بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام بازدید از تاسیسات آبیاری ایالت آریزونا ۲۱ آذر ماه ۱۳۲۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر محمدرضا شاه پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۵ آبان ۱۳۲۸ - ۱۰ دی ۱۳۲۸ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۲۸ خورشیدی تازی

نجات آذربایجان


بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران هنگام بازدید از تاسیسات آبیاری ایالت آریزونا ۲۱ آذر ماه ۱۳۲۸

هیچ هدیه‌ای برای ملت ایران بهتر از ترویج اصول کشاورزی امریکایی نیست. زمین‌های ما آماده‌تر و بکرتر و مرغوب‌تر است و مسلماً چنانچه فعالیت آغاز گردد، سراسر ایران به صورت این مزارع درخواهدآمد.
اکنون من نسبت به آتیه کشور خودم امیدوارم و تصور می‌کنم که ما نیز بتوانیم کشاورزی و آبیاری خود را به همین طریق توسعه دهیم.
برنامه کشاورزی و آبیاری ما که در حال شروع است، مشتمل بر سدسازی و طرح‌های آبیاری مهمی می‌باشد. روی هم رفته برنامه‌های مفصلی در کشور ما عملی خواهدشد و من یقین دارم که بعداً خواهیم توانست بر جمعیت کشور خودمان افزوده و قدرت تولید و صادرات خود را به اندازه ده برابر بالا ببریم.
در زمستان گذشته مردم آذربایجان از ترس قحطی به پایتخت پناهنده شدند، ولی دولت فوراً گندم خریداری نمود و احتیاجات آنها را مرتفع ساخت.
کشاورزی امریکا بیش از آن اندازه که من تصور می‌کردم ترقی کرده‌است و چون آب و هوای ایران بی شباهت به آب و هوای آریزونا و نیومکزیکو و قسمتی از کالیفرنیا نیست، یقین است که به کمک پروژه‌های آبیاری شما ما نیز خواهیم توانست کشاورزی خود را توسعه دهیم.
برف‌های سنگین زمستانی در کوه‌های البرز درست مثل برف‌های جبال "راکیز" شما منبع آب بسیار زیادی است. تنها ما باید سدهایی بسازیم تا بتوانیم این آب‌های فراوان را جمع‌آوری کرده و از آنها استفاده‌های سرشاری بنماییم.
ایران که تقریباً سه برابر کشور فرانسه وسعت دارد، دارای زمین‌های فراوانی است که با برنامه توسعه کشاورزی مزروع و آباد خواهدگردید.
در کشور ما تقریباً یک‌میلیارد و پانصدمیلیون جریب زمین برای کشاورزی موجود است، منتها غالباً این زمین‌ها فاقد آب است و اگر وسایل و آب کافی موجود باشد، از بهترین نقاط برای کشاورزی خواهدبود. با داشتن چنین جاهایی و با در نظر گرفتن اینکه در حدود ۸۰ درصد مردم ایران کشاورزند، به یک نکته مهم پی می‌بریم و آن این است که تحت روش‌های کشاورزی جدید، سطح زندگی کشاورزان به مراتب بالاتر رفته و قدرت تولید آنها روزبه‌روز بیشتر خواهدشد و روزی خواهدرسید که خواربار رقم مهمی از صادرات ما خواهدبود.
ایران در توسعه کشاورزی خود به کمک امریکا و سایر کشورهای مترقی نیازمند است و احتیاج مبرم به وسایل کشاورزی جدید دارد.
خاک ایران خاکی است که در طی قرون گذشته میوه‌های مخصوص به خود می‌رویانده و کشورهای دیگر از آن استفاده می‌کرده‌اند. میوه‌های بسیاری از ایران به امریکا و سایر کشورها برده شده و در آنجا در اثر تربیت صحیح، درخت‌های آن محصول بهتری داده‌است.
ایران از این راه خدمات فراوانی به عالم کرده و اکنون نوبت دنیای باختری است که با ما همکاری نموده و در توسعه کشاورزی به ما کمک کند. ما از کمکی که در حال حاضر کارشناسان امریکایی در برنامه هفت‌ساله به ما می‌دهند، بسیار متشکریم، ولی من امیدوارم که این منتها حد کمک امریکا به ایران نخواهدبود. برای بالا بردن سطح زندگی توده کشاورز باید قدرت تولید کشاورزی را بیشتر نمود. در این ناحیه از باختر امریکا من شاهد چیزهایی هستم که ایران به آن احتیاج دارد و اطمینان دارم که در توسعه کشاورزی ایران نیز پیشرفت‌های زیادی به عمل خواهدآمد.