سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه کلمبیا ۲۸ آذر ماه ۱۳۲۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر محمدرضا شاه پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۵ آبان ۱۳۲۸ - ۱۰ دی ۱۳۲۸ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۲۸ خورشیدی تازی

نجات آذربایجان


سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه کلمبیا ۲۸ آذر ماه ۱۳۲۸

آقای رئیس دانشگاه، آقای پروفسور والاس، خانم‌ها و آقایان،
پذیرایی گرمی که از من در این مرکز قدیمی علم و ادب به عمل آمده‌است، موجب افتخار و خوشوقتی است.
این مؤسسه بزرگ دارای شهرت بین‌المللی است. از اینکه امشب پرتویی از این شهرت بزرگ بر من که نمایندگی ملت ایران را به عهده دارم تابیده است، مسرورم، ولی خوشوقتی من علت دیگری هم دارد.
رئیس دانشگاه کلمبیا در عین حالی که ریاست یکی از بزرگترین مراکز علم و ادب را عهده‌دار می‌باشد، سرباز بزرگی است که در دنیا کمتر نظیر دارد. نام ژنرال آیزنهاور همواره با پیروزی و آزادی متفقین در جنگ دوم بین‌المللی توأم خواهدبود.
همانطوری که امشب در این مجلس اظهارشد، کشور ایران که به سهم خود در این مبارزه و تلاش شدید و طاقت‌فرسا شرکت کرده، خوشوقتی آن را داشته‌است که با ایالات متحده امریکا شریک و متحد باشد. این اتحاد و یگانگی همواره موجب خرسندی ما خواهدبود. اگر تا کنون خدمات ایران به این هدف بزرگ فراموش نشده، علت این است ایران مانند ایالات متحده امریکا و سایر ملل متحد به خاطر بعضی عقاید و اصول مهم و عالی بشری که بایستی اساس تمدن واقعی بشر باشد، وارد کارزار شده‌بود. ولی چیزی که امشب تأثیر عمیقی بر من که یک فرد ایرانی هستم بخشیده، این است که یک فرد سرباز اکنون لباس سربازی را کنار گذاشته و وارد زندگی کشوری شده‌است، و ثابت کرده‌است که همانطوری که در امور جنگی مهارت و لیاقت بسیار از خود نشان داده‌است، در امور و فنون صلح نیز استعداد و مهارت زیادی دارد. البته این موضوع جزئی از سنن تاریخی امریکا محسوب می‌شود، ولی با آداب و رسوم تاریخی ایران نیز وفق می‌دهد، زیرا در طی قرون متمادی پادشاهان و سرداران بزرگ ما به تمدن و فرهنگ خدمات شایانی کرده‌اند.
البته ما در اینجا باز هم به اظهارات پروفسور والاس که امشب اظهار داشت ایران به فرهنگ ملل غربی و شاید کلیه ملل دنیا خدمت کرده‌است، برمی‌خوریم. در این محل که عده‌ای از دانشمندان امریکا دور هم گرد آمده‌اند، این خدمات ایران مورد تردید نیست و لزومی ندارد که من مجدداً آن را تذکر دهم. شاید در طی مسافرت اخیر خود در سرتاسر کشور امریکا این نکته را بیش از آنچه لازم بود، تأکید کرده‌باشم. علت این است که من مانند کلیه ایرانیان به تاریخ مشعشع کشور خود بی نهایت افتخار می‌کنم، و آرزو دارم که این افتخارات تجدید شده و بین ملت ایران و دنیای غرب وحدت و همکاری نزدیکی به خاطر ترقی و تعالی دو ملت ایران و امریکا ایجاد شود. ایجاد مؤسسه جدیدی برای آشنایی با فرهنگ و ادبیات ایران در دانشگاه کلمبیا به این منظور کمک زیادی خواهدکرد.
شما فرهنگ ایران را جزئی از تمدن جدید بشر می‌دانید. ایران خدمات بسیار مهمی می‌تواند به روحیه دموکراتیک دنیای جدید بکند، زیرا در کشور ما نجابت و محبت هست. ما فرد را محترم می‌شماریم و به خصایل نیک اخلاقی احترام می‌گذاریم. ما به استقلال خود علاقه شدیدی داریم و به داشتن آزادی که آن را قرون متمادی حفظ کرده‌ایم، مباهات می‌کنیم. ولی ما با فنون علوم جدید صنعتی که تا این حد موجب رشد و عظمت امریکا شده‌است، آشنایی کافی نداریم. اگر ما بتوانیم به قدرت ملی خود فنون صنعتی و مهندسی امریکا را بیفزاییم، و اگر شما ما را در صنعتی‌کردن کشور و بالا بردن سطح زندگی افراد ملت یاری کنید و علوم و فنون لازم را در اختیار ما بگذارید، آن وقت اتحادی بین دو کشور ایجاد خواهدشد که نفع آن عاید کلیه ملل دنیا خواهدگشت.
من اطمینان دارم این مؤسسه جدیدی که در دانشگاه کلمبیا تأسیس شده، به تأمین این منظور کمک‌های زیادی خواهدکرد. عده زیادی از جوانان ایرانی در این دانشگاهِ بزرگ تحصیل کرده‌اند و اینک ملت ایران از وجود این جوانان استفاده می‌کند. دکتر ویلیام جکسون، دانشمند امریکایی که کتاب‌های مهمی درباره ایران نگاشته و ادبیات و زبان ایران را به دانشگاه کلمبیا به خوبی معرفی کرده‌است، مورد تمجید و تکریم کلیه ایرانیان است.
جای بسی خوشوقتی است که "مرکز علوم ایران" تحت ریاست ژنرال آیزنهاور تأسیس شده‌است. همچنین خوشوقتم از اینکه در موقع تأسیس این مرکز علم و ادب در امریکا هستم.
طی اقامتم در امریکا از طرف عموم افراد ملت امریکا پذیرایی گرم و صمیمانه‌ای از من به عمل آمده‌است، بنابراین امیدوارم که به این طریق ما دوره جدیدی برای توسعه روابط حسنه و حسن تفاهم و دوستی و مودت متقابل آغاز نماییم.
این دوستی و مودت و حسن تفاهم فقط به نفع دولت ایران و امریکا نیست، بلکه به سود کلیه ابناء بشر و صلح و امنیت بین‌المللی است.