مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ آبان ۱۳۳۷ نشست ۲۳۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ آبان ۱۳۳۷ نشست ۲۳۴

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۷

سال چهاردهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۱۹

جلسه: ۲۳۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه هشتم آبان ماه ۱۳۳۷

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت‌مجلس

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: پروفسور اعلم. جلیلی

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت کشاورزی

۴- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به عضویت در مؤسسه علوم اداری

۵- مذاکره در گزارش کمیسیون فرهنگ راجع به ماده اول لایحه سهم فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها تصویب کلیه گزارش

۶- تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

مجلس دو ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای دکتر عمید (نائب رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت‌مجلس‏

نائب رئیس- صورت غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

غائبین بااجازه- آقایان: دکتر امین. دکتر فریدون افشار. موسوی. مهندس سلطانی. مهندس هدایت. اسفندیاری. مهندس دهستانی. مجید ابراهیمی. قبادیان. اریه. برومند. امیدسالار. مسعودی. خرازی. دکتر نیرومند. سعیدی. سالاربهزادی. اسکندری. بهادری. دکتر سیدامامی. قرشی. پردلی. دادگر. دکتر عدل. خلعت‌بری. صادق بوشهری. امیربختیار. اورنگ. جلیل‌وند. دکتر حسن افشار. مهندس فیروز. دکتر عمید. مهندس فروغی. اخوان. غضنفری. دکتر آهی. ابتهاج.

غائبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری. دکتر امیر حکمت. افخمی. کورس. دکتر مشیرفاطمی. دکتر اصلان افشار. هدی.

نائب رئیس- در صورت‌جلسه نظری نیست؟ اظهاری نشد صورت‌مجلس تصویب می‌شود.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: پروفسور اعلم- جلیلی‏

نائب رئیس- نطق‌های قبل از دستور شروع می‌شود. آقای پروفسور اعلم.

پروفسور اعلم- ماه آبان برای ملت و مردم ایران ماه بسیار باسعادتی است (صحیح است) سنت ایرانی بر این بوده که هر ماهی را و حتی هر روزی را سعد و نحس برایش قائل بوده است به نظر بنده ماه آبان باسعادت‌ترین ماه‌های ایران است خصوصاً در روز چهارم آبان که در این روز خداوند تبارک و تعالی به ملت ایران نوزادی عطا فرمود که امروز شاهنشاه بزرگ ما است (صحیح است) در سیاست و درایت و کفایت و توانایی شاهنشاه ما هیچ تردیدی نیست و همین سیاست و کفایت است آقای مهندس جفرودی که امروز ایران عزیز ما در دنیا یک وزنه‌ای شده و یک احترامی برای این مملکت قائل هستند (صحیح است) روز چهارم آبان امسال از طرف ملت ایران روز شادی و خشنودی بود و جشن‌هایی در امجدیه برگزار شد برای شادباش به حضور شاهنشاه جوانان ما رژه رفتند و تبریک گفتند اولاً بنده به آن کسانی که این جشن را بر پا کردند و به این ترتیب و خوبی برگزار گردید تبریک می‌گویم (صحیح است) در این جشن قسمت آخرش یک نکته جالب و بدیعی پیش آمد آقایانی که آنجا تشریف داشتند انصاف خواهند فرمود که در ایران سابقه نداشت (صارمی- همه نبودند) عرض کردم آقایانی که آنجا تشریف داشتند (صارمی- نمایندگان را در جشن تولد اعلیحضرت دعوت نکردند از این جهت فوق‌العاده اشتباه کردند) (یک نفر از نمایندگان- بسیار بد کردند) اگر اجازه بفرمایید عرض کنم دعوت شدن یا نشدن آقایان در اینجا به بنده مربوط نیست این کار مربوط به هیئت رئیسه مجلس است باید اقدام بکنند و دعوت بشوند (صارمی- آقایان متصدیان باید قدر و قیمت نمایندگان مجلس را بدانند) آقای صارمی همیشه احترام ناطق را باید داشته باشید چند مرتبه اینجا آمدید صحبت کردید بنده یک کلمه حرف نزدم اگر آقایان دعوت نشده‌اند به من مربوط نیست من چه بکنم؟

نائب رئیس- آقای صارمی بین‌الاثنین صحبت نفرمایید.

پروفسور اعلم- عرض کنم آقایان بایستی دعوت می‌شدند این جشن مربوط به مردم ایران است (صحیح است) برای این که ایران مفتخر است به چنین شاهی این رئیس مجلس است که باید از آنها بپرسید بنده هم با شما هم‌صدا هستم باید دعوت می‌کردند (صحیح است) حالا اجازه بفرمایید من عرایضم را بکنم عرض کنم که در قسمت آخر این جشن گارد شاهنشاهی یک نمایش بسیار باشکوهی داد (صحیح است) یکی از افراد گارد شاهنشاهی پیش آمد در مقابل لژ مخصوص زانو به زمین زد آن دعایی را خواند که دعای شامگاه است و هر روز عصر می‌خوانند بنده با تبریک به رؤسای این گارد و گردانندگان این گارد و با عرض تبریک به یک همچو نمایشی می‌خواهم این نکته را عرض کنم که‌ای سربازی که در مقابل شاهت سر فرود آوردی و گفتی پروردگارا مرا به درجه شهادت در خدمت شاهنشاه برسان و گفتی پروردگارا مرا برای خدمت شاهنشاه من آماده فرما در آن موقعی که این را می‌گفتی این تو نبودی که می‌گفتی این لب و زبان تو بود ولی از جان و دل فردفرد ایرانی برمی‌آمد (صحیح است) آقایان، بنده آن موقع احساس کردم که یک احترامی یک سکوت آمیخته به احترامی در بین همه مردم بود شاه‌دوستی و مملکت‌دوستی و ایران‌پرستی از سالیان دراز شعار ایرانی است (صحیح است) از هزاران سال تاکنون افتخار ما مملکت‌دوستی و ایران‌پرستی و شاه‌دوستی بوده و همین افتخار باعث شده که همیشه در مواقع خطر مملکت ما را این حس و این انگیزه از خطر رهانده بنده یک بار دیگر این مولود سعید را به پیشگاه مبارک همایونی همچنین به ملت ایران تبریک عرض می‌کنم که دارای چنین شاهی است و باز هم عرض می‌کنم که دنیا باید بداند که حس شاهدوستی و مملکت‌دوستی حسی است که همیشه در نهاد ایرانی بوده و محال است از بین برود (صحیح است) و به این حس باید به نظر احترام و تکریم نگاه کرد (احسنت- احسنت).

نائب رئیس- آقای جلیلی‏.

