مصاحبه روزنامه مصری الاهرام با علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی قاهره ۵ آذر ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


۵ آذر ماه ۲۵۳۵ علیاحضرت شهبانوی ایران که به دعوت بانو جهان سادات همسر حضرت رئیس جمهوری مصر به قاهر سفر کرده‌اند،[۱] در یک گفتگوی مطبوعاتی با روزنامه پر تیراژ مصری «الاهرام» به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ فرمودند.

در پاسخ به این سئوال که آیا شهبانوی ایران معتقدند که زن بطور کلی قادر است نقش مرد را در مسئولیت‌های مختلف ایفا کند، علیاحضرت شهبانو فرمودند: خوشبختانه در ایران مساوات میان مرد و زن برقرار شده است. البته همچنان مسائل حل نشده داریم که به مرور زمان حل آن‌ها یک امر حتمی است. ما معتقدیم که بایستی به زن‌ها آموزش‌های کافی داد تا بتوانند مسئولیت‌های مهم را به عهده بگیرند. حتی در مشاغلی که تا بحال صرفاً برای مردان اختصاص داده شده است. ...

علیاحضرت در پاسخ این سئوال که با توجه به تغییراتی که در نقش زنان ایران از هنگام انقلاب شاه و ملت پدید آمده است، نقش زنان در سیاست را چگونه می‌نگرند، فرمودند: در انتخابات اخیر که در ایران انجام شد، تعداد زیادی از زنان پیروز شدند و تا آن‌جا که به یاد دارم حدود ۲۰ زن به مقام‌های مختلف انتخاب شده‌اند. البته اگر تعداد دقیق را به یاد ندارم، بدین علت است که ایفای نقش‌های مهم توسط زن ایرانی تبدیل به یک امر طبیعی شده است، درحالی که در گذشته تعداد زن‌های عهده‌دار مقام‌های دولتی و مسئولیت‌های مهم انگشت‌شمار بود و به همین جهت تعداد دقیق را به یاد داشتم. در حال حاضر یک زن در ایران پست وزارت را عهده دارد است. در روستاهای ایران نیز زن‌ها مسئولیت‌های مختلفی را در اداره مامور عهده‌دار هستند و خوشبختانه توسط روستاییان منطقه خود برگزیده شده‌اند. البته در ایران تلاش می‌شود به زن‌ها آموزش لازم داده شود تا ضمن شرکت در انتخابات از مسئولیت خود در صورت عهده‌دار شدن آن و نیز نحوه خدمت به مردم آگاهی کامل و لازم به دست آورند.

علیاحضرت در پاسخ این سئوال که نظرتان در مورد نقش بانو سادات در پیشبرد زن مصری چیست، فرمودند: به نظر من بانو سادات نمونه زن امروزی مصری هستند، بویژه با فعالیت‌های گسترده خود ثابت کرده‌اند که سمبل زن مصری هستند. طی سفر سال گذشته‌ام به کشورتان و تماس‌هایی که با زن‌ها داشتم متوجه شدم زن‌های مصری نقش‌های مؤثری در اداره امور به عهده دارند. در کشورهای در حال توسعه مسئله مشترکی وجود دارد و به نظر من زن‌های مصری و ایرانی باید بیشتر همدیگر را ملاقات کنند و تماس با یکدیگر برقرار سازند تا به مسائل مشترک و متفرق خود بیشتر آشنایی پیدا کنند و برای حل آن‌ها کوشش به عمل آورند.

