تفاوت میان نسخه‌های «الگو:نوشتار برگزیده»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اصلاح فاصلهٔ مجازی)
خط ۲: خط ۲:
 
<onlyinclude>
 
<onlyinclude>
 
*
 
*
 +
[[پرونده:MohammadRezaShahPahlaviSpeechWomeninIran.mp4|thumb|left|220px|کشف حجاب زنان ایران به دست رضا شاه بزرگ ۱۷ دی]]
 +
[[پرونده:RezaShahBozorgUnveiling17Dai1314f.jpg|left|thumb|200px|رضا شاه بزرگ در روز ۱۷ دی ۱۳۱۴ در برابر دانشسرای عالی]]
 +
[[پرونده:RezaShahBozorgUnveilingWifeDaughters17Dai1314.jpg|left|thumb|200px|در روز [[۱۷ دی ۱۳۱۴]] ملکه پهلوی و شاهدخت‌ها به دانشسرای عالی بدون حجاب می‌روند]]
 +
[[پرونده:RezaShahBozorgPrimarySchool1.jpg|left|thumb|200px|رضا شاه بزرگ و ولیعهد از دبستان در مازندران بازدید می‌کنند]]
 +
[[پرونده:Unveiling women.jpg|left|thumb|200px |کشف حجاب بانوان ایران]]
 +
[[پرونده:Womenelection1963.jpg|left|thumb|200px|زنان به پای صندوق‌های رای می‌روند ۱۳۴۱]]
 +
'''[[کشف حجاب زنان ایران]]''' - کشف حجاب و آزادی زنان در روز ۱۷ دی ماه ۱۳۱۴ با فرمان رضا شاه بزرگ آغاز شد و فصل نوینی در تاریخ زندگی زن ایرانی پس از یورش تازی گشوده شد. در روز ۱۷ دی ماه ، ساعت سه و نیم پس از نیمروز اعلیحضرت رضا شاه پهلوی به همراهی علیاحضرت ملکه پهلوی، والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بدون حجاب به دانش سرای مقدماتی تشریف فرما شدند. در آیینی که بدین روی در دانش سرای مقدماتی برپا شده بود شمار بسیاری از زنان فرهنگی و دیگر بانوان بدون چادر بودند. اعلیحضرت رضا شاه پهلوی پس از بازدید از بخش‌های گوناگون دانشسرا، دیپلم دوشیزگانی که در رشته‌های پزشکی و مامایی فارغ‌التخصیل شده بودند را به آنها دادند و در سخنرانی خود فرمودند:
 +
::شما خواهران و دختران من، حالا که وارد اجتماع شده‌اید و برای سعادت خود و میهن‌اتان گام به پیش نهاده‌اید باید پیوسته در راه پیشرفت وطن تلاش کنید، چه سعادت کشور و آینده ملت در دست شماست، زیرا که تربیت کننده نسل آینده این آب و خاک هستید.
  
[[پرونده:ShahanshahShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536a.jpg|thumb|left|200px|]]
 
[[پرونده:ShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536a.jpg|thumb|left|200px|]]
 
[[پرونده:ShahanshahShahbanouEarthquakeKerman5Dey2536b.jpg|thumb|left|200px|]]
 
'''[[بازدید شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از روستاهای زلزله‌زده زرند کرمان ۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی]]'''
 
  
۵ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو پیش از نیمروز از مناطق زلزله‌زده زرند کرمان بازدید فرمودند.
+
'''آزادی زنان ایران''' - پس از پیروزی [[انقلاب مشروطه]] ایران در سال ۱۲۸۵ خورشیدی برابر با  ۱۹۰۶ میلادی، مجلس نمایندگان مردم در تهران گشوده شد. مردم ایران برای نخستین بار با برگزیدن نمایندگان خود برای مجلس شورای ملی، در امور سیاسی کشور مشارکت مستقیم پیدا کردند. در نخستین نظام‌نامه انتخابات مجلس شورای ملی، زنان از حق دادن رأی، چه برای انتخاب شدن یا انتخاب کردن محروم شدند. در نظام‌نامه مجلس شورای ملی زنان، خارج شدگان از دین اسلام، دیوانگان، تبعه خارجه، دزدان و قاتلین، گدایان و متکدیان و اشخاصی که کمتر از ۲۰ سال داشتند؛ بدون حق رأی شناخته شدند.  
  
