مذاکرات مجلس سنا چهارشنبه ۱۷ دی ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی نشست ۱۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ اکتبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۴۳ توسط Solhosafa (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح ارقام، اصلاح نویسه، اصلاح فاصلهٔ مجازی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره قانونگذاری مذاکرات مجلس سنا هفتمین دوره قانونگذاری ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۴ تا ۲۲ بهمن ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

مجلس سنا

قانون اساسی مشروطه

مشروح مذاکرات مجلس سنا،دوره ۷



جلسه :۱۵

چهارشنبه ۱۷ دی ماه ۱۳۵۴


فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس.

۲-معرفی تیمسار سپهبد کاتوزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت جنگ به وسیله آقای وزیر جنگ.

۳-معرفی آقای دکتر همایونفر به سمت معاون پارلمانی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به وسیله آقای وزیر کشاورزی.

۴-بیانات قبل از دستور بانو دکتر مصاحب، تیمسار دریابد رسایی، آقای دکتر مرشد و دکتر مژدهی.

۵-معرفی آقای محمد کشاورزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت پست و تلگراف و تلفن به وسیله آقای وزیر پست و تلگراف و تلفن.

۶-معرفی آقای زعیمی به سمت معاون پارلمانی وزارت بازرگانی به وسیله آقای وزیر بازرگانی.

۷-تصویب قانون موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

۸-تصویب قانون موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

۹-تصویب قانون کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل آن و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

۱۰-شور اول لایحه موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک.

۱۱-شور اول لایحه موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه کشاورزی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان.

۱۲-شور اول لایحه موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه.

۱۳-شور اول لایحه عهدنامه مودت و همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال.

۱۴-شور اول لایحه الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان.

۱۵-ختم جلسه.


مجلس ساعت ده صبح به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل شد.

آقایان وزرا: مشاور (دکتر شادمان) جنگ (ارتشبد عظیمی) کشاورزی و منابع طبیعی (مهندس روحانی) پست و تلگراف و تلفن (مهندس معتمدی) بازرگانی (دکتر مهدوی) و معاونان وزارت خانه‌های جنگ (تیمسار سپهبد کاتوزیان) راه و ترابری (شریف رازی) آموزش و پرورش (بانو طالقانی) بهداری (دکتر رهنوردی) کشور (آگاه) اطلاعات و جهانگردی (دکتر سعادت) کشاورزی و منابع طبیعی (دکتر همایون‌فر) رفاه (بانو معارفی) مسکن و شهرسازی (دکتر بهرون) علوم و آموزش عالی (طوسی) فرهنگ و هنر (حشمتی) پست و تلگراف و تلفن (کشاورزیان) کار (دکتر مهدوی) بازرگانی (زعیمی) امور خارجه (هدایتی) در جلسه حضور داشتند.

+++

۱-تصویب صورت مجلس

رئیس- صورت مشروح مذاکرات روز دوشنبه هشتم دی ماه قبلاً طبع و توزیع شده است و ملاحظه فرموده‌اند اگر نظری هست خواهند فرمود. نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه آقایان: دکتر بینا، دکتر یزدان‌پناه، رسول پرویزی، حسن اکبر بهادری.

مسافران آقایان: مهندس گنجی، نیک‌پور، لاجوردی، دکتر صالح، دکتر نواب، عماد تربتی.

۲-معرفی تیمسار سپهبد کاتوزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت جنگ به وسیله آقای وزیر جنگ.

رئیس- برای نطق قبل از دستور چند نفر نام‌نویسی کرده‌اند ولی چون بعضی از آقایان وزرا در خارج گرفتاری دارند و می‌خواهند زودتر تشریف ببرند این است که معرفی معاونان آنان قبل از نطق قبل از دستور به عمل خواهد آمد.آقای وزیر جنگ بفرمایید.

وزیر جنگ (ارتشبد عظیمی)- با اجازه مقام معظم ریاست و سناتورهای محترم تیمسار سپهبد کاتوزیان را به امر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به سمت معاونت پارلمانی وزارت جنگ به حضور سناتورهای محترم

ت که هرگز نامش و آثارش از تاریخ درخشان ایران و زندگی زن ایرانی محو نمی‌شود و بلکه روزبه‌روز درخشانتر می‌شود.

چهل سال پیش در چنین روزی به امر رضاشاه کبیر سر سلسله دودمان پهلوی حجاب سیاه، سیاه به معنا و لفظ هر دو از سر زن ایرانی برداشته شد با این اقدام مهم رضاشاه کبیر نه تنها پرده سیاه ازمعرفی می‌نمایم. (مبارک است، مبارک است).

۳-معرفی آقای دکتر همایون فر به سمت معاون پارلمانی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به وسیله آقای وزیر کشاورزی.

رئیس- آقای وزیر کشاورزی بفرمایید.

وزیر کشاورزی و منابع طبیعی (مهندس روحانی)- با اجازه مقام معظم ریاست و سناتورهای محترم افتخار دارد که جناب آقای عزت‌اله همایونفر را به سمت معاونت پارلمانی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی حضور سناتورهای محترم معرفی نمایم. (مبارک است).

۴-بیانات قبل از دستور بانو دکتر مصاحب- تیمسار دریابد رسایی، آقایان دکتر مرشد، دکتر مژدهی.

رئیس- نطق قبل از دستور شروع می‌شود. بانو دکتر مصاحب بفرمایید.

بانو دکتر مصاحب- در زندگی اقوام و ملل گیتی روزهایی به نسبت بزرگ و مهم وجود دارد که نتایجی مهم به بار می‌آورند و گاه این نتایج برای مدتی کوتاه می‌درخشد ولی به تدریج اثر یا آثارش ضعیف و محو می‌شود ولی گاه این نتایج و آن عملی که منتج به این نتایج شده چنان مهم عمیق و اصولی و پرمعنا است که بر صدر اوراق تاریخ می‌نشیند و هر چه زمان بگذرد اثرش بارزتر و نتیجه‌اش واضح‌تر و نمایان‌تر می‌شود (صحیح است).

هفدهم دی نیز از آن روزهایی اس جلوی چشم سر زن برداشته شد. بلکه پرده سیاه جهالت و نادانی و محرومیت از جلوی چشم دل و روح او نیز برداشته شد.

رضاشاه کبیر با فکر و تأمل و تعمق بسیار و با آن عشق و علاقه بی‌حد و اندازه‌ای که برای ترقی و پیشرفت کشور و تعلیم و تربیت افراد و جوانان شجاع و مهذب وطن‌پرست و با ایمان داشت، نخستین قدم را در این راه آزادی زن و آزادی مادران و تعلیم و تربیت آنان می‌دانست و از این رو در نطق مؤجز و بسیار پرمعنا و عمیق خود، که هرگز از صفحه قلب و روح زن ایرانی محو نمی‌شود، فرمود: «بانوان شما این روز را در زندگی خود روز مهمی بشمارید، من دست شما را گرفتم و در پهلوی مردان جای دادم و در دانشگاه را بر روی شما گشودم».

یادش گرامی و روحش پرفتوح باد آن رادمرد آزاده‌ای که موقعیت و آزادی زن را با تعمیم تعلیم و تربیت و امکان استفاده از تعلیمات عالیه توأم ساخته بود.