جلیلی- بنده تصدیق می‌فرمایید کمتر مصدع می‌شوم و از تریبون مجلس استفاده می‌کنم اما موضوعی که خواستم به عرض‌تان برسانم این است که مسافرت‌هایی که دولت به شهرستان‌ها می‌کند بنظر بنده بعضی همان طوری که در یزد هم دیدم تا آنجایی که مقدورش باشد و بتواند واقعاً می‌خواهد خواسته‌های این مردم را انجام بدهد در موقعی که آقای نخست‌وزیر در یزد تشریف داشتند ضمن خواسته‌های مردم یکی هم برگشتن ابرقو به یزد بود یعنی ضمیمه شدن مجدد ابرقو به یزد چون در هفته گذشته یکی از آقایان سناتورهای محترم آقای آموزگار راجع به این موضوع صحبت کرده بودند بنده خواستم جریان را عرض کنم در دوره چهاردهم که شاید ۳۷ سال پیش باشد (چند نفر از نمایندگان- دوره چهارم) ببخشید دوره چهارم روی جریانی که همیشه در یزد و ابرقو بود و یک ناراحتی و انقلاب و اغتشاشی همیشه پیدا می‌شد و ابرقو هم آن وقت جزو اصفهان بود قانونی دولت آورد به مجلس (حشمتی- یزد هم جزو اصفهان بود) حالا هم هست‏ (علامه وحیدی- اصفهان نصف جهان است و اشکالی ندارد) قانونی آورد دولت به مجلس که ابرقو را ضمیمه یزد کند که بعضی تمدیاتی که از طرف بعضی متنفذین نسبت به زارعین می‌شود جلوگیری شود خود مردم هم از این انضمام ابرقو به یزد راضی بودند (دشتی- ابرقو جزو فارس است) استدعا می‌کنم آقای دشتی، دشتستان تا ابرقو خیلی فاصله دارد شاید بتوانید یزد را هم ببرید (دشتی- ابرقو آباده ۱۲ فرسخ است) ابرقو تا یزد هم ۱۰ فرسخ است استدعا می‌کنم یزد را هم در نظر بگیرید وقتی مردم این تقاضا را کردند آقای رئیس دولت فرمودند که این کار را در مرکز مطالعه می‌کنیم چند تا از وزرای ایشان من‌جمله آقای سرلشکر ضرغام و معاون وزارت دادگستری که در خدمت ایشان بودند تصدیق کردند که باید این طور باشد وزیر دارایی هم تصدیق کرد که ابرقو باید جزو یزد باشد جناب آقای بهبهانی بعد که تشریف آوردند مطالعه کردند و تصویب‌نامه صادر کردند و به طوری که خودشان هم روز عید تولد اعلیحضرت فرمودند این تصویب‌نامه به قوت خودش باقی است چون آقای معاون وزارت کشور در مجلس سنا گفته بودند که ابرقو جزء آباده است خواستم اینجا به عرض برسانم که آقای معاون وزارت کشور اطلاع نداشتند و من هم فکر می‌کنم تصمیمی را که دولت روی مطالعه گرفته باشد تغییر نخواهد داد و از آن عدول نخواهد کرد به علاوه تلگرافاتی را آقای آموزگار در مجلس سنا نشان داده بودند و گفته بودند که این تلگرافات از طرف اهالی ابرقو که می‌خواهند جزء آباده باشد در صورتی که این طور نیست ابرقویی مجبور است که جنسش را در یزد بفروشد و معامله بکند و هیچ وقت نمی‌تواند با آباده معامله بکند (علامه وحیدی- پس اصفهان هم باید جزو تهران باشد چون هر چه دارد به تهران می‌فروشد) چون گفته شده بود که اهالی تلگرافی کرده‌اند که جزو آباده باشند بنده تلگراف‌هایی دارم که خود اهالی ابرقو کرده‌اند و می‌خواهند جزو یزد باشند تقدیم مقام ریاست می‌کنم و تقاضا می‌کنم این تلگراف را برای هیئت دولت بفرستند و تقاضایم این است که بعد از ۳۷ سال که قانونی در مملکت گذرانده‌اند و شکایتی هم نبوده است و حالا روی بعضی نظرها تحریکاتی می‌شود جلوگیری کنند و تصویب‌نامه‌ای که دولت صادر کرده اجرا بکنند (صحیح است).

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت کشاورزی‏

نائب رئیس- حالا وارد دستور می‌شویم آقای معاون وزارت کشاورزی لایحه‌ای دارند که می‌خواهند تقدیم مجلس بکنند.

معاون وزارت کشاورزی (عبدالحمید حکیمی)- قانون ساختمان سد لار و لتیان ماده ۲ آن مقرر داشته که لایحه تأمین اعتبار برای سد لار و لتیان از طرف دولت تقدیم شود حالا این لایحه را تقدیم مقام ریاست می‌کنم و استدعای تصویب آن را را دارم (احسنت).

۴- شور دوم و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به عضویت در مؤسسه بین‌المللی علوم اداری‏

نائب رئیس- لایحه اجازه عضویت ایران در مؤسسه بین‌المللی علوم اداری برای شور دوم مطرح می‌شود گزارش کمیسیون قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۷ تیر ماه ۱۳۳۷ لایحه شماره ۷۱۸۰۷- ۳/۱۲/۳۳ دولت راجع به عضویت ایران در مؤسسه بین‌المللی علوم اداری (بلژیک) را برای شور دوم با حضور نماینده دولت مطرح و ماده واحده پیشنهادی را تصویب نمود اینک گزارش آن را در تأیید خبر شور اول به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:

ماده واحده- دولت اجازه دارد که قبول عضویت در مؤسسه بین‌المللی علوم اداری بروکسل (بلژیک) را نموده و حق عضویت به اضافه حق‌الاشتراک نشریات مؤسسه که سالیانه بالغ بر ۱۵۰۰۰ فرانک بلژیک است پرداخت نماید.

از طرف مخبر کمیسیون امور خارجه- خزیمه‏‌علم

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۳۰ مهر ماه ۱۳۳۷ لایحه شماره ۱۸۰۷ دولت مربوط به اجازه عضویت دولت ایران در مؤسسه بین‌المللی علوم اداری را برای شور دوم با حضور آقای انواری معاون وزارت دارایی مورد رسیدگی قرار داده و گزارش شور اول را تأیید اینک خبر آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه- جلیلی‏

نائب رئیس- از آقایان کسی در برگ موافق و مخالف اسم ننوشته اینجا هم کسی اجازه نخواسته بنابراین رأی گرفته می‌شود به ماده واحده آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد فرستاده می‌شود به مجلس سنا.