'''میزان خسارت'''
+
در [[۶ بهمن ۱۳۴۱|روز ۶ بهمن ماه ۱۳۴۱]] اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی یکی از بزرگترین مبارزان حقوق بشر، در چهارچوب منشور شش ماده‌ای [[انقلاب شاه و مردم]] که اصل نخست آن [[اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب و رعیتی]] بود، برزگران ایران، هفتاد و پنج درسد جمعیت ایران را که برده فئودال‌های بزرگ بودند، آزاد ساختند و از آنان ایرانیانی ساختند که خود دارنده زمین‌هایی که روی آن کار می‌کردند شدند. هم چنین اعلیحضرت همایونی زنان ایران، نیمی از جمعیت کشور را که در رده دیوانگان به شمار می‌آمدند با دگرگون ساختن  قانون انتخابات، ایرانیانی آزاد ساختند که در تعیین سرنوشت خود و کشور برای نخستین بار پس از ۱۴۰۰ سال پس از یورش تازی، شرکت جویند.  دست‌آورد دگرگون ساختن قانون انتخابات، در اصل پنجم انقلاب شاه و مردم با دیگر اصل‌های منشور به رفراندوم گذاشته شد. [[اصلاح قانون انتخابات ایران]] و شرکت زنان در انتخابات و دارا شدن حقوق اجتماعی برابر با مردان، چه برای انتخاب شدن و چه برای انتخاب کردن بود. زنان چون مردان توانستند در تعیین سرنوشت خودشان برای نخستین بار شرکت جویند و حق رای به دست آورند.
  
شاهنشاه آریامهر به هنگام ورود به روستای باب تنگل که در ۱۲ کیلومتری زرند قرار دارد از مسئولان اجرایی پرسش‌هایی  درباره  بازماندگان زلزله و جان باختگان و خسارت‌های و کمک‌های و یاری‌ها پرسش فرمودند. به آگاهی همایونی رسید که در روستای باب تنگل گروهی به قالی‌بافی و کشاورزی و دامداری و گروهی کارگران صنعتی هستند. شاهنشاه آریامهر فرمودند بازماندگان زلزله از این به بعد زندگی بهتری خواهند داشت و درباره وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش فرمودند، هم چنین به آگاهی اعلیحضرتین رسید که در روستای باب تنگل همه خانه‌ها ویران شده‌اند و در گام‌های نخستین نسبت به درمان زخمی شدگان کارهای لازم انجام یافته است و در این منطقه بچه‌ها بیشتر جان باخته‌اند و بر پایه آخرین آمار در این دهکده ۲۵۰ نفر کشته شده‌اند.
+
در پی دادن حق انتخابات شدن و انتخاب کردن برای مجلس شورای ملی در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۴۲ [[قانون حمایت خانواده]] تصویب شد. این قانون طلاق یک طرفه را لغو می‌کرد. چند همسری به سختی انجام می‌گرفت. زن‌ها حق درخواست طلاق گرفتند و برای سرپرستی کودک نیز مادر به حساب آمد، کودک پس از طلاق یا درگذشت پدر به مادر سپرده شد و نه بر پایه قوانین اسلام به پدر بزرگ پدری و یا عمو. اصلاحات دیگری که اصل پنجم [[انقلاب شاه و مردم]] در قوانین انتخابات و نوشتن قانون بوجود آورد، شرکت در انتخابات و تشکیل انجمن‌های استان و شهرستان، انجمن‌های شهر و ده، قانون نظام صنفی و ایجاد شوراهای آموزش و بهداری بود که مستقیم یا غیر مستقیم به دست آمد.
  
علیاحضرت شهبانو زنان و کودکان روستایی را از نزدیک مورد مهربانی قرار دادند و پس از پرسش از مشکلات آنان و عطف توجه به نیازمندی‌های آنان اوامری در مورد تأمین وسایل رفاه و آسایش آنان صادر فرمودند. به امر شهبانو کودکان بازمانده زلزله در شبانه‌روزی‌های کرمان نگهداری می‌شوند.  
+
سیدروح الله خمینی این تصویب نامه قانون انتخابات که دو شرط مرد بودن و مسلمان بودن از آن حذف شده بود را دسیسه خطرناکی برای آسیب زدن به اسلام و روحانیت خواند و در سخنرانی اش به سال ۱۳۴۱ در قم گفت: ...دولت تصویب نامه‌ی خلاف شرع صادر می‌کند، به زن‌ها حق رای می‌دهد، نوامیس مسلمین در شرف هتک است، می‌خواهند دختران نجیب ۱۸ ساله را به نظام اجباری ببرند، دختر و پسر در آغوش هم کشتی می‌گیرند، دختران عفیف مردم در مدارس زیر دست مردها درس می‌خوانند، مردم از گرسنگی تلف می‌شوند و آن‌ها برای استقبال از اربابان خود سیصد هزار تومان گل از هلند می‌آورند، قران اسلام در خطر است، اسراییل نمی‌خواهد دراین مملکت قران باشد، خطر امروز بر اسلام کمتر از خطر بنی امیه نیست، اهل منبر را تهدید می‌کنند، اسراییل زراعت و تجارت ما را قبضه کرده‌است، '''دولت روز ننگین ۱۷ دی را جشن می‌گیرد'''، به فرقه ضاله همراهی می‌کند، مطبوعات به روحانیون اهانت می‌کنند...  
  
