سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی/آماری از سی‌امین سالگشت سازمان ۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی

هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه

قوانین انقلاب شاه و مردم


سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی/آماری از سی‌امین سالگشت سازمان ۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی در روز ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۲۶ خورشیدی به فرمان اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران بنیاد شد. ریاست این سازمان با شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و سرپرستی آن به والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی سپرده شد. این سازمان پس از پایان جنگ جهانی دوم و پایان یافتن اشغال ۴ ساله کشور و بیرون رفتن ارتش متفقین از کشور بنیادگزارده شد. در این زمان تهی دستی و بینوایی و بی چیزی، بیکاری و گرسنگی همه شهرهای ایران به ویژه تهران را فراگرفته بود و خیابان‌های تهران پر از ولگرد و گرسنه بود. به فرمان شاهنشاه جوان سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی بنیادگزارده شد با آرمان این که با کمک دولت و مردم نیکوکار کودکان بی سرپرست را از خیابان‌ها گردآورند، و به گرسنگان خوراک برسانند.

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی چتر حمایت است، بر سر مردم ایران. نگاهی به آمار نشان می‌دهد، تاکنون بیش از ۸۰ میلیون بار، بیماران مختلف در سراسر کشور به درمانگاه‌های سازمان مراجعه کرده‌اند. ۶ میلیون مادر و فرزند از کمک‌های غذایی سازمان بهره‌ور شده‌اند. درمان بیماران بی‌بضاعت، کمک به خانواده‌های بی‌سرپرست، تربیت کارگران ماهر، تأسیس بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها، چاپ کتاب‌های درسی رایگان، ساخت انواع مختلف دارو، تربیت پرستاران لیسانسیه و بهیار، پذیرش دانشجوی پزشکی، تهیه لباس ارزان‌قیمت از هدف‌هایی است که سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تاکنون در عمر کوتاه خود، آن را با تلاشی بزرگ دنبال کرده است. این سازمان که امروز سی امین سالگرد خود را جشن گرفت، تاکنون میلیون‌ها نفر انسان مشرف به مرگ را رهایی بخشیده، هزاران مورد بیماری تراخم را در منطقه دزفول و بسیاری از نقاط دیگر ریشه‌کن کرده و بانی هزاران امر خیر دیگر بوده است.

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی برای آنکه بتواند هدف‌های خود را با نیازهای جامعه متحول ایران منطبق سازد، در سال‌های اخیر تحولات مهمی را در ارکان اداری و سازمان خود پدیدآورده تا بتواند با برنامه‌ریزی‌های تازه‌ای، قشرهای بیشتری از روستازادگان ما را زیر چتر حمایتی خود قرار دهد. یک آمار نشانگر آن است که تاکنون بیش از هشتاد میلیون بار بیماران مختلف در سراسر کشور به ۲۵۵ درمانگاه سازمان مراجعه کرده و این رقم نمایانگر آن است که تأمین تندرستی و تعمیم بهداشت همواره در رأس هدف‌های گوناگون سازمان قرار داشته است. شاید در پی‌آمد این هدف بود که سازمان، برنامه ایجاد شبکه‌های تندرستی را در سراسر مملکت پیاده کرد و بر اساس آن، یک طرح چهار مرحله‌ای را بنیان کار قرار داد. تأسیس بیمارستان‌های مجهز، پایگاه‌های امداد، درمانگاه و سه خانه بهداشت در سه روستای نزدیک درمانگاه، مراحل مختلف این طرح را در بر می‌گیرد. در اجرای همین طرح اکنون ۵۰ درمانگاه و ۱۵۰ خانه بهداشت در نقاط مختلف مملکت تأسیس شده که قرار است تا پایان برنامه عمرانی پنجم به هزار واحد درمانی افزایش یابد.

