مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۳۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۳۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۴ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۳۹

مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۳

جلسه ۱۳۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه (۴) دی ماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه و پنج دقیقه صبح به ریاست آقای دکتر حسین خطیبی (نایب‌ رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل

نایب‌ رئیس- اسامی غایبین جلسه قبل از قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غابین با اجازه

آقایان احتشامی - مهندس اسدی‌لنگرودی – تژده – حی – حیدری – دیهیم – ذوالفقاری – رامبد - زرین‌پور – ساگینیان - سعادت‌فرد - دکتر غنی - دکتر لقمان ادهم - موسوی‌ماکوئی - نیک‌پور - دکتر گاگیک.

غایب بی‌اجازه

آقای شیخ‌بهائی.

غایبین مریض

آقایان انشاء – بختیاریها - مهندس عباس زاهدی - دکتر زعفرانلو - دکتر شریف امامی - مهندس عطائی – کمالوند - موقر.

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس نظمی - دکتر رهنوردی - سعید وزیری - فرهادپور

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس نظمی - دکتر رهنوردی - سعید وزیری - فرهادپور

نایب‌ رئیس- بیانات قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس نظمی تشریف بیاورید.

مهندس نظمی- به نام خدا و به نام شاهنشاه آریامهر ارواحنافذا

بنام شاهنشاهی که هر لحظه و هر ساعت و هر روز برای ملت ایران افتخار می‌آفرینند و موجبات سرافرازی و اعتلای کشور شاهنشاهی ایران را فراهم می‌سازند (صحیح است) شاهنشاهی که مشرق زمین را نمونه کمال انسانیت و نشانه یک زندگی سالم و مرفه مادی توأم با معنویت برای مغرب زمین قرار داده و با اعمال تدابیر داهیانه و اندیشه‌های تابناک خودشان تابندگی خورشید مشرق زمین را ابدیت بخشیده‌اند (صحیح است).

در پیشگاه با عظمت چنین شاهنشاه پیروزی‌آفرین که با رهنمویی‌های مدبرانه راه موفقیت را برای مسئله نفت گشوده و انسانی‌ترین و عادلانه‌ترین نظرات را مورد این امر بس مهم و حیاتی به جهانیان ارائه فرموده‌اند که مورد ستایش عموم مردم دنیا قرار گرفته است سر تعظیم فرود آورده- سلامت و دوام عمر و بقای سلطنت معظم‌له را از خداوند یکتا مسئلع می‌نماید (احسنت).

جناب آقای رئیس- نمایندگان محترم ملت

به نمایندگی از طرف اعضای کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای ملی گزارشی از بازدید شیلات ایران را به عرض نمایندگان محترم ملت می‌رساند.

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای ملی بنا به دعوت وزارت کشاورزی و منابع طبیعی روز چهارشنبه بیست و هشتم آذرماه برای بازدید از پیشرفت‌های شیلات ایران به اتفاق آقایان: دکتر همایونفر معاون پارلمانی و مرتضی خطیبی رئیس شیلات ایران به بندر پهلوی عزیمت نمود. ساعت ۲/۱ ۱۸ همین روز این هیئت پس از ملاحظه تورهای تراکتوری و شرکت‌های تعاونی ماهیگیران ناوگان صیادی را که مرکب از یک کشتی ما در به ظرفیت ۱۱۰۰ تن و پنج فروند کشتی دیگر هر یک به ظرفیت ۱۲۰ تن می‌باشد مورد بازدید قرار داد و با کشتی ما در تا ساعت ۲ بعد از نصف شب ناظر عملیات صید ماهی کیلکا بود.

صیدای ماهی که در اعمال ۱۰۰ متری دریا زندگی می‌کند نقش مهمی را در تأمین پروتئین سرانه کشور و همچنین میزان صادرات آن به کشورهای خارج ایفا می‌نماید.

صبح روز پنجشنبه بیست و نهم آذر ماه از مرکز سازمان تحقیقاتی شیلات و تأسیسات بندر پهلوی بازدید شد.

این مرکز که شامل بخش‌های کنترل مواد غذایی – خاویار - مطالعه فیزیکی و شیمیایی آب لیمولوژی - بیولوژی است مهمترین بررسی‌های علمی و فنی را روی آبزیان و شرایط زیست آنان همگام با کشورهای مترقی دنیا که با صید آبزیان از آب‌های کشور خود بهره‌برداری می‌نمایند انجام می‌دهد. این مرکز دارای موزه‌ای است که ماکت انواع ماهی‌های غضروفی و فلس دار را تهیه و برای شناخت و تشخیص در آن جمع‌آوری و با نظم و ترتیب خاص و روی اصول فنی در این موزه قرار داده است.

صبح روز جمعه سی‌ام آذر ماه از کارگاه تکثیر و پرورش ماهی واقع در محل سنگر که حدود ۲۳ کیلومتر تا رشت فاصله دارد بازدید لازم وسیله هیئت پارلمانی به عمل آمد.

این کارگاه به منظور تکثیر و پرورش ماهیان خصوصاً ماهی‌های غضروفی (تاس ماهیان) تأسیس و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

عملیات کارگاه مزبور در چهار گروه خلاصه می‌شود:

۱- گروه تاس ماهیان (در رودخانه سفیدرود).
۲- گروه ماهی آزاد (در رودخانه‌های شهسوار و شفارود).
۳- گروه ماهی سفید (در شلمان رود و حویق و مرداب بندر پهلوی).
۴- گروه ماهی سوف و علف‌خوار (در مرداب بندرپهلوی).

کارگاهی که با این تشکیلات در سنگر به وجود آمده بیشتر روی تکثیر ماهیان غضروفی برای تأمین خاویار و گوشت هر چه بیشتر ماهی فعالیت می‌کند.

برای رسیدن به این هدف تاس ماهی مولدرا پس از صید از رودخانه سفیدرود در استخرهای مخصوص رها و به موقع عملیات لقاح را در قسمت اوپراسیون به کمک اسپرم ماهی نر روی تخم انجام می‌دهند.

پس از تلقیح و اعمال بعضی از عملیات، تخم‌های تلقیح شده را به قسمت incubation منتقل می‌سازند و در این قسمت است که تخم‌ها تبدیل به لاروماهی می‌شوند و سپس همین لاروها به قسمت حوضچه‌های Beniron انتقال می‌یابند. لاروهای ماهی در این قسمت تا حدود ۱۵ روز نگهداری می‌شوند و زمانی که به وزن حدود ۱۵۰ میلی‌گرم رسیدند به استخرهای خاکی منتقل می‌شوند (تعداد این استخرها ۳۶ و سطح کل آنها ۷۶ هکتار است).

زمان زندگی این لاروها در این استخرها ۳۵ روز است و در این مدت وزن هر یک از ماهی‌ها به ۲-۳ گرم خواهد رسید.

تاس ماهیان در این سن و در این وزن به وسایل مخصوص کاملاً فنی از استخرهای خاکی خارج و به رودخانه سفیدرود در محل آستانه که نزدیک به دریای خزر است رها می‌شوند تا سیر طبیعی زندگی خود را باز یابند و به مرحله رشد و بهره‌برداری برسند.

برای تغذیه ماهیان در استخرهای غیرخاکی از حشرات بسیار ریز مانند دافتی- آرتمیا- کرم سفید و امثال آنها که در حوضچه‌های مخصوص پرورش می‌یابند استفاده می‌شود.

کارگاه سنگر مدت سه سال است از نظر تکثیر و پرورش ماهی مورد استفاده قرار گرفته که در سال اول تعداد ۴/۱ میلیون و در سال دوم ۸/۵ میلیون و در سال جاری ۳ میلیون ماهی به طریق مصنوعی تکثیر و در رودخانه رها نموده است.

برابر گزارش مدیرمسئول فقط ۳ درصد از این تعداد بازده دارد و بقیه بر اثر گرسنگی و صید وسیله ماهیان دیگر و ابتلا به امراض مختلف و علل دیگر تلف شده و از بین می‌روند و برابر همین گزارش از هر تاس ماهی به استثنای فیل ماهی که ۳-۴ کیلوگرم خاویار دارد حدود ۲ کیلوگرم خاویار تأمین می‌گردد با این ترتیب ملاحظه می‌فرمایید که این کارگاه پس از رسیدن سن تاس ماهی به حد نصاب که زمان بهره‌برداری آن است چه خدمت بزرگی در زمینه تأمین گوشت و پروتئین کشور و همچنین اقتصاد مملکت از لحاظ صدور خاویار انجام داده و می‌دهد علاوه بر تعداد بالا، در سال جاری در همین کارگاه حدود ۵/۶ میلیون بچه ماهی سفید و تعداد زیادی ماهی کپور که انگل خوار نیز بوده و موجبات تصفیه استخرها را از انگل‌ها فراهم می‌کنند و همچنین مقادیر قابل توجهی ماهی علف‌خوار تکثیر و پرورش یافته و تاکنون جمعاً ۱۱ میلیون از انواع ماهی‌های مختلف ذکر شده در بالا به رودخانه‌ها و محل‌های مورد لزوم رها گردیده‌اند.

نمایندگان محترم مجلس شورای ملی

وضع موجود شیلات ایران در حال حاضر که از یک مدیریت صحیح و نظارت دقیق و مستمر برخوردار است طوری است که تا از نزدیک تجهیزات آن و طرز کار و ایمان به کار کارشناسان و کارمندان و کارکنان و کارگران و صیاد آن مشاهده نشود و قسمت‌های فنی و علمی آن ملاحظه نگردد شاید باور نشود که این شیلات تا این درجه از پیشرفت در زمینه مطالعات علمی و فنی و تکثیر و پرورش انواع ماهیان مختلف به طرق مصنوعی در اندک مدت رسیده باشد.

در حال حاضر تعداد ۴۰۰۰ ماهیگیر در شیلات با ۴۰ شرکت تعاونی مشغول فعالیت بوده و به نحو مطلوب از برکات انقلاب شاه و ملت برخوردار هستند. کارگاه سنگر که به آن اشاره شد فقط ۱۸ نفر تکنسین دارد که ۱۶ نفر آنها آموزشگاه دیده هستند و ۲ نفر متخصص دولت دوست و همسایه ما اتحاد جماهیر شوروی با آنان همکاری می‌کنند کارگران شریف و عزیز که با کمال سربلندی و در نهایت علاقه و ایمان در این کارگاه کار می‌کنند تعدادشان از ۸۵ نفر تجاوز نمی‌کند که از این تعداد ۲۵ نفر دائم و ۶۰ نفر فصلی می‌باشند.

باید اذعان کرد که این کارگاه عظیم و مفصل که با ۱۸ نفر تکنسین و ۲۵ نفر کارگر دائم و چند نفر کارمند اداره می‌شود در انجام وظایف سنگین علمی و فنی خویش به حداکثر ممکن تلاش می‌کند که از هر حیث قابل تقدیر است.

سخنرانی نمایندگان کارگران و کارکنان و کارمندان و صیادان چه در مرکز تحقیقات و چه در کارگاه سنگر مبین رفاه حال و آسایش زندگی آنان و خانواده ایشان بود که به برکت انقلاب شاه و ملت به دست آورده‌اند و امروز بر اثر نتایج حیات بخش این انقلاب عظیم ملی و میهنی توانسته‌اند از یک زندگی مرفه که درخور یک فرد متمدن و یک ملت پیشرفته است بهره‌مند باشند و در محیطی مشحون از عواطف و احساسات ملی و میهنی برای اعتلای کشور و هم‌میهنان خویش و در جهت بالا بردن سطح درآمد و اقتصاد مملکت خود گام‌های بلند و سریعی بردارند و در این مدت کوتاه که از عمر علمی و فنی شیلات می‌گذرد در مقابل ۳۶۰ میلیون ریال هزینه ۱۲۰۰ میلیون ریال درآمد عاید کشور نمایند.

لازم به یادآوری است که فعالیت شیلات ایران در درجه اول ازدیاد درآمد و صید ماهی بیشتر نیست بلکه در مرحله نخستین وظیفه و هدف اصلی و اساسی آن حفظ ذخایر دریای خزر با استفاده از آخرین روش‌های پیشرفته امروزه و اصلاح محیط‌زیست آبزیان است که در گذشته علل و موجبات بی‌شماری از جمله آلودگی رودخانه‌ها و صیدهای بی‌رویه موجبات تخریب این محیط و کمبود انواع آبزیان را فراهم نموده است با وجود این شیلات ایران توانسته است ضمن ازدیاد درآمد با اعمال روش‌های علمی و فنی و با تأسیس آموزشگاه عالی ماهی‌شناسی و صنایع شیلات ایران که تاکنون ۶۸ نفر از این آموزشگاه به دریافت درجه فوق‌دیپلم ماهی‌شناسی موفق شده و هم اکنون در بخش‌ها و قسمت‌های مختلف فعالیت می‌کنند در جهت اصلاح محیط‌زیست و تکثیر و پرورش انواع ماهی‌ها گام‌های سریع و بلندی بردارد.

اینک از طرف اعضای کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای ملی این پیشرفت چشمگیر و سریع را به آقای وزیر کشاورزی و منابع طبیعی از صمیم قلب تبریک می‌گویم و از آقایان همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و خطیبی مدیرعامل شرکت شیلات که موجبات این سفر را فراهم کرده‌اند تشکر می‌کنم (احسنت).

بدیهی است با برنامه وسیعی که وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در زمینه ایجاد ۶ کارگاه دیگر در سراسر شمال ایران تنظیم و تهیه نموده و به تدریج به مرحله اجرا در خواهد آورد خواهد توانست خدمات ارزنده‌تری را از هر حیث ارائه دهد و قدم‌های بلندتری را در جهت حفظ ذخایر دریای خزر و بالا بردن سطح اقتصاد مملکت بردارد.