اگر بخواهیم اهمیت این اقدام رضاشاه کبیر را بنمایانیم هیچ توصیفی بالاتر از این نیست که شاهنشاه آریامهر سال گذشته در بزرگداشت چهلمین سالگرد آزادی زنان پس از تشریح وضع زن ایرانی قبل از رفع حجاب فرمودند:

«در چنین شرایطی بود که در هفده دی ماه ۱۳۱۴ به فرمان رضاشاه کبیر قدم اول در مبارزه با این بی‌عدالتی تاریخی بر رفع حجاب زنان ایران برداشته شد از آن تاریخ پای دختران ایرانی به مدارس و حتی به دانشگاه باز شد و درهای ادارات دولتی و سایر سازمان‌ها بر روی آنها گشوده شد، به طوری که وقتی در هشتم اسفند ۱۳۴۱ براساس روح و مفهوم اصول انقلاب ششم بهمن فرمان اعلام تساوی حقوق زنان و مردان ایرانی در امر انتخابات

+++

توسط من صادر شد، بانوان ایران شایستگی و رشد لازم را برای احراز این حق کاملاً دارا بودند، تنها به این ترتیب بود که یک اصل فراموش شده مقدمه قانون اساسی که به موجب آن هر یک از افراد مملکت در تصمیم و نظارت امور عمومی محق و سهیمند،برای نخستین بار به مرحله تحقق درآمد.

ملاحظه می‌فرمایید اگر در چهل سال پیش رضاشاه کبیر فرمان رفع حجاب را صادر نفرموده بود، زمینه برای فرمان هشتم اسفند ۱۳۴۱ مهیا نشده بود و اگر شاهنشاه آریامهر در هشتم اسفند ۱۳۴۱ فرمان آزادی انتخابات را صادر نفرموده بودند، امروز زن ایرانی نمی‌توانست با کمال سربلندی و افتخار مراسم سال بین‌المللی زن را (که چند روز پیش خاتمه یافت) برگزار کند و در کنار زنان ملل پیشرفته و در سمینارها و کنفرانس‌های متعدد از آزادی زن و حقوق او سخن گوید.

اگر در روز هفدهم دی، ۱۳۱۴، علیاحضرت ملکه پهلوی و والاحضرت‌ها، شمس پهلوی و اشرف پهلوی بی‌حجاب در دانشسرای دختران حضور نمی‌یافتند و سرمشق شجاعت و آزادگی به زنان و دختران نمی‌دادند، زنان به آن سرعت به طرف ترقی و پیشرفت نمی‌شتافتند. آن اقدام و سپس اقدام و فرامین انقلابی شاهنشاه آریامهر بود که امروز والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران، در بزرگترین کمیسیون‌های حقوق بشر و مقام زن ندای آزادی زن و احقاق حقوق زن را سر می‌دهند و عالم را به لزوم احقاق این حقوق می‌خوانند.

خانم‌ها و آقایان درست است که سالی که چند روز بیش از اتمام آن نمی‌گذرد، به نام سال جهانی زن خوانده شد ولی برای زن ایرانی، سال زن آن موقع شروع شد که فرمان رفع حجاب داده شد. برای زن ایرانی سال زن آن سالی است که رهبر خردمند و محبوب ایران فرمان تساوی حقوق زن و مرد را صادر فرمودند و لذا زن ایرانی با چنین پشتوانه‌ای از ارزش‌ها و معیارها و حقوق حقه در سال بین‌المللی زن شرکت کرد.

من به نام یک زن ایرانی که در زندگی زن ایرانی شاهد این تحولات شگرف بوده و از طرف قاطبه زنان ایران به روح پرفتوح رضاشاه کبیر درود می‌فرستم و در پیشگاه رهبر محبوب و خردمند ایران اعلیحضرت همایون محمدرضاشاه شاهنشاه آریامهر سر تعظیم و تکریم فرود می‌آورم.

ما می‌دانیم در دنیا هنوز در کشورهای مختلف زنانی هستند که از بسیاری از حقوق محرومند در کشور خود ما هنوز نقایص و ناتمامی‌هایی هست که برای رفع آنها احتیاج به تعدیل‌ها و قوانین تازه‌ای است که امیدوارم با توجه کامل دولت اجرا شود.

البته مشارکت زنان در امور اجتماعی و اقتصادی و سازندگی کشور و همکاری آنان هر چه بیشتر لازم و به نفع مملکت است ولی من آرزومندم و امیدوارم که مشارکت هر چه بیشتر زنان سراسر کشور و روستاهای متعدد و شهرستان‌های کوچک و بزرگ را در امر سوادآموزی ببینم، هرچه آمار زنان باسواد و تربیت شده زیاد شود مشکلات زنان زودتر رفع می‌شود و مشارکت آنان در امور اجتماعی و اقتصادی و سازندگی زیادتر و نتیجه مطلوب‌تر خواهدبود.

(احسنت، احسنت).

رئیس- دریابد رسایی بفرمایید.

دریابد درسایی- بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم- با کسب اجازه از مقام ریاست محترم مجلس سنا امروز می‌خواهم به مناسبت ۱۷ دی ۱۳۵۴ و اهمیت چنین روزی برای زنان ایران مطالبی را به عرض سناتورهای محترم برسانم و سخن خود را به نام خدا با این اشعار آقای سهیلی آغاز می‌نمایم:

سپاس ای خداوند بالا و پست خداوند بود و خداوند هست

سپاس تو ای پاک پروردگار که دادی به من نعمت روزگار

به من جان تا بنده بخشوده‌ای مرا با پلیدی نیالوده‌ای

زبان داده‌ای تا نیایش کنم قلم داده‌ای تا ستایش کنم

سپاس فراوان و درود بی‌پایان بر شاهنشاه سترک رضاشاه بزرگ سردودمان پهلوی‌و شاهنشاه اسلام‌پناه محمدرضاشاه آریامهر را باد، که با ترویج علم و دانش در این مرز و بوم ملت را از جهل و نادانی رهانید و به‌مرتبتی که شایسته ملت نجیب و عفیف ایران است رسانید به نظر من بزرگترین خدمتی که دودمان پهلوی به این کشور نموده و می‌نمایند، ترویج فرهنگ و دانش است چه در نتیجه اشاعه فرهنگ زنان ایران به زیور علم و دانش آراسته شدند و متدرجاً به حقوق خویش آشنا گردیدند و مخصوصاً با داشتن سواد کافی توانستند به کتاب آسمانی و اصول دین اسلام آگاهی کامل حاصل نمایند. باشد با همین شیوه مرضیه روزی تمام زنان ایران باسواد گردیده و بتوانند منشاء اثرات بزرگی در کشور ما گردند.

+++

خوشبختانه در ۱۳ سال اخیر تعداد دانشجویان دختر از ۱۵ درصد به ۳۷ درصد کل دانشجویان کشور رسیده است و تعداد دختران دبیرستان از ۱۸ درصد کل دانش‌آموزان مملکت به ۵/۳۵ افزایش نموده است این خود یک طلیعه بارزی از پیشرفت سوادآموزی در بین زنان ایران است و مهمتر از همه دختران ایرانی ثابت کردند که نه فقط از پسران در هیچ یک از رشته‌ها عقب نیستند بلکه این مایه افتخار و سرافرازی است، ۷۰ درصد دانشجویان رتبه‌های یکم دانشگاه‌ها را دختران تشکیل می‌دهند.

