قرارداد اقتصادی میان ایران و فرانسه در بنیاد نهادن شرکت سرمایه‌گذاری مشترک ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی


قرارداد اقتصادی میان ایران و فرانسه در بنیاد نهادن شرکت سرمایه‌گذاری مشترک ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

ایران و فرانسه چند قرارداد مهم اقتصادی به مبلغ ده میلیارد فرانک فرانسه (۱۶۵ میلیارد ریال) امضاء کردند. در پایان گفتگوهای اقتصادی ایران و فرانسه بامداد امروز پروتکلی میان هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی و ژان پیر فورکادو وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه دستینه شد که بر اساس آن ایران و فرانسه یک شرکت مشترک سرمایه‌گذاری با سرمایه یکصد میلیون دلار بنیاد می‌نهد. فرانسه دوباره پشتیبانی خود را از ایران برای بستن یک قرارداد ترجیحی با بازار مشترک اروپا اعلام نمود. برای حمل کالا بین ایران و فرانسه از کشتی‌های دو کشور استفاده متعادل به عمل خواهد آمد. فرانسه در برنامه‌های کمک و همکاری‌های اقتصادی ایران با کشورهای در حال توسعه برای افزایش صادرات کالاها و خدمات از ایران به آن کشورها تشریک مساعی خواهد نمود. هم چنین فرانسه آمادگی خود را باری همکاری با برنامه‌های آموزش حرفه‌ای ایران اعلام کرد.

کمیسیون مشترک وزیران ایران و فرانسهبا دستینه کردن یک پروتکل مهم به کار خود در تهران پایان داد. بر اساس این پروتکل دو کشور در چهارچوب کمیسیون مشترک وزیران تصمیمات مهمی در مورد همکاری‌های اقتصادی میان خود و در کشورهای ثالث و در بازار مشترک اروپا گرفتند. با توجه به گفتگوهایی که به زودی برای بستن یک قرارداد ترجیحی میان ایران و بازار مشترک آغاز خواهد شد، فرانسه اعلام داشت که مجدداً از ایران در این مذاکرات با بازار مشترک بطور کامل پشتیبانی خواهد کرد. یکی دیگر از توافق‌های مهم اجلاسیه کمیسیون مشترک وزیران ایران و فرانسه تأسیس یک شرکت سرمایه‌گذاری مشترک با سرمایه یکصد میلیون دلار می‌باشد. این شرکت که با همکاری بخش‌های خصوصی و دولتی دو کشور تأسیس می‌شود، در ایران و فرانسه و همچنین در کشورهای ثالث سرمایه‌گذاری خواهد کرد. بر اساس توافق‌های حاصله ارزش کل قراردادهایی که امروز بین دو کشور امضاء شد، بالغ بر ده میلیارد فرانک فرانسه می‌شود. در زمینه همکاری‌های بین‌المللی فرانسه همچنین اعلام داشت که همکاری‌های وسیع ایران با کشورهای در حال توسعه امکانات بسیاری برای مؤسسات مشترک ایران و فرانسه جهت صادرات کالاها و خدمات از ایران به آن کشورها بوجود آورده است و مؤسسات فرانسوی آماده هستند برای اجرای این طرح بطور فعال و مؤثر مشارکت بنمایند. ایران توافق نمود که نمایندگان دو کشور برای مذاکره در مورد جزئیات این طرح به فاصله شش ماه از امضای این پروتکل در پاریس ملاقات نمایند.

مترو تهران- طرفین در مورد اصول کلی طرح مترو تهران به توافق رسیده‌اند و قرارداد نهایی قریباً برای دستینه کردن آماده خواهد شد. گفتگوهای فنی میان مؤسسات وابسته دو کشور در باره هواپیمای کنکورد در جریان است و بزودی نمایندگان کنکورد برای توضیحات بیشتر فنی با مقامات صلاحیت‌دار ایران دیدار خواهند داشت. در باره خریداری احتمالی اتوبوس هوایی از طرف ایران نیز اطلاعات فنی تهیه و مذاکرات مربوطه در آینده به عمل خواهد آمد. با توجه به اینکه دو فروند توربوترن خریداری شده از فرانسه هم اکنون در ایران مشغول بکار می‌باشد، دو فروند دیگر نیز بزودی تحویل خواهد شد. طرف فرانسوی اعلام داشت که تجهیزات مشابه که حق تقدم خریداری آن‌ها از طرف ایران احراز شده است، در صورت خواست ایران بلافاصله در مدت زمان کوتاه آماده تحویل خواهد بود. هم چنین در مورد همکاری برای ساختمان راه و برقی کردن راه‌آهن تهران – خرمشهر، تبادل نظر گردید.

قرارداد همکاری هسته‌ای- همکاری دو کشور در رشته انرژی هسته‌ای دربرگیرنده ایجاد طرح‌های مشترک برای اکتشاف و بهره‌برداری از منابع اورانیوم در کشورهای ثالث خواهد شد. ضمناً اقدامات لازم برای تشکیل دو شرکت مختلط برای غنی کردن اورانیوم به عمل آمده بود دو شرکت «دو ردیف» و «سوفیدیف» قبل از خاتمه ماه مه تشکیل خواهد شد. همچنین به فاصله یک هفته از امضای این پروتکل بین سازمان انرژی اتمی ایران و تکنی کاتوم قراردادی برای کمک و همکاری هسته‌ای جهت ایجاد مراکز و تحقیقات و بررسی‌های اتمی در ایران به امضاء خواهد رسید. در مورد خانه‌سازی علاوه بر توافق‌های قبلی کمیسیون تصمیم گرفت که دو کشور برای ایجاد صنایع وابسته به خانه‌سازی همکاری‌های لازم را به عمل آورند. همچنین درباره تربیت کادر فنی و حرفه‌ای مورد لزوم صنعت ساختمانی و صنایع وابسته تصمیماتی گرفته شد. در مورد انعقاد یادداشت تفاهیم بین شرکت ملی پتروشیمی ایران و گاردینه فرانسه برای تولید روزانه ۱۲۰۰ تن آمونیاک و همچنین تأسیس یک شرکت مشترک جهت حمل محصولات پتروشیمی، کمیسیون اظهار رضایت نمود. در مورد ساختمان بیمارستان‌هایی در بعضی از شهرستان‌های ایران به ظرفیت کل دو هزار تخت مذاکراتی بین وزارت بهداری و طرف فرانسوی به عمل آمده است.

اتومبیل سازی- در مورد همکاری‌های صنعتی اعلام شد که اولین سری ماشین‌آلات و تجهیزات کارخانه اتومبیل‌سازی رنو در ژوئیه امسال تحویل ایران می‌شود و کارخانه مزبور شش ماه پس از دستینه شدن پروتکل آغاز به تولید می‌نماید. در اولین گام تولید کارخانه مزبور سالانه یکصد هزار اتومبیل خواهد ساخت. گفتگوهایی نیز درمورد همکاری‌های مربوط به استخراج گاز طبیعی و صدور گاز مایع به عمل آمد.

سایر رشته‌هایی که مورد توافق قبلی طرفی برای همکاری و طرح‌های مشترک گرفت، عبارتند از: تولیدات مواد کشاورزی، مخصوصاً محصولات دامی و کشت و صنعت و صنایع غذایی. ضمناً یک شرکت فرانسوی آمادگی خود را برای ساختمان ۱۸ هتل با دو هزار اتاق اعلام کرده است.