شاهنشاه پرسیدند چند رشته قنات در این جا وجود دارد؟ به آگاهی همایونی رسید ۲ قنات به سختی ویران شده است. درباره میزان آبدهی چاه‌های این منطقه شاهنشاه پرسیدند، به آگاهی همایونی رسید از سوی کارخانه ذوب آهن چند چاه برای کارهای پژوهشی کنده شده است و ژرفای یکی از آن‌ها به ۱۸۰ متر می‌رسد. شاهنشاه فرمودند باید آب این روستا به وسیله همین چاه‌ها فراهم شود. شاهنشاه پرسیدند آیا پیشتر هم در این منطقه زلزله آمده است یا نه؟ به آگاهی همایونی رسید تا آن جا که پیرمردان به یاد دارند تا کنون در این منطقه زلزله‌ای روی نداده است.  
+
نهضت آزادی به رهبری مهدی بازرگان نیز جارنامه‌ای بیرون داد که بخشی از آن چنین است: دولت با این عمل خود چه خواب تازه‌ای برای مردم دیده و چه قصدی دارد؟ وقتی علی رغم نص صریح قانون اساسی و سنت ۵۶ ساله مشروطیت با بی پروایی فوق‌العاده‌ای ملت ایران را از انتخابات مجلس شورای ملی محروم می‌کند، خیلی مضحک است که بخواهند به خانم‌ها حق رای انتخاب نمایندگان ایالتی و ولایتی و بعد مجلس شورای ملی را بدهند.
  
شاهنشاه هنگام گفتگو با افراد آسیب دیده فرمودند: خانواده‌های شما در ذوب‌آهن کار می‌کنند یا نه، به آگاهی همایونی رسید بله، اکثراً کارگر هستند. شاهنشاه آریامهر در مورد وضع تحصیلی آسیب دیدگان سئوال فرمودند، به آگاهی همایونی رسید در حال حاضر در زیر چادرها کلاس‌های درس برای دانش‌آموزان دایر شده است.  
+
این دسیسه‌ها سرانجام به [[روز ننگین ۱۵خرداد ۱۳۴۲]] انجامید.
  
اعلیحضرتین آنگاه از کلاس‌های درس زیر چادر که به وسیله سپاهیان دانش دایر شده است بازدید فرمودند و از وضع تحصیلی آنان پرسش‌هایی فرمودند که پاسخ‌های لازم به آگاهی همایونی رسید. شاهنشاه سپس در مورد خانه سازی سئوال فرمودند و استاندار کرمان به آگاهی همایونی رسانید که در روستاهای زلزله‌زده واحدهای مسکونی برای آسیب دیدگان ساخته خواهد شد.  
+
زنان ایران پس از اجرای اصل پنجم انقلاب شاه و مردم در همه کارهای ملی شرکت جستند و به مقام‌هایی چون وزارت، سفارت، نمایندگی مجلس سنا و مجلس شورای ملی، استادی دانشگاه‌ها، قضاوت، وکالت دادگستری، شهرداری، مدیریت شرکت‌ها و مقام‌های کلیدی دیگر دست یافتند. با اجرای این اصل مشارکت ملی در همه امور مملکتی و حکومت مردم بر مردم، به دست مردم ایران آمد. مردم ایران نمایندگان خود را در تعاونی‌ها، شورای ده، خانه انصاف، انجمن‌های شهر و شهرستان و شوراهای داوری برگزیدند. در دیگر کشورهای گیتی، زنان برای بدست آوردن این حقوق با جنبش‌های گوناگون و بر پا کردن سازمان‌های زنان سالیان دراز در کوشش و مبارزه و کنش بودند و هستند. در ایران این حقوق را دو شاهنشاه ایران ساز سامانه پهلوی به زنان ایران پیشکش کردند، این پیشکش آسان به دست آمده  به '''عطیه ملوکانه''' شناخته می‌شد، ولی  زنان ایران، قوانین برابری حقوق سیاسی و اجتماعی با مردان را ارج ننهادند و ساده تر از آن گونه که به دست آوردند از دست دادند.
  