در خاتمه عرایض خود وظیفه دارم که احساسات پاک و بی‌شائبه و مراتب سپاس قلبی کارمندان و کارکنان و کارگران و صیادان شیلات ایران را که در اجرای نیات شاهنشاه آریامهر و از برکت انقلاب شاه و ملت در رفاه و آسایش به سر می‌برند و برای تأمین مسکن هم زمین لازم از اراضی ساحلی در اختیار شرکت‌های تعاونی مسکن آنان قرار گرفته است به پیشگاه با عظمت پدر تاجدار شاهنشاه آریامهر معروض و تقدیم بدارم و از آقایان وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و کار و امور اجتماعی تقاضا نمایم که مقرر فرمایند بانک رفاه کارگران اعتبار لازم برای ساختن خانه در زمین‌هایی که با آنها اعطا گردیده است در اختیار شرکت‌های تعاونی مسکن شیلات ایران قرار دهد (احسنت - احسنت).

نایب‌ رئیس- آقای دکتر رهنوردی بفرمایید.

دکتر رهنوردی- جناب آقای رئیس- همکاران ارجمند:

اجازه می‌خواهم قبل از شروع به عرایضم در این مکان مقدس از طرف همکاران ارجمند و ملت ایران موفقیت بزرگی را که در امر نفت تحت رهبری‌های داهیانه و خردمندانه شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ ملت ایران نصیب جامعه ایرانی گردیده به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تبریک و تهنیت عرض نموده و از خدای بزرگ مسئلت نمایم (احسنت) که وجود مقدس شاهنشاه عزیز ما را از گزند بلیات محفوظ داشته و به عمومی خدمتگزاران این مرز و بوم سعادت عنایت فرماید تا بتوانیم خدمتگزاران شایسته و لایقی برای شاهنشاه عظیم‌الشأن و بزرگوار خود باشیم (انشاء‌الله).

فرمایشات گهربار شاهنشاه آریامهر در مصاحبه مطبوعاتی دوم دی ماه که طی آن بشارت بزرگی به ملت ایران داده شد نشانه بارزی از درایت و دوراندیشی و وطن‌پرستی و رشادت رهبر انقلاب ایران بود که نه تنها پیروزی تازه‌ای بر پیروزی‌های درخشان ملت ایران افزود بلکه نقش رهبری شاهنشاه آریامهر در امر نفت موجب تحسین و تکریم همه جهانیان گردید و بار دیگر نام ایران و ایرانی را در عرصه پهناور گیتی بلندآوازه ساخت و نشان داد که یک ایران مترقی و نیرومند با داشتن چنین رهبری مدبر و دوراندیش و واقع بین چگونه می‌تواند در صحنه جهانی نقش سازنده و مبتکر و خلاقه‌ای داشته باشد (صحیح است).

افزایش بهای نفت به هر بشکه ۷ دلار و بالا آمدن درآمد نفتی ایران رقم ۱۴ میلیارد دلار در سال که از نظر مالی و استیفای حقوق حقه ملت ایران و همچنین سایر کشورهای نفت خیز منطقه خلیج فارس اهمیت بسیار دارد بهترین نمودار قدرت فکر و اندیشه و رهبری شاهنشاه است که به دوران استثمار و بهره‌برداری از منابع ملی کشورها برای همیشه خاتمه داده است و از آن مهم‌تر اهمیت و ارزش تصمیماتی است که دوبار طی چند سال اخیر درباره نفت در تهران اتخاذ گردیده که امروز همه کشورهای جهان از شرق و غرب در انتظار بارقه‌های روشنی هستند که از کشور شاهنشاهی ما می‌درخشد و پس از قرن‌ها که سیاست غرب بر شرق سایه افکنده بود اکنون در سایه تدابیر رهبر مدبر و هوشمند ایران بار دیگر همه جهانیان چشم امید و انتظار به مشرق زمین به خصوص کشور شاهنشاهی ما دوخته‌اند.

به عنوان یکی از اعضای فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین، حزبی که طی مدت ده سال تلاش و کوشش خود همواره افتخار داشته با الهام از افکار و اندیشه‌های رهبر بزرگ انقلاب ایران در راه خدمت به ملت ایران کوشا باشد به اینجانب مأموریت داده شده است که در این ساحت مقدس مراتب تشکر و سپاس و تجلیل همه پاسداران انقلاب را نظیر همه افراد ملت ایران به عرض رهبر سرافراز و پیروز انقلاب ایران برسانم (احسنت) اعلام دارم که افتخار و سربلندی همه ما این است که پیش از پیش بتوانیم در راه اجرای نیات چنین پادشاه عالیقدری خدمتگزاری صمیمی و صادق و شایسته باشیم (صحیح است).

درود همه ملت ایران به رهبری بزرگ و اندیشمند که با صدایی رسا اعلام می‌فرمایند:

«ما موضوع را با کمپانی‌ها حل کردیم. کمپانی‌ها در ایران کاره‌ای نیستند فقط نفت را می‌خرند و می‌برند و تا مدتی که به کمک فنی آنها احتیاج داریم که هنوز داریم، آنها آن کمک فنی را به ما با دادن متخصصان لازم می‌کنند و در واقع یک کمکی است که به ما می‌کنند. اما موضوع آن کمپانی‌ها، آن چیزی که بود، یعنی آن امپراتوری‌ها که داشتند و در اخلالی که می‌کردند و شاید نفوذشان بعضی اوقات از ممالک خارج هم بیشتر بود در ممالک بدبختی که تحت نفوذ بودیم و این عیب تحت نفوذ بودن را بیشتر به خودمان ایراد می‌گیریم تا به خارجی- اگر شما بخواهید تحت نفوذ قرار گیرید خارجی چرا سعی نکند که شما را تحت نفوذ خویش قرار ندهد؟ این عیب از ماست که قبول می‌کردیم نفوذ خارجی را چطور حالا که قبول نمی‌کنیم مگر اتفاقی می‌افتد.

کمپانی برای ما دیگر بی معنی است، هیچ فرقی نمی‌کند، برای این که فقط یک خریدار است. به اصطلاح آخرین حقی که برای کمپانی باقی مانده بود که آن هم تعیین قیمت بود آن هم که به حمدالله از دستشان گرفتیم و تعیین کننده قیمت حالا ما هستیم ولی می‌گوییم ما نفت را به قیمتی تعیین می‌کنیم که معقول باشد و نه این که باعث برخوردن دول شاهنشاه آریامهر در قسمت دیگری از فرمایشات خود موضوع تحریم نفت را به میان کشیده و در مخالفت با تحریم نفت می‌فرمایند: «ما ابداً نمی‌خواهیم به جهان صنعتی لطمه‌ای بزنیم زیرا نه تنها خود ما یکی از کشورهای صنعتی خواهیم شد بلکه خرد شدن و از بین رفتن جهان صنعتی چه سود به حال کسی دارد و چه چیز جانشین او خواهد شد، اگر جهان فعلی گرفتار نقائصی است می‌توان این نقائص را به تدریج و عاقلانه از میان برداشت، ولی با انهدام این کشورها هیچ چیز حل نمی‌شود افزودن بر فقر کشورهای فقیر چه سودی دارد و چه فایده- اگر چند کشور معدود همه پول‌ها را در بانک‌ها جمع کنند زیرا اگر اقتصاد جهان متزلزل شود ارزش این پول‌ها این پول‌های کاغذی بیش از یک ورق کاغذی که رویش نقش و نگاری چاپ شده نیست.»

شاهنشاه آریامهر با رشادت بی‌نظیر و منطقی قوی و کوبنده- پرده‌ها را به کنار زده قیافه بد منظر کمپانی‌های نفت را که مردم را گمراه می‌کردند به جهانیان نشان داده و می‌فرمایند:

«کمپانی‌ها برای گمراه کردن مردم جهت فروش نفت براساس قیمت اعلام شده می‌دانستند که ۶۰ درصد آن به فروشنده داده می‌شد- یعنی الان قیمت اعلام شده نفت ۶۵/۱۱ دلار می‌باشد که سهم ایران حدود ۷ دلار است یعنی ۶۰ درصد و ۱۱ دلار... برای این که به خریداران خود بگویند قیمت اعلام شده خلیج فارس ۶۵/۱۱ دلار است تا به همان قیمت به مشتریان خود بفروشند.»

شاهنشاه آریامهر در فرمایشات خود علل اتخاذ تصمیمات را از نقطه نظر اقتصادی و اجتماعی با دلایلی روشن و منطقی بیان فرموده و سپس دو پیشنهاد به طریق زیر برای حل مسئله نفت ارائه می‌فرمایند.

«ما دو راه داریم به جهان صنعتی پیشنهاد می‌کنیم به نسبت نرخ رشد تورم آنها قدرت خرید صنعتی نفت ما نیز افزایش یابد و یا آنکه یک قیمت ثابت برای نفت می‌پذیریم به شرطی که قیمت کالاهایی را که با نفت خود می‌خریم نیز ثابت بماند.»

این دو پیشنهاد از همان لحظه‌ای که بیان گردید مورد بحث و تبادل‌نظر مراکز صنعتی و اقتصادی جهان قرار گرفته و در دنیا پیشنهادات شاهنشاه آریامهر چنین انعکاس داشته است:

۱- اقتصاد بین‌المللی و وضع کشورهای صنعتی از هم پاشیدگی مصون خواهد ماند و برای داد و ستد و قیمت‌ها معیاری وجود خواهد داشت.
۲- از برخورد تولیدکنندگان مواد خام و کشورهای صنعتی جلوگیری می‌شود.
۳- ارزش واقعی نفت مشخص می‌گردد.
۴- از افزایش بی‌جهت بهای کالاهای صنعتی و ضروریات مردم جلوگیری می‌شود.
۵- کمپانی‌های غارتگر و دلالان سودجوی نفتی از بین می‌روند.

در پایان عرایض خود امیدوارم کشورهای صنعتی و تولیدکنندگان نفت با برکنار گذاشتن تعصب‌های بی‌جا و درک واقعیت‌ها که به خوبی و با منطقی قوی و روشن توسط شاهنشاه ایران بیان گردیده دیده بصیرت خود را باز نموده و با الهام از راهنمایی‌های رهبر بزرگ ایران در کنفرانسی که در جلسه فوق‌العاده روز هفتم ژانویه ۱۹۷۴ تشکیل می‌گردد تا مسائل مربوط به یک برنامه قیمت‌گذاری درازمدت و برگزاری رابطه‌ای بین کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده نفت برای جلوگیری از ورود به یک سلسله ازدیاد قیمت‌ها و حفظ ارزش واقعی نفت تشکیل می‌گردد تصمیماتی اتخاذ نمایند که جهان را از این نگرانی و تشویش رهایی بخشند، متشکرم (احسنت- احسنت).

نایب‌ رئیس – آقای سعید وزیری بفرمایید.

سعید وزیری- عرض شود مطالب مفید راجع به مسائل نفت را دقیقاً آقای دکتر رهنوردی با مطالعه جامعی در بررسی این جریان و حسن استفاده از متن بیاناتی که شاهنشاه فرموده بودند به خوبی بیان کردند برای بنده نکته‌ای در آن زمینه نمانده است که عرض کنم دوست عزیزم به نظر می‌آید که به خصوص در این مرحله از اقدام شاهنشاه ایران در زمینه نفت و ارائه نظریاتی به کنفرانس وزیران و کارشناسان اوپک بارزترین خصلتی که داشت یا اقلاً به نظر بنده این‌طور می‌آید این بود و هست که ثابت کرد که در مشرق زمین آن عقده حقارت و حسد در مقابل دانش و صنعت غرب وجود ندارد (صحیح است) در تمام مواردی که شاهنشاه در مسئله نفت با درایت و تبحر خاص رهبری فرموده بودند اگر تمام آنها جنبه مصالح ملت نجیب ایران را داشت در این مورد اخیر علاوه بر حفظ منافع ملت ایران و استیفای حق ملت ایران در واقع به عنوان مدافع تمدن‌ها متجلی شد (آفرین) شاهنشاه ایران پادشاه ایران در عین حمایت بی‌دریغ و قاطع از مللی که سرزمین‌هایشان به علت تجاوزات مسلحانه و مداخلات نظامی مورد تجاوز قرار گرفته بی‌دریغ دفاع کردند و می‌فرمایند در کنار آن و شاید وسیع‌تر از آن از تمدن‌ها و علم، از پیشرفت، از تکنولوژی که میراث انسان‌ها هست و متعلق به یک ملت یا ملل شرق و غرب فقط نیست مردانه دفاع کردند و این برای انسانیت مهم است (صحیح است) و شاید به این مناسبت است که به نام نه فقط یک نفر ایرانی بلکه به عنوان یک نفر صاحبنظر مسائل انتشاراتی و روزنامه‌نگاری به این نکته از فرمایشات شاهنشاه که به خبرنگاران و روزنامه‌نگارانی که در مصاحبه مطبوعاتی شاهنشاه حضور داشتند ایشان اشاره به مسئله‌ای به نام شرافت مطبوعاتی فرمودند من به این نکته بیشتر تکیه می‌کنم شرافت مطبوعاتی نویسندگان و اعضای وسایل ارتباط جمعی در سطح جهانی به آنها حکم می‌کند که آنها این مسئله را به گوش مصرف کننده نفت و به گوش جهانیان برسانند که در مشرق زمین آنچنان روحیه‌ای وجود دارد و آنچنان رهبری وجود دارد که بدون هیچ‌گونه عقده حقارت از تمدن غرب دفاع می‌کند و توصیه می‌کند که ماده حیاتی صنایع باید در زمان صلح جریان پیدا کند تا این تمدن که میراث قرن‌ها تلاش انسان‌ها است متوقف نماند این اهمیت دارد این شرافت مطبوعاتی که اشاره فرمودند برای این نیست که وضع ایران را روشن کند برای این است که به انسان‌های سایر نقاط دنیا نوید بدهند که در این نقطه از جهان انسان‌هایی زندگی می‌کنند که از تمدن‌های به وجود آمده از طرف مردم آن طرف دنیا دفاع می‌کنند و این مسئله اهمیت دارد این مسئله‌ای است که برای انسان‌ها باقی خواهد ماند جوانمردی جهانی ما، انصاف و مروت در سطح بین‌المللی حکم می‌کند که این حقایق به گوش جهانیان برسد (احسنت) من مثل آقای دکتر رهنوردی و هر ایرانی دیگر اعتقاد دارم که تمام افتخاراتی که شاهنشاه ایران می‌فرمایند متعلق به ملت ایران است.

