مصاحبه امیرعباس هویدا نخست‌وزیر با خبرنگاران خارجی ۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


مصاحبه امیرعباس هویدا نخست‌وزیر با خبرنگاران خارجی ۱۵ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


هویدا در مصاحبه‌ای فاش کرد: تروریست‌ها در خارج آموزش می‌بینند

نخست‌وزیر گفت چرا وقتی در ایران اقدامی علیه یک خرابکار می‌شود، فوراً به ما حمله می‌کنند اما درگیری مسلحانه پلیس در کشورهای دیگر مثل خود آمریکا یک امر عادی و طبیعی تلقی می‌شود.

مطالب فوق را آقای هویدا در مصاحبه با خبرنگاران خارجی بیان کرد.

در این جلسه خبرنگاری درمورد کسر بودجه سئوال کرد،

نخست‌وزیر گفت: بله، بودجه ما اندکی بیش از ۵ درصد کسری دارد ولی به من بگویید که آیا شما از کسر بودجه فاحش دولت‌های دیگر حتی دولت‌های خودتان اطلاع دارید؟ خودتان می‌دانید که وضع اقتصادی ایران محکم و قوی است و آینده آن نیز از امروز درخشان‌تر است. پس چرا درباره این کسر بودجه مختصر ما اینهمه هیاهو می‌کنید که گویا ما به این علت دیگر اقتصادی هم نباید داشته باشیم و دیگر چیزی برایمان باقی نمانده است. علت این قضاوت‌های مغرضانه چیست؟ محافل مزدور- چرا در ایران وقتی اقدامی علیه یک خرابکار می‌شود فوراً به ما حمله می‌کنند ولی نظیر همین حادثه یعنی درگیری مسلحانه خرابکاران با پلیس در کشورهای دیگر، مثلاً در آمریکا، عادی و طبیعی تلقی می‌شود؟ حادثه درگیری ۱۱ خرابکار با پلیس که اخیراً در ایران اتفاق افتاد عیناً شبیه آن حادثه‌ای است که چندی پیش در آمریکا بین پلیس و چند نفر تروریست درگرفت و به تیراندازی متقابل و از پای درآمدن تروریست‌ها منجر گردید. نخست وزیر که در این جلسه خیلی سریع و صریح به سئوالات خبرنگاران و نمایندگان مطبوعات خارجی پاسخ می‌داد و اضافه کرد: با بروز هر حادثه‌ای محافل شناخته شده که دست نشانده و مزدور بعضی از ایدئولوژی‌های خاصی هستند شروع به سرزنش ایران می‌کنند. هویت این محافل برای ما فاش شده اهست، کما اینکه اخیراً معلوم شده است که یکی از همین سازمان‌های بین‌المللی که نام کمیته بین‌المللی حقوقدانان بخود گرفته، تا چند سال پیش جیره خوار و مزدور دستگاه جاسوسی یکی از کشورها بوده و از کجا معلوم که امروز جیره‌خوار دستگاه جاسوسی کشور دیگری نباشد. نام این کمیته اخیراً در کتابی که یکی از اعضای این دستگاه جاسوسی منتشر کرده دیده می‌شود.