۱۳ سال قبل زنان شاغل فقط ۷ درصد بودند اینک به ۱۹ درصد اضافه شده است و این نمونه بارزی از علاقه زنان ایران به شرکت در کارهای کشوری است. مضافاً به این که زنان پابه‌پای گسترش و توسعه دامنه مسابقات مهارت فنی با مردان ایرانی به رقابت پرداخته و در سال ۱۳۵۳ در ۱۲ منطقه جمعاً ۱۹ دختر در مسابقات مهارت فنی شرکت کردند و ۹ نفر جزو کارگران برگزیده انتخاب شدند و به دریافت مدال کار توسط سرکار علیه خانم فریده دیبا از طرف علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی مفتخر گردیدند و به اضافه ۲ نفر از استان آذربایجان شرقی و ۱ نفر از تهران توانستند در رشته‌های الکترونیک (تعمیر رادیو و تلویزیون) و کارگاه نخ‌بافی و ماشین‌سازی موفق به دریافت مدال از دست مبارک والاحضرت همایون ولیعهد گردند و دوشیزه شفیقه نوه‌یسی در معیت ۷ نفر کارگران جوان دیگر برای اولین‌بار در مسابقات جهانی مهارت فنی در مادرید اسپانیا شرکت کردند و با ۹۱/۴۹ امتیاز به دریافت کارت افتخار از اعلیحضرت خوان‌کارلوس پادشاه اسپانیا مفتخر گردند، در سال ۱۳۵۴ نیز در ۱۶ منطقه ۵۹ دختر شرکت کردند و ۲۳ نفر در مقام‌های یکم یا سوم استان‌ها قرار دارند که در مرحله مسابقات ملی با کارگران مرد رقابت خواهند نمود و جالب این است دو نفر از دختران یکی از کرمانشاهان و دیگری از خوزستان جزء برگزیدگان رشته بنایی (سفت کاری) هستند و یک نفر دوشیزه در رشته تراشکاری از آذربایجان شرکت نموده و جزء انتخاب‌شدگان است و من از پشت این تریبون این موفقیت دوشیزگان ایرانی را به آن خواهران ارجمند تبریک می‌گویم. وزارت کار را نیز برای چنین پیشرفت‌ها در سطح مملکت مورد تحسین و تمجید قرار داده و از خداوند مسألت دارم پیوسته در انجام این گونه وظایف ملی موفق و کامیاب باشند.

حال ببینیم موجد تمام این پیشرفت‌های زنان و دختران ایرانی کیست؟

حضرت محمد (ص) پیغمبر اسلام فرمود: «طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه» ببینیم در تاریخ ۱۳۰۰ و اندی سال که اسلام به ایران آمد کدام دودمان از پادشاهان ایرانی این فرمایش پیغمبر اسلام را در ایران اجرا نموده و اگر به وجدان خودمان مراجعه کنیم و از روی عدل و انصاف قضاوت کنیم تنها دودمانی که از صمیم قلب و علاقه تام و تمام این فرمایش پیغمبر را در ایران اجرا کرد، دودمان پهلوی بوده و می‌باشد. چه قبل از کودتای ۱۲۹۹ در ایران تعداد مدارس بسیار اندک بود و حتی اجازه تأسیس مدارس جدید را نه فقط مسئولین امر نمی‌دادند بلکه اصولاً تعداد مدارس نسوان از تعداد انگشتان دست در ایران تجاوز نمی‌کرد. در صورتی که رضاشاه بزرگ به محض این که به سلطنت رسید اولین کاری که کرد، تعمیم فرهنگ در ایران بود. و نه فقط برای پسران مدارس متعددی ایجاد شد بلکه مدارس دخترانه در سرتاسر ایران به وجود آمد، دانشگاه تأسیس شد سالی یکصد نفر همه ساله غیر از محصلین نظامی به خارج از کشور اعزام شدند.

در روز ۱۷ دی ۱۳۱۴ رضاشاه کبیر به معیت علیاحضرت ملکه پهلوی و والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی و والاحضرت اشرف پهلوی به دانشسرای مقدماتی تشریف‌فرما شده و در مراسم کشف حجاب به بانوان ایرانی فرمودند: شما خواهران و دختران من که حالا وارد اجتماع شده و قدم برای سعادت خود و وطن بیرون نهاده‌اید وظیفه شما است که در راه وطن کار کنید زیرا آینده در دست شما و شما تربیت کننده نسل آینده خواهید بود. به طوری که ملاحظه می‌فرمایید رضاشاه آن شاهنشاه ملت‌پرور آنقدر افراد ملت ایران را دوست داشت که به دختران و بانوان حاضر فرمودند «خواهران و دختران من» و این منتهای علاقه یک پادشاه به ملتش می‌باشد که دختران و بانوان ایرانی را در مقام تساوی با دختر و خواهر خویش می‌داند.

و این عمل یکی از خصایل ذاتی ما ایرانیان است که همیشه به زنان سالخورده مادر و به دختران جوان خواهر و یا دختر می‌گوییم و به طوری که به درستی تاریخ ایران نشان می‌دهد ملت ایران در طول ۷ هزار سال تاریخ مدون خود همیشه احترام خاصی برای زنان قائل بوده و زن در ایران مقام ارجمندی را داشته است و حتی تربیت فرزندان را تا ۷ سالگی به زنان واگذار می‌کردند و این دلیل آن است که زنان تا حدی دارای آموزش و پرورش کافی بوده‌اند حتی به نوشته آقای آموزگار زن دارای مقام زن سالاری بوده است و ایرانیان قدیم به زنان به جای خانم کدبانو می‌گفتند و حتی می‌گفتند

+++

زن بهارخانه است خدا نکند هیچ خانه‌ای بی‌بهار باشد اصولاً زن و مرد ایرانی نمونه‌ای از نجابت و عفت بودند کما اینکه در تمام آثاری که از خرابه‌های مختلف کشور باستان‌شناسان بیرون آورده‌اند حتی یک زن و یا یک مرد ایرانی را بدون پوشش تن نمی‌بینید و این دال بر این است که زن ایرانی مظهر عفت و نجابت بوده و حتی مجسمه آناهیتا (ناهید) مظهر طبیعت را وقتی کشف کردند دیدند که دست‌هایشان را به نشانه عفت بروی سینه قرار داده است.

و مضافاً این که در تمام ادوار تاریخ ایران پادشاهی را نمی‌بینید که با زنان بدکار به جنگ رفته باشد در صورتی که در زمان اسکندر زنان بدکار همراه سپاهیان اسکندر به ایران آمدند و پرسپولیس را آتش زدند. حتی در رم قدیم در نزدیکی شهر ناپل ایتالیا وقتی شهر پمپی را از زیر خاکستر آتش‌فشان وزویو بیرون آوردند دیدند که آثار خانه زنان بدکار و بدون پوشش در یکی از نقاط شهر قرار دارد و حتی در زبان فرانسه یعنی به نام (ارژی) محل عیش و نوش زن و مرد وجود دارد.