من مثل آقای دکتر رهنوردی و همه همکاران عزیز و تمام ملت ایران که می‌دانند و می‌دانیم آنچه را که سیاست مستقل ملی نامگذاری کرده‌ایم پشتوانه آن علاقه و تصمیم و دفاع واقعی ملت ایران است (صحیح است- احسنت) این ملت ایران است که به سیاست مستقل ملی تبلور و تجسم می‌دهد و به آن زندگی و حیات می‌دهد این را می‌دانم آنها که با سیاست مستقل ملی ایران به هر صورتی که هست مخالفت دارند کسانی که با سیاست مستقل ملی ایران زمین، با استقرار سیاست مستقل ملی در مشرق زمین مخالف هستند نامردانه می‌کوشند بین این پشتوانه حقیقی سیاست‌های مستقل ملی و رهبران مدبر سیاست مستقل ملی جدایی بیندازند کوشش آنها این است که به هر ترتیب شده ملت‌ها ندانند که جهات مشخصه و کاراکترهای واقعی سیاست مستقل ملی چیست و در غفلت بمانند، آنها القای شبهه می‌کنند که آن ملت‌ها نتوانند از این سیاست مستقل ملی و از این قدرت ملی‌شان دفاع کنند ولی من اینجا اعلام می‌کنم و به اندازه وسع خودم توصیه می‌کنم که این زندگی و شرافت ملت ایران است که پشتوانه و حافظ و نگهبان سیاست مستقل ملی ایران بوده و هست و خواهد بود (صحیح است- احسنت) این زندگی ملت ماست که به هر حال باید از سیاست مستقل ملی خود دفاع کند اگر نکند خدای نخواسته یا گویا به‌رغم مخالفان و دشمنان سیاست مستقل ملی ایران می‌داند که اگر از این سیاست دفاع نکند یا نسبت به آن بی‌تفاوت بماند لیاقت داشتن این سیاست و افتخارات را از دست خواهد داد و ملت ما چنین نیست ملتی است لایق، ملتی است که می‌داند هشیارانه آگاهانه از این سیاست مستقل ملی به هر قیمت حتی به قیمت جان خود از آن حمایت خواهد کرد و دفاع خواهد کرد (صحیح است) اهمیت یک رهبر در ارزشیابی یک شرایط و امکانات ملی و حسن استفاده از آنهاست ولی درست موقعی که یک رهبر شرایط و امکانات ملی را شناخت و استفاده کرد بلافاصله شرایط و امکانات تازه‌ای به وجود می‌آید به علت آن اقداماتی که شده است در این رهگذر از آن زمان این ملت‌ها هستند که دیگر باید شرایط و امکانات تازه‌ای را که بر اثر آن رهبری به وجود می‌آید بشناسند این یک حکم منطقی است این یک حکم علمی است و یک حکم دیالکتیکی است با مداخله یک رهبر خوب و واقع بین در جریان‌ها بلافاصله عوامل و شرایط و امکانات نو به وجود می‌آید که متقابلاً باید ملت‌ها آن امکانات را بفهمند و از آن مانند مردمک چشم حمایت کنند این وظیفه ماست که بدانیم و می‌دانیم و این تکلیف اخلالگران است که حداقل در عمل به آنها ثابت می‌کنیم و ثابت خواهیم کرد که پیوند ملت با این رهبر ناگسستنی است من صحبت از شرافت مطبوعاتی که شاهنشاه اشاره فرموده بودند کردم وظیفه خود می‌دانم از آنچه که مطبوعات ایران در حدود مقدورات‌شان در این زمینه انجام می‌دهند در اینجا قدردانی می‌کنم این را به حساب وابستگی قدیم من به حساب مطبوعات نگذارید به حساب این بگذارید که من هم مثل هر ایرانی ناچارم از این عناصر خدمتگزار قدردانی و تحسین و تجلیل کنم و در مقابل این توصیه را باید بکنم معاون وزارت اطلاعات تشریف بردند باید این توصیه را بکنم که این دستگاه‌های ارشاد کننده و راهنمایی کننده مطبوعات صریح‌تر بگویم وزارت اطلاعات است که این وظیفه خود را باید بهتر از این انجام دهند من صرف‌نظر از بعضی از اخبار و بعضی از گفتارها و بعضی مباحث که در رادیو و تلویزیون به علت وجود تنی چند از صاحبنظران و روشنفکران که معتقد به اصول سیاست مستقل ملی هستند می‌شنوم اگر از آن معدود گزارش‌های خوب بگذریم متأسفانه فعالیت‌های جالبی نمی‌بینیم که در این وزارتخانه شده باشد که در خور و شایسته این رهبری جهانی و این همه حسن‌تدبیر رهبر انقلابی ما بوده باشد این وظیفه دستگاه‌های ماست که این حقایق را بازگو کنند نه تنها به ملت ایران و قشرهای ملت ایران چون در هر حال افراد و قشرهای ملت ایران به این ملیت و این قومیت و این شاه پیوستگی دارند این را باید به میان توده‌ها و قشرهای ملت‌های دیگر ببریم تا مصرف‌کنندگان نفت در کشورهای دیگر و قضاوت‌کنندگان در کشورهای دیگر بدانند در اینجا یک رهبری به نفع صنایع و تمدن و تکنولوژی جهانی وجود دارد نه یک رهبری یا سلطنت و حکومت خودخواه محلی و من خواهش می‌کنم از وزارت اطلاعات که یک مقدار بیشتر حمایت بکنند از مطبوعات و بیشتر آنها را در جریان بگذارند و بیشتر خبرنگاران را در جریان کارها بگذارند شاهنشاه همیشه توصیه فرمودند که حقایق و مسائل را در اختیار ملت ایران و احزاب بگذاریم اینها را باید واقع‌بینانه در اختیار مردم بگذارند تا مردم روشن شوند اینها یک مسائلی نیستند که وقتی گفته می‌شود بعضی‌ها خوش‌شان بیاید هر کس خیال می‌کند وظیفه خودش را خوب انجام می‌دهد یا دلش می‌خواهد که گفته شود به خوبی انجام می‌دهد ولی آقا مسائل ملی مهم‌تر از اینها است که من در اینجا روی فرد تکیه بکنم ملاحظه می‌فرمایید در کمال واقع‌بینی شاید انصاف و بی‌طرفی عرض می‌کنم درست تنی چند از روشنفکران و صاحبنظران که در رادیو و تلویزیون می‌بینیم که بحث‌های خوب می‌نویسند و از آنها تشکر می‌کنیم ولی مطالبی هست که حتماً باید گفته شود به هر حال وقت هم گذشته است جناب آقای رئیس من از حسن‌نظر جنابعالی و سکوت حضرت عالی استفاده کردم نمی‌شود گفت سوء‌استفاده چون با ذکر این مسائل باید گفت حسن استفاده را کردم به هر حال امیدوارم که با یک وضع بهتری این مسائل به نظر همه جهانیان برسد متشکرم (احسنت- احسنت).

نایب‌ رئیس- آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور- همکاران محترم در زمینه توفیقی که بر اثر رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر در زمینه نفت نصیب ملت ایران شده است حق مطلب را ادا فرمودند ولی به نظر من اهمیت این مسئله به حدی است که هر چه گفته شود باز هم ملت ایران و مجلس ایران سپاس و تشکری که باید تقدیم پیشگاه رهبر ایران بکند از عهده برنیامده است آنچه امروز ما به آن توفیق یافته‌ایم نتیجه مبارزات نیم قرن ملت ایران است نتیجه مبارزاتی است که دو نسل کامل از ۱۹۳۳ تا امروز دائماً در جهت تحقق منافع ملی و جلوگیری از تجاوزات به حقوق ملی ما مبارزه کرده‌اند مظهر کامل این دو نسل سر دودمان خاندان پهلوی اعلیحضرت رضاشاه کبیر و فرزند برومندش شاهنشاه آریامهر است (صحیح است) که در طول ۴۰ سال پرچم این مبارزه را پدر به پسر نسلی به نسل بعدی سپردند و امسال ما توفیق پیدا کردیم که به حاکمیت قاطع و کامل ملت ایران بر منافع نفتی و ذخائری که ودیعه الهی است و برای ما ثروت ملی است تحقق ببخشیم و این حاکمیت قطعی به ما اجازه داد تا نسبت به سرمایه و منافع ملی خود تصمیم بگیریم و این تصمیم را در جهت منافع ملت جامه عمل بپوشیم خوشبختانه می‌بینیم وقتی یک ملتی که از تمدنی ۲۵۰۰ ساله بهره‌مند هست ملتی که ریشه و سابقه تاریخی در دنیا دارد وقتی حاکمیت کامل بر منابع ملی خود پیدا می‌کند وقتی قدرت و تسلط کامل بر منابع ملی خودش پیدا می‌کند هیچ وقت این قدرت و امکان را برخلاف منافع بشریت و انسان‌ها به کار نمی‌برد (صحیح است) و این نشان دهنده فرهنگ والا و تمدن والای ملت ماست ما روزی که تسلط کامل بر منابع نفتی خود داریم و وقتی می‌بینیم دنیا به این انرژی نیازمند است از حدود عدل و انصاف تجاوز نمی‌کنیم و در مقابل کسانی که وقتی احتیاج ملل ضعیف را می‌بینند به قیمت کالاهای خودشان باضعاف مضاعف اضافه می‌کنند و ما امروز با یک اثر نامطلوب از تورمی که آنها به ما تحمیل کرده‌اند در افزایش قیمت‌ها می‌بینیم آنچه امروز به رهبری شاهنشاه نصیب ملت و دولت ایران شده است درآمدی است منطقی و معقول از این منبع ذیقیمت یا طلای سیاهی ملک طلق ایران است به نظر من همان‌طوری که شاهنشاه به ما فرمودند بعد از این عنوان قیمت اعلام شده در دنیا چیزی جز برای اغفال و گول زدن مردم مصرف کننده نیست قیمت نفت قیمتی است که به کشورهای صاحب نفت باید در موقع تحویل گرفتن در بندر بپردازند قیمتی که امروز ملت ایران و رهبر ملت ایران تعیین کرده‌اند که نه تنها منافع نفتی خودمان بلکه مثل همیشه منافع کشورهای همجوار و ملل مسلمان منطقه خلیج فارس را دربردارد و قیمتی است منصفانه و قیمتی است که در مقابل آنچه ما می‌خریم ارزش این نیروی انرژی است ارزشی است منطقی و مطابق عدل و انصاف با این حال ملاحظه می‌کنید آنچه ما به دنیا پیشنهاد کردیم و آنچه رهبر ما به دنیا پیشنهاد فرمودند یک ضابطه معقول و منصفانه‌ای است بین قیمت‌ها هر چه آنها گران بفروشند بر قیمت نفت افزوده خواهد شد مادام که آنها کالاهای مصرفی و مورد نیاز ما را به قیمت ثابت بدهند نفت را به قیمت ثابت از ما تحویل خواهند گرفت. به نظر من آنچه می‌توانم در این فرصت کوتاه و این بحث لازم عرض کنم توصیه‌ای است به دولت و ملت ایران در جهت ضرورت صرفه‌جویی درباره این ماده حیاتی ذیقیمت روزگاری نفت ما را به رایگان می‌بردند و ما هر چه از آن مصرف می‌کردیم ضرری نداشت ولی امروز نفت ما به قیمت واقعی خود در دنیا فروخته می‌شود و باید فروخته شود بنابراین ما باید به ارزش واقعی آن پی ببریم و دولت باید به ارزش واقعی این منبع ملی واقف باشد. ملت و دولت ایران باید در مصرف کالایی که امروز برای ما به قیمت حقیقی واقعیش نزدیک شده کمال صرفه‌جوئی را منظور بکنند از طرف فراکسیون پارلمانی حزب مردم در موقع طرح بودجه در این زمینه پیشنهادی تقدیم خواهیم کرد تا بتوانیم در صرفه‌جوئی نفت، ما که صاحب نفت هستیم از این انرژی بیشتر استفاده کنیم و این سرمایه ذی‌قیمت را بی‌جهت به هدر ندهیم و دور نریزیم ان‌شاء‌الله در آن تاریخ پیشنهاد ما مورد موافقت قرار خواهد گرفت (احسنت- احسنت).

- تصویب صورت‌جلسه قبل

۳- تصویب صورت‌جلسه قبل

نایب‌ رئیس- نسبت به صورت‌جلسه دفعه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ابلاغ به دولت

۴- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور و ابلاغ به دولت

نایب‌ رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش کمیسیون کار راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه روز چهارشنبه ۲۸/۹/۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شماره ۵۵۳۱۰ مورخ ۹/۱۲/۱۳۵۱ دولت راجع به اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحات مجلس سنا موافقت و لایحه را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اصلاح ماده ۵۹ قانون کار و الحاق یک ماده به قانون مذکور

ماده واحده- ماده ۵۹ قانون کار اصلاح و ماده ۵۹ مکرر و یک تبصره به قانون مذکور الحاق و تبصره ۶ الحاقی به ماده ۱۰ قانون کار مصوب تیرماه ۱۳۴۴ لغو می‌شود:

الف- ماده ۵۹- کارفرمایان متخلف از مقررات فصل چهارم این قانون در هر مورد به تأدیه جزای نقدی از پنج هزار و یک تا بیست هزار ریال محکوم خواهد شد.