علیاحضرت سئوال فرمودند، خانه‌ها در چه محلی ساخته می‌شود. به آگاهی همایونی رسید که تمایل آسیب دیدگان در این است که خانه‌های مسکونی در خود محل ساخته شود.
+
زنان کمونیست در گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی در به انجام رساندن انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی حضور کارساز و گسترده‌ای داشتند و حتی پیشاپیش مردان با ابراز خشم در تظاهرات شرکت می‌کردند. همدستان قدیمی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور و روح الله خمینی حکومت مشروطه ایران و شاهنشاهی ایران را سرنگون ساختند. برای هر دو گروه کمونیست و اسلامیست آشکار بود که آنها می‌توانند هدف اهریمنی خود را به انجام برسانند اگر با یکدیگر همدست شوند. مهدی خانبابا تهرانی یکی از بنیادگزاران کنفدراسیون دانشجویان خارج از کشور سال‌ها پس از شورشی که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی به انجام رساندند ابراز داشت: دانشجویان ایرانی از آنچه که در اجتماع ایران می‌گذشت هیچ گونه آگاهی نداشتند. نفرت دانشجویان کمونیست از شاه ایران آن اندازه بود که حاضر نبودند درباره رفرم‌های اجتماعی و سیاسی که شاهنشاه ایران انجام داده بود گفتگو کنند و آنها را آنالیز و بررسی نمایند. بهترین نمونه کشف حجاب زنان ایران از سوی رضا شاه پهلوی و دیگر حقوق اجتماعی و سیاسی که به زنان ایران داده شد و هم چنین قوانین پیشرفته خانواده که محمدرضا شاه پهلوی به زنان ایران داد است - دانشجویان کنفدراسیون گفتند شاه ایران زنان را آزاد نکرده است بلکه زنان را در وابستگی به صنعت مد و آرایش فرو برده است این سیاست شاه ایران بخشی از برنامه‌ای است که جامعه ایران را همانند جامعه کشورهای سرمایه داری بنماید. بدین سان کنفدراسیون و روح الله خمینی سکوی مشترکی یافتند زیرا خمینی نیز الگوی جامعه غربی را شیطانی می‌خواند و خواستار برقراری جامعه سنتی اسلامی بود. به سر کردن چادر از سوی زنان کمونیست دانشجو  سمبل رهایی از دیکتاتوری مد غربی شد و کثیف و ژولیدگی و خوداری از نظافت شخصی و استفاده نکردن از صابون و اسپری و لوازم آرایشی برای این زنان به چم رهایی از صنعت آرایش و نظافت غرب گردید.
 
 
شاهنشاه آریامهر در برابر صف ورزشکاران این روستا از بچه‌های ورزشکار پرسیدند به چه رشته از بازی‌های ورزشی آشنایی دارند، به آگاهی همایونی رسید بازی‌های فوتبال، والیبال و بسکتبال ولی به علت نبودن وسایل بازی از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم. شاهنشاه مقرر فرمودند وسایل ورزشی و بازی در اختیار دانش آموزان گذارده شود.
 
 
 
در برابر رده پزشکان بهداری و بهزیستی، شاهنشاه فرمودند از کجا آمده‌اند. به آگاهی همایونی رسید اکیپ‌های بهداشتی از کرمان و سپاهان برای مداوا و درمان زلزله‌زدگان به منطقه آسیب‌دیده فرستاده شده‌اند و در اینجا کار پاکسازی محیط و همچنین واکسیناسیون تیفوئید برای جلوگیری از بیماری‌های عفونی انجام شده است.
 
 
 
شاهنشاه آریامهر اوامری درباره ساختن خانه مسکونی، فراهم ساختن آب و برق، صادر فرمودند.
 
 
 
'''اوامر شهبانو''' - علیاحضرت شهبانو درباره از بین رفتن شناسنامه و سندهای رسمی دیگر فرمودند کمک‌ها و یاری‌های لازم از سوی مسئولان دستگاه‌ها به آنان بشود. در این جا درخواست  شد که دستور فرمایند برای وام‌های کشاورزی جهت آسیب دیدگان بهره کمتری در نظر گرفته شود. شاهنشاه دستور فرمودند بی درنگ در این زمینه بررسی و اقدام شود.
 
 
 
شاهنشاه فرمودند، کلیه امکاناتی که برای بازسازی و ساختمان خانه‌ها و سایر اقدامات لازم است با اختیاراتی که به استانداران داده شده با نظر استاندار کرمان انجام شود.
 
 
 
در باب تنگل علیاحضرت شهبانو پرسیدند، روحیه بازماندگان چگونه است؟ به آگاهی رسید روحیه آنان خوب است. یکی از اهالی به عرض رساند که تشریف فرمایی اعلیحضرتین سبب شادی و تقویت روحیه آسیب دیدگان شده است و آرزوی دیرینه آنان که زیارت پدر تاجدار شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو بود تحقق پذیرفت.
 
 
 
اعلیحضرتین سپس با هلیکوپتر رهسپار روستای گیسک شدند و پس از ورود از وضع زندگی آسیب دیدگان پرسش‌هایی فرمودند و به میان آنان رفتند و آنان را مورد مهربانی قرار دادند.  
 
 
 
'''تامین مصالح ساختمانی''' - شاهنشاه آریامهر درباره افسران و سربازانی که به کمک هم میهنان آسیب دیده خود به مناطق زلزله‌زده رفته‌اند پرسیدند، به آگاهی همایونی رسید که افسران و سربازان پس از پایان کار کاوش به محل‌های مأموریت خود بازمی‌گردند. شاهنشاه آریامهر به استاندار کرمان دستور دادند تا آب و برق و مصالح ساختمانی برای آسیب‌دیدگان فراهم شود. معظم‌له درباره ساختن خانه‌ها و سازه‌های مقاوم در برابر زلزله اوامری صادر کردند. علیاحضرت شهبانو در روستای گیسک به استاندار کرمان فرمودند، کلیه دارایی بازماندگان باید حفظ و نگهداری شود و کودکان بازمانده این رخداد در شبانه‌روزی‌های کرمان نگهداری شوند.  
 