در صورتی که در ایران قدیم مطلقاً چنین امکنه‌ای وجود ندارد و در ایران قدیم با داشتن، شعار کردار نیک و گفتار نیک و پندار نیک ایرانیان برای زنان احترام خاصی قائل بودند و حتی رقص‌های ایرانی دارای مفاهیم خاصی است و همه رقاصه‌ها پوشش داشتند. پس از این که ملت ایران اسلام آورد ایرانیان با حفظ این سنت در حفظ آداب و رسوم ایرانی کوشیدند و خوشبختانه در مذهب اسلام نیز زن مقام ارجمندی را دارد. کما این که پیغمبر فرمود: بهشت زیر پای مادران است و یا این که پیغمبر فرموده است زنان امانت خداوندی هستند که به مردان سپرده شده، نبایستی آنان را مورد آزار قرار داد. مولایم علی به حضرت فاطمه می‌فرمود: یا حبیبتی (ای دوست من) و نمی‌فرمودند مادر حسین و یا حسن. در قرآن یک سوره به نام‌النساء برای زنان وجود دارد ولی سوره به نام‌المرء یا الرجل وجود ندارد. مهم‌تر از همه این که اولین کسی که اسلام آورد یک بانوی مکرمه حضرت خدیجه بود و اولین کسی که در راه اسلام شهید شد یک بانویی به نام سمیه مادر عمار بود چون اسلام آورده بود به دست ابوجهل شهید راه اسلام شد. در مذهب اسلام اموال زن به خودش تعلق دارد در صورتی که با این که اروپائیان و آمریکائیان ادعا دارند در مورد تساوی حقوق زن و مرد خیلی پیشرفت کرده‌اند زنان بانک درست می‌کنند برای آن که اگر مردان اجازه ندهند زن بتواند از اعتبارات بانکی استفاده کند. فردوسی در عظمت مقام زن می‌فرماید:

زنان را همین بس بود یک هنر نشینند و زایند شیران نر

سعدی می‌فرماید:

زن خوب فرمانبر پارسا کند مرد درویش را پادشا

پس مقام زن در ایران و اسلام بسیار ارجمند است و در قرآن بالغ بر ۲۰۰ آیه راجع به زن وجود دارد، حال با این مقدمه که عرض شد آیا صلاح است در مملکت ما مقام زن به تقلید از دیگران تا مقام عروسک کوکی پایین بیاید. نمی‌دانم آقایان بعضی از فیلم‌های ایرانی و فرنگی را دیده‌اید؟ چگونه صور قبیحه را با نهایت بی‌پردگی روی پرده می‌آورند. چرا؟ ما چه احتیاجی به این برهنه‌گرایی داریم این اعمال در قوانین ما جرم است. کسی که عفت عمومی را جریحه‌دار کند مجرم است. چند روز قبل فیلمی را دیدم که واقعاً از دیدن آن شرمنده شدم چرا بایستی جوانان را با اشاعه این گونه فیلم‌ها گمراه کنند. وقتی ما می‌توانیم فیلم‌هایی چون دلیران تنگستان و سریال تلخ و شیرین و غیره تهیه کنیم نبایستی اجازه دهیم در سینماهای ما فیلم‌های بدآموز خارجی را نشان دهند و یا گردانندگان فیلم‌سازی هنرمندان را مجبور نمایند از پوشش خود بکاهند تا بیشتر پول بگیرند و مردم را گمراه کنند. من در این روز بزرگ مخصوصاً از دولت می‌خواهم جلوی این بی‌بندوباری و این سکس بازی را بگیرند چه مفاسد اجتماعی آن خیلی زیاد است اگر در ممالک غرب این کار رواج دارد ما نبایستی تقلید کنیم.

خلق را تقلیدشان بر باد داد ای دو صد لعنت به این تقلید باد

وقتی شهبانوی ایران مانند یک فرشته آسمانی به درد جذامیان معالجه شده می‌رسند، وقتی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی می‌فرمایند: زن ایرانی، اگر باسوادی به دیگران سواد یاد بده و اگر بی‌سوادی از دیگران سواد بیاموز، وقتی والاحضرت شمس در سرتاسر ایران بنگاه‌های نیکوکاری بنا می‌فرمایند، این اقدامات خیرخواهانه مایه افتخار ملت ایران است.

پیغمبر می‌فرماید ایمان مانند درخت تناوری است که توحید شاخه اصلی آن و آزرم و حیا یکی از شاخه‌های آن است.

+++

دیده بی‌شرم پسندیده نیست در نظر عقل خود آن دیده نیست

دل که پر از حلم و حیا می‌شود آیینه نور خدا می‌شود

با توجه به مسایل فوق چرا باید عکس زنان بدون پوشش را جلو در سینماها قرار دهند تا حواس رانندگان پرت شود؟ آخر چرا؟ چه نتیجه از این کار می‌گیریم؟

به نظر من در زیر این سکس‌گرایی اسراری نهفته است چه اولاً کارگردانان این گونه فیلم‌ها دین و مذهبی ندارند و ثانیاً ممالک غربی کاملاً صنعتی شده‌اند و پیشرفت صنعت آنها به حداکثر رسیده است و دیگر احتیاجی به کسی ندارند.

در ممالک بلوک شرق نیز از برهنه‌گرایی و سکس شدیداً جلوگیری می‌شود پس این کار دامی است برای ممالک در حال رشد که به سرعت می‌خواهند خود را صنعتی کنند و از یوغ ممالک صنعتی خود را نجات دهند علیهذا ابتدا با تقسیم مواد مخدر خواستند جوانان کشورهای در حال رشد را مبتلا نموده و از فعالیت بازدارند، اینک نیز با حربه سکس‌گرایی می‌خواهند افکار و عقاید افراد این کشورها را مسموم کنند و با آلوده ساختن آنان به شهوترانی و مصرف پس‌اندازه‌های ملی آنها را گمراه و تباه سازند و کانون خانواده‌ها را متزلزل و احساسات وطن‌پرستانه اینگونه ملل را از بین ببرند. بر ما است که مراقب اینگونه دام‌های خطرناک باشیم همان گونه که در مورد مبارزه با مواد مخدر نقشه‌های آنها را نقش بر آب کردیم، در این مورد نیز با جلوگیری از انتشار فیلم‌های غیراخلاقی و برهنه‌گرایی ملت خود را از گزند این اهریمنان حفظ کنیم بگذارید دنیا بداند ملتی مثل ملت ایران وجود دارد که در آن ورود مواد مخدر و سکس گرایی را راهی نیست.

(احسنت، احسنت) متشکرم.

رئیس- آقای دکتر مرشد بفرمایید.

