلی سئوالی دارید از وزارت مالیه بفرمائید.

آقاسیدحسین اردبیلی ـ از قراری که در چند روز قبل در جرائد محلی انتشار دادند گویا در اداره خزانه یک حادثه ناگورای اتفاق افتاده است به یک شخص محترمی‌که دکتر سید حسینخان است اگر چه نسبت بیک شخص معین اگر یک اتفاقی افتاده باشد هیچ اهمیت ندارد ولی نقطه نظر بنده ترویج معارف است که یک شخصی که صاحب دیپلومست خصوصاً در مملکت ما اشخاص تحصیل کرده و با دیپلوم خیلی کم و نادرالوجود هستند بر ما برای این مقام لازمست که شئون حیثیت او را نگاهداری کنیم و این حادثه تقریبا سکته وارد می‌آرود به مقام معارف که این قسم اشخاص وقتی که این گونه حرکات را مشاهده نمایند لابد افسرده می‌شوند و این وهنی است به مقام معارف فقط به آن ملاحظه است بنده این را خیلی اهمیت می‌دهم و از آقای وزیر مالیه سئوال می‌کنم که این اتفاق واقع شده است و صحیح است یا خیر و اگر واقع شده تا چه مقدارش صحیح است و در صورت صحت اشخاصی که مرتکب چنین حرکت غیر صحیحی نسبت بیک دکتر رسمی ‌نظامی‌ شده‌اند درباره آنها چه اقدامی ‌فرموده‌اند بفرمایند.

وزیر مالیه ـ انسان هر قدر هم که تربیت شده باشد اعتقاد بنده اینست که آن تربیت او را حفظ نمی‌کند مگر اینست که آن شخص خودش صاحب یک اخلاقی باشد که آن اخلاق او را حفظ کند والا اینکه من آدمی‌ هستم که صاحب یک علومی‌هستم و باید پاره ای کارها بکنم این حافظ نخواهد شد و سبب نمیشود که هر کار دلش می‌خواهد بکند بنده چند روز پیش از این در اداره خزانه کار داشتم یک مرتبه دیدم یک غوغای غریبی در بیرون بلند شد خیلی وحشت کردم و خودم دویدم دم پنجره و گفتم به آدمها که ببینند چه خبر است گفتند یک کسی اینجا ژاندارمها را کتک زده است چون در خزانه برای حفظ آنجا هفت هشت نفر ژاندارم هستند و این آدم با آنها گلاویز شده است بعد بنده مستحضر شدم که برای چه این اتفاق افتاده است گفتند چون اینها مأمور هستند که اشخاصی که داخل میشوند مرتباً داخل می‌شوند و اگر اجازه دارند وارد شوند و این آدم خواسته است که ؟ داخل یک اطاقی بشود آنها به یاره‌ای ترتیبات خواسته‌اند جلوگیری نمایند به محض اینکه مانع شده اند و چوب آهنی را کشیده است و به سر و کله ژاندارمها زده است بطوریکه گیج شده است این دیگر محل حرف نیست و ژاندارمها هم که معلومست جزء قوه قهریه مملکت و این هستند حرکت را به خودشان نمی‌پذیرند مثل اینکه اینها هم تمکین نکردند و صاحب منصبشان که حاضر بود و گفت او را توقیف کنند تا اینکه جلب به محاکمه شود بعد بنده وقت ظهر و یک نهار مختصری هم که در آنجا بود می‌بایستی صرف شود به صاحب منصب آنها گفتم و شخصاً وساطت کردم که این شخص را رها کنید این بود که رها کردند و رفت بعد شنیدم که در وزارت جنگ ایضاً او را توقیف کردند که محاکمه شود.

آقاسید حسین اردبیلی ـ تا جائی که بنده اطلاع دارم گویا در حدوث این فقره تقصیر از طرف ژاندارمها بوده است.

رئیس ـ آقای آقاشیخ محمد خیابانی سئوالی داشتید از وزارت امور خارجه بفرمائید.

آقاشیخ محمد خیابانی ـ بنده چند روز قبل یک سئوالی کردم از وزیر امور خارجه در خصوص مغروقین بحر خزر که قریب سیصد نفر از تبعه ایرانی آنجا غرق شده است و به واسطه تفریط کمپانی بوده است وزیر امور خارجه در جواب گفتند که دو نفر مأمور مخصوص روانه میشود که رسیدگی در این خصوص نمایند حالا سئوال میکنم از وزارت امور خارجه که در این خصوص رسیدگی شده است و بحال آنها یک نظری انداخته‌اند یا اینکه همینطور معوق مانده است و اگر معوق مانده است تاکید میکنیم تا موقع نگذشته است در این خصوص اقدامی ‌بفرمایند که حقوق آنها تضییع نشود.

معاون وزارت خارجه ـ از آن روزی که در این خصوص خبر رسید وزارت امور خارجه تأکیدات لازمه به توسط قونسول گری حاج ترخان نموده در این خصوص تعلیمات داد و مخصوصاً یک مأمور کافی برای اینکار معین شده که عماً قریب بحاج طرخان خواهد رفت که به اتفاق قونسول‌گری حاج طرخان و تعلیماتی که از سفارت بطرف ودغ


خواهد رسید رفع نگرانی وراث مغروقین را بنمایند.

حاج عزالممالک ـ این سئوالاتی که میشود گویا اغلبش جدید باشد و اینجا در ماده چهل و چهار نظامنامه داخلی می‌نویسد استیظاحات که در باب امور سیاسی داخلی مملکت است نباید بیش از یک ماه بعهده تعویق بماند بنده یک استیضاحی در خصوص اوضاع عربستان و ترتیب امنیه و سایر چیزهای آنجا دو ماه هست کردم و هنوز معتقد نیستم که در آنجا اقدامی ‌شده باشد و گویا اهمیت آن بیشتر از این سئوالات باشد و استدعا دارم که اطلاع بدهید آقای وزیر داخله تا روز پنجشنبه تشریف آورده جواب استیضاح بنده را بدهند.

رئیس ـ آقای حاج آقا سئوالی داشتید از وزارت امور خارجه بفرمائید.

حاج آقا ـ حاج محمد اسمعیل مغازه عمل ضرابخانه را با دولت جدید بیک ترتیبی ختم کرده بود و هزار و پانصد تفنگ ماوزر با دو میلیون فشنگ از بابت بدهی خودش واگذار به دولت کرده بود و قریب شصت هزار تومان بیشتر باقی نبود و این تفنگ‌ها در آلمان بوده و تا چندی قبل همچو شنیدیم که به واسطه اینکه حمل به ایران نشده بود صاحب کارخانه میخواسته است آنها را حراج بکند بنده اولا از آقای وزیر امور خارجه سئوال میکنم که حساب حاج محمد اسمعیل که تقریباً ختم شد و قریب ۲۰ هزار تومان به دولت جدید بدهکار بود تا آن روز تمام شده است یا خیر و ثانیاً با اینکه امروز ما اینقدر احتیاج داریم به حمل اسلحه چطور شده است که تا بحال در حمل این اسلحه مسامحه شده است که صاحب کارخانه خواسته است بکلی آنها را حراج بکند.

معاون وزارت امور خارجه ـ جواب سئوال این نماینده محترم را در جلسه آتیه عرض میکنم.

رئیس ـ آقای ادیب التجار سئوالی داشتید بفرمائید.

ادیب التجار ـ سئوال بنده از آقای رئیس الوزراء است در خصوص پروگرامی‌که در ماه رجب از طرف هیئت وزراء تقدیم کردند به مجلس البته معلومست وزرائی که تعیین و معرفی می‌شوند به مجلس شورای ملی باید پروگرام داشته باشند دلیلش همین است که هیئت وزراء را که معرفی کردند پروگرام آنها را هم تقدیم مجلس نمودند در اینجا هم اغلب مذاکراتی که می‌شود مخصوصاً امروز در مسئله مسیو مولیتر که به محض اینکه یک نماینده اظهاری می‌کند فوراً می‌گویند حرف می‌زنند و عقایدتان را هم تقریباً بطوریکه اطلاع دارید بیائید بیان بکنید برای اینکه وزیر مسئول است و حالا این هفت ماده ایست که آقای رئیس الوزراء پیشنهاد مجلس کردند چون از خودشان هم پرسیدیم که در این چند دفعه که تغییری در هیئت وزراء پیدا شده است آیا پروگرام آنها هم تغییر کرده است یا خیر (فرمودند خیر پروگرام همان پروگرامی‌است که در ۱۶ رجب تقدیم شد) در اینجا می‌نویسند ـ اول اقدام فوری در جلب مستخدمین خارجه ـ در صورتی که این اقدام فوری نشد و تا بحال آنطوری که باید نتیجه آنرا بفهمیم نفهمیده‌ایم.

ارباب کیخسرو ـ این سئوال است یا استیضاح؟

ادیب التجار ـ استیضاح نیست سئوالست اگر چون و چرا کردم استیضاح است. دویم اصلاحات لازمه در دوایر نظمیه و امنیه و حسن مراقبت جدی در دفع مواد فساد اینها را خود حضرت رئیس الوزراء بهتر می‌دانند که صلح و آرامی‌در مملکت متزلزل مینمایند سوم تهیه قوای نظامی‌را که عبارت باشد از یک اردوی جدید منظم از اسلحه ثلاثه مرکب از ۶ هزار نفر در مرکز وارد و ساخلوهای لازمه و غیره که خودشان باز بهتر می‌دانند ـ چهارم اصلاحات امور مالیه و تعدیل در عمل مالیات و اقدام فوری در تاسیس دیوان محاسبات مطابق قوانینی که از مجلس خواهد گذشت و تدارک وجهی برای مخارج ضروریه و کسر بودجه و اجراء و اصلاحاتی که در تکثیر عایدات و تفتیش مخارج ضرورت قطعی دارد.

