برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی


ShahanshahRoyalFamilyNorooz1354a.jpg
آیین سلام نوروزی در کاخ گلستان هویدا و کابینه
ShahanshahRoyalFamilyNorooz1354.jpg
RoyalFamilyNorooz1354a.jpg
RoyalFamilyNorooz1354.jpg

فروردین ماه ۱۳۵۴

پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴

فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و برای کلیه زنان و مردان ایرانی در سالی که اکنون آغاز می‌شود، شادکامی و نیکبختی و رفاه روزافزون آرزو می‌کنم.[۱]
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در سال گذشته ملت ما را به حد اعلا مشمول الطاف و مواهب خویش قرار داد و به ما امکان آن را عنایت فرمود که برای این کشور کهن، مقامی را که شایسته نقش پرافتخار آن در تاریخ و تمدن جهانی است، تأمین کنیم. امروز هر ایرانی در هر نقطه جهان با غرور و سربلندی فراوان به ایرانی بودن خود افتخار می‌کند، زیرا آن روزگار تلخ که این عنوان مرداف با عقب‌ماندگی و ضعف و انحطاط بود، برای همیشه سپری شده‌است.
سالی که گذشت، برای کشور ما از آغاز تا به انجام، شاهد پیروزی‌ها و موفقیت‌های درخشان، چه در سطح ملی و چه در سطح جهانی بود. برنامه‌های وسیع و بی‌سابقه سازندگی مملکت در مقیاسی بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش‌بینی شده‌بود، به مورد اجرا درآمد. اعتبارات پنج ساله عمرانی پنجم با آنکه از آغاز جنبه‌ای به کلی استثنایی داشت، در سال گذشته باز هم بیشتر شد. کشور ما در عین آنکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، عصر استفاده از نیروی اتمی را به عنوان منبع آینده تولید نیرو آغاز کرد. بزرگترین قراردادهای اقتصادی تاریخ جهان، میان ایران و کشورهای پیشرفتۀ صنعتی غرب انعقاد یافت. نقش بین‌المللی به صورت نقشی قاطع و تعیین‌کننده، مسجل گردید و ندای ایران به صورت ندای قدرت توأم با واقع‌بینی و منطق و بشردوستی در سراسر دنیا طنین افکند. کمک‌های ایران، چه به کشورهای بزرگ صنعتی و چه به ممالک در حال توسعه، بالاترین حد را نسبت به تولید ملی، در تمام جهان و در تمام تاریخ به دست آورد.

علیاحضرت شهبانو برای ملت ایران پیامی فرستادند:[۲]

هم‌میهنان، خواهران و برادران گرامی. فرا رسیدن نوروز باستانی را که طلیعه بهار و مظهر جاودانی امید و زندگی است، به همه شما شادباش می‌گویم و آرزو دارم در این هنگام که بار دیگر شکوه این عید جاوید سراسر کشور ما را دربر گرفته است، کانون زندگی هر خانواده ایرانی سرشار از شادی و محبت و دل‌های هر یک از شما آکنده از فروغ و امید باشد. در آستانه سال نو خداوند بزرگ را از صمیم قلب سپاسگزار باشیم که به ما توفیق آن مرحمت فرموده است تا هر روز را با خاطره‌ای دلپذیرتر و با امیدی فراوان تر از نوروز پیش آغاز کنیم و هر ساله افقی روشن‌تر در پیش روی خویش ببینیم. بهترین شکرانه این موهبت الهی این است که همه ما بکوشیم تا هر چه بیشتر انسان‌هایی پاکدل و نیک‌اندیش باشیم و با همه توانایی خود در خدمت به مملکت و هموطنان خود همت ورزیم. بکوشیم تا دل‌های خود را کانون محبت کنیم و از صمیم قلب شریک غم‌ها و شادی‌های همنوعان خویش باشیم.

والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی نیز پیامی به ملت ایران فرستادند:[۳] به مناسبت فرا رسیدن نوروز باستانی والاحضرت همایون ولایتعهد پیامی به شرح زیر خطاب به ملت ایران فرستادند: فرا رسیدن نوروز باستانی را به همه مردم ایران شادباش می‌گویم و در این لحظات که نخستین اشعه خورشید بهاری بر سراسر کشور می‌تابد برای هر خانواده ایرانی در سراسر سال نو فروغ و شادکامی و خوشبختی آرزو می‌کنم.

آقای هویدا نخست‌وزیر در آغاز سال ۱۳۵۴ طی پیامی، نوروز باستانی را به مردم تبریک گفت:[۴] خواهران و برادران عزیزم. سال نو را از صمیم قلب به فرد فرد شما عزیزان تبریک می‌گویم. امیدوارم دلهای‌تان خوش، زندگی‌تان شیرین و با شادی و رفاه همراه باشد. سال گذشته برای ما از هر جهت سالی تاریخی و زندگی‌ساز بود و قادر متعال که همواره نگهبان این سرزمین است همچنان رحمت و عنایات خداوندی‌اش را بر ملت ایران ارزانی داشت. در سالی که گذشت دنیا کماکان دچار یک بحران بزرگ اقتصادی بود و جوامع بسیاری در تنگنای فقر و سختی و در حالت یأس و نومیدی بسر می‌بردند ولی خوشبختانه کشور ما با تلاشی پیگیر موفق شد خود را از آثار شوم این مصائب جهانی برکنار دارد.

پس از نیم روز روز نخست فروردین، آیین سلام رسمی نوروزی در کاخ گلستان در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برگزار گردید. در ساعت چهارده نمایندگان روحانیون و علما بار یافتند. سپس خدمتگزاران دربار شاهنشاهی شورای فرهنگی سلطنتی، کتابخانه پهلوی ، بازرسی شاهنشاهی ، بنیاد پهلوی ، کمیته ملی پیکار با بیسوادی و گروه بررسی مسایل ایران به پیشگاه اعلیحضرتین بازیافتند. ساعت ۱۴ و ۴۵ دقیقه نخست وزیر و هیات وزیران باریافتند و نوروز را تهنیت گفتند. سپس در ساعت ۱۵ و پانزده دقیقه نمایندگان مجلس سنا و مجلس شورای ملی باریافتند. پس از باریابی نمایندگان اقلیت‌های مذهبی رییس‌های نمایندگی‌های سیاسی در دربار شاهنشاهی باریافتند و ولادیمیر پروفیف سفیر اتحاد جماهیر شوروی به عنوان مقدم السفرا به نمایندگی نمایندگان سیاسی خارجی فرارسیدن سال نو را به پیشگاه اعلیحضرتین تهنیت گفت و بیاناتی ایراد کرد. شاهنشاه آریامهر در سخنانی به تهنیت‌های سفیر شوروی پاسخ دادند. [۵]

PahlaviCrown.jpg
برنامه تالار رودکی در اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ دولت کار ساختمانی چهار هزار واحد مسکونی را که نخستین سری خانه سازی و آپارتمان سازی سال ۱۳۵۴ به شمار می‌آید، تا چند روز دیگر در شهرهای اهواز، بندرعباس، بوشهر و شیراز آغاز می‌کند. این بخش از خانه سازی دولت، جزو مجتمع‌های مسکونی خواهد بود، که از راه چاپ و عرضه اوراق قرضه مسکن ایجاد می‌شود، بدین روی، در چند روز آینده بانک رهنی ایران برای نخستین بار اوراق فرضه مسکن را چاپ خواهد کرد و در شهرهای نامبرده در دسترس درخواست کنندگان قرار می‌دهد. خریداران با خرید اوراق قرضه به اندازه ۲۵ در صد از کل هزینه واحد مسکونی مورد نظر (بهای واحدهای مسکونی) در نوبت تحویل خانه قرار خواهند گرفت و پس از به پایان رسیدن ساختمان مورد نظر ۷۵ درسد بهای مانده را بانک رهنی وام می‌دهد. پروژه‌های ساختمان واحدهای مسکونی به تایید و تصویب وزارت مسکن و شهرسازی رسیده است.[۶]

۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ ستاد مرکزی اورژانس بزرگ تهران در فروردین جاری کار خود را آغاز خواهد کرد. خویشکاری این ستاد رساندن کمک فوری به آسیب‌دیدگان سوانح و بیماران و انتقال آنان در کوتاه‌ترین زمان به مراکز درمانی پایتخت است. یک مقام آگاه سازمان تأمین درمان در این مورد گفت: هموندان ستاد مرکزی اورژانس برگزیده و استخدام شده‌اند. ستاد کمک‌های فوری در ۱۲ منطقه پایتخت شعبه دارد و ۲۰۰ دستگاه آمبولانسی که در اختیار ستاد است در این مناطق جای خواهند شد. این آمبولانس‌ها باید بیماران و آسیب‌دیدگان را در کوتاه‌ترین مدت به نزدیک‌ترین مراکز درمانی خصوصی یا دولتی منتقل کنند و تمام مؤسسات درمانی، چه خصوصی و چه دولتی- باید این قبیل بیماران را بدون هیچ عذر و بهانه‌ای بپذیرند. در ستاد مرکزی کمک‌های فوری ۴۰ دستگاه تلفن بکار می‌افتد. افزون بر این ستاد و شعبات ۱۲ گانه آن مجهز به بی‌سیم و تلویزیون مداربسته خواهند بود. اورژانس تهران ۲۴ ساعته فعالیت خواهد داشت و به هنگام آگاهی یافتن از وجود یک بیمار یا آسیب دیده، در هر گاه از شبانه روز، از نزدیک‌ترین مراکز دوازده گانه برای کمک به بیمار می‌شتابد.

۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ محمدعلی سمیعی استاندار کرمانشاهان در آیین سلام رسمی عید نوروز و با بودن مدیران کل، رؤسای ادارات دولتی، تجار، اصناف و طبقات مختلف مردم کرمانشاهان گفت: نوروز باستانی را صمیمانه به هموطنان عزیز بویژه مردم استان تاریخی کرمانشاهان تبریک می‌گویم و مژده می‌دهم که شاهنشاه آریامهر دیروز (۴ فروردین ماه ۱۳۵۴) با فرمان تأسیس دانشگاه در کرمانشاه بهترین عیدی را به مردم کرمانشاهان مرحمت فرمودند. از بدو خدمت در استان دست یافتن به اوامر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که در ۱۲ سال گذشته جهت رفاه و سازندگی هرچه بیشتر استان صادر فرمودند وجه عمل قرار داده موجب خوشبختی است که هم‌آهنگ با پیشرفت‌های همه جانبه کشور در عرصه ملی و بین‌المللی استان کرمانشاهان از این مواهب سهم زیادی داشته که فهرست‌وار اشاره‌ای می‌نمایم. پیش از هر چیز باید بگویم که اعتباری که در حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان برای ادامه کوشش قسمت اعظم نهر آبشوران در سالی که آغاز شده تحصیل گردیده است. طرح‌های دامداران چادرنشین برای برخورداری از یک زندگی مرفه، ایجاد مسکن برای ساکنان دهکده‌های بیستون و طاق بستان، وسائل پناهندگان، ایجاد هشت شهرک با دوهزار و چهار صد واحد مسکونی و مجهز به کلیه تأسیسات، خدمات مشارکت مردم در کارهای عمرانی، ایجاد مجتمع آموزشی بر اساس پیشرفته‌ترین نوع آن، آغاز نهضت خانه‌سازی با اجرای طرح حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ خانه در اراضی طاق بستان، بررسی وضع کامل مرزنشینان و اقدام برای اشتغال آن‌ها به کارهای تولیدی، طرح یک بیمارستان ۵۰۰ تختخوابی همزمان با تکمیل ساختمان سایر بیمارستان‌ها هر یک گوشه‌ای از اقداماتی است که در این مدت انجام گرفته. مضافاً به اینکه در ۹ ماه گذشته مجموع اعتبارات تحصیل شده برای این استان متجاوز از ۶ میلیارد ریال یعنی ۶۰۰ میلیون تومان حدود ۳۰ برابر مجموع اعتبارات سال ۵۲ است که این رقم گویای وسعت برنامه‌ریزی و روند استان کرمانشاهان به سوی پیشرفت سریع‌تر است که آثار آن در سال‌های آتی مشهود خواهد شد. همچنین موجب خوشبختی است که بر اثر تدابیر رهبر اندیشمند ایران اختلاف ۴۲ ساله دو کشور همسایه رفع گردید و بی‌ثباتی ۱۶ ساله مرزها خاتمه داده شد و با گشوده شدن شاهراه تاریخی فیمابین، زائران و جهانگردان بشماری از این مسیر رفت و آمد خواهند داشت که این خود رونق اقتصادی و بازرگانی چشمگیری را به دنبال دارد. این‌ها همه از برکت وجود گرانقدر شاهنشاه آریامهر است که به همه ما افتخار خدمت در عصر طلایی سازندگی عنایت فرموده‌اند. دوام عمر و سلطنت شاهنشاه آریامهر، سعادت علیاحضرت شهبانو والاحضرت همایون ولیعهد و خاندان جلیل سلطنت را مسئلت دارد.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ «شاهنشاهی ایران»، ایدئولوژی ملی ما است. نظام پیشرفته «شاهنشاهی ایران» را با هیچ یک از رژیم‌های دنیای کهنه و نو نمی‌توان قیاس کرد. جمهوری‌ها، رژیم‌های پادشاهی کشورهای شرق و غرب و هیچ یک از دیگر فرم‌های حکومتی، چون «شاهنشاهی ایران» پیوندی طبیعی و اصیل را با تاریخ و ملت خویش ندارند. «شاهنشاهی ایران» همه رازهای زندگی ملت ایران در پهنه تاریخ پر افتخارش با خود به همراه دارد. «شاهنشاهی ایران» دربرگیرنده همه ساخته‌ها و آفریده‌های ملت ایران در درازای چند هزار سال تاریخ بوده و نماینده فرهنگ درخشان ایران زمین و برخاسته از دامان سنن و شیوه‌های گوناگون مردمی است که از روزگاران باستان، در کار ساختن و آماده کردن و آفریدن بوده‌اند. «شاهنشاهی ایران» با خود ارزش‌ها و مفاهیمی را دربردارد که ملت ایران باید در شناخت این ارزش‌ها و مفاهیم، از دل و جان بکوشد. «شاهنشاهی ایران» در دنیای پر از کشش و کوشش به منزله «ایدئولوژی ملت» ما است که به درستی می‌تواند در برابر مکتب‌های فکری و سیاسی قد برافرازد و در پیکار اندیشه‌ها، از معرکه سربلند بدر آید. دیگر از نشانه‌های ملیت ما، قانون اساسی است که پاسدار استقلال و آزادی و شرف و حیثیت ملی بشمار آمده و سندی است جاودانه که مبانی دموکراسی و برابری آزادی جامعه ایرانی را پایداری بخشیده است. در باره انقلاب شاه و مردم نیز به حق باید گفت که این دگرگونی، عالی‌ترین تجلی رسالت شاهنشاهی ایران است که در بستر ملیت‌گرایی ایران شکل گرفته و تکوین یافته است و سبب گردیده تا سیمای جامعه ایرانی بکلی دگرگونی یابد و پیوستگی آن، همچنان پیروزی‌های درخشان‌تر دیگری را ببار می‌آورد. چنین آرمان‌هایی مقدس و برخاسته از قلب و جان است که موج عظیمی را به حرکت درآورده و موجبات بسیج عمومی را جهت مشارکت در تصمیم‌گیری‌ها و فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی برای ایران آینده، ایرانی مقتدر، آباد و سرافراز فراهم ساخته است.

۱۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که به همراهی والاحضرت همایون ولایتعهد و سایر وابستگان خاندان شاهنشاهی برای گذراندن تعطیلات نوروز به جزیره کیش تشریف‌فرما شده بودند، پس از نیم روز به تهران بازگشتند. شاهنشاه آریامهر در این چند روز به بندر عباس و جزایر پیرامون تشریف‌فرما شدند و علیاحضرت شهبانو نیز از دهکده «سفین» بازدید فرمودند و از قسمت نوسازی شده این دهکده دیدن کردند و اوامری برای برآوردن فوری نیازهای مردم دهکده صادر فرمودند. علیاحضرت شهبانو ضمن دیدار از روستای «سفین» که ۹۰ خانوار در آن زندگی می‌کنند، خانه‌های جدید روستاییان و مدرسه سفین را مورد بازدید قرار دادند و درباره چگونگی اجرای برنامه تغذیه رایگان و کمک‌های خاصی که به امر همایونی به دانش‌آموزان این مدرسه می‌شود، با آنان گفتگو فرمودند. در مدرسه ابتدایی سفین ۲۵ پسر و ۱۸ دختر درس می‌خوانند و یک سپاهی دانش مدرسه را اداره می‌کند.

ShahanshahAryamehrVicePrimeMinisterChinaFarvardin1354.jpg
ShahanshahAryamehrSenatorMacGovern1354.jpg
اعلیحضرتین در تالار رودکی
شاهپور عبدالرضا پهلوی در سمپوزیوم محیط زیست
وزیر علوم و پنج رییس دانشگاه در پیشگاه آریامهر
باریابی رییس مجلس چکسلواکی به پیشگاه آریامهر
PrinceGholamRezaPahlaviSportFederation1354.jpg

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ چین از سیاست ایران در خلیج فارس و اقیانوس هند پشتیبانی می‌کند. شاهنشاه آریامهر، لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین را به پیشگاه شاهانه پذیرفتند. نایب نخست وزیر چین ناهار را میهمان اعلیحضرتین بود. لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین به فراخوان هویدا نخست وزیر از ایران دیداری رسمی می‌کند. گفتگوهای ایران و چین در روز ۱۷ فروردین ماه آغاز شد. آقای لی هسین نین نایب نخست‌وزیر چین که به دعوت آقای هویدا بطور رسمی از ایران دیدن می‌کنند، پس از نیمروز در کاخ نخست‌وزیری، گفتگوهای خود را با نخست‌وزیر ایران آغاز کرد. در این نشست وزرای امورخارجه، بازرگانی و چند تن از مشاوران و مقامات عالی‌رتبه وزارت امور خارجه و اقتصادی و دارایی ایران از باشندگان بودند. شامگاه هویدا نخست وزیر میهمانی به سرفرازی ورود نایب نخست وزیر چین برگزار کرد. در سر میز شام هویدا سخنانی ایراد کرد[۷]

بنا به گفته منابعی که در این گفتگوها شرکت داشتند، روابط بازرگانی بین دو کشور و گسترش آن در آینده مسائل دیگر مورد علاقه دو کشور منجمله اقیانوس هند مورد گفتمان قرار گرفت. همین مقامات معتقدند که سفر نایب نخست‌وزیر چین به ایران و مذاکرات وی در تهران فصل جدیدی را در تاریخ روابط دو کشور می‌گشاید. نیابت نخست‌وزیر چین و همسرش پس از نیمروز ۱۸ فروردین ماه رهسپار اسپهان شدند و سپس برای بازدید از تأسیسات نفتی به آبادان سفر خواهند کرد. نایب نخست‌وزیر چین روز چهارشنبه به تهران باز خواهد گشت و همان شب به افتخار نخست‌وزیر ایران میهمانی خواهد داد و روز پنجشنبه تهران را ترک خواهد کرد.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ سمینار برنامه ریزی و بودجه دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران در دفتر مخصوص برگزار شد. نمایندگان سازمان‌های آموزشگاه نابینایان رضا پهلوی، انجمن ملی روابط فرهنگی، انجمن فیلارمونیک تهران، انجمن ملی حمایت کودکان، سازمان شاهنشاهی فلسفه ایران، بنگاه حمایت مادران و نوزادان، بنیاد فرهنگ ایران، بنیاد ایرانی بهداشت جهانی، جمعیت خیریه فرح پهلوی، جمعیت حمایت کودکان بی‌سرپرست، جمعیت طرفداران مرکز طبی کودکان، جمعیت حمایت آسیب دیدگان از سوختگی، جمعیت کمک به جذامیان، جمعیت ملی مبارزه با سرطان، سازمان ملی فولکلور ایران، سازمان جشن هنر، سازمان ملی انتقال خون ایران، سازمان پیشاهنگی دختران ایران، فدراسیون ورزشی ناشنوایان ایران، کانون کار آموزش کشور، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مؤسسه آسیای دانشگاه پهلوی، شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی که زیر ریاست عالیه علیاحضرت شهبانو قرار دارند و فعالیت‌های برنامه‌ریزی و بودجه دارند، در این سمینار شرکت کردند. این سمینار که با همکاری سازمان برنامه و بودجه و وزارتخانه‌ها و سازمان‌های وابسته تشکیل شده است، برای سه روز ادامه خواهد یافت و درباره مفاهیم برنامه‌ریزی، طرح‌ریزی و بودجه‌ریزی، درمان و رفاه در برنامه پنجم عمرانی، نظام بودجه ایران، قانون برنامه و بودجه کشور و مؤسسات عمومی عامل‌المنفعه، دستورالعمل تهیه و تنظیم بودجه گفتگو و تبادل نظر خواهد شد.

۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ گفتگوهای سه جانبه ایران- شوروی و آلمان غربی پیرامون صدور سالانه ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز ایران به آلمان به فاز نهایی رسید. در روزهای آینده این طرح در مسکو مورد آخرین بررسی‌ها قرار گرفت و طرح مقدماتی آن نیز به زودی آماده امضاء می‌شود. به موجب این طرح، ایران هر سال ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز خود را در مرز آستارا به حساب آلمان غربی تحویل شوروی می‌دهد. شوروی بر اساس توافق خاصی که با آلمان غربی کرده است، معادل همین مقدار گاز یا با کسر مقداری گاز – بابت هزینه حق‌العبور- از منطقه غرب خود در مرز آلمان غربی تحویل شرکت رورگاز آلمان می‌دهد. طرف ایران در این معامله از همه لحاظ از جمله از لحاظ قیمت با آلمانی‌ها طرف هستند. در حقیقت آلمانی‌ها از یک طرف با ایران تماس مستقیم خواهند داشت، از جانب دیگر با شوروی. در کلیات قرارداد نیز هر سه طرف به یکدیگر روی نقطه نظرهای مشترک، توافق‌های مشترک خواهند کرد. آنچه باعث طولانی شدن مذاکرات سه جانبه شده، همین توافق‌های دوجانبه و سه جانبه قضیه بود. قیمت گاز ایران بر اساس قیمت گاز در جهان تعیین و وصول می‌شود. این قیمت الزاماً وابستگی به قیمت گاز شوروی نخواهد داشت. اگر چه هر یک بر دیگری اثر خواهند گذارد. آلمانی‌ها کوشش دارند گاز تحویلی دو برابر حد توافق شده قبلی یعنی ۲۶ میلیارد متر مکعب باشد. اگر پیاده شدن این طرح مورد موافقت قرار گیرد برای اولین بار لوله‌ای باید کار گذاشته شود که در جهان نمونه است. پیش‌بینی می‌شود اگر مقدمات کار آماده گردد و در تأمین مواد اولیه تأخیری پیش نیاید بهره‌برداری از این خط در برنامه ششم آغاز خواهد شد.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر سناتور مک گاورن را به پیشگاه همایونی پذیرفتند. سناتور مک گاورن که از سناتورهای متنفذ آمریکایی است و کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا بود. سفیر آمریکا در این باریابی در تهران همراهی می‌شد.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو چند باله از گروه باله اشتوتگارت در تالار رودکی اجرا شد. اعلیحضرتین ساعت بیست و یک به تالار رودکی تشریف‌فرما شدند و مورد پیشباز قرار گرفتند. چند لحظه بعد گروه باله اشتوتگارت به ترتیب «ورق بازی» بر اساس موسیقی ایگور استراینسکی با طراحی جان کران، «کومه» بر اساس موسیقی کلود دبوسی با طراحی جان کران، «کوولون تاریز» با طراحی کلن تتلی و بر اساس موسیقی فرانسیس پولنک را به روی صحنه آوردند. در این نمایش والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی و والاحضرت پری‌سیما، وزیر امور خارجه، وزیر فرهنگ و هنر، چند تن از وزیران و ژنرال آجودان شاهنشاه، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و شماری از پایوران مملکتی و گروهی از علاقمندان با بانوان‌شان حضور داشتند.

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ نخستین سمپوزیوم سازمان محیط زیست شرکت‌های بین‌المللی نفت «ایپیکا» در حضور والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی در شرکت مل نفت ایران گشایش یافت. در این نشست دکتر منوچهر اقبال و چند تن از وزرا و موریس استرانک رئیس سازمان جهانی محیط زیست و شماری از کارشناسان ایرانی و خارجی شرکت داشتند. در آیین گشایش سمپوزیوم، والاحضرت بنا به درخواست دکتر اقبال نشست را با سخنان خود افتتاح کردند و پس از پیشگفتاری پیرامون اهمیت کنفرانس استکهلم و سپارش‌های این کنفرانس گفتند:[۸] ایجاد سازمان جهانی حفاظت محیط زیست شرکت‌های بین‌المللی نفت (ایپیکا) و برگزاری این سمپوزیوم هر دو از نتایج کنفرانس استکهلم بشمار می‌رود. «ایپیکا» جواب صنعت نفت به کنفرانس استکهلم بود. به نظر من برگزاری این سمپوزیوم طی سه روز آینده به منظور ایجاد زمینه جهت تبادل نظر و مرور در مسائل محیطی مبتلا به صنعت نفت چه از دید این صنعت و چه از دید مل متحد و سازمان‌های بین‌المللی دیگر تشکیل می‌شود. والاحضرت در زمینه کارهای اجرایی ایران گفتند: تحت توجهات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، در ایران ما یک سیاست قاطع و عملی را جهت حفظ محیط زیست تعقیب می‌کنیم. ما تشویق همکاری بین‌المللی را در این زمینه منظور داشته‌ایم و از این رو با خوشوقتی خاص از این برداشت عملی در سطح بین‌المللی استقبال می‌کنیم. در ایران، ما جنگل‌ها، مراتع و منابعی آبی را به منظور تأمین پایه‌های قانونی مناسب برای توسعه برنامه‌های مدیریت و تحقیق که لازمه ارتقاء و بهسازی این منابع حیاتی می‌باشد ملی نموده‌ایم. هشت میلیون هکتار به عنوان مناطق حفاظت شده بوجود آورده‌ایم که در آن اغلب نمونه‌های اکوسیستم‌های خاص این سرزمین نگاهداری و حفاظت می‌شود. در داخل تشکیلات دولتی هم اکنون سازمان حفاظت محیط را به منظور هماهنگی و تشویق اقدامات اصولی در زمینه مدیریت و بهسازی محیط زیست بوجود آورده‌ایم. برای خود من این امتیاز حاصل بوده که ایجاد دشت ارژن به عنوان منطقه حفاظت شده بین‌المللی و همچنین برقراری جایزه پهلوی محیط زیست سالانه را در اجتماع محیط استکهلم اعلام دارم. سازمان در حال حاضر سرگرم اجرای یک بررسی مشترک با برنامه محیط سازمان ملل در زمینه آلودگی آب‌های گرم که در جزیره هرمز در خلیج فارس متمرکز است می‌باشد. ...

۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴ دکتر عمرانی مدیر عامل سازمان بیمه‌های اجتماعی یادآور شد که در درازای برنامه پنجم باید ۶ میلیون نفر دیگر از گروه‌های مختلف اجتماعی زیر پوشش تأمین اجتماعی قرار بگیرند. بر پایه برنامه‌ای که تهیه شده، در سال جاری و پس از تصویب قانون تأمین اجتماعی،[۹] قریب ۲ ملیون نفر از گروه‌های مختلف از بیمه‌های اجتماعی بهره مند خواهند شد. وی افزود، در ماه‌های پایانی سال ۱۳۵۳ خورشیدی، شمار کارگران و افراد خانواده بیمه شده آن‌ها از مرز ۵ میلیون گذشت و به ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بالغ شد. با تصویب قانون تأمین اجتماعی، بیمه شدگان کارگر هم می‌توانند با پرداخت فرانشیز به هر پزشک یا مؤسسه درمانی که تمایل داشته باشند مراجعه کنند و هم می‌توانند بدون پراخت فرانشیز برای معاینه‌های درمانی به مؤسسات درمانی موجود سازمان بیمه‌های اجتماعی رجوع کنند. طبق قانون جدید، به بیمه شده زن کمک بارداری پرداخت خواهد شد. به این معنی که بیمه شده زن در صورتی که ظرف یک سال پیش از زایمان حق بیمه ۶۰ روز کار را پرداخت کرده باشد می‌تواند به شرط عدم اشتغال به کار از کمک بارداری استفاده کند. میزان این کمک دو سوم آخرین مزد یا حقوق بیمه شده است و بیمه شده زن یا همسر بیمه شده مرد از کمک‌هایی از قبیل لباس نوزاد، شیر خشک (در صورت نبود شیر مادر) و غیره استفاده خواهد کرد.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ بامدادان دکتر عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی به پیشگاه همایونی در کاخ نیاوران باریافت. در این باریابی دکتر سمیعی حمید زاهدی رییس جدید سازمان جدید سنجش آموزش کشور، محمد جعفر جد بابایی را به سمت رییس دانشگاه جدید بنیاد شده بلوچستان، فریدون معتمد وزیری را به سمت رییس دانشگاه کرمانشاه که به تازگی بنیاد نهاده شده، محمدعلی فقیه رییس دانشگاه آذرآبادگان و محمدعلی میرزایی را به سمت رییس دانشگاه جدید گشایش یافته کرمان را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر شناساند.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر الویس ایندرا رئیس مجلس چکسلواکی را به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی سفیر چکسلواکی نیز افتخار همراهی الویس ایندرا را داشت.

۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ ساختمان سه سد جدید امسال آغاز می‌شود. بررسی‌های پایانی در زمینه بهره برداری از آب‌های زیر زمینی در شهرهای چون اسفراین، چوین، رودبار، جیرفت، شاه زند اراک، چهار محال بختیاری، دزفول، اندیمشک، اسدآباد و مهران. ادامه عملیات برنشاندن (نصب) دستگاه‌های دگرگون ساختن آب شور به آب شیرین در جزیره کیش و بندر بوشهر در سال ۱۳۵۴ به پایان خواهد رسید. کندن چاه‌های ژرف پیرامون سد وشمگیر برای تامین کمبود آب سطحی در این منطقه در این سال، وزارت نیرو برنامه آب رسانی زیر سدهای شهبانو فرح، سد وشمگیر، محمدرضا شاه پهلوی، کورش کبیر، شاهپور اول، شاه عباس کبیر، رضا شاه کبیر، و هم چنین در دشت قزوین، جیرفت، دشت ذهاب، سومار و میناب را ادامه خواهد داد. در سال ۱۳۵۴ شبکه‌های آبیاری زمین‌های زیر سد لار و زمین‌های رضاییه، شاهپور، مریوان، مارون، شبانکاره و کازرون آغاز خواهد شد. برای فراهم ساختن نیازهای آب کشور در سال ۱۳۵۴ ۳۰ میلیارد ریال هزینه خواهد شد. ساختمان سد جیرفت و سد بزرگ نادر شاه بر روی رودخانه کارون در دست بررسی است.

مصاحبه آریامهر شاهنشاه ایران با خبرنگار یونایتدپرس

آریامهر شاهنشاه ایران در مصاحبه با خبرنگار یونایتدپرس
گروه بررسی مسایل ایران در پیشگاه شهبانو
IranShareHolderBabcockWilcoxFarvardin1354.jpg

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه در این مصاحبه که در تهران انجام گرفت فرمودند:[۱۰] چنانچه ارزش دلار همچنان تنزل یابد، ایران احتمالاً روی پرداخت قیمت نفت خود با ارزهای دیگر – به جای دلار- پافشاری خواهد کرد. شاهنشاه به هنگام این مصاحبه، در کاخ نیاوران، پیرامون مسائل گوناگون، از نفت گرفته تا هندوچین، نیز صحبت فرمودند. معظم‌له اظهار داشتند که اعتبار آمریکا نزد متحدانش الزاماً با سیاست جاری ایالات متحده در هندوچین لطمه ندیده است. در پاسخ دیگر، شاهنشاه یکدندگی اسرائیل را که منجر به شکست مأموریت صلح اخیر هنری کیسینجر وزیر خارجه آمریکا در خاورمیانه شد، مورد سرزنش قرار دادند. خبرگزار یونایتدپرس همچنین می‌نویسد: شاهنشاه، رهبر دومین کشور بزرگ صادر کننده نفت در جهان پیرامون نفت چنین گفتند: «شما (در غرب) در یک یا دو سال اخیر، دارای تورمی بین ۱۳ تا ۱۵ و تا حداکثر ۲۷ درصد بوده‌اید. در حالی که باید دانست، قیمت نفت، فقط دو درصد از این تورم را موجب شده است. اما شما کالاهای «صادراتی» خود را با قیمتی ۳۵ درصد بیشتر و در بعضی موارد حتی بیشتر از این میزان به ما فروخته‌اید. برخی از لوازم یدکی ۵۰ درصد و حتی سیصد درصد بیشتر برای ما هزینه دارد. به همین سبب، باید بپذیریم که این اصل در مورد مواد خام و نفت نیز صادق است. شاهنشاه در مورد پاسخ یک پرسش دیگر نماینده خبرگزاری معتبر یونایتدپرس فرمودند: چنانچه کنفرانس پاریس در تابستان آینده نتواند منجر به حصول تفاهم بین کشورهای تولید کننده و مصرف کننده نفت شود، کشورهای غربی قیمت کالاهای خود را افزایش خواهند یا نرخ تورم را همچنان نگاه خواهند داشت که در آن صورت ما نیز با افزایش قیمت نفت خویش از خود دفاع خواهیم کرد. ...

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پس از نیم روز ۴۳ تن از هموندان شورای مرکزی گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت را در کاخ نیاوران پذیرفتند. هموندان شورای مرکزی رییس دانشگاه‌های ایران، هموندان دفتر هماهنگی و رییس کمیته‌های گروه بررسی مسایل ایران می‌باشند به پیشگاه علیاحضرت باریافتند و به علیاحضرت شناسانده شدند. آنگاه هوشنگ نهاوندی رییس گروه گزارشی از فعالیت گروه را به آگاهی رساند. پس از شنیدن گزارش، علیاحضرت شهبانو بیاناتی ایراد فرمودند:[۱۱]

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت ولایتعهد ریاست سازمان ملی پیشاهنگی را به عهده می‌گیرند. نخستین نشست علنی مجلس سنا پس از تعطیلات نوروزی برگزار شد و در آن رئیس مجلس سنا سخنانی به مناسبت بیست و یکم فروردین ایراد کرد. جلسه علنی مجلس سنا ساعت ۱۰ بامداد به ریاست آقای مهندس شریف امامی تشکیل گردید و در آن ۶ لایحه دولت مطرح و به تصویب رسید. در نشست امروز سنا، آقای بطحایی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه اصلاح ماده اول قانون سازمان پیش‌آهنگی ایران را تقدیم کرد. بر پایه این اصلاح ریاست عالی سازمان ملی پیش‌آهنگی ایران با والاحضرت همایون ولایتعهد خواهد بود.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ بامدادان نشست رییس‌های جدید پنج فدراسیون ورزشی در دفتر والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی ریاست عالیه کمیته ملی المپیک ایران برگزار شد. در این نشست تیمسار سپهبد حجت کاشانی معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان تربیت بدنی و هم چنین مهندس اصغر پیروی دبیر کل کمیته ملی المپیک ایران از باشندگان بودند. مهمترین مسله‌ای که مورد بررسی و تصویب قرار گرفت، پشتیابی از هموندی جمهوری خلق چین در کمیته بین المللی المپیک بود بدین روی نشست کمیته بین المللی المپیک در ماه آینده در شهر لوزان سویس برگزار خواهد شد.

۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام داشت که دولت شاهنشاهی ایران و کمپانی نامی ببکاک اند ویلکاکس (انگلیس)[۱۲] یک یادداشت تفاهم برای فروش ۲۵٫۰۲ درصد از سهام موسسه ببکاک اند ویلکاکس (آلمان غربی) به ایران دستینه کردند. این سهام که بهای کل فروش آن ۱۷۸٫۳ میلیون مارک اعلام شده است به موسسه ببکاک اند ویلکاکس انگلیس تعلق دارد. این موسسه یکی از پر آوازه‌ترین سازندگان کارخانجات مولد برق و سایر تجهیزات صنعتی رابطه گسترده‌ای با ایران داشته و انتظار دارد که مشارکت با ایران به گسترش بیشتر این روابط بیانجامد. این موسسه در اجرای برنامه‌های وسیع صنعتی ایران که بالاترین رشد اقتصادی جهان را داراست مورد نیاز روزافزون می‌باشد.

AssassinationMajorNorouziGuardArymaherUniversityEsfand1354a.jpg

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ نهانگاه تروریست‌هایی که سروان یداله نوروزی پلیس شهربانی و سرپرست گارد انتظامی دانشگاه صنعتی آریامهر را به قتل رساندند با کوشش ماموران شناخته شد. به گفته مقامات مسئول در این نهانگاه ۱۲ دستگاه بمب، مقداری بطری حاوی مواد آتش‌زا، تعدادی اوراق مضرّه تبلیغاتی و دستگاه پلی کپی به دست آمده است. مأمورین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده‌اند که چریک‌های فدایی این خانه را که در نارمک و نزدیک خانه سرگرد شهید، نوروزی قرار دارد، اجاره کرده بودند. هدف آن‌ها این بود که بی درنگ پس از آنکه سرگرد نوروزی را کشتند بتوانند در جایی پنهان شوند. شوربختانه، آن‌ها در نقشه خود موفق شدند و سرگرد نوروزی را در ۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۳، هنگامی که از خانه‌اش خارج می‌شد به قتل رساندند و خود را شتابان به این خانه رسانده بودند. تروریست‌های چریک فدایی هم چنین از این خانه به عنوان مرکز عملیات خرابکارانه و غیرقانونی شان استفاده می‌کردند. به قرار اطلاع هویت سه نفر دانشجوی دیگر کشف شده و مأمورین اینکه در تعقیب آن‌ها هستند.[۱۳] در این روز در تیراندازی به سوی ماموران از سوی تروریست‌های چریک فدایی یکی از آنها به نام محمد معصوم خانی زخمی شد.

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ بر پایه دو قرارداد که روز پنجشنبه ۲۱ فروردین ماه در مسکو دستینه شد، آلمان از ایران سالانه ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز خریداری کرد که شرکت ملی گاز ایران متعهد است از پنج سال دیگر آن را در مرز آستارا به شوروی به حساب آلمان تحول دهد. در برابر شوروی بر اساس ضوابط و شرایطی که در مقاوله‌نامه دو سویه پیش‌بینی شده بهای گاز را مستقیماً از آلمان دریافت می‌دارد. برای تعیین قیمت روز موادی گنجانده شده است که به موازات تغییرات قیمت سوخت در جهان، قیمت گاز ایران به آلمان هم تغییر کند. این مواد روشن‌تر و گویاتر از موادی است که هم اکنون در قرارداد فروش گاز ایران به شوروی وجود دارد. ایران از این معامله سالانه مبالغی بیش از فروش گاز به شوروی به دست می‌آورد. قرارداد دیگر یک قرارداد سه جانبه بین ایران و آلمان و شوروی است. در قرار سه جانبه وظایف هر یک از سه کشور در انتقال گاز ایران به آلمان روشن شده است. ایران ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز را در مرز آستارا به شوروی تحویل می‌دهد. شوروی همین مقدار گاز را از منبع عظیم غرب خود، از راه کشورهای اروپای شرقی در مرز آلمان به آلمانی‌ها تحویل خواهد داد. در این مورد هیچ نوع مسئولیتی متوجه ایران نیست. در حقیقت، ایران مسئولیت و اجرای طرح عظیم احداث خط دوم لوله گاز را در داخل کشور از جنوب تا آستارا را رأساً به عهده می‌گیرد. در این زمنیه آلمان و شوروی نقش کمک خواهند داشت و قیمت گاز طوری تعیین شده است که استهلاک مطلوب سرمایه‌گذاری برای خط دوم در مدت معقول ممکن باشد. آنچه ایران در احداث خط دوم احتیاج مبرم دارد، ورق آهن برای ساختن لوله و کمپرسورهای عظیم برای پمپاژ کردن گاز می‌باشد. پیش‌بینی می‌شود که در تأمین این مواد آلمان و شوروی تعهداتی به عهده گرفته باشند. شوروی به نوبه خود با تحویل گرفتن گاز ایران در مرز آستارا مجبور است همین مقدار گاز را از منطقه غرب کشور خود، با لوله‌های موجود یا لوله‌های جدید، از راه اروپای شرقی به آلمان تحویل دهد. این کار برای شوروی دو فایده مهم دارد. اول آنکه سوخت منطقه قفقاز و حتی مناطق مرکزی به سوخت بسیار زیادی احتیاج دارند تأمین می‌شود. درحال حاضر یک شبکه عظیم گاز در همین مناطق وجود دارد که سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ایران را به مصر می‌رساند. شوروی مکرر از ایران خواستار احداث لوله دوم بوده و حال با این برنامه به اصل موضوع که سوخت باشد می‌رسد. آلمان از تمام این مراحل فقط خریدار گاز است که در مقابل دریافت گاز وجوه لازم را به ایران و شوروی پرداخت می‌کند. آلمان بهای گاز را معادل بهای رایج در اروپا می‌پردازد. در حیققت گازی که آلمان در مرز جنوبی خود دریافت می‌دارد همان بهایی است که هم اکنون در مرز شمالی می‌پردازد با احتساب حمل آن از شمال به جنوب کشور.

PrinceAshrafPahlaviShirazWomenOrganization1354.jpg

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران، بعد از نبم روز پنجشنبه (سومین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان ایران، سال جهانی زن را در شیراز گشودند و از نمایشگاه کارهای دستی زنان مراکز رفاه خانواده این استان دیدن کردند. والاحضرت در نطق گشایش سومین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان که مسائل و مشکلات زنان استان فارس را مورد گفتگو و تبادل نظر قرار می‌دهد، زنان را به مشارکت بیشتر در فعالیت‌های اجتماعی دعوت کردند. والاحضرت رستاخیز ملی ایران را نهضت گسترده و فرصتی یکتا و استثنایی برای تجهیز تمام نیروهای ملت خواندند. والاحضرت همچنین گفتند: «باید امکان‌های بالقوه زنان ایران را به حرکت درآوریم. باید با تأمین آموزش و پرورش مطلوب، زنان را برای کار و فعالیت در مقیاس انقلاب شاه و ملت آماده کنیم. آهنگ حرکت انقلاب سریع است و ما نیز باید شتاب کنیم تا در صفوف اول رستاخیز ایران قرار گیریم». والاحضرت سپس لزوم گسترش برنامه‌های سازمان زنان ایران را در سطح روستاها یادآور شدند و به طرح سوادآموزی تابعی که بوسیله سازمان زنان ایران در ساوه اجرا شده اشاره کردند. والاحضرت در قسمتی از بیانات شان فرمودند: «توده‌های زنان ایران هنوز از یک زندگی فعال و بارور اجتماعی واقتصادی بدورند. هنوزبسیاری ازمردان و زنان کشور ماه به اهمیت نقش زن واقف نیستند و به ضرورت تساوی حقوق زن و مرد اعتقاد چندانی ندارند.» در همین نشست، خانم مهناز افخمی دیبر کل سازمان زنان ایران نیز به برنامه‌های این سازمان در طول سال جهانی زن اشاره کرد و گفت: « در سمینارهای منطقه‌ای ضمن تجهیز نیروهای محلی، مسائل و مشکلات زنان هر منطقه مورد بررسی قرار می‌گیرد و نتایج حاصل از این سمینارها زمینه‌های اساسی برای برنامه‌ریزی‌های آینده سازمان زنان خواهد بود. سمینار سازمان زنان در شیراز امروز به کار خود پایان می‌دهد و نتایج حاصل از بحث‌ها و بررسی‌های ۸۱ نفر از محققان، اندیشمندان و دبیران شعب سازمان زنان ایران در یک قطعنامه منتشر می‌شود. سازمان زنان فارس بیست شعبه در استان فارس دارد و هشت هزار نفر از خدمات رفاهی این مراکز برخوردار می‌شوند. با ساختمان مرکز رفاه خانواده جدیدی که در روز ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ والاحضرت کلنگ آن را در یکی از محلات پر جمعیت شیراز به زمین زدند هر ماه دو هزار نفر می‌توانند از کلاس‌های حرفه‌ای و سوادآموزی، بهداشت و تنظیم خانواده، واحد حقوقی و مهد کودک آن استفاده کنند.

۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ یک هیئت آلمانی به ریاست آقای «لوش» معاون همکاری‌های بین‌المللی وزارت تحقیقات جمهوری فدرال آلمان به تهران وارد شد و در فرودگاه مهرآباد یایوران ایرانی و همچنین نمایندگان سیاسی آلمان در تهران به پیشباز هیات آلمانی آمدند. این هیئت عالی‌رتبه قرار است برای یک هفته در ایران با مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران گفتگوهایی انجام دهند و پیش بینی می‌شود که این گفت و گوها به بسته شدن چند موافقت‌نامه برای همکاری‌های علمی و فنی و همچنین استفاده صلح‌جویانه از انرژی اتمی میان دو کشور بیانجامد. قرار است دکتر اکبر اعتماد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که هم اکنون در اروپا بسر می‌برد، امشب به تهران بازگردد و گفتگوهای هیئت آلمانی با ایران از فردا شروع شود.

پروژه‌های صنعتی و اقتصادی برای سیستان و بلوچستان

ShanshahAryamehrFinanceMinisterNorway1354.jpg
شهبانو ریاست عالی شورای عالی معماری و شهرسازی
TerroristCherikFadaiiQhazvin23Farvardin1354.jpg
نشست هیات امنای دانشگاه رضا شاه کبیر
باریابی هموندان شورای عالی انتقال خون به پیشگاه شهبانو
ShahbanouWorld Congress of the International Union of Local Organizations and Municipalities1354.jpg
باریابی معاون پرزیدنت مالی به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران

۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۴ ده‌ها طرح صنعتی و اقتصادی در سیستان و بلوچستان به اجرا در می‌آید. دولت دو میلیارد ریال برای اجرای یک سلسله طرح‌های صنعتی و اقتصادی در سیستان و بلوچستان خرج خواهد کرد و همزمان با این تلاش وسیع که چهره اقتصادی این استان را دگرگون خواهد ساخت، ده‌ها میلیارد ریال دیگر از سوی بخش خصوصی در این استان سرمایه‌گذاری خواهد شد. دکتر فریدون مهدوی وزیر بازرگانی که در رأس هیئتی برای بررسی نیازهای اقتصادی سیستان و بلوچستان به این منطقه سفر کرده بود، به تهران بازگشت. وی از ماه گذشته از سوی نخست‌وزیر مأمور شده است که تهیه و اجرای طرح‌های اساسی دگرگون کننده اقتصاد این استان را زیر نظر بگیرد. از جمله طرح‌هایی که قرار است در سیستان و بلوچستان اجرا شود، یک مجتمع بزرگ کارخانه تولیدی است. این مجتمع شامل یازده کارخانه خواهد بود و در آن‌ها کفش پلاستیک، ملامین، لاستیک، دستکش و انواع چرم تولید می‌شود. بهره‌برداری از این مجتمع در همین سال آغاز خواهد شد. همچنین دو کارخانه نان ماشینی در ایرانشهر و زابل، شش سردخانه ، یک کارخانه آرد در این استان ساخته می‌شود. در چابهار یک اسکله موقت احداث می‌شود تا کار حمل و نقل کالا را به این منطقه آسان کند. برای تأمین نیازهای ساختمانی در استان، کارخانه‌های تولید آجر، ماسه، آهک، گچ و مصالح پیش ساخته بکار می‌افتند. در این استان چند انبار بزرگ ساخته خواهد شد. ده فروشگاه از سوی سازمان تعاون مصرف شهر و روستا بوجود می‌آید. پنجاه دستگاه وانت و کامیون در یک شرکت حمل و نقل بکار می‌افتند. دولت تصمیم دارد قیمت کالاهای ضروری که در این استان عرضه می‌شود، حتی ارزان‌تر از تهران باشد.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر پیش از نیم روز آقای پرکلیپ وزیر دارایی نروژ را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی آقای هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی افتخار بودن را داشت. اریک بیلکا» وزیر امور خارجه اتریش، پس از دیدار و گفتگو با مقامات تهران، به آگاهی رساند که اتریش بخشی از گاز صادراتی ایران را خواهد خرید. «بیلکا» که پس از دیدار با همتای ایرانی خود، عباسعلی خلعتبری، با خبرنگاران به مصاحبه نشسته بود، همچنین گفت: دلیلی نمی‌بیند که کشورش خواهان خرید کالاهای صنعتی ایران نباشد. او همچنین روشن ساخت که حجم معاملات ایران و اتریش به زودی به دو برابر خواهد رسید. «بیلکا» در سه روز گذشته با خلعتبری وزیر خارجه، مهندس منصور روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و فریدون مهدوی وزیر بازرگانی پیرامون گسترش روابط تجاری دو کشور گفتگو کرده است. هم چنین در روز ۲۶ فروردین ماه با دکتر منوچهر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران نیز دیدار نمود. «بیلکا» و بانو نیمروز ۲۷ فروردین ماه پس از یک دیدار رسمی چهار روزه تهران را ترک گفت.

۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو در یک نشست دو ساعت و نیمه با هموندان شورای عالی معماری و شهرسازی تأکید کردند که مسئولین باید امکانات و تسهیلات ارزان قیمت برای تفریح عموم فراهم کنند. علیاحضرت شهبانو در همین نشست با تأکید اهمیت مسئله شهرسازی و معماری ایرانی، به بهبود وضع اقتصادی مملکت و انجام برنامه‌های مختلف نیز اشاره کردند و فرمودند:[۱۴] «ما هم اکنون نیز محل‌های دست نخورده طبیعی بسیار داریم. یک مطالعه مختصر نشان می‌دهد که در گذشته بدون داشتن طرح و نقشه هماهنگ و حساب شده هر چه توانسته‌اند خراب کرده‌اند و به جایش ساختمان‌های نو ولی اکثراً نامتناسب و ناهماهنگ با سایر ارزش‌های اجتماعی و سنتی بنا کرده‌اند، در صورتی که باید بر برنامه‌های نوسازی بخصوص نوسازی مناطق مختلف کشور، از سلیقه متخصصین محلی و بومی استفاده شود تا طرح‌های مختلف صنعتی، کشاورزی، خانه‌سازی و غیره بطور هماهنگ و بدون آنکه به محیط زیست سالم و زیبا صدمه وارد کند، پیاده گردد»

۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴ بامداد روز یکشنبه مامورین برای دستگیری چهار تن از تروریست‌های چریک فدایی خانه تیمی آنان را در قزوین محاصره کردند.[۱۵] تروریست‌های چریک به سوی ماموران از داخل خانه تیراندازی کردند و مامورین ناگزیر به تیراندازی متقابل شدند. در این زد و خورد دو تن از تروریست‌ها به نام خشایار سنجری و منصور فرشیدی نابود شدند و دو تروریست دیگر محمود نمازی و انوشیروان لطفی زخمی شدند. از این گروه تروریست هموند سازمان چریک‌های فدایی چهار قبضه فشنگ، مواد منفجره و اعلامیه‌های ضد ایران و دولت شاهنشاهی به دست آمد. هم چنین آشکار شد که این قاتلان در کشتن سروان شهربانی علینقی نیک طبع در زمستان ۱۳۵۳ دست داشته‌اند. از نهانگاه این دانشجویان هموند کنفدراسیون دانشجویی، هم چنین انبوهی از اسناد و مدارک مضره و جعلی پیدا شد. رهبری این گروه تروریست را خشایار سنجری به گردن داشت که از سه سال پیش متواری بود و به کارهای تروریستی و خرابکاری خود ادامه می‌داد.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ نیم روز «اریک بیلکا» وزیر خارجه اتریش و بانو در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوبار یافت. وزیرخارجه اتریش و بانو ناهار را در پیشگاه اعلیحضرتین خوردند. در این باریابی، عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران نیز حضور داشت. وزیر امورخارجه اتریش که دیشب برای یک بازدید رسمی چهار روزه از ایران وارد تهران شد، بامداد امروز در آرامگاه رضاشاه کبیر تاج گل بر مزار بنیانگذار ایران نوین نهاد و ادای احترام کرد. امشب از سوی خلعتبری میهمانی شامی به افتخار «بیلکا» در کاخ وزارت امورخارجه برگزار خواهد شد و قرار است «بیلکا»، همزمان با اقامت در تهران، چند دور گفت و گو با خلعتبری وزیر امور خارجه و همچنین وزیران کشاورزی و منابع طبیعی و بازرگانی انجام دهد. در این سفر، «اریک بیلکا» را دکتر «لودویک اشتاینر» مدیر کل سیاسی وزارت خارجه اتریش، «اتوکاستشر» رئیس صنعت، «هانس ایگلر» رئیس اتحادیه صنایع، «هارولدو اوریک» رئیس دفتر وزیر خارجه و «فردریک کلیسنر» رئیس قسمت تجارت خارجی در اتاق صنایع، همراهی می‌کنند.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ دومین نشست هیات امنای دانشگاه رضا شاه کبیر پس از نیم روز در دفتر امیراسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی و رییس هیات امنای دانشگاه در کاخ سعدآباد برگزار شد. در این نشست دکتر عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی و سرپرست دانشگاه رضا شاه کبیر گزارشی پیرامون کارهای انجام شده به هیات امنا داد. در این نشست درباره بودجه سال ۱۳۵۴ ، آیین نامه‌های داخلی و طرح جامع دانشگاه گفتگو شد و تصمیم‌های بایسته گرفته شد.

۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴ پیشه‌وران، افراد صنفی با پرداخت مبلغی حق بیمه از بیمه‌های بازنشستگی، درمان و از کارافتادگی استفاده خواهند کرد. پروژه برخورداری پیشه‌وران، اصناف و صاحبان حرفه‌های آزاد از بیمه‌های اجتماعی و درمانی در دست تهیه است. بر اساس این طرح بیش از یک میلیون نفر کاسب و افراد خانوده‌شان تحت ضوابطی بوسیله وزارت رفاه اجتماعی زیر پوشش بیمه‌های اجتماعی قرار خواهند گرفت. دکتر حیدر قلی عمرانی مدیر عامل سازمان بیمه‌های اجتماعی در این مورد گفت، هم اکنون گفتگوهایی برای تهیه ضوابط و طرح بیمه پیشه‌وران و افراد خانواده آنان بین سازمان بیمه‌های اجتماعی و اتاق اصناف در جریان است. وی توضیح داد با توجه به اینکه پیشه‌وران دارای کارفرما نیستند، در تهیه طرح یاد شده تعیین میزان حق بیمه و نحوه پرداخت آن یکی از مسائل مهم است و طبق مقررات سازمان بیمه‌های اجتماعی ۳ درصد حق بیمه از طرف دولت و ۷ درصد از طرف بیمه شده و بقیه آن از طرف کارفرما پرداخت می‌شود و چون افراد صنفی دارای کارفرما نیستند باید مبلغ بیشتری بابت حقوق بیمه پرداخت کنند. وی اضافه کرد، در طرح مزبور ترتیبی داده خواهد شد که پیشه‌وران از مزایای بازنشستگی، مستمری از کار افتادگی و درمان و مزایای دیگر بیمه‌های اجتماعی استفاده کنند.

۲۵ فروردین ماه ۱۳۵۴ پیش از نیمروز هموندان شورای عالی سازمان ملی انتقال خون، در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران بار یافتند. دکتر شیخ‌الاسلام زاده وزیر رفاه اجتماعی، دکتر سمیعی وزیر علوم، پروفسور پویان وزیر بهداری و تیمسار سپهبد دکتر ایادی از باشندگان این نشست بودند. مدیر عاملی سازمان در گزارشی رسا کارهای انجام شده در سال گذشته و چکیده‌ای از آرمان‌های سازمان را درباره راه اندازی یک شبکه ملی خدمات انتقال خون در سطح کشور به آگاهی رسانید. علیاحضرت شهبانو سپارش فرمودند که لازم است هر چه زودتر مراکز منطقه‌ای انتقال خون وابسته به این سازمان در مرکز استان‌ها و شهرستان‌های بزرگ دایر شود و برنامه‌های آموزش همگانی در سطحی وسیع اجرا شود. مزایای انتقال خون، معاینات پزشکی پیوسته و آزمایش‌های لابراتواری و بیمه کردن اهدا کنندگان خون و وابستگان آنان در موارد نیاز به خون برای همه روشن شود.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ آمادو بابادیارا معاون ریاست جمهوری کشور آفریقایی مالی در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت و پیامی از سوی رئیس جمهوری مالی به پیشگاه همایونی فراداشت. «بابادیارا» روز دوشنبه وارد شده است.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ در پیشگاه علیاحضرت شهبانوی ایران و با بیانات معظم لها، بیست و دومین کنگره جهانی اتحادیه بین المللی سازمان‌های محلی و شهرداری‌ها در تالار رودکی تهران گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو در آیین گشایش این کنگره فرمودند:[۱۶] .. شما نمایندگان کشورهای مختلف و شهرداری‌ها و سازمان‌های محلی بی شک آگاه‌ترین نمایندگان شهرهای جهان در شناخت و حل مسایل و مشکلات ناشی از توسعه روز افزون شهرنشینی می‌باشید....

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ با ورود والاحضرت شاهدخت فرحناز پهلوی و سرکار علیه خانم فریده دیبا نمایشگاه گل‌آرایی در هتل هیلتون گشایش یافت. این نمایشگاه یک روزه از سوی انجمن دوستداران گل وابسته به انجمن هنر ایکبانای ژاپن به مناسبت ورود خانم کاسومی تشی گاوارا یکی از بزرگ‌ترین استادان گل آرایی دنیا ترتیب یافته است. در این نمایشگاه هفتاد نوع گل آرایی با همکاری خانم‌های ایرانی و ژاپنی به نمایش گزارده شده است.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ وزارت راه و ترابری به آگاهی همگان رسانید که قرارداد ساختمان شاهراه ۶ باندی کرج – قزوین با پیمانکار دستینه شد و پیمانکار می‌باید در درازای دو سال این شاهراه را تحویل دهد. درازای این شاهراه ۹۴ کیلومتر و ۲۲۸ متر است و هزینه آن بالغ بر ۴ میلیارد و ۱۱۹ میلیون و ۵۶۰ هزار ریال می‌باشد. شاهراه، شش خطه (از هر سو سه باند) ساخته خواهد شد و پیمانکار آن تعهد سپرده است که در مدت دو سال این شاهراه را ساخته و تحویل دهد. سخنگوی وزارت راه و ترابری گفت، آسفالت راه سرچشمه به خاتون آباد در کرمان (معادن مس) به درازای ۴۵ کیلومتر و ۷۰۰ متر و پهنای ۱۱ متر که ۴ متر آن شانه‌های جاده خواهد بود آغاز شده است. هزینه ساختمان این جاده ۱۳۱ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۴۱۳ ریال است و پیمانکار می‌باید در ۱۵ ماه این جاده را آماده سازدد.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۴ سناتور «اسپارکمن» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، در میهمانی سفارت ایران در نیویورک، شخصیت والای شاهنشاه آریامهر را ستود و گفت: «بدون شک شاهنشاه آریامهر از بزرگ‌ترین رهبران جان هستند.» سناتور برجسته آمریکایی که در میهمانی اردشیر زاهدی سفیر شاهنشاه آریامهر در ایالات متحده شرکت کرده بود، در پاسخ به سخنان زاهدی، در حضور گروهی از شخصیت‌های آمریکایی و دیپلمات‌های مقیم نیویورک افزود: «کلام رهبر عالی‌قدر ایران، در پاسخ به خبرنگار شبکه تلویزیونی سی بی اس، بسیار ارزشمند بوده است، چه معظم‌له فرمودند» (ایران هیچگاه در تحریم نفت شرکت نخواهد کرد». اسپارکمن آرزو کرد که مردم آمریکا بزودی سعادت استقبال از شاهنشاه آریامهر را داشته باشند. در این میهمانی که به افتخار سناتور اسپارکمن برپا شده بود، اردشیر زاهدی سیاست همه‌جانبه ایران را به رهبری شاهنشاه آریامهر برای میهمانان خود تشریح کرد.

بازدید علیاحضرت شهبانو از کرمانشاه ۲۸ - ۲۷ فروردین ماه

علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز ۲۷ فروردین ماه ۱۳۵۴ برای یک دیدار دو روزه از استان کرمانشاهان، به شهر کرمانشاه تشریف‌فرما شدند.[۱۷] در فرودگاه شهر، بلندپایگان استان ورود شهبانوی ایران را گرامی داشتند و آیین پیشباز رسمی به جای آوردند. علیاحضرت شهبانو سپس از فرودگاه رهسپار مرکز جمعیت خیریه فرح پهلوی، در شهر کرمانشاه شدند. در پهنه شبانه‌روزی جمعیت خیریه فرح پهلوی قائم مقام استاندار و دبیر عامل جمعیت استان با سپاس از مهر شهبانو، کوشش‌های نیکوکاری استان در سال گذشته را در گزارشی به آگاهی رساند و درباره کوشش‌های آینده جمعیت خیریه فرح پهلوی چنین گفت: به زودی یک شبانه‌روزی برای پسران ساخته می‌شود و همچنین ساختمان کانون دیگری نیز برای دختران در برنامه قرار دارد. علیاحضرت شهبانو در دیدار از کوشش‌های نیکوکارانه این استان، شیرخوارگاه تازه کرمانشاه را نیز گشودند. این شیرخوارگاه که مدرن‌ترین شیرخوارگاه شهرستان‌های کشور به حساب می‌آید، با هزینه شخصی یکی از خدمت‌گزاران شهر ساخته شده است. به پاس خیرخواهی این نیکوکار، شیرخوارگاه یاد شده «معتضدی» نام‌گذاری شد. علیاحضرت شهبانو همچنین از بخش‌های گوناگون شبانه‌روزی دیدن فرمودند. در این شبانه‌روزی که زمین ده هزار متری آن را شهبانوی ایران اهدا فرموده‌اند، هم اکنون ۵۶ دختر ۶ تا ۱۸ ساله نگهداری می‌شوند و قرار است کار نگهداری از کودکان بی‌سرپرست باز هم گسترش یابد و چتر حمایت جمعیت خیریه فرح پهلوی شمار بیشتری از کودکان بی‌پناه را دربر گیرد. علیاحضرت شهبانو پس از این دیدار، از کتابخانه شماره ۲ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بازدید فرمودند و سپس از دو مهد کودک، شیرخوارگاه و خانه مسلولین بازدید خواهند فرمود. شامگاه امروز علیاحضرت شهبانو برای دیدار از زیبایی‌های تاریخی بیستون به ۲۰ کیلومتری کرمانشاه تشریف‌فرما می‌شوند. امشب نیز نمایندگان گروه‌های گوناگون مردم به حضور معظم‌لها معرفی خواهند شد. فردا، در دومین روز سفر علیاحضرت شهبانو، بیمارستان شیر و خورشید سرخ شهرک قره‌بلاغ، مرکز توان بخشی و مرکز رفاه خانواده سازمان زنان کرمانشاه مورد بازدید قرار خواهد گرفت. علیاحضرت شهبانو فردا به دیدار خود از کرمانشاه پایان می‌دهند و به تهران باز خواهند گشت.


ShahanshahAryamehrShahbanouElizabeth29Farvardin1354.jpg

۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۴ میهمانی شام از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به افتخار علیاحضرت الیزابت مادر ملکه انگلستان در کاخ نیاوران برگزار شد که در آن خاندان جلیل سلطنت و فرنشینان کشوری شرکت داشتند. مادر علیاحضرت ملکه انگلستان که برای یک بازدید چهار روزه به ایران آمده بودند، ۳۰ فروردین ماه تهران را به سوی لندن ترک کردند. علیاحضرت الیزابت مادر ملکه انگلیس ساعت ۱۱ روز ۲۶ فروردین ماه در کاخ نیاوران با علیاحضرت شهبانو دیدار کردند. از سوی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیز در این روز میهمانی ناهاری به افتخار علیاحضرت ملکه الیزابت مادر ملکه انگلیس در کاخ سعدآباد برگزار شد. در این میهمانی سفیر انگلیس در دربار شاهنشاهی و بانو و گروهی از همراهان مادر ملکه انگلستان و همچنین والاگهر نیلوفر پهلوی و تنی چند از وزیران شرکت داشتند. پیش از نیم روز ملکه الیزابت از مرکز آموزش کودکان عقب‌افتاده جمعیت ملی حمایت کودکان در اوین دیدن کردند. در این مرکز درحال حاضر ۲۵۰ کودک ۱۲ تا ۱۴ ساله عقب‌افتاده به طور شبانه روزی نگهداری می‌شوند و در کارگاه‌های مختلف آموزش حرفه‌ای می‌بینند. مادر ۷۵ ساله ملکه انگلیس در جریان این بازدید، پس از شنیدن گزارشی درباره فعالیت‌های قسمت‌های مختلف، دفتر یادبود مرکز را دستینه کردند. علیاحضرت مادر ملکه انگلیس ۲۹ فروردین ماه همچنین از شیرخوارگاه جمعیت خیریه فرح پهلوی دیدن کردند. در این مرکز ۱۹۴ کودک یک روزه تا چهار ساله بطور شبانه‌روزی نگهداری می‌شوند. در پایان این بازدید، علیاحضرت ملکه الیزابت دفتر یادبود شیرخوارگاه را دستینه کردند. پس از نیمروز ۲۹ فروردین از سوی «سر آنتونی پارسونز» سفیر انگلیس در دربار شاهنشاهی، ضیافتی به افتخار علیاحضرت ملکه مادر انگلیس در باغ سفارت انگلیس ترتیب داده شد که در آن نزدیک به پانصد تن از انگلیسی‌های مقیم ایران شرکت کردند.

علیاحضرت در نشست هیات مدیره جمعیت ملی مبارزه با سرطان
وزیر دارایی کانادا در باریابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر
هیات مدیره هفتمین دوره انجمن ارشیتکت های ایران به پیشگاه علیاحضرت باریافتند

۳۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو ساعت ۱۰ بامداد هیئت مدیره و مدیر عامل جدید جمعیت ملی مبارزه با سرطان را در کاخ نیاوران پذیرفتند.[۱۸] در این نشست که با حضور سرکار علیه بانو فریده دیبا قائم مقام ریاست عالیه و ریاست هیئت مدیره تشکیل شد، نخست گزارش فعالیت‌های جمعیت به آگاهی رسید و مسائل مربوط به آن مورد گفتگو قرار گرفت. علیاحضرت شهبانو سپس به هیئت مدیره جمعیت فرمودند:[۱۹] «هدف جمعیت ملی مبارزه با سرطان نباید ایجاد مراکز درمانی و انجام کارهایی اجرایی مربوط به آن باشد. بلکه باید با برنامه‌ریزی‌های کوتاه مدت و دراز مدت در زمینه‌های گوناگون، به تهیه آمارهای مربوط به مسائل سرطان اقدام نموده و به راهنمایی و آموزش مردم توجه کامل کند و آنان را تشویق نمایند تا به مراکز مبارزه با سرطان مراجعه کنند.

۳۰ فروردین ماه ۱۳۵۴ سمینار بین‌المللی بررسی و ارزیابی برنامه‌های آموزشی و پرورشی زنان روستایی، در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در آمفی تئاتر سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی گشایش یافت. والاحضرت هنگام گشایش این سمینار، سخنانی ایراد کردند که دربرگیرنده نکاتی روشنگر درباره زنان ایران و دنیا است.[۲۰] والاحضرت در این سخنان، با آگاهی و موشکافی هر چه بیشتر، واقعیت‌های تلخ و اندوهباری را که جامعه زن در دنیا با آن‌ها روبرو است، مورد بررسی قرار دادند که این می‌تواند راهنمای شایسته‌ای برای هرگونه ارزیابی و تحقیق و تجربه پیرامون «مسئله زن» در جامعه ما و نیز دیگر جوامع جهان باشد. «ما وارد دومین دهه پیکار جهانی بر ضد بیسوادی شده‌ایم. در همین‌جا بود که ده سال پیش، کنگره جهانی وزیران آموزش و پرورش، به گونه‌ای قاطع، جامعه بین‌المللی را از وسعت و شدت بیسوادی در جهان و لزوم تجهیز مؤثر منابع انسانی، فنی و مالی دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی برای ریشه کن ساختن آن آگاه کرد. امروز، منظور ما ارائه ترازنامه این کوشش‌های دهساله نیست. هر اندازه هم که این کوشش‌ها شایان توجه باشد، «بیسوادی»، همچنان پا برجاست. اگر «درصد« بیسوادی کاهش می‌یابد، شمار مطلق آن همچنان رو به افزایش است و اوضاع رو به وخامت می‌رود. ...

۳۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ پیش از نیمروز شاهنشاه آریامهر آقای جان ترنر وزیر دارایی کانادا را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی آقای هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی افتخار بودن داشت. همچنین پیش از نیمروز شاهنشاه آریامهر آقای هاکسار وزیر مشاور و برنامه‌ریزی هند را به همراه فریدون مهدوی وزیر بازرگانی در کاخ نیاوران به حضور پذیرفتند.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ وزیر علوم و آموزش عالی در یک مصاحبه با رسانه‌های همگانی به آگاهی رساند که به فرمان شاهنشاه آریامهر دانشگاه زنان ایران به نام دانشگاه فرح پهلوی در تهران بنیاد نهاده می‌شود. این دانشگاه که در آستانه راه اندازی است، از اول مهر ماه دانشجو می‌پذیرد، بر اساس اساسنامه ویژه‌ای خواهد بود که به توشیح شاهنشاه آریامهر خواهد رسید. دانشگاه فرج پهلوی که در کنفرانس‌های برنامه‌ریزی مملکت و انقلاب آموزشی رامسر مورد بررسی قرار گرفت، به منظور جبران کمبود نیروی انسانی بنیانگذاری می‌شود و هدف از این بهره‌وری بیشتر از نیروی زنان در زمینه‌های علمی و اجتماعی است. هیئت امناء و رئیس این دانشگاه بزودی انتخاب می‌شوند. وی افزود که رئیس مدرسه عالی دختران کلیه اموال منقول و غیر منقول خود را به دانشگاه در آستانه گشایش فرح پهلوی منتقل کرد و دانشجویان فعلی این مدرسه عالی در دانشگاه که فعلاً در همان محل تأسیس می‌شود ادامه می‌دهند و این دانشگاه سه دانشکده علوم تربیتی خواهد داشت و بتدریج این سه دانشکده تأسیس می‌گردند و رشته‌های مدرسه عالی دختران در آن‌ها ادغام خواهد گردید و رشته جدید مورد نیاز به آن افزوده می‌شود. در مصاحبه صبح امروز دکتر سمیعی، دکتر فاطمی رئیس مدرسه عالی سابق دختران نیز حضور داشت و از خدمات او و همکارانش قدرانی شد.

۳۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو رئیس و هموندان هیئت مدیره هفتمین دوره انجمن آرشیتکت‌های ایران را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این بایابی نخست رئیس انجمن سخنانی درباره توجهات ویژه علیاحضرت شهبانو در تشویق و ترغیب معماران و اثر آن در افزایش ارزش‌های هنر معماری به آگاهی رسانید و سپس چکیده‌ای از فعالیت‌های انجمن دربرگیرنده چاپ ماهنامه خبری، تأسیس دفتر کاریابی، برگزاری میز گرد و دعوت از متخصصین داخلی و خارجی است، به آگاهی رسانید. سپس دبیر انجمن برداشت‌های هیئت مدیره از کوشش‌های یکساله انجمن گزارشی را خواند. آنگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی بیاناتی ایراد فرمودند: [۲۱]

... امروز کشور ما به جایی رسیده است که امکانات آن شاید در کمتر نقطه‌ای از جهان وجود داشته باشد و مسلما نمی‌توان هیچیک از جنبه‌های اجتماعی، هنری و اقتصادی آن را ندیده گرفت. امروز امکانات مالی داریم و از طرفی بکر بودن زمینه برای عرضه کردن کارهای جالب معماری فرصت بسیار مناسبی را فراهم آورده است که باید به بهترین شکل از آن استفاده شود. ...

۳۱ فروردین ماه ۱۳۵۴ ساعت ۱۰ بامداد در آیینی که با بودن آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در خارک برپا گردید، بهره‌برداری از نفتکش آذرپاد آغاز شد. در این آیین که در آن آقای ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، شماری از پایوران کشوری و شرکت ملی نفت ایران حضور داشتند، نفتکش آذرپاد که ساختمان و تکمیل آن از سوی یک کارخانه مهم کشتی‌سازی ژاپن در درازای ۸ ماه انجام یافته است، مورد بازدید قرار گرفت و طراح ساختمان و ناخدای ایرانی کشتی گزارش رسایی پیرامون طراحی و ساختمان و عملکرد آزمایشی کشتی به باشندگان دادند. این نفتکش که گنجایش آن بیش از ۲۳۰ هزار تُن بلند می‌باشد در خطوط بین‌المللی بکار خواهد افتاد. دکتر منوچهر اقبال پس از شنیدن گزارش مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران، اجازه بارگیری کشتی را صادر کرد. مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران در گزارش خود ضمن تشریح مشخصات ساختمان کشتی اضافه کرد، برای حمل سوخت کشتی از بندر ماه شهر به جزیره خارک از این پس به شرکت ملی نفتکش ایران از دو فروند از نفتکش‌های خود به نام‌های « محمدرضا شاه » و « پرژین کماندر » که اخیراً تعمیرات آن‌ها تکمیل و پایان یافته است، عملیات مربوطه را انجام خواهند داد. این عملیات پیشتر از سوی نفتکش‌های کمپانی‌های نفتی هموند کنسرسیوم، انجام می‌شد.

دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا

ولیعهد اسپانیا به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران باریافت
ValiahdRezaPahlaviJuanCarlosTehran31Ordibehesht1354h.jpg
شاهنشاه جایزه دانش آموختگان نیروی هوایی را می دهند

به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز ۳۱ فروردبن ماه شاهزاده «دون خوان کارلوس» و همسرشان شاهزاده صوفیا برای یک بازدید پنج روزه وارد تهران شدند. [۲۲] والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از شاهزاده کارلوس و بانو پیشباز کردند، این نخستین پیشباز رسمی است که ولیعهد ایران از یک شخصیت خارجی انجام می‌دهند. شاهزاده دون خوان کارلوس ولیعهد ۳۷ ساله اسپانیا و شاهزاده صوفی با یک جت اختصاصی به نام « رومرو » یکی از نقاشان بزرگ اسپانیان وارد تهران شدند. در پای پلکان هواپیما والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران از ولیعهد اسپانیا و بانو پیشباز کردند. در فرودگاه مهرآباد آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی و بانو، هرمز قریب و بانو، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری در آیین پیشباز از ولیعهد اسپانیا در فرودگاه بودند که والاحضرت همایون ولیعهد ایران رضا پهلوی آنان را به ولیعهد خوان کارلوس شناساندند.

پس از قرار گرفتن والاحضرت ولیعهد و پرنس خوان کارلوس در جایگاه ویژه، سرود ملی اسپانیا و سپس سلام شاهنشاهی ایران نواخته شد و یازده تیر توپ به سبب سفر رسمی شاهزاده کارلوس و شاهزاده صوفی شلیک شد. آیین احترام نظامی و سان و رژه انجام یافت و سپس والاحضرت همایون ولیعهد به همراه ولیعهد اسپانیا و بانو از فرودگاه مهرآباد رهسپار کاخ سپید سعدآباد شدند.


۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ شرکت هواپیمایی ملی ایران، دارای پنج فروند هواپیمای جمبوجت غول پیکر می‌شود. نخستین جمبوجت ۷۴۷ از نوع (ب-۲۰۰) در مهر ماه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی به ایران واسپرده می‌شود. هر یک از هواپیماهای جمبوجت هما، برای حمل مسافر ۵۵۰ نفر ظرفیت دارد. جمبوجت‌های هما قرار است تا نیمه سال ۵۶ تحویل شوند. هواپیمایی ملی ایران بدین ترتیب دارای ۲۴ فروند «جت» خواهد شد. هم اکنون «هما» پنج فروند جت بوئینگ ۷۲۷ معمولی و چهار فروند جت ۷۳۷ داراست. با توجه به سه فروند «کنکورد» که «هما» سپارش داده است، شمار هواپیماهای هما به ۲۷ فروند خواهد رسید. سخنگوی هما اعلام داشت» جمبوجت‌های خریداری شده هر یک بین ۳۳ تا ۴۰ میلیون دلار قیمت دارد.

۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران، پس از نیم روز آیین سالانه تحصیلی فرماندهی آموزش‌های هوایی در مرکز آموزش‌های هوایی برگزار شد.[۲۳] در این آیین والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی و والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، والاحضرت دون خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا، هویدا نخستوزیر، رؤسای سنا و مجلس شورای ملی، اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، تیمسار ارتشبد خاتم فرمانده نیروی هوایی، تیمسار ارتشبد شفقت جانشین رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، تیمسار هاشمی نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه و رئیس سرای نظامی، تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی، امیر بختیار قائم مقام رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و خانواده افسران حضور داشتند. شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۵ و سی دقیقه با هلیکوپتر به مرکز آموزش‌های هوایی تشریف فرما شدند و مورد استقبال قرار گرفتند و تیمسار سرلشگر جهانبانی جانشین فرمانده آموزش‌های هوایی گزارش نظامی به آگاهی همایونی رساند. آنگاه شاهنشاه از یگان‌های مستقر در میدان سان دیدند و سپس به جایگاه مخصوص تشریففرما شدند. تیمسار سرلشگر جهانبانی جانشین فرمانده آموزشهای هوایی در گزارشی، از سوی افسران، همافران، درجه داران و سایر کارکنان فرماندهی آموزش‌های هوایی از تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر ابراز سپاسگزاری کرد. وی گفت، فرماندهی آموزش‌های هوایی با توجه به این واقعیت که در عصر فضا پیشرفت‌های علمی و تکنولوژی با جهش‌های سریع و مداوم رو به تکامل است، برنامه آموزش خود را ضمن هماهنگی با تکنولوژی جدید و پیشرفته بر مبنای پرورش فکری، روحی و جسمی پرسنل بنا نهاده است تا بتواند با استفاده از جدیدترین وسایل و با پیروی از مدرنترین اصول علمی و فنی، خود را برای انجام مأموریت محوله و رسیدن به هدف های اساسی نیروی هوایی شاهنشاهی آماده نماید. در اجرای این منظور، نهایت تلاش به عمل می‌آید تا عالی ترین محیط آموزشی با پیشرفته ترین وسایل و تجهیزات برای پرسنل نیروی هوایی شاهنشاهی فراهم آید و روش آموزش نیز با استفاده از جدیدترین سبک موجود به مورد اجرا گذارده شود. تا سال ۵۲ فرماندهی آموزش‌های هوایی با ۲۰۸ دوره تخصصی وظایف آموزشی محول را انجام می‌داد ولی با توجه به نیازمندی‌های خاص نیروی هوایی شاهنشاهی و در اجرای پروژه‌های جدید که به شرف تصویب ذات مبارک همایونی رسیده است، در سال ۵۳ سی دو دوره تخصصی جدید تشکیل داد و دانشجویان و هنرجویان و هنرآموزان مربوط هم اکنون تحت آموزش می‌باشند. پس از گزارش تیمسار جهانبانی، شاهنشاه آریامهر گواهینامه های فرماندهان مراکز آموزشی و جوایز قهرمانان تیراندازی هوایی و همچنین جوایز فارغ التحصیلان رتبه یکم و ممتاز را به آنان دادند. آنگاه سرود نیروی هوایی شاهنشاهی بوسیله هنرجویان خوانده شد و آنان به تندرستی شاهنشاه آریامهر هورا کشیدند. سپس برنامه کاروزل و سرود مهر شاه از سوی دسته موزیک نواخته شد و در پایان، یگان‌های مستقر در میدان، در پیشگاه شاهنشاه آریامهر رژه رفتند. شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۶ و سی دقیقه مرکز آموزش‌های هوایی را ترک فرمودند.

دیدار رسمی محمد انور سادات پرزیدنت مصر ۴-۳ اردیبهشت ماه

گفتگوهای آریامهر و انور سادات

پس از نیم روز ۳ اردیبهشت ماه به دعوت شاهنشاه آریامهر انور سادات پرزیدنت مصر وارد تهران شد.[۲۴] شاهنشاه آریامهر در فرودگاه از پرزیدنت سادات پیشباز کردند. پس از انجام آیین رسمی پیشباز، شاهنشاه آریامهر و میهمانان رهسپار میدان شهیاد شدند و شهردار پایتخت کلید طلایی شهر را، پس از خوش‌آمدگویی، به پیشگاه پرزیدنت سادات فراداشت. پرزیدنت سادات در پاسخ شهردار تهران گفت: «خیلی خوشوقت می‌شوم که صمیمانه‌ترین مراتب دوستی مردم مصر را به مردم ایران ابلاغ کنم. تحت توجهات برادر عزیزم اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر، موفقیت بیشتر ملت ایران را از صمیم قلب آرزومندم.»

این دومین دیدار شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت سادات به فاصله سه ماه و چند روز و دومین سفر سادات به ایران است. سادات چندی پیش در راه مسکو، توقفی کوتاه در تهران داشت و در فرودگاه مهرآباد با شاهنشاه آریامهر دیدار کرد. پیرامون سفر سادات که در پایان سفر به عربستان و گفتگو با ملک خالد پادشاه جدید عربستان سعودی و حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه انجام می‌گیرد، دیدگاه‌های گوناگونی در محافل سیاسی ابراز می‌شود. در سه ماهی که از آخرین دیدار شاهنشاه و سادات می‌گذرد، منطقه خاورمیانه عربی همچنان با وضع نه صلح و نه جنگ روبروست و مأموریت کیسینجر در منطقه با شکست روبروشده است. سادات ماندن چند ماهه سربازان حافظ صلح سازمان ملل متحد یا «نیروهای کلاه آبی» را پذیرفته است و از سوی دیگر، اختلافات ایران و عراق که ۷ سال ادامه داشت پایان یافته است. با این دگرگونی‌ها در منطقه، سادات در گفتگوهایی که با شاهنشاه خواهد داشت، وضع منطقه را پیش خواهد کشید.

در میهمانی شامی که از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به افتخار حضرت محمد انور سادات برگزار شده بود، اعضای خاندان جلیل سلطنت، نخست وزیر و شخصیت‌های کشوری نیز حضور داشتند. بر سر میز شام، نخست شاهنشاه آریامهر سخنانی ایراد فرمودند:[۲۵] پس از بیانات شاهنشاه سرود ملی کشور مصر نواخته شد و آنگاه پرزیدنت سادات بیاناتی به زبان فارسی ایراد کردند.

BankOmranSavingAccount1354.jpg
فراداشت درجه دکترای دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ مجله پرآوازه «لایف» چاپ آمریکا در شماره زمستانی خود فرتور زیبایی از خاندان شاهنشاهی ایران چاپ کرد و نوشت: در میان همه فرمانروایان کشورهای نفت خیز خاورمیانه، اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی، شاهنشاه ایران که تنها کشور غیر عربی است، بهتر از دیگران می‌دانستند که ثروت جدید خود را چگونه مورد بهره برداری قرار دهند. بینش ژرف شاهنشاه بر آن است که کشور باستانی خود را به همراه ۳۲ میلیون مردم آن به یک ابر قدرت مدرن تبدیل کنند و شاهنشاه بیش از هر کس اصرار داشته‌اند که بهای نفت را در بالاترین سطح خود ثابت نگاهدارند. شاهنشاه از پشت میز کار خود در دفتر بزرگ کاخ خویش در تهران خویشکاری نمایندگان کشور را در کشورهای صنعتی تحت نظارت قرار دادند تا جریان ورود مواد لازم برای ساختن زیربنای کشور قطع نشود. شاهنشاه برای آنکه فولاد به آسانی در دسترس کشور قرار گیرد، ۲۵ درصد سهام شرکت عظیم فولاد کروپ را خریداری کردند.

۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ به فرمان شاهنشاه، تا ۴۱ ماه دیگر تا ۹۹ درصد سهام واحدهای بزرگ تولیدی به ویژه واحدهای صنعتی و معدنی، بخش دولتی بجز صنایع مادر و بعضی صنایع دیگر و همچنین تا ۴۹ درصد واحدهای بخش خصوصی در درجه اول به کارگران و کارمندان آن‌ها و سپس به کشاورزان و عموم مردم واگذار خواهد شد.[۲۶] [۲۷] برای اجرای این فرمان یک شورای عالی با شرکت ۶ وزیر و رؤسای بانک مرکزی و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران بنیاد می‌گردد و تمام امور اجرایی آن را دیده وری می‌نماید. همه امور اجرایی این برنامه که در شورای نامبرده متمرکز می‌شود، زیر سرپرستی هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد بود. آقای نخست‌وزیر پس از ابلاغ فرمان، بی درنگ دستورات نیازین را به وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های وابسته فرستاد و از وزرای مسئول خواست تا هر چه زودتر وسایل و تسهیلات لازم برای اجرای درست و دقیق فرمان فراهم سازند. مراتب بالا به وزیر اقتصادی و دارایی به عنوان رئیس شورا ابلاغ شد.


فراداشت درجه دکترای دانشگاه کالیفرنیای جنوبی
ملکه پهلوی

فراداشت دکترای افتخاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به آریامهر

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به شاهنشاه آریامهر به عنوان رهبری بشردوست، دکترای افتخاری این دانشگاه را فراداشت.[۲۸] رئیس دانشگاه کالیفرنیا، دکترای افتخاری این دانشگاه را به پیشگاه همایونی فراداشت. آقایان دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت و غلامحسین کاظمیان رایزن فرهنگی ایران در واشنگتن، و ویلیام لفلند رئیس برنامه‌های خارجی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و هنری رایتینگ معاون این دانشگاه افتخار بودن در این آیین را داشتند. در مراسم تقدیم دکترای افتخاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پیشگاه ملوکانه، رئیس دانشگاه در سخنانی از شهریار ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رهبران عصر حاضر یاد کرد و با اشاره به پیشرفت‌های همه‌جانبه ایران به عرض رسانید که پیشرفت‌ها و ترقیات ایران در سال‌های اخیر با چنان سرعتی صورت گرفت که حتی درسطح جهانی بی‌نظیر است. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، انقلاب شاه و ملت را (انقلابی اصیل و عمیق که روی زندگی فرد فرد مردم ایران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فردی اثر نیکو و کم نظیر باقی گذاشته) توصیف کرد و به استحضار رسانید که برخورداری ملت ایران از مواهبی چون بهداشت، آموزش رایگان، مبارزه با بیسوادی و همزمان دستیابی جامعه نوین ایرانی به تکنولوژی قدرت وصول به عالی‌ترین آرمان‌ها و هدف‌ها را بخشیده است. دکتر جان هوبارد سپس ضمن تجلیل از سیاست خارجی ایران به عرض رسانید که رهبری خردمندانه و مؤثر شاهنشاه آریامهر در سطح بین‌المللی، شرق و غرب را در دوران جدیدی از فرصت‌های متقابل به یکدیگر پیوند داد و توسعه و پیشرفت فکری سازمان‌های بین‌المللی را تقویت کرد و به دنیا چنان نمونه‌ای از رهبری هوشمندانه ارائه کرد که نه تنها ستایش ملل دنیا را برانگیخت، بلکه توجه خاص شخصیت‌های طراز اول و عالی‌قدر دنیای معاصر را برای شناخت دستاوردها و پیروزی‌های این سیاست الهام‌بخش به سوی خود معطوف داشت. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بار دیگر از دها و رهبری کم‌نظیر شاهنشاه آریامهر که دروازه‌های طلایی مجد و عظمت را به روی ملت خود گشودند ستایش کرد و به عرض رسانید که دانشگاه کالیفرنیای جنوبی با افتخار و خرسندی عالی‌ترین مدارج افتخاری خود را به پیشگاه شهریار ایران به عنوان رهبری توانا و بشردوست تقدیم می‌دارد. بی‌عدالتی اجتماعی- شاهنشاه آریامهر پس از اظهار تشکر از رئیس و اساتید دانشگاه کالیفرنیای جنوبی فرمودند: [۲۹] پیش از هر چیز باید بگویم بسیار مفتخر و خرسندم از اینکه امروز این درجه دکترای افتخاری به من داده شد. هرآنچه که کوشیده‌ام انجام دهم ملهم از احساس مافوق وطن‌پرستی بود که معتقدم که در همه باید وجود داشته باشد. ... در مورد نوسازی کشورم که دارای تمدن و فرهنگ کهن است و شما به تاریخ ۲۵۰۰ ساله آن اشاره کردید باید بگویم که این نوسازی به نفع کشورم و به سود بشریت بوده است. بیش از پیش مشاهده می‌کنم که تفرقه میان افراد بشر دائماً بر دشواری‌ها می‌افزاید در حالیکه دنیا یک واحد غیر قابل تفکیک است ولی نزدیک کردن افراد بشر مستلزم مجاهدت، تفاهم، بین بردن کلیه بی‌عدالتی‌های اجتماعی، حفظ آزادی کلیه افراد بشر و احترام به آزادی و قانون است، زیرا آزادی فردی از آزادی اجتماعی جدا نیست....

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ فرخنده زادروز ملکه پهلوی به خاندان شاهنشاهی ایران تهنیت گفته شد. [۳۰] ملکه تاج‌الملوک پهلوی در روز ششم اردیبهشت ماه سال ۱۲۷۸ خورشیدی در خانه پدری سرتیپ تیمورخان آیرملو زاده شدند. ملکه پهلوی سال ۱۲۹۵ خورشیدی با اعلیحضرت رضا شاه پهلوی پیمان زناشویی بستند.[۳۱] ملکه پهلوی در امور اجتماعی و فرهنگی زنان ایران سهم به سزایی دارا هستند و خود نخستین بانوی ایران بودند که در روز فرخنده ۱۷ دی ماه ۱۳۱۴ روز کشف حجاب زنان ایران، از حجاب بیرون آمدند و به همراه والاحضرت شاهدخت‌ها شمس و اشرف به دانشسرای مقدماتی رفتند. ملکه ایران در امور خیریه و کمک به تهی دستان همواره پیشگام بودند و بنیاد ملکه پهلوی، بیمارستان شاهپور علیرضا پهلوی در شاهدشت و تکمیل و مدرن سازی پیوسته این بیمارستان، و بیمارستان مدرن و مجهز قلب ملکه مادر از بی همتاترین بیمارستان‌های قلب در گیتی را در تهران خیابان پهلوی برای مردم ایران بر جای نهادند.

دیدار رسمی محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان از ایران ۱۰-۶ اردیبهشت ماه

ShahanshahAryamehrPresidentDavoudAfghanistan6Ordibehesht1354.jpg

به دعوت شاهنشاه آریامهر پس از نیم روز ۶ اردیبهشت ماه محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان وارد تهران شد.[۳۲] پرزیدنت داود پس از ورود به تهران و انجام یافتن آیین ویژه فراداشت کلید طلایی شهر، تاج گلی بر آرامگاه اعلیحضرت رضا شاه بزرگ نهاد. در این سفر پایوران اقتصادی و برنامه ریزی جمهوری افغانستان از همراهان پرزیدنت داود هستند. یک هیات اقتصادی نیز همراه پرزیدنت داود خان خواهد بود که پروژه‌های همکاری‌های دو کشور را در زمینه‌هایی که از پیش روی آن توافق شده است را بررسی خواهند کرد. پرزیدنت داود در سفر چهار روزه خود به ایران از برجای مانده‌های اسپهان و شیراز دیدن می‌کنند. ایران و افغانستان از سال ۱۳۵۳ خورشیدی گفتگوهایی را آغاز کردند که بنا بر آن، دو کشور برای اجرای برنامه‌های گسترده عمرانی و صنعتی و کشاورزی همکاری نزدیک خواهند داشت. در این گفتگوها کشیدن خط آهن کابل - مشهد و کشیدن یک خط دیگر ترانزیتی از بندرعباس به مرز افغانستان و ایجاد تسهیلات بندری ویژه برای کالاهای افغانی مورد نظر بود. این دو خط از دیدگاه واردادت و صادرات کالاها و هم چنین از دیدگاه آمد و شد شهروندان دو کشور اثرات نیکویی در برخواهد داشت. در زمینه صنعتی قرار است ایران در ساختن و راه اندازی کارخانه‌های قند و سیمان و برنامه‌های همانند به افغانستان کمک کند. در بخش کشاورزی، گسترده‌ترین برنامه‌ها در حوزه هیرمند جامه عمل می‌پوشد. این پروژه دربرگیرنده ساختن سد و کانال‌های آبیاری، ایجاد مزرعه‌های پهناور کشت و صنعت و دامداری است. در همه این موردها کشورها ایران پیشنهادهای خود را پیشتر به افغانستان داده است. پیش بینی می‌شود که دستاورد بررسی‌های افغانستان و پیشنهادهای آن کشور در روز ۷ اردیبهشت ماه در گفتگوهای رهبران دو کشور مورد گفتگو و بررسی قرار گیرد.

در میهمانی که شبانگاه از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به سرفرازی پرزیدنت داود رئیس دولت و صدر اعظم افغانستان در کاخ نیاوران برپا شد، شاهنشاه بر سر میز شام، سخنانی پیرامون پیوندهای دو کشور ایراد فرمودند و پیشرفت‌های افغانستان را ستودند. [۳۳]

سفر آریامهر شاهنشاه ایران به عربستان سعودی ۹ - ۸ اردیبهشت ماه

ShahanshahAryamehrRiazMalekKhaled8Ordibehesht1354.jpg
باریابی هیات مدیره ۹ اردیبهشت ۲۵۳۴ شاهنشاهی به پیشگاه همایونی
باریابی صدام حسین به پیشگاه شاهنشاه آریامهر
نخستین کنگره در سالن محمدرضاشاه پهلوی
آیین سپاس ملت ایران در پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران
سپاس شاهنشاها

شاهنشاه آریامهر پیش از نیم روز به دعوت اعلیحضرت ملک خالد پادشاه عربستان سعودی به ریاض تشریف‌فرما شدند و گفتگوهای رهبران ایران و عربستان از امروز در ریاض آغاز شد.[۳۴] شاهنشاه آریامهر در ساعت ۹ و چهل و پنج دقیقه بامداد با هواپیمای اختصاصی رهسپار ریاض شدند. در فرودگاه مهرآباد، رؤسای مجلسین سنا و شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، جانشین رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر و رئیس سرای نظامی، رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری به پسواز شاهنشاه آمده بودند. در سفر همایونی به عربستان سعودی، آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، تیمسار سپهبد دکتر ایادی پزشک مخصوص، تیمسار سپهبد به سرشت آجودان نظامی شاهنشاه، منوچهر داودی رایزن وزارت خارجه در رکاب هستند. گزارش‌های رسیده از ریاض نشان می‌دهد که رسانه‌های عربستان با چاپ فرتورهایی از رهبر ایران، به گفتگو درباره سفر همایونی به این کشور پرداخته‌اند. روزنامه «المدینه» چاپ جده در شماره دیروز خود نوشت: «دیدار شاهنشاه آریامهر از عربستان سعودی، برای تحکیم و تأیید همبستگی میان و کشور صورت می‌گیرد و در حقیقت تأکیدی بر ادامه گسترش روابط برادرانه و دوستانه بین تهران و ریاض است.» این روزنامه در صفحات داخلی خود به بررسی روابط ایران و عربستان سعودی پرداخته و ضمن درج قسمت‌های مهمی از سخنان شاهنشاه آریامهر درباره مناسبات دو کشور اسلامی، اضافه می‌کند: «ایران تحت رهبری شاهنشاه آریامهر گام‌های مؤثری در راه پیشرفت برمی‌دارد.»

۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در پایان بیست و هشتمین سال فعالیت سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، شاهنشاه آریامهر ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی هموندان هیئت مدیره این سازمان را ساعت ۱۶ و پانزده دقیقه در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه این سازمان و اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، مهندس شریف امامی رئیس مجلس سنا، مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، دکتر اقبال هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، جمشید آموزگار وزیر کشور، مهندس صفی اصفیا نایب نخست وزیر، دکتر مجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و پروفسور پویان وزیر بهداری سرافرازی بودن داشتند. شاهنشاه آریامهر در این آیین فرمودند:[۳۵] بیست‌وهشت سال است که سازمان شاهنشاهیِ خدمات اجتماعی تأسیس شده‌است. از یک طرف کارهایی که این سازمان با وسایل ابتدایی در اوایل کار خود انجام داد، همیشه مورد تحسین و مورد رضایت خاطر ما بود، از طرف دیگر این بیست‌وهشت سال دوره‌ای از تاریخ ایران را نشان می‌دهد که ما از پستی و بلندی‌های بسیار عبور کرده‌ایم، در اوایل از پستی‌های خیلی زیاد و در این اواخر از بلندی‌های پشت سر هم. قله این بلندی‌ها انشاءالله موقعی است که ما وارد عصر تمدن بزرگ بشویم. تمدن بزرگ را تکرار می‌کنم، از لحاظ اینکه نقش سازمان شاهنشاهی در رسیدن به این تمدن، همیشه نقش قابل توجهی خواهدبود. گو اینکه انقلاب شاه و ملت و خیلی از مواد انقلاب و هر کاری که مکمل انقلاب باشد و هر تصمیمی که برای رفاه و آسایش مردم اتخاذ کنیم، خود مقداری از هدف‌های انقلاب را انجام می‌دهد، ولی سازمان‌هایی مثل این سازمان و افراد نیکوکار و بخش خصوصی، می‌توانند گوشه‌ای از برنامه‌های انقلاب را بگیرند و در تکمیل انقلاب و تضمین تمدن بزرگ بکوشند. اگر بخواهیم تک‌تک کارهایی را که سازمان انجام‌داده ذکر کنیم، احتیاج به وقت طولانی دارد، ولی با گزارش مدیرعامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، کارهایی که انجام‌شده، به اطلاع همه خواهدرسید.

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه این سازمان نیز سخنانی ایراد فرمودند: [۳۶] شاهنشاها- سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بیست و هشتمین سال دوران خدمتگزاری خود را پشت سر می‌گذارد. سازمان که در ۱۳۲۶ به فرمان آن برادر تاجدار بوجود آمد تا در ایران بنیانگذار و پیشرو خدمات اجتماعی به مفهوم واقعی آن باشد، در آن زمان تشکیلات منظمی که با طرح و برنامه صحیح، در صدد رفع نیازمندی‌های عمومی باشد وجود نداشت و امکانات دولت‌های وقت چه از نظر مالی و چه از نظر نیروی انسانی بسیار محدود بود و فقط عده قلیلی از مردم، که نیت خیر و امکاناتی داشتند، به پیروی از عقاید مذهبی به طور فردی و پراکنده اقدامات نیکوکارانه‌ای به صورت طعام و صدقه و وقف انجام می‌دادند که در مجموع دردی از مردم دوا نمی‌کرد و بی اثر جلوه می‌نمود. در چنین شرایطی این سازمان بوجود آمد و به لحاظ اهمیت موضوع، شاهنشاه آریامهر شخصاً ریاست آن را قبول فرمودند و برای من نیز افتخار بزرگی بود که مقرر داشتند این سازمان را سرپرستی کنم ...

آنگاه مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی گزارش رسایی از بیست و پنج سال فعالیت‌های سازمان را به آگاهی همایونی و هیات مدیره سازمان رساند. [۳۷]

در روز ۹ اردیبهشت ماه در آغاز بیست و نهمین سال دوران خدمتگزاری سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی خبرنگاران با والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی مصاحبه ای انجام دادند: [۳۸]

۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ صدام حسین معاون شورای فرماندهی انقلاب عراق بامدادان به دعوت هویدا نخست‌وزیر برای یک دیدار رسمی از ایران به تهران وارد شد، ایوار در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت. در این باریابی، نکات اساسی موافقت‌نامه‌هایی که تاکنون توسط سه کمیسیون مشترک ایران و عراق تنظیم گردیده مورد بررسی قرار گرفت. شامگاه نیز صدام حسین شام را در پیشگاه شاهنشاه میهمان بود. رادیو بغداد در گفتاری، به سفر صدام حسین به ایران اشاره کرد و گفت: «قلوب تمام مردم عراق و تمام مردم عرب، متوجه این مسافرت و نتایج آن است.» رادیو بغداد سپس افزود: روابط تاریخی و نزدیکی که بین ایران و عراق و خلق عرب وجود دارد، یک نوع رابطه محکمی است که دو ملت را به سوی صلح و خیر و برکت و رفاه سوق می‌دهد.» روزنامه لبنانی النهار نیز طی گزارشی درباره مسافرت صدام حسین به تهران، می‌نویسد: «مسئله امنیت خلیج فارس و نقشی که ایران و عراق با همکاری سایر کشورهای منطقه می‌توانند در به دور نگه داشتن خلیج فارس از کشمکش‌های بین‌المللی ایفا کنند، مهمترین مسئله‌ای است که در گفت و گوهای اخیر تهران- بغداد مورد بررسی قرار گرفته است.» النهار می‌افزاید: «مسئله مهم دیگر، سرنوشت هفتاد هزار ایرانیانی است که در جریان بحران روابط دو کشور از عراق اخراج شده‌اند.»

۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ ساعت ۹ بامداد با بودن بیش از ۵۰۰۰ تن نمایندگان مردم از سراسر کشور کنگره حزب رستاخیز گشایش یافت.[۳۹] در این کنگره نصراله انتظام به سمت رییس ، محمود فرخ و دکتر ناصر لاهوتی نایب رییسان و منیژه پناهیان و ناصر سلامی منشی کنگره برگزیده شدند. امیرعباس هویدا نخست وزیر و دبیر کل حزب بر پایه پیشنهاد نمایندگان کنگره از عیسی صدیق درخواست کرد که کرسی ریاست سنی را بپذیرد. آنگاه عیسی صدیق در میان کف زدن‌های نمایندگان پشت تریبون رفت و چنین گفت: به نام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر افتخار دارم این کنگره نمایندگان موسس رستاخیز ملی ایران را افتتاح کنم. در اثر رهبری شاهنشاه بزرگ ما که همواره با تدبیر و خردمندی و دوراندیشی و شکیبایی توام بوده و در نتیجه پیوند مقدسی که میان سلطنت و ملت از آغاز تاریخ وجود داشته و مقام والای شاه در قلوب مردم این مملکت ما در عصر حاضر ترقیات فوق العاده سریع در تمام رشته‌ها کرده و به طرف آرمان‌های ملی گام‌های بلند برداشته و هم اکنون در حال دگرگونی شگرفی است.

۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در آیین سپاس بیش از ۱۰۰ هزار تن از مردم ایران به نمایندگی از سوی ۳۰ میلیون ایرانی، در ورزشگاه آریامهر گرد آمدند و زیر آسمان آبی و درخشش آفتاب گرم و دلپذیر بهاری، ساعت‌ها و ساعت‌ها از ژرفای دل فریاد برمی‌آوردند « شاهنشاها! سپاس سپاس » فریادهای مردان کوه و مردان دشت و مردان صنعت و بانوان کوشای خانه و اداره و آموزگار همه و همه ابراز احساسات و سپاسگزاری زمانی به اوج خود رسید که شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران، ساعت ده و پانزده دقیقه، به جایگاه ویژه در استادیوم آریامهر وارد شدند.[۴۰] در این لحظه ده‌ها هزار کارگر، دانشجو، استاد، کشاورز، فرهنگی و دانشگاهی ، پیشه ور و پیله ور، شهری و روستایی با فریادهای از دل برخاسته « جاوید شاه، زنده باد شهبانو، پاینده ایران » ورود اعلیحضرتین را گرامی داشتند. ساعت ده و سی دقیقه آریامهر شاهنشاه ایران در سخنرانی خود به این غریو سپاس و شادی پاسخ دادند و فرمودند: [۴۱] یک بار دیگر سپاس متقابل من به شما ملت ایران. امروز را که گرامی می‌داریم، به خاطر آن است که پایه‌گذار ایرانی است که به خواست خداوند دیگر در تاریخش دوره انحطاطی پیدا نخواهدشد. فکر و اندیشه پیشنهاد این تشکیلات ملی در روز ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ به چه مناسبت به خاطر من خطور کرد، در حالی که مملکت در اوج ترقی و در حال پیشرفت و رسیدن به نتیجه بود؟ برای درک این مطلب باید قدری به گذشته بازگشت. باید ماجرای شهریور ۱۳۲۰ را به خاطر آورد که روی خوش‌باوری، روی نیت خوب ما، و در عین حال به واسطه عدم آمادگی بر اساس همان خوش‌باوری، کشور ایران بار دیگر مورد تهاجم اجنبی قرار گرفت و به معنی واقعی خود اشغال شد، هم اشغال نظامی و هم اشغال فکری. اجنبی برای پیشبرد مقاصد خود تشکیلات سیاسی خاصی در ایران ایجاد کرد، که متأسفانه وظایف آن اول خدمت به اجنبی و بعد گمراه کردن ملت ایران بود. ما سال‌ها با چنین تشکیلاتی دست به گریبان بودیم. یک چند با تشکیلات ریشه‌داری که دستورش را از خارج می‌گرفت، مدتی هم با تشکیلات موسمی که با هر بادی می‌آمد و با هر بادی می‌رفت، زمانی هم با تشکیلات دروغی و فریبنده به ظاهر میهنی و در باطن خدمتگزار اجنبی که چند سال فکر ملت ایران را به خود مشغول داشت، بعد هم تشکیلات دیگری که البته ایرانی بود، ولی منعکس‌کننده نظر عده‌ای خاص به شمار می‌رفت. تا اینکه روز ششم بهمن ۱۳۴۱، روز تماس مستقیم پادشاه مملکت با ملت خویش فرارسید. ...

سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به ونزویلا ۱۹-۱۴ اردیبهشت ماه

آیین پیشباز رسمی از اعلیحضرتین
تمبریادبود سمپوزیوم بیوشیمی

سفر رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به دو کشور آمریکای جنوبی- با ورود اعلیحضرتین به کاراکاس در ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه ۱۳ اردیبهشت ماه به وقت تهران و ساعت ۳ پس از نیمروز دوشنبه به وقت کاراکاس آغاز شد.[۴۲] این دومین سفر شاهنشاه به آمریکای لاتین است. شاهنشاه هشت سال پیش برای نخستین بار از دو کشور دیگر این منطقه از جهان، یعنی آرژانتین و برزیل دیدن فرموده‌اند. شاهنشاه آریامهر نه تنها نخستین پادشاه یک کشور دنیا هستند که به عنوان میهمان رسمی گام بر خاک ونزوئلا می‌گذارند، بلکه نخستین رهبر یک کشور غرب آسیا هستند که به ونزوئلا سفر می‌کنند. ونزوئلا پایتخت زیبایی‌ها، سرزمین خورشید ابر و مه و باران، کوه و تپه و گل با واژه نخستین به پیشواز شاهنشاه و شهبانو رفت.

در فرودگاه کاراکاس تصویرهای بزرگی از شاهنشاه و شهبانو و پرچم‌های در اهتزاز ایران و ونزوئلا در کنار یکدیگر در هوای شرجی و بیست دو درجه و ابرآلود این شهر جملگی یادآور نقطه آغاز یک هیجان و شور بود. به هنگامی که هواپیمای آورنده اعلیحضرتین نخستین هواپیما با درفش شاهنشاهی و پرچم ایران در برابر ساختمان فرودگاه بازایستاد، پرزیدنت «پرز» و همسرش، با اشتیاق به پیشواز شاهنشاه و شهبانو رفتند. در این‌جا بود که شلیک ۲۱ تیر توپ آغاز این سفر تاریخی را در تاریخ نو و پر هیجان پیوستگی دو ملت، یکی در قاره آمریکا و دیگری در غرب آسیا با بیست هزار کیلومتر فاصله، به ثبت رسانید. پس از تشریفات نظامی، پرزیدنت «پرز» و بانو پرز، شاهنشاه و شهبانو را برای شرکت در آیین پیشباز دیگری در سالن فرودگاه «سیمون بولیوار» در کاراکاس همراهی کردند. سپس هنگامی که علیاحضرت شهبانو و بانو «پرز» به سوی تالار تشریفات گام برمی‌داشتند، شاهنشاه آریامهر به همراه پرزیدنت «پرز» از گارد احترام سان دیدند و سپس وارد سالن تشریفات شدند.


۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ با پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سمپوزیوم بین‌المللی بیوشیمی در دانشگاه تهران گشایش یافت. [۴۳] با کمال خوشوقتی سمپوزیوم بین‌المللی بیوشیمی را که به ابتکار دانشگاه تهران تشکیل شده‌است، افتتاح می‌نماییم. دانش بیوشیمی در پنجاه سال اخیر دستخوش تغییرات و پیشرفت‌های شگرفی شده‌است و به بشر نوید بیشتری می‌دهد که بتوان به بسیاری از رازهای نهفته زندگی پی برد. به همین سبب مطالعات و تحقیقات زیست‌شناسی به صورت یکی از مهمترین رشته‌های پژوهش‌ها و تجسسات علمی درآمده و کوشش‌های بسیاری متوجه آن شده‌است. خوشبختانه در چند سال اخیر در این رشته نیز مانند بسیاری از رشته‌های دیگر، تحقیقات علمی اساسی و کاربردی در دانشگاه‌های کشور رونقی تازه یافته‌است، که باید با تأکید و استمرار دنبال شود. پیشرفت آموزش، بدون گسترش پژوهش اصیل و واقعی میسر نیست. به این جهت در کشور ما که برای تحقق برنامه‌های وسیع ملی خود نیاز به تربیت نیروی انسانی کارآمد و دانشمند دارد، باید به توسعه تحقیقات توجه بیشتر مبذول گردد. در این زمینه گذشته از ضرورت تشویق محققان واقعی و تعیین مقام محقق، در سلسله مراتب اداری و اجتماعی هم باید اعتبارات و امکانات بیشتری در اختیار بخش تحقیقات، اعم از اساسی یا کاربردی، قرار گیرد و هم مقررات اداری و مالی چنان تنظیم شود که راه‌گشا و مشوق تحقیقات باشد. ایران امروز نمی‌تواند در زمینه پژوهش‌های علمی در بالاترین سطوح جهانی نباشد. به همین مناسبت ضروری است که از این گونه اجتماعات هر چه بیشتر در کشور ما، مخصوصاً در دانشگاه‌ها تشکیل گردد. دانش بیوشیمی گر چه در کشور ما تازه است، اما جنبه‌های آموزشی و تحقیقی آن در چند سال اخیر گسترش قابل ملاحظه‌ای یافته و واحدهایی که هم‌پای بهترین مؤسسات مشابه جهانی است، با متخصصان برجسته ایرانی فراهم آمده‌است. از آنجا که در رشته بیوشیمی امکان تحقیقات و پیشرفت‌های وسیع وجود دارد، توصیه می‌کنم مؤسسه‌ای با استقلال کافی و لازم، وابسته به دانشگاه تهران تشکیل شود تا در این زمینه کارهای عمده و مطلوب امکان‌پذیر گردد. امیدواریم پژوهشگران و دانشمندان برجسته‌ای که در این مجمع شرکت دارند، با اظهار نظر و تبادل افکار و ارائه مطالعات خود، راه و روش‌های جدیدی برای کشفیات علمی بیابند و نتیجه کار آنها برای همه جهانیان سودمند باشد.

شاهدخت اشرف پهلوی نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی
PrincessAshrafPahlaviCharityInvitation16Ordibehesht1354.jpg

۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ، امروز عموم مردم خیّر و نیک‌اندیش را برای مشارکت در انجام کارهای خیر و برنامه‌های خدمات اجتماعی دعوت فرمودند و به مناسبت آغاز بیست و نهیمن سال بنیاد نهادن سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بیاناتی ایراد فرمودند:[۴۴] هم‌وطنان عزیز، اکنون که سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در آستانه بیست و نهمین سال دوران خدمتگزاری خود قرار می‌گیرد، به موقع است که من بدین وسیله مراتب قدردانی خود را نسبت به همه کسانی که در انجام این خدمات اجتماعی به نحوی از انحاء با این سازمان همکاری کرده‌اند ابراز دارم و از آن‌جا که این سازمان از ابتدا مبتکر و پیشرو برنامه‌های نوین خدمات اجتماعی در کشور بوده است، از این فرصت استفاده کرده و یکی از برنامه‌های تازه سازمان را اعلام می‌دارم و از کلیه هموطنان برای شرکت در این کار عظمی اجتماعی دعوت می‌کنم. هدف اصلی برنامه جدید این است که هموطنانی را که نیت خیری داشته و مایل به انجام کار نیکی باشند راهنمایی و یاری کند، اعم از اینکه این نیت خیر شامل کمک مالی یا نوعی از خدمات داوطلبانه اجتماعی باشد. بطوریکه اشاره شد، در بدو تشکیل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی و در شرایط نابسامان آن زمان کشور، رفع نیازهای مردم در زمینه تغذیه و بهداشت و درمان حائز اولویت بود ولی امروز با پیشرفت‌های اقتصادی و اجتماعی شگفت‌آور میهن ما، مسائل دیگر اولویت پیدا کرده است که بیشتر آن‌ها ناشی از همین سرعت حرکت و دگرگونی‌های مترقیانه جامعه ماست، زیرا باید توجه داشت که هر قدر وضع اقتصادی توسعه یابد و جامعه پیشرفت کند، افراد هرگز از معاضدت و کمک به یکدیگر بی‌نیاز نخواهند بود

۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ ایران و فرانسه چند قرارداد مهم اقتصادی به مبلغ ده میلیارد فرانک فرانسه (۱۶۵ میلیارد ریال) دستینه کردند. در پایان گفتگوهای اقتصادی ایران و فرانسه پروتکلی میان هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی و ژان پیر فورکادو وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه دستینه شد که بر اساس آن ایران و فرانسه یک شرکت مشترک سرمایه‌گذاری با سرمایه یکصد میلیون دلار بنیاد می نهدد. فرانسه دوباره پشتیبانی خود را از ایران برای بستن یک قرارداد ترجیحی با بازار مشترک اروپا اعلام نمود. ایران توافق نمود که نمایندگان دو کشور برای گفتگوها در باره جزئیات این پروژه به فاصله شش ماه از دستینه شدن این پروتکل در پاریس دیدار نمایند. قرارداد درباره مترو تهران، همکاری هسته‌ای، خودرو سازی خواهد بود. [۴۵]

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در ۸ ماه می سالروز بنیاد نهادن صلیب سرخ جهانی، والاحضرت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران پیامی فرستادند. [۴۶] خواهران، برادران و هم‌میهنان گرامی، با اغتنام فرصت یک صد و دوازدهمین سالگرد تأسیس صلیب سرخ را به کلیه اعضای اتحادیه بین‌المللی صلیب سرخ، هلال احمر و شیر و خورشید سرخ و همه خدمتگزاران این سازمان بزرگ بین‌المللی شادباش می‌گویم. یکصد و دوازده سال پیش به منظور کمک به اسیران و زخمی‌های جنگ که نه رحم و شفقت و انسانیت و نه هیچگونه مقررات و قوانین بین‌المللی از آنان حمایت می‌کرد، «هانری دونان» مردی نیک اندیش از اهالی سوئیس تحت تأثیر فجایع ناشی از جنگ‌ها و بی‌پناهی اسیران و زخمی‌ها، قدم پیش گذاشت و این جمعیت بزرگ جهانی را بنیان نهاد. ...

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در اجرای امریه شاهنشاه آریامهر صرفه جویی در تمام هزینه‌های دولتی آغاز می‎‌شود. امریه شاهنشاه آریامهر مبنی بر صرفه‌جویی در هزینه‌های دولتی از سوی هویدا نخست‌وزیر به همه وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی ابلاغ شد. در بخشنامه نخست‌وزیر گفته شده است: حسب‌الامر مطاع مبارک ملوکانه ابلاغ می‌شود که افزایش سریع درآمدهای کشور نباید موجب عدم توجه کافی به لزوم صرفه‌جویی و دقت فراوان در انجام هزینه‌ها و جلوگیری از هرگونه مخارج غیر ضروری بشود، بلکه بر عکس، باید حس مسئولیت شدید و رعایت کامل این نکات را بیش از پیش تقویت یابد. کلیه وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و وابسته به دولت مکلفند در اجرای این دستور اقدام مؤثر و مداوم معمول دارند. بدیهی است دولت نظارت شدیدتری بر کلیه هزینه‌ها اعمال و از انجام هرگونه هزینه‌های غیر ضروری جلوگیری خواهد کرد.

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ مهندس رضا نخشب مدیر کل مسکن و شهرسازی استان مازندران هنگام بازدید یک هیات خبرنگاران که از تهران به نوشهر رفته بودند ابراز داشت که دو هزار واحد مسکونی در استان مازندران در سال ۱۳۵۴ ساخته خواهد شد و با شرایط مناسب به اهالی واگذار می‌شود. آپارتمان‌های ارزان بهای چالوس که در نزدیکی بازار روز و در مرکز این شهر ساخته می‌شود گفت اجرا کننده ساخت آپارتمان‌ها استانداری مازندران است و هر واحد آن دارای دو اتاق با تاسیسات نیازین است و نزدیک به پنجاه هزار تومان تمام می‌شود. بر پایه اوامر شهبانو در کنار این ساختمان‌ها یک مرکز رفاه خانواده دردست ساختمان است که در آن کلاس‌های آموزش خیاطی، نقاشی، کارهای دستی، آموزش تنظیم خانواده و یک مهد کودک برای فرزندان زنان کارگر وجود خواهد داشت. از دیگر برنامه‌های خانه سازی در استان، ساختنمان دویست دستگاه خانه در نوشهر و ۱۴۰۰ دستگاه در سازی است. افزون بر این، اداره مسکن و شهرسازی استان، کار ساختمان صدها خانه سازمانی و هم چنین اجرای پروژه‌های آب رسانی، لوله کشی، جاده کمربندی و ساختمان‌های اداری، درمانگاهی و سیل بند و دیوارهای ساحلی را در سراسر استان در دست اجرا دارد. آپارتمان‌ها همه از بتن آرمه می‌باشند و از سیستم ساختمانی « استات » با قالب‌های آلومینیومی ویژه کار گرفته می‌شود.

زد و خورد تروریست‌های چریک فدایی با مامورین

قاتلین سرهنگ نوروزی در زد و خورد با مامورین کشته شدند
آریامهر شاهنشاه ایران و دکتر علی اکبر اعتماد رییس سازمان انرژی اتمی ایران

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ مقامات انتظامی به آگاهی رساندند که به دنبال دستگیری و کشته شدن چند تن از عناصر تروریست سازمان چریک‌های فدایی که در قتل سرگرد نوروزی و همردیف سروان نیک طبع شرکت داشته‌اند، مأمورین هنگام پی‌گیری‌های معموله توانستند چند تن دیگر از افراد تروریست را دستگیر کنند.[۴۷] در هفته جاری در جریان این دستگیری‌ها سه تن از عناصر خرابکار که در برابر مأمورین مبادرت به تیراندازی و مقاومت مسلحانه کرده بودند، کشته شدند. کشته شدگان عبارتند از: ۱- علی اکبر (فریدون) جعفری، دانشجوی سابق دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران که از سه سال پیش متواری بوده و در چند خرابکاری مشارکت داشته و در جریان ترور همردیف نیک طبع رانندگی اتومبیل حامل خشایار سنجری «معدوم» و دو نفر دیگر از عاملان ترور را به عهده داشته و خود نیز مسلح بوده است. ۲- سید جعفر شجاع سادات، دانشجوی دانشگاه صنعتی آریامهر ۳- حبیب‌اله مؤمنی.

۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ مرکز تحقیقات اتمی ایران با سرمایه‌ای نزدیک به پانصد میلیون تومان، در اسپهان ایجاد می‌شود و ۷۰۰ تا ۸۰۰ متخصص و کارشناس در این مرکز مشغول کار خواهند شد. این خبر را دکتر اکبر اعتماد، معاون نخست‌وزیر و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جریان بستن قراردادی با مدیران مؤسسه تکنیک اتم فرانسه اعلام داشت. دکتر اعتماد گفت: محل مرکز تحقیقات اتمی شهرک مجهز با اتمام امکانات و مشخصات لازم و بکلی از مراکز جمعیت استان اصفهان دور خواهد بود تا کوچک‌ترین احتمال اشکال برای مردم بوجود نیاید. دکتر اعتماد سپس عوامل اصلی و زیر بنایی انتخاب محل را برشمرد و یادآور شد: از جمله نیازهای نخستین این مرکز یکی وجود آب کافی است که امیدواریم در اسپهان به سهولت آن را تأمین کنیم. مرکز تحقیقات اتمی ایران در حقیقت جهات اصلی توسعه صنعتی و کاربردهای مختلف انرژی اتمی را در ایران مشخص خواهد کرد و مجموع این مطالعات امکان خواهد داد برنامه‌های تولید نیرو از لحاظ فنی و علمی به نحو صحیح تنظیم شود. تا هنگام بهره‌برداری از مرکز تحقیقات اتمی ایران در اصفهان، که احتمالاً در سال ۱۹۸۰ خواهد بود، مطالعات اولیه را در مرکز اتمی تهران انجام خواهیم داد. قراردادی که امروز با مؤسسه «تکنیک اتم» فرانسه امضاء می‌شود در چهارچوب موافقت‌نامه‌ای است که سال پیش بین سازمان انرژی اتمی ایران و کمیساریای انرژی اتمی فرانسه امضاء شده است. مؤسسه تکنیک اتم با امضای قرارداد امروز، بلافاصله مطالعات زیربنایی مورد لزوم را برای ایجاد مرکز انجام خواهد داد و طرح کلی را تهیه خواهد کرد. این مطالعات در سه مرحله انجام می‌شود که مرحله اول آن شش ماه بطول می‌انجامد. دکتر اعتماد در این گفتگو به مشکلات مربوط به خرید کارخانه‌های برق اتمی اشاره کرد و گفت: بحران انرژی، تقاضای تولید این کارخانه‌ها و تأسیسات و تجهیزات وابسته و مواد مورد نیاز را افزایش داده و در نتیجه تولید کنندگان را با تقاضاهای فراوان مواجه کرده است.

سفر شش روزه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به مکزیک ۱۹ اردیبهشت ماه

اعلیحضرتین در فرودگاه مکزیکوسیتی
آریامهر در مجتمع نفتی مکزیک
ShahanshahAryamehrVisitingSteelPlantMexico1354a.jpg
ShahanshahAryamehrVisitingSteelPlantMexico1354c.jpg

در میان با شکوه‌ترین پیشبازهایی که تاکنون مکزیکوسیتی پایتخت زیبای مکزیک به خود دیده است، شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ساعت یک پس از نیمروز ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ به وقت محلی، به این شهر گام نهادند. [۴۸] ایرانی‌هایی که در آیین ورود شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو شاهد پیشباز بی همانند و بی سابقه مردم این شهر در فرودگاه بودند، آن چنان هیجان زده این صحنه‌ها را می‌دیدند که بی‌اختیار اشک از چشمانشان جاری می‌شد. همین که هواپیمای اعلیحضرتین با درفش آبی رنگ سلطنتی ایران در فرودگاه مکزیکوسیتی مستقر شد، اردشیر زاهدی سفیر اکردیته ایران در مکزیکوسیتی به درون هواپیما رفت و پس از چند لحظه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به روی پلکان هواپیما پدیدار شدند و همزمان فریادهای شادی مردمی که در آفتاب سوزان نیم روز ساعت‌ها انتظار می‌کشیدند فرودگاه را به لرزه درآورد. در پای پلکان هواپیما پرزیدنت اچه وریا و همسرشان و پسر ۱۲ ساله رئیس جمهوری از اعلیحضرتین پیشباز کردند. با آنکه آیین پیشباز از موکب همایونی یک آیین رسمی بود، با این وجود، هزاران تن از مردم مکزیکوسیتی در فرودگاه برای پیشباز از شاهنشاه گرد آمده بودند.

پس از انجام احترامات نظامی و نواختن سلام شاهنشاهی و سرود ملی مکزیک، شهردار شهر مکزیکوسیتی پس از خوش آمد گویی به اعلیحضرتین، کلید شهر مکزیکوسیتی را به شاهنشاه فراداشت و از شاهنشاه درخواست کرد، عنوان همشهری افتخاری مردم مکزیکوسیتی را بپذیرند. شاهنشاه در بیانات کوتاهی از شهردار و مردم مکزیکوسیتی تشکر کردند و فرنشینان مکزیک و هموندان کابینه این کشور را مورد مهر قرار دادند. پس از آن، اعلیحضرتین به صف پیشبازبازکنندگان نزدیک شدند و در این‌جا بود که مردم موکب شاهنشاه و شهبانوی ایران را گلباران کردند. یک زن مکزیکی از بین مردم پیش آمد و یک شال محلی مکزیک را که «ربوسو» خوانده می‌شود، به گردن شهبانو انداخت. آنگاه اعلیحضرتین به همراه رئیس جمهوری مکزیک، همسر و پسر ایشان فرودگاه را به هلهله و شادی مردم دور زدند و در حالی که مردم مکزیکوسیتی با فریادهای ایران، ایران، همچنان نسبت به اعلیحضرتین ابراز احساسات می‌کردند، با یک ماشین روباز که بدنه آن با پرچم‌های ایران و مکزیک پوشیده شده بود و گل‌های فراوان بر روی ان دیده می‌شد، از فرودگاه رهسپار شهر شدند.


۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ فرخ نجم آبادی وزیر صنایع معادن در گفتگو با خبرنگاران درباره گسترش صنعتی کشور گفت:[۴۹] در سال جاری حدود ۱۱۰ میلیارد ریال در صنعت و معدن سرمایه‌گذاری می‌شود. حجم سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و معدن که در طول برنامه پنجم ۸۶۰ میلیارد ریال پیش‌بینی شده بود، به میزان قابل توجهی از این مبلغ فزونی خواهد یافت و از مرز ۸۶۰ میلیارد ریال خواهد گذشت. توسعه صنعتی کشور در آینده، بر توسعه منطقه‌ای صنایع استوار خواهد بود و نواحی صنعتی در قالب شهرهای صنعتی، در صحنه اقتصاد کشور، پیدایش می‌یابد. توسعه صنایع در آینده متکی به بهره‌وری کامل از سرزمین‌مان خواهد بود بدون آنکه در هوا و محیط زیست کمترین آلودگی ایجاد شود. وزیر صنایع تأکید کرد: در این توسعه سعی بر این است که تمام نقاط کشور از توسعه اقتصادی سهمی داشته باشند. به این ترتیب توسعه صنعتی در آینده به صورت ایجاد مناطق و نواحی صنعتی در قالب شهرهای صنعتی چهره خواهد نمود. نجم آبادی ترسیم دورنمای آینده صنعت ایران را با نگرش به گذشته این بخش و از برنامه سوم عمرانی آغاز کرد و گفت: قبلاً صنایع در تهران و اصفهان و تا حدودی یزد بطور سنتی بوجود آمدند و ایجاد قطب‌های صنعتی و پیدایی آن‌ها مدت کوتاهی است که نضج گرفته است. بازار مصرف، مسائل اجتماعی و زیربنایی مثل راه، فرودگاه، تلفن، تلگراف و تسهیلات نظایر آن‌ها، تهران را بزرگ‌ترین قطب جاذب صنایع کرده بود. اما در طول برنامه سوم عمرانی، با استقرار بعضی صنایع در اصفهان، تبریز، اراک و اهواز، قطب‌های جدید صنعتی در این شهرها بوجود آمد و تبریز و اراک با سرمایه‌گذاری‌های دولت و اهواز با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به صورت قطب صنعتی درآمدند و چون به تدریج کشور صنعتی می‌شود، اگر این مراکز توسعه بیشتری پیدا کنند، وضع سایر نقاط بدتر می‌شود.

۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پانصد هزار دلار برای کمک به بهداشت کشورهای منطقه مدیترانه شرقی به سازمان بهداشت جهانی مرحمت فرمودند. بامداد در آیینی که در مرکز سازمان بهداشت جهانی در ژنو برگزار شد، پروفسور پویان وزیر بهداری و رئیس بیست هفتمین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی، در تشریفات ویژه‌ای در مجمع عمومی چک مرحمتی علیاحضرت شهبانو را به مبلغ پانصد هزار دلار به آقای دکتر مالر مدیر کل سازمان بهداشت جهانی فراداشت. عطیه علیاحضرت شهبانو به مصرف اجرای برنامه‌های بهداشتی کشورهای نیازمند منطقه (مدیترانه شرقی) خواهد رسید. در این آیین مدیر کل بهداشت جهانی از توجه شهبانوی نیکوکار ایران صمیمانه سپاسگزاری کرد و همکاری نزدیک و ثمربخش ایران با سازمان بهداشت جهانی را مورد ستایش فراوان قرار داد.

۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران چهارمین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان ایران را که به مناسبت سال بین‌المللی زن در اسپهان برگزار شده است، گشودند. والاحضرت به هنگام گشایش سمینار بیاناتی ایراد کردند و گفتند: انقلاب ایران افق‌های درخشانی در برابر ملت ایران گشوده است. تحرک در صلح و آرامش یکی از مشخصات بارز انقلاب ما است. شاهنشاه برادر تاجدارم در چنین موقع و شرایطی رستاخیز ملت ایران را اعلام فرمودند. هدف‌های ما، خواسته‌های ما و آرزوهای ما آنچنان ابعادی یافته‌اند که جز با تجهیز و مشارکت همه‌جانبه و فعالانه تمام ملت ایران تحقق‌ناپذیر خواهند بود. مبانی سازمانی محدود گذشته را از میان برداشته‌ایم و در رده‌های مختلف این سازمان و تجهیزات جدیدی را بکار گرفته‌ایم. نقش زنان در این میان از اهمیت خاص برخوردار است. آن‌ها می‌توانند و باید دوشادوش مردان پیکار کنند. والاحضرت در قسمتی دیگر از بیانات خود گفتند: زنان ایران، همانند زنان کشورهای پیشرو، باید فعالانه وارد تاریخ شوند. این نهضت امکانات گسترده و بی‌نظیری برای تسهیل و تحقق مشارکت زنان در نوسازی کشور در اختیار آنان قرار خواهد داد. زنان ایران در برابر یک موقعیت تاریخی قرار گرفته‌اند و باید از این فرصت برای پایان دادن به مسائل و مشکلات خود و برای پیروزی نهایی استفاده کنند. سازمان زنان ایران موظف است گروه‌های وسیع زنان ایران را با برنامه‌ریزی جامع و دقیق برای این وظیفه ملی آماده کند و منابع انسانی و مالی مورد نیاز را برای پیشبرد رسالت و مسئولیت زنان ایران تجهیز دارد. چهارمین سمینار منطقه‌ای سازمان زنان روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه با صدور قطعنامه‌ای به کار خود پایان خواهد داد.

سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به ایالات متحده آمریکا ۲۴ اردیبهشت ماه

آریامهر شاهنشاه ایران از گارد احترام در پهنه کاخ سفید سان می‌بینند
ShahanshahAryamehrPresidentFordWhitehouse25Ordibehesht1354a.jpg
ShahanshahAryamehrInterviewUSMedia28Ordibehesht1354.jpg

شاهنشاه و شهبانو پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه وارد واشنگتن شدند و در پهنه کاخ سفید، مورد پیشباز رسمی قرار گرفتند. پیشباز پرزیدنت آمریکا و همسرشان و نیز دولت و ملت آمریکا از اعلیحضرتین، به مانند آیین پیشباز از معظم‌لها در ونزوئلا و مکزیک، پرشور و غرورانگیز بود و این، نشان دهنده اهمیتی است که رهبران ایالات متحده آمریکا برای سفر تاریخی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آن کشور قائلند. [۵۰]

بازدید رسمی شاهنشاه و شهبانو از ایالات متحده آمریکا بامداد چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه به وقت محلی و ساعت ۱۸ به وقت تهران با تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین به کاخ سفید با آیین پیشباز رسمی پرزیدنت فورد و بانو آغاز می‌شود. هنری کیسینجر وزیر امور خارجه آمریکا و همسرشان، کفیل ریاست ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا و بانو جونز، آقای «سیلالاسکا» و بانو و آقای ریچارد هلمز سفیر آمریکا در ایران و بانو و شهردار واشنگتن و همسرش در آیین پیشباز از اعلیحضرتین شرکت خواهند داشت. آیین پیشباز در کاخ سفید با تشریفات نظامی همراه خواهد بود و رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و بانو فورد به میهمانان عالی‌قدر خود خوش‌آمد خواهند گفت. بی درنگ پس از پایان تشریفات پیشباز رسمی، گفتگوهای شاهنشاه و پرزیدنت فورد در کاخ سفید آغاز خواهد شد و علیاحضرت شهبانو و بانو فورد در تالار آبی کاخ سفید دیدار خواهند داشت. سفر شاهنشاه آریامهر به آمریکا، هفتمین سفر معظم‌له به آن کشور می‌باشد. شاهنشاه و شهبانو که چهارشنبه شب را در «ویلیامزبورگ» گذرانده بودندد، در ساعت ۱۰ و ۲۵ دقیقه روز پنجشنبه به وقت محلی (برابر با ۱۷ و ۵۵ دقیقه به وقت تهران) با هلیکوپتر وارد پارک کاخ سفید شدند و سپس با خودروی ریاست جمهوری به جلوی کاخ تشریف‌فرما شدند. در آن‌جا، حضرت پرزیدنت فورد و همسرشان به همراه گروهی از شخصیت‌های برجسته دولت آمریکا، چشم به راه ورود اعلیحضرتین بودند. همین که اعلیحضرتین از خودرو پیاده شدند، پرزیدنت فورد و بانو به شاهنشاه و شهبانو خوش‌آمد گفتند. در این هنگام، پرزیدنت فورد، آقای هنری کیسینجر وزیر امور خارجه و بانو، ژنرال جونس کفیل رئیس ستاد مشترک نیروهای سه‌گانه آمریکا و همسرش را به پیشگاه اعلیحضرتین معرفی کردند و بانو فورد یک دسته گل سرخ به علیاحضرت شهبانو فراداشت. در پهنه کاخ سفید، پنج یکان بزرگ گارد احترام با یونیفورم جالب خود به نمایندگی از سوی نیروهای زمینی، دریایی، تفنگداران دریایی، نیروی هوایی و گارد ساحلی با احترام نظامی صف کشیده بودند. در بالکن کاخ سفید و پلکان‌هایی که ساختمان را به پهنه کاخ سفید پیوند می‌دهد، افراد گارد با یونیفورم سرخ رنگ خود صف کشیده و با به صدا درآوردن شیپورهای خود ورود اعلیحضرتین را به کاخ سفید اعلام کردند. چندین هزار تن از مردم واشنگتن در پهنه کاخ و بیرون از آن برای شرکت در آیین پیشباز اعلیحضرتین گرد آمده بودند و پرچم‌های ایران و آمریکا را به نشانه دوستی دو کشور و ابراز احساسات نسبت به شاهنشاه و شهبانو تکان می‌دادند.

شاهنشاه و پرزیدنت فورد در ساعت ۱۰ و سی و پنج دقیقه به وقت محلی پس از عبور از روی یک فرش قرمز رنگ، در جایگاه مخصوص قرار گرفتند. در این موقع، دسته موزیک سلام شاهنشاهی و سپس سرود ملی آمریکا را نواخت و یکان آتشبار در پارک کاخ سفید ۲۱ تیر توپ به احترام اعلیحضرتین شلیک کرد. در برابر جایگاه ویژه و در پشت سر گارد احترام ۵۰ پرچم آمریکا به نشانه ۵۰ ایالت این کشور در دست ۵۰ سرباز در اهتزاز بود. علیاحضرت شهبانو با پوشاک بسیار زیبایی که بر تن داشتند به همراه بانو فورد در کنار جایگاه ویژه ایستاده بودند. پس از نواخته شدن سلام شاهنشاهی و سرود ملی آمریکا، شاهنشاه و پرزیدنت فورد که از سوی فرمانده یکان‌های گارد احترام همراهی می‌شدند از این یکان‌ها سان دیدند و دوباره به سوی جایگاه ویژه رفتند. انبوهی از ایرانیان مقیم ایالات متحده نیز در پهنه کاخ سفید گرد آمده بودند و به شدت نسبت به اعلیحضرتین ابراز احساسات می‌کردند. پس از جای گرفتن شاهنشاه و پرزیدنت فورد در جایگاه مخصوص، افراد دسته موزیک که فرنج قرمز رنگ و شلوار و کلاه سفید به تن داشتند با نواختن مارش نظامی از برابر سران دو کشور رژه رفتند.

۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ اعلیحضرت همایون شاهنشاه ایران با نمایندگان تلویزیون ان بی سی آمریکا مصاحبه‌ای داشتند [۵۱]

سفر شاهدخت اشرف پهلوی به کره شمالی و چین کمونیست

شاهدخت اشرف پهلوی و چوین لای نخست وزیر جمهوری خلق چین اردیبهشت ۱۳۵۴
دیدار شاهدخت اشرف پهلوی و چوین لای سال ۱۳۵۰

۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی به دعوت حضرت مارشال کیم ایل سونگ رئیس جمهوری دمکراتیک خلق کره برای یک بازدید شش روزه (۲۴ تا ۲۹ اردیبهشت) شب گذشته رهسپار «پیونگ یانگ» پایتخت جمهوری دمکراتیک کره شدند. در این سفر آقای احمدعلی بهرامی سفیر شاهنشاه آریامهر در پکن و سفر اکردیته در پیونگ یانگ، آقای عبدالرضا انصاری قائم مقام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و بانو همراه ایشان خواهند بود. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در درازای ماندن خود در پیونگ یانگ با مارشال کیم ایل سونگ رئیس جمهوری دمکراتیک خلق کره دیدار و گفتگو خواهند کرد و در اجتماع بزرگ زنان پایتخت آن کشور سخنرانی خواهند نمود. والاحضرت در بازگشت از جمهوری دمکراتیک خلق کره ۲ روز در پکن توقف خواهند داشت و با چند نفر از شخصیت‌های مهم دولت جمهوری خلق چین دیدار و گفتگو خواهند کرد. در آیین پسواز در فرودگاه مهرآباد آقای تاجبخش معاون سیاسی وزارت خارجه و سفیران جمهوری دمکراتیک خلق چین و کره در دربار شاهنشاهی و شماری از پایوران کشوری حضور داشتند.

۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در استادیوم ورزشی بزرگ پیونگ یانگ با بودن بیش از سی هزار تن از مردم در پاسخ به بیانات شهردار این شهر در زمینه پیشرفت‌های ایران سخنرانی رسایی فرمودند: [۵۲]

...برادر تاجدارم شاهنشاه آریامهر در کتابی که راجع به انقلاب اجتماعی ایران تألیف کرده‌اند، بیان می‌دارند که : «در عصر ما حقوق سیاسی بدون حقوق اجتماعی، عدالت قانونی بدون عدالت اجتماعی و دموکراسی سیاسی بدون دموکراسی اقتصادی معنی و مفهومی ندارد. پیشرفت واقعی در زمان ما عبارت از آن است که هر روز حلقه‌های بیشتری از زنجیری که اقلیت متنعم برای قرن‌ها به اکثریت محروم تحمیل کرده است شکسته شود. امروز اعمال اصول این عدالت واقعی نه تنها وظیفه ملی هر کشور و دولتی است، بلکه همچنین گرانبهاترین ارمغانی است که هر دولتی می‌تواند به جامعه بزرگ بشری و به صلح بدهد.» این‌ها اصول تغییرناپذیر انقلاب اجتماعی ایران است که توسط رهبر خردمند ما تعیین شده است. ما از آغاز کار این پرسش را از خود کردیم که چه کسی باید از توسعه بهره‌مند شود؟ پاسخ ما روشن بود. اگر قرار بر این باشد که استفاده و بهره‌گیری از تمام منابع انسانی و طبیعی کشور فقط به قدرت طبقه فئودال بیفزاید و ثروتمندان را ثروتمندتر کند، بدون آنکه مردم بطور کلی از ثمرات آن برخوردار شوند، در این صورت مبادرت به چنین اقدامی واجد ارزش نیست. به این طریق، لزوم توزیع بهتر و عادلانه‌تر منافع در جامعه درحال توسعه درست در قلب انقلاب ما جای دارد و این همان زمینه ذهنی است که نهضت ما را هدایت می‌کند. والاحضرت افزودند: در روابط ما با سایر ملت‌ها، اصول سیاست مستقل ملی ایران راهنمای ما است. ما روابط خود با دیگران را بر اساس برابری، احترام متقابل، عدم مداخله و همکاری سازنده بنیان می‌گذاریم. تشابه بین فلسفه انقلاب ملی و اصول سیاست خارجی ما با نظریه «جیوچه» که از طرف پرزیدنت کیم ایل سونگ عنوان شده، قابل ملاحظه است. از سخنان پرزیدنت کیم درباره این نظریه ترقی‌خواهانه نقل می‌کنم: «اساس نظریه جیوچه این است که انسان حاکم بر همه چیز و عامل قطعی هر چیزی است. بازسازی طبیعت و اجتماع نیز بخاطر مردم است.» در دنبال این نظریه پرزیدنت کیم چنین آمده است: «یک ملت برای آنکه حاکم بر سرنوشت خود باشد، باید یک دولت مستقل و همچنین استقلال سیاسی تضمین شده محکمی داشته باشد.» دولت ما می‌کوشد تا با همه کشورها در مورد پنج اصل: احترام به تمامیت و حاکمیت ارضی، عدم تجاوز، عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر، برابری و برخورداری متقابل و همزیستی مسالمت‌آمیز به توافق نظر برسد. این تشابه نظر درباره این همه اصول مهم ملی و بین‌المللی چهارچوبی را بوجود آورده است که در داخل آن ایران و جمهوری دمکراتیک خلق کره روابط دوستی و همکاری خود را برقرار نموده و حفظ کرده‌اند. لیکن هنگامی که با جامعه بین‌المللی سر و کار پیدا می‌کنیم متوجه غیبت محسوس اصول برابری و انصاف که اینقدر برای توسعه هماهنگ در روابط فیمابین ملت‌ها لازم است می‌شویم. اگر بخواهیم برای توصیف خصیصه مستولی بر جهان، به نحوی که امروز مشاهده می‌کنیم، کلمه بیابیم، این کلمه باید محققاً «وابستگی» باشد. ...

۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ ولااحضرت شاهدخت اشرف پهلوی و همراهان پس از پایان سفر چهار روزه خود در جمهوری دمکراتیک خلق کره به پکن وارد شدند و در فرودگاه پکن خانم (نی سوون) معاون کمیته دائمی کنگره ملی خلق چین، آقای کهواینگ معاون وزارت خارجه و بسیاری از پایوران دولت چین و سفیر کره در پکن و همه کارمندان سفارت شاهنشاهی ایران با بانوانشان از معظم‌لها پیشباز کردند. والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی کوتاه زمانی پس از ورود خود به پکن با چوئن لای نخست‌وزیر جمهوری خلق چین دیدار کردند. این دیدار که نیم ساعت به درازا کشید در بیمارستانی انجام گرفت که از سال گذشته چوئن لای در آن بستری است. والاحضرت سپس با آقای (لی هسین نین) نایب نخست‌وزیر چین دیدار کردند و در میهمانی که از سوی نایب نخست‌وزیر به افتخار معظم‌لها برگزار شده بود شرکت نمودند. نایب نخست‌وزیر چین هنگام خوش‌آمد به والاحضرت ابراز داشت: نهال دوستی چین و ایران که والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در غرس و پرورش آن سهیم بوده‌اند به سرعت رشد و نمود کرده و خوشبختانه امروز گل و ثمر ببار آورده است. وی در پایان، سلامتی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را آرزو کرد. والاحضرت نیز در پاسخ نایب نخست‌زویر چین ضمن سخنانی به مناسبت دوستی دو کشور طی چهار سالی که از برقراری روابط سیاسی می‌گذرد، اشاره فرمودند و اضافه کردند: هدف مشترکی که دو کشور برای قرار دادن خود در مرز کشورهای پیشرفته دارند، نوید دهنده همکاری‌های بیشتر آنان در آینده می‌باشد.

سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به فرانسه ۳۱-۳۰ اردیبهشت ماه

ShahanshahShahbanouReceivedElyséeon21 May1975.jpg

هواپیمای اعلیحضرتین پیش از نیمروز ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ در فرودگاه بر زمین نشست. در پاریس، اعلیحضرتین ناهار را با پرزیدنت «ژیسکار» خواهند خورد و سپس گفتگوهایی میان رهبران ایران و فرانسه انجام خواهد پذیرفت.[۵۳] ناظران سیاسی برای دیدار شاهنشاه و ژیسکار اهمیت بسیار قائلند. همین ناظران با یادآوری این فرمایش شاهانه، در آستانه سفر به پاریس که مسئله کنفرانس انرژی پاریس نیز در گفتگوها با پرزیدنت ژیسکار به میان خواهد آمد، می‌گویند: «احتمال تجدید کنفرانس انرژی که دور مقدماتی آن در پاریس با ناکامی پایان گرفت، بسیار تقویت شده است.» و می‌افزایند: «دیدارهای شاهنشاه با فورد و کیسینجر، این امیدواری را در محافل سیاسی- اقتصادی جهان پدیدآورده که تلاش‌ها برای تشکیل کنفرانس انرژی پاریس از سر گرفته شود.»

شاهنشاه و شهبانو روز ۳۰ اردیبهشت ماه ناهار را میهمان والری ژیسکاردستن و بانو در کاخ الیزه بودند. پس از گفتگوهای سه ساعته شاهنشاه و ژیسکاردستن در الیزه، خبرگزاری متن گفت و گوی شاهنشاه را با خبرنگاران فرانسوی به سراسر جهان فرستادند. شاهنشاه در این گفتگو سپارش فرمودند: که تورم غرب بین ۳۰ تا ۳۵ درصد قدرت خرید ما را کاهش داده است، ولی قیمت نفت به این میزان افزایش نخواهد یافت و این مسئله‌ای است که اوپک در شهریور ماه درباره آن تصمیم خواهد گرفت. شاهنشاه درباره مذاکراتشان با رئیس جمهوری آمریکا فرمودند که در این ملاقات همه مسائل جهانی مورد مذاکره و تبادل نظر قرار گرفته است.

شاهنشاه در پاسخ این سئوال که آیا رئیس جمهوری فرانسه از مذاکرات مربوط به افزایش قیمت نفت راضی بودند، فرمودند: این سئوالی است که خود رئیس جمهوری فرانسه باید به آن پاسخ گویند. شاهنشاه آریامهر درباره بحران خاورمیانه عربی فرمودند که امیدوارند شخصاً بتوانند در رفع این مشکل بزرگ نقش بزرگی داشته باشند. شاهنشاه ضمن اشاره به تلاش‌های اکثر کشورها در این زمینه فرمودند که ایران در این راه گام مؤثری برداشته است. شاهنشاه در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد جلسه آینده کشورهای عضو اوپک در ماه سپتامبر (شهریور ماه) اعلام داشتند که در این نشست همه مسائل بار دیگر مورد مطالعه قرار خواهد گرفت، زیرا هیچ کشوری نمی‌تواند اجازه دهد که قدرت خرید خویش را از دست بدهد و به همه در این مورد اخطار لازم شده است.

سفر شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به کشورهای ونزوئلا، مکزیک، ایالات متحده آمریکا و فرانسه در روز ۳۱ اردیبهشت ماه پایان یافت و اعلیحضرتین ساعت ۱۸ و ۲۵ دقیقه با هواپیما به میهن بازگشتند. در فرودگاه مهرآباد والاحضرت همایون ولایتعهد، والاحضرت شاهدخت فرحناز، والاحضرت شاهپور علیرضا، والاحضرت شاهدخت لیلا، والاحضرت شاهدخت فاطمه، والاحضرت شاهپور محمود رضا پهلوی به پیشباز اعلیحضرتین آمدند. در آیین پیشباز آقای هویدا نخست‌وزیر، مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی، علم وزیر دربار شاهنشاهی، تیمسار ارتشبد ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه، معاونان وزارت دربار شاهنشاهی، آقای تاج‌بخش معاون سیاسی وزارت امور خارجه، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، فرمانده گارد شاهنشاهی، رئیس کل تشریفات وزارت خارجه، سفیر فرانسه در دربار شاهنشاهی، قائم مقام و معاون و رؤسای تشریفات شاهنشاهی و کاردار سفارت آمریکا و ونزوئلا در تهران حضور داشتند. در پایان این آئین پیشباز در فرودگاه مهرآباد، اعلیحضرتین به همراه والاحضرت‌ها رهسپار کاخ شاهنشاهی ایران شدند.

ترور دو مستشار آمریکایی از سوی سازمان تروریستی مجاهدین خلق

MojahedinTerroristColonelsTurnerShaffer1354a.jpg
MojahedinTerroristColonelsTurnerShaffer1354p.jpg
باریابی نخست وزیر بحرین به پیشگاه همایونی
سفر شهبانو و شاهدخت فاطمه در سفر به کشور اردن
باریابی سناتور دمکرات به پیشگاه آریامهر
فراداشت استوارنامه سفیر ترکیه به پیشگاه همایونی
ShahanshahAryamehrRevolutionaryCorp1354.jpg

بامداد روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ دو کلنل امریکایی کلنل پل آر شفر و کلنل جک اچ ترتر که سوار بر خودرو از خانه خود در قیطریه رهسپار اداره بودند از سوی تیمی از تروریست‌های سازمان مجاهدین گلوله باران شدند.[۵۴] ترور دو کلنل ارتش آمریکا در شمال شرقی قیطریه در کوچه « امیر » میان کوچه‌های « کاوه » و « ولیعهد » نزدیک خانه کلنل ترنر و کلنل شفر روی داد.[۵۵] [۵۶] ساعت شش و نیم بامداد ناگهان محسن بطحایی با یک پیکان سپید رنگ راه را بر فورد سیاه رنگ کلنل ترنر و شفر بست. همزمان یک ژیان سرخ رنگ که سیدمحسن سیدخاموشی آن را رانندگی می‌کرد از پشت به خودروی آنان کوبید. آنگاه سیدمحسن سیدخاموشی و محمدطاهر رحیمی پیاده و به خودروی کلنل ترنر و شفر نزدیک شدند و دو مستشار آمریکایی را از سوی چپ و از سوی راست خودرو به گلوله بستند. سردسته ترور و پشتیبان تیراندازان وحید افراخته بود و منیژه اشرف زاده کرمانی کارگردان ترور و علامت دهنده آغاز کشتار بود. مجاهدین تروریست کیف‌های دستی دو کلنل ترنر و کلنل شفر را دزدیدند و سوار بر خودروی دیگری شدند و متواری شدند. مجاهدین از کیف دستی کلنل ترنر و شفر به سندها و مدرک‌های مهمی درباره خرید هواپیماهای فانتوم و پایگاه‌های این هواپیماها، خرید دستگاه‌های تله کامیونیکشین و جاهای برنشاندن آنها و دیگر خریدهای ارتش دست یافتند. مجاهدین همه این اسناد را از ایران بیرون بردند و در پاریس به سفارت شوروی دادند و به جای آن از پشتیبانی اتحاد جماهیر شوروی در رساندن اسلحه به سازمان مجاهدین، برپایی فرستنده‌های رادیویی برای پروپاگاند علیه حکومت ایران و بسیاری کمک‌های دیگر برخوردار شدند. ۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ ترور دو مستشار امریکایی در مجلس شورای ملی مورد گفتگو قرار گرفت. [۵۷]

در این روز شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از سفر ونزوئلا و مکزیک و ایالات متحده امریکا بازگشتند. به هنگام ورود شاهنشاه امیرعباس هویدا نخست وزیر ترور دو کلنل نیروی هوایی آمریکا را به آگاهی همایونی رساند. شاهنشاه آریامهر از این ترور اهریمنی ابراز اندوه فرمودند و دستور دستگیری تروریست‌ها از سوی نیروهای انتظامی با پیگیری شبانه روزی را دادند.

۲ خرداد ماه ۱۳۵۴ هیئت پارلمانی ایران که به ریاست آقای مهندس جعفر شریف امامی رئیس مجلس سنا به ژاپن رفته بود، بامدادان از سفر ۸ روزه خود به تهران بازگشت. در فرودگاه مهرآباد سفیر ژاپن در دربار شاهنشاهی، گروهی از سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی و پایوران وزارت امور خارجه و بنیاد پهلوی، از آقای شریف امامی پیشباز کردند. رئیس مجلس سنا در سفر ۸ روزه خود به ژاپن به پیشگاه اعلیحضرت هیروهیتو امپراطور ژاپن و والاحضرت ولیعهد این کشور بار یافت و با نخست‌وزیر، وزیر خارجه، رؤسای دو مجلس و رئیس اتاق صنایع و بازرگانی ژاپن دیدار و گفتگوهای سودمندی پیرامون روابط سیاسی، اقتصادی، بازرگانی و فرهنگی بین دو کشور انجام داد. هیئت پارلمانی ایران که در آن سناتورها، مهندس حسن زاهدی، سرلشگر ایرج مطبوعی، مهندس ابراهیم پارسا، محسن خواجه نوری و دو تن از نمایندگان مطبوعات هموند بودند، همچنین از کیوتو، اوزاکا، تویانارا و شهرهای مختلف و آثار تاریخی ژاپن دیدن کردند. آقای مهندس شریف امامی هنگام بازدید از بخش تدریس زبان فارسی دانشگاه اوزاکا و آشنایی با استادان و دانشجویان ایرانی در گفتگویی اعلام کرد که بنیاد پهلوی برای دانشجویان ممتاز ژاپنی که به تحصیل زبان فارسی در دانشگاه‌های ایران اشتغال ورزند بورس تحصیلی خواهد داد.