دکتر مرشد- با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران محترم هفته گذشته دو برگ زرین دیگر به انقلاب شاه و ملت اضافه شد که پایه بهداشت و درمان کشور را مستحکم‌تر می‌کند ماده ۱۶ انقلاب ناظر بر بهداشت مادر و کودک است که پایه و شالوده بهداشت است تمام علمای پزشکی و جامعه‌شناسی معتقدند که پایه زندگی افراد و بالنتیجه پایه جامعه در سنین اولیه زندگانی گذارده می‌شود و رعایت بهداشت مادر و کودک این پایه را می‌تواند به نحو صحیحی بنا کند به طوری که جامعه از حیث جسمی و روانی سالم باشد اگر خدای ناکرده در این سنین اولیه توجه نشود به منزله خشت اول است که اگر کج گذارده شود تا ثریا دیوار کج می‌رود. در ماده ۱۶ تأکید خاصی روی مسأله تنظیم خانواده شده است. این یکی از برنامه‌های مهم بهداشتی روز است شاید بعضی تصور کنند که تأکید روی برنامه تنظیم خانواده به علت کمبود مواد خوراکی و خواروبار است در صورتی که اشکال عمده روی مسأله تعلیم و تربیت افراد و تأمین وسائل رفاهی آنان است. همین دیشب آماری در روزنامه‌ها منتشر شد که جمعیت کشور ما ۳۳۳۷۵۰۰۰ نفر است که از این سی و سه میلیون و اندی ۵۶ درصد زیر ۲۰ سال هستند که اگر حساب کنیم تقریباً ۵ درصد در سنین بالا هستند و دیگر نمی‌توانند فعال باشند و کار کنند خوشبختانه ما از تمام کشورهای دیگر بی‌کار کمتر داریم تقریباً ۴۰ درصد از جمعیت ما فعال هستند و بقیه‌اش یا در دوره تحصیلی و کارآموزی هستند و یا از کارافتاده‌اند که در حقیقت این ۴۰ درصد باید بار جامعه را بکشند این هرم مخصوص جمعیتی یعنی تعداد زیاد جوانان کمتر از ۲۰ سال قسمتی از مشکلات مملکت است آماری که اول سال بنده دیدم در حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزارنفر به سن دبستانی هستند که الان حتماً تعدادشان زیادتر شده است شاید در حدود ۵ میلیون نفر به سن دبستانی داریم که به معلم و مدرسه نیاز دارند. دیشب جناب آقای وزیر آموزش و پرورش در مصاحبه‌شان به اشکال معلم برای سال‌های دبیرستانی اشاره کردند. در خصوص وسایل رفاهی که پزشک و بیمارستان باشد در دفعه قبل اینجا عرایضی کردم که دیگر وارد بحث آن نمی‌شوم. بنابراین اهمیت این برنامه زیاد است و مخصوصاً در ماده مهم انقلاب ذکر شده است که تمام وسایل ارتباط جمعی، انجمن‌های خانه و مدرسه حزب رستاخیز ملت ایران یعنی کلیه افراد مملکت موظفند، خانواده‌ها را راهنمایی کنند و آموزش بدهند این برنامه که از برنامه‌های مهم بهداشتی وزارت بهداری است با این که جوان است و بیشتر از ده سال از شروع به کارشان نمی‌گذرد موفق بوده است به این معنی بهداشت عمومی به طور کلی پیشرفت کرده است و تعداد مرگ و میر کمتر شده است و موفق شده است تعداد موالید را از ۵۱ در هزار به ۴۲ در هزار برساند در حالی که تعداد مرگ و میر ما یک دفعه از ۲۳ در هزار به ۱۴ در هزار تنزل کرده، همین طور تلفات کودکان در نتیجه پیشرفت بهداشت خیلی پایین آمد و بایست هم پایین می‌آمد. زیرا جامعه‌ای که می‌خواهد یک بهداشت پیشرفته داشته باشد بایستی تلفات و مرگ و میر پایین‌تر بیاید بنابراین این برنامه با

+++

توجه به پایین افتادن میزان مرگ و میر بتوانند رشد جمعیت را نه تنها ثابت نگه دارند و مهار کنند بلکه پایین بیاورند. خوشبختانه در عمق روستاها موفق شدند، چه به وسیله کلینیک‌های ثابت و چه به وسیله مأموران سیار و چه به وسیله جلب همکاری دستگاه‌های دیگر دولتی و خصوصی و افراد و اجتماعات این برنامه را پیش ببرند ولی همین طور که در ماده ۱۶ انقلاب ذکر شده است باید تمام افراد ملت ایران برای این برنامه کوشش کنند که انشاءالله به هدف اصلیشان که رشد یک درصد جمعیت است برسند. الان رشد جمعیت در حدود ۳ درصد است، هدف این برنامه این است که رشد جمعیت را به یک درصد برساند که بتواند برای افراد، وسایل تعلیم و تربیت و رفاه تهیه کند.

اجازه بفرمایید چند دقیقه دیگر که وقت است توجه دولت را مخصوصاً نسبت به یک موضوع مهم بهداشتی دیگر جلب کنم. هفته پیش سمیناری در تهران بود راجع به یک بیماری به نام «کیست دیداتیک» و معلوم شد که متأسفانه این بیماری در مملکت ما هم زیادتر شده است این بیماری به وسیله سگ به انسان منتقل می‌شود عامل این بیماری کرم‌های خیلی ریزی هستند که در روده سگ نشو و نما می‌کنند و بعد به انسان و بعضی دام‌ها مثل گاو و گوسفند و غیره منتقل می‌شوند و خیلی هم خوش‌سلیقه هستند، در روده نمی‌مانند مهاجرت می‌کنند از روده به هیأت رئیسه بدن مانند جگر و شش و دل و مخ و در آنجا برای حفاظت خود کیسه‌ای دور خود ایجاد می‌کنند که گاهی این کیسه از یک پرتقال هم درشت‌تر می‌شود و در اعضای رئیسه بدن ایجاد خطر می‌کنند. مخصوصاً در کبد و متأسفانه وسیله درمانی ندارد تنها وسیله آن جراحی است که تکنیک آن خیلی مشکل است وقتی که تشخیص داده شد باید جراحی کنند و عامل انتقالش همان طور که عرض کردم سگ‌های ولگرد هستند که متأسفانه در تهران به صورت گله گله دیده می‌شوند که علاوه بر این که ناقل بیماری فوق‌العاده خطرناک هاری هستند که معالجه ندارد، ناقل این بیماری مهم نیز می‌باشند و بخش‌های بیمارستان که بایستی برای جراحی بیماری‌های دیگر اشغال شود، به واسطه این نوع بیماری هم اشغال می‌شود برای مبارزه با این بیماری باید به یک وسیله‌ای که البته حیوان هم زجر نکشد و یک وسیله به اصطلاح انسانی باشد، باید سگ‌های ولگرد را از بین برد. بنده خودم از کسانی هستم که نمی‌توانم یک گنجشک را بکشم ولی وقتی که دست انسان قانقاریا باشد برای حفظ بدن مجبور است دستش را بدهد و قطع کنند، بایستی در کشتارگاه‌ها احشاء دام آلوده را شدیداً تحت مراقبت قرار دهند و معدوم کنند و اشخاصی که می‌خواهند در منزل سگ نگهداری کنند باید موظف باشند که از دامپزشک ورقه بهداشتی بگیرند و سگ‌ها را در مقابل بیماری‌ها مخصوصاً هاری واکسینه کنند و از نظر کشتارگاه هم باید توجه بشود که به هیچ وجه در خارج از کشتارگاه‌ها و بدون وسیله بهداشتی کشتار نشود.

چند دقیقه دیگر از وقت من باقی است که به آقای دکتر مژدهی تفویض می‌کنم.

رئیس- آقای دکتر مژدهی بفرمایید.

دکتر مژدهی- درست یکصد و بیست و پنج روز است که به عنوان نماینده مجلس سنا از طرف مردم تهران بزرگ انتخاب شدم و در عرض این مدت توفیق مطالعه آئین‌نامه مجلس سنا و توفیق بازدید و استفاده از کتابخانه مرکز اسناد مجلس سنا و بالاخره توفیق مطالعه دو کتاب راجع به سنای یکی از ممالک خارجی را پیدا کردم و در عین حال با حضور مرتب در جلسات مجلس و کمیسیون‌های مربوط، در حقیقت کارآموزی سیاسی خود را در خدمت کسانی که در حقیقت نمودار ثروت اقتصادی، سیاسی، نظامی، ادبی، فرهنگی و قضایی هستند در این مجلس انجام دادم و به این واسطه است که امروز تصمیم گرفتم اولین نطق قبل از دستور خود را در این مجلس سیاسی بیان دارم و اگر ایرادی در گفتارم وجود دارد توقعم این است که سناتورهای محترم ارشادم بفرمایند و اگر مؤمن به گفته‌هایم شدند و صدق گفته‌هایم مورد پسند و قبول واقع شد در این صورت در انجام خواسته‌هایم مرا تأیید بفرمایند و از مساعدت دریغ نکنند.

