پیشرفت‌های استان لرستان در پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


نمایشگاه پیشرفت‌های استان لرستان در پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

نقل از کتاب پیروزی لبخند- رضاشاه کبیر در میان هلهله و شادی رؤسای ایلات فرمودند:

یکی دیگر از آرزوهای ملی من برآورده شد.
پس از آنکه خوزستان تحت نظر حکومت مرکزی درآمد، اعلیحضرت رضاشاه پیش از هر چیز تصمیم گرفت خوزستان را به نقاط دیگر کشور متصل سازد و دستور داد راه خرم‌آباد به دزفول ساخته شود. برای انجام این مقصود که در آن زمان کاری بس خطیر و دشوار بود، قربانی‌های فراوانی داده شد وعده زیادی به دست لُرهای شرور و یاغی کشته شدند که یکی از آن‌ها امیر لشگر طهماسبی بود. عملیات راهسازی در میان کوهستان‌های صعب‌العبور لرستان در بین بعضی ایلات که غالباً به راهزنی و غارت و چپاول اشتغال داشتند با حسن قبول تلقی نشد و با مخالفت‌های شدید روبرو گردید ولی مهندسین و کارگران در پناه سرنیزه و حمایت افراد قشون عملیات راه‌سازی را ادامه داند. همزمان با عملیات راه‌سازی سپهبد امیر احمدی که در آن زمان به امیر غرب و نیز امیر لشگر احمد آقاخان معروف بود به قلع و قمع اشرار پرداخت.
وی در استقرار امنیت صفحات غرب نقش فوق‌العاده مؤثری داشت. اعلیحضرت رضاشاه با بی‌صبری زیاد منتظر اتمام عملیات راه‌سازی بود. هر هفته دو گزارش از چگونگی و پیشرفت عملیات به معظم‌له تقدیم می‌شد و شاه دستورهایی صادر می‌کرد. بالاخره مژده داده شد که روز اول آبان ماه ۱۳۰۷ راه خرم‌آباد به دزفول آماده بهره‌برداری خواهد بود. برای گشایش راه مزبور و بازدید راه‌های ساخته شده، شاه روز ۳۱ مهر ماه به قم و از آنجا به اراک و بروجرد رفتند و مقرر داشتند که عده‌ای از رجال برای شرکت در مراسم گشایش راه خرم‌آباد – دزفول به ایشان بپیوندند. وضع مسافرت آن روزها مانند زمان ما نبود. هر مسافری می‌بایست وسایل لازم از جمله رختخواب خود را همراه ببرد زیرا در بین راه میهمان‌خانه و وسایلی برای استراحت وجود نداشت. تختخواب سفری، رختخواب و مخصوصاً پشه‌بند از لوازم حتمی مسافرت‌های آن روز بشمار می‌رفت! روز دوم آبان شرکت کنندگان در مراسم گشایش راه از تهران حرکت کردند و در بروجرد به ملتزمین رکاب پیوستند. شاه قبل از ورود به خرم‌آباد در یک فرسخی شهر از اتومبیل پیاده شد و بر اسب سفیدی نشست.
صاحب منصبان هم با اسب در ملازمت شاه قرار گرفتند. منظور شاه این بود که در طول جاده هنگام عبور از میان ایلات و طوایف مختلف لرستان که در دو طرف جاده صف بسته بودند نسبت به آن‌ها اظهار ملاطفت فرماید و بعلاوه ابهت و عظمت شاهنشاهی خود را نشان دهد و در حقیقت مردمی که در تمام مدت عمر فقط نامی از شاه شنیده بودند، اینک شاهنشاه خود را از نزدیک ببینند. در این موقع رضاشاه علاوه بر نشان‌ها و مدال‌هایی که بر سینه زده بودند، شنل آبی رنگ را دربرداشتند و جقه‌ای شبیه به جقه شاهان گذشته ایران بر کلاه نظامی خویش گذارده بودند و به این کیفیت عشایر، شاه ایران را در چند قدمی خود با جلال بسیار دیدند و دار عین حالیکه هلهله می‌کشیدند، از آنهمه ابهت و جلال دچار ترس شده بودند و پیش خود می‌گفتند با وجود چنین شاهی که بدون ذره‌ای بیم و هراس از میان افراد لر و عشایر شرور عبور می‌کند، دیگر نمی‌توان به اعمال خلافی از قبیل راهزنی و آدم‌کشی دست زد. هنگام اجرای مراسم افتتاح راه خرم‌آباد، طیاره شرکت هواپیمایی یونکرس آلمانی که چند ماهی است در ایران دایر شده و پست و مسافر به بعضی نقاط حمل می‌کند در آسمان خرم آباد ظاهر گردید و در بالای چادرها به پرواز خود ادامه داد و اوراق تبریک پخش نمود و این پیش‌آمد اسباب بهت و حیرت لُرها که رؤسای آن‌ها کت و شلوار پوشیده و کلاه پهلوی سر گذاشته بودند گردید.
دو نفر از رؤسای عشایر لر جعبه تفنگی را به نام تسلیم کلیه سلاح‌های منطقه و خاتمه ملوک‌الطوایفی تقدیم اعلیحضرت رضاشاه نمودند. شاه هنگامی که نوار سه رنگ را در اول جاده خرم‌آباد با تشریفات و تجلیل بسیار با قیچی نقره قطع می‌نمود، در میان هلهله و شادی رؤسای ایلات وعده زیادی از اهالی بروجرد که تا پیش از این تاریخ پیوسته در معرض غارت طوایف لر واقع می‌شدند فرمودند: «یکی دیگر از آروزهای ملی من برآورده شد. اهمیت این راه زیاد است و یک صفحه متروک کشور را به ایران متصل می‌سازد. من از خداوند کمک می‌طلبم که بتوانم از دل همین کوه‌ها راه‌آهن ایران را عبور دهم و این افتخار نیز نصیبم گردد. این راه شمال را به جنوب، یعنی دو دریا را بهم اتصال داده و آرزومندم بندر شاه را به شاهپور وصول نمایم و موجبات رفاه و ترقی ملت خود را فراهم آوردم.» سپس خطاب به رؤسای عشایر لر گفتند: «من از همین امروز تمام شماها و لُرهای این خطه وسیع را عفو می‌کنم، تمام خطاهایی که از طرف شما سر زده می‌بخشم، اما بدانید که اگر یکی از شماها خیال دزدی و راهزنی نماید نه فقط او را معدوم خواهم کرد، بلکه امر خواهم داد تمام لُرها را مجازات نمایند. باید بدون اینکه قشون در این صفحه باشد خودتان مراقب باشید و دستور می‌دهم وسایل آبادی و زندگی شماها را فراهم آورند و به کشاورزی و نگاهداری حشم اشتغال پیدا کنید.»