 
 
شاهنشاه از پزشکان و دیگر مسئولان اجرایی در روستای گیسک پرسیدند از کجا آمده‌اند، به آگاهی همایونی رسید از کرمان و زرند.
 
 
 
شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو ۴۵ دقیقه پس از نیمروز با هلیکوپتر وارد روستای زلزله زده سرباغ شدند.  شاهنشاه آریامهر در برابر انبوه پیشبازکنندگان پرسش‌هایی فرمودند، و آیا از نظر کمک رسانی به آسیب‌دیدگان جاده وجود دارد، به آگاهی همایونی رسید بله.  
 
 
 
سپس اعلیحضرتین از کلاس درسی که در چادر تشکیل شده بود بازدید فرمودند و از روش تدریس و وضع تحصیلی و میزان استعداد دانش‌آموزان پرسیدند. به آگاهی همایونی رسید سپاهیان دانش درس می‌دهند و هوش دانش‌آموزان فوق‌العاده است.
 
 
 
شاهنشاه آریامهر از وضع تغذیه دانش‌آموزان پرسیدند، به آگاهی همایونی رسید ساعت ۱۲ در چادر مخصوص به آن‌ها ناهار داده می‌شود.
 
 
 
سپس اعلیحضرتین به میان بازماندگان رفتند و آن‌ها را مورد مهربانی قرار دادند و از چادرهای محل زندگی آنان که از سوی [[جمعیت شیر و خورشید سرخ]] برافراشته شده بود، بازدید فرمودند و اوامر لازم را صادر کردند.
 
 
 
بانک تعاون کشاورزی ایران تا نیمه شب دیشب ۹۵ فقره وام به مبلغ ۵٬۸۵۰٬۰۰۰ ریال  برای بازسازی دیوارکشی باغ‌ها، لایروبی و مرمت قنوات و ۴۰۰ متر کانال آبرسانی و خرید مواد اولیه قالیبافی در سه روستای آسیب دیده از سوی اکیپ‌های اعزامی پرداخت کرده است
 
 
 
مصاحبه شاهنشاه آریامهر با رسانه‌های همگانی - شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از سه روستای زلزله‌زده زرند کرمان در مصاحبه‌ای از کمک‌های سازمان‌های مسئول و مردم به زلزله‌زدگان ابراز خرسندی فرمودند. شاهنشاه آریامهر درباره بازدید خود از منطقه و اوامری که برای رفاه و بازسازی منطقه صادر کرده‌اند فرمودند:
 
 
 
::تلفات نسبتاً سنگین بود چون وقت وقوع زلزله ۳٬۵ بعد از نیمه شب بود که مردم خواب و داخل اتاق‌ها بودند. البته در یکی از این دهات خانه‌ای که خراب نشده بود دبستان نوبنیاد و نوسازی بود که چون با مصالح بهتری ساخته شده بود دست نخورده ماند. دهات ایران امیدوارم روزی همه نوسازی شده و استوارتر ساخته خواهد شد تا شاید در برابر این زلزله‌هایی که با آن‌ها آشنا هستیم مقاومت بکنند. دستورات عمده‌ای که داده شده و باید دنبال بشود، تأمین مصالح ساختمانی است برای مردم که با خودیاری خودشان خانه‌ها را هر چه زودتر بسازند. شاید در زمستان این جا هوا اجازه کار کردن بدهد. تأمین آب و یا تعمیر قنوات سابق یا حفر چاه عمیق و اگر هم امکان داشته باشد رساندن برق به این منطقه مهم است. یعنی آن‌هایی که باقی مانده‌اند از این به بعد زندگی بهتری از سابق خواهند کرد. این واقعه خیلی جای تأسف است ولی از طرف دیگر مطابق گزارش‌هایی که داریم اهالی کرمان حتی از رفسنجان و سایر نقاط با همت عالی مرتباً به کمک این آسیب دیدگان شتافتند. از لحاظ غذا و غیره نیز آنان را تأمین کردند شاید باز هم بیشتر از این تأمین بکنند و داوطلبانی هم از شهرهای دیگر مثل اصفهان، یزد و جاهای دیگر برای کمک به اینجا آمده‌اند. دستگاه‌های دولتی هم همینطور که گفتم به اضافه وام‌های با شرایط ساده‌ای که در اختیار این‌ها خواهند گذاشت. امیدوارم که زندگی نو و بهتری برای همه فراهم بشود. شاهنشاه آریامهر در مورد کمک‌های ارتش شاهنشاهی در این مواقع فرمودند: کار ارتش که مسلماً طبیعی است با وسایل و تشکیلات و انضباطی که دارند کمک‌شان امری است عادی است. یادم هست که در زلزله خراسان در قسمت‌های گناباد و بیرجند در واقع اگر ارتش نبود هیچ معلوم نبود که چه اتفاقی می‌افتاد. ولی آن‌جا هم خوشبختانه مردم به کمک رسیدند و هم تشکیلات ذوب آهن ایران فوراً کمک کرد و هم ارتش که البته وظیفه خودش را انجام داد.
 
