دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه شهبانو فرح پهلوی دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
اعلیحضرتین در آیین پیشباز رسمی از میهمانان ایران در میدان شهیاد
ShahanshahAryamehrPresidentIvoryCoastTehran2536g.jpg


دیدار رسمی پرزیدنت ساحل عاج هوفویه بوانی از ایران ۷-۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

۳ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی به فراخوان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو حضرت رییس جمهور ساحل عاج و بانو « هوفوئه بوانی » برای یک دیدار رسمی پنج روزه از ایران وارد تهران شدند. اعلیحضرتین از میهمانان ایران در فرودگاه مهرآباد پیشباز رسمی کردند. شامگاهان از سوی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو میهمانی شامی در کاخ نیاوران برگزار شد. [۱]

در سر میز شام شاهنشاه در بیاناتی فرمودند:[۲]

حضرت رئیس جمهوری،
برای شهبانو و من، پذیرایی از آن حضرت و بانو در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است.
با این سفر شما، ما امکان پذیرایی از میهمان عالیقدری را یافته‌ایم که نه تنها رئیس یک کشور دوست، بلکه در عین حال یکی از برجسته‌ترین رهبران قاره بزرگ افریقا است. قاره‌ای که سنت دوستی و رابطه دیرینه‌ای در گذشته، کشور ما را با آن پیوند داده است و مسلماً گسترش روزافزون همکاری‌های همه‌جانبه، ما را در آینده با آن باز هم نزدیکتر خواهدکرد. من بارها اظهار داشته‌ام که از نظر ما، قاره افریقا، با امکانات و منابع وسیع طبیعی و انسانی خود و با اتکا به اراده تحول و پیشرفت که اکنون در سراسر آن دیده می‌شود، از شرایطی کاملاً مساعد برای نیل به آینده‌ای درخشان برخوردار است و با همین اطمینان است که می‌توانیم آن را «قاره فردا» بنامیم. در این تحول مثبت، نقش رهبرانی چون شما، حضرت رئیس جمهوری، که زندگی خود را از دیرباز وقف استقلال و اتحاد و ترقی ملت خویش کرده‌اید، طبعاً نقشی سازنده و درجه اول است. لازم به تذکر نیست که سیاست ایران در مورد افریقا، مؤید اصولی است که شما همواره پیرو و مدافع آنها بوده‌اید. ما پیوسته با قاطعیت اعلام کرده‌ایم که طبق اصول منطقی و قانونی، می‌باید در همه افریقا حکومت اکثریت برقرار گردد و کلیه آثار امپریالیسم و استعمار از میان برود. خوشبختانه روابط دوستی و همکاری ایران و ساحل عاج اکنون پیوسته رو به گسترش است. هیأت‌های نمایندگی کشورهای ما در سازمان‌های بین‌المللی همکاری و وحدت نظر نزدیک دارند و مبادلات بازرگانی ما بر اساس قراردادی که دو سال پیش به امضا رسید، به نحو رضایت‌بخشی صورت می‌گیرد. دید و بازدیدهای مقامات عالیرتبه دو کشور در سال‌های اخیر منظماً ادامه یافته است، و طبعاً باز هم ادامه خواهدیافت. یقین است که سفر کنونی آن حضرت به ایران، عامل بسیار مؤثری در تقویت نزدیکی و همکاری دو کشور ما خواهدبود.
ملت ایران به عنوان یک ملت دوست و علاقمند، صمیمانه آرزومند ترقی و رفاه کشور و ملت شما است و من با امید تحقق هر چه بیشتر این آرزو، تندرستی و شادکامی شخص شما، حضرت رئیس جمهوری، و بانو، توسعه و تقویت روزافزون روابط دوستی و همکاری ایران و ساحل عاج و آینده‌ای هر چه درخشانتر و سعادتمندتر برای تمام قاره افریقا آرزو می‌کنم.