۵- مذاکره در گزارش کمیسیون فرهنگ راجع به ماده اول لایحه سهم فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها و تصویب کلیه گزارش‏

نائب رئیس- اگر خاطر آقایان باشد در ماده اول گزارش مربوطه به سهمیه فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها اصلاحاتی شد و فرستاده شد به کمیسیون فرهنگ حالا اصلاح شده و قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون فرهنگ به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ در جلسه ۲۸ مهر ماه ۱۳۳۷ ماده اول قانون مصرف سهمیه فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها را که برای اظهار نظر در مورد پیشنهاد اصلاحی به کمیسیون ارجاع شده بود با حضور آقای وزیر فرهنگ مطرح و پس از مذاکراتی ماده اول به شرح ذیل تصویب شد.

ماده ۱- در مرکز حوزه شهرداری انجمنی به نام انجمن مصرف سهمیه فرهنگ که دارای شخصیت حقوقی است مرکب از رئیس فرهنگ و شهردار یا نماینده او و نماینده انجمن شهر به انتخاب انجمن (در نقاطی که انجمن وجود دارد) و سه نفر معتمدین محل برای مدت چهار سال به پیشنهاد رئیس فرهنگ و تأیید فرماندار یا بخشدار برای مصرف سهمیه فرهنگ تشکیل می‌شود.

انجام این وظیفه ملی افتخاری است و حق‌الزحمه ندارد. تصمیمات این انجمن به اکثریت معتبر است، در صورت تساوی آرا تصمیمی معتبر خواهد بود که رئیس انجمن با آن موافق باشد.

تبصره- کسانی که به عنوان معتمد انتخاب می‌شوند نباید عضو هیئت مدیره و عامله بیش از یک انجمن و یا عضویت هیئت مدیره و عامله بیش از یک شورای اجتماعی دیگری را داشته باشند.

مخبر کمیسیون فرهنگ- مهندس جفرودی‏

نائب رئیس- گزارش کمیسیون کشور قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه مورخه ۱ آبان ماه ۱۳۳۷ گزارش کمیسیون فرهنگ راجع به اصلاح ماده اول قانون مصرف سهمیه فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها را با حضور آقای معاون وزارت کشور مطرح و تصویب نمود اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- رامبد

نائب رئیس- آقای ابتهاج‏.

ابتهاج- این لایحه در شور اولش چندین ماده بود حالا که رفته به کمیسیون تبدیل شده است به یک ماده واحده و چند تبصره (وزیر فرهنگ- یک ماده نشده مواد دیگر هم هست) به عقیده بنده اینجا یک نقص مختصری در این ماده هست که باید آن را اصلاح کنند و خدمت جناب آقای وزیر فرهنگ هم این موضوع را عرض کردم و آن این است که اگر توجه بفرمایید در ماده یک در قسمت آخر می‌نویسد که (تصمیمات این انجمن به اکثریت معتبر است و در صورت تساوی آراء تصمیمی معتبر خواهد بود که رئیس انجمن با آن موافق باشد) در صورتی که ذکری از هیئت‌رئیسه و رئیس انجمن در اینجا نشده است می‌بایستی نوشته باشد که این انجمن دارای یک رئیس و یک نائب رئیس و یک خزانه‌دار و یک منشی است و اینجا از قلم افتاده موضوع دیگری که بنده می‌خواستم عرض کنم مربوط به معتمدین محلی است به طور کلی عرض می‌کنم که معتمدین محلی هر وقت نوشته می‌شود در یک لایحه‌ای معتمد نه فرماندار است نه معتمد محلی (مهندس جفرودی- یا بالاتر معتمد استاندار چون استاندار بیشتر اعمال نفوذ می‌کند) فرق نمی‌کند یعنی معتمد مأمور دولت است و برای این که یک مرتبه برای همیشه رفع تبعیض شده باشد بنده پیشنهاد می‌کنم در نقاطی که انجمن شهرداری تشکیل شده بقیه کسانی که در انجمن انتخاب نشده‌اند آنها را به عنوان معتمد محل انتخاب بکنند تبعیضی هم نیست و مردم آنها را انتخاب کرده‌اند منتهی به اندازه کافی رأی نداشته‌اند که بروند در انجمن این دو پیشنهاد بنده است که قسمت اول باید هیئت‌رئیسه در

اینجا داشته باشد رئیس و نائب رئیس و یک منشی و یک خزانه‌دار چون جنبه مالی هم دارد.

