سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در نخستین سمینار مدیران دفاتر سوادآموزی استان‌ها و شهرستان‌ها ۲۷ تیر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تیر ماه تا شهریور ماه


سخنان شاهدخت اشرف پهلوی در نخستین سمینار مدیران دفاتر سوادآموزی استان‌ها و شهرستان‌ها ۲۷ تیر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

در دورانی که انقلاب ایران با سرعت و آهنگی بی‌سابقه راه خود را می‌پیماید جهاد ملی سوادآموزی که اینک به فرمان برادر تاجدارم شاهنشاه آریامهر آغاز گشته است، وظایف و تعهدات خاصی را بر عهده ما قرار می‌دهد. بیسوادی باید در ایران تا ۱۲ سال آینده از میان برداشته شود و مشارکت آگاهانه و فعال تمام مردم ایران در نوسازی ملی تحقق یابد. ایران نوین به فکر و نیروی تمام ایرانیان نیاز دارد و به کمک بازو و اندیشه تمام آنان ساخته می‌شود. روستانشینان و شهرنشینان، زنان و مردان و بویژه جوانان باید با آگاهی و کارآیی در نوسازی ملی مشارکت کنند.

دست‌یابی به این هدف تنها در شرایطی میسر است که فعالیت‌های مربوط به سوادآموزی و بالا بردن آگاهی خود به عنوان جزئی از مبارزه همه‌جانبه مردم ایران برای پیشبرد هدف‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور تلقی گردد. والاحضرت افزودند: ساخت جمیعت ایران و درصد چشمگیر گروه‌های سنی جوان، اهمیت فعالیت‌های پیکار را به خوبی می‌نمایانند و تأثیر تعیین کننده برنامه‌های سوادآموزی را برای آینده کشور نشان می‌دهد. با همه کوشش‌هایی که در گذشته انجام گرفته، در شرایط کنونی، هنوز بیسوادی بر روستاها و شهرهای ما سایه افکنده است. با وجود حمایت سیاسی از برنامه‌های سوادآموزی و نیز منابع مالی مورد نیاز، تعداد بیسوادان در روستاها و بخصوص در میان زنان روستایی هنوز بسیار زیاد است. این وضع بهیچوجه با فضای انقلاب ایران سازگار نیست و نمی‌تواند و نباید ادامه یابد. مخاطرات ناشی از تعداد زیاد بیسواد برای پیگیری پیشرفت اجتماعی و رشد اقتصادی کشور آن چنان محسوس و بارزاند که هر نوع اقدام اساسی اصلاحی را موجه و ضروری می‌سازند. تجربه گذشته نشان می‌دهد که موفقیت پیکار با بیسوادی مستلزم دریافت رابطه نزدیک آن با هدف‌های رشد و توسعه ملی از یک سوی و برانگیختن مشارکت مردم در حل مسائل خود از سوی دیگر است. در گذشته مشارکت مردم و سازمان‌های غیر دولتی نقشی مؤثر در فعالیت‌های سوادآموزی بازی نکرده است. نظارت بر اجرای برنامه‌ها، توزیع بودجه، ارزشیابی کیفیت سوادآموزی با نارسایی‌های اساسی صورت گرفته‌اند. زمان آن فرا رسیده که کم و کاستی‌ها و نابسامانی‌های نظام پیکار با بیسوادی را با شهامت از میان برداریم واصلاحات لازم را با قاطعیت جامه عمل بپوشاینم. سازمان جدید کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی بر اساس برنامه‌های آموزشی جدید، تشکیلات و برنامه‌ریزی نا متمرکز و نظارت و ارزشیابی مداوم مستقر می‌شود.

برنامه‌های سوادآموزی باید قبل از هر چیز ایجاد ارتباط وحفظ این ارتباط برا با گروه‌های وسیع مردم میسر دارند. برنامه‌های آموزشی تنها زمانی موفق خواهند بود که بر اساس نیازهای مردم در جهت حل مسائل و مشکلات آنان تدوین شود. زندگی را باید در آموزش و آموزش را در زندگی آمیخت. انباشتن معلومات مجرد و جدا از مسائل خاص و ملموس اجتماعی و اقتصادی مردم ادامه راه گذشته است. راهی که در همه جا به بن بست رسیده و بحران‌های بزرگ ایجاد کرده است. در هم آمیختن زندگی و آموزش قدم اساسی در راه تحقق آموزش مداوم و سوادآموزی تابعی است. سوادآموزی و ایجاد مهارت‌های حرفه‌ای در میلیون‌ها بیسواد. آگاه سازی و تقویت منطق فکری آنان ابعاد تازه‌ای را در تجهیز امکانات توده‌های مردم خواهد گشود. سوادآموزی تابعی، به بخش‌های اقتصادی و اجتماعی وظایف آموزش محول می‌کند و آهنگ رشد را سریع‌تر و هماهنگ‌تر می‌سازد. استعدادها، منافع، انگیزه‌ها و احتیاجات مردم باید همواره در برنامه‌های سوادآموزی مورد توجه باشند و پایه و مایه آن‌ها را بوجود آورند. سازمان کمیته پیکار با بیسوادی بر اساس اصل عدم تمرکز و مشارکت گروهی فعالیت خواهد کرد. این بدان معنا است که تمام مردم در پیشبرد فعالیت‌های سوادآموزی مشارکت کنند، برنامه‌ها از بالا و از خارج به گروه‌های سوادآموزی تحمیل نشوند، سوادآموزی تنها کار سازمان‌های مسئول دولتی نباشد و محور اصلی فعالیت‌ها را خود مردم بوجود آورند. برنامه‌ریزی فعالیت‌ها و تخصیص بودجه باید منطبق با نیازهای نظام نا متمرکز جهاد انجام گیرد و جمع‌آوری و بررسی اطلاعات و آمار اتخاذ تصمیم‌های لازم و به موقع را امکان‌پذیر سازد. برنامه‌های سوادآموزی باید در تمام مراحل به دقت پی‌گیری شوند و با نظارت مردم و کارشناسان مربوط، در هر زمان که ضروری باشد، در مسیر درست قرار گیرند. سوادآموزی یک نهضت گسترده ملی است که مردم و حزب رستاخیز ملت ایران و سازمان‌های دولتی و غیر دولتی، همه دوشادوش یکدیگر برای پیروزی آن پیکار خواهند کرد.