در اولین نمایشگاه استان لرستان در پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی، غرفه اداره کل بهداری لرستان نمایانگر جلوه‌های انقلاب بود.

نمایشگاه استان لرستان در پنجاه سال سلطنت پرافتخار پهلوی توسط استاندار لرستان گشایش یافت و غرفه اداره کل بهداری استان لرستان یکی از غرفه‌های جالب نمایشگاه است که با عکس‌ها و اسلایدهای زیبا و نمودارهای مقایسه فعالیت‌ها از بدو انقلاب تاکنون توجه همه را بخود معطوف داشته است. اداره کل بهداری استان لرستان با تلاش تیمی کارکنان خود در اجرای نیات رهبر اندیشمند ایران توانسته است تا دورترین نقاط استان، مراکز بهداشتی و درمانی را گسترش دهد.

در سال ۲۵۲۷ شاهنشاهی آغاز اجرای برنامه تنظیم خانواده در ایران تعداد کل مراجعین تنظیم خانواده به ۸۰۰۰ نفر و در سال ۲۵۳۴ به ۱۸۱۳۰۴ نفر بالغ گردیده است. در زمینه اجرای برنامه‌های ریشه‌کنی مالاریا از سال ۱۳۴۶ تعداد ۱۶۰۰۰ لام اکتیو و ۱۰۰۰۰ لام پاسیو تهیه شده که در سال ۲۵۳۴ لام اکتیو به ۶۴۳۶۵ و پاسیو به ۲۳۰۰ رسیده است. در سال ۱۳۴۶ دویست و بیست هزار نفر و در سال ۲۵۳۴ هشتصد هزار نفر از نظر مالاریا تحت کنترل بوده‌اند. علاوه بر این، اقدامات چهارده گروه سپاه بهداشت، ۲۰ مرکزی بهداشتی درمانی روستایی خدمات بهداشتی و درمانی را به اهالی روستاها ارائه می‌دهند. تعداد سپاهیان بهداشت خدمات اجتماعی زنان در استان لرستان در سال ۴۷ فقط دو نفر سپاهی دختر بوده که در سال ۲۵۳۵ به ۷۶ نفر سپاهی بهداشت دختر رسیده است. سپاهیان مذکور در برنامه‌های جمعیت و تنظیم خانواده و بهداشت مادر و کودک و بهبود تغذیه انجام وظیفه می‌نمایند. در سال ۲۵۲۶ در حدود ۱۴۰۰۰ نفر و در سال ۲۵۳۴ تعداد ۲۲۸۳۹۳ نفر به آزمایشگاه‌های موجود در اداره بهداری در سطح استان لرستان مراجعه نموده‌اند.