نائب رئیس- آقای وزیر فرهنگ‏.

وزیر فرهنگ (دکتر مهران)- مثل این که به جناب آقای ابتهاج یک سوءتفاهمی شده است و تصور فرموده‌اند که سایر مواد لایحه حذف شده است این طور نیست این ماده یک است که بنا به پیشنهاد آقایان رفته است به کمیسیون و اصلاح شده و برگشته بنابراین این لایحه به وضع سابق باقی است و همان ۹ ماده است و آن ۸ ماده دیگر تصویب شده در ماده دوم تکلیف انتخاب رئیس و خزانه‌دار و اینها تعیین شده در ماده دوم می‌گوید ریاست انجمن با ریاست فرهنگ محل خواهد بود و انجمن موظف است در اولین جلسه یک نفر به عنوان خزانه‌دار انتخاب نماید از بین اعضای خودش بنابراین نظر جنابعالی در ضمن ماده دوم تأمین است اما راجع به معتمدین محل فرمودید که باید یک ترتیبی باشد که در موقعی انجمن شهر تشکیل می‌شود یک عده عضو انجمن شهر می‌شود از بقیه که باقی می‌ماند و عضو انجمن نیستند معتمدین انتخاب بشوند این طور بنده فهمیدم فرض بفرمایید یک جا انتخابات می‌شود و به یک عده‌ای رأی می‌دهند یک عده عضو انجمن شهر می‌شوند و بقیه که آرای‌شان برای عضویت انجمن شهر کافی نیست معتمدین محل هستند و باید عضو این انجمن بشوند اولاً این موضوع از نظر اصول البته صحیح است ولی چند اشکال ممکن است فراهم بکند اولاً در نقاطی که انجمن شهر تشکیل نشده تکلیف ما معلوم نیست دوم این که باید یک نکته‌ای را توجه بفرمایید که این معتمد محلی که برای انجام این خدمت ملی تعیین می‌شود باید علاقه خاصی به فرهنگ داشته باشد و اگر بنا باشد که صرفاً یک آدمی باشد که طرف اعتماد مردم باشد کافی نیست (صارمی- ممکن است توانایی نداشته باشد) یا توانایی نداشته باشد در اینجا پیش‌بینی شده است که بنا به پیشنهاد رئیس فرهنگ این معتمدین انتخاب بشوند منظور این است که در واقع اشخاصی که انتخاب می‌شوند هم معتمد مردم باشند هم عشق و علاقه‌ای به کار فرهنگ داشته باشند به نظر بنده اگر این طور تصویب بفرمایند بهتر است ما هم تا حالا به این ترتیب عمل کرده‌ایم چون این یک لایحه قانونی بوده است که به تصویب کمیسیون مشترک رسیده الان هم دارد عمل می‌شود منتهی یک اصلاحاتی در آن شده و قانون خواهد شد تا حالا تجربه کرده‌ایم در همین تهران ما انتخاب کرده‌ایم تهران که الان انجمن ندارد قطعاً با پیشنهاد جناب آقای ابتهاج وضع این کمیسیون به حال بلاتکلیفی می‌ماند، ما سه نفر از معتمدین محل که مورد اعتماد مردم هستند اشخاص باتجربه‌ای هستند و مورد احترام همه هستند و همه هم عقیده دارند به کار فرهنگ انتخاب کردیم و الان هم دارند این کار را انجام می‌دهند بنده تقاضا می‌کنم که موافقت بفرمایید که این معتمدین با پیشنهاد رئیس فرهنگ انتخاب شوند، اطمینان هم می‌دهم که رئیس فرهنگ هم بدون حب و بغض اشخاصی را که طرف اعتماد مردم باشند پیشنهاد خواهند کرد، البته تصویبش هم با این شرایطی که پیش‌بینی شده گمان می‌کنم اگر رئیس فرهنگ هم اشتباه کند، در آن تأیید و تصویبی که مقامات دیگر می‌کنند رفع شود.

نائب رئیس- آقای مهندس جفرودی.