'''
 
  
 +
زنان انیرانی کمونیست و اسلامیست علیه الگوهایی که دو شاهنشاه ایرانی پهلوی آن را آزادی زنان می‌نامیدند و با قوانین حق انتخاب کردن و انتخاب شدن و هم چنین [[قانون حمایت خانواده]] به آنها تحمیل شده بود « چادر سیاه » به سر کرده و در روز ۱۷ دی ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به خیابان‌ها ریختند. در این راه به ویژه زنان زشت روی توده‌ای، چریک فدایی و دیگر کمونیست‌ها و مائوئیست‌ها و گروهک‌های کوچک و بزرگ چپ  پیشگام شدند.  پس از کوشش‌های زنان کمونیست ایران در برقراری جمهوری اسلامی ایران، حجاب اجباری شد، [[قانون حمایت خانواده]] از میان برداشته شد و [[لایحه پیشنهادی حمایت خانواده|لایحه ننگین حمایت  خانواده]] جایگزین آن شد. اکنون در ایران زنان باید یا چادر سیاه بر سر کنند و یا روپوش و روسری بر تن نمایند و در نباید در اجتماع آرایش کرده باشند. از دیدگاه کمونیست‌ها و اسلامیست‌ها که بر ایران حکومت می‌کنند چادر و روپوش و روسری و ناآٰراسته بود آزادی واقعی زنان است. تصویب لایحه ننگین اسلامی خانواده که پروانه می‌دهد که مردان چهار همسر اختیار کنند و همسران مردان بدون پروانه شوهرشان حق ندارند کار و یا سفر کنند حق داشتن درآمد برای خود ندارند و رواک صیغه به ویژه مردان ایران را خشنود ساخت و یکی از ستون‌های اصلی است که جمهوری اسلامی بر سر قدرت مانده است.
  
 
</onlyinclude>
 
</onlyinclude>
  
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]

نسخهٔ ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۲:۴۷


کشف حجاب زنان ایران به دست رضا شاه بزرگ ۱۷ دی
رضا شاه بزرگ در روز ۱۷ دی ۱۳۱۴ در برابر دانشسرای عالی
در روز ۱۷ دی ۱۳۱۴ ملکه پهلوی و شاهدخت‌ها به دانشسرای عالی بدون حجاب می‌روند
رضا شاه بزرگ و ولیعهد از دبستان در مازندران بازدید می‌کنند
کشف حجاب بانوان ایران
زنان به پای صندوق‌های رای می‌روند ۱۳۴۱

کشف حجاب زنان ایران - کشف حجاب و آزادی زنان در روز ۱۷ دی ماه ۱۳۱۴ با فرمان رضا شاه بزرگ آغاز شد و فصل نوینی در تاریخ زندگی زن ایرانی پس از یورش تازی گشوده شد. در روز ۱۷ دی ماه ، ساعت سه و نیم پس از نیمروز اعلیحضرت رضا شاه پهلوی به همراهی علیاحضرت ملکه پهلوی، والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی و والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی بدون حجاب به دانش سرای مقدماتی تشریف فرما شدند. در آیینی که بدین روی در دانش سرای مقدماتی برپا شده بود شمار بسیاری از زنان فرهنگی و دیگر بانوان بدون چادر بودند. اعلیحضرت رضا شاه پهلوی پس از بازدید از بخش‌های گوناگون دانشسرا، دیپلم دوشیزگانی که در رشته‌های پزشکی و مامایی فارغ‌التخصیل شده بودند را به آنها دادند و در سخنرانی خود فرمودند:

شما خواهران و دختران من، حالا که وارد اجتماع شده‌اید و برای سعادت خود و میهن‌اتان گام به پیش نهاده‌اید باید پیوسته در راه پیشرفت وطن تلاش کنید، چه سعادت کشور و آینده ملت در دست شماست، زیرا که تربیت کننده نسل آینده این آب و خاک هستید.


آزادی زنان ایران - پس از پیروزی انقلاب مشروطه ایران در سال ۱۲۸۵ خورشیدی برابر با ۱۹۰۶ میلادی، مجلس نمایندگان مردم در تهران گشوده شد. مردم ایران برای نخستین بار با برگزیدن نمایندگان خود برای مجلس شورای ملی، در امور سیاسی کشور مشارکت مستقیم پیدا کردند. در نخستین نظام‌نامه انتخابات مجلس شورای ملی، زنان از حق دادن رأی، چه برای انتخاب شدن یا انتخاب کردن محروم شدند. در نظام‌نامه مجلس شورای ملی زنان، خارج شدگان از دین اسلام، دیوانگان، تبعه خارجه، دزدان و قاتلین، گدایان و متکدیان و اشخاصی که کمتر از ۲۰ سال داشتند؛ بدون حق رأی شناخته شدند.