اطلاعات: منظور آقای هویدا اشاره به کمیته بین‌المللی حقوق‌دانان است که به موجب نوشته فیلیپ آگی در کتاب «خاطرات سیا» در صفحه ۶۱۱ این کمیته، حقوق بگیر سازمان «سیا» معرفی شده است. این کمیته بین‌المللی حقوق‌دانان با وجودی که حقوقش را از سازمان «سیا» می‌گیرد برای سیاست‌های خاصی خود را مدافع گروه‌های چپ معرفی می‌کند و در هر خرابکاری و حادثه تروریستی از این عناصر دفاع می‌کند. ترجمه کتاب مذکور برای اولین بار بطور اختصاصی در روزنامه اطلاعات متشر گردیده است. ایران الگوی بدی است- باید پرسید که چرا این سازمان‌های بین‌المللی همه توجه خود را به ما معطوف کرده‌اند وهمه‌اش درباره ما صحبت می‌کنند و نگاهی به دیگر کشورها یا کشورهای خودشان نمی‌کنند... شاید دلیلش این است که ایران تحت فرماندهی شاهنشاهش به سرعت پیش می‌رود، مسائل ود رایکی پس از دیگری حل می‌کند و دست و پایش را به ایدئولوژی‌های خارجی نمی‌بندد و به نسخه‌های پیش‌نوشته اعتنایی نمی‌کند. روشن است که چنین کشوری در نظر آن سازمان‌ها الگوی بسیار بدی بشمار می‌آید چون ایران با اتکاء به فرماندهی شاهنشاهش و کار و تلاش مردمش و سنت‌های ملی‌اش به نتیجه رسیده در حالیکه کشورهایی که پیش نسخه‌های این سازمان‌های بین‌المللی را گرفته‌اند به جایی نرسیده‌اند. در هر حال، مردم ما اعتنایی به اینگونه حملات و انتقادات ندارند و به راه خود برای ترقی و تعالی هر چه بیشتر ادامه خواهند داد. از نخست‌وزیر سئوال می‌شود که اخیراً درباره عملیات خرابکاری گزارش‌هایی منتشر شده است و در آن نامی از کوبا و لیبی هم به میان آمده است. نخست‌وزیر پاسخ داد که ما اسناد و مدارکی به دست آورده‌ایم که شما قطعاً آن را در مطبوعات تهران مشاهده کرده‌اید. آنچه مسلم است عملیات این افراد از راه دور اداره می‌شود و مدارک مذکور نشان می‌دهد که بعضی از این خرابکاران با سازمان فلسطینی جرج حبش روابط نزدیکی داشته‌اند و از لیبی پول می‌گرفته‌اند و در خارج از ایران آموزش خرابکاری می‌دیده‌اند.


اعتراض به لیبی-

چنین استنباط می‌شود که این عملیات تخریبی زیر نظر یک جنبش بین‌المللی اداره می‌شود که قصد دارد هر جا که حکومت قانون وجود دارد آن را از میان بردارد. شما نمونه‌هایی از اینگونه عملیات تخریبی را که در آلمان غربی، فرانسه، دیگر کشورها و حتی خود آمریکا بعمل می‌آید و از طرف همان جنبش بین‌المللی پشتیبانی می‌شود مشاهده می‌کنید، اما در هر حال این جنبش‌های بین‌المللی باید خوب بدانند که هرگونه سرمایه‌گذاری آن‌ها روی این نوع افراد و دستجات در کشور ما به هدر خواهد رفت و ثمری برای آن‌ها به بار نخواهد آورد. خبرنگار مذکور دنبال سئوال خود را می‌گیرد و می‌گوید: چرا ایران به لیبی اعتراض نمی‌کند؟ نخست وزیر با خنده پاسخ می‌دهد: چه احتیاجی هست که ما به لیبی اعتراض کنیم. در خاورمیانه کشورهای زیادی هستند که هر روز به اینگونه عملیات لیبی در کشورهای خود اعتراض می‌کنند.


حزب توده وجود ندارد- یکی از خبرنگاران از نخست‌وزیر می‌پرسد که نظرش درباره اظهارات دبیر کل حزب کمونیست ایران که اخیراً در کنگره حزب کمونیست شوروی در مسکو و بعداً در آلمان شرقی عنوان گردید چیست؟

نخست‌وزیر در حالیکه قیافه بی‌تفاوتی می‌گیرد، پاسخ می‌دهد: ما برای اینگونه اظهارات اهمیتی قائل نیستیم و اصولاً حزبی به نام حزب کمونیست ایران یا حزب توده ایران وجود ندارد بلکه دسته‌ای از افراد هستند که در کشورهای بیگانه به سر می‌برند و از بیگانگان دستور و مزد می‌گیرند. حالات اگر کسی مایل باشد که با حزبی که وجود خارجی ندارد روابطی داشته باشد، این مربوط به خودش است. در مورد خرید هواپیمای کنکورد سئوال شد، هویدا پاسخ مصاحبه فرانسه خود را تکرار کرد و گفت، مسئله اقتصادی بودن این معامله برای ما مهم است و هم اکنون این مسئله را تحت بررسی داریم.


همکاری- از آقای نخست‌وزیر در مورد سیاست ایران در خلیج فارس چند بار سئوال شد. وی به مصاحبه شاهنشاه آریامهر اشاره کرد و گفت: سیاست ما روشن است. همانطور که شاهنشاه ایران فرمