سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در کنگره زنان ایران استادیوم آریامهر ۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی

جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور

هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه
HIMAryamehr16thAnniversaryWomenDay8Esfand1356.jpg
HIMAryamehr16thAnniversaryWomenDay8Esfand1356a.jpg

سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در کنگره زنان ایران استادیوم آریامهر ۸ اسفند ۲۵۳۶ شاهنشاهی


اعلیحضرتا، علیاحضرتا.

از سوی جامعه زنان ایرانی مقدم مبارکتان را گرامی می‌داریم. تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین به کنگره بزرگ زنان که مقارن با صدمین سالگرد زادروز اعلیحضرت رضاشاه کبیر، بانی ایران نوین و به مناسبت پانزدهمین سال انقلاب شاه و ملت است، تقدیم می‌دارم و تشریف فرمایی شاهنشاه نشانه آن است که فرمانده ایران اعتقاد به حقوق بشر و حیثیت انسانی افراد را صرف نظر از جنسیت ارج می‌نهند و برای حمایت از حقوقی که زنان در دوران پر برکت انقلاب کسب کرده‌اند ارزش فراوان قائل هستند. سه سال پیش، در آغاز سال جهانی زن، اعلیحضرتین همانند امروز به کنگره بزرگداشت چهارمین سال روز آزادی اجتماعی زنان تشریف‌فرما شدند و به سبب فرمایشاتی که ایراد فرمودند تعاریف و مفاهیم نوینی از نقش زن در توسعه و پیشرفت اجتماع آفریده شد که به سر تحولات و دگرگونی‌های مربوط به حقوق زن عمق و وسعت بیشتری بخشید. آنچه از آن به بعد انجام شد پی‌آمد خطوط برنامه‌ای بود که شاهنشاه در آن روز سرنوشت‌ساز ترسیم فرمودند. سال جهانی زن چه از لحاظ ملی و چه در سطح بین‌المللی برای زنان ایران پرثمر و غرورآفرین بود. در سطح بین‌المللی بیشترین مصوبات کنفرانس مکزیک در سال جهانی زن بر اساس پیشنهادهای هیأت نمایندگی ایران شکل گرفت. محافل جهانی ضمن تأیید خطوط کلی پیشرفت‌های زن ایرانی، تصویب کردند که سال‌های بین ۸۵-۱۹۷۵ میلادی دهه زن اعلام شود. کنفرانس بین‌المللی میان دهه برای ارزشیابی چگونگی فعالیت دولت‌ها در زمینه پیشرفت زن در ۱۹۸۰ در تهران تشکیل شود و امور مربوط به پژوهش درباره زن در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای در ایران متمرکز گردد.

واقعیت این است که افکار و نظرات سازنده شاهنشاه ایران در مورد اهمیت نقش زن، نه تنها در سطح ملی اثر بسیار مطلوب داشته بلکه در سطح بین‌المللی نیز در نگرش و برداشت جهانی نسبت به تأمین عدالت اجتماعی در جامعه ایران مؤثر بوده است. سازمان زنان ایران سال جهانی زن را صرف شناخت و بررسی وضع زن نمود و با برپایی سمینارها و گردهم‌آیی‌های گسترده از خواسته‌های زنان آگاهی پیدا کرد و برای نزدیک شدن به نقطه نظرهای والای شاهنشاه و یافتن خط مشی‌ها و تعیین ابعاد حقوق زن کوشش نمود در کنگره بزرگداشت چهلمین سالروز آزادی اجتماعی زنان ایران در سه سال پیش شاهنشاه اهمیت بالا رفتن سطح اشتغال زنان را متذکر شدند و فرمودند: «باید کلیه شرایط لازم فراهم شود تا زنان در زمینه استعداد خود هر چه بیشتر بسیج شوند و آمادگی لازم برای قبول مسئولیت‌های بزرگتر را پیدا کنند. کافی نیست که ما فقط به عنوان نمونه زنانی به تعداد محدود در مشاغل حساس داشته باشیم زیرا این توده عظیم زنان کشور هستند که باید به طور دسته‌جمعی نقش خویش را در سازندگی جامعه ایرانی و پیشبرد آن به سوی تمدن بزرگ ایفاء نمایند» در اجرای رهنمودهای پر ارج شاهنشاه برای افزایش سطح اشتغال زنان از طریق تصویب مقررات جدید و با تصحیح مقررات قبلی در زمینه‌های کار نیمه وقت، نگاهداری از فرزندان زنان شاغل و تمدید مرخصی بارداری شرایط لازم تأمین گردید.

