مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار آسوشیتد پرس در کاخ نیاوران ۴ دی ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ ژانویهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۵۰ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگار آسوشیتد پرس در کاخ نیاوران ۴ دی ماه ۱۳۵۳


افزایش بهای طلا

هرگاه ثابت شود که افزایش بهای طلایی که کشورهای بزرگ در خزانه خود دارند به کاهش قدرت خرید کشورهای تولید کننده نفت و درآمدهای حاصله از صدور نفت منجر می‌شود، این کشورها نیز اقدامات لازم به منظور حفظ قدرت خرید واقعی شان به عمل خواهند آورد.

اگر آن‌ها بخواهند ما را در خلال دوره نه ماهه تثبیت قیمت نفت خفه کنند ما همانند کسانی خواهیم شد که در حال غرق شدن است و طبعاً به هر تلاشی دست خواهیم زد. این مسئله هم موضوع چند درصد افزایش تورم نیست، بلکه مآلاً موجب سقوط نظام پولی جهان خواهد شد.

هرگاه قدرت خرید ما از میان برود همه چیز از جمله تثبیت قیمت‌های نفت نیز که بوسیله وزیران کشورهای تولید کننده نفت در وین به تصویب می‌رسد از میان خواهد رفت.

اشغال مناطق نفتی اعراب

درباره امکان اشغال مناطق نفتی اعراب بوسیله نیروهای آمریکا در صورت تحریم مجدد صدور نفت، باید پرسید آن‌ها چگونه و به چه بهانه‌ای در صدد برخواهند آمد که مناطق نفت خیز را اشغال کنند؟ بر اساس کدام اصل اخلاقی، به چه حقی، و طبق کدامیک از اصول منشور ملل متحد؟ با این حال کشورهای عرب قبل از آنکه تحریم دیگری را بر صدور نفت وضع کنند، باید موضوع را به دقت بررسی کنند، البته نه به خاطر ترس از اشغال سرزمین‌های خود بلکه بخاطر سعادت آینده خودشان.

مشکل خاورمیانه عربی

اگر رفت و آمدهای پی در پی دکتر کیسینجر به کشورهای متخاصم در منطقه خاورمیانه، و یا فرمول شوروی برای آغاز مذاکرات صلح جویانه در ژنو هیچیک نتواند موجب استقرار صلح در این منطقه بشود، معلوم نیست چه راه حل دیگری برای رفع بحران می‌توان یافت. در شرایط موجود اساس مشکلات نتیجه اشغال غیر قابل قبول سرزمین‌های اعراب به وسیله اسرائیل است. از سوی دیگر باید به کشور اسرائیل نیز که به عنوان عضو سازمان ملل به رسمیت شناخته شده توجهی بشود. قبل از آنکه بتوان راه حلی ارائه داد باید اقداماتی در این مورد صورت گیرد.

ایران و عراق

عراق دارای سلاح‌ها و سیستم‌های تسلیحاتی مدرن و قابل توجهی است، اما اینکه چگونه این سلاح‌ها را مورد استفاده قرار خواهند داد این مسئله شایان بررسی است، زیرا باید دید که آیا آن‌ها به اندازه کافی پرسنل آموزش دیده در اختیار دارند؟ از نظر تعداد سلاح‌ها آن‌ها هنوز دارای سلاح‌های بیشتری از ما هستند، ولی واضح است که این وضع مدت زیادی دوام نخواهد یافت. در مورد اینکه اختلاف ایران و عراق ممکن است این منطقه را به صورت ویتنام دیگری درآورد، این امر مورد تردید است. درباره ایجاد یک خط تلفنی بین تهران و بغداد، برای فرونشاندن بحران در مواقع حساس باید بگویم که ما با عراقی‌ها به یک زبان صحبت نمی‌کنیم، حتی از طریق یک مترجم نیز به سختی می‌توانیم صحبت‌های یکدیگر را بفهمیم.