در زمینه واکسیناسیون در سال ۲۵۲۵ هشتاد و شش هزار و نهصد و پنجاه و شش بار و در سال ۲۵۳۴ یک میلیون و یکصد و سی و دو هزار و چهار صد و بیست دو بار بر علیه بیماری‌های دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، فلج اطفال، سرخک، آبله، التور، سل و حصبه واکسیناسیون صورت گرفته است. تأسیس آموزشگاه بهیاری خرم‌آباد در سال ۲۵۲۴ شاهنشاهی که تاکنون تعداد ۱۴۶ بهیار در آموزشگاه مذکور در ۹ دوره فارغ‌التحصیل شده‌اند. اینک در دوره دهم تعداد ۲۲ نفر دختر و پسر (مختلط) مشغول تحصیل هستند و در دوره نهم ۱۹ نفر دختر مشغول تحصیل بوده‌اند. هم چنین در سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی آموزشگاه بهیاری بروجرد تأسیس گردیده که برای اولین بار سی نفر دانش آموز در آن مشغول تحصیل هستند. در زمینه اجرای برنامه‌های بهداشت مادر و کودک جمعاً تعداد ۶۵۴۲۲ پرونده کودک و ۳۰۰۹۶ پرونده مادر باردار در مراکز بهداشتی استان تشکیل شده است که بر اجرای برنامه واکسیناسیون کودکان دستورات بهداشتی در مورد تغذیه صحیح داده می‌شود. همچنین از برنامه بهبود تغذیه که شامل قطره، ویتامین، شیر خشک و برنج و حبوبات می‌باشد، استفاده می‌نمایند و مادران نیز در کلاس‌های آموزشی مسایل بهداشتی مربوط به تغذیه نوزادان و کودکان و اجرای برنامه‌های تنظیم خانواده را فرا می‌گیرند. این آمار نشان‌دهنده جلوه‌های انقلاب و هدف‌های اساسی اداره کل بهداری استان لرستان است که با تلاش و کوشش کارکنان این اداره روز به روز در تمام جوانب گسترش می‌یابد.


فعالیت‌های عمرانی اداره کل تعاون و امور روستاهای لرستان در سال ۵۴

به منظور خدمات و تأسیسات رفاهی در روستاها، عمران روستایی بر اساس دو هدف اساسی زیر تدوین یافته است:

  • هدف اول- توزیع متعادل سرمایه‌گذاری و خدمات رفاهی و زیربنایی در جهت پوشش حداکثر جمعیت روستایی، تقلیل در تعداد بی‌شمار دهات و بالاخره پی‌ریزی شهرهای آینده کشور.
  • هدف دوم- در تکمیل هدف اول، استفاده و بهره‌برداری کامل از تأسیسات ایجاد شده از طریق گسترش برنامه‌های آموزش همه‌جانبه جامعه روستایی به منظور ایجاد زمینه پذیرش پدیده‌های نو، جهت سازندگی و توسعه مداوم دهات تعیین شده است.