در بخش دیگر از رهنمودهای شاهنشاه که به تغییر نظام تقسیم کار ارتباط پیدا می‌کرد فرمودند: «برای بالا بردن نسبت مشارکت زنان در سازندگی مملکت می‌باید به ارتقاء سطح دانش و تخصص آن‌ها و ایجاد امکانات بیشتر برای سوادآموزی و آموزش حرفه‌ای توجه شود.» برای انجام این مهم که گسترش برنامه‌های آموزشی در زمینه‌های سوادآموزی و آموزش حرفه و فن را ضروری می‌ساخت، سازمان زنان ایران با همکاری کمیته‌های پیکار جهانی با بیسوادی، مبارزه با بیسوادی را در جامعه زنان مورد تأکید و توجه خاص قرار داد و در زمینه آموزش حرفه و فن که نیاز مسلم جامعه امروزی ایران است، علاوه بر کلاس‌های حرفه‌ای موجود در ۱۱۴ مرکز رفاه خانواده در سراسر کشور، کوشش شده است که آگاهی سازمان آگاه سازی سازمان آگاه سازی و مشاوره و راهنمایی شغلی انجام می‌گیرد آمارها در زمینه آموزش عالی امیدبخش است. ظرف ۵ سال در رشته‌هایی مانند پزشکی و پیراپزشکی ارقام از ۳۴۳۴ نفر به ۹۸۱۲ نفر و مهندسی از ۷۲۵ نفر به ۳۰۶۰۳ نفر در سال تحصیلی گذشته افزایش داشته است.

همچنین شاهنشاه در زمینه آماده کردن زنان برای قبول مشاغل بزرگتر فرمودند: «فرصت‌های مدیریت و رهبری و آموزش اداری و کسب مهارت‌های فنی بین زنان افزایش یابد تا آنان برای قبول مشاغل بزرگ آماده شوند و به اهمیت نقش فعال و سازنده خود در اجتماع وقوف یابند». به منظور هدایت زنان در جهت مورد نظر، مشارکت سیاسی افزایش یافت تا زنان ضمن شرکت در شبکه فعالیت‌های حزبی، تجارب لازم را کسب نمایند و زمینه‌های نوینی از فعالیت سیاسی را که راه به نقش‌های مدیریت و رهبری دارد تجربه کنند. هم اکنون ۱۳۸۱۵۶۸ زن در کانون‌های حزبی عضوی دارند و به هنگام انتخابات انجمن‌های ملی ۱۶۰۰ زن در سرتاسر کشور خود را برای عضویت در انجمن‌های مزبور نامزد کردند و ۳۳۳ نفر از ایشان توفیق یافتند و تعداد منتخبین زن در مجلسین ۲۲ نفر است. نگاهی به کارنامه سازمان زنان ایران در سه سال اخیر نشان می‌دهد که در اجرای رهنمودهای شاهنشاه آریامهر با حداکثر کوشش در چهار چوب توانایی و امکانات اقداماتی هماهنگ و مرتبط انجام گرفته است و دستگاه‌های مربوط و مسئول نیز هر یک در این مهم ما را یاری کرده‌اند. همگی به خوبی می‌دانیم و آگاهیم برای ترسیم نقشی از زن ایران که در کتاب به سوی تمدن بزرگ مورد نظر بوده و چنین توصیف شده است: «نقش زن ایرانی در پیروزی و تلاش سازندگی مادی و معنوی ایران فردا طبعاً نقشی درجه اول و حیاتی است». کوشش مستمر و مداوم و برنامه‌ریزی همه جانبه و جامع که پیشرفت و مشارکت کامل زن را دربر گیرد مورد نیاز است. زن ایرانی در پناه شاهنشاه با الهام از تفکرات فرمانده کشور نیروی سازنده خود را در راه ایفای نقش نوین زن که از ضرورت‌های تمدن بزرگ است، بکار می‌گیرد و رسالت خود را می‌شناسد.

به نام زنان ایرانی، امروز را سرآغاز دوران فعالیت‌های نوین دیگری در زندگی زن ایرانی بشمار می‌آورم و امیدوارم که به هنگام برگزاری کنفرانس بین‌المللی میان دهه در سال ۱۹۸۰ میلادی در تهران کارنامه زن ایرانی حد مطلوبی از فعالیت را که شایسته تداوم و استمرار نظام شاهنشاهی و انقلاب شاه و ملت است نشان دهد.