علیاحضرت شهبانو در پاسخ به این سئوال که در مورد بهبود وضع زندگی روستاییان چه اقدام‌هایی به مورد اجرا گذارده شده است، فرمودند: در ایران بین ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت در روستاها زندگی می‌کنند و البته شرایط زندگی آن‌ها از ۱۲ سال پیش هنگام انقلاب شاه و ملت رو به بهبود چشم‌گیری نهاده است. در حال حاضر تلاش‌های لازم به منظور بهبود هر چه بیشتر وضع زندگی روستاییان انجام می‌شود. از سوی دیگر جوانان ایران قسمتی از خدمات زیر پرچم را به عنوان سپاهیان در زمینه‌های مختلف انجام می‌دهند مانند سپاه دانش و سپاه بهداشت. در اِزای این اقدام مدارس زیادی در روستاها ساخته شده است تا وضع روستاییان بهتر شود. کشاورزان اکنون به چگونگی استفاده از وسایل کشاورزی بیشتر وارد هستند و به زن‌های روستایی آموزش لازمه برای اداره هر چه بهتر خانواده خود داده می‌شود. از سوی دیگر، خود جوانان سپاهی بدین وسیله احساس مسئولیت می‌کنند و این خود در آینده به آن‌ها و مسئولیت‌هایی که در کشورشان عهده‌دار خواهند شد، کمک به سزایی می‌کند. علیاحضرت در ادامه فرمودند: در روستاهای ایران مراکز فرهنگی نیز ساخته شده است و روستاییان ضمن گردهم‌آیی مسائل مختلف خود را مطرح می‌سازند و در مورد چگونگی حل آن‌ها با یکدیگر به بحث و تبادل نظر می‌پردازند. تردیدی نیست که بعضی از مناطق روستایی ایران بیش از سایر نقاط کشور پیشرفت کرده‌اند و این تنها به علت موقعیت و اوضاع طبیعی آن‌ها است. در ضمن تلاش‌های لازم برای توسعه هر چه بیشتر صنعتی کردن کشاورزی به عمل می‌آید. امیدوارم که در برنامه عمرانی پنج ساله، دولت بررسی‌های بیشتری در مورد کمک به پیشرفت امور روستاها به عمل آورد. هدف ایران این است که نیازهای خود را خودمان تأمین کنیم، زیرا نمی‌توان همیشه وارد کننده بود. در موارد زیادی به روستاییان آموزش کافی داده می‌شود تا هرگونه پیشرفت توسط خود روستاییان و به دست روستاییان صورت گیرد.

خبرنگار الاهرام پرسید، طبق آماری که در دست داریم درآمد سرانه در ایران به ۱۴۰۰ دلار رسیده است. به عبارت دیگر هفت درصد بیش از زمان آغاز زمامداری شاهنشاه آریامهر. در مورد این پیشرفت سریع توضیحاتی بفرمایید.

علیاحضرت در پاسخ فرمودند: خوشبختانه باید بگویم که درآمد سرانه در ایران به ۱۴۰۰ بلکه به ۱۷۰۰ دلار بالغ شده است و این به علت داشتن منابع طبیعی و بویژه نفت می‌باشد که در بخش‌های زیادی قابل استفاده و بهره‌برداری قرار گرفته است، ولی نمی‌توان همواره به درآمد نفت متکی بود. در حال حاضر منابع طبیعی دیگری پیدا شده که مورد استفاده و بهره‌برداری قرار خواهیم داد. مردم ایران در این پیشرفت سهیم بوده‌اند و این خود نقش نیروی انسانی را که به آن نیاز داریم ثابت می‌کند.

علیاحضرت در پاسخ به این پرسش که «نقش ایران در برابر کشورهای اسلامی چیست؟»

فرمودند: روابط ایران با کشورهای اسلامی همواره دوستانه بوده است و همکاری‌های زیادی بین ایران و این کشورها وجود دارد و به منظور گسترش بیش از پیش این مناسبات باید تماس‌های مداوم میان رهبران و نیز مسئولان مختلف برقرار شود زیرا بدین وسیله به مسائل یکدیگر از نزدیک آشنایی پیدا خواهند کرد و حل این مسائل آسان‌تر خواهد بود. کشورهای اسلامی مانند مصر و ایران تمدن تاریخی دارند که حتی در تمدن جهان اثرهای زیادی گذاشته است.

شهبانوی ایران در پاسخ آخرین پرسش که «نظرتان پیرامون مسائل فلسطین، بحران خاورمیانه و پایان گرفتن جنگ خانگی لبنان چیست»

فرمودند: ایران همواره از مسئله فلسطین در مجامع بین‌المللی و کنفرانس‌های جهانی پشتیبانی کرده است. امیدواریم که کنفرانس صلح ژنو نتایج مسالمت‌آمیزی را برای بحران خاورمیانه دربرداشته باشد. ایران درمورد لبنان، چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ انسانی از وقایع لبنان متأثر بود و اکنون از پایان گرفتن جنگ در لبنان خوشحال هستیم و امیدواریم که این کشور بزودی بازسازی شود و مردم زندگی عادی خود را از سر گیرند.