۲ خرداد ماه ۱۳۵۴ پرزیدنت جرالد فورد در واشنگتن تأیید کرد که هنگام گفتگوهایش با شاهنشاه آریامهر، رهبر ایران امکان افزایش بهای نفت را یادآور شده است. فورد که با چهار روزنامه نگار خارجی درباره بایستن برگزیدن یک سیاست پایدار انرژی در آمریکا گفتگو می‌کرد، افزایش بهای نفت را یکی از دلایل لزوم چنین سیاستی نام برد. پرزیدنت آمریکا افزود، بر آن است که به اقدامات خود در راه مجاب کردن کنگره به لزوم اتخاذ چنین سیاستی ادامه دهد. فورد اضافه کرد که در ۴۸ ساعت آینده تصمیم خود را درباره افزودن یک دلار دیگر بر عوارض نفت وارداتی آمریکا اعلام خواهد کرد. به عقیده فورد، تصمیم وی در این مورد به نوبه خود باعث تحرک کنگره خواهد شد. فورد اقدامات کشورهای اروپایی در راه صرفه‌جویی در مصرف انرژی را ستود و به سختی از کنگره آمریکا انتقاد کرد و گفت: «کنگره تابحال هیچ اقدامی برای حل مسئله انرژی آمریکا نکرده است.» در محافل نفتی جهان انتظار می‌رود که در ماه سپتامبر آینده تولید کنندگان نفت قیمت کالای خود را از یک دلار، حداقل تا یک و نیم دلار افزایش دهند. به دیدگاه ناظران، با نزدیک شدن فصل زمستان، وضع اقتصادی «اوپک» چنان خواهد بود که به آسانی بتواند قیمت نفت را بالا برد، بدون آنکه دست زدن به چنین کاری باعث کم شدن درآمدها گردد.

۲ خرداد ماه ۱۳۵۴ کنفرانس سالانه وزیران خارجه کشورهای هموند سازمان پیمان مرکزی «سنتو» [۵۸] پس از دو روز گفتگو، در آنکارا پایان یافت. در اعلامیه مشترکی که به همین مناسبت به چاپ رسید، وزیران خارجه ایران- پاکستان- ترکیه- آمریکا و نماینده وزارت خارجه انگلستان ابراز کرده‌اند که ادامه وضع فعلی بحران خاورمیانه به صلح جهانی آسیب‌های سنگینی وارد خواهد ساخت. اعلامیه مشترک به علاقه کشورهای یادشده برای ایجاد یک صلح عادلانه و پایدار در منطقه خاور میانه نیز اشاره کرده است. بنا بر مفاد همین اعلامیه، وزیران خارجه پنج کشور، همچنین امکان گسترش فعالیت‌های همه‌جانبه سنتو را مورد بررسی دقیق قرار دادند. مبارزه با خرابکاران، وزیران خارجه، ضمن بررسی اوضاع منطقه‌ای تأکید کرده‌اند که هرگونه عملیات خرابکارانه در این منطقه با شدت و حدت سرکوبی خواهد شد. نفت و کمک- عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران در اوین اجلاس وزیران سنتو گفت: در صورتی که درآمدهای نفت – بر اثر کاهش ارزش دلار و افزایش تورم در کشورهای صنعتی- دچار نقصان بیشتری شود، ایران ناگزیر خواهد بود که در برنامه کمک‌های خارجی خود تجدید نظر کند و آن را کاهش دهد.

۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ شیخ الخلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست‌وزیر بحرین، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر بار یافت و پیام ویژه‌ای از سوی والاحضرت شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه امیر بحرین به پیشگاه همایونی فراداشت. پس از ورود نخست‌وزیر بحرین به ایران، یک بیانیه مطبوعاتی از سوی وی در اختیار نمایندگان رسانه‌های همگانی قرار داده شد. [۵۹] در بیانیه مطبوعاتی نخست‌وزیر بحرین گفته شده است: «خوشوقتم که دیدار دوباره من از ایران اساس دیگری در جهت تقویت مناسبات دوستانه میان دو کشور و دو ملت دوست بوجود می‌آورد. پس از نیمروز والاحضرت شیخ‌الخلیفه بن سلمان آل خلیفه در شهر ری تاج گل با شکوهی بر آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر نهاد و ادای احترام کرد. شبانگاه از سوی آقای هویدا نخست‌وزیر، یک میهمانی شام به افتخار شیخ خلیفه بین سلمان آل خلیفه در کاخ وزارت امورخارجه برپا شد. در این میهمانی رؤسای سنا و مجلس شورای ملی و چند تن از وزیران و سفیران کشورهای عربی و اسلامی در دربار شاهنشاهی و تنی چند از پایوران کشوری از باشندگان بودند.

۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ گفتگوهای امیرعباس هویدا با والاحضرت شیخ خلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست وزیر بحرین دو ساعت به درازا کشید. گفتگوها در روز ۵ خرداد ماه نیز پی گرفته شد و گفته شد که کمیسیون‌هایی ماموریت خواهند یافت تا چگونگی اجرای طرح‌هایی برای مشارکت ایران و بحرین را بررسی کنند. قرار بر این شده است که در هفته‌های آینده هیات صنتعتی و فرهنگی میان دو کشور مسافرت‌هایی خواهند داشت تا بر سر جزییات همکاری‌ها تبادل دیدگاه‌ها را بنمایند. هن چنین قرار است که ایران در آموزش کارشناسان مورد نیاز در امور صنعتی و بازرگانی و فرهنگی بحرین همکاری نمایند.

در روز ۶ خرداد ماه والاحضرت شیخ خلیفه بن سلمان آل خلیفه، برادر امیر بحرین و نخست‌وزیر آن کشور که در رأس هیئتی از بلندپایگان بحرینی به ایران آمده بود، به دیدار خود از کشور ایران پایان داد و تهران را ترک گفت. در فرودگاه مهرآباد امیرعباس هویدا نخست‌وزیر و وزیران اطلاعات و جهانگردی، آموزش و پرورش، مشاور، معاون سیاسی وزارت امور خارجه، شهردار پایتخت، سفیران کشورهای عربی و اسلامی و شماری دیگر از پایوران کشوری میهمانان بحرینی را پسواز کردند. نخست‌وزیر بحرین هنگام ترک تهران که در میان پسواز رسمی انجام گرفت، اعلامیه‌ای در اختیار خبرنگاران قرار داد:[۶۰]

در این لحظه که کشور دوست ایران را ترک می‌گویم، خوشوقتم از روح دوستی و توافق کاملی که تمام مسائل مورد بحث ما را با مسئولان ایران دربر گرفته بود اظهار خرسندی کنم. در حال و گذشته، سیاست فعالانه و مثبت اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر محمد رضا پهلوی شاهنشاه ایران با کشور بحرین، همواره سرچشمه و پایه اساسی تقویت روابط دو کشور دوست بوده است و این روابط را بیش از پیش به سوی پیشرفت سوق داده است. مهمان‌نوازی و پذیرایی گرمی که از ما شد عمیقاً در ما اثر گذاشته است. در دیدار خود از این کشور بزرگ، تماس‌های زیادی با مسئولان حاصل شد که مهم‌ترین آن‌ها شرفیابی به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر رهبر عالی‌قدر ملت ایران بود. ...

۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پس از نیمروز به دعوت خصوصی اعلیحضرت ملک حسین پادشاه کشور اردن هاشمی و علیاحضرت ملکه عالیا برای یک دیدار دوستانه چند روزه رهسپار امان شدند. در این سفر والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی نیز همراه علیاحضرت شهبانو هستند.

۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، نیابت ریاست عالیه سازمان شاهنشاهی و خدمات اجتماعی، یک بار دیگر آوای انسانی خود را به گوش توانگران رساندند و از آنان خواستند که در امور خیریه گامی فراتر نهند. والاحضرت با این جمله توانگران را به نیکوکاری فراخواندند و فرمودند:[۶۱] «ایکاش اشخاص مرفه و متمکن ما نیز لحظه‌ای با خود بیاندیشند و منصفانه ببینند که در قبال موفقیت‌ها و بهره‌مندی‌های شخصی، در راه خدمات اجتماعی چه کرده‌اند و چه کار خیری انجام داده‌اند که نام نیکی از ایشان بیادگار بماند؟ والاحضرت در این سخنان که در اجتماع بزرگ بخش خصوصی ایراد می‌فرمودند، پرسیدند آیا می‌دانید چه شمار خانواده‌هایی در گوشه و کنار این مملکت به علل مختلف سرپرست و نان‌آور خود را از دست می‌دهند و در این اجتماع پرمشغله و پرگرفتاری سرگردان و بلاتکلیف می‌مانند و در نتیجه، کودکان معصوم آن‌ها به فساد و تباهی کشیده می‌شوند؟ این آوای انسانی دیروز تالار بزرگ اتاق بازرگانی و صنایع و معادن را به لرزه آورد و بازرگانان، صاحبان صنایع، بانکداران و نمایندگان اصناف را به اندیشه فرو برد. ...

۵ خرداد ماه ۱۳۵۴ سناتور ادوارد کندی سناتور دمکرات ایالت ماساچوست وارد تهران شد. سناتور کندی پس از ورود به تهران، از اینکه توانسته به ایران سفر کند، ابراز خرسندی کرد وی در مصاحبه‌ای با خبرنگاران گفت: سال‌ها است که میان مردم ایران و آمریکا رابطه دوستانه تاریخی و سنتی وجود دارد. سناتور ادوارد کندی پس از نیمروز با خلفتبری وزیر خارجه دیدار و گفتگو کرد و شبانگاه نیز با فریدون مهدوی وزیر بازرگانی دیدار نمود. روز پسین ۶ خرداد ماه سناتور ادوارد کندی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران باریافت. آنگاه کندی نیز در سازمان برنامه با عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه دیدار کرد. ساعت ۱۲ سناتور ادوارد کندی در دفتر آقای مهندس شریف امامی رئیس مجلس سنا با وی دیدار کرد. سناتور کندی ناهار را در کاخ سنا میهمان رئیس سنا و چند تن از سناتورها بود. سناتور کندی ایوار در باشگاه دانشگاه تهران سخنرانی ایراد کرد.[۶۲]

۷ خرداد ماه ۱۳۵۴ سفیر جدید ترکیه در دربار شاهنشاهی پیش از نیمروز در کاخ نیاوران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافت. در این باریابی سفیر جدید ترکیه در آیین ویژه‌ای استوارنامه خود را به پیشگاه شاهنشاه فراداشت. در آیین تقدیم استوارنامه آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی، آقای خلعتبری وزیر امور خارجه، آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی و آجودان‌های لشگری و کشوری شاهنشاه سرافرازی بودن داشتند.

۷ خرداد ماه ۱۳۵۴ شاهنشاه آریامهر پس از نیمروز سپاهیان دانش ممتاز دختر و پسر را در کاخ نیاوران به پیشگاه همایونی پذیرفتند. در این باریابی، شاهنشاه یکایک سپاهیان را مورد مهر قراردادند و از چگونگی زندگی وتحصیل آنها پرسش فرمودند و پس از گزارش وزیر آموزش و پرورش، شاهنشاه آریامهر از خدمات سپاهیان انقلاب ابراز خرسندی فرمودند و در بیاناتی گفتند:[۶۳]

مراسم امروز از مراسم لذت‌بخش و رضایت‌بخش و تحسین‌آمیزی است که ممکن است هر چند گاه یک بار پیش بیاید. در روزی که سپاه دانش در این مملکت ایجادشد، شاید عده‌ای نمی‌توانستند تصور بکنند که نتایج آن چه خواهدشد. حتی بعضی‌ها می‌گفتند که بردن افکار جدید به دهات توسط کسانی‌که تحصیل‌کرده هستند، ممکن است گمراه‌کننده باشد، ولی امروز نتیجه کار شما سپاهیان انقلاب ایران، چه پسر و چه دختر، طوری روشن و واضح است که گمان می‌کنم مورد غبطه کسانی است که مثل ما احتیاج به مبارزه با بی‌سوادی داشتند و حتی مورد تقلید دیگران قرار گرفته‌است.

بازدید شاهنشاه آریامهر از برنامه‌های عمرانی مشهد

ShahanshahAryamehrDevelopmentProgMashad10Khordad1354.jpg

۱۰ خرداد ماه ۱۳۵۴ بامدادان شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید دو روزه از برنامه‌های عمرانی مشهد به این شهر تشریف‌فرما شدند.[۶۴] در ورودی حرم چند تن از آقایان معمم به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه آریامهر از بخش‌های نوسازی شده، رواق‌ها، کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی دیدن فرمودند. همزمان، عبدالعظیم ولیان نیابت تولیت عظمای آستان قدس رضوی و استاندار خراسان پیرامون برنامه‌های نوسازی توضیحاتی به آگاهی رسانید. شاهنشاه آریامهر در سفر دو روزه به مشهد، از چند برنامه خانه‌سازی دیدن می‌فرمایند. در این سفر، بیمارستان شاهرضا و دانشگاه فردوسی (مشهد) نیز مورد بازدید معظم‌له قرار می‌گیرد. در این سفر آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی، آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد رئیس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، تیمسار سپهبد ایادی پزشک مخصوص شاهنشاه و ابوالفتح آتابای معاون وزارت درباره شاهنشاهی در رکاب شاهنشاه هستند. در فرودگاه مهرآباد آقای جمشید آموزگار وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور، آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، معاونان وزارت دربار شاهنشاهی، رئیس شهربانی کشور و فرمانده گارد شاهنشاهی به پسواز آریامهر در فرودگاه مهرآباد بودند. هواپیمای اختصاصی شاهنشاه در ساعت ده بامداد فرودگاه مهرآباد را ترک کرد.

شاهنشاه آریامهر نیم روز ۱۰ خرداد ماه از بخش‌های نوسازی شده حرم مطهر و همچنین صحن و وراق‌ها دیدن کردند. به امر شاهنشاه، دیوارهای شمالی – جنوب و جنوب شرقی داخل حرم که از زمان قاجاریه تاکنون بازسازی نشده بود، مورد تعمیر اساسی قرار گرفته است. همچنین به امر شاهنشاه مهمانسرای جدیدی از سوی آستان قدس رضوی برای پذیرایی زائران در نزدیک حرم ساخته شده که مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت. مهمانسرای جدید به صورت سلف سرویس اداره می‌شود و گنجایش ۲۵۰۰ نفر را دارد.


۱۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ با هزینه‌ای برابر یک میلیارد تومان، ۴۳۰ کیلومتر راه آسفالته در بخش‌های استان‌های گیلان و مازندران ساخته می‌شود. با کشیدن این جاده‌های آسفالته بسیاری از بخش‌ها و روستاهای شمال با شهرها ارتباط پیدا می‌کنند. نزدیک به ۴۳۰ کیلومتر راه فرعی آسفالته میان بخش‌ها و روستاها به شهرهای استان‌های مازندران و گیلان ساخته می‌شود. پهنای این راه‌ها ۸ متر است و هم اکنون زیرسازی آن‌ها در دست ساختمان است. پیش‌بینی می‌شود که تا پایان برنامه پنجم تمام راه‌های دردست ساختمان آسفالت و آماده بهره‌برداری شود. راه‌های فرعی آسفالته بین روستاها و شهرها، ۲۱۶ کیلومتر در استان مازندران و ۲۱۴ کیلومتر در استان گیلان ساخته می‌شود. با ساختمان راه‌های فرعی در مازندران مناطق دشت گرگان به یکدیگر پیوند می خورند که از نظر ترابر فرآورده های روستاها به شهرها بسیار حائز اهمیت است. از جمله راه‌هایی که در شمال ساخته می‌شود، راه کلاردشت- چالوس به عباس آباد- شهسوار است. درازای این راه ۶۰ کیلومتر است و مستقیماً چالوس را به شهسوار پیوند می زند. از دیگر راه‌های شمال، راه لاهیجان به سیاهکل و راه لشت نشاء به خشکه بیجار است.

دیدار رسمی فخری کوروترک رییس جمهور ترکیه و بانو از ایران ۱۷-۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۴

اعلیحضرتین از پرزیدنت فخری کوروترک و بانو پیشباز می‌کنند
گفتگوهای سران دو کشور

به دعوت شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فخری. ث. کوروترک برای یک دیدار رسمی پنج روزه پیش از نیم روز ۱۲ خرداد ماه وارد تهران شدند. [۶۵] هواپیمای آورنده حضرت رئیس جمهوری ترکیه و بانو کورو تورک در ساعت ۱۱ و نیم به زمین نشست و شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو در پای پلکان هواپیما از میهمانان عالی‌قدرشان پیشباز کردند. در این‌جا حضرت کورو تورک، همراهان خود را به شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو شناساندند و شاهنشاه نیز متقابلاً پیشبازکنندگان را معرفی نمودند.

در فرودگاه مهرآباد، هویدا نخست‌وزیر، شریف امامی رئیس سنا و بانو، مهندس ریاضی رئیس مجلس شورای ملی و بانو، علم وزیر دربار شاهنشاهی و بانو، خلعتبری وزیر امورخارجه و بانو، ندیمه علیاحضرت شهبانو، تیمسار ارتشبد غلامرضا ازهاری رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد رئیس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه، آقای قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، آقای بهادر رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و تیمسار بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی برای پیشباز از حضرت رئیس جمهوری ترکیه و همسرشان حضور داشتند. آنگاه دو کودک خردسال دسته گل‌هایی به حضور حضرت رئیس جمهوری ترکیه و همسرشان تقدیم داشتند. سپس شاهنشاه آریامهر به همراه حضرت کورو تورک به جایگاه مخصوص تشریف‌فرما شدند، دسته موزیک سرود ملی ترکیه و سلام شاهنشاهی را نواخت. در این هنگام ۲۱ تیر توپ به افتخار میهمانان عالی‌قدر اعلیحضرتین شلیک شد. شاهنشاه آریامهر به همراه رئیس جمهوری ترکیه از گارد احترام سان دیدند. پس از استقرار مجدد شاهنشاه آریامهر و حضرت کورو تورک در جایگاه مخصوص، گارد احترام از برابر شاهنشاه و میهمان عالی‌قدرشان رژه رفتند. پس از مراسم رژه، اعلیحضرتین به اتفاق حضرت کورو تورک و همسرشان از برابر صف هموندان سفارت جمهوری ترکیه در دربار شاهنشاهی و ترک‌های مقیم ایران گذشتند و سپس با اتومبیل رهسپار میدان شهیاد آریامهر شدند.

سفر رسمی ولیعهد ایران به مصر

۱۳ خرداد ماه ۱۳۵۴ والاحضرت ولیعهد پس از نیم روز نخستین سفر رسمی خود را به یک کشور خارجی آغاز فرمودند و راهی مصر شدند.[۶۶] در این سفر شماری از پایوران کشوری در رکاب والاحضرت هستند. والاحضرت همایون ولیعهد رضا پهلوی، به دعوت حضرت انور سادات رئیس جمهوری عربی مصر به مصر سفر کردند تا در مراسم بازگشایی کانال سوئز که روز پنجشنبه انجام خواهد شد، شرکت فرمایند. سفر ولیعهد ایران در مصر بازتابی گسترده و شادی‌انگیز داشته است. در اسکندریه و بسیاری از شهرهای دیگر اطراف کانال سوئز شعارهای بی شمار برافراشته شده که بر اساس آن ملت مصر مقدم ولیعهد ایران را گرامی می‌دارد، اهالی اسکندریه و نواحی اطراف، خود را برای پیشباز از والاحضرت ولایتعهد آماده می‌کنند و شوق دیدار فرزند برومند شاهنشاه ایران را دارند.

هویدا در روز جهانی زیست بوم جایزه دانش آموزان را می دهد

۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۴ روز جهانی محیط زیست با خواندن پیام شاهنشاه آریامهر در باغ پیشاهنگی منظریه برگزار شد. [۶۷] شاهنشاه آریامهر در این پیام که از سوی نصرت اله معینیان رییس دفتر مخصوص خوانده شد فرمودند که همواره تذکر داده‌ایم که زندگی در محیطی پاکیزه و سالم و برخوردار از زیبایی‌ها و مواهب طبیعی، حق مسلم قاطبه ملت ایران است.

حال که استفاده از تکنولوژی و پیشرفت‌های اقتصادی، توسعه صنعتی کشور را باعث شده‌است، بدیهی است که بهزیستی و بهسازی محیط نیز باید با این برنامه‌ها هماهنگ گردد و مسائل زیست‌محیطی، جزئی از کیفیت زندگی ما باشد و نباید اجازه دهیم هیچ عاملی موجب آلودگی محیط زیست و آب و هوا و مایه تباهی منابع و زیبایی‌های طبیعی کشور ما بشود. باید توجه داشت که مسائل مربوط به محیط زیست و پاکیزه نگهداری آن، صرفاً به داخل یک کشور محدود نمی‌شود. این امر، ما و تمام جهانیان را بر آن می‌دارد که در این زمینه تدابیری شایسته اتخاذ کنیم که به خیر و سود ملت خودمان و کلیه ملل جهان باشد. ...

سپس امیرعباس هویدا نخست وزیر نیز بیاناتی ایراد کرد. پس از نخست وزیر، بانو سوسن شاه اسماعیلی نماینده وزارت آموزش و پرورش سخنانی ایراد کرد. آنگاه جوایز بهترین نقاشی‌ها، فرتورنگاری‌ها (عکاسی) ، و مقاله نویسی در زمینه محیط زیست به دانش آموزان داده شد. در پایان نخست وزیر و همراهان از نمایشگاه نقاشی دانش آموزان در زمینه زیست بوم بازدید کردند.

شورش سازمان تروریستی مجاهدین در قم

MojahedTerroristQom15Khordad1354.jpg

در سالگشت روز ننگین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ تروریست‌های سازمان مجاهدین و گروهی از طلاب مدرسه بد نام فیضیه قم و دارالشفای قم برای ایجاد شورش، آغاز به دادن شعارهای ضد ملی و میهنی به یادآوری یکی از ننگ‌آورترین رخدادهایی که در سال ۱۳۴۲ همراه با یک سلسله اقدامات آنارشیستی و خرابکاری از سوی مرتجعین سیاه در کشور ایران روی داد، کوشش کردند دامنه این اغتشاشات را در مدرسه فیضیه گسترش دهند و به سایر مراکز حوزه علمیه قم نیز بکشانند. [۶۸] تروریست‌های مجاهد که به شیوه عوامل ارتجاعی سرخ و سیاه در خارج از کشور، رخک به چهره زده بودند، نخست در و پنجره مدرسه فیضیه را شکستند نموده و خساراتی به ابزار مورد استفاده طلاب علوم دینی در این مدرسه‌ها وارد کردند. پس از خروج از مدرسه هنگامی که مأمورین انتظامی در صدد پراکنده کردن آنان و برقراری نظم و جلوگیری از توسعه این اخلالگری‌ها در خیابان‌ها بودند، با چوب و چماق و سنگ به مأمورین حمله کردند. در انبوه این تروریست‌های سرخ و سیاه، چند نفری نیز شعارهای کمونیستی داده و حتی پرچم قرمز برافراشته بودند. اینگونه اوباش‌گری‌ها و تحریکات مذبوحانه همواره با مخالفت هر فرد میهن‌پرست ایرانی روبرو است، بر پایه اعلام مقامات انتظامی کلیه افراد محرک و اخلالگر در این حوادث شناخته و بازداشت شده‌اند و بزودی پرونده اتهامی آنان جهت رسیدگی قانونی به مراجع قضایی فرستاده خواهد شد. در بازرسی از حجره‌ها و جاهای زندگی افراد بازداشت شده در مدرسه فیضیه و دارالشفاء یک بمب دست ساز و مقداری مواد منفجره و همچنین مقادیری اسناد و مدارک و کتب کمونیستی کشف و ضبط شده است.