در روز ۶ بهمن ماه ۱۳۴۱ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی یکی از بزرگترین مبارزان حقوق بشر، در چهارچوب منشور شش ماده‌ای انقلاب شاه و مردم که اصل نخست آن اصلاحات ارضی و الغای رژیم ارباب و رعیتی بود، برزگران ایران، هفتاد و پنج درسد جمعیت ایران را که برده فئودال‌های بزرگ بودند، آزاد ساختند و از آنان ایرانیانی ساختند که خود دارنده زمین‌هایی که روی آن کار می‌کردند شدند. هم چنین اعلیحضرت همایونی زنان ایران، نیمی از جمعیت کشور را که در رده دیوانگان به شمار می‌آمدند با دگرگون ساختن قانون انتخابات، ایرانیانی آزاد ساختند که در تعیین سرنوشت خود و کشور برای نخستین بار پس از ۱۴۰۰ سال پس از یورش تازی، شرکت جویند. دست‌آورد دگرگون ساختن قانون انتخابات، در اصل پنجم انقلاب شاه و مردم با دیگر اصل‌های منشور به رفراندوم گذاشته شد. اصلاح قانون انتخابات ایران و شرکت زنان در انتخابات و دارا شدن حقوق اجتماعی برابر با مردان، چه برای انتخاب شدن و چه برای انتخاب کردن بود. زنان چون مردان توانستند در تعیین سرنوشت خودشان برای نخستین بار شرکت جویند و حق رای به دست آورند.

در پی دادن حق انتخابات شدن و انتخاب کردن برای مجلس شورای ملی در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۴۲ قانون حمایت خانواده تصویب شد. این قانون طلاق یک طرفه را لغو می‌کرد. چند همسری به سختی انجام می‌گرفت. زن‌ها حق درخواست طلاق گرفتند و برای سرپرستی کودک نیز مادر به حساب آمد، کودک پس از طلاق یا درگذشت پدر به مادر سپرده شد و نه بر پایه قوانین اسلام به پدر بزرگ پدری و یا عمو. اصلاحات دیگری که اصل پنجم انقلاب شاه و مردم در قوانین انتخابات و نوشتن قانون بوجود آورد، شرکت در انتخابات و تشکیل انجمن‌های استان و شهرستان، انجمن‌های شهر و ده، قانون نظام صنفی و ایجاد شوراهای آموزش و بهداری بود که مستقیم یا غیر مستقیم به دست آمد.

سیدروح الله خمینی این تصویب نامه قانون انتخابات که دو شرط مرد بودن و مسلمان بودن از آن حذف شده بود را دسیسه خطرناکی برای آسیب زدن به اسلام و روحانیت خواند و در سخنرانی اش به سال ۱۳۴۱ در قم گفت: ...دولت تصویب نامه‌ی خلاف شرع صادر می‌کند، به زن‌ها حق رای می‌دهد، نوامیس مسلمین در شرف هتک است، می‌خواهند دختران نجیب ۱۸ ساله را به نظام اجباری ببرند، دختر و پسر در آغوش هم کشتی می‌گیرند، دختران عفیف مردم در مدارس زیر دست مردها درس می‌خوانند، مردم از گرسنگی تلف می‌شوند و آن‌ها برای استقبال از اربابان خود سیصد هزار تومان گل از هلند می‌آورند، قران اسلام در خطر است، اسراییل نمی‌خواهد دراین مملکت قران باشد، خطر امروز بر اسلام کمتر از خطر بنی امیه نیست، اهل منبر را تهدید می‌کنند، اسراییل زراعت و تجارت ما را قبضه کرده‌است، دولت روز ننگین ۱۷ دی را جشن می‌گیرد، به فرقه ضاله همراهی می‌کند، مطبوعات به روحانیون اهانت می‌کنند...

نهضت آزادی به رهبری مهدی بازرگان نیز جارنامه‌ای بیرون داد که بخشی از آن چنین است: دولت با این عمل خود چه خواب تازه‌ای برای مردم دیده و چه قصدی دارد؟ وقتی علی رغم نص صریح قانون اساسی و سنت ۵۶ ساله مشروطیت با بی پروایی فوق‌العاده‌ای ملت ایران را از انتخابات مجلس شورای ملی محروم می‌کند، خیلی مضحک است که بخواهند به خانم‌ها حق رای انتخاب نمایندگان ایالتی و ولایتی و بعد مجلس شورای ملی را بدهند.

این دسیسه‌ها سرانجام به روز ننگین ۱۵خرداد ۱۳۴۲ انجامید.

