بازدید یک روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از گیلان ۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی ششم/ سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی خرداد ماه تا امرداد ماه درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

دکترای افتخاری و سایر نشان‌های تقدیم شده به علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

بازدید علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان گیلان ۲۳ تا ۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی
شهبانو در فرودگاه رشت
روحانیون در پیشباز از شهبانو فرودگاه رشت
بازدید شهبانو از مراکز آموزشی نیروی دریایی شاهنشاهی
علیاحضرت در موزه نیروی دریایی
موزه نیروی دریایی
ShahbanouNavyMuseum27Khordad2537Shahanshahi4.jpg
بازدید از موزه نیروی دریایی- سمت راست شهبانو دریادار ناصرالدین جهانبانی فرمانده مرکز آموزش بندر پهلوی
ShahbanouNavyMuseum27Khordad2537Shahanshahi1.jpg

بازدید یک روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از گیلان ۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

در روز ۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۷ علیاحضرت شهبانو با هواپیمای بویینگ ۷۰۷ نیروی هوایی وارد رشت شدند. سفر یک روزه علیاحضرت شهبانو به بندر پهلوی یک سال پس از دیدار کنونی از استان گیلان انجام می‌پذیرد. در این سفر به بندر پهلوی نصر اصفهانی وزیر کشور، دکتر هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو، دبیر کل بنیاد شهبانو فرح و قایم مقام رییس کل تشریفات شاهنشاه در رکاب علیاحضرت بودند. هواپیمای آورنده علیاحضرت شهبانو و همراهان ساعت ۱۱ و پانزده دقیقه در فرودگاه رشت بر زمین نشست و شهبانو در میان شور پیشبازکنندگان شامل روحانیون، قضات، کشاورزان دانشگاهیان و کارگران و نمایندگان طبقه‌های گوناگون مردم گیلان وارد رشت شدند.

نخست استاندار گیلان ورود شهبانو را خوش آمد گفت و سپس گزارش نظامی به آگاهی رسید . پس از ادای احترام نظامی و انجام آیین رژه از سوی گارد احترام نیروی دریایی شاهنشاهی ایران، علیاحضرت شهبانو از برابر پیشبازکنندگان گذشتند. آیت الله ضیا ضیابری به نمایندگی از سوی روحانیون به شهبانو خوش آمد گفت و ۱۴ تن نمایندگان روحانیون را که از دور دست آمده بودند به پیشگاه علیاحضرت شناساند. قضات و هموندان شورای داوری نیز در فرودگاه رشت به پیشباز آمده بودند و به علیاحضرت گفتند که پس از انحلال دادگاه‌های بخش خویشکاری آنان درباره حل اختلاف مردم سنگین تر شده است و کوشش بر آن است که بیشتر با سازش و کدخدامنشی اختلاف‌های مردم از میان برداشته شود.[۱]

علیاحضرت در برابر صف دانشگاهیان، از رییس دانشگاه گیلان درباره این دانشگاه پرسیدند. به آگاهی رسید که کلاس‌های درس این دانشگاه تا روز پنجشنبه ۲۵ خرداد ماه دایر بوده است و دانشجویان آزمون‌های خود را گذرانده‌اند، دانشگاه ترم تابستانی نخواهد داشت، اما کلاس‌های زبان از ۱۵ امرداد ماه آغاز به کار خواهند کرد.

کشاورزان گیلان نیز در فرودگاه برای خوش‌آمدگویی آمده بودند و کشاورزی از خانه فرهنگ روستایی از زندگی روستاییان برای علیاحضرت گفتند که زندگی روستاییان در چند سال گذشته دگرگونی‌های داشته است و آنان از رفاه برخوردار هستند.[۲] شهبانو نیز برای کشاورزان آرزوی موفقیت بیشتری نمودند و گفتند به امید پروردگار همه ایرانیان با کوشش و فعالیت خودشان روز به روز موفق تر باشند. کارگران نیز با خوش آمد از علیاحضرت شهبانو پیشباز کردند و گفتند که هم اکنون ۱۰ هزار کارگر در رشت در ۶۰ کارخانه و کارگاه سرگرم کار هستند که این شمار به جز کارگرانی است که در شهر صنعتی رشت به کار گرفته خواهند شد. شهبانو در فرودگاه رشت با سپاهیان انقلاب هم گفتگویی داشتند. دختران و پسران سپاهی برای شهبانو گفتند که در روستاهای دور و نزدیک فعالیت دارند و شهبانو برای سپاهیان آرزوی کامیابی در راه خدمت میهن را نمودند. دبیر سازمان زنان استان گیلان از سوی هموندان این سازمان ورود علیاحضرت شهبانو را گرامی داشت.

در برابر انبوه هموندان انجمن‌های ملی شهبانو از وضع آب و آبرسانی پرسیدند. به آگاهی رسید که شهر رشت هم اکنون دشواری آب ندارد و پس از دستورهای موکد علیاحضرت در بازدید سال گذشته [۳] این دشواری از میان برداشته شده است و آب از راه کانال‌هایی از چاه‌های پیرامون به شهر می‌رسد. نمایندگان آموزگاران، دبیران، اصناف، معتمدان، پزشکان، نمایندگان روزنامه‌های محلی و پایوران اداره‌ها نیز در فرودگاه ورود علیاحضرت شهبانو را گرامی داشتند.

علیاحضرت پس از گفتگو با نمایندگان طبقات مردم رشت با هلیکوپتر به بندر پهلوی پرواز کردند. شهبانو پس از ورود به بندر پهلوی از مرکزهای آموزشی نیروی دریایی شاهنشاهی بازدید کردند. [۴]


علیاحضرت شهبانو در بندر پهلوی موزه دریایی کشور ایران را که با بهره‌مندی از سندها و مدرک‌هایی را که در کاخ اختصاصی اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ تکمیل شده است، گشودند. در اشکوب بالای این کاخ، اتاق کار و خواب اعلیحضرت رضا شاه است که به همان چیدمان اصلی نگهداری شده است. در اشکوب هم کف نیز سندها و مدرک‌ها و ماکت‌ها و ابزار گوناگون دریایی گردآوری شده است و به تماشا گزارده شده است. علیاحضرت به هنگام بازدید از موزه دستور فرمودند که تاریخ نیروی دریایی شاهنشاهی به بهره‌گیری از سندها و مدرک‌هایی که در دنیا وجود دارد نوشته شود. به هنگام گشایش این موزه، دریا سالار حبیب الهی فرمانده نیروی دریایی شاهنشاهی گفت که نیروی دریایی شاهنشاهی کهن‌ترین نیروی دریایی متشکل جهان است که بانی بسیاری از روش‌ها و نوآوری‌ها در تاکتیک و تکنیک عملیات دریایی می‌باشد، آن گونه که ناوگان بزرگ هخامنشی در مدیترانه نزدیک به ۱۴۰۰ ناو بوده است و فرماندهی آن را نخستین زن و تا به امروز آخرین زن دریا سالار جهان که پیشاپیش از افراد خود شمشیر می‌زده است به گردن داشته است. علیاحضرت پس از توشیح دفتر موزه دریایی از ناو شاهنشاهی شهسوار دیدن کردند. سپس شهبانو ناهار را در بندر پهلوی خوردند و پس از نیم روز از تاسیسات نیروی دریایی شاهنشاهی در بندر پهلوی بازدید کردند. سپس با هلیکوپتر از لاهیجان دیدن کردند و دستوراتی درباره دانشگاه فرح پهلوی که در لاهیجان ساخته خواهد شد دادند.

در پاسخ به پرسش‌ها درباره ولیعهد ایران، شهبانو فرمودند: تحصیلات ولیعهد در قسمت نیروی هوایی خواهد بود که بعدا رسما اعلام می‌شود.

علیاحضرت شهبانو ایوار (عصر) به تهران بازگشتند و در فرودگاه مهرآباد پیشباز شدند.

بن‌مایه‌ها