کارفرمایانی که اطفال کمتر از دوازده سال را به کار بگمارند به حداکثر مجازات مزبور محکوم خواهند گردید.

ب- ماده ۵۹ مکرر- وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند برای اتباع بیگانه که خدمات آنان برای مدتی کمتر از سه ماه مورد احتیاج باشد پروانه کار موقت صادر کند. شرایط و ترتیب صدور پروانه موقت به موجب آیین‌نامه‌ای خواهد بود که وسیله وزارت کار و امور اجتماعی تهیه و به تصویب هیئت وزیران برسد.

کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار معتبر را به کار بگمارند به حبس جنحه‌ای از ۶۱ روز تا یک سال و جزای نقدی از ده هزار تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد.

  • تبصره- وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند اخراج اتباع بیگانه را که بدون پروانه کار در کشور به کار اشتغال ورزند از مراجع ذیصلاح درخواست و همچنین ممنوعیت ورود مجدد آنان را به کشور تقاضا نماید.

ج- تبصره ۶ از تبصره‌های الحاقی به ماده ۱۰ قانون کار مصوب تیرماه ۱۳۴۴ لغو می‌گردد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی – علی‌اصغر قدردان.

نایب‌ رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون کار نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون کار خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و ابلاغ به دولت

نایب‌ رئیس- گزارش کمیسیون‌ها راجع به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام در جلسه ۲۵ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۷۶۰۴ مورخ ۵/۴/۱۳۵۲ مربوط به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

ماده واحده- از تاریخ تصویب این قانون به دولت اجازه داده می‌شود شرکت سهامی پخش کود شیمیایی متعلق به شرکت ملی نفت ایران را با کلیه تأسیسات و تجهیزات و اموال منقول و غیرمنقول و تعهدات و مطالبات و دارایی و بدهی از شرکت ملی نفت ایران منتزع و به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل نماید و نمایندگی سهام با مجمع عمومی مرکب از وزیر کشاورزی و منابع طبیعی، وزیر دارایی و وزیر تعاون و امور روستاها خواهد بود. ریاست مجمع به عهده وزیر کشاورزی و منابع طبیعی می‌باشد.

  • تبصره ۱- انتخاب حسابرس شرکت (بازرس) به پیشنهاد وزیر دارایی و تصویب مجمع عمومی است.
  • تبصره ۲- آن قسمت از سرمایه شرکت سهامی پخش کود شیمیایی که از منابع مالی شرکت ملی نفت ایران یا شرکت ملی پتروشیمی ایران تأمین و در شرکت سرمایه‌گذاری شده است با اقساط مساوی در پنج سال تا آخر برنامه پنجم به وسیله وزارت کشاورزی و منابع طبیعی از اعتبارات عمرانی مربوط به بخش کشاورزی در وجه شرکت ملی پتروشیمی ایران پرداخت خواهد شد و مازاد بر آن که از طریق برنامه‌های عمرانی و سایر منابع تأمین گردیده بدون بازپرداخت به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل می‌شود.
  • تبصره ۳- آن عده از کارکنان که قبل از تشکیل شرکت پخش کود شیمیایی در استخدام صنعت نفت بوده‌اند ظرف ۶ ماه مجدداً به خدمت صنعت نفت باز می‌گردند و در این مدت حقوق و مزایائی را که دریافت می‌نموده‌اند کماکان از شرکت پخش دریافت می‌دارند.

در مورد آن عده از کارکنان که بعد از تشکیل شرکت سهامی پخش کود شیمیایی برای خدمت در این شرکت استخدام شده‌اند در خدمت شرکت پخش کود باقی خواهند ماند و تا تصویب اساسنامه جدید شرکت حقوق و مزایای خود را به میزان فعلی دریافت خواهند کرد و پس از تصویب اساسنامه تابع مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی خواهند بود.

  • تبصره ۴- وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مکلف است با توجه به احتیاجات کشاورزی مملکت و هدف‌های برنامه‌های عمرانی به منظور ایجاد هم‌آهنگی در امر تدارک و توزیع کود شیمیایی در یک سازمان اساسنامه شرکت مذکور را با تغییرات لازم ظرف یک سال تنظیم و تقدیم مجلس نماید که پس از تصویب کمیسیون‌های کشاورزی و دارایی و استخدام مجلسین به موقع اجرا گذاشته شود و تا موقعی که اساسنامه جدید به تصویب کمیسیون‌های فوق‌الذکر نرسیده است رئیس مجمع عمومی نسبت به اداره امور شرکت بر مبنای مقررات اساسنامه فعلی با رعایت مفاد این قانون اقدام خواهد کرد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - رضا پیرزاده.

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۲۷ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مهندس نظمی.

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۹ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیایی به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارایی- امان‌الله ریگی.

نایب‌ رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون‌ها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون‌ها خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی و دولت

۶- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی و دولت

نایب‌ رئیس- گزارش یک شوری متمم بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورایملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور آقایان کارپردازان متمم بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورایملی را که به شماره ۹۵۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

متمم بودجه سال ۱۳۵۲۰ مجلس شورای ملی

ماده واحده- به کارپردازی مجلس شورای ملی اجازه داده می‌شود برای تأمین کسری هزینه‌های پرسنلی مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۲ مبلغ ۹۰۰۰۰۰۰۰ ریال و به منظور خرید اراضی و خانه‌های قسمت شرقی مجلس شورای ملی و سایر هزینه‌های تأسیساتی و تجهیزاتی مبلغ ۵۰۰۰۰۰۰۰ ریال با تصویب هیئت‌رئیسه مجلس شورای ملی به مصرف برساند.

مخبر کمیسیون محاسبات- سعید پدرامی.

نایب‌ رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای پوربابائی» اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد.)

آقایان سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی – مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان‌پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم‌الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان – اهری - مجید موسوی – دکتر قهرمان – مافی - دکتر پرتو اعظم - دکتر کفائی – شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی‌نوری - محمدولی قراچورلو – مجد - دکتر متین – کیوان - عباس میرزائی – پزشکی - مهندس معینی‌زند – رضوی – اخلاقی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم‌آرا - دکتر امامی‌خوئی - بختیاری‌پور - دکتر صفائی - صدقیانی‌زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی – نیکپور - دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء – فهیمی - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی – شهرستانی - تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قراچورلو – شاخوئی – پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف‌زاده – احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک‌روش - محدث‌زاده – اولیاء – بدرصالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ‌زاده – پوربردباری – بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی‌نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر – پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری – جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوی‌ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل‌الله صدر - زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد – اکبر - محمدعلی آموزگار – خزیمه - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش – سعادت - سعادت‌فرد - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر – رامبد - فخر طباطبائی – ظفر - طباطبائی‌دیبا - عبدالحسین طباطبائی – صادقی - شیخ‌رضائی - کریم بخش سعیدی – ساگینیان – کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی – رهبر – نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی‌اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی – فرنود - مهندس فرخ فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی‌طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - تجد شیبانی - اسمعیل خزیمه – فرهادپور - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی‌مظاهری – مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی‌کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی – زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - خانم دکتر گرگانی - عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذر جمهرمهر.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

  • آرای موافق ۲۲۷ رأی.

نایب‌ رئیس- لایحه با ۲۲۷ رأی موافق به اتفاق آرا تصویب شد برای اجرا به کارپردازی مجلس شورای ملی و برای اطلاع به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری‌جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوس ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل‌الله صدر - زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد – اکبر - محمدعلی آموزگار - مهندس خسروی - تیمسار خطیب‌شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب سمیعی - مهندس اربابی – دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت‌فرد – سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی – مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان‌پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم‌الدینی - دکتر فروزین ملک‌افضلی - عبدالحسن آموزگار - مهندس اردلان – اهری - مجید موسوی - دکتر قهرمان – مافی - دکتر پرتو اعظم - دکتر کفائی – شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی‌نوری - محمدولی قراچورلو – مجد - دکتر متین کیوان - عباس میرزائی – پزشکی - مهندس معینی زندرضوی – اخلاقی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم‌آراء - دکتر امامی‌خوئی - بختیاری‌پور - دکتر صفائی - صدقیانی‌زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی - نیک‌پور - دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء – فهیمی - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر – رامبد - فخر طباطبائی – ظفر - طباطبائی‌دیبا - عبدالحسین طباطبائی – صادقی - شیخ رضائی - کریم بخش‌سعیدی ساگینیان – کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی - رهبر نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی‌اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی‌فرنود - مهندس فرخ – فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی – طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - نجد شیبانی - اسمعیل خزیمه – فرهادپور - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی – مظاهری – مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی – زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - خانم دکتر مهین‌دخت گرگانی - عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذر جمهرمهر - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی – شهرستانی - تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قرارچورلو – شاخوئی – پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف‌زاده – احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک‌روش - محدث‌زاده – اولیاء – بدرصالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ‌زاده – پوربردباری – بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی‌نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورایملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی و دولت

۷- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورایملی و ابلاغ به کارپردازی مجلس شورای ملی و دولت

نایب رئیس- گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه ۲۷ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور آقایان کارپردازان تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ را که به شماره ۸۶۰ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی

ماده واحده- تفریغ بودجه سال ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی به موجب صورت ضمیمه به مبلغ پانصد و هشتاد و پنج میلیون (۵۸۵۰۰۰۰۰۰) ریال تصویب می‌شود.

مخبر کمیسیون محاسبات – سعید پدرامی.

عنوان هزینه‌ها جمع بودجه سال ۱۳۵۱
دریافتی از وزارت دارایی طبق ماده ۱ بودجه سال ۱۳۵۱ ۴۳۵،۰۰۰،۰۰۰
دریافتی از وزارت دارایی طبق ماده ۲ بودجه سال ۱۳۵۱ ۵۰،۰۰۰،۰۰۰
دریافتی از وزارت دارایی طبق ماده واحده متمم بودجه سال ۱۳۵۱ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰
هزینه‌های پرسنلی ۳۹۰،۰۵۶،۲۳۰
هزینه‌های اداری ۳۸،۰۹۲،۳۵۷
تجهیزات و خرید خانه ۱۵۶،۸۵۱،۴۱۳
  • جمع هزینه‌ها ۵۸۵،۰۰۰،۰۰۰
  • جمع بودجه سال ۱۳۵۱ - ۵۸۵،۰۰۰،۰۰۰

نایب رییس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به این لایحه با ورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی "آقای پوربابایی" اعلام شد و در محل نطق و اخذ رای به عمل آمد).

آقایان:

آقایان سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی – مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان – اهری - مجید موسوی - دکتر قهرمان – مافی - دکتر پرتواعظم - دکتر کفائی – شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی نوری - محمدولی قراچورلو – مجد - دکتر متین – کیوان - عباس میرزائی – پزشکی - مهندس معینی زند – رضوی - ا خلاقی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آراء - دکتر امامی خوئی - بختیاری پور - دکتر صفائی صدقیانی زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی - نیک پور - دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء – فهیمی - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - شهرستانی تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهند فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قراچورلو - شاخوئی پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف زاده – احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده – اولیاء - بدر صالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ زاده - پوربردباری بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر – پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری – جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوی‌ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل‌الله صدر - زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد – اکبر - محمدعلی آموزگار - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب‌سمیعی - مهندس اربابی - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش – سعادت - سعادت‌فرد - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر – رامبد – فخرطباطبائی – ظفر - طباطبائی‌دیبا - عبدالحسین طباطبائی – صادقی – شیخ – رضائی - کریم بخش سعیدی – ساگینیان – کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی – رهبر – نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی‌اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی – فرنود - مهندس فرخ – فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی – طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - نجد شیبانی - اسمعیل خزیمه – فرهادپور - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی – مظاهری – مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی‌کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی – زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذر جمهرمهر - خانم دکتر مهین‌دخت گرگانی.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرای موافق: ۲۲۷ رأی.