زنان ایران پس از اجرای اصل پنجم انقلاب شاه و مردم در همه کارهای ملی شرکت جستند و به مقام‌هایی چون وزارت، سفارت، نمایندگی مجلس سنا و مجلس شورای ملی، استادی دانشگاه‌ها، قضاوت، وکالت دادگستری، شهرداری، مدیریت شرکت‌ها و مقام‌های کلیدی دیگر دست یافتند. با اجرای این اصل مشارکت ملی در همه امور مملکتی و حکومت مردم بر مردم، به دست مردم ایران آمد. مردم ایران نمایندگان خود را در تعاونی‌ها، شورای ده، خانه انصاف، انجمن‌های شهر و شهرستان و شوراهای داوری برگزیدند. در دیگر کشورهای گیتی، زنان برای بدست آوردن این حقوق با جنبش‌های گوناگون و بر پا کردن سازمان‌های زنان سالیان دراز در کوشش و مبارزه و کنش بودند و هستند. در ایران این حقوق را دو شاهنشاه ایران ساز سامانه پهلوی به زنان ایران پیشکش کردند، این پیشکش آسان به دست آمده به عطیه ملوکانه شناخته می‌شد، ولی زنان ایران، قوانین برابری حقوق سیاسی و اجتماعی با مردان را ارج ننهادند و ساده تر از آن گونه که به دست آوردند از دست دادند.

زنان کمونیست در گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی در به انجام رساندن انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی حضور کارساز و گسترده‌ای داشتند و حتی پیشاپیش مردان با ابراز خشم در تظاهرات شرکت می‌کردند. همدستان قدیمی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور و روح الله خمینی حکومت مشروطه ایران و شاهنشاهی ایران را سرنگون ساختند. برای هر دو گروه کمونیست و اسلامیست آشکار بود که آنها می‌توانند هدف اهریمنی خود را به انجام برسانند اگر با یکدیگر همدست شوند. مهدی خانبابا تهرانی یکی از بنیادگزاران کنفدراسیون دانشجویان خارج از کشور سال‌ها پس از شورشی که در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی به انجام رساندند ابراز داشت: دانشجویان ایرانی از آنچه که در اجتماع ایران می‌گذشت هیچ گونه آگاهی نداشتند. نفرت دانشجویان کمونیست از شاه ایران آن اندازه بود که حاضر نبودند درباره رفرم‌های اجتماعی و سیاسی که شاهنشاه ایران انجام داده بود گفتگو کنند و آنها را آنالیز و بررسی نمایند. بهترین نمونه کشف حجاب زنان ایران از سوی رضا شاه پهلوی و دیگر حقوق اجتماعی و سیاسی که به زنان ایران داده شد و هم چنین قوانین پیشرفته خانواده که محمدرضا شاه پهلوی به زنان ایران داد است - دانشجویان کنفدراسیون گفتند شاه ایران زنان را آزاد نکرده است بلکه زنان را در وابستگی به صنعت مد و آرایش فرو برده است این سیاست شاه ایران بخشی از برنامه‌ای است که جامعه ایران را همانند جامعه کشورهای سرمایه داری بنماید. بدین سان کنفدراسیون و روح الله خمینی سکوی مشترکی یافتند زیرا خمینی نیز الگوی جامعه غربی را شیطانی می‌خواند و خواستار برقراری جامعه سنتی اسلامی بود. به سر کردن چادر از سوی زنان کمونیست دانشجو سمبل رهایی از دیکتاتوری مد غربی شد و کثیف و ژولیدگی و خوداری از نظافت شخصی و استفاده نکردن از صابون و اسپری و لوازم آرایشی برای این زنان به چم رهایی از صنعت آرایش و نظافت غرب گردید.

زنان انیرانی کمونیست و اسلامیست علیه الگوهایی که دو شاهنشاه ایرانی پهلوی آن را آزادی زنان می‌نامیدند و با قوانین حق انتخاب کردن و انتخاب شدن و هم چنین قانون حمایت خانواده به آنها تحمیل شده بود « چادر سیاه » به سر کرده و در روز ۱۷ دی ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی به خیابان‌ها ریختند. در این راه به ویژه زنان زشت روی توده‌ای، چریک فدایی و دیگر کمونیست‌ها و مائوئیست‌ها و گروهک‌های کوچک و بزرگ چپ پیشگام شدند. پس از کوشش‌های زنان کمونیست ایران در برقراری جمهوری اسلامی ایران، حجاب اجباری شد، قانون حمایت خانواده از میان برداشته شد و لایحه ننگین حمایت خانواده جایگزین آن شد. اکنون در ایران زنان باید یا چادر سیاه بر سر کنند و یا روپوش و روسری بر تن نمایند و در نباید در اجتماع آرایش کرده باشند. از دیدگاه کمونیست‌ها و اسلامیست‌ها که بر ایران حکومت می‌کنند چادر و روپوش و روسری و ناآٰراسته بود آزادی واقعی زنان است. تصویب لایحه ننگین اسلامی خانواده که پروانه می‌دهد که مردان چهار همسر اختیار کنند و همسران مردان بدون پروانه شوهرشان حق ندارند کار و یا سفر کنند حق داشتن درآمد برای خود ندارند و رواک صیغه به ویژه مردان ایران را خشنود ساخت و یکی از ستون‌های اصلی است که جمهوری اسلامی بر سر قدرت مانده است.