سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش کنفرانس منطقه‌ای شورای رفاه اجتماعی برای آسیا و غرب اقیانوس آرام ۱۱ مهر ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

سخنرانی‌ها و پیام‌ها و بیانات و مصاحبه‌های علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

دانشگاه فرح پهلوی

سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی هنگام گشایش کنفرانس منطقه‌ای شورای رفاه اجتماعی برای آسیا و غرب اقیانوس آرام ۱۱ مهر ۲۵۳۶ شاهنشاهی


منطقه‌ای که اکثر شما نمایندگان آن هستید بی شبهه یکی از گاهواره‌های اصلی تمدن بشری و دارای تمدن و فرهنگی کهن می‌باشد که با وجود نشیب و فرازهای بسیار اصالت و قدرت معنوی خود را حفظ کرده است. هم اکنون ممالک این منطقه، البته به شکل‌ها و با آهنگ‌های مختلف که متأسفانه شاهد توسعه و تحول اقتصاد خود هستند که متأسفانه این توسعه گهگاه از عدم تعادل‌های گوناگون بری نیست. در رویارویی با مسائل ناشی از رشد و توسعه نباید به این پدیده فقط از دیدگاه اقتصادی نگریست.

توسعه تنها یک پدیده اقتصادی نیست، بلکه دارای ابعاد مهم فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی نیز می‌باشد که عدم توجه به آن‌ها به حکم تجربه نافرجامی‌های بسیار به بار خواهد آورد. بعلاوه نمی‌توان سیاست توسعه را بدون توجه به مقتضیات و نهادهای ملی و تنها بر اساس الگوهای تقلیدی پی ریزی کرده و به مرحله اجرا درآورد. یافتن راه حل‌های اصیل ملی برای توسعه اقتصادی جوامع باید الزاماً در چهار چوب سُنّت‌های اجتماعی و روش‌های زندگی و تمایلات انسانی افراد آن جوامع تحقق پذیرد و در این رهگذر طبیعتاً توجه کامل به مسایل رفاهی از جمله توزیع عادلانه تر و منطقی‌تر منابع چه در داخل کشورها و چه در سطح جهانی ضرورت دارد.

اگر مقصود از رفاه اجتماعی بهبود وضع زندگی تمام افراد یک جامعه بدون در نظر گرفتن سن، جنس، منطقه جغرافیایی و گروه‌های حرفه باشد در این صورت می‌توان پیشبرد رفاه اجتماعی را مهمترین هدف هر سیاست سالم و معقول توسعه اقتصادی بشمار آورد. باید توجه داشت که رفاه اجتماعی تنها یک مفهوم مادی نیست و به رفع نیازهای مادی افراد یک جامعه، چون تغذیه و مسکن و تأمین خدمات پزشکی و امثال آن‌ها محدود نمی‌شود. نیل به رفاه اجتماعی مفهومی بس کلّی‌تر و برتر دارد که بر تأمین نیازهای فرهنگی و معنوی و اخلاقی انسان‌ها و صیانت محیط زیست و کوشش برای تأمین خوشبختی فردی و اجتماعی افراد و جامعه نیز شامل می‌شود. با این بینش ضروری است که مسئله رفاه اجتماعی واقع‌بینانه‌تر، انسانی‌تر و با توجه بیشتر به مبانی اخلاقی و معنوی مورد توجه و مطالعه قرار گیرد.

کوشش‌های ما در راه توسعه اقتصادی و ترقی اجتماعی بر چنین بینشی استوار است و هرگز توسعه را در معنای محدود و غیر مکفی مادی آن و رفاه اجتماعی را بر مفهوم غیر انسانی آن خلاصه نکرده‌ایم که امیدوارم مطالعه تجربه‌های ایران در این زمنیه برای سایر ملت‌های منطقه سودمند باشد. من برای نقش مؤثر دست اندرکاران رفاه اجتماعی در زمنیه تأمین اعتلای انسان‌ها اهمیت و احترام بسیار قائلم و کوشش‌های آنان را در راه سازندگی زندگی و اجتماعی بهتر شایسته برترین ستایش‌ها می‌دانم و توفیق شرکت کنندگان در این اجتماعی مهم را آرزومندم.