شاهنشاه از پرزیدنت سادات پیشباز می‌کنند

دیدار رسمی انور سادات پرزیدنت مصر از ایران ۱۰-۹ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

۹ آبان ماه ۲۵۳۶ پرزیدنت محمد انور سادات پرزیدنت مصر برای گفتگو با شاهنشاه آریامهر در سر راه سفر از بخارست به عربستان سعودی به همراه اسماعیل فهمی وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر وارد فرودگاه مهرآباد تهران شدند . شاهنشاه آریامهر از انور سادات به گرمی پیشباز کردند. امیرعباس هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، عباسعلی خلعت‌بری وزیر امور خارجه، تیمسار هاشمی‌نژاد ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، امیر اصلان افشار رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی نیز در این آیین بودند. در فرودگاه مهرآباد گارد احترام مراسم احترامات نظامی به جای آورد و رهبران دو کشور از گارد احترام سان دیدند. گفتگوهای شاهنشاه و پرزیدنت سادات درباره مسایل منطقه و صلح خاورمیانه، ساعتی پس از ورود رئیس جمهوری عربی مصر به تهران در کاخ سعدآباد آغاز شد و پس از این گفتگوها رئیس جمهوری مصر شام را میهمان شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو بودند. در این میهمانی والاحضرت همایون ولایتعهد نیز حضور داشتند.


دیدار رسمی شیخ زائد بن سلمان آل نهیان رییس امارات متحده عربی از ایران ۱۵-۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

شیخ زاید در کاخ نیاوران

۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاه آریامهر پیش از نیمروز از حضرت شیخ زائد بن سلمان آل نهیان رییس امارات متحده عربی در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. شیخ زائد تا روز یکشنبه ۱۵ آبان ماه در ایران خواهند ماند. روز ۱۲ آبان ماه از تهران به اسپهان خواهند رفت. شبانگاه میهمانی شامی به افتخار ورود شیخ زائد در کاخ نیاوران برگزار شد. در این میهمانی چند تن از خاندان شاهنشاهی، آقای نخست وزیر، رئیس مجلس شورای ملی، آقای هویدا وزیر دربار شاهنشاهی، دکتر اقبال رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، چند تن از وزیران و دیگر پایوران کشوری و همچنین همراهان والاحضرت شیخ زائد حضور داشتند. شیخ زائد بن سلطان آل نهیان ساعتی پیش از پرواز به سوی ایران در یک گفتگو ابراز داشت: برای من سبب شادمانی است که از کشور دوست و همسایه ایران دیدار می‌کنم و موجب سرافرازی است که در این دیدار موفق به گفتگو با شاهنشاه آریامهر خواهم بود.

این دیدار در چهار چوب روابط صمیمانه دو کشور و برای تقویت و گسترش همکاری‌ها در بسیاری از مسائل مشترک و مورد توجه دو کشور و دو ملت صورت می‌گیرد. دولت امارات عربی متحده کمال اعتقاد را به کوشش‌های انجام شده در قبال نظم و آرامش منطقه حساس که توسط کشورهای این منطقه مبذول شده است دارد. روابط دولت امارات عربی متحده و ایران همواره بر پایه اصول همسایگی و میراث‌های فرهنگی مشترک، دین واحد و مصالح مشترک استوار است و اطمینان دارم که این دیدارها در استوار کردن بیشتر روابط و گسترش و تحقق بخشیدن همکاری‌های سازنده دو کشور تأثیر فراوانی دارد. شیخ زائد سپس گفت: در این جا نیز لازم می‌دانم از نقش ارزنده ایران تحت رهبری‌های شاهنشاه آریامهر در زمینه‌های بین‌المللی و مسایل عدالت جهان تمجید نمایم.