اولین احساسی که از خواندن آئین‌نامه مجلس کردم با حفظ تعظیم و با حفظ تکریم نسبت به کسانی که این آیین‌نامه را نوشته‌اند، باید عرض کنم که این آئین‌نامه از نظر انشاء و از نظر محتوی شاید به مقتضای روز نباشد. به طور مثال از نظر انشاء در صفحه اول و در فصل اول، راجع به هیأت رئیسه سنی می‌گوید: «هرگاه سه نفر مذکور از حیث سابقه نمایندگی مساوی باشند و یا آن که سابقه نمایندگی هیچ یک از مجلسین را نداشته باشد (اسن) آنان مجلس را اداره خواهد کرد».

باور بفرمایید، به عنوان یک استاد قدیمی‌ترین

+++

دانشگاه شما، اولین بار بوده است که لغت «اسن» را شنیده‌ام و در محاورات روزانه ابداً نشنیده بودم و حتی در مواقعی که در خدمت اساتیدی که اینجا هستند و سمت شاگردی ایشان را داشته‌ام از دهان ایشان هم این لغت را نشنیده‌ام.

یا در جای دیگر راجع به قسم‌نامه می‌نویسد:

«مادام که قوانین اساسی مملکت مجری و حقوق مجلس سنا و اعضای آن طبق قانون اساسی محفوظ است تکالیفی را که به ما رجوع شده (مهماامکن) با کمال راستی و درستی وجد وجهد انجام بدهیم».

آیا معادل فارسی کلمه «مهماامکن» وجود ندارد؟ یا به همین نحو در جمله دیگر در ماده ۳۷ «حداقل مدت هر جلسه سه ساعت است مگر آن که هیچ مطلبی برای مذاکره برای رأی موجود نباشد و اگر جلسه علنی در وسط کار به عنوان تنفس تعطیل شود مدت تنفس نباید از نیم ساعت تجاوز کند و رئیس مکلف است جلسه را «ثانیاً» تشکیل دهد». به راحتی به جای «ثانیاً» می‌شود کلمه «دوباره» را گذارد.

بدین وسیله با توجه به نکاتی که عرض کردم به راحتی استنباط می‌شود که انشاء، انشاء روز نیست و به همان نحو که عرض کردم با حفظ تعظیم و تکریم نسبت به کسانی که این را نوشته‌اند نتیجه پیشنهادم این است که ریاست محترم مجلس کمیسیونی را انتخاب بفرمایند که نسبت به آئین‌نامه از نظر انشاء و از نظر محتوی تصمیم‌گیری بشود.

راجع به محتوی دو نکته را عرض می‌کنم یکی عبارت از مسأله قیام هنگام رأی دادن است که آن در شأن قرآن کریم و کتاب‌های آسمانی است که اگر به مجلس آورده شوند تمام نمایندگان مجلس باید قیام بکنند. در تعظیم و تکریم نسبت به شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت و نسبت به رؤسای کشورهایی که از خارج به ایران می‌آیند باید قیام بشود. آیا برای تصویب ماده‌ای بلند کردن دست کافی نخواهد بود؟

مطلب دیگر دربارهٔ استعفای نمایندگان است، به نظر من خیلی یک طرفه قضاوت شده است. نماینده‌ای که نماینده مجلس باشد اعتبارنامه‌اش به تصویب همگان می‌رسد. استعفای نماینده نباید با میل او باشد و نباید استعفای نماینده که به میل او انجام می‌پذیرد رأی اکثریت را از بین ببرد اگر نماینده‌ای بخواهد مستعفی بشود مجلس است که دربارهٔ او باید تصمیم بگیرد.

اما در بیان قوانین و انشاء قوانین:

همکاران محترم به راحتی توجه دارند که اگر قانونی بخواهد حکومت مقتدر داشته باشد و اگر قانون بخواهد از احترام عامه برخوردار باشد و اگر قانونی بخواهد که مردم به راحتی و دلپذیری تمکین کنند این قانون باید بی‌نقص، گویا، رسا، سازنده و تأمین کننده آرامش فکری برای مردم باشد. من برای مثال قوانینی را که در سال ۱۳۵۳ از مجلسین گذشته است مطالعه کرده‌ام و یکی دو نمونه از آن را در اینجا بازگو می‌کنم تا ملاحظه کنید قوانین ما چقدر رسا، گوینده، سازنده هستند! توجه بفرمایید آنچه را که اینجا می‌گویم تبصره‌ای از ماده ۳۶ قانون استخدامی است. میل دارم سناتورهای محترم فوق‌العاده دقت بفرمایند. در تبصره می‌نویسد:

«مستخدمینی که یک گروه ارتقاء می‌یابند در پایه‌ای از گروه جدید قرار خواهند گرفت که حقوق آن پایه با تقریب اضافی به حقوق دو پایه بالاتری از حقوق پایه‌ای که مستخدم در گروه قبلی دارا بوده است نزدیک‌تر باشد و در صورتی که ارتقاء بیشتر از یک گروه باشد، به ازاء هر گروه اضافی یک پایه دیگر در گروه قبلی به مستخدم اعطاء می‌شود و حقوق آن پایه با تقریب اضافی مبنای تعیین پایه مستخدم در گروه جدید قرار خواهد گرفت. در مواردی که در گروه قبلی اعطاء کلیه پایه‌های فوق امکان پذیر نباشد ابتدا پایه مستخدم در گروه جدید با تقریب اضافی نسبت به حقوق آخرین پایه گروه قبلی تعیین می‌گردد و سپس به تعداد پایه‌های باقیمانده در گروه جدید به وی پایه اعطاء می‌شود. در هیچ یک از موارد فوق پایه مستخدم در گروه جدید از پایه او در گروه قبلی بالاتر نخواهد بود، در صورتی که براساس مقررات سابق پایه بالاتری به مستخدم داده شده باشد این پایه به حساب ترفیعات بعدی او منظور می‌شود.»

در این تبصره که به طور یقین چندبرابر اصل ماده است شانزده بار لغت پایه و سیزده‌بار لغت گروه تکرار شده است و تازه عقل جن می‌خواهد که بتواند محتوای این تبصره را بفهمد و درک کند و مستخدم از او بتواند بهره ببرد.

به نحو دیگر باز در قوانین ۵۳ راجع به حریم آمده است:

«حریم آن قسمت از اراضی اطراف رودخانه، مسیل یا نهر طبیعی و احداثی یا شبکه‌های آبیاری و زهکشی است که به عنوان حق ارتفاق برای کمال انتفاع و حفاظت آنها لازم است و بلافاصله پس از بستر قرار دارد» یعنی من به عنوان یک فرد معمولی به هیچ وجه من‌الوجوه استنباطی از این ماده ندارم. از این رقم مثال فوق‌العاده است

+++

و من به علت مطالعاتی که کرده‌ام، می‌توانم خدمت سناتورهای محترم عرض بکنم ولی مشت نمونه خروار است.

نتیجه‌گیری من عبارت از این است که در شأن دوران رستاخیز این نیست که زبان مردم با زبان قانونگذار و تهیه کننده قانون، مشترک نباشد، اگر مشکلاتی در مملکت مشاهده می‌شود و اگر همه ما از فقدان عدالت اجتماعی می‌نالیم و اگر همه ما حس می‌کنیم که انقلاب اداری نتوانسته است به خود جامه عمل بپوشد، بیایید در کفه قوانین نظارت کنیم و ببینیم اگر اصلاحاتی لازم دارد، آن اصلاحات را انجام بدهیم.