نایب رئیس- لایحه با ۲۲۷ رأی موافق به اتفاق آرا تصویب شد و به کارپردازی مجلس شورای ملی و دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر مدنی - دکتر رهنوردی – شهرستانی - تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قراچورلو – شاخوئی – پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف‌زاده – احمد – اولیاءشیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک‌روش - محدث‌زاده – اولیاء – بدرصالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ‌زاده – پوربردباری – بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی‌نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر – پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری – جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوی ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل‌الله صدر - زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد – اکبر - محمدعلی آموزگار - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش – سعادت - سعادت‌فرد - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر – رامبد - فخر طباطبائی – ظفر - طباطبائی‌دیبا - عبدالحسین طباطبائی – صادقی - شیخ‌رضائی - کریم بخش سعیدی – ساگینیان – کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی - رهبر نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی – فرنود - مهندس فرخ – فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی – طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - نجد شیبانی - اسمعیل خزیمه – فرهادپور - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی‌کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - خانم دکتر گرگانی - عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذر جمهرمهر – سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی‌مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان‌پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم‌الدینی- دکتر فروزین – ملک افضلی – عبدالحسین آموزگار – مهندس اردلان – اهری – مجید موسوی – دکتر قهرمان – مافی – دکتر پرتو اعظم – دکتر کفایی – شاهنده – دکتر رشتی – مهندس جلالی نوری – محمدولی قراچورلو – مجد – دکتر متین – کیوان – عباس میرزایی – پزشکی – مهندس معینی‌زند – رضوی – اخلاقی – دکتر انوشیروانی – اسعد رزم‌آرا – دکتر امامی‌خویی – بختیاری‌پور – دکتر صفایی – صدقیانی‌زاده – دکتر شمس – دکتر گاگیک هواکیمیان – دکتر معظمی – نیک‌پور – دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء – فهیمی.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع‌به واگذاری چهل هکتار از اراضی ملی‌شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع‌به واگذاری چهل هکتار از اراضی ملی‌شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان و ارسال به مجلس سنا

نایب رئیس – گزارش شور دوم واگذاری چهل هکتار از اراضی ملی شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه چهارشنبه ۲۸/۹/۱۳۵۲ با حضور آقایان دکتر کاشفی معاون وزارت دارایی و دکتر همایون‌نفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه واگذاری چهل هکتار از اراضی ملی‌شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان را که گزارش شور اول آن به شماره ۹۴۳ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن‌را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون واگذاری چهل هکتار از اراضی ملی شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان

ماده واحده- به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده می‌شود چهل هکتار از اراضی ملی شده مجاور تصفیه‌خانه کنونی فاضلاب اصفهان را برای ایجاد تصفیه‌خانه فاضلاب و تأسیسات و ساختمان‌های وابسته به آن طور رایگان به سازمان آب و فاضلاب اصفهان با رعایت سایر مقررات مربوط واگذار نماید.

مخبر کمیسیون دارایی – امان‌الله ریگی.

نایب رئیس- ماده واحده مطرح است آقای حکمت یزدی بفرمایید.

حکمت یزدی – عرض کنم این ماده واحده به صورت تبصره ۱۸ در قانون بودجه سال ۵۳ آورده شده بود. بنده تعجب می‌کنم دولتی که اکثریت دارد، دولتی که عده وعده دارد، دولتی که اداره تنقیح قوانین دارد، چرا بایستی موضوعی که اصلاً ارتباطی با قانون بودجه ندارد، در ماده واحده مربوط به بودجه بگنجاند من نفهمیدم که نمایندگان محترم و به خصوص کمیسیون دارایی ماده واحده را از کجا تهیه کردند و به جای تبصره ۱۸ گذاشته‌اند و در آیین‌نامه مربوط به مجلس مواد ۹۲-۹۳ و ۹۴، که حتماً در اختیار آقایان هست ملاحظه می‌فرمایند، می‌گوید دولت لوایحی را که می‌آورد بایستی در مقدمه ذکر کند که چرا و به چه مناسبت این لایحه را می‌آورد؟ یعنی شأن نزول این لایحه چیست؟ بنده از همه آقایان می‌پرسم در مقدمه شما دیدید که چرا می‌خواهند اراضی کشاورزی را به فاضلاب اصفهان بدهند؟ آیا اطلاع دارید که چه امری موجب شده است که تبصره‌ای را بیاورید و بعد به صورت ماده واحده دربیاورند؟ من می‌پرسم که عنوان ماده واحده را چه کسی به آن داد؟

من نفهمیدم اصل تفکیک را چه کسی مجاز کرده است؟ اگر به این نظامنامه ما احترام نگذاریم و اصول آن را رعایت نکنیم، با اینکه این لایحه یک امر خیلی عادی است و هیچ کس با مفاد آن مخالف نیست که این اراضی واگذار بشود. اما از لحاظ اصول این غمض عین‌ها، این خلاف آیین‌نامه‌ها موجب می‌شود که کم‌کم رخنه بکند تا اصول رعایت نشود. اگر این نظامنامه مورد احترام نمایندگان محترم اکثریت هست چرا به مفادش عمل نمی‌کنند؟ دولت موظف است طبق نظامنامه مجلس عمل کند. این لایحه‌ای که به صورت تبصره در قانون بودجه آورده شده، در موقع خودش عرض خواهم کرد آن تبصره‌هایی که به صورت تبصره مالیاتی در قانون بودجه آوردند و بعد تفکیک کردند. به هر حال چون رعایت مواد مربوط به نظامنامه در این لایحه نشده است متأسفانه نمایندگان فراکسیون حزب مردم با کمال علاقه‌ای مه داشتند تا رأی موافق به این لایحه بدهند، به علت عدم رعایت نظامنامه مجبورند به آن رأی ممتنع بدهند عرض دیگری ندارم.

نایب‌ رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمایید.

دکتر الموتی- تصور می‌کنم در جلسه قبل جناب آقای حکمت یزدی وقتی این موضوع مطرح شد یا تشریف نداشتند یا نمی‌دانم چه شده است که به عرض‌شان نرسیده است. طبق نظامنامه مجلس، دولت در لایحه متمم بودجه از این نوع پیشنهادات می‌تواند به مجلس تقدیم کند لایحه‌ای که امسال به مجلس تقدیم شد چون متمم بودجه و لایحه بودجه ۱۳۵۳ کل کشور توأماً بود، به همین علت حتی دولت قبل از تقدیم لایحه از مقام معظم ریاست مجلس سؤال کرد که امکان‌پذیر هست این‌چنین مواد در لایحه بودجه باشد با مراجعه به سوابق امر و نظامنامه مجلس شورای ملی و سنت پارلمانی در متمم بودجه این امکان بود از این جهت به دولت چنین اجازه‌ای داده شد پس از تقدیم لایحه از طرف دولت هم با جناب آقای رئیس مجلس صحبت شد و هم با دولت صحبت شد صحیح است که لایحه متمم بودجه و لایحه بودجه ۵۳ توأماً به مجلس داده شده ولی نظر به این که بعضی از این مواد که به صورت تبصره بود باید دو شوری باشد وقتی به کمیسیون بودجه ارجاع شد معهذا کمیسیون بودجه مواد غیربودجه‌ای را که دولت می‌توانست ضمن متمم بودجه تقدیم کند تفکیک کرد و به کمیسیون‌های مربوط فرستاد از جمله این ماده واحده است که رفت به کمیسیون مربوط خودش با توجه به این که دولت می‌تواند در متمم بودجه این قبیل مواد را تقدیم کند کار خلافی انجام نشده است. من فکر می‌کنم که اگر ما معتقدیم که تصویب چنین لایحه‌ای برای مملکت لازم است و سنت پارلمانی به ما اجازه می‌دهد که یک کار خوب را تأیید بکنیم نباید یک مسائلی را بیاییم عنوان کنیم و از دادن رأی به چنین لایحه‌ای امتناع کنیم (صحیح است) بنده خدمت‌تان عرض کردم اگر متمم بودجه نبود و صرفاً بودجه سال ۱۳۵۳ بود بر اساس نظامنامه مجلس چنین حقی دولت نداشت ولی چنین متمم بودجه و بودجه سال ۱۳۵۳ توأماً به مجلس داده شده است، این لایحه ضمیمه‌اش بود و کمیسیون بودجه و کمیسیون‌های دیگر و خود مجلس این حق را دارد که موادی را از یک لایحه‌ای تفکیک کند و به کمیسیون بفرستد و این کار را هم کرده و از نظر سنت پارلمانی و نظامنامه مجلس کار خلافی انجام نشده است از این جهت خواستم برای روشن شدن موضوع مطالبی عرض کرده باشم.

نایب‌ رئیس- آقای مهندس صائبی فرمایشی دارید بفرمایید.

مهندس صائبی- ضمن تأیید این لایحه که یکی از لوایح خوب و مفید دولت است به استحضار می‌رساند زمینی که به موجب این لایحه تقاضای واگذاری آن شده از زمین‌های منابع ملی شده است. البته استحضار دارند جنگل‌ها و مراتع و اراضی جنگلی به موجب اصل اول انقلاب ملی اعلام و تصویب گردیده و به موجب این لایحه از اراضی منابع ملی شده تقاضا شده که واگذار شود در متن لایحه و عنوان آن نوشته شده از اراضی ملی شده واگذار شود. اینجانب در شور اول پیشنهاد دادم که در عنوان و متن لایحه این اصلاح به عمل آید که مشخص باشد این اراضی از منابع ملی شده واگذار شود و تقاضا دارم این اصلاح در لایحه بشود.

نایب‌ رئیس- آقای مهندس صائبی در شور اول لایحه این پیشنهاد را کرده بودید در کمیسیون هم مطرح شد، به هر حال پیشنهاد سابق ایشان قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد لایحه واگذاری چهل هکتار از اراضی منابع ملی شده به سازمان آب و فاضلاب اصفهان پیشنهاد می‌شود در عنوان و همچنین در متن لایحه پس از جمله اراضی جمله «منابع» اضافه شد.

با تقدیم احترام- حسن صائبی.

نایب‌ رئیس- این یک اصلاح عبارتی است، به جای اراضی ملی شده منابع ملی شده گذاشته می‌شود دولت نظری ندارد؟ (نمایندگان- موافقیم) رأی می‌گیریم به این اصلاح خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در کلیات آخر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «مهندس صائبی» اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی – مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان – اهری - مجید موسوی - دکتر قهرمان – مافی - دکتر پرتواعظم - دکتر کفائی – شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی نوری - محمدولی قراچورلو – مجد - دکتر متین – کیوان - عباس میرزائی – پزشکی - مهندس معینی زند – رضوی - ا خلاقی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آراء - دکتر امامی خوئی - بختیاری پور - دکتر صفائی صدقیانی زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی - نیک پور - دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء – فهیمی - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - شهرستانی تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهند فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قراچورلو - شاخوئی پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف زاده – احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده – اولیاء - بدر صالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ زاده - پوربردباری بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر – پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری – جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوی‌ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل‌الله صدر - زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد – اکبر - محمدعلی آموزگار - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب‌سمیعی - مهندس اربابی - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش – سعادت - سعادت‌فرد - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر – رامبد – فخرطباطبائی – ظفر - طباطبائی‌دیبا - عبدالحسین طباطبائی – صادقی - شیخ‌رضائی - کریم بخش‌سعیدی – ساگینیان – کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی – رهبر – نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی‌اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی – فرنود - مهندس فرخ – فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی – طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی – نجدشیبانی - اسمعیل خزیمه – فرهادپور - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی – مظاهری – مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی – زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - خانم دکتر گرگانی – عبدالهادی - آقایان- عبدالعباس طرفی - دکتر بوذر جمهرمهر.

(آرای ماخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرای موافق ۱۹۵ رأی
  • آرای ممتنع ۳۲ رأی

نایب‌ رئیس- لایحه با ۱۹۵ رأی موافق و ۳۲ رأی ممتنع تصویب شد. برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

اسامی موافقین

آقایان پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری – جعفری - مهندس جلالی - تیمسار حکیمی – حیدری - مهندس کیا – جوانشیر – فروتن – کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی‌نیا - موسوی‌ماکوئی - ایلخانی‌پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی – خورشید – داروئی – دشتی – احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - دکتر رشید یاسمی – دولو - ادیب‌سمیعی - مهندس اربابی - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش – سعادت - سعادت‌فرد - دکتر سنک – شریفها - دکتر شکرائی – حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه‌الله صدر - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی – ناروئی – میرافضل - مهدوی‌اردستانی – فریدونفر - خانم زاهدی – فرنود - مهندس فرخ – فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی – طلوعی - خانم دکتر صنیع - قاضی‌زاده – قدردان - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی – مظاهری – مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری – پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی‌کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی – زعفرانلو - خانم بزرگ‌نیا - خانم دکتر گرگانی – عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذرجمهر مهر - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی – شهرستانی - تیمسار همایونی - دکتر کیان – کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل – مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق‌شناس - خانلر قراچورلو – شاخوئی – پدرامی – بهنیا - کلانتر هرمزی - خانم آصف‌زاده – احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی – پسیان – پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک‌روش - محدث‌زاده – اولیاء – بدرصالحیان - دکتر یحیی بهبهانی – جهانشاهی – جندقی – مهاجرانی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ‌الاسلامی – غلام‌رضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی – معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ‌زاده – پوربردباری – بدرخانی - دکتر بازرگانی – پیرزاده – اوحدی - اسلامی نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر – سجادی - دکتر غنی – کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی – مرندی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان‌پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی – ناصرزاده - مهندس سهم‌الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان – اهری - مجید موسوی - دکتر قهرمان – مافی - دکتر پرتو اعظم - دکتر کفائی – شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی‌نوری - محمد ولی‌قراچورلو – مجد - دکتر متین کیوان - عباس میرزائی – پزشکی - مهندس معینی‌زند – رضوی – اخلاقی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم‌آراء - دکتر امامی‌خوئی - بختیاری‌پور - دکتر صفائی - صدقیانی‌زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی – نیک‌پور - دکتر اعتمادی – دیهیم – انشاء - فهیمی.

ممتنعین

آقایان زهتاب‌فرد - حکمت یزدی – تژده - دکتر موسوی – پرویزی – بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی – اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد - اکبر- محمدعلی آموزگار – فرهادپور - اسماعیل خزیمه - نجد شیبانی - دکتر محققی - دکتر سعید حکمت – نامور – رهبر - ضیاء رضوی - دکتر رئیسی – کشفی – ساگینیان - دکتر صدر - کریم بخش‌سعیدی - شیخ‌رضائی – صادقی - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی‌دیبا – ظفر - فخر طباطبائی رامبد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تبدیل ثبت‌احوال کل کشور به سازمان ثبت‌احوال کشور

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تبدیل ثبت‌احوال کل کشور به سازمان ثبت‌احوال کشور

نایب‌ رئیس- گزارش شور اول تبدیل ثبت‌احوال کل کشور به سازمان ثبت‌احوال کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۷ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۶۶۶۷۸ مورخ ۶/۹/۱۳۵۲ دولت راجع به تبدیل ثبت احوال کل کشور به سازمان ثبت احوال کشور را که در جلسه روز سه‌شنبه ۶/۹/۱۳۵۲ تقدیم و به شماره ۹۲۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل ثبت احوال کل کشور به سازمان ثبت احوال کشور

ماده واحده- از تاریخ تصویب این قانون عنوان ثبت احوال کل کشور به سازمان ثبت احوال کشور تبدیل می‌شود.

  • تبصره ۱- سازمان ثبت احوال کشور وابسته به وزارت کشور است و رئیس آن سمت معاونت وزارت کشور را خواهد داشت.
  • تبصره ۲- وزارت کشور مکلف است ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون تشکیلات و پست‌های سازمانی ثبت احوال کشور را برای تأیید به سازمان امور اداری و استخدامی کشور پیشنهاد کند.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۶ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور لایحه دولت راجع به تبدیل ثبت‌احوال کل کشور به سازمان ثبت‌احوال کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- سیدرضا سجادی.

نایب‌ رئیس- کلیات اول لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقتند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به عنوان تبصره ۳ به لایحه قانون تبدیل ثبت‌احوال کل کشور به سازمان ثبت‌احوال اضافه شود.

  • تبصره ۳- به هنگام اجرای مرحله دوم در مورد کارمندان سازمان ثبت احوال مشاغلی که روز اول مهرماه ۵۲ داشته‌اند و در تشکیلات جدید به عنوان پست‌های ثابت سازمانی تازه شناخته می‌شوند ملاک عمل قرار خواهد گرفت و قرار گرفتن آنها در پست‌های جدید ثابت سازمانی برکنار از ضوابط جدید و بر مبنای رویه قبل از مهرماه ۵۲ خواهد بود.

با احترام- علی‌اصغر مظهری.

نایب‌ رئیس- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه

نایب‌ رئیس- گزارش شور اول اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور خانم صوفی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شماره ۶۷۳۷۴ مورخ ۱۳/۹/۱۳۵۲ دولت راجع به اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه را که در جلسه سه‌شنبه ۱۳/۹/۱۳۵۲ تقدیم و به شماره ۹۴۲ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه

ماده واحده- بند ۳ ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

بند ۳- رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران - ندیمه علیاحضرت شهبانوی ایران - رئیس سازمان برنامه و بودجه - رئیس و دادستان دیوان عالی کشور - رئیس کل تشریفات شاهنشاهی - رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی - رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران - رئیس بانک مرکزی - رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و همسران آنها.

مخبر کمیسیون کشور- رضا سجادی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه دوشنبه ۲۶/۹/۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون گذرنامه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- دکتر یحیی شمس.

نایب‌ رئیس- کلیات لایحه مطرح است. آقای رامبد بفرمایید.

رامبد- بنده راجع به موضوعی که پیرامون این لایحه خواهد بود، لازم می‌دانم نسبت به مطالب جناب آقای دکتر الموتی در توضیحات قبلی که فرمودند، پاسخ عرض کنم و در این لایحه و لایحه قبلی که مربوط می‌شد به متمم بودجه و هر لایحه دیگری که در هر مورد دولت متکی به اکثریت قاطع در مجلس شورای ملی باشد باید لوایح مربوط به موضوع و در صورت موضوعات جداگانه لوایح جداگانه داده بشود و مطلقاً ارتباط دادن مسائل نامربوط به یکدیگر به اتکاء داشتن اکثریت قوی در مجلس از طرف دولت قابل قبول نیست و برای یادآوری این اصل واجب الرعایه ماده ۹۱ آیین‌نامه داخلی مجلس را قرائت می‌کنم و می‌دانم اگر لوایحی خلاف این آیین‌نامه تصویب بشود قاعدتاً اعتبار قانونی نمی‌تواند داشته باشد و عبارت آیین‌نامه چنین است «لوایح قانونی که از طرف دولت به مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌شود باید دارای موادی متناسب با اصل موضوع باشد و دلایل لزوم آن در مقدمه لایحه، به طور وضوح درج و عنوان قانون نیز در آن معین شده باشد و الی آخر...» لذا عنوان قانون متمم بودجه یعنی تغییر ارقامی در درآمد و هزینه دادن زمین از منابع ملی به فاضلاب شهر قروه یا اصفهان، هرگاه لایحه‌ای دارای چند ماده یا واحده واحده مشتمل بر اجزایی باشد باید ارتباط و تناسب کامل با اصل موضوع محفوظ و عنوان لایحه قانونی داشته باشد. در غیر اینصورت باید برای هر موضوعی لایحه جداگانه تنظیم و با ذکر دلایل تقدیم مجلس شورای ملی بشود. اگر شما در امر بودجه بگویید تمام مسائل مملکت مربوط به بودجه می‌شود این صحیح نیست زیرا فقط درآمد هزینه مملکت که به صورت لایحه بودجه و تغییر این ارقام است که به صورت متمم یا تصحیح می‌آید پس برای همیشه باید قبول کنیم که تبصره غیربودجه‌ای ضمیمه لایحه بودجه صحیح و قابل طرح و تصویب نیست و اما راجع به لایحه مورد طرح یعنی موضوع گذرنامه سیاسی در مقدمه صحبت اشاره کردم که تشریفات قانون‌گذاری چنین است که ما طبق آیین‌نامه داخلی مجلس باید عمل نماییم در این آیین‌نامه مقرر گردیده که در مقدمه هر لایحه به طور وضوح دلایل تقدیم آن لایحه را دولت باید به تفصیل توضیح بدهد و اما در این لایحه عین عبارت مقدمه و توضیحات دولت که حضورتان قرائت می‌کنم چنین است: جناب آقای رئیس مجلس، به منظور تکمیل مقامات مذکور در بند ۳ ماده ۱۰ قانون گذرنامه لایحه پیوست تقدیم می‌گردد و تقاضای تصویب آن را دارد اکنون من از همکاران می‌پرسم آیا شما عبارت به منظور تکمیل فهرست ماده ۳ قانع هستید که برای طرح لایحه کافیست و از طرف دیگر از دولت می‌پرسم که آیا یک احتیاجات مملکتی، یک مصالح عالی ملی، حل یک بحران بین‌المللی همه آن قدر از دید دولت اهمیت ندارد که در این اوضاع و احوال حاضر بحران انرژی در دنیا، سیر صعودی قیمت‌ها، بالا رفتن روزانه قیمت نفت و اهمیتی که در اقتصاد و سرنوشت مملکت ما خواهد داشت، هیچ یک از اینها به اندازه تکمیل فهرست ماده ۳ توجه و دقت دولت را در این برهه از زمان جلب نکرده بود که لازم دانستند که این یک مطلب تأخیر نشود و اما وقتی در اصل قانون بند ۳ ماده ۱۰ قانون و اصلاحیه پیشنهادی دولت را می‌خوانم و تطبیق می‌کنم ملاحظه می‌کنید که فقط عناوین بعضی مقامات اصلاح شده است مثلاً احتمالا عنوان رئیس بانک مرکزی به عبارت رئیس کل بانک مرکزی اصلاح شده است، لذا در این وضعیت خاص مملکت که تمام توجه ما باید برای ترقی و تعالی و عظمت کشور و استفاده بیشتر از این بودجه صد هزار میلیون تومانی مملکت که دو روز دیگر در جلسه طرح می‌شود صرف وقت برای این قبیل اصلاحات به هیچ‌وجه صحیح نیست و اما از این موضوع بگذریم اگر به بقیه مطالب و بندهای ماده ده توجه بکنیم، ملاحظه می‌کنید با وجود فرمایشات صریح و قاطع شاهنشاه، ضوابط باید اساس تصمیمات باشد نه روابط معهذا بندهای دیگر ماده ده مزبور حاکی از این موضوع است که چون لایحه را وزارت امور خارجه تنظیم کرده تمام کسانی که به ترتیبی مربوط به آن وزارتخانه هستند بسیار مقامات عالیرتبه مقدم شمرده‌اند و جناب آقای الموتی می‌دانم که شما در بسیاری از مطالب برخلاف میل باطنی خودتان فقط و فقط برای انجام وظیفه سیاسی باید از بی‌رویگی دولت دفاع کند و در باطن با من هم قدم هستند (دکتر الموتی- خیر) زیرا هر ایرانی شده دوست وطن‌پرست جز مصالح مملکت و ملت و خدمت به شاهنشاه چیز دیگری را نباید در نظر داشته باشد (همینطور هم هست) (دکتر ناوی- آقای رامبد همه ملت شاه پرست هستند و وطن پرست و مایل بودم اصلاح بفرمایید) (دکتر الموتی – از طرف بنده صحبت نفرمایید) لذا در این بدهای ماده ده چنین است که مثلاً اگر شخصی دو روز در یک نقطه پرت بی‌اهمیتیرسفیر بوده حالا هم دیگر سفیر نیست چون مربوط به وزارت امور خارجه می‌شود صلاحیت گرفتن گذرنامه سیاسی به سبب دو روز سفارت را دارد ولی اگر کسی در سی سال دوران خدمت مقدس مشاغل و مصدر خدمات بزرگی بوده طبق این بندها ممکن است صلاحیت نداشته باشد امروز رئیس سازمان برنامه و بودجه حق گرفتن گذرنامه سیاسی را دارد اگر تشکیلات مملکت بنا به مقتضیات و مصالح طوری شد عنوان سمت او کمترین تغییری کرد مثلاً سرپرست یا مدیرعامل سازمان برنامه با رئیس کل سازمان نامه دیگر حق گذرنامه سیاسی ندارد و یا باید مجدداً یک لایحه اصلاحی به مجلس بیاورند لذا این لایحه لایحه‌ای است بی مطالعه و ناقص تقدیم شده لذا برای این که چه کسی صلاحیت گرفتن گذرنامه سیاسی را دارد و چه کسی ندارد پیشنهادی جامع الاطراف تقدیم می‌دارم و از مجلس شورای ملی استدعا می‌کنم مورد عنایت قرار بدهید آن پیشنهاد این است

الف- مقامات و مأمورین عالیرتبه دربار شاهنشاهی بنا به معرفی وزیر دربار شاهنشاهی (احسنت)
ب- مقامات عالیرتبه کشوری و لشگری و سیاسی بنا به پیشنهاد وزیر مربوط و تصویب هیئت دولت لذا به این ترتیب بندهای دیگر هم احتیاج به اصلاح دارد همه اصلاح می‌شود زیرا طبق لایحه فعلی مثلاً اگر یک وزیری خائن بود و همسر اجنبی او هنوز در اروپا می‌گردد چرا دولت طبق تصویب مجلس؟ باشد گذرنامه سیاسی به او بدهد (احسنت، احسنت) یک بار هم این را گفتم چرا هیئت دولت مسئولیت‌های خود را به گردن مجلس می‌اندازد و اختیارات مجلس را هم از آن خود می‌داند در همین لایحه دادستان کل را اشتباهاً دیوان عالی کشور نوشته‌اند که اگر به صورت فعلی تصویب کنید پس فردا مجدداً باید یک لایحه اصلاحی بیاورند و برای خاتمه دادن به تمام این قبیل مسائل پیشنهادی که عرض کردم و مجدداً قرائت می‌کنم ما پیشنهاد می‌کنیم تصویب فرمایید به ازا بند ۳ الی ۱۴ ماده ده به شرح زیر اصلاح شود.
الف- مقامات و مأمورین عالیرتبه دربار شاهنشاهی بنا به معرفی وزیر دربار شاهنشاهی تا مثلاً اگر روزی شخصی به عنوان مرسوم بین‌المللی کینگز میسینجرزKings messengers یعنی فرستاده یا پیغام‌آور شاهنشاه شخصی قرار است با گذرنامه سیاسی به مأموریتی برود چرا دولت را معطل کنیم که لایحه بیاورد به کمیسیون برود و مجدداً به جلسه علنی بیاید تا مثلاً جناب آقای خطیبی رئیس اداره کننده مجلس خلاف آیین‌نامه مانند لایحه قبلی بفرمایند پیشنهاد آقای صائبی چون اصلاح عبارتی است با وجود آن که در شور دوم است مانعی ندارد و تصویب کنند در حالی که قاعدتاً برای اصلاحش باید به کمیسیون برمی گشت به هر حال این اختیار در مورد دربار شاهنشاهی با معرفی وزیر دربار شاهنشاهی را تا مقامات عالی‌رتبه سیاسی مثلاً دبیرکل حزبی که در مجلس وکیل دارد از هر شغل اقتصادی و اداری دیگری سیاسی‌تر است و برای گذرنامه سیاسی صالح‌تر در حالی که با لایحه موجود اگر دبیرکل حزب اکثریت هم وزیر نباشد نمی‌توانید به او گذرنامه سیاسی بدهید و محتاج می‌شوید یک لایحه جدید بیاورید و برای احتراز از این اشکالات بند ب پیشنهادی چنین است.
ب- مقامات عالیرتبه کشوری لشگری سیاسی بنا به تقاضای وزیر مربوطه و تصویب هیئت دولت و برای آخرین بار استدعا می‌کنم برخلاف آیین‌نامه مجلس به اتکای این که اکثریت از شما با کمال از خودگذشتگی حمایت می‌کند لایحه به مجلس تقدیم نکنید (صحیح است - احسنت).

نایب‌ رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمایید.

دکتر الموتی- می‌خواهم عرض کنم فرمایشات جناب آقای رامبد متأسفانه قسمت اولش با قسمت آخرش متناقض بود، از یکسو ایشان معتقدند که گذرنامه سیاسی تحت ضوابطی باید باشد و به هر کسی داده نشود مراعات بشود و همین است که برای این امر احتیاج به قانون هست و این هم کاری است که ما داریم می‌کنیم از طرفی می‌گویند اجازه بدهیم و اختیار بدهیم به مقاماتی که به هر کس خواستند گذرنامه سیاسی بدهند بنده توجه نکردم اعتقاد ایشان و فراکسیون حزب مردم کدام است معتقدند دولت در مورد گذرنامه سیاسی ضوابط را رعایت کند یا معتقدند اختیاراتی به مقامات بدهیم به نخست‌وزیر، وزیر دربار و رئیس احزاب که اینها به هر کسی که خواستند گذرنامه سیاسی بدهند به نظر ما و اعتقاد ما مجلس یک چنین اختیاری دارد و مجلس است که حق دارد تعیین کند به چه کسی گذرنامه سیاسی داده شود این از نظر حیثیت مملکت ما و وضع ما در خارج از ایران اهمیت بسیار دارد از این جهت است که برای دادن گذرنامه سیاسی احتیاج به قانون است و ما معتقدیم باید این وضع باشد و همیشه قانون بگذرد برای این کار بنابراین جناب آقای رامبد جنابعالی از طرف من صحبت نکنید از طرف خودتان هر مطلبی میل دارید بفرمایید ولی از طرف بنده فرمایشی نفرمایید شما می‌فرمایید مطالبی که ما تصویب می‌کنیم، مثل این که، به صورتی گفتید که ما اعتقادی نداریم در حالی که این طور نیست و شما بهتر می‌دانید اگر به کاری معتقد نباشیم عمل نخواهیم کرد مخصوصاً در مورد خودتان اشاره می‌کنم و با این که جنبه شخصی دارد و میل ندارم بگویم ولی اینجا ناچارم بگویم خود شما وقتی برای اولین بار در این مملکت می‌خواستید وکیل شوید مواجه بودید با مشکلات زیادی این مربوط به زمان خیلی پیش است و بنده به عنوان روزنامه‌نگار، آن روز شهامت مرا دیدید که به صرف این که شما یک جوان ارزنده منطقه خودتان بودید به شما اعتقاد داشتم و از شما دفاع کردم.

رامبد- کاملاً تصدیق می‌کنم و تشکر می‌کنم و همیشه هم خودم را مدیون شما می‌دانم.

دکتر الموتی- و باز هم شما حکومت دوران مصدق یادتان هست با عده‌ای از دوستانی که حضور دارند همین آقای فرهادپور که پهلوی دست شما نشسته و آقای کاظم مسعودی و انوشیروانی سایر دوستان دیگر ایستادیم مبارزه کردیم توقیف شدیم حبس شدیم برای این که حرف‌مان را بزنیم (احسنت) آقای رامبد ما همیشه آنچه را که معتقدیم می‌گوییم و حرفمان را می‌زنیم و امروز هم معتقدیم در راه خدمت به شاهنشاهی ایران داریم صمیمانه کار می‌کنیم ممکن است در تصویب و تنقیح لوایح ایراداتی داشته باشیم در حزب می‌گوییم در فراکسیون می‌گوییم انتقاد می‌کنیم اصلاح هم می‌کنیم ولی ضمناً تابع منطق و استدلال هم هستیم وقتی دولت دولت حزبی ماست و مورد حمایت ما است می‌نشینیم بررسی می‌کنیم مشکلات را می‌بینیم آنجا که لازم است اصلاح می‌کنیم خود شما شاهد بودید آقای دکتر دادفر و همکارانشان سی جلسه در کمیسیون بودجه نشستند استدلال کردند بحث کردند و هرچه دل‌شان خواست گفتند در مملکت ما برای هر فردی آزادی عقیده وجود دارد ولی معذرت می‌خواهم لجاجت و آنارشیسم وجود ندارد (صحیح است) اگر هر فرد حزبی یا هر فرد ایرانی عقیده‌ای داشت عقیده‌اش برای ما محترم است ولی به آن صورت نیست که آن فرد بخواهد عقیده‌اش را به جامعه‌ای تحمیل کند رأی اکثریت محترم است و این همان چیزی است که ما می‌گوییم حکومت عدد و شما به آن اعتقاد ندارید اما آقای رامبد امروز در مملکت احزاب سیاسی وجود دارد و مقامات حزبی احتراماتی دارند درست هم هست این مطلب را در آخر فرمودید اول می‌فرمودید اگر این پیشنهادتان فقط این بود قابل مطالعه و بررسی است پیشنهاد می‌فرمودید. در مورد آن قسمت اول فرمایشات شما بحث آن مطلب به نظر من قابل طرح نبود برای این که این لایحه یک لایحه‌ای که دولت مدت‌ها است به مجلس آورده و می‌دانید لایحه‌ای که دولت می‌دهد همان روز که مطرح نمی‌شود یک تشریفاتی دارد شور اول و شور دوم دارد و به کمیسیون می‌رود و بحث و بررسی می‌شود و به مجلس می‌آید اما روزی که کار بسیار عظیم و بزرگی در مملکت ما به رهبری شاهنشاه صورت گرفت و آن مسئله نفت است که دنیا هم به این کار افتخار می‌کند (صحیح است - احسنت) به این لایحه مربوط نیست این کار دو روز پیش شده شاهنشاه ما اراده خودشان را دو روز پیش به دنیا اعلام کردند ما و شما هر فرد آزادمشی در دنیا این اندیشه پادشاهی را که توانسته به دوران استثمار و غارت‌گری خاتمه بدهد به دیده تحسین می‌نگرد (احسنت) و ما این لایحه را آماده نکرده بودیم از یک ماه پیش که در چنین روزی مطرح کنیم روزهای بزرگ دیگری هم در آینده ملت ایران هست آن روز هم در مجلس ایران لوایحی از این نوع می‌آید اما من متوجه نشدم این که اشاره به آن طرح بزرگ کردید من ارتباطی با این لایحه ندیدم چه ربطی داشت من متوجه نشدم شاید هوشم کم بود در مورد متمم بودجه هم دو بار توضیح دادم و باز خدمت‌تان عرض می‌کنم ما هم معتقدیم در بودجه و متمم بودجه نباید این قبیل پیشنهادات داده شود کما این که ملاحظه فرمودید آقای دکتر دادفر جدا کردند و به کمیسیون‌های دیگر فرستادند که یکی یکی می‌آید به مجلس و تصویب می‌شود تذکر شما را هم یادداشت کردم من هم از جناب شما با آقای قوام صدری یادآوری می‌کنم و خودمان هم در فراکسیون جلوی این کارها را می‌گیریم یقین بفرمایید ما از این تذکرات شما خیلی هم استفاده می‌کنیم این تذکرات را شما دل‌تان می‌خواهد آقای قوام صدری هم اینجا باشند تا حرف‌تان را بزنید ولی تذکرات ما در این صورت جلسات ثبت می‌شود و دولت مطالعه می‌کند ما مطالعه می‌کنیم دوبار می‌خوانیم و آنهایی را که فکر نمی‌کنیم مصالح مملکت در آن است قبول می‌کنیم چون عرض کردم ما سرنوشت مشترک داریم ما همه در مجلس انقلاب خدمت می‌کنیم تاریخ آینده راجع به ما قضاوت خواهد کرد اگر ما و شما بتوانیم وظیفه خودمان را به چنین شاهنشاهی که هر ساعت از عمرشان افتخار تازه‌ای برای مملکت می‌آفرینند انجام بدهیم تاریخ راجع به شما و راجع به ما قضاوت بهتر خواهد کرد بنابراین ما به نظرات ارزنده و مثبت شما همیشه احترام می‌گذریم ولی گاهی با نظرات شما مخالفیم ما حاضر نیستیم اختیار مجلس ایران را به هیچ شخص هر اندازه خدمتگزار و مورد احترام ما باشد بدهیم این از اختیارات مجلس است و با عرض معذرت با پیشنهاد شما مخالفیم.

نایب‌ رئیس- یک توضیح هم بنده می‌خواستم با آقای رامبد بدهم در لایحه قبلی که به جای اراضی ملی شده منابع ملی شده گذاشته شد این یک اصلاح عبارتی بود و من هم این اختیار را دارم که اصلاح عبارتی را بپذیرم و چیز تازه‌ای نبود.

رامبد- البته نظر شما برای ما مورد احترام است ولی به هر حال هر تغییری بعد ممکن است سنت بشود چون تغییر در عبارت لایحه ماهیتی است نه عبارتی از این جهت عرض کردم.

نایب‌ رئیس- در ماهیت آن هیچ نوع تغییری داده نمی‌شود فقط جمله منابع ملی شده جای جمله اراضی ملی شده گذاشته می‌شود آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور- بنده فکر می‌کنم در شأن مجلس شورای ملی است که در هر موقعیتی و در هر حالتی که به مسئله‌ای در جهت مصلحت ملی و مملکتی برخورد می‌کند آن مصلحت را با امعان نظر با مشورت و همفکری مورد توجه و نظر قرار بدهند برای این که نتیجه بهتری بگیرند هیچ وقت فکر نمی‌کنم خدای نکرده یک حالت صف‌بندی بخواهد یک مصلحتی را که عنوان می‌شود روی تعصبات دو صف مقابل از نظر بدارد مسئله اساسی این است که با توسعه‌ای که موارد ذیل ماده ۱۰ پیدا کرده و روزبروز پیدا می‌کند در هر نوبت مقاماتی و افرادی به آن اضافه می‌شوند نظر فراکسیون ما و نظر همکار محترم لیدر فراکسیون ما بر این بود که این توسعه مقاماتی که استحقاق گرفتن گذرنامه سیاسی را دارند و یا در موارد قبلی هم که این مسئله بحث شد؟ اشاره کرده‌ایم آنچنان که در بحث قبلی اشاره کردیم که ذکر همسر سفیر قبلی معنی ندارد که از گذرنامه سیاسی استفاده کند گذرنامه سیاسی در خارج از مملکت به دست هر کسی که باشد این آبرو و حیثیت و مسئولیت شئون اجتماعی همه ما زیر اسم گذرنامه است خدای نکرده به غلط یا صحیح اگر مرتکب گناه یا اشتباهی بشوند تبلیغات خارجی و روزنامه‌های خارجی را که آقای دکتر الموتی آگاهید از کاهی کوهی می‌سازند بر علیه ما اگر کسی در فروشگاهی اشتباهاً جنسی را از این طرف به آن طرف می‌گذارد این را توی روزنامه بر علیه ما و علیه ملت ما سوء تبلیغ می‌کنند و پرونده می‌شود حالا خدای نکرده اگر دست یک چنین آدم مغرضی یک آدمی که در دستش گذرنامه سیاسی هم هست بیفتد ببیند علیه ما چه می‌کند مسئله این است که نظر آقای رامبد بر این بود که گذرنامه سیاسی حال که هر نوبت به مقامات گیرنده‌اش دارد افزوده می‌شود به نظر من به بند ۱۴۰ هم خواهیم رسید حالا که به بند ۱۴ رسیده‌ایم هر نوبت که عده‌ای بر آن اضافه می‌شود اجازه بفرمایند ما به حکم قانون سلب مسئولیت از دهنده این گذرنامه نکنیم که مقام مسئول مورد اعتمادی که سیاست مملکت از یک طرف و احترامات دربار شاهنشاهی از طرف دیگر به اینها سپرده شده اینها را مسئول بکنیم که معرفی کنند و پای معرفی و مسئولیتشان هم بایستند گذرنامه سیاسی هم بدهند اگر هم می‌فرمایید محدود کردیم به بند ۱۲ توجه بفرمایید در عین حالی که یک سری را اسم برده‌ایم این گشاد را هم دادیم یعنی گفتیم به تصویب هیئت دولت هر مقامی که خواست می‌تواند برود قصد بنده این است که یک وقت به استناد قانون گذرنامه که حق قانونی کسی است که برود و تقاضا کند گذرنامه سیاسی برای او صادر شود یک وقت این حق قانونی تحقق پیدا می‌کند با یک مقدمه‌ای که من فکر می‌کنم اگر مصلحت ملی را در نظر بگیریم دو پیشنهادی که آقای رامبد دادند تمام نظرات دولت را تأمین می‌کند یک مصونیتی هم برای مردم و مملکت تأمین می‌کند که به کسی که گذرنامه سیاسی می‌دهند یک مسئولیتی در مملکت دارد یک مقام مسئولی معرفی کردیم بنده فکر می‌کنم آقای دکتر الموتی در شرایط کنونی فرض بفرمایید بحث دبیرکل احزاب شد بنده بحث لیدرهای اکثریت و نمایندگان را می‌کنم ما نمایندگان به معرفی رئیس مجلس شورای ملی می‌توانیم گذرنامه سیاسی بگیریم. مرا اگر رئیس مجلس معرفی نکنند گذرنامه سیاسی نمی‌دهند.

عباس میرزائی- شور دوم لایحه است این بحث‌ها را حق بود توی کمیسیون می‌فرمودید حالا چه مسئله مهمی است که این قدر گفتگو دارد.