دانشکده علوم تندرستی – تأسیس دانشکده علوم تندرستی یکی دیگر از کارهای درخشان سازمان بود که در پناه آن بتواند کادر بهداشتی و درمانی مورد نیاز را در سطوح مختلف تربیت کند. تردید نیست که نه تنها روستاهای مملکت ما بلکه در بسیاری از شهرهای وطن‌مان کادر فنی طبابت به قدر نیاز وجود ندارد و به همین سبب است که تشکیل دانشکده علوم تندرستی، به منزله یک خدمت درخشان به علم طب در ایران بچشم می‌خورد. در این دانشکده دانشجو فقط به یادگیری مطالبی می‌پردازد که در حین کار به آن نیاز دارد. در نتیجه از پرداختن به مطالبی که به آن احتیاج ندارد و فقط خسته کننده ذهن است، خودداری خواهد کرد. ولی متقابلاً به منابع تحقیق کشانده خواهد شد تا با مطالعه کتاب و مقالات و گزارشات پزشکی و تماشای فیلم‌های آموزشی ذهن خود را پربار کند. به کلام دیگر، در این دانشکده دانشجو صرفاً به فرا گرفتن علم طب نمی‌پردازد، بلکه در رشته‌های مربوط به بهداشت، کشاورزی، تغذیه، دامداری و بیماری‌های عفونی هم آموزش می‌بیند. دکتر ضیائی سرپرست دانشکده می‌گوید: هدف ما از پذیرش دانشجو آن است که او را تربیت کنیم و سپس به محل اولیه زندگی‌اش رجعت دهیم. به همین جهت شرط مهم ثبت نام این است که داوطلب از نقاط هر چه دورتر مملکت باشد تا پس از اتمام دانشکده به راحتی بتواند به زادگاه خود مراجعت کند و به کار درمان بیماران بپردازد. دانشجویان این دانشکده با مدرک دیپلم ثبت نام می‌کنند. در سال اول دروس نظری و عملی می‌آموزند، سال دوم در مؤسسات درمانی سازمان مثل مرکز پزشکی رضا پهلوی و بیمارستان‌های دیگر تعلیمات عملی می‌بینند و دروس سال سوم آن‌ها تأکید بر روی طب روستایی خواهد بود که در پایان سال به عنوان بهدار به کار خواهند پرداخت. دانشجو پس از دو سال کار عملی مجدداً به دانشکده مراجعه می‌کند تا دوره سه ساله دوم را بگذراند.

کارخانه داروسازی- تشکیل مرکز جمعیت و تنظیم خانواده یکی دیگر از هدف‌های سازمان است که تاکنون نزدیک به پانصد هزار زن را در ۲۵۵ مرکز تنظیم خانواده بکار آموزش گرفته است. از سوی دیگر، سازمان ۱۴۰ اندرزگاه در نقاط مختلف کشور تشکیل داده که در حدود ۶ میلیون مادر و فرزند را از کمک‌های غذایی بهره‌ور ساخته است. سازمان خدمات شاهنشاهی همیشه در اندیشه آن بوده که به نحوی نیازهای جامعه ما را جواب گوید و چون مسئله دارو هم یکی از گرفتاری‌های ملت ما را تشکیل می‌داد، سازمان در سال ۲۵۲۲ کارخانه داروپخش را برای تهیه داروهای مورد نیاز مؤسسات درمانی خود ایجاد کرد که حالا به عنوان بزرگ‌ترین کارخانه داروسازی خاورمیانه نام گرفته است. برای تکمیل این کارخانه تاکنون بیش از یک هزار میلیون ریال سرمایه‌گذاری شده که حاصل آن ساخت ۲۵۰ قلم دارو است. محصول سالانه داروپخش ۸۰۰ میلیون عدد قرص و کپسول، ۶۰ میلیون آمپول‌های مختلف تزریقی، ۱۰۰ میلیون لوله پماد، ۲ میلیون شیشه شربت‌های خوراکی، یک میلیون شیشه قطره‌های چشمی و هشتصد هزار لیتر محلول‌های تزریقی و وریدی است.