تشکیل کمیته‌های محلی سوادآموزی مشارکت راستین مردم را تحقق خواهد بخشید و ایجاد و حفظ ارتباط را با گروه‌های روستایی و شهری میسر خواهد داشت. کمیته‌های محلی سوادآموزی از اهمیتی خاص برخوردارند و سازمان‌دهی و استقرار آن‌ها باید با دقت و توجه خاص انجام پذیرند. کمیته‌های پیکار استان و شهرستان باید ابعاد وسیع مسئولیت و وظایف خود را به درستی درک کنند و اعضای آن با کوشش و آگاهی در اجرای مطلوب برنامه‌های سوادآموزی بکوشند. کسانی که امروز به عنوان دبیران کمیته‌های استان و شهرستان در سمینار آموزشی حضور دارند، در واقع نقش فرماندهان پیکار را در سراسر کشور بازی می‌کنند. آنان باید بطور دقیق و جامع از تمام جنبه‌های برنامه‌های پیکار و چگونگی اجرای آن‌ها اطلاع داشته باشند تا بتوانند اصول و مبانی نظری و رهنمودهای اجرایی فعالیت‌های پیکار را به تمام مسئولان و دست در کاران جهاد ملی در منطقه و حوزه عملیات خود انتقال دهند.

دبیران کمیته‌های استان و شهرستان که مسئول دفترهای سازمان کمیته ملی پیکار خواهند بود، در مقابل مسئولیتی عظیم قرار دارند و امیدوارم که بتوانند با سربلندی از عهده اجرای آن بر آیند. بدون تردید نقش حزب رستاخیز ملت ایران در بسیج کردن مردم برای مشارکت در فعالیت‌های سوادآموزی اساسی است. سازمان‌های غیر دولتی نیز باید در تمام زمینه‌ها در پیشبرد برنامه‌های پیکار مشارکت کنند و کارفرمایان تمام تسهیلات را برای سوادآموزی کارگران واحدهای صنعتی، کشاورزی و خدمات بوجود آورند.

نیات والای شاهنشاه آریامهر و آینده درخشانی که برای ملت ایران در نظر دارند، هر ایرانی را در برابر مسئولیتی بزرگ قرار می‌دهد و همه باید با اتفاق و ایمان برای از میان برداشتن بیسوادی در سراسر کشور بکوشند. اراده سیاسی برای از میان برداشتن بیسوادی در ایران آن چنان قاطع و صریح است که بسیج همه منابع مالی و انسانی مورد نیاز را امکان‌پذیر می‌سازد و انتظارات و امیدهای بزرگ را برای نوسازی و اصلاحات اساسی موجه می‌نماید. باید شرایط مساعد اقتصادی و اجتماعی کنونی را بخوبی درک کنیم و تمام منابع و امانات را در این راه به کار گیریم. از تمام وزرای مسئول، استاندان، فرمانداران و بخشداران می‌خواهم که با جدیت وظایف خود را در پیکار ملی سوادآموزی انجام دهند. کار پیکار را باید یک وظیفه و مسئولیت ملی تلقی کرد و هرگونه اهمال و کوتاهی را با واکنش شدید از میان برد. خود من بر چگونگی اجرای برنامه‌ها از نزدیک نظارت خواهم داشت و در این جهاد ملی با شما همگام خواهم بود.

امیدوارم سمینار آموزشی دبیران کمیته‌های پیکار استان و شهرستان با موفقیت کار خود را تمام کند و شرکت کنندگان در آن با بررسی دقیق طرح نهایی جهاد ملی سوادآموزی و رهنمودهای اجرایی آن با آگاهی و تسلط کامل به استان‌ها و شهرستان‌های خود بازگردند و در راه دشوار و افتخارآمیزی که در پیش دارند با گام‌های استوار و اعتقاد راسخ پیش روند. جهاد ملی سوادآموزی را بر اساس تعهد و صداقت پیگیری کنیم و شالوده‌های سالم ایران نو را بیش از پیش استحکام بخشیم.