سخنان پرزیدنت ترکیه فخری کوروتورک در میهمانی کاخ نیاوران ۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

دیدار رسمی فخری کوروترک رییس جمهور ترکیه و بانو از ایران ۱۷-۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۴

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه


سخنان پرزیدنت ترکیه فخری کوروتورک در میهمانی کاخ نیاوران ۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۴

اعلیحضرت همایون شاهنشاه، علیاحضرت شهبانو
از سخنان محبت‌آمیز و گرمی که آن اعلیحضرت درباره اینجانب، همسرم و کشورم بیان فرمودند، متشکرم. امروز شاهنشاه با اعطای عالی‌ترین نشان ایران به من و همسرم، بر ما به حد اعلی منت گذاشتند. من این ابراز لطف را بهترین مظهر دوستی و پایداری می‌شمارم که از گذشته‌های طولانی مایه گرفته و در آینده پیوسته مستحکم‌تر خواهد شد. اظهار محبت آن اعلیحضرت ما را فوق‌العاده خوشوقت ساخته است و من از این بابت کمال امتنان را دارم. بسیار خوشوقتم که بعد از تصدی مقام ریاست جمهوری ترکیه اولین مسافرت به خارج از کشور را به ایران دوست و برادر انجام می‌دهم. از اینکه این دیدار به من فرصت می‌دهد تا با رهبر خردمند ایران آشنا شوم و ملت دوست ما، ایرانیان را از نزدیک بشناسم و پیشرفت‌های ایران مدرن را که تحت رهبری شاهنشاه آریامهر انجام می‌گیرد شخصاً ببینم، کمال خوشوقتی را دارم. اعلیحضرت همایون شاهنشاه، هنگامی مسئولیت زمامداری کشور ایران را بر عهده گرفتند که بسیار جوان بودند.
شاهنشاه در شرایط بسیار سنگینی که در نتیجه بحران‌های سیاسی و نظامی جنگ جهانی دوم، ایران دچار آن بود را عهده امور کشور به دست گرفتند و در مدت زمانی که از آن تاریخ می‌گذرد، در جامعه ملل جهان ایران را به مقام معتبر و وضع نیرومند امروز که واقعاً درخور تاریخ این کشور است، رسانیدند و در این راه آنچنان کوششی مصروف داشتند که نظر تحسین جهانیان را برانگیخت. اطمینان دارم این دیدار نظر ما را در این باره بیشتر تقویت خواهد کرد. بدون تردید این مسافرت از آن‌جا که به ما فرصت خواهد داد روابط بین دو کشور را که دارای ارزش‌های معنوی مشترک و نظرات جهانی مشابه هستند با توجه به شرایط و مقتضیات روز متقابلاً از نظر بگذرانیم، حائز اهمیت فراوان است. عقیده دارم، این دیدار از نظر روابط دوستانه ایران و ترکیه که پایه‌های آن نیم قرن پیش بین اعلیحضرت پدر تاجدار آن اعلیحضرت و آتا تورک با واقع بینی خاصی ریخته شده، به نفع هر دو ملت افق‌های نوینی خواهد گشود و امکانات جدیدی فراهم خواهد کرد.
اعلیحضرتا!
تثبیت و تقویت منافع مشترک ترکیه و ایران نه تنها به سود کشورهای ما است، بلکه از نظر تأمین صلح پایدار در خاورمیانه، یعنی منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، بسیار مؤثر خواهد بود. سازمان پیمان مرکزی و همکاری عمران منطقه‌ای که به اتفاق دوست و هم پیمان دیگرمان پاکستان در آن‌ها عضویت داریم، در راه ادامه صلحی که منطقه ما محتاج آن است، سهم بسزایی داشته‌اند. ترکیه کشوری است که برقراری صلح و امنیت در جهان را اساس سیاست خارجی خود تلقی می‌کند و همواره از اصل حل اختلافات از طریق صلح‌جویانه و بدون توسل به زور دفاع کرده است. از این جهت، معتقدیم در مورد حل اختلافات خاورمیانه پیش از احساسات، باید خردمندی و دوراندیشی حاکم باشد و با اعتقاد بر این اصل عقیده داریم که راه‌حلی جز استرداد مناطق اشغال شده به اعراب و تأمین حقوق مشروع مردم فلسطین نمی‌تواند صلح پایداری در منطقه فراهم نماید و با توجه به این اعتقاد است که در این مسئله از دنیای عرب پشتیبانی می‌کنیم.
اعلیحضرتا!
حل اختلافات بین دوستان و همسایگان از طریق مذاکره همواره باعث خوشوقتی فراوان ما بوده است. توافقی که در نتیجه سیاست خردمندانه آن اعلیحضرت مدت کوتاهی پیش به منظور بهبود روابط ایران با کشور دوست همسایه‌مان عراق حاصل شد، ما را عمیقاً خوشحا ل ساخت. پیش از آنکه به سخنانم پایان دهم می‌خواهم به مسئله قبرس که صلح منطقه را به مقیاس وسیعی در معرض تهدید قرار داده و برای ترکیه حائز اهمیت خاصی است، اشاره نمایم. همچنانکه آن اعلیحضرت آگاهند، ترکیه قصد آن را ندارد که قبرس را به خاک خود ملحق کند. ترکیه از حق خود برای جلوگیری از الحاق جزیره به دست رهبر جامعه یونانی قبرس به خاک کشور دیگری دفاع می‌کند. بعد از آنکه جزیره قبرس به صورت کشور مستقل درآمد، ترک‌های جزیره در معرض سختی‌های غیر قابل تصوری قرار گرفتند. تز ما در قبرس مبنی بر این است: ترک‌های جزیره باید به زندگی خود به نحوی که شایسته حیثیت و حقوق بشری باشد ادامه دهند و جزیره متشکل از حکومت‌های فدرال ترک و یونانی باشد و به صورتی یک جمهوری مستقل و بی‌طرف در آید تا امنیت هیچکدام از کشورهای ذیعلاقه و موجود در منطقه را تهدید نکند. برای من باعث خوشوقتی خاصی است که خاطرنشان سازم، تفاهم کاملی که دولت آن اعلیحضرت در مذاکرات بین‌المللی نسبت به تز ترکیه نشان داده‌اند، پشتیبانی از این تز، علاقه و تحسین ملت ترک را برانگیخته است.
اعلیحضرتا!
تماس‌هایی که در سال‌ها و ماه‌های اخیر در سطوح مختلف بین دو کشور انجام گرفته و مذاکراتی که میان نمایندگان بخش‌های دولتی و خصوصی جریان دارد، با این دیدار ثمراتی مشخص‌تر و نمایان‌تر خواهد داشت. بار دیگر می‌خواهم تأیید کنم که رهبری خردمندان آن اعلیحضرت که از سال‌های دراز پیش آغاز شده و تجربیات سیاسی و اقتصادی شما سرنوشت تاریکی را که ایران در آغاز قرن با آن مواجه بود بکلی تغییر داده و این تحول همچنانکه در آغاز سخنانم به آن اشاره کردم ترکیه را که دوست قدیمی ایران است و کشوری است که با کشورهای شما ارزش‌های معنوی مشترک دارد و دارای سیاست جهانی مشابهی است، بسیار خرسند و مسرور ساخته است.
از بیانات بسیار محبت‌آمیزی که نسبت به من و همسرم بیان فرمودید بار دیگر تشکر می‌کنم و سلامت و سعادت اعلیحضرت و علیاحضرت شهبانو، ملت ایران و همچنین دوستی و رفاه دو کشور برادر ایران و ترکیه را آرزومندم.