برای نیل به هدف اساسی اول در قالب سیاست‌ها و خط مشی‌ها از طریق ایجاد حوزه‌های عمرانی روستایی اقدام گردیده که هر حوزه شامل مجموعه‌ای از دهات در محدوده‌ای مشخص می‌باشد. در این مجموعه یکی از دهات با توجه به ضوابط طرح مربوطه به عنوان مرکز حوزه انتخاب و در محدوده حوزه تعدادی از دهات که جمعیت هر یک بیش از ۲۵۰ است با توجه به سهولت دسترسی به مرکز حوزه به صورت دهات اقمار تعیین می‌گردند. نظر به اینکه در مراکز حوزه‌های عمرانی پروژه‌های آب آشامیدنی، درمانگاه، دبستان، دبیرستان، هنرستان روستایی، برق و سایر تأسیسات لازم و در دهات اقمار پروژه‌های آب آشامیدنی، راه‌های ارتباطی و دبستان پیاده می‌گردد، بالنتیجه از طریق تمرکز فعالیت در حوزه‌های مذکور جمعیت بیشتری از تسهیلات رفاهی برخوردار بوده و در حرکت جمعیت دهات کوچک‌تر به بزرگ‌تر و شهرها تعادل بوجود آمده و بدین ترتیب شهرگرایی نامتناسب روستاییان تعدیل و پیش‌بینی می‌شود در آینده زمینه مساعدی جهت ادغام طبیعی مراکز کوچک در مراکز بزرگ‌تر فراهم آید.

اجرای طرح تأسیسات زیربنایی حوزه‌های عمرانی در توسعه امور عمومی، اقتصادی و اجتماعی روستاییان نقش مهمی ایفا نموده، بدین معنی که با ایجاد دبستان و دبیرستان و هنرستان روستایی سطح فرهنگ و با ایجاد درمانگاه و سایر تأسیسات بهداشتی وضع بهداشت و رفاه اجتماعی افراد به میزان قابل توجهی بهبود یافته و این امر بدون شک در بالا رفتن سطح درآمد فرد فرد روستاییان و در نتیجه وضع اقتصادی جامعه روستایی تأثیر بسزایی دارد. اداره کل تعاون و امور روستاییان لرستان از ابتدای سال ۵۲ به عنوان مجری طرح تأسیسات زیربنایی حوزه‌های عمرانی و طرح تأسیسات زیربنایی روستاهای منفرد تعیین شده که تاکنون توانسته است عملیات حوزه‌های عمرانی چقلوند، چالانچولان، چقابل، دهنوا، صمصام، سراب دره، ایمان آباد، کفشکران و مامون را شروع و پروژه‌های عمرانی مربوطه را به مرحله اجرا درآورد.

از مراکز حوزه‌های عمرانی مذکور عملیات اجرایی حوزه‌های عمران روستایی ایمان‌آباد، کفشکران و مامون در سال ۵۴ شروع و پیش‌بینی می‌شود با تمام کارهای اجرایی سه حوزه عمرانی موصوف جمعاً ۹۰۰۰ نفر زیر پوشش خدمات رفاهی قرار گرفته و از تسهیلات بیشتر استفاده نمایند. اعتباری که بدر سال ۵۴ به منظور اجرای طرح تأسیسات زیربنایی حوزه‌های عمرانی تأمین و به اداره کل تعاون و امور روستاهای لرستان ابلاغ گردیده، ۱۰۵٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال و از این اعتبار ایجاد حوزه عمرانی ایمان‌آباد شامل پروژه‌های تأمین و لوله‌کشی آب آشامیدنی مرکز حوزه با اعتباری به میزان ۷٬۴۰۲٬۰۰۰ ریال،

