باریابی دبیرکل و هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانو ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۱:۱۷ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی موقت حزب رستاخیز ملت ایران در کاخ نیاوران، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو باریافتند.[۱] در این نشست که دو ساعت و سی دقیقه به درازا کشید، هویدا نخست وزیر و دبر کل حزب رستاخیز ملت ایران گزارش کارهای انجام شده را به آگاهی رسانید. آنگاه شاهنشاه آریامهر بیانات مهمی ایراد فرمودند [۲].


آقای هویدا نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران و رئیس دفتر سیاسی پس از گزارش هوشنگ انصاری در مورد ترکیب دفتر سیاسی حزب جنین به عرض رساند: دفتر سیاسی حزب ۳۰ نفر عضو دارد که عبارتند از:

  • نخست‌وزیر و ۱۰ تن از وزیران
  • رئیس هیئت اجرای
  • قائم مقام دبیر کل حزب
  • پانزده نفر از اعضای هیئت اجرایی
  • دو نفر از نمایندگان مجلسین برای هماهنگی کارها.

در دفتر سیاسی حزب آیین نامه داخلی حزب، قانون مالک و مستأجر، مشارکت زنان در امور مملکتی و مسایل جنوب تهران که هفته گذشته مورد بازدید علیاحضرت شهبانو قرار گرفت، تهیه و بررسی شد و دفتر سیاسی آخرین مرکز حزبی است که در مورد مسایل مختلف نظر قاطع می‌دهد. کانون‌های متعددی به منظور رسیدگی و نظارت بر مسائل مختلف تشکیل شده است و این کانون‌ها در آینده با همکاری کانون‌های جناح‌ها افزایش خواهند یافت.

در این‌جا آقای فریدون مهدوی وزیر مشاور و قائم مقام دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران به آگاهی رساند: در حال حاضر ۲۰ کمیته اصلی در حزب فعالیت دارند که همکاری نزدیک با کمیته‌های تخصصی و کمیته‌های جناح‌ها خواهد داشت. همچنین همکاری بسیار نزدیک از نظر ساختمان سیاسی حزب بین کانون‌ها، شوراها و نمایندگان مجلسین وجود دارد.

قائم مقام دبیر کل حزب معروض داشت که حزب رستاخیز ملت ایران به موازات توسعه سیاسی حزبی، سنجش افکار و مشارکت در امور مملکتی از راه نظارت را باید داشته باشد. در این‌جا علیاحضرت شهبانو پرسش فرمودند: تصمیماتی که در کانون‌های حزبی گرفته می‌شود به هیئت اجرایی ارجاع می‌شود؟

آقای نخست‌وزیر در پاسخ به عرض رساند: از جلسه کانون‌ها گزارشی تهیه و به دفتر مرکزی ارجاع می‌گردد. البته تاکنون در کانون‌ها بیشتر در مورد مسائل حزبی هر کانون بحث و تبادل نظر شده است. مسائل اجتماعی مختلفی که در این کانون‌ها مطرح می‌گردند باید بطور کامل به اطلاع مسئولین حزب برسد تا از این نظریات بشود در برنامه‌ریزی برنامه ششم عمرانی استفاده کرد. با وجود جناح‌های پیشرو و سازنده، کانون‌های دیگری که وابسته به این جناح باشند وجود نخواهند داشت زیرا در تشکیل کانون‌های حزبی هدف اساسی تشکیل کانون با شرکت طبقات مختلف ساکنان یک منطقه بوده است و سعی شده از تشکیل کانون‌های صنفی پرهیز شود.

در این‌جا آقای منوچهر گنجی عضو هیئت اجرایی و دفتر سیاسی حزب رستاخیز ملت ایران در مورد فعالیت کانون‌‎ها به عرض رساند: این کانون در ماه دو جلسه دو ساعته تشکیل می‌دهد و در این جلسات در مورد اهم رویدادهای ملی، سیاست عمرانی، وضع روستاها و همچنین مسکن و انقلاب اداری و سایر مسائل اجتماعی بحث و تبادل نظر می‌شود و از مسئولین امر برای شرکت در جلسات و شرکت در بحث‌ها دعوت می‌شود.

