سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه میشیگان هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه ۵ آذر ماه ۱۳۲۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر محمدرضا شاه پهلوی به ایالات متحده امریکا ۲۵ آبان ۱۳۲۸ - ۱۰ دی ۱۳۲۸ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۲۸ خورشیدی تازی

فراداشت دکترای افتخاری حقوق
فراداشت دکترای حقوق دانشگاه میشیگان به شاهنشاه ایران

سخنرانی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران در دانشگاه میشیگان هنگام دریافت دکترای افتخاری دانشگاه ۵ آذر ماه ۱۳۲۸

آقایان اعضای هیأت مدیره دانشگاه با اعطای درجه دکترای حقوق افتخار بزرگی را نصیب من کرده‌اند.
من از مدت‌ها پیش واقف به عظمت و اشتهار دانشگاه میشیگان بودم. اصل و منشأ این دانشگاه تقریباً به اوایل تأسیس جمهوری امریکا می‌رسد. ما در ایران اصل و منشأ را خوب قدر می‌شناسیم، زیرا فرهنگ خود ما یکی از فرهنگ‌های باستانی است. ما معتقدیم اصل و منشأ عالی و اصل و گوهری که تمدن را به وجود آورده مفهوم حیاتی و بسیار مهمی دارد، زیرا در دنیای پر آشوب کنونی که بر اساس احترام ارزش و منزلت مقام بشری و اصول معتقدات عالی اخلاقی استوار است، سنن باستانی ما را حیات و نیرو می‌بخشد و سرچشمه الهامات برای ما می‌شود. اصول و سنن عالی در آن موقع که مسیر ما از هر طرف با هرج و مرج و آشوب و بی‌نظمی احاطه شده، تکیه‌گاه استواری برای ما خواهدبود. سنن شما در این دانشگاه از همان اصول و سنن عالی است. بنابراین من این درجه دکترا را با افتخار مخصوص می‌پذیرم و از اینکه این درجه به عنوان اینکه نماینده ایران هستم به من اعطا شده‌است، مفتخرم.
بی شک همه شما می‌دانید که ایران تا این اواخر در اقتباس از اصول و روش فرهنگی باختر کند و بطئی بوده، ولی باختر هیچ گاه چنین نبوده و چنین تردیدی را به خود راه نداده‌است، زیرا از همان قرون اولیه، باختر از فرهنگ ایران و سایر کشورهای خاورمیانه آنچه را که منطبق با احتیاجات خود یافت، اقتباس کرد. البته در این دانشگاه بی مورد خواهدبود که در این موضوع بیش از این شرح و بسط داده‌شود. من اطمینان دارم هیچ یک از دانشمندان ما نخواهند نوشت که اگر یونانی‌ها جنگ ماراتون را باخته‌بودند، سرنوشت تمدن جهان واقعاً به وضع باریک و شومی مبتلا می‌شد. کسانی که چنین عقیده‌ای داشته‌باشند می‌خواهند بقبولانند که ایران هیچ گونه کمکی به فرهنگ باختر نکرده و چیزی نداشته که کمک بکند. شما می‌دانید که این مطلب صحیح نیست.
از مجموعه‌های نفیسی که شما از آثار خطی ایران در کتابخانه خود جمع‌آوری کرده‌اید و همچنین از انتشارات و برنامه دروس شما به خوبی پیدا است که شما به مقام و منزلت و درجه اهمیت ایران پی برده‌اید. این مطالب از تحقیقات و تتبعاتی که خاورشناسان عالیقدر امریکایی در ایران به عمل می‌آورند، کاملاً نمایان است.
در زمان جنگ برنامه مفصلی در این قسمت از دنیا درباره این موضوع به زبان فارسی تدریس شده و تا آنجا که من اطلاع دارم در آینده نزدیکی برنامه‌ای به زبان فارسی دنبال خواهدگردید. تمام اینها مورد علاقه من است و این خود یک جز از برنامه وسیعی است که این دانشگاه نسبت به کشورهای خاور نزدیک و میانه تنظیم کرده‌است، همان سرزمین‌هایی که مهد تمدن و مشوق علم و هنر و صنعت و علوم پزشکی بوده و اصول سازمان اجتماعی و مملکت‌داری از آن سرزمین‌ها به باختر راه یافته‌است.
ایران از تمام مصائب و پیشامدهای بد روزگار فاتح بیرون آمده و استقلال خود را حفظ کرده‌است. روح زنده ایام گذشته برای تمام مردم ایران مفهوم ارزنده‌ای دارد. یکی از غرایز و صفات جبلی ما که میراث ملی ما است، عشق و علاقه به صلح است. ما می‌خواهیم با تمام همسایگان خود در صلح و صفا زندگی کنیم و به حفظ صلح در سراسر جهان کمک نماییم. بدون صلح ما قادر نخواهیم بود وظایف خطیری را که برای امور داخلی ایران به عهده گرفته‌ایم، انجام دهیم. هدف این وظایف و امور خطیر بهبود وضع زندگی و تأمین بهداشت و بالابردن سطح زندگانی مردم ایران است. ایران امریکا را دوست خود می‌داند و دوستی این دو ملت سابقه ممتدی دارد و امیدوارم اکنون این دوستی نزدیک‌تر شود. تحقیقات و تتبعات دانشمندان امریکایی درباره ایران زیر نظر دانشگاه میشیگان نقش مهمی را در بسط و توسعه دامنه مناسبات میان دو ملت ایفا خواهدکرد. من این درجه دکتری را که به من اعطا شد به عنوان دلیل زنده‌ای از علاقه و محبت گرم شما به سرزمین محبوب و باستانی ایران، که افتخار نمایندگی آن را دارم، به وطن خود خواهم برد.