دیدار رسمی محمد زیادباره پرزیدنت سومالی از ایران ۶ تا ۸ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

۶ دی ماه ۲۵۳۶ محمد زیادباره پرزیدنت دموکراتیک سومالی و همراهان برای یک دیدار رسمی سه روزه وارد تهران شدند.[۳] شاهنشاه آریامهر از میهمان ارجمند در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند. هواپیمای پرزیدنت زیادباره ساعت ۱۶ در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست و شاهنشاه آریامهر در پای پلکان هواپیما خوش آمد گفتند.در این هنگام پرزیدنت جمهوری دموکراتیک سومالی وزیر خارجه، وزیر معادن و آب، مشاوران و کارشناسان عالی و دیگر همراهانشان را به شاهنشاه آریامهر معرفی کردند. شاهنشاه آریامهر نیز آموزگار نخست وزیر، شریف امامی رییس سنا، ریاضی رییس مجلس شورای ملی، ارتشبد ازهاری رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، سپهبد هاشمی نژاد رییس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، امیر اصلان افشار رییس کل تشریفات شاهنشاهی، معینیان رییس دفتر شاهنشاهی و سپهبد بدره‌ای فرمانده گارد شاهنشاهی را به پرزیدنت زیادباره شناساندند. آنگاه سران دو کشور در جایگاه ویژه قرارگرفتند و دسته موزیک شاهنشاهی سرود ملی دو کشور را نواخت. شاهنشاه آریامهر و پرزیدنت زیادباره یک راست از فرودگاه رهسپار کاخ پذیرایی شهری شدند و نخستین دور گفتگوهای خصوصی رهبران ایران و سومالی پس از نیمروز در کاخ پذیرایی شهری انجام شد.

از سوی شاهنشاه آریامهر شامگاه ۷ دی ماه میهمانی شامی به افتخار رئیس جمهوری سومالی در کاخ نیاوران برگزار شد. در سر میز شام شاهنشاه آریامهر در سخنانی فرمودند:[۴] و پرزیدنت زیادباره نیز در بیاناتی که ایراد کرد گفت: ... ریشه‌های عمیق تاریخی با یکدیگر ارتباط دارند ما نیز در مورد کشور شما همان احساسات برادرانه و صمیمانه را داریم. بنادر باراوا، مرکا، بندر عباس و وارشیکف مراکز مشهوری هستند که در طول قرون و اعصار مناسبات فرهنگی، اجتماعی و تجاری را بین ایران و سومالی توسعه و رونق بخشیدند. موگادیشو پایتخت کشور ما به اعلیحضرت تعلق دارد زیرا نام آن به گفته بسیاری از تاریخ دانان از نام ماگاد شاه گرفته شده است که مقر حکومت وی بوده است. عمیقاً خوشحالیم که این روابط تاریخی و سنتی بین ملت‌های ما انگیزه جدیدی به دست می‌دهد که در آینده مناسبات و همکاری‌های نزدیکتر و ثمربخش‌تری بین دو کشور ما پدید آید....

میهمانی شام به افتخار ملک حسین

دیدار رسمی ملک حسین پادشاه کشور اردن هاشمی از ایران ۹ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

۹ دی ماه ۲۵۳۶ به فراخوان شاهنشاه آریامهر ملک حسین پادشاه کشور اردن هاشمی پس از نیمروز وارد تهران شد. هواپیمای ملک حسین ساعت ۱۵ و سی دقیقه در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست، شاهنشاه آریامهر در پای پلکان هواپیما از ملک حسین پیشباز کردند. در آیین پیشباز رسمی از ملک حسین نخست وزیر، رییس مجلس سنا، رییس شورای ملی و شماری از بزرگان کشوری و لشکری بودند. نخستین دور گفتگوهای شاهنشاه آریامهر و ملک حسین از شاعت شانزده در کاخ پذیرایی شهری آغاز شد. از سوی شاهنشاه آریامهر میهمانی شامی به افتخار میهمان گرامی ایران برگزار شد. در این میهمانی علیاحضرت شهبانو، والاحضرت همایون ولیعهد و خاندان شاهنشاهی حضور داشتند.