حالا از حضور تمام نمایندگان پارلمانی دولت استفاده می‌کنم و به حضور مقام محترم ریاست مجلس سنا پیشنهادی عرض می‌کنم که اگر مورد موافقت قرار بگیرد تمنای من این است که از این بابت کوتاهی و دریغ نفرمایند تا رضای خاطر مردم فراهم شود. به طور کلی جناب آقای وزیر مشاور پیشنهادات من این است:

۱-انگیزه اساسی در وضع قوانین آن نباید باشد که اعمال نامطلوب را غیرممکن سازد بلکه باید تمایلات مردم را در جهت امور مطلوب سوق بدهیم و در حقیقت آنچه را که باز به صورت آشکار باید بگویم، عبارت از این است که در عرض این مدت کوتاه که خدمت سیاسی خود را شروع کرده‌ام، بیشتر قوانین ما نهی از منکر است و امر به معروف در آنها کمتر دیده می‌شود.

۲-قوانین موجود هرچه زودتر باید فهرست‌بندی (Coaifie)بشود نگذارند که من سناتور به قانونی اینجا رأی بدهم که آن قانون ناسخ یک سری از قوانین دیگر باشد و به هیچوجه من‌الوجوه من قدرت آن را ندارم که نسبت به یک قانون اظهارنظر بکنم تا آن که نسبت به مطالب وابسته به آن قانون در قدیم اطلاعاتی داشته باشم.

۳-تهیه و انشاء قوانین به نظر من نباید به وسیله کله‌های قوی، کله‌های بزرگ در اطاق دربست برای مردمان قوی نوشته شده باشد بلکه امروز که با دوربینی شاهنشاه آریامهر، حزب رستاخیز تشکیل شده است آن کله‌های بزرگ و آن کله‌های قوی باید مسایل و قوانین را در کانون‌های حزبی مورد تجزیه و تحلیل قرار بدهند، اگر هاضمه قانون قبول کرد و استفراغ نکرد در آن صورت، آن قانون مدارج عالیه خود را بپیماید. به طور فوق‌العاده کلی عرض می‌کنم که به عنوان یکی از افراد این مملکت مردم به هیچ وجه من‌الوجوه از وزرا از اشخاصی که مراجع به اصطلاح اداری هستند توقع هوش زیاد و توقع نبوغ زیاد را ندارند، بلکه آنچه که مردم توقع دارند عبارت از این است که مرجع اداری و وزیر بتواند با زبان ساده مطالب و قوانین را به مردم حالی کند و مردم آن قوانین را جذب بکنند و مردم اعتقاد به قانون پیدا بکنند و در نتیجه تمکین قانون برای آنان دلپذیر باشد.

متشکرم.

۵- معرفی آقای محمد کشاورزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت پست و تلگراف و تلفن به وسیله آقای وزیر.

رئیس- آقای وزیر پست و تلگرام بفرمایید.

وزیر پست و تلگراف و تلفون (آقای مهندس معتمدی)- با کسب اجازه از جناب آقای رئیس و سناتورهای محترم خوشوقتم که امروز جناب آقای محمد کشاورزیان را به سمت معاون پارلمانی وزارت پست و تلگراف و تلفون معرفی کنم با سابقه‌ای که سناتورهای محترم در این مجلس از پشتکار و فعالیت ایشان دارند امیدوارم بتوانند وظایف خودشان را به نحو شایسته انجام بدهند و خدمتگزار نمایندگان ملت باشند (مبارک است، مبارک است).

۶- معرفی آقای زعیمی به سمت معاون پارلمانی وزارت بازرگانی به وسیله آقای وزیر.

رئیس- آقای وزیر بازرگانی بفرمایید.

وزیر بازرگانی (دکتر مهدوی)- با کسب اجازه از ریاست معظم و سناتورهای محترم جناب آقای زعیمی را به سمت معاون پارلمانی وزارت بازرگانی معرفی می‌کنم (مبارک است، مبارک است).

۷- تصویب قانون موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

رئیس- لایحه موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ برای شور دوم مطرح است گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱ (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۸۷۹۰ مورخ ۵/۸/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه حمل و نقل هواپیمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ تقدیمی دولت

+++

به مجلس سنا برای شور دوم در جلسه ۱۰/۱۰/۱۳۵۴ کمیسیون خارجه با حضور آقای جعفری سناتور، و نمایندگان وزارتخانه‌های خارجه و جنگ مورد بررسی قرار گرفت و با تأیید پیشنهاد آقای سناتور جعفری لایحه به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱ (خارجه)- خزیمه علم

قانون راجع به موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ

ماده واحده- موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی نروژ مشتمل بر یک مقدمه و هفده ماده و یک ضمیمه که در تاریخ ۲۰ خرداد ماه ۱۳۵۴ (۱۰ ژوئن ۱۹۷۵) در تهران به امضاء رسیده است، تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری هست می‌فرمایند؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

۸- تصویب قانون موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

رئیس- لایحه موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد برای شور دوم مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱ (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۸۷۸۸ مورخ ۵/۸/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه حمل و نقل هواپیمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد تقدیمی دولت به مجلس سنا برای شور دوم در جلسه ۱۰/۱۰/۱۳۵۴ کمیسیون خارجه با حضور آقایان جعفری سناتور- و نمایندگان وزارتخانه‌های خارجه و جنگ مورد بررسی قرار گرفت و با تأیید پیشنهاد آقای سناتور جعفری لایحه به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱ (خارجه)- خزیمه علم

قانون راجع به موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد

ماده واحده- موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی سوئد مشتمل بر یک مقدمه و هفده ماده و یک ضمیمه که در تاریخ ۲۰ خردادماه ۵۴ (۱۰ژوئن ۱۹۷۵) در تهران به امضاء رسیده است- تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

۹- تصویب قانون کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل آن و ارسال آن به مجلس شورای ملی.

رئیس- لایحه کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل آن برای شور دوم مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱ (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۵۷۵۲۴ مورخ ۱۹/۱۱/۱۳۵۳ دولت در خصوص کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل آن تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۸/۱۰/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۱ (خارجه) برای شور دوم با حضور آقایان جعفری سناتور و دکتر شادمان وزیر مشاور و هدایتی معاون وزارت امور خارجه مورد رسیدگی قرار گرفت و با توجه به پیشنهاد آقای جعفری با اصلاح به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور دوم تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کمیسیون شماره ۱ (خارجه)- خزیمه علم

+++

قانون راجع به کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان و پروتکل آن

ماده واحده- کنوانسیون مربوط به وضع پناهندگان مورخ ۲۸ ژوئیه ۱۹۵۱ مشتمل بر یک مقدمه و چهل و شش ماده و یک ضمیمه و پروتکل مربوطه آن مورخ ۳۱ ژانویه ۱۹۶۷ مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده مشروط به این که:

۱-در تمام مواردی که به موجب این کنوانسیون پناهندگان مشمول مساعدترین رفتار معمول نسبت به اتباع یک دولت خارجی شده باشند، دولت ایران این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که پناهندگان را از مساعدترین رفتار معمول نسبت به اتباع دولی که با آنان موافقت‌نامه‌های ناحیه‌ای و اقامت گمرکی و اقتصادی و سیاسی دارد بهره‌مند نسازد.

