سخنان سناتور دکتر عباس نفیسی دبیر کل بنیاد ملکه پهلوی در نخستین نشست هیات امنای بنیاد در ساختن بیمارستان قلب ملکه پهلوی ۲۱ خرداد ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر ملکه پهلوی

بیمارستان قلب بنیاد ملکه پهلوی

درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی


نخستین نشست هیات امنای بنیاد ملکه پهلوی
PahlaviAveHospitalFoundationQueenPahlavi.jpg
فرتور هوایی از خیابان پهلوی از پارک شاهنشاهی به شمیران، حد فاصل بیمارستان قلب تا خیابان جام جم دیده می شود. ساختمان نخست هتل هیلتون در بالا و بیمارستان قلب در حال ساخت در گوشه چپ


سخنان سناتور دکتر عباس نفیسی دبیر کل بنیاد ملکه پهلوی در نخستین نشست هیات امنای بنیاد در ساختن بیمارستان قلب ملکه پهلوی ۲۱ خرداد ۱۳۴۹

در حدود شش سال پیش علیاحضرت نیکوکار ملکه پهلوی که در طول زندگی پر افتخار خویش همواره در راه تامین رفاه و آسایش مستمندان و دردمندان از هیچ گونه کوششی فروگذار نفرموده‌اند، اراده فرمودند بنیادی به نام « بنیاد ملکه پهلوی » برای درمان و تحقیقات علمی در مورد بیماری‌های قلب و عروق و خون تاسیس شود. برای این منظور، مبلغ قابل توجهی از مایملک شخصی خود را وقف در انجام این مهم فرمودند. در همان سال یعنی در ۱۳۴۳ مراتب به شرف عرض پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر رسید و فرمان همایونی در این باره شرف صدور یافت و هیاتی زیر نظر وزیر دربار وقت مامور شدند به نیات بلند و خیرخواهانه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت ملکه پهلوی جامه عمل پوشانده و مقدمات کار را فراهم نمایند.

این هیات فورا شروع به کار نموده و با ارشاد علیاحضرت مکاتباتی با مراکز ایرانی و خارجی برای ایجاد مرکز کامل تحقیقاتی و درمانی بیماری‌های قلب و عروق معمول و از سفیران شاهنشاهی در ممالک مترقی خواسته شد موضوع را با مراکز و منابع بین المللی در میان گزارده و اطلاعاتی کسب و بنیاد را راهنمایی نمایند. ضمنا افراد خیرخواه و موسسات ملی نیز در این راه نهایت مساعدت و همکاری را کردند. ضمنا حسب الامر مبارک علیاحضرت ملکه پهلوی اساسنامه بنیاد تنظیم شد. این اساسنامه که شامل ۲۹ ماده و ۳ تبصره می‌باشد به شرف عرض پیشگاه مبارک ملوکانه تقدیم و در تاریخ ۲۴ تیر ماه ۱۳۴۶ در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسید. فعلا این اساسنامه آزمایشی مورد عمل قرار گرفته تا بعد تغییراتی که لازم است در آن داده شود.

در مورد کارهای انجام شده، دبیر کل بنیاد به اطلاع رسانید که در اوایل سال ۱۳۴۶ خورشیدی گروهی از مهندسین و آرشیتکت‌های ایرانی با توجه به طرح و گزارش‌های فنی که قبلا آماده شده بود، مامور تهیه نقشه‌های بیمارستان شدند. این گروه با بذل کوشش خستگی ناپذیر و تعویض بیش از چهار باز نقشه‌های ساختمان بیمارستان به منظور تکمیل و تطبیق آن با تکنیک روز بالاخره موفق به تهیه نقشه‌های نهایی که کلیه احتیاجات درمانی و تحقیقاتی بیمارستان در آن منظور شده است گردیدند. نقشه‌های کلی به عرض پیشگاه ملوکانه رسید و اوامر لازم برای شروع اجرای آن را صادر فرمودند.

بیمارستان بنیاد ملکه پهلوی گنجایش قریب چهارصد تخت جراحی و داخلی را دارد و دارای شش واحد اتاق عمل که دو واحد آن برای عملیات بزرگ جراحی قلب و عروق اختصاص داده شده است.

درمانگاه‌های عملیات درمانی فوری و شبانه روزی بیمارستان قدرت پذیرش ۴۰۰ الی ۶۰۰ بیمار خواهد داشت و سرویس‌های بی نظیر در ایران از قبیل واحدهای مراقبت شدید بیمار و سرویس‌های رادیولوژی، فیزیوتراپی و کاتاتریزاسیون و پاتولوژی و فیزیولوژی و تحقیقات علمی و بخش خصوسی و نیمه خصوصی مجهز به کلیه وسایل و لوازم ممکنه پزشکی که در دنیای امروز متداول شده است، مانند روابط تلویزیونی و رادیویی و تلفنی با پرستارها و پزشکان و تلویزیون‌های رنگی و سیاه و سپید اتاق‌های عمل و تهیه و توزیع غذای گرم با سیستم مخصوص جدید و سالن‌های ناهارخوری و توزیع دارو با سیستم بسیار تازه ارسال با هوای فشرده در لوله‌های مخصوص و بالاخره تجهیزات دیگری که شایسته این مرکز بزرگ می‌باشد در نظر گرفته شده است.