بیش از ۲۰ هزار هنرجو- تربیت نیروی انسانی ماهر در شرایطی که مملکت کمبود آن را کاملاً احساس می‌کند، هدف دیگری است که سازمان خدمات شاهنشاهی با تأسیس مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای تلاش می‌کند تا به نحوی در گره‌گشایی آن مشارکت نماید و بخشی از احتیاجات صنایع کشور را با تربیت افراد فنی تأمین کند. بعلاوه، سازمان طرح دیگری را تهیه کرده که بر مبنای آن تا پایان برنامه پنجم ۹ مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای تشکیل خواهد داد و قرار است که در این مراکز سالانه بیست هزار هنرجو را در دوره‌های روزانه و شبانه آن تعلیم دهد. آموزشگاه عالی پرستاری اشرف پهلوی نخستین آموزشگاه پرستاری مدرن است که در سال ۲۵۰۸ شاهنشاهی برای تربیت پرستاران لیسانسیه تأسیس شد. این آموزشگاه در عمر خود ۵۲ دوره دانشجو و ۱۶۰۰ نفر فارغ‌التحصیل داشته است. در کنار این آموزشگاه عالی، آموزشگاه بهیاری فرح پهلوی در رامسر و آموزشگاه بهیاری رضا پهلوی در تجریش هم بکار تربیت بهیار اشتغال دارند.

شاهنامه بایسنقری- چاپ ۲۰۰ میلیون جلد کتاب درسی و کتاب سپاه دانش حاصل کار چاپخانه ۲۵ شهریور است که قسمت بزرگی از سهام آن را سازمان خریداری کرده تا بتواند آسان‌تر نشریات خود را چاپ کند. در این چاپخانه ۶۰ نوع کتاب درسی با ۲۶ میلیون جلد تیراژ چاپ می‌شود که نمایانگر وسعت و تجهیزات چشمگیر آن است که هر روز می‌تواند ۲۵۰ هزار کتاب جلد شده بیرون دهد. چاپ نسخه منحصر بفرد شاهنشاه بایسنقری که در بسیاری از چاپخانه‌های دیگر جهان مقدور نبوده، از کارهای جالب این چاپخانه بشمار می‌رود.

تولید پوشاک ارزان قیمت- تولید پوشاک ارزان برای میلیون‌ها کارگر و روستازاده ایرانی را سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی با ایجاد مؤسسه تولید و توزیع پوشاک به عهده خواهد گرفت. این مؤسسه که ایجاد آن یکی از نوآوری‌های سازمان است، به مناسبت پنجاهمین سال سلطنت دودمان پهلوی افتتاح خواهد شد و کار خود را آغاز خواهد کرد. یکی از کارهای درخشان این مؤسسه تهیه یک استاندارد برای پوشاک مردان ایرانی است، چرا که تا بحال کارخانجات بافنده پوشاک معمولاً اندازه‌های خارجی را ملاک قرار می‌دادند که با اندازه قامت مردان ایرانی تفاوت بسیار داشت. مؤسسه تولید پوشاک پس از مدت‌ها تحقیق موفق شد که ۳ اندازه برای کت و کاپشن و ده اندازه برای شلوار به دست آورد و بر اساس آن بکار دوخت لباس پردازد. این واحد تولیدی ۱۲۰۰ کارگر دارد که در مجموع می‌تواند سالانه ۱٬۸۰۰٬۰۰۰ دست لباس تهیه کند.

جنبش‌های نیکوکاری- از آن‌جا که زندگی صنعتی امروز به کسی مجال نمی‌دهد شخصاً به انجام کارهای خیریه بپردازد، تأسیس مؤسسه‌ای که بتواند همه جنبش‌های نیکوکاری را دربرگیرد، از مقتضیات روز دانسته شد و به همین سبب «جنبش ملی نیکوکاری» در کنار مؤسسه عظیم سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تشکیل شد و همه خیرخواهان مملکت را دعوت کرد تا هر یک به نوعی در ساختمان این جنبش مشارکت کنند و این دعوت عام هم با استقبال بی‌نظیر ثروتمندان و دیگر قشرهای مختلف جامعه قرار گرفت. از جمله اقدامات این جنبش تأسیس دانشگاه کرمان، احداث یک بیمارستان بزرگ در یزد و ساختن ۱۲۰ خانه برای سکونت خانواده‌های بی‌بضاعت در همدان است که با همت نیکوکاران انجام گرفته است.