تاتر شهر

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی کنگره بزرگ ملی در بزرگداشت آغاز دومین دهه انقلاب شاه و مردم ۱ تا ۴ بهمن ماه ۱۳۵۱

تاتر شهر

درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
TheaterShahrOpening7Bahman1351.jpg
ساختمان تاتر شهر
داخل ساختمان تاتر شهر
TheatreShahrOpening7Bahman1351.jpg

تاتر شهر - در روز هفتم بهمن ماه ۱۳۵۱ ساعت چهار پس از نیمروز تاتر شهر در پیشگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی گشایش یافت. اعلیحضرتین نمایشنامه باغ آلبالو نوشته آنتوان چخوف را که از سوی گروه بازیگران شهر وابسته به کارگاه نمایش بر روی صحنه آمد، تماشا کردند.

تاتر شهر بزرگ‌ترین پردیزه نمایش تاتر ایران است که به دستور و ریاست عالیه علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران در تهران ساخته شد. پروژه ساختن تاتر شهر برای اجرای تاتر در تهران در سال ۱۳۴۷ تصویب شد و ساختمان تاتر شهر تهران در روز ۷ بهمن ۱۳۵۱ پس از پایان کنگره بزرگ ملی در بزرگداشت آغاز دومین دهه انقلاب شاه و مردم ۱ تا ۴ بهمن ماه ۱۳۵۱ آماده بهره‌برداری گشت.[۱] تاتر شهر با قطعه باغ گیلاس آنتون چخوف به کارگردانی آری آوانسیان گشوده شد.

در آغاز اداره تاتر شهر و اجرای تاترها زیر سرپرستی سازمان جشن هنر شیراز بود ولی پس از چندی به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران واگذار شد و دوباره پس از چندی به اداره فرهنگ واسپرده شد.

این پردیزه از معماری زیبایی برخوردار است و جزو میراث فرهنگی کشور است. گردایه تاتر شهر در چهارراه پهلوی، برخوردگاه خیابان شاهرضا و خیابان پهلوی و در کنار پارک دانشجو در تهران قرار گرفته‌است و پهنه گسترده آن سنگ فرش زیبایی دارد.

هیات مدیره نوین تاتر شهر ناهید مهدوی، پری صابری، تورج فرازمند، بیژن صفاری و علیرضا جعفری در سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی برگزیده شدند. بانو ناهید مهدوی هم چنین مدیر برنامه‌های تاتر این تالار نیز خواهد بود. پیشتر مدیر برنامه‌های تاتر دکتر علی رفیعی بود که هم اکنون رییس دانشکده هنرهای دراماتیک می‌باشد.

بهای بلیت برای دانشجویان ۶۰ ریال و ۳۰ ریال است و برای دیگران ۱۰۰ ریال و ۶۰ ریال می‌باشد.

ساختمان

ساختمان تاتر شهر

بنای زیبای تاتر شهر به شکل دایره و بر اساس طرحی از بیژن انصاری است. این ساختمان با نظارت مهندسی سردار افخمی، در درازای پنج سال، در جایی که پیش‌تر کافه شهرداری خوانده می‌شد، ساخته شد.

تاتر شهر هم‌چنین، دارای یک کتابخانه ویژه هنر است که هنرمندان، کارشناسان و دانشجویان تاتر، و هنرجویان کارگاه‌های درودگری و دوزندگی از آن بهره‌برداری می‌نمایند.

سالن‌ها

مجموعه تاتر شهر دارای ۷ سالن است:

  • سالن اصلی (گنجایش ۵۷۰ نفر)
  • سالن چارسوق (گنجایش ۱۲۰ الی ۴۰۰ نفر که تغییر حجم دکور و صحنه امکان تغییر گنجایش را می‌دهد)
  • سالن شماره دو (گنجایش ۱۰۰ نفر)
  • سالن قشقایی (که معمولاً برای تمرین از آن استفاده می‌شود.)
  • سالن سایه
  • تالار کوچک
  • کارگاه نمایش
  • گاهی نیز در کافه تریای سالن اصلی نمایشی اجرا می‌شود و یا نمایشنامه خوانی برگزار می‌شود.

منبع

انتشارات دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی ۱۳۵۳