مخبر کمیسیون فرهنگ (مهندس جفرودی)- همان طور که جناب آقای وزیر فرهنگ توضیح دادند این لایحه تصویب شده است و این ماده‌اش دو نقص داشت بنده اینجا این دو نقص را توضیح می‌دهم که بنا به رأی مجلس برگشت به کمیسیون این دو نقص یکیش این بود که طرز رأی گرفتن به اکثریت معلوم شود و اینجا گذاشتند که در صورت تساوی آرا، اکثریت با طرفی است که رئیس رأی می‌دهد. این یک نقصی بود که در کمیسیون رفع شد (صدرزاده- چون عده شش نفر بود) (تیمورتاش- اصلاً عده را پنج نفر می‌کردند) نقص دوم مدت نمایندگی این عده در انجمن بوده است که به‌هیچ‌وجه در ماده پیش‌بینی نشده بود اینجا این نقص را هم رد کردند نوشتند چهار سال و این دو نقص رفع شد ولی می‌خواستم در مورد معتمدین محل عرض کنم که نظر آقای ابتهاج تأمین است به این طریق که استانداران، بعضی از استانداران در انجمن شهر اعمال نفوذ می‌نمایند، اما در این انتخاب، یک عده‌ای که معتمد محل هستند به نظر رئیس فرهنگ انتخاب می‌شوند که باید سواد و علاقه به فرهنگ هم داشته باشند بنابراین نظر جنابعالی تأمین است، اجازه بفرمایید که این انتخاب دور از مداخله نامشروع استاندار باشد.

نائب رئیس- آقای صدرزاده‏.

صدرزاده- اینجا سابقاً تذکر داده شد که احتیاجات عمومی کشور ما مسئله بناهای دبستان‌ها است، در بعضی از نقاط که بنده دیدم حتی در بعضی از مراکز استان‌ها صدی هفتاد و پنج دبستان‌ها و ابنیه فرهنگی اجاره‌ای است در این گزارش سهمیه فرهنگ از درآمد شهرداری‌ها پیشنهاد شده است که به تدریج یک دبستان‌هایی ساخته شود و شاید بهترین پولی که از عواید شهرداری مصرف می‌شود همین پولی است که به نام سهمیه فرهنگ به مصرف ساختمان دبستان‌ها می‌رسد، این نقصی که در ماده اول بود یکی راجع به مدت بود. همان طور که جناب آقای مهندس جفرودی تذکر دادند این نقص برطرف شد زیرا مدت نداشت. در اینجا چهار سال تعیین کردند و این مدت هم مشابه با مدت‌هایی است که در انتخابات مجلس و در انتخابات محلی منظور می‌شود اما راجع به معتمدین محلی که فرمودید با آن ترتیب تعیین شود در اینجا در نظر گرفته شده به پیشنهاد رئیس فرهنگ انتخاب شود. طبعاً یک شخصی که مسئولیت فرهنگی یک حوزه‌ای فرهنگ را دارد به اشخاصی که علاقه به فرهنگ در آن حوزه دارند شناسایی دارد و به آنها مراجعه خواهد کرد اگر هم فرض شود که اعمال نظر و غرض بکند چون نظر بخشدار و فرماندار هم در اینجا قید شده طبعاً اشخاصی که علاقه‌ای به فرهنگ دارند انتخاب می‌شوند و امیدوار هستم این قانون به بهترین صورتی در تمام شهرها اجرا شود.

نائب رئیس- آقایان اطلاع دارند این ماده شور دومش است و چون پیشنهاد هم نمی‌شود داد. بنابراین به این ماده اصلاح شده رأی می‌گیریم. آقایان موافقین قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر را اگر آقایان نظری دارند بفرمایند (اظهاری نشد) پس رأی گرفته می‌شود به کلیات آخر این ماده آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد، فرستاده می‌شود به مجلس سنا.

۶- تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

نائب رئیس- بنده نکته‌ای را می‌خواستم عرض کنم در مقابل اعتراضی که جناب آقای صارمی راجع به دعوت فرمودند البته این تذکر از لحاظ فرط علاقه آقایان است که در یک چنین روزی حضور داشته باشند (صحیح است) البته این مقدار اوراق دعوت فرستاده بودند که به اندازه کافی نبود برای آینده البته تذکر داده خواهد شد که مخصوصاً برای یک چنین روزی برای همه آقایان کارت دعوت فرستاده شود. جلسه ختم می‌شود و جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود.

(مجلس یک ساعت و ۲۰ دقیقه پیش از ظهر ختم شد)

نائب رئیس مجلس شورای ملی- دکتر عمید