سخنرانی سناتور ادوارد کندی در باشگاه دانشگاه تهران ۶ خرداد ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۸:۲۸ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « '''سخنرانی سناتور ادوارد کندی در باشگاه دانشگاه تهران ۶ خرداد ماه ۱۳۵۴''' اد...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


سخنرانی سناتور ادوارد کندی در باشگاه دانشگاه تهران ۶ خرداد ماه ۱۳۵۴

ادوارد کندی در باشگاه دانشگاه تهران سخنرانی کرد: من با اقدام علیه اوپک مخالفم کندی: آمریکا تلاش های صلح آمیز ایران را می ستاید سناتور ادوارد کندی دیروز عصر (6 خرداد ماه 1354) در باشگاه دانشگاه تهران تأکید کرد که معتقد است آنچه در ایران اتفاق می‌افتد، از نظر جهان حائز اهمیت خاصی است. چون، در این کشور مردان و زنان آزاد، برای ساختن آینده‌ای جدید، می‌کوشند... و باید اذعان کنم که اقدامات ایران برای تبدیل خلیج فارس به یک منطقه صلح، کاملاً مورد ستایش مردم آمریکا است... کندی که در دومین روز اقامت خود در تهران برای صدها دانشجوی ایران- که در باشگاه دانشگاه گرد آمده بودند- سخن می گفت، افزود: از سه هفته پیش که به دانشگاه هاروارد رفتم تا بحال، این تعداد دانشجوی ایرانی را زیر یک سقف ندیده بودم. سناتور دمکرات ضمن اشاره به سوابق و روابط ایران و آمریکا گفت: اگر چه روابط ایران و آمریکا نسبتاً جدید است، ولی از اولین روزهای قرن بیستم- وقتی که شورای امنیت به شکایت ایران در مورد اشغال آذربایجان رسیدگی می‌کرد و آمریکا پشتیبانی خود را از ایران ابراز داشت- ملت آمریکا همیشه به دوستی با ایران توجه خاصی داشته است. کندی افزود که شکوفایی روابط ایران و آمریکا فقط به خاطر منافع گذرا نیست، بلکه ریشه اصلی این روابط بر اساس احترام عمیق متقابل برقرار است. نماینده مردم ماسا چوست در سنای آمریکا ادامه داد: توجه آمریکا بیش از هر چیز معطوف به اقداماتی است که ایران در راه پیشرفت‌های اقتصادی انجام می‌دهد.

ایران و اوپک- وی افزود:

آمریکا همچنین بخوبی از اهمیت نقش جهانی ایران آگاه است، بخصوص که ایران در سازمان اوپک همواره یکی از کشورهای تصمیم گیرنده بوده است و از این طریق بر اقتصاد جهان تأثیر داشته و دارد. در دنیای صنعتی، بسیارند کسانی که طرفدار مقابله با کشورهای تولید کننده نفت هستند و مایلند با جلوگیری از بهره‌وری این کشورها از تکنولوژی غرب، بهای نفت را کاهش دهند و این نظریه همیشه با مخالفت من روبرو بوده چون عقیده دارم که در بازسازی اصولی اقتصاد جهانی، ما و کشورهای نفتی می‌توانیم از همکاری با یکدیگر بهره فراوان بگیریم. امروزه جهان غرب با این حقیقت روبرو شده که نیروهای اقتصادی جدیدی پا به عرصه وجود گذارده‌اند و همچنین بین کلیه کشورها، وابستگی‌های عمیقی در زمینه انرژی، تولید مواد غذایی، کود شیمیایی و مواد خام وجود دارد. سه نکته مهم وجود دارد که در گفت و گو پیرامون شرایط حاکم بر این جهان جدید اقتصادی، آن‌ها نباید فراموش شود. اول اینکه، هیچ کشوری نمی‌تواند به تنهایی اقتصاد بین‌المللی را اداره کند و کنترل آن را به دست آورد. دیگر اینکه هیچ کشوری از تأثیر تحولات اقتصادی کشورهای دیگر بدور نخواهد ماند و بالاخره اینکه هیچ کشوری نمی‌تواند ضمن تصمیم‌گیری درباره اقتصاد داخلی خود به کشورهای دیگر توجه نکند. بنابراین، همه دنیا در این شرایط سهیم هستند و اوضاع آینده فقط از طریق اقدامات عاقلانه و دوراندیشانه قابل تحمل خواهد بود. حتی آمریکا نمی تواند چشم خود را به روی جهان ببندد و انزواطلبی پیشه کند. باید امیدوار بود که کلیه ممالک تشخیص دهند که در صورت پیشامد برخوردهای غیر عاقلانه اقتصادی، همه کشورهای جهان آسیب خواهند دید. باید همه ممالک و رهبران‌شان آنقدر آینده‌نگر باشند که تشخیص دهند کشورهای مختلف، در واقع نمی‌توانند دشمن یکدیگر باشند چون در بررسی نهایی معلوم می‌شود که سرنوشت همه با هم بستگی دارد. در تصمیماتی که به اقتصاد جهان مربوط می‌شود، کلیه کشورها باید نقش خود را ایفا کنند. همزمان، اهمیت نقش کشورهایی چون ایران که آماده حمایت از اقدامات منطقی دیگران است نیز باید افزایش یابد.

