بیانات جرالد فورد پرزیدنت آمریکا در کاخ سفید در میهمانی شام به سرفرازی هفتمین سفر اعلیحضرتین به آمریکا ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۸-۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

بیانات جرالد فورد پرزیدنت آمریکا در کاخ سفید در میهمانی شام به سرفرازی هفتمین سفر اعلیحضرتین به آمریکا ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۴

اعلیحضرتا،
علیاحضرتا،
مقدم اعلیحضرتین را به کاخ سفید خوش‌آمد می‌گویم و مطمئن هستم که شخصیت‌های حاضر در این میهمانی نیز با پیشبازی که از اعلیحضرتین کردند مقدم میهمانان عالی‌قدر ما را گرامی می‌دارند. بودن شاهنشاه و شهبانو در این جشن نشانه‌ای از پیوندهای دیرینه و صمیمانه و همکاری‌های بسیار نزدیکی میان ایران و آمریکا است و من امیدوارم که اعلیحضرتین این دیدار را دیدار دوستان قدیمی به حساب آورند. شاهنشاها، من هفتمین رئیس جمهوری آمریکا هستم که به دیدار آن اعلیحضرت نایل شده‌ام. حقایق گویای دوام و استمرار روابط دوجانبه ایران و آمریکا نشانه اهمیتی است که ما به گسترده‌تر و عمیق‌تر شدن مناسبات دو کشور به صلح و پیشرفت سراسر جهان می‌دهیم. آمریکا عمیقاً به این هدف‌ها متعهد است و ایران در این تعهد با ما شریک است. دو دولت ما بدین ترتیب رابطه بی‌نظیری دارند و در نهایت همکاری با هم ظرف چند دهه اخیر سر اساس احترام متقابل کار کرده‌اند و من امیدوارم که این سنت ارزنده و دوستی میان سران دو کشور و ملت‌های ما ادامه یابد. مشاهده می‌کنم که این سنت زنده و رشد یافته است.
اخیراً پیوندهای مشترک ما بُعد تازه‌ای یافته است زیرا که ایران تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه گام‌های بسیار بلندی در جهت توسعه اقتصادی خود و در روابطش با سایر کشورهای منطقه و دیگر کشورهای جهان برداشته است. پیشرفت کشور شما سرمشق بسیار خوبی برای سایر ملت‌های جهان است. ایران از مرحله یک کشور نیازمند به کمک، مبدل به یک کشور اعطاء کننده کمک به دیگر کشورها درآمده و سال گذشته بخش معتنابهی از تولید ناخالص ملی خود را به کمک به کشورهای کم درآمد اختصاص داده است. ایران همچنین نقش بسیار پیشتازانه‌ای در استوار کردن روابط اقتصادی مؤثرتر میان کشورهای تولید کننده نفت، کشورهای صنعتی و ممالک در حال توسعه ایفا می‌کند و امیدوارم در این کوشش موفق شود. برای ما مایه تحسین است که بازرگانی غیر نفتی و غیر نظامی ایران و آمریکا تا سال ۱۹۸۰ متجاوز از بیست میلیارد دلار خواهد شد و این نشانه اهمیت اقتصادی ایران در صحنه بین‌المللی است. مورخان آینده دوره معاصر را دوره‌ای بسیار مهم در تاریخ کهن و بسیار درخشان ایران بشمار خواهند آورد. شاهنشاه ایران، رهبری که بینش والا و تحرکش ایران را به این مرحله از ترقی رسانده، مسلماً یکی از مردان بزرگ نسل فعلی، یکی از شخصیت‌های بزرگ تاریخ کشورشان و یکی از رهبران بزرگ جهان هستند. همانطور که نقش و امکانات ایران فراتر از مرزهای ملی‌اش می‌رود، شخصیت شاهنشاه ایران که یکی از سیاستمداران بزرگ جهان هستند نیز از مرزهای ملی ایران فراتر رفته است.
تجربه سی ساله معظم له به عنوان رهبر ایران همواره آکنده از ایمان به پیشرفت و تنعم ملت شان بوده و وجودشان را وقف ملت خود کرده‌اند و در صحنه بین‌المللی نیز کمک‌های ارزنده‌ای به هدف صلح و همزیستی کرده‌اند. ما به پیوندهای ایران با کشورمان عمیقاً ارج می‌نهیم در آینده نیز در این دوستی پابرجا خواهیم ماند، در جهانی که همه ملت‌های به یکدیگر متکی هستند، ما از ایران بخاطر دوستی سازنده و بخاطر نقش بسیار مهمی که برای بنا ساختن یک جهان صلح‌آمیزتر و با ثبات‌تر و مرفه‌تر ایفاء می‌کند سپاسگزار هستیم و به سهم خویش در دوستی خود با این کشور بزرگ وفادار خواهیم ماند. ما قول می‌دهیم کاری کنیم که پیوندهای ما به گونه‌ای سازنده با مسایل مبرم و واقعیت متغیر جهان موافق باشد.
اجازه بفرمایید اضافه کنم که من و همسرم از اینکه میزبان شهبانوی ایران نیز هستیم، بسیار خوشحالیم. همه جهانیان می‌دانند که شهبانو نیز وجود خود را وقف پیشرفت کشورشان کرده‌اند. صفا، صمیمیت، زیبایی و وقار شهبانو نیز زبانزد همه است. حضور شهبانو در کشور ما و در این مجلس افتخار بزرگی برای ما محسوب می‌شود. پرزیدنت فورد در پایان سخنان خود سلامت و سعادت اعلیحضرتین و رفاه روزافزون ملت ایران را آرزو کردند.