شاهنشاه آریامهر در این‌جا فرمودند: کانون‌ها علاوه بر جناح‌ها یک مرکز تجمع افراد و تبادل فکر است یا در غیر این صورت چه ارتباطی با جناح‌ها دارد؟

آقای نخست‌وزیر گفت: این کانون‌ها ارتباطی با جناح‌ها ندارند. اعضای جناح‌ها هم عضو کانون هستند. در جناح مسائل به صورت تخصصی مورد بحث و پی‌گیری قرار می‌گیرد و پیشنهادات آن‌ها به دفتر سیاسی و هیئت اجرایی حزب فرستاده می‌شود. بطور مثال در سال گذشته مسئله آموزش در جناح‌ها مورد بحث و تحقیق قرار گرفت و نتایج آن به شورای آموزش کشور داده شد تا از نظرات مردم در سطوح مختلف اگاه شوند ولی در کانون‌های حزبی هیچگونه اجباری نیست که دستور جلسه قبلی برای آن‌ها تعیین شود. آن‌ها خودشان در مور مسائل مورد بحث تصمیم می‌گیرند ولی سعی خواهد شد درباره مسائل ملی و آینده‌نگری بحث شود.

شاهنشاه آریامهر در این‌جا فرمودند: فراموش نشود که این جناح‌ها هر چقدر هم که در خیلی از اصولی که همه می‌دانند با هم همفکر باشند، ولی جناح‌ها برای این بود که مختصر تفاوت سلیقه و دربرداشت مطالب یک دید سیاسی و اجتماعی داشته باشند. باید دید این تفاوت‌هایی که در بین هر ملتی یا جامعه‌ای هست در داخل حزب به چه شکلی منعکس می‌شود. ما حزب را برای این می‌خواهیم که همه ملت ایران در آن باشد، ولی اگر بنا باشد که ده‌ها هزار سلیقه مختلف باشد که عملی نیست. چطور سلیقه‌های مختلف ایران که اصولاً یک قدری هم افکار شخصی به حد افراط دارد تا ما بطور تجمع فکر و یک نوع انضباطی و شاید یک فکر سومی سوق داده می‌شود. شاهنشاه آریامهر اضافه فرمودند: می‌بینیم از هر وسیله‌ای وسیله فراهم شده که افراد در داخل حزب از هم جدا باشند و عقاید مختلفی اظهار بدارند و از طرفی جمع بشوند در محورهای اصلی.

علیاحضرت شهبانو درپی فرمایشات شاهنشاه فرمودند: تضادها و اختلافاتی که در حزب مطرح است در دو سطح متفاوت می‌باشد، یکی تضادهایی است که در سطوح پایین‌تر در کانون‌ها از راه گفت و شنود قابل بررسی و حل است و دیگر اختلاف عقیده‌ای که در سطح دو جناح وجود دارد. کانون‌های حزبی باید با مشارکت کامل خود مردم تشریح شود، زیرا وجود مسئولین دولتی در صدر کانون‌های حزبی نمی‌تواند مشارکت کامل مردم را در امور حزبی فراهم سازد. شاید در وهله اول امکان تشکیل این کانون‌ها بدون شرکت مسئولین دولتی امکان‌پذیر نباشد، ولی کار را باید از همان ابتدا پی‌ریزی کرد. مردم هنوز به اندازه کافی اطلاعات سیاسی و حزبی ندارند، باید به آن‌ها آموزش داده شود که چطور در کانون‌های حزبی شرکت فعالانه داشته باشند. برای اکثریت هنوز روشن نیست که کانون‌های حزبی و شوراهای مرکزی و ارکان حزب چیست. باید الفبای کار حزبی به مردم آموزش داده شود.

در این‌جا آقای هویدا به عرض رسانید که در سال گذشته حزب گسترش قابل ملاحظه‌ای داشته و کوشش شده است این گسترش کیفی هم باشد.

آقای باهری معاون وزارت دربار شاهنشاهی و عضو هیئت اجرایی به تشکیل کمیته بررسی مسائل حزبی اشاره کرد و گفت: هدف از تشکیل این کمیته شناسایی مسائل حزبی و ارائه راه‌حل‌های مسائل حزبی است. آقای باهری سپس به تشریح فعالیت این کمیته پرداخت.