ارتباط بهای نفت با سایر کالاها

افزایش سی و هشت سنت بر قیمت هر بشکه نفت خام که اخیراً بوسیله اوپک صورت گرفت گمان نمی‌کنم که مصرف کنندگان غربی را ورشکست سازد، زیرا قیمت نفت هنوز به قیمت سایر منابع انرژی نرسیده است. با این حال ما برای انجام مذاکره با کشورهای مصرف کننده غرب جهت مرتبط ساختن قیمت نفت با تعدادی از کالاهای مورد نیاز کشورهای تولید کننده و در حال رشد همچنان آماده‌ایم. ما به بیست تا سی قلم کالایی توجه داریم که ممکن است به صورت کالاهای ساخته شده و یا به صورت مواد خام و فرآورده‌های کشاورزی و یا دستگاه‌های پیشرفته الکترونیکی باشد. این کالاها قسمتی از مهمترین کالاهایی را تشکیل می‌دهد که می‌تواند موجب تورم یا عدم تورم در کشور شما باشد. ایجاد ارتباط بین قیمت نفت با قیمت این کالاها را بالا ببرند، ما نیز بهای نفت را بالا ببریم، و هر گاه شما قیمت‌ها را پایین بیاورید، ما نیز قیمت نفت را پایین بیاوریم.

مشارکت ایران با شرکت نفت شل

مذاکره ما با شرکت نفت شل به منظور مشارکت در نوعی توزیع نفت در ایالات متحده آمریکا و خود پمپ‌های بنزین صحت دارد، ولی این مذاکرات هنوز به نتیجه قابل توجهی نرسیده است.

از این گذشته ممکن است که نوعی همکاری میان شرکت هوایی پان آمریکن و هواپیمایی ملی ایران به نحوی بوجود آید که به نفع هر دو شرکت هواپیمایی باشد، ولی تاکنون هیچگاه صحبت از خرید سهام کارخانه «لاکهید» یا «گرومن» که بیشتر هواپیماهای جت جنگنده و نیروبر ایران را تولید می‌کنند به میان نیامده است.

نبرد دلیرانه در عمان

شجاعت و مهارت رزمی دو هزار تن از نیروهای ایران که در نبرد با چریک‌های کمونیست به سلطان عمان کمک می‌کنند قابل تحسین است، و انتقادهایی که بعضی از روزنامه‌های آمریکا در این مورد می‌کنند مایه تأسف است.

افراد نیروهای ایران تمامی هدف‌های خود را در منطقه شورشیان عمان تصرف کرده و در اشغال خود نگاه داشته‌اند. تنها یک دسته نظامی در یک منطقه جنگلی مملو از درخت در تله افتاد. افراد این دسته خود را تسلیم نکردند، بلکه با شجاعت جنگیده و شجاعانه نیز کشته شده‌اند. روزنامه‌های آمریکا به جای آنکه دلیری آن‌ها را مورد ستایش قرار دهند، می‌گویند که آن‌ها طرز جنگ کردن را نمی‌دانستند. آن‌ها با این ادعای پوچ مثل این است که می‌خواهند اعتبار ما را خدشه دار کنند و با این کار ابراز خوشحالی می‌کنند، من براستی نمی‌دانم شما را چه می‌شود؟ شما از خُرد شدن متحدان خود و به گِل کشاندن آن‌ها خوشحال می‌شوید. شما یا مازوخیست و خودآزار هستید، یا اینکه مردمی مضحک بشمار می‌روید.

پرواز با هلیکوپتر و هواپیما

با توجه به فشردگی ترافیک و ازدحام خیابان‌های تهران، من نه تنها پرواز با هلیکوپتر را دوست دارم بلکه بدون آن نمی‌توانم به کارهای خود برسم، زیرا در این جا رفت و آمد از روی زمین بسیار مشکل است.

در مورد پرواز با هواپیماهای کنکورد من نمی‌دانم که آیا فرصت لازم را برای هدایت این نوع هواپیماها خواهم داشت یا نه، ولی به هر حال میل دارم که این کار را انجام بدهم. باید توجه داشت که هدایت هواپیماهای کنکورد، نیاز به آزمایش‌های زیاد قبل از پرواز دارد و من واقعاً نمی‌دانم که آیا وقت این کار را خواهم داشت.