سخنرانی تیمسار سپهبد اسماعیل ریاحی وزیر کشاورزی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش سد شهناز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۲ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی همدان و گشایش سد شهناز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲

اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب و رعیتی
سخنان وزیر کشاورزی هنگام گشایش سد شهناز در پیشگاه آریامهر

سخنرانی تیمسار سپهبد اسماعیل ریاحی وزیر کشاورزی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش سد شهناز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۴۲

در آیین گشودن سد شهناز در همدان ، تیمسار سپهبد ریاحی وزیر کشاورزی در پیشگاه شاهنشاه بیاناتی ایراد کرد و گفت: [۱]

شاهنشاها،

در فر و شکوه تحول بی نظیری که بر سراسر سزمین پهناور کشور تابان است طرح‌های پیشین پی در پی به ثمر می‌رسند و طرح‌های نوینی برای نکمیل سعادت و نیک بختی ملت ایران آغاز می‌گردند و هر روز در گوشه‌ای از کشور مراسمی بدین مناسبت برپاست، آن گونه که به راستی اعلیحضرت همایون شاهنشاه فرصت اعطای افتخار به همه و شرکت در مراسم متعدد را نمی‌یابند و از این رو تشریف فرمایی موکب ملوکانه به همدان برای گشایش سد شهناز افتخار بی پایانی برای اهالی این شهر باستانی که در دامنه قله پر برف الوند و بر روی منابع سرشار آب قرارگرفته، آرزو داشتند آب آشامیدنی سالم و کافی شهر آنها جریان یابد و کشاورزان نیز امید به دست آوردن آب بیشتری را برای کمک به کشت و کارشان در دل می‌پروراندند. امروز آرزوهای کهن و امیدهای دیرین را برآورده می‌بینند و تا چند لحظه دیگر آب جمع شده در پشت این سد برای سیراب کردن مردم و کشتزارها جریان پیدا خواهد کرد.

این یک طرح کوچکی است که در میان صدها طرح بزرگ و کوچک دیگر دوران ایجادش خاتمه یافته و در ردیف‌هایی که بهره برداری از آنها آغاز گردیده قرار می‌گیرد و موجبات آسایش و رفاه تعدادی از مردم کشور را فراهم خواهد ساخت. ضمنا این روز فرخنده، گواه اعطای قریب ۱۳٫۰۰۰ سند مالیکت به کشاورزان پاک دل و نیک بختی خواهد بود که صاحب زمینی می‌گردند که آبا و اجدادشان در آنجا می‌زیسته و با نیروی آنان بارور گشته است.

شاهنشاها،

ملت ایران به خوبی به عظمت تحولات تاریخی که در کلیه امور ملی در شرف انجام است، آشنایی دارد و نیک می‌داند که چرخ سعادتش در شاهراهی قرار گرفته که او را به سر منزل مقصود می‌رساند. به همین جهت خود را روحا و جسما آماده نموده که با تمام نیرو در به ثمر رسیدن تحولات سهیم و شریک باشد. کشاورزان و دهقانان که کلید رمز خوشبختی خود را یافته و افق درخشانی را در پیش چشم می‌بیند، دیگر محال است که هیچ نیرویی بتواند این کلید را از دست آنان بازستاند. این کشاورزان که امروز شاهنشاه اسناد مالکیتشان را اعطا می‌فرمایند آنقدر به وظایف و تکالیف ملی خود و اوضاع عمومی کشور آگهی دارند که به آسانی خوب را از بد و نفع را از ضرر تشخیص می‌دهند، زیرا با چشم خود می‌بینند و با گوش خود می‌شوند که آنچه رضای خداوند باری تعالی و پسند پیغمبر اسلام و مصلحت ملت شریف ایران است عملی و اجرا می‌گردد. وسایل ارتباطی امروز و پیشرفت فرهنگ و دانش به مردمی که در اقصی نقاط کشور زندگی می‌کنند، اجازه داده که خود را در جریان آخرین تحولات و وقایع کشور قرار داده، همه نوع افکار و عقاید را در ترازوی سنجش عقل سلیم گذارده نسبت به آن قضاوت عادلانه و واقع بینانه بنمایند.

امروز کشاورزان ایران خوب درک می‌کنند، به سر رسیدن دوران ارباب رعیتی یعنی چه؟ و مالک زمین و آب شدن چه لذتی دارد و به شکرانه این موهبت بزرگ چه تکالیفی را نسبت به خود و خانواده و میهنشان باید ایفا نمایند. به تدریج و بر حسب آب و هوای مناطق مختلف کشور موعد به ثمر رسیدن تلاش دهقانان فرا می‌رسید، مزارع سرسبز گندم و غلات به زردی می‌گراید، درو آغاز می‌شود و خرمن‌های بزرگ اطراف روستاها و دهات منظره‌ای بس زیبا و دل پسند بوجود می‌آورد، کشاورزان از پیر و برنا، زن و مرد و حتی کودکان خردسال به تکاپو می‌افتند. خرمن‌ها را می‌کوبند، همه محیط را شادی و نشاط و روح دوستی و همکاری فرا می‌گیرد، فرشتگان آسمان با دهقانان خداپرست هم صدا شده، سرود آزادی و خوشبختی می‌خوانند، خرمن‌ها پاک می‌شود و دانه‌ها که ثمره تلاش یک ساله دهقانان و برکت الهی است به انبارها انتقال می‌یابد تا سایر احتیاجات خانواده از فروش آنها برآورده شود.

امسال اولین سال تمامی است که از عمر قانون مترقی اصلاحات ارضی می‌گذرد، همه دهقانان و کشاورزان یکم مهر ماه یعنی روز به ثمر رسیدن تلاش‌های گذشته و روز آغاز فعالیت‌های آینده را جشن خواهند گرفت. این جشن اولین جشن روز دهقان خواهد بود که به افتخار پیروزی بزرگ ملت ایران بر پا می‌شود، در این جشن همه ملت ایران دعوت خواهند شد که ساعاتی را با برادران و خواهران کشاورز خود پس از نیایش و ستایش به درگاه ایزد قادر و متعال در سرور و شادمانی به سر برند، تحفه بدهند و هدیه بگیرند و روابط دوستی و برادری ملی را آن چنان استحکام بخشند که هیچ قدرتی نتواند در آن رخنه یا خللی ایجاد کند. از شاهنشاه رعیت نواز استدعا خواهد شد که در این جشن و سرور ملی که خود موجد و موسس آن بوده‌اند، شرکت فرموده و موجبات سرافرازی و دلگرمی همه دهقانان را فراهم فرمایند.