قانون مربوط به موافقتنامه انحرافات مرزی بین کشور شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم

برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم

قانون مربوط به موافقتنامه انحرافات مرزی بین کشور شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی ‌قانون مربوط به موافقتنامه انحرافات مرزی بین کشور شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی - مصوب ۱۴ اردیبهشت ۱۳۳۷ مجلس شورای ملی و ۱۰ اردیبهشت ۱۳۳۷ مجلس سنا

ماده واحده - مجلسین شورای ملی و سنا انحرافات مختصر ارضی را که نسبت به موافقتنامه مرزی و مالی ایران و اتحاد جماهیر شوروی‌سوسیالیستی مورخه ۱۱ آذر ماه 1333 (2 دسامبر ۱۹۵۴) حین تعیین خط مرزی و نصب علائم به علل الزامات فنی و وضع سطح‌الارضی و مقتضیات‌محلی بر اساس اصل تعویض و رعایت کامل منافع طرفین به عمل آمده بنابراین فهرست و ۱۳ فقره نقشه‌های ضمیمه تصویب و بنابراین دولت می‌تواند: پروتکل شرح عبور خط مرز مملکتی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مورخ 22 فروردین ۱۳۳۶ (۱۱ آوریل ۱۹۵۷) و پروتکل شرح‌ناحیه ملتقای مرزهای مملکتی ایران و جمهوری ترکیه و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مورخ ۲۳ مهر ماه ۱۳۳۵ (۱۵ اکتبر 1956) را که به امضاء‌نمایندگان دولتین رسیده تصویب و مراتب را متقابلاً اعلام دارد.

فهرست انحرافاتی که نسبت به خط مرزی موافقتنامه ۱۳۳۳ و مدارک منضمه آن در موقع تعیین و تحدید مرز ایران و شوروی از نظر ضرورت فنی وسطح‌الارضی و مقتضیات محلی طبق نقشه‌های ضمیمه به عمل آمده است:

1- در ناحیه ارتفاعات (ایشناور) ۱۹ هکتار اراضی به دولت جماهیر شوروی واگذار و در مقابل اولاً در ناحیه لطف‌آباد مساحت ۱۰ هکتار اراضی و ثانیاً‌در ساحل یسار رودخانه گل‌ریز ۱۲ هکتار جمعاً ۲۲ هکتار ضمیمه خاک کشور شاهنشاهی گردید.

2- معاوضه دو قله در ناحیه (‌امبزامه) به مساحت مساوی.

3- واگذاری یک قطعه اراضی کوهستانی به طول ۱۵۰ متر و عمق مختصر بعد از کوه (‌امبزامه) در مجاورت مرز به دولت جماهیر شوروی.

4- واگذاری نیم هکتار اراضی در پاسگاه قزل‌اثر به دولت جماهیر شوروی در مقابل دو ثلث هکتار زمین زراعتی در مجاور آن به دول شاهنشاهی ایران‌واگذار گردیده است.

5- امتداد رودخانه آستارا چای محل کشفی و محل مصب آستارا چای ضمیمه خاک ایران شده است.

6- در منطقه باجگیران در ناحیه دشت کلیل و کال و محمود مساحت ۹۹ هکتار اراضی دولت جماهیر شوروی در مقابل ۶۰ هکتار اراضی دولت‌شاهنشاهی ایران معاوضه گردیده است.

7- در منطقه رباط مساحت ۳۳۰ هکتار از اراضی زراعتی دولت جماهیر شوروی ضمیمه خاک دولت شاهنشاهی ایران گردید.

8- در اراضی مجاور (‌خوجه‌چشمه) مقدار ۲۳٫۵ هکتار که جزو خاک دولت جماهیر شوروی بود ضمیمه خاک دولت شاهنشاهی ایران گردید.

9- در منطقه (‌صدآفرین) مقدار کمی از اراضی مبادله گردید.

10- در منطقه (‌وریادوز) ناحیه (‌آت‌توتان) مقداری از اراضی دولت جماهیر شوروی ضمیمه خاک دولت شاهنشاهی ایران گردید.

11- در ناحیه (‌قوری داربند) چشمه (‌ایندیک لیندیری) محل کوچکی از خاک دولت جماهیر شوروی ضمیمه خاک دولت شاهنشاهی ایران گردید.

12- در محل ناحیه عیسی سیقی خط مرز به طول ۱۲۰ متر به عمق ناچیزی به خاک شوروی ضمیمه گردید و در مقابل دو ثلث از منطقه مورد اختلاف‌شندان قلعه سی و عیسی سیقی که بالغ بر ۶۸ هکتار است به ایران واگذار گردید.

توضیح آن که بنابر شرح بالا مقدار ۱۲۳ هکتار از اراضی ایران به خاک شوروی ملحق و مقدار ۵۶۲ هکتار از اراضی شوروی به خاک ایران ضمیمه‌گردید.

قانون فوق که مشتمل بر ماده واحده و متن فهرست نقشه‌های ضمیمه است در جلسه روز یکشنبه چهاردهم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و سی و‌هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی - رضا حکمت

قانون بالا در جلسه ۱۳۳۷٫۲.۱۰ به تصویب مجلس سنا رسیده است.