۲-دولت ایران مقررات مواد ۱۷و ۲۳و ۲۴و ۲۶ را صرفاً به صورت توصیه تلقی می‌نماید.

تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به کلیه لایحه سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب به مجلس شورای ملی فرستاده می‌شود.

۱۰- شور اول لایحه موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک

رئیس- لایحه موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره یک خارجه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون شماره یک خارجه به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۹۷۸۶ مورخ ۵/۸/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه حمل و نقل هواپیمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۲۵/۸/۱۳۵۴ کمیسیون شماره یک خارجه با حضور آقایان معاون وزارت راه و ترابری و نمایندگان وزارتخانه‌های جنگ و خارجه مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاح به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۲ (جنگ) شماره ۳ (دادگستری) و شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) و شماره ۸ (راه و ترابری) ارسال شد و کمیسیون‌های مزبور لایحه را با تأییدنظر این کمیسیون تصویب و اعاده نمودند.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

رئیس کمیسیون شماره یک خارجه به جای مخبر

محسن رئیس

قانون مربوط به موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک

ماده واحده- موافقت‌نامه حمل و نقل هوایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی دانمارک مشتمل بر یک مقدمه و هفده ماده و یک ضمیمه که در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۵۴ «۱۰ ژوئن ۱۹۷۵» در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده. سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۲ ارجاع می‌شود که نظر کمیسیون‌های ۴و ۶ و ۸ را هم بگیرند.

۱۱- شور اول لایحه موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان

رئیس- لایحه موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره یک (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد):

گزارش از کمیسیون شماره یک خارجه به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۸۴۱۲ مورخ ۳۰/۷/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۱۰/۸/۱۳۵۴ کمیسیون شماره یک خارجه با حضور آقایان

+++

وزیر نیرو و نمایندگان وزارتخانه‌های خارجه و علوم و آموزش عالی مورد بررسی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون‌های شماره ۶ نیرو و شماره ۷ علوم و آموزش عالی فرستاده شد.

کمیسیون‌های مزبور لایحه را با اصلاحی در بند یک ماده ۶ متن موافقت‌نامه اصلاح و اعاده نمودند که در جلسه ۲۵/۸/۱۳۵۴ کمیسیون خارجه مورد تأیید واقع و لایحه به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

رئیس کمیسیون شماره یک خارجه به جای مخبر- محسن رئیس

قانون راجع به موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان

ماده واحده- موافقت‌نامه همکاری در زمینه پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فدرال آلمان مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده و دو نامه ضمیمه که در تاریخ ۹ تیرماه ۱۳۵۴ (۳۰ ژوئن ۱۹۷۵) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره یک ارجاع می‌شود. که نظر کمیسیون‌های ۶و ۷ را هم بگیرند.

۱۲- شور اول لایحه موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه

رئیس- لایحه موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسیون شماره یک خارجه قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره یک خارجه به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۹۲۱۶ مورخ ۱۰/۸/۱۳۵۴ دولت در خصوص موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه تقدیمی دولت به مجلس سنا در جلسه ۲۵/۸/۵۴ کمیسیون شماره یک خارجه با حضور آقایان معاون وزارت فرهنگ و هنر و نماینده وزارت امور خارجه مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید و جهت اظهارنظر به کمیسیون شماره ۷ (فرهنگ و هنر) ارسال شد. کمیسیون مزبور در جلسه ۲۸/۸/۱۳۵۴ لایحه را با تأییدنظر این کمیسیون تصویب و اعاده نمود.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

رئیس کمیسیون شماره یک خارجه به جای مخبر- محسن رئیس

قانون راجع به موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه

ماده واحده- موافقت‌نامه روابط سینمایی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه مشتمل بر ۱۷ ماده و یک ضمیمه که در تاریخ ششم مهرماه ۱۳۵۳ مطابق با ۲۸ سپتامبر ۱۹۷۴ در تهران به امضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و اجازه اجرای آن داده می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده واحده مطرح است نظری هست؟ می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره یک ارجاع می‌شود. که نظر کمیسیون شماره ۷ را هم بگیرند.

۱۳- شور اول لایحه عهدنامه مودت و همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

رئیس- لایحه عهدنامه مودت و همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال برای شور اول مطرح است، گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۱ (خارجه) به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۹۴۳۲ مورخ ۱۰/۸/۱۳۵۴ دولت در خصوص عهدنامه مودت و همکاری بین دولت

+++

شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه ۲۶/۹/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۱ (خارجه) با حضور آقای دکتر شادمان وزیر مشاور مورد رسیدگی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید.

اینک گزارش آن برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌گردد.

مخبر کیسیون شماره ۱ (خارجه)- خزیمه علم

قانون عهدنامه مودت و همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

ماده واحده- عهدنامه مودت و همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال مشتمل بر یک مقدمه و چهارده ماده که در تاریخ ۶ مارس ۱۹۷۵ (۱۵/۱۲/۱۳۵۳) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری هست می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده واحده مطرح است نظری هست؟ می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۱ارجاع می‌شود.

۱۴- شور اول لایحه الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان

رئیس- لایحه الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان برای شور اول مطرح است.

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) به مجلس سنا

لایحه شماره ۱۸۷۷۸- ۵/۸/۱۳۵۴ دولت راجع به الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان ارسالی از مجلس شورای ملی در جلسه مورخ یکشنبه ۲۳/۹/۱۳۵۴ کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) با حضور آقای صادق احمدی وزیر دادگستری مطرح شد و پس از رسیدگی و شور لازم با اصلاح عبارتی به تصویب رسید.

اینک گزارش آن به شرح زیر برای شور اول تقدیم مجلس محترم سنا می‌شود.

مخبر کمیسیون شماره ۳ دادگستری و استخدام-جلالی نائینی

قانون الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان

ماده واحده- ماده زیر به عنوان ماده ۱۳ به قانون تشدید مجازات رانندگان الحاق می‌گردد:

ماده ۱۳- هر راننده وسیله نقلیه عمومی که در دستگاه ثبت سرعت آن وسیله نقلیه عمداً تغییری دهد که دستگاه سرعتی کمتر از سرعت واقعی را نشان دهد یا با علم به این که چنین تغییری در دستگاه مزبور داده شده با آن وسیله رانندگی کند به حبس جنحه‌ای تا شش ماه یا پرداخت جزای نقدی تا بیست هزار ریال یا به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری هست؟ می‌فرمایند آقای نیک‌پور بفرمایید.

نیک‌پور- من پیشنهاد می‌کنم که موافقت بفرمایند به جای لفظ ثبت سرعت، سرعت سنج بنویسند.

رئیس- پیشنهاد بفرمایید. پیشنهاد آقای نیک‌پور قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس سنا

پیشنهاد می‌نماید جمله ثبت سرعت در ماده ۱۳ به سرعت سنج تبدیل شود.

با احترام- نیک‌پور

رئیس- راجع به کلیات دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماده واحده مطرح است نظری هست؟ می‌فرمایند (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور دوم ماده واحده سناتورهایی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای شور دوم به کمیسیون شماره ۳ ارجاع می‌شود.

۱۵- ختم جلسه

رئیس- امروز در دستور دیگر مطلبی نداریم جلسه را ختم می‌کنیم جلسه بعد و دستور بعداً به استحضار خواهد رسید. جلسه ختم می‌شود.

(ساعت یازده و پانزده دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس سنا- مهندس جعفر شریف‌امامی