در این بیمارستان چهار واحد استریل در نظر گرفته شده که عبارت است از سرویس‌های کاملا استریل و بیماران می‌توانند مدت‌های طولانی تحت شرایط مخصوصی در آن واحدها تحت درمان و مراقبت‌های پزشکی قرار گیرند. به طور کلی به عرض می‌رساند که طرح ساختمانی و تاسیساتی و تجهیزاتی بیمارستان بر پایه آخرین استانداردهای بین المللی در نظر گرفته شده است.

در مطالعات اولیه که راجع به تهیه پرسنل و کادر بیمارستان به عمل آمد، هیات اجرایی متوجه نیاز مبرم به تربیت و تعلیم پرستاران و بهیاران کار آزموده شدند و بدین منظور در اوایل سال ۱۳۴۶ خورشیدی اقدام به ساختمان و تاسیس آموزشگاه بهیاری شد که اساسنامه آن در اجلاسیه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۴۶ خورشیدی از سوی شورای عالی فرهنگ به تصویب رسید. ساختمان آموزشگاه که مورد بازدید قرار خواهد گرفت با بهترین وسایل علمی و آموزشی مجهز شده و مدت سه سال است که از آن بهره برداری می‌شود. اولین دوره فارغ التحصیلان در سال گذشته آماده به کار شدند. در این آموزشگاه علاوه بر دروس آموزشگاه‌های بهیاری کشور، برنامه‌های تکمیلی بیماری‌های قلب و عروق و خون نیز گنجانیده شده است و به فارغ التحصیلان گواهینامه‌های تحصصی نیز اعطا خواهد گردید. در حال حاضر ۵۵ تن دانش آموز در سال‌های اول و دوم زیر نظر استادان دانشگاه و مربیان کار آزموده مشغول تحصیل می‌باشند. برای سکونت دانش آموزان، ساختمان جداگانه بنا شده است که در آن کلیه نیازمندی‌های شاگردان از قبیل سالن‌های اجتماعات، ناهارخوری، خوابگاه مطالعه، عبادتگاه و آرایشگاه و بهداری و غیره در آن تامین شده و قریب سه سال است که از آن بهره برداری می‌شود.

امید است با در نظر گرفتن برنامه وسیعی که در پیش داریم به زودی آموزشگاه بهیاری و یا لااقل قسمتی از آن تبدیل به آموزشگاه عالی پرستاری گردد.

به منظور بالابردن سطح علمی بیمارستان و تنظیم برنامه و خط مشی فعالیت‌های آتیه از سال ۱۳۴۵ تا به حال اقدامات مفید و موثری معمول گردیده است و مکاتباتی با موسسات و مراکز بزرگ علمی و سرویس‌های قلب و عروق جهانی و استادان و متخصصین عالی مقام به عمل آمده است و در نتیجه تاکنون ۱۹ مرکز علمی به همکاری علمی افتخاری را با بنیاد قبول نموده‌اند. به ویژه سازمان بهداشت جهانی و سازمان پیمان مرکزی و موسسه بین المللی قلب شناسان و برخی از موسسات داخلی و خارجی دیگر رسما حاضر به همکاری با بنیاد شده‌اند. از طرف سازمان جهانی بهداشت سه تن از کارشناسان معروف کاردیولوژی ماموریت یافتند در امور تجهیزات فنی و خط مشی آتی بیمارستان با بنیاد تبادل نظر نمایند و از نظرات استادان عالی مقام حداکثر استفاده به عمل آمده است.

همان طوری که در بالا قبلا به عرض آقایان محترم رسید برای پیشرفت مقاصد عالی علیاحضرت ملکه، هیات اجرایی به موازات ساختمان بیمارستان کوشش دارد با مرکز علمی و تحقیقاتی مهم دنیا ارتباط برقرار نماید تا همواره بتواند با پیشرفت‌های علمی جهان همگام باشد. ضمنا در صدد تحصیل درآمدهایی برای اداره امور بیمارستان و سایر مخارج بنیاد می‌باشد که با کمک درآمد موقوفات علیاحضرت ملکه پهلوی و کمک‌های دولت یا سایر موسسات و اشخاص خیر و هم چنین درآمد بیمارستان بتواند همان طوری که در اساسنامه پیش بینی شده شعباتی در خارج از تهران در شهرستان‌ها ایجاد نماید و واحدهای درمانی قلب و عروق ایجاد شود که ارتباط سریع و مداومی با مرکز درمانی تهران داشته باشد.