اعلیحضرتین از کارتر پیشباز می‌کنند
ShahanshahShahbanouHoveydaCarterTehran2536.jpg

جیمی کارتر در تهران مصیبتی بزرگ بر مردم ایران و خاورمیانه ۱۰ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

با پیشباز شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، پس از نیمروز ۱۱ دی ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی پرزیدنت جیمی کارتر و بانو روزالین کارتر وارد تهران می‌شوند و ساعتی پس از ورود کارتر، گفتگوهای مهم رهبران ایران و آمریکا آغاز خواهد شد.[۵] گفتگوهای رهبران دو کشور ایران و آمریکا در دو بخش جداگانه خواهد بود، یک بخش درباره مسایل ایران و آمریکا از جمله موضوعات انرژی و نفت و خرید اسلحه و کارخانه‌های برق اتمی و بخش دیگر درباره مسایل بین‌المللی از جمله امنیت شاخاب پارس و اقیانوس هند و بحران خاورمیانه خواهد بود. به دیدگاه محافل سیاسی تهران، گفتگوهای تهران تکمیل کننده گفتگوهای رهبران دو کشور در واشنگتن است، منتهی در تهران زمینه مساعدتر و موضع ایران محکم‌تر است. ایران در فاصله یک ماه و نیم اخیر به تقاضای آمریکا و دیگر کشورهای غربی، برای کمک به اقتصاد آن کشورها با افزایش قیمت نفت در وضع فعلی موافقت کرد و به این ترتیب قیمت نفت برای شش ماه اول سال ۱۹۷۸ ثابت ماند و این امر برای آمریکا و کشورهای صنعتی غرب یک مسئله حیاتی است. همین موضوع زمینه مساعدتری برای انجام توقعات ایران از غرب بوجود می‌آورد. محافل سیاسی معتقدند که گفتگوهای تهران بسیاری از مسایل پیش کشیده شده در گفتگوهای واشنگتن را به حل و فصل نهایی خواهد رسانید.

شامگاهان ۱۱ دی ماه از سوی شاهنشاه و شهبانو به افتخار میهمانان، میهمانی به شام برگزار خواهد یافت. کارتر نخستین رئیس جمهوری آمریکا از حزب دمکرات است که رسماً از ایران دیدن می‌کند. پرزیدنت کارتر امروز که آخرین روز سال جاری مسیحی و فردا که نخستین روز سال جدید مسیحی است در تهران خواهد بود و فردا با بدرقه رسمی تهران را ترک خواهد کرد. یک گروه ۴۸۰ نفری با چهار جت بوئینگ کارتر را در سفر به تهران همراهی می‌کنند. بیشتر این عده از شخصیت‌های دولتی و روزنامه‌نگاران و فیلم‌برداران هستند. گفته می‌شود در مذاکرات شاهنشاه و کارتر مسایل نفت و انرژی امنیت خلیج فارس و اقیانوس هند و تأمین نیازهای تسلیحاتی ایران و سایر مسایل مورد علاقه دو کشور مطرح می‌شود. قسمت مشکل و در عین حال مهمترین مذاکرات کارتر در تهران مربوط به مذاکرات وی با ملک حسین است. تا قبل از انتشار طرح صلح بگین نخست‌وزیر اسراییل ظرف یکی دو روز اخیر خوش‌بینی زیادی نسبت به نتیجه مذاکرات کارتر و ملک حسین وجود داشت، اما بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه از قول آگاهان سیاسی بیروت، تحولات ۴۸ ساعته اخیر کار پرزیدنت کارتر را برای متقاعد کردن ملک حسین به شرکت در مذاکرات صلح بسیار دشوار کرده است. پادشاه اردن یک روز قبل از عزیمت به تهران، طرح بگین نخست‌وزیر اسراییل را در مورد ساحل غربی رود اردن رد کرد. پرزیدنت کار قبل از آغاز سفر خود گفت که می‌خواهد با ملک حسین درباره نقشی که اردن می‌تواند در حل مسئله ساحل غربی رود اردن ایفا کند گفتگو و تبادل نظر نماید اما اردن برای اعلام نظر خود درباره طرح بگین منتظر ملاقات ملک حسین و کارتر نشد و دولت اردن روز چهارشنبه تأکید کرد که طرح بگین ضربه شدیدی به تلاش‌های صلح وارد کرده است.


بن‌مایه‌ها