ShahanshahAryamehrExaminingIranIssuesGroup1354.jpg
هویدا در منطقه گمبوعه اهواز نهال اکالیپتوس می‌نشاند
شاهدخت اشرف پهلوی در نشست کمیته عالی سازمان زنان ایران

۱۷ خرداد ماه ۱۳۵۴ بیش از پانصد تن از هموندان گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت پیش از نیم روز به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران بار یافتند. در این باریابی نخست دکتر هوشنگ نهاوندی رییس گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت گزارشی داد و سپس شاهنشاه آریامهر چنین فرمودند: [۶۹]

...اطلاع دارید تمام مطالعاتی که شما می‌کنید، ما به قسمت‌های مربوطه برای رسیدگی و نتیجه‌گیری می‌فرستیم و مطالب جدیدی هم که می‌آید، برای شما خوراک فکری است و موجب خواهدشد که راه‌حل‌های شما در پیش پای مسئولان امر گذاشته‌شود. اهمیت کار شما در اصل، مشارکت افراد در امور مملکتی است. البته از افرادی مثل شما که پایه تحصیلات عالی دارید، یک انتظار هست و از افرادی که در مشاغل دیگر هستند انتظار دیگر، و حال کار شما ساختمان یک ایران مترقی، متمدن، خوشبخت، آزاد و مقتدر خواهدبود. در یک سالی که گذشت، چه اتفاقاتی برای ما و برای سایرین افتاد؟ چند موضوع پیش آمد که برای خود من تازگی نداشت، زیرا سال‌ها پیش در این راه گام برمی‌داشتم، ولی کمک کرد تا به خوشبین‌ها هشدار داده‌شود. دیدید که بعضی از ممالک آسیای جنوب شرقی، چگونه مثل یک بازی ورق، یا یک کاخ کاغذی، یا به قول فرنگی‌ها قصری که با ورق ساخته‌می‌شود، یک دفعه مثل فانوس تا شد، و دلیلش این بود که ملت و دولت به هدفی که ظاهراً به آن پایبند بودند، در باطن به آن علاقه نداشتند. یا اینکه طرز حکومتشان صحیح نبود و مظهر احساسات و نمایانگر خواسته‌های ملت به شمار نمی‌رفت. این ماجرا یک چیز دیگر را هم ثابت کرد و آن اینکه هیچ ملتی غیر از اینکه روی خودش حساب بکند، نباید به چیز دیگر پایبند باشد، زیرا اگر فقط روی دیگران حساب بکند، این ملت باخته‌است. ممکن است که دوستی‌های عمیقی هم وجود داشته‌باشد و به موقع از این دوستی‌ها بهره برد، ولی اگر صرفاً متکی به دیگران باشد، این ملت قابل دوام نیست و همان بهتر که از بین برود. ...

۱۷ خرداد ماه ۱۳۵۴ امیرعباس هویدا نخست وزیر که در سفر انتخاباتی خویش است در اهواز از پروژه تثبیت شن‌های روان منطقه « گمبوعه » در ۱۵ کیلومتری جاده اهواز - سوسنگرد دیدن کرد. در اینجا گفته شد که در پایان سال ۱۳۵۳ خورشیدی ۳۴۶٫۹۵۵ هکتار از زمین‌های شنی این منطقه بذرپاشی، بیش از ۱۸۲۳۴ هکتار نهال کاری و ۲٫۸ میلیون هکتار قرق و رویهم رفته ۳ میلیون و سیصد هزار هکتار از کناره کویر مهار شده است. هر گاه سرعت حرکت شن، از بذرپاشی نهال جلوگیری کند، موقتا شن‌ها از راه مالچ پاشی ایستا می‌شود و یک سال که از این برنامه گذشت بذر یا نهال پذیر می‌شود و شن ایستا می‌گردد. سپس پارک کویری گمبوعه با بریدن نوار سه رنگ به دست نخست وزیر گشایش یافت. هوایدا آنگاه در منطقه‌ای از زمین‌های گمبوعه یک نهال اکالیپتوس نشاند و گفته شد که در درازای ۱۰ سال آینده همه این زمین‌ها با کشت اکالیپتوس و « کهور » که درختان صحرایی هستند و « کنار » که درختچه همیشه سبز است، و هم چنی « تاغ » و « گز » تابت و ایستا خواهند شد.

۱۸ خرداد ماه ۱۳۵۴ پنجمین نشست کمیته عالی همکاری سازمان زنان ایران در پیشگاه والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برگزار شد. در این نشست عبدالرضا انصاری قایم مقام والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در امور اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، عبدالمجید مجیدی وزیر مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه، صادق احمدی وزیر دادگستری، قاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی، پرفسور پویان وزیر بهداری، رضا صدقیانی وزیر تعاون و امور روستاها، دکتر احمد هوشنگ شریفی وزیر آموزش و پرورش، دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر رفاه اجتماعی و مهناز افخمی دبیر کل سازمان زنان ایران شرکت داشتند.

۲۰ خرداد ماه ۱۳۵۴ سی هزار واحد مسکونی در جنوب شهر از سوی وزارت‌خانه‌های بازرگانی، مسکن و شهرسازی و بانک رهنی ایران ساخته می‌شود. کمیته ویژه‌ای از سوی حزب رستاخیز ملت ایران مأمور دیده بانی مستقیم بر اجرای این پروژه شد. بدین سان، نخستین کار سیاسی حزب رستاخیز ملت ایران با دیده وری بر اجرای طرح‌ها و کارهای دولت در آینده از این واحدهای مسکونی که به فرم خانه‌های تک واحدی ساخته می‌شود، خواهد بود. قرار است در درازای ۱۵ ماه از سوی وزارت بازرگانی از راه بانک ساختمان ساخته شود. ده هزار واحد دیگر از سوی وزارت مسکن و شهرسازی و ۱۰ هزار و ۲۲۴ واحد هم توسط بانک رهنی احداث خواهد شد. در این واحدهای مسکونی ۱۵۰ هزار نفر از ساکنین جنوب شهر اسکان داده می‌شوند. ۷۰ هزار نفر در ده هزار خانه‌های تک واحدی که از جانب وزارت بازرگانی ایجاد خواهد شد و بقیه در آپارتمان‌ها و خانه‌های دیگری توسط وزارت مسکن و شهرسازی و بانک رهنی ایجاد می‌گردند. ویژگی‌های طرح- آقای هویدا نخست‌وزیر دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران صبح امروز از فعالیت‌های بهسازی و عمران جنوب پایتخت دیدن کرد و از عملیات پروژه گست خانه‌سازی که از سوی وزارت بازرگانی در این منطقه در دست اجرا است، بازدید به عمل آورد و هنگام گفتگو با مجریان طرح درباره چگونگی اجرای برنامه و ویژگی‌های این طرح عظیم توضیحاتی خواست که مسئولان اجرای طرح به آن‌ها پاسخ دادند. در اجرای این طرح رفاهی که بطور ضربتی و در مدتی کوتاه از سوی وزارت بازرگانی پیاده می‌شود، ده هزار خانه در ۲ میلیون متر مربع از اراضی جنوب شهر ساخته شده و برای اسکان ۷۰ هزار نفر از ساکنین جنوب شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد. واحدهای مسکونی مزبور با زیربنای ۵۰ تا ۷۵ متر مربع احداث می‌شود و دارای ۳ اتاق، آشپزخانه و تأسیسات کامل بهداشتی است. تعداد خانه‌های مسکونی- هنگام بازدید آقای هویدا نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران از عملیات ساختمانی واحدهای مسکونی دکتر مهدوی وزیر بازرگانی و قائم مقام دبیر کل حزب در گزارشی به چگونگی اجرای طرح ویژگی‌های آن اشاره کرد و گفت: اجرای این طرح وسیع رفاهی به امر شاهنشاه آریامهر و با هزینه‌ای بالغ بر ده میلیارد ریال پیاده می‌شود. هدف این است که اوامر رهبر خردمند ایران مبنی بر تأمین رفاه و بهزیستی و تهیه مسکن خصوصاً برای هفتاد هزار نفر ساکنین کم درآمد جنوب تهران به بهترین وجه و در کمترین زمان اجرا گردد. به همین منظور وزارت بازرگانی با تهیه یک طرح ضربتی عملیات ساختمانی ده هزار واحد مسکونی را در این محل آغاز کرد که تا پایان امسال ۳ هزار و ۵۰۰ واحد آن ساخته می‌شود و ۶ هزار و ۵۰۰ واحد دیگر تا پایان سال آینده آماده می‌شود.

ShahbanouBonyadIraniBehdashtJahani26Khordad1354.jpg

۲۶ خرداد ماه ۱۳۵۴ هموندان هیئت امنای بنیاد ایرانی بهداشت جهانی بامداد در کاخ نیاوران به پیشگاه علیاحضرت شهبانو باریافتند و سپس نشست هیئت امنای بنیاد برگزار شد. [۷۰] این نشست نیم روز به پایان رسید. نخست مدیر عامل گزارش فعالیت‌های گذشته بنیاد را به آگاهی رسانید و سپس طرح‌های مختلفی که از سوی بنیاد اجرا شده و یا در دست اجرا است، مطرح گردید و علیاحضرت شهبانو در هر مورد اوامر مؤکدی صادر فرمودند. علیاحضرت شهبانوی ایران با تأکید بر هدف‌های بنیاد ایرانی بهداشت جهانی که گسترش بهداشت و تأمین سلامت مردم در سطح کشور است، فرمودند:[۷۱] صنعتی شدن ایران یک امر انجام شده و در حال گسترش پرشتاب است. جامعه‌ای که از حالت سنتی گذشته با دگرگونی ناگهانی به یک جامعه پرتوان صنعتی تبدیل می‌شود، باید از عواقب و اتفاقات ناگوار ناشی از طبیعت تکنولوژی و کار با ماشین آگاهی کامل داشته بشد تا بتواند در برابر حوادث پیش‌بینی نشده خود را تجهیز نماید. این بسیار مهم است که پیش از درگیر شدن با این اتفاقات و حوادث سازمان‌های گوناگون در سطح مملکت با یکدیگر همکاری نمایند. ...

۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۴ با پیام شاهنشاه آریامهر پانزدهمین دوره عالی مدیریت با بودن آقایان دکتر اقبال ریس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و رئیس هیئت امنای دانشگاه تهران، وحیدی وزیر نیرو، دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس دانشگاه تهران و گروهی از پایوران کشوری و دانشگاهی در باشگاه دانشگاه تهران گشایش یافت. در آغاز، پیام شاهنشاه آریامهر بوسیله آقای دکتر اقبال خوانده شد:[۷۲]

به مناسبت آغاز پانزدهمین دوره عالی مدیریت بار دیگر اهمیت مدیریت و نقشی را که در تحقق بخشیدن به هدف‌های ملی ما دارد متذکر شده و یادآوری می‌کنم که اداره صحیح امور صنایع و سازمان‌های عظیم کشور و ایجاد ضوابط به منظور بهره‌برداری صحیح از منابع تا حدی که منافع کشور و رفاه ملت تأمین شود فقط در پرتو مدیریتی شایسته امکان‌پذیر است. بدیهی است هماهنگی و آینده‌نگری عامل اساسی این پیشرفت‌ها است و تا به این امور توجه کافی نشود بسیاری از مسائل حال و آینده بدون راه حل باقی خواهد ماند. هماهنگی برای رشد همه جانبه و توسعه موزون اجتماعی و اقتصادی از ضروریات است. بعلاوه مسائل و مشکلات متنوعی که هر روز پدید می‌آید فقط با مدیریت صحیح قابل حل و رفع است. با دید آینده‌نگر می‌توان دهه جاری را دهه دگرگونی‌ها و تلاش‌ها نام نهاد. از یکسو نظریه‌های کنونی علوم اجتماعی مورد تجدید نظر قرار می‌گیرند و از سوی دیگر نظرات و اصول جدیدی در شرف تکوین است و به احتمال قوی مدیریت نیز از این دگرگونی‌ها در پناه نخواهد ماند. بدین جهت در این دهه مدیران این رسالت ویژه را به عهده دارند که خود را با نوآوری‌ها آشنا سازند و از آنچه موجب موفقیت در مدیریت در ابعاد و اوضاع کنونی است، با خبر باشند. با اجرای برنامه عظیم که جهت سهیم کردن عموم در مالکیت شرکت‌های دولتی و خصوصی تنظیم شده است و نقش مؤثری که فروش سهام شرکت‌های مزبور در تعدیل و تثبیت و توزیع درآمد و ازدیاد قدرت خرید و در پیشرفت اقتصادی کشور ایفا می‌کند ازدیاد بهره‌دهی سازمان‌های صنعتی از طریق بهبود مدیریت آن‌ها اهمیت خاصی را حائز است. ...

۲۸ خرداد ماه ۱۳۵۴ مهندس عبداله ریاضی، آقای نجم آبادی و شماری از پایوران برجسته اقتصادی، در بازدید از شهر صنعتی البرز، کارخانجات بزرگ و مدرن شرکت «نیتینگ ایران» را مورد بازدید قرار دادند.[۷۳] در این بازدید، بیش از هر چیز پیدایش چنین واحد صنعتی عظیم و مدرن، با توجه به مدت زمان کوتاهی که از بنیاد آن می‌گذرد، شگفتی و تحسین بازدید کنندگان را برانگیخت. چنین سرعت عمل آمیخته به دقت و شایان توجهی، نشان‌دهنده آهنگ سریع پیشرفت‌های صنعتی کشور است که تحت توجهات شاهنشاه آریامهر، می‌رود تا مملکت ما را در ردیف پیشرفته‌ترین و قدرتمندترین کشورهای صنعتی جهان قرار دهد و در این میان، تلاش و کوشش صمیمانه و پیگیر کسانی چون مدیران و مسئولان شرکت «نیتینگ ایران» در راه اجرای منویات بلندپایه رهبر عالی‌قدر کشور ما، شاهنشاه آریامهر، در خور قدردانی و از هر جهت تحسین‌انگیز و مایه فخر و مباهی است. ساعت ۹ بامداد، آقای مهندس عبداله ریاضی و آقای نجم آبادی وزیر صنایع و معادن و سایر بازدید کنندگان وارد پهنه کارخانجات «نیتینگ ایران» شدند و از سوی آقایان لاجوردیان، داریوش انصاری، مدیر عامل شرکت، و سایر مدیران کارخانجات «نیتینگ ایران» مورد پیشباز قرار گرفتند. بازدید کنندگان، نخست در میهمانسرای کارخانه که به سبک بسیار زیبا و چشمگیری ساخته شده است، گرد آمدند و در این‌جا آقای داریوش انصاری، مدیر عامل شرکت نیتینگ ایران، پس از خوش‌آمدگویی، پیرامون چگونگی تأسیس، پیشینه فعالیت و میزان محصول کارخانه، اطلاعاتی به باشندگان داد و همچنین از روی نقشه، طرز کار دستگاه‌ها، نحوه تولید و فازهای گوناگون تولید را از آغاز تا پایان به آگاهی بازدید کنندگان رسانید. آقای داریوش انصاری، پس از خوش‌آمدگویی، چنین گفت: طرح تأسیس کارخانجات «نیتینگ ایران» از اوایل سال ۱۳۵۲ به مرحله عمل و اجرا درآمد. در اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ اولین کلنگ ساختمان کارخانجات بر زمین زده شد و عملیات اجرایی این پروژه عظیم آغاز گردید. ...

فراداشت جایزه مرکوری طلا به آریامهر شاهنشاه ایران

فراداشت جایزه مرکوری طلا به پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران
تمبر یادبود نخستین پرواز هما به نیویورک

۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۴ جایزه مرکوری طلا به شاهنشاه تعلق گرفت.[۷۴] پس از نیم روز در آیینی ویژه که در تالار شهر بروکسل برگزار گردید، با ستایش از خدمات شاهنشاه آریامهر در زمینه گسترش مناسبات اقتصادی جهان و تلاش‌های خستگی‌ناپذیر معظم‌له در بهزیستی مردم در سطح بین‌المللی، جایزه «مرکوری طلائی» به آریامهر شاهنشاه ایران تعلق گرفت. این جایزه که در سال ۱۹۶۰ به ابتکار مرکز اطلاعات شهر رم بوجود آمده است، هر سال به مؤسسات و سازمان‌ها و شخصیت‌هایی داده می‌شود که در کار توسعه مبادلات اقتصادی بین‌المللی کوشا بوده‌اند و حسن نیت قلبی خود را در این زمینه به بهترین وجهی ابراز داشته‌اند. این جایزه در سال ۱۹۷۰ به «ساراگات» رئیس جمهوری ایتالیا و در سال ۱۹۷۱ به رئیس جمهوری آلمان فدرال و همچنین ژرژ پمپیدو رئیس جمهوری فقید فرانسه و در سال ۱۹۷۳ به اعلیحضرت پادشاه بلژیک، در سال ۱۹۷۴ به پرنس «برنارد» همسر علیاحضرت ملکه هلند و سرانجام در سال ۱۹۷۵ – امسال- به اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر تعلق گرفته است. در این آیین که با شکوه چشمگیری در ساعت ۱۷ - به وقت محلی- در تالار باشکوه شهرداری شهر بروکسل برگزار شد، جایزه مرکوری طلایی برای تقدیم به پیشگاه شاهنشاه، به سفیر شاهنشاه آریامهر در بروکسل داده شد. در این آیین وزیر بازرگانی بلژیک همراه با عده‌ای از شخصیت‌های سیاسی و نمایندگان روزنامه‌نگاران حضور داشتند. نماینده شهرداری بروکسل در این مراسم گفت: برگزاری پانزدهمین سال اهداء این جایزه را در شهر بروکسل، افتخار بزرگی می‌دانیم، بخصوص که به منظور تجلیل از شاهنشاه ایران است و نیز این که خدمات آن شاهنشاه، همیشه مورد تحسین و ستایش جهانیان بوده است. مظهر صلح- در این جا رئیس مرکز اطلاعات و انتشارات روزنامه‌نگاری از حاضران تشکر کرد و گفت: «مرکوری» همواره مظهر روابط و مبادلات صلح‌آمیز میان ملت‌های جهان شناخته شده است. روابطی که عملاً موجب توسعه و پیشرفت منابع و ثروت‌های جامعه انسانی است. من با شعف فراوان، مقدم نمایندگان کشورهای ایران، انگلستان، بلژیک، برزیل، اسپانیا، فنلاند، مجارستان، شاهزاده نشین موناکو، چک، شوروی، آلمان، ایالات متحده و یوگسلاوی را به این جمع خیر مقدم می‌گویم و خوشحالم که اهدای این جایزه پرارزش را به اعلیحضرت همایون شاهنشاه ایران اعلام دارم. آنگاه وزیر روابط خارجی بلژیک گفت: در شرایطی که روابط و همکاری‌های انسانی روزبروز وسیع‌تر و گسترده‌تر می‌شود، برای من جای بسی خوشوقتی است که امروز در اهدای جایزه مرکوری طلایی شرکت کرده‌ام و این جایزه را به پیشگاه اعلیحضرت شاهنشاه ایران با یک دنیا افتخار تقدیم می‌دارم. بطور قطع این یک مظهر حق‌شناسی بین‌المللی برای همه کسانی است که فعالیت و تلاش‌های هوشمندانه در زمینه بهزیستی و اقتصاد بین‌المللی و پیشرفت‌های اجتماعی داشته‌اند. من امیدوارم این جایزه که پانزدهمین سال اهدای آن است، همیشه بتواند انسان‌های با حسن نیت را به تلاش سازنده بیشتری در فراسوی همه مرزها برای رسیدن به یک سرنوشت مشترک برانگیزد. تقدیم جایزه- سپس جایزه به سفیر شاهنشاه آریامهر در بروکسل داده شد.

بن‌مایه‌ها

  1. پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  2. پیام نوروزی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مردم ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  3. پیام نوروزی والاحضرت همایون رضا پهلوی ولیعهد ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  4. پیام نوروزی امیرعباس هویدا نخست‌وزیر به ملت ایران ۱ فروردین ۱۳۵۴
  5. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به سفیر اتحاد جماهیر شوروی در سلام نوروز ۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  6. خانه‌سازی دولت در شهرهای اهواز بندرعباس بوشهر و شیراز فروردین ماه ۱۳۵۴
  7. سخنان امیرعباس هویدا نخست‌وزیر در میهمانی شام برای لی هسین نین نایب نخست‌وزیر جمهوری خلق چین ۱۷ فروردین ماه ۱۳۵۴
  8. سخنان والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی هنگام گشایش سمپوزیوم سازمان محیط زیست کمپانی‌های بین‌المللی نفتی ۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴
  9. قانون تامین اجتماعی
  10. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار یونایتدپرس کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴
  11. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح در نشست گروه بررسی مسایل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت کاخ نیاوران ۲۰ فروردین ماه ۱۳۵۴
  12. Babcock and Wilcox Incorporation
  13. ترور سرگرد نوروزی رییس گارد انتظامی دانشگاه صنعتی آریامهر از سوی سازمان چریک‌های فدایی ۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۳
  14. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست شورای عالی معماری و شهرسازی ۲۳ فروردین ماه ۱۳۵۴
  15. زد و خورد ماموران با چهار تن از تروریست‌های سازمان چریک فدایی در قزوین ۲۴ فروردین ماه ۱۳۵۴
  16. سخنرانی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در گشایش بیست‌ودومین کنگره جهانی اتحادیه بین‌المللی سازمان‌های محلی و شهرداری‌ها ۲۶ فروردین ۱۳۵۴
  17. بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان کرمانشاهان ۲۸-۲۷ فروردین ماه ۱۳۵۴
  18. جمعیت ملی مبارزه با سرطان
  19. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست جمعیت ملی مبارزه با سرطان ۳۰ فروردین ۱۳۵۴
  20. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در سمینار بین‌المللی بررسی و ارزیابی برنامه‌های آموزشی زنان روستایی ۳۰ فروردین ۱۳۵۴
  21. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در هفتمین دوره انجمن آرشیتکت‌های ایران ۳۱ فروردین ماه ۱۳۵۴
  22. دیدار رسمی پنج روزه خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۳۱ فروردین تا ۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  23. برگزاری آیین سالانه تحصیلی فرماندهی آموزش‌های هوایی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران ۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  24. دیدار رسمی محمد انور سادات پرزیدنت مصر ۴-۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  25. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود انور سادات پرزیدنت مصر کاخ نیاوران ۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  26. فروش سهام به کارگران واحدهای بزرگ صنعتی
  27. قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی
  28. فراداشت دکترای افتخاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پیشگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر کاخ نیاوران ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  29. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به رییس دانشگاه کالیفرنیا هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  30. بیمارستان قلب بنیاد ملکه پهلوی
  31. رضا شاه پهلوی
  32. دیدار رسمی محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان از ایران ۱۰-۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
  33. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی به سرفرازی ورود محمد داود صدراعظم افغانستان کاخ نیاوران ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  34. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به عربستان سعودی ۹-۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  35. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آغاز بیست و نهمین سال بنیاد سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  36. سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در آغاز بیست و نهمین سال بنیاد سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  37. گزارش مدیرعامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در بیست و نهمین سالگشت بنیاد سازمان کاخ نیاوران ۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  38. مصاحبه خبرنگاران با والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در بیست و نهمین سالگشت بنیادگزاری این سازمان ۹ اردیبهشت ۱۳۵۴
  39. حزب رستاخیز ملی ایران
  40. آیین سپاس ۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی
  41. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در آیین سپاس ورزشگاه آریامهر ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  42. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ونزوئلا ۱۹-۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  43. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش سمپوزیوم بین‌المللی بیوشیمی در دانشگاه تهران ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  44. سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در آغاز بیست و نهمین سال بنیاد نهادن سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  45. قرارداد اقتصادی میان ایران و فرانسه در بنیاد نهادن شرکت سرمایه‌گذاری مشترک ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  46. پیام والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در سالروز بنیاد نهادن صلیب سرخ جهانی ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۴
  47. ترور سرگرد نوروزی رییس گارد انتظامی دانشگاه صنعتی آریامهر از سوی سازمان چریک‌های فدایی ۱۲ اسفند ماه ۱۳۵۳
  48. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به مکزیک ۲۴-۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  49. مصاحبه فرخ نجم‌آبادی وزیر صنایع و معادن با خبرنگاران درباره گسترش صنعتی کشور ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  50. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۸-۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  51. مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نمایندگان تلویزیون ان بی سی امریکا ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  52. سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در استادیوم ورزشی پیونگ یانگ کره شمالی ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  53. سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به فرانسه ۳۱-۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  54. ترور کلنل جک ترنر و کلنل پل شفر از سوی سازمان تروریستی مجاهدین خلق تهران خیابان قیطریه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
  55. Colonel Paul R. Shaffer, Jr.
  56. Lt. Colonel. Jack J. Turner
  57. مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ خرداد ۱۳۵۴ نشست ۲۲۷
  58. سنتو
  59. بیانیه شیخ الخلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست وزیر بحرین برای رسانه‌های همگانی پس از ورود به ایران ۳ خرداد ماه ۱۳۵۴
  60. اعلامیه شیخ الخلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست‌وزیر بحرین در پایان دیدار چهار روزه از ایران ۶ خرداد ماه ۱۳۵۴
  61. سخنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در همایش بخش خصوصی برای نیکوکاری ۴ خرداد ماه ۱۳۵۴
  62. سخنرانی سناتور ادوارد کندی در باشگاه دانشگاه تهران ۶ خرداد ماه ۱۳۵۴
  63. بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی سپاهیان ممتاز دختر و پسر و یک صد هزارمین سپاهی دانش کاخ نیاوران ۷ خرداد ماه ۱۳۵۴
  64. بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی مشهد ۱۰ تا ۱۱ خرداد ماه ۱۳۵۴
  65. دیدار رسمی فخری کوروترک رییس جمهور ترکیه و بانو از ایران ۱۷-۱۲ خرداد ماه ۱۳۵۴
  66. سفر رسمی والاحضرت همایون ولیعهد ایران رضا پهلوی به مصر ۱۶-۱۳ خرداد ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی
  67. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در روز جهانی محیط زیست ۱۴ خرداد ماه ۱۳۵۴
  68. روز ننگین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲
  69. سخنان اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هموندان گروه بررسی مسایل ایران در پرتوی انقلاب شاه و ملت ۱۷ خرداد ماه ۱۳۵۴
  70. بنیاد ایرانی بهداشت جهانی
  71. بیانات علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی در نشست هیات امنای بنیاد ایرانی بهداشت جهانی ۲۶ خرداد ماه ۱۳۵۴
  72. پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به پانزدهمین دوره عالی مدیریت ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۴
  73. سخنان داریوش انصاری مدیر عامل کمپانی نیتینگ ایران درباره پروژه کارخانه‌ها ۲۸ خرداد ماه ۱۳۵۴
  74. فراداشت جایزه مرکوری طلا به اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بروکسل ۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۴