فرهادپور- آقای عباس میرزائی من فکر می‌کردم وقتی به همسران وزیر سابق یا همسرانی که همراه نیستند و مسئولیتی ندارند گذرنامه سیاسی ندهند لااقل یک کسی در اکثریت اگر عمیقاً دلش با من همراه باشد جنابعالی باید باشید حالا می‌بینم شما هم در این زمینه تعصب حزبی دارید ما پیشنهادمان این است که دست دولت را برای این مقاماتی که می‌خواهند گذرنامه سیاسی بدهند با رعایت تشریفات خاصی باز بگذاریم تا در مقابل ملت و مردم و شاهنشاه معرفی کننده برای گرفتن گذرنامه سیاسی مسئولیت داشته باشد و در شرایط کنونی هیچ مقامی را صالح تر از این وزیر دربار شاهنشاهی یا وزیری در هیئت دولت برای اجازه صدور گذرنامه سیاسی به اسم کسی نمی‌دانم این اجازه ما را از هر آثار سوئی مصون می‌کند و در عین حال دست دولت را برای هر مقامی که لازم بداند گذرنامه سیاسی بدهد باز می‌گذارد به این کیفیت بنده فکر می‌کنم این مسئولیتی را که ما به عهده می‌گیریم و هر بار به شمول کسانی که مشمول گرفتن گذرنامه سیاسی می‌شوند اضافه می‌شود موافقت بفرمایند متقابلاً هم مسئولیتی به عهده دولت بگذاریم که به هر کسی گذرنامه سیاسی دادند معلوم شود در داخل مملکت مسئول دادن این گذرنامه سیاسی چه کسی است و دست دولت هم باز است استدعا دارم با توجه به لایحه‌ای که آمده است عنایت بفرمایید پیشنهاد آقای رامبد که نظر دولت و نظر اکثریت و مصلحت مملکت را به نحو اتم و اکمل تأمین خواهد کرد مورد توجه قرار بگیرد (احسنت).

نایب‌ رئیس – آقای دکتر دادفر بفرمایید.

دکتر دادفر- بنده نمی‌دانم که این گذرنامی سیاسی چه هست که برخلاف این که تصور می‌کردیم یک امر جزیی است دو ساعت است که بحث می‌کنیم که یک عبارت در بند ۳ ماده ۱۰ اضافه شود که دولت آن‌قدر مقید به اجرای قوانین و تحصیل مجوز هست که حتی برای این اصلاح کوچک با وجود این که در بند ۳ ماده ۱۰ هیئت وزیران می‌توانست گذرنامه سیاسی بدهد معذلک لایحه به مجلس آورده است حالا عرض می‌کنم که طرز صدور گذرنامه سیاسی دو نوع است یکی مقاماتی است که مجلس شورای ملی می‌شناسد در موضوع ماده ۱۰ و از آنها اسم برده و باید برایشان گذرنامه سیاسی صادر شود یک مقدار از نظر جناب آقای رامبد و جناب آقای فرهادپور اینجا تأمین است می‌گویند که مسئول گذرنامه باید معلوم شود نوشته است که اگر در مواردی که مأموریت مخصوص سیاسی به فردی داده می‌شود و مشمول این ضوابط نشود با تصویب هیئت وزیران برای این شخص گذرنامه سیاسی صادر می‌شود در این مسئله دو اصل را باید انتخاب کنیم محدودیت یا عدم محدودیت اگر محدودیت است باید برای هر موردی که داشتن گذرنامه سیاسی حقی تلقی می‌شود قانون بیاورد در موارد دیگر هم که هیئت وزیران می‌تواند برای هر کسی گذرنامه سیاسی صادر کند این که می‌فرمایند مسئول صدور گذرنامه سیاسی معلوم شود من نفهمیدم یعنی چه؟ گذرنامه سیاسی را وزارت خارجه صادر می‌کند گذرنامه عادی را هم شهربانی کل کشور صادر می‌کند در خارج هم هیچ مزیتی یکی بر دیگری ندارد مگر این که کسانی که با گذرنامه سیاسی می‌روند در واقع یک نوع معرفی نامه در فرودگاه‌ها و کشورهایی است که وارد می‌شوند و آن مقامات می‌دانند این شخص دارای چنان موقعیتی است که بهش گذرنامه سیاسی داده هشده است و غیر از ادای احترام هیچگونه مزیتی بر گذرنامه عادی ندارد اگر شما می‌خواهید مجلس اصلا دخالت نکند یک مرجعی معین بکنید که هر وقت به شخصی خواست گذرنامه سیاسی بدهد، آیا این درست است؟ آن موردی که فرمودید و خودتان ایراد فرمودید که آقای رامبد گفتند مأمورین بازنشسته وزارت خارجه گذرنامه سیاسی دارند آن عملا زیادتر می‌شود، لااقل اگر در اختیار مجلس باشد هر وقت که آمد در هر مورد مطالعه می‌کند می‌بیند که آیا ضرورت دارد داده شود یا داده نشود. اما درباره این که فرمودید چرا همسران وزیران سابق گذرنامه سیاسی داشته باشند توجه‌تان را بنده جلب می‌کنم حتی مقامات شاغل هم وقتی می‌توانند گذرنامه سیاسی داشته باشند همان طور که در آخر ماده ۱۰ گذرنامه صریح است نام همسر و فرزندان کمتر از ۱۸ سال مشمول این ماده در صورتی که همراه صاحب گذرنامه باشند می‌توانند بروند پس ملاحظه فرمودید اگر همراه باشد طبیعی است همراه نباشد باید همان طور که جناب آقای دکتر الموتی فرمودند حقی که مجلس شورای ملی دارد محفوظ بماند برخلاف آنچه جنابعالی فرمودید مقاماتی که دولت تشخیص می‌دهد باید گذرنامه سیاسی بدهد ما معتقدیم که مجلس شورای ملی کارش این است دولت لایحه می‌آورد برای یک مقام یا دو مقام ما بررسی می‌کنیم اگر صلاح دانستیم تصویب می‌کنیم و اگر صلاح ندانستیم قانع می‌فرمایید چرا این حق را به مقام دیگر بدهیم البته پیشنهاد جنابعالی در کمیسیون‌ها بررسی خواهد شد ولی متأسفانه بنده از حالا می‌گویم این پیشنهاد در جهت بهبود این کار نیست و مغایر اصل کلی و فلسفه‌ای است که قبلا عنوان فرمودید.

نایب‌ رئیس- نظری دیگری در کلیات لایحه نیست؟

(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده واحده به شرح زیر اصلاح شود.

ماده واحده- بند ۳ الی ۱۴ ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

الف- مقامات و مأمورین عالیرتبه دربار شاهنشاهی به معرفی وزیر دربار شاهنشاهی.
ب- مقامات عالی‌رتبه کشوری، لشکری، سیاسی بنا به تقاضای وزیر مربوطه و تصویب هیئت دولت.

هلاکو رامبد.

نایب‌ رئیس- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون راه راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون راه راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری

نایب‌ رئیس- گزارش شور اول اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز سه شنبه ۲۷ آذرماه ۱۳۵۲ با حضور آقای مهندس دری معاون وزارت راه لایحه شماره ۶۶۶۸۰ مورخ ۶/۹/۱۳۵۲ راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری را که در جلسه روز سه شنبه ۶/۹/۱۳۵۲ تقدیم و به شماره ۹۲۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری

ماده واحده- تبصره‌های ۱ و ۲ ماده ۵ قانون تأسیس شرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری به شرح زیر اصلاح می‌شود:

الف- در تبصره ۱ رقم یازده هزار و هشتصد و هشتاد و پنج کیلوگرم به رقم سی هزار کیلوگرم اصلاح می‌گردد.
ب- تبصره ۲ به شرح زیر اصلاح می‌شود.
  • تبصره ۲- مؤسسات هواپیمایی ایرانی به استثنای شرکت هواپیمایی ملی ایران که طبق مقررات مربوط مشغول فعالیت بوده و عملیات پروازی انجام می‌دهند و همچنین مؤسسات هواپیمایی ایرانی دیگر که در آینده با رعایت قانون، پروانه یا اجاره‌نامه لازم تحصیل نمایند فقط می‌توانند با هواپیماهایی که وزن کل هر یک سی هزار (۳۰۰۰۰) کیلوگرم یا کمتر باشد به حمل و نقل هوایی مسافر و بار به طور منظم و با هواپیماهایی که وزن کل هر یک پنجاه و دو هزار (۵۲۰۰۰) کیلوگرم یا کمتر باشد به پروازهای اجاره‌ای دربست مبادرت نمایند.

مخبر کمیسیون راه- دکتر ضیاء الحق ناوی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه روز پنجشنبه ۲۹/۹/۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارایی و آقای مهندس دری معاون وزارت راه لایحه اصلاح قانون تأسیس هشرکت هواپیمایی ملی ایران و مقررات بهره‌برداری هوایی کشوری را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون راه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان‌الله ریگی.

نایب‌ رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۲- اعلام وصول و قرائت دو نامه رسیده از دولت در اجرای نحوه خرید ماشین‌آلات

نایب‌ رئیس- دو نامه از دولت رسیده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
استاد ارجمند جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ «قانون برنامه عمرانی پنج ساله پنجم» مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱ و بر اساس ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور، مصوب ۱۰ اسفندماه ۱۳۵۱ و عطف به تصویب نامه شماره ۶۷۰۸۶ مورخ ۱۸/۹/۱۳۵۲ هیئت وزیران، موافقت‌نامه اعتباری به مبلغ یک میلیون و دویست و شصت و نه هزار و سیصد و چهل و شش دلار و نود و پنج سنت (۹۵/۳۴۶/۲۶۹/۱ دلار آمریکایی) برای تأمین ۸۵ درصد هزینه ارزی خرید ۳۴ دستگاه لاین تراک و لوازم مربوط موردنیاز شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (شرکت ساتکاب) وابسته به وزارت آب و برق در تاریخ ۱۵ دسامبر ۱۹۷۳ (۲۴ آذر ۱۳۵۲) بین شرکت اخیرالذکر و شرکت تله‌لکت آمریکا منعقد گردیده است.

مبلغ اصل اعتبار فوق در ده (۱۰) قسط متوالی و متساوی شش ماهه و از شش ماه پس از آخرین حمل بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده اعتبار بهره‌ای از قرار شش و نیم درصد (½۶٪) در سال به طور ثابت تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ «قانون برنامه و بودجه کشور» مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

با احترام- جمشید آموزگار.

استاد ارجمند جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ «قانون برنامه عمرانی پنج ساله پنجم» مصوب پنجم اسفندماه ۱۳۵۱ و بر اساس ماده ۲۶ «قانون برنامه و بودجه کشور» مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱ و عطف به تصویب نامه شماره ۶۶۶۱۴ مورخ ۴ آذرماه ۱۳۵۲ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تأمین قسمتی از هزینه‌های ارزی و ریالی طرح ایجاد مجتمع چوب و کاغذ گیلان در تاریخ ۱۱ دسامبر ۱۹۷۳ (۲۰ آذرماه ۱۳۵۲) بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از یک طرف و مؤسسه توسعه صادرات کانادا (EDC) و کنسرسیومی از بانک‌های کانادا (به نمایندگی بانک مونترال) از طرف دیگر با شرایط ذیل منعقد گردیده است:

۱- اعتبار مؤسسه توسعه صادرات کانادا بالغ بر هشتاد و دو میلیون و پانصد هزار (-/۸۲۵۰۰۰۰۰) دلار کانادائی است که در بیست قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش و سه چهارم (۴/۳ ۶) درصد در سال تعلق خواهد گرفت تاریخ شروع بازپرداخت اقساط اصل اعتبار ۱۸۰ روز پس از آغاز بهره‌برداری از طرح یا اول مه ۱۹۷۹ هرکدام زودتر باشد خواهد بود.
۲- اعتبار کنسرسیوم بانک‌های کانادایی بالغ بر پنجاه میلیون (-۵۰۰۰۰۰۰۰) دلار کانادایی است که در ده قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد.

نرخ بهره اعتبار مزبور از این قرار است:

الف- در صورتی که میانگین نرخ ممتاز بانک‌های عمده عضو کنسرسیوم (بانک مونترال و رویال بانک کانادا) بیش از هشت و یک چهارم درصد در سال باشد نرخ بهره ۴/۳ یک درصد علاوه بر میانگین مزبور خواهد بود.
ب- در صورتی که میانگین نرخ ممتاز بانک‌های مزبور هشت و یک چهارم درصد در سال یا کمتر از آن باشد، نرخ بهره یک درصد علاوه بر میانگین مزبور خواهد بود.

تاریخ شروع بازپرداخت اصل اعتبار کنسرسیوم بانک‌های کانادایی ۱۸۰ روز پس از آغاز بهره‌برداری از طرح یا اول مه ۱۹۷۹ هرکدام زودتر باشد، خواهد بود.

اعتبارات فوق توسط وزارت دارایی به نمایندگی از طرف دولت شاهنشاهی ایران تضمین گردیده است.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ «قانون برنامه و بودجه کشور» مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترامات جمشید آموزگار- وزیر دارایی.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه

۱۳- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه

نایب‌ رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۴۰
روز پنجشنبه ۶/۱۰/۱۳۵۲
۱- گزارش کمیسیون دادگستری راجع به ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی شماره ترتیب چاپ ۹۷۷
۲- گزارش کمیسیون‌ها راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تأسیس شورایعالی فرهنگ و هنر. شماره ترتیب چاپ ۹۸۱
۳- گزارش یک فوریتی تعدیل و تثبیت اجاره‌بها شماره ترتیب چاپ ۹۷۹
۴- گزارش شور دوم مجازات اخلالگران در صنایع شماره ترتیب چاپ ۹۸۰
۵- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به ماده ۷ قانون دیوان محاسبات شماره ترتیب چاپ ۹۷۸
۶- گزارش شور دوم اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم شماره ترتیب چاپ ۹۷۶
۷- گزارش شور اول اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها شماره ترتیب چاپ ۹۷۵
۸- گزارش شور دوم اصلاح قانون بیمه مرکزی و بیمه‌گری شماره ترتیب چاپ ۹۷۰

نایب‌ رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز پنجشنبه ساعت ۹ صبح خواهد بود ضمناً لایحه متمم بودجه و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور طبع و توزیع شده و صبح روز شنبه ساعت ۹ مطرح خواهد شد.

(جلسه در ساعت دوازده و بیست دقیقه ختم گردید)

نایب‌ رئیس مجلس شورای ملی- حسین خطیبی.