بازسازی اقتصاد- کندی درباره سازندگی اقتصاد جهان گفت:

مهم‌ترین اقدام، در حقیقت قدم اول برای دوباره سازی اقتصاد جهان، جوابگویی به احتیاجات کشورهای فقیر است. چون این ممالک بیش از دیگران بخاطر بحران‌های اقتصادی بین‌المللی زیان دیده‌اند. این امری حیاتی است چون هیچکدام از ما نخواهیم توانست در دنیای فردا اجازه دهیم صدها میلیون انسان از گرسنگی، جهل و عدم بهداشت و تحصیل رنج ببرند. آمریکا امروزه فقط قسمتی از کمکی را که در قدرت دارد به جهان ارائه می‌کند و این بهیچوجه قابل تحمل نیست. آمریکا و سایر کشورهای پیشرفته باید بطور جدی و پیگیر به کمک کشورهایی که (ندار) هستند بشتابند. امروزه دیگر فقط کشورهای ثروتمند سنتی نیستند که لازم است در این کمک بین‌المللی شرکتی جویند. ایران بطور مثال می‌تواند نقش ارزنده‌‌ای را در رهبری ممالکی که در سال‌های اخیر از قدرت اقتصادی تازه‌ای برخوردار شده‌اند، در راه کمک به کشورهای فقیر ایفا کند. یکی دیگر از مسائلی که به توجه جدی نیاز دارد، موضوع قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی است. بسیاری از کشورها بخاطر سقوط یا افزایش نسبتاً ناگهانی قیمت کالاهای صنعتی یا محصولات کشاورزی، دچار اشکالات اقتصادی می‌شوند و نمی‌توانند آینده اقتصادی خود را طبق برنامه تنظیم کنند. مصرف کنندگان نیز بخاطر این سقوط‌ها و بالا رفتن قیمت‌ها دچار تورم روزافزونی شده‌اند که بنوبه خود باعث دلسردی مردم از سرمایه‌گذاری‌های درازمدت برای توسعه منابع مواد اولیه شده است.

همکاری دو قطب- سناتور کندی ادامه داد

اکنون زمان آن رسیده است که ممالک مصرف کننده و تولید کننده از طریق همکاری حقیقی و صمیمی، بازارهای بین‌المللی را از خطر تزلزل برهانند. و این مسئله بسیار حساسی است. چند هفته پیش بود که اجلاس مقدماتی کنفرانس بین‌المللی پاریس بدون نتیجه پایان یافت. چون تولید کنندگان نفت خواستار این بودند که مسائل مربوط به کلیه مواد اولیه مورد بحث قرار گیرد، در حالیکه مصرف کنندگان می‌خواستند فقط درباره نفت سخن گویند. اکنون کشورهای مصرف کننده باید متوجه شوند که تقاضای کشورهای تولید کننده نفت برای مذاکره درباره کلیه مواد خام و اولیه، از ارزش و اهمیتی ویژه برخوردار است. امروزه دیگر نمی‌توان این موضوعات را که همه با هم وابسته‌اند به گونه‌ای جدا جدا بررسی کرد. ایران در این باره سیاستی منطقی و سازنده پیش گرفته است و این همان نکته‌ای است که دنیا صنعتی باید آن را جدی تلقی کند چون بر این اساس می‌توان یک گفت و گوی سازنده داشت. من همچنین امیدوارم کشورهای تولید کننده نفت تشخیص دهند که کلیه مسائل را نمی‌توان در یک کنفرانس حل و فصل کرد. نیز امیدوارم آن‌ها توجه خاصی به مسائل و مشکلات کشورهایی که نه تولید کننده مواد خام هستند و نه سازنده مواد صنعتی، بکنند. ما مایلیم که با کشورهای تولید کننده نفت، برای حل مسائل انرژی، قیمت سایر مواد و دیگر مسائلی که انسان امروز با آن روبروست همکاری کنیم. ما تنها خواستار ازدیاد جریان نفت و کاهش قیمت آن نیستیم، بلکه می‌خواهیم اقتصاد کشورهای تولید کننده نفت با اقتصاد کشورهای صنعتی روابط عادلانه و منطقی داشته باشد وهم بتوانیم بطور سالم و درست از منابع انرژی کره زمین استفاده کنیم.

ایران و خلیج فارس- سناتور ایالت ماسا چوست دامنه سخن را به خلیج فارس کشید و گفت:

آمریکا بخوبی از اهمیت نقش ایران در خلیج فارس آگاه است و می‌داند که به دنبال خروج بریتانیا از این منطقه، ایران مهم‌ترین عامل جلوگیری از ورود و دخالت قدرت‌های خارجی به این منطقه حساس بوده و هست. همچنان که ایران امروز نقش فعالی را در حفظ امنیت این آبراه در عهده دارد. اقدام اخیر ایران و عراق که به بهبود روابط دو کشور انجامید، به گمان من، بهترین دریچه امید را برای آینده گشوده است. این امید که مردم این بخش از جهان در منطقه و خانه‌شان ارباب خود باقی خواهند ماند و خواهند توانست از طریق همکاری جلوی هرگونه برخوردی را بگیرند. کندی در پایان بار دیگر با اشاره به خلیج فارس گفت: باید اذعان کنم که اقدامات ایران برای تبدیل خلیج فارس به یک منطقه صلح، کاملاً مورد ستایش مردم آمریکا است. ما امروز بخوبی می‌دانیم، ایران این امکان را دارد که این منطقه را تحت رهبری خود به یک منطقه آرام و صلح‌آمیز و بدور از تشنج مبدل کند و نیز اطمینان داریم این کار پیروز خواهد شد.