- ساختمان حمام ۱۲ دوشه و غسالخانه با اعتبار ۳٬۴۴۹٬۴۲۰ ریال و احداث ۵ کیلومتر راه روستایی از مرکز حوزه به روستاهای اقمار با اعتباری به میزان ۲٬۳۵۵٬۰۰۰ ریال و پروژه لوله‌کشی آب آشامیدنی روستاهای سیف‌آباد، کریم‌آباد، سردارآباد، گیلاوند، علی‌آباد، حیدرآباد و سید زیبا محمد جمعاً با اعتبار ۸٬۸۹۲٬۰۰۰ ریال ایجاد حوزه عمرانی مامون از توابع شهرستان الیگودرز شامل پروژه‌های لوله‌کشی آب آشامیدنی مرکز حوزه با اعتباری به میزان ۳٬۱۴۷٬۸۴۴ ریال،
- ساختمان حمام و کشتارگاه با اعتبار ۴٬۳۰۶٬۳۹۵ ریال، محوطه‌سازی با اعتبار ۵٬۱۳۵٬۰۰۰ ریال و تکمیل آب آشامیدنی روستای فرزیان با هزینه ۲٬۳۰۰٬۰۰۰ ریال و لوله‌کشی آب آشامیدنی روستاهای گاوبار علیا و سفلی، قشلاق گنجه، شاطر، صیدآباد و تکمیل لوله‌کشی آب آشامیدنی روستای مدآباد جمعاً با اعتباری به میزان ۱۳٬۰۸۲٬۳۷۰ و ایجاد حوزه عمرانی کفشکران شامل پروژه‌های عمرانی تأمین و لوله‌کشی آب آشامیدنی به مبلغ ۳٬۶۷۸٬۸۸۰ ریال،
- ساختمان حمام و غسالخانه با اعتبار ۱٬۹۵۰٬۰۰۰، محوطه‌سازی با هزینه ۴٬۴۸۸٬۵۰۰ ریال در مرکز حوزه و پروژه‌های تکمیل لوله‌کشی آب آشامیدنی روستاهای وفایی و بندویزه با اعتبار ۲٬۰۷۶٬۴۷۰ ریال و لوله‌کشی آب آشامیدنی روستاهای چهاربره، خشتیانک و کرکیخان با اعتبار ۵٬۷۲۲٬۶۶۰ ریال و احداث راه روستایی از مرکز حوزه کفشکران به روستاهای اقمار برکت آباد و جاده وفایی و از مرکز حوزه به روستاهای چهاربره و شیخ میری کلهر با اعتبار ۱۱٬۵۴۸٬۹۵۰ ریال به مرحله اجرا درآمده که هم اکنون عملیات اجرایی پروژه‌های مذکور در دست اجرا می‌باشد.

با توجه به احتیاجات عمرانی حوزه‌های عمران روستایی یاد شده و توسعه‌های بعدی مسلماً پروژه‌های عمرانی دیگری نیز در اینگونه حوزه‌ها اجرا شده تا حتی‌الامکان اهالی بتوانند از کلیه خدمات رفاهی استفاده نمایند. از محل اعتبار طرح تأسیسات زیربنایی حوزه‌های عمرانی سال ۵۴ از ۱۰۵٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال مبلغ ۱۳٬۴۰۰٬۰۰۰ ریال نیز به منظور تکمیل پروژه‌های لوله‌کشی آب آشامیدنی و راه‌های روستایی حوزه‌های عمرانی چقلوند، چقابل و سراب‌دره تأمین و تاکنون هزینه گردیده است. با اجرای طرح تأسیسات زیربنایی حوزه‌های عمرانی چون تعدادی از روستاها با توجه به بُعد مسافت در محدوده مراکز حوزه‌های عمران روستایی قرار نگرفته و نمی‌توانند از خدمات مراکز حوزه استفاده نمایند، لذا همه ساله اعتباری از محل طرح تأسیاست زیربنایی روستاهای منفرد به منظورتأمین خدمات رفاهی اینگونه روستاها در نظر گرفته می‌شود که صرف اجرای پروژه‌های لوله‌کشی آب آشامیدنی، احداث راه و حمام خواهد شد.

در سال ۵۴ از محل اعتبارات طرح تأسیاست زیربنایی روستاهای منفرد و اعتبار ماده واحده سال ۵۳ و ۵۴ جمعاً اعتباری به میزان ۳۱۱٬۲۰۰٬۰۰۰ ریال به منظور اجرای پروژه‌های مختلف در روستاهای منفرد تأمین که از محل این اعتبار تاکنون تعداد ۵۲ پروژه آب شامیدنی و ۲۶۸ کیلومتر راه و ساختمان، ۹ دستگاه حمام و احداث ۴ دستگاه پل درروستاهای منطقه لرستان به مرحله اجرا درآمده وعملیات اجرایی اکثر پروژه‌های مذکورخاتمه یافته و بقیه نیز پیش‌بینی می‌شود در شش ماهه اول سال جاری تمام شده و مورد بهره‌برداری قرار گیرد. اعتبارات هزینه شده اینگونه پروژه‌ها صد در صد ار محل کمک‌های دولت بوده و سهمیه‌ای از طرف انجمن دهات یا اهالی به منظور اجرای پروژه پرداخت نگردیده است. با اتمام و بهره‌برداری از پروژه‌های تأمین و لوله‌کشی آب آشامیدنی که در سال گذشته توسط اداره کل تعاون و امور روستاهای لرستان به مرحله اجرا درآمده،

جمعاً حدود ۲۳٬۰۰۰ نفر از آب آشامیدنی سالم استفاده می‌کنند که این موضوع کمک مؤثری به توسعه بهداشت و روستاها خواهد نمود و نیز با احداث راه‌های روستایی پیش‌بینی می‌شود که همه ساله حدود ۵۰٬۰۰۰ نفر از راه‌های مذکور استفاده کنند تا بتوانند کلیه امور خود را از جمله رساندن محصولات به بازارهای روز انجام دهند.