پنجم ـ اصلاحات لازمه در امور عدلیه و تنقیح و تنظیم قوانین و فوائد لازمه در ضمن جریان امور در محاکم که می‌خواستم از حضرت وزیر عدلیه در باب امورات وزارت عدلیه سئوال کنم این بود امروز معرفی شدند به وزارت امور خارجه اصلاحات لازمه در امور مدارس این هم ماده ششم است الی آخر که نمی‌دانم چه چیز است گویا مجلس شورای ملی که اول مقام رسمی‌ مملکت است شده است و البته وظیفه اولیه هیئت وزراء بوده است که یکی یکی این مواد را بموقع اجراء بیاورند حالا از حضرت رئیس الوزراء استدعا می‌کنم که اجرائیات این هفت ماده را برای اطلاعات ما‌ها بفرمایند.

رئیس الوزراء ـ اولا گویا درست توجه نفرمودید که اکثر مواد این پروگرام به موقع اجراء گذاشته شده است آیا اطلاع ندارند که این فرمایشی را میفرمایند یا اینکه فراموش فرموده‌اند از همان روزی که این پروگرام تقدیم شد اقدامات در این باب شده است حالا اگر موانعی تولید شده باشد و به محطوراتی دچار شده باشیم که نتوانسته‌ایم بانجام برسانیم شاید حمل بر قصور نشود کرد و دیگر می‌فرمایند امنیت ولایات این پروگرامی ‌که تقدیم شده است پروگرامی‌ است که اگر تمام آن اجراء بشود هیچ نواقصی بر آن امورات این مملکت باقی نخواهد ماند و اگر تمام جزئیات آن به موقع اجراء بیاید آن وقت هیچ نواقص برای کارها نمی‌شود تصور کرد بنده گمان می‌کنم که بهیچوجه از طرف هیئت دولت قصوری در این باب نشده است تصور نمی‌کنم هیچ هیئت دولتی می‌توانست در این مدت قلیل موفق به اجرای تمام جزئیات این پروگرام بشود با اینکه در این مدت خیلی از مواد آن به موقع اجراء گذاشته شده است و پاره‌ای از آنها هم که می‌فرمایند چرا به موقع اجراء نیامده است چیزهائی هستند که مربوط به یکدیگر هستند یعنی تا یکی اجراء نشود دوباره یکی دیگر نمی‌توان اقدام کرد مسلم است آنطوری که جنابعالی انتظار دارید که تمام این پروگرام به موقع اجراء بیاید آن وقت می‌توانم عرض کنم که کار پنجاه سال آتیه امروز شده بود پس نباید این را از ما انتظار داشته باشید که پروگرام را که عوض کردم در مدت دو ماه و سه ماه تمام آنرا بموقع اجراء گذارده باشیم.

ادیب التجار ـ بنده آنچه در این صفحه نوشته شده و تقدیم مجلس شده همه آنها را از روی حقیقت می‌دانم و تمام این مواد از روی عقیده صحیحه که می‌توانسته‌اند اجراء بکنند و پیشنهاد کرده‌اند بنده همچو فهمیده‌ام و بیشتر از این هم زحمت نمی‌دهم استدعا می‌کنم یک قدری بیشتر از این خدمت بفرمایند که مواد این پروگرام مهماامکن زودتر اجرا بشود یعنی دو خط این هستند که زودتر اجراء نمایند.

رئیس الوزراء ـ بنده گمان میکنم که منتها آرزوی هیئت دولت موفقیت به اجرای این پروگرام باشد و تا بحال هم بهیچوجه من‌الوجوه تصور نمی‌کنم که قصوری از طرف هیئت دولت شده باشد و هر قدر که ممکن باشد در خیال هستیم که پروگرام خودمان را به موقع اجراء بگذاریم حالا اگر بعضی موانع جلوگیری نماید و نگذارند به آن سرعتی که اقدام می‌کنیم به مقصود برسیم آن یک مطلبی است علیحده و نمایندگانی که مطلع هستند و از هر حیث ما را معذور خواهند داشت.

رئیس ـ دستور جلسه آتیه روز پنجشنبه راپورت کمیسیون بودجه در باب اعزام چهار نفر محصلین فارغ‌التحصیل به فرنگستان و شور در بقیه قانون دیوان محاسبات.

مجلس یک ساعت از شب گذشته ختم شد.