مبلغ ۱۵٬۳۲۷٬۹۶۶ ریال نیز در سال ۵۴ به منظور احداث ۵۴ باب خانه فرهنگ روستایی از محل طرح مربوطه تأمین و به اداره کل تعاون و امورروستاهای لرستان ابلاغ گردیده که از این حل عملیات اجرایی خانه‌های فرهنگ روستاهای حسینیه، تپه دار، ایمان آباد، کفشکران و مامون شروع و قریباً خاتمه یافته و مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت. اعتبار ساختمان دو باب کوره آجرپزی در شرکت‌های سهامی زراعی خرم‌آباد و الیگودرز و یک باب مرکز حرفه‌ای و فنی دو شرکت زراعی خرم آباد به میزان ۱۵٬۸۳۳٬۸۱۰ ریال در سال ۵۴ از محل فعالیت‌های غیر کشاورزی تأمین می‌شود که عملیات اجرایی پروژه‌های مذکور قبلاً شروع و قریباً خاتمه خواهد پذیرفت. در سال ۵۴ از محل طرح اضطراری مبلغ ۶٬۵۰۰٬۰۰۰ ریال اعتبار تأمین گردید که از محل مذکور عملیات تسطیح و مرمت راه روستایی هفت‌چشمه در بخش دلفان و مرمت راه روستایی تک درخت به کورانی به بخش کوهدشت به طول ۱۲ کیلومتر و تکمیل لوله‌کشی آب آشامیدنی خانه سهامداران شرکت سهامی زراعی شیروان به مرحله اجرا درآمده و در سال جاری کارهای موصوف خاتمه خواهد یافت.

مبلغ ۱۱٬۵۱۷٬۸۰۰ ریال از محل طرح بهداشتی درمانی در سال ۵۴ تأمین گردید که پروژه‌های ساختمان درمانگاه برخوردار با اعتباری به میزان ۳٬۹۶۹۰٬۸۷۲ ریال، درمانگاه سپید دشت با اعتبار ۳٬۳۵۰٬۰۰۰ ریال و تکمیل و حصارکشی ساختمان درمانگاه‌های چقابل به هزینه ۱٬۰۵۰٬۰۰۰ ریال، ایمان‌آباد و کفشکران جمعاً با اعتبار ۱٬۳۳۹٬۲۰۰ ریال، مامون ۵۶۹٬۶۰۰ ریال، دهنو صمصام به هزینه ۵۶۹٬۶۰۰ ریال و چالانچولان با اعتباری به میزان ۶۴۹٬۴۰۰ ریال تاکنون به مرحله اجرا درآمده که عملیات اجرایی پروژه‌های چقابل- ایمان آباد، کفشکران- مامون- دهنو صمصام- چالانچولان در حال حاضر خاتمه یافته و ساختمان درمانگاه‌های برخوردار وسپید دشت ۵۰٪ پیشرفت داشته است.

برای آشنایی اعضای انجمن دهات به وظایف خود در امور عمران و نوسازی روستاها اداره کل تعاون و امور روستاهای لرستان در سال ۵۴ تعداد ۵ کلاس آموزشی با شرکت ۲۲۰ نفر از اعضا انجمن دهات به هزینه ۵۰٬۶۰۰ ریال تشکیل شد که دراین کلاس‌ها خط مشی اداره کل تعاون وامور روستاها در اجرای طرح‌های عمرانی و همچنین وظایف انجمن دهات توسط مسئولین مربوطه بررسی و مشکلات انجمن‌ها مرتفع گردید. کلاس آموزش فنی روستاییان نیز با معرفی ۹۳ نفر از افراد و اجد شرایط با معرفی اداره کل تعاون و امور روستاهای لرستان توسط صندوق کارآموزی لرستان تشکیل و در این کلاس شرکت کنندگان آموزش‌های لازم را کسب و آشنایی کافی به منظورحفظ و نگهداری از تأسیسات عمرانی پیدا نموده‌اند. این کلاس به مدت ۳ ماه و با هزینه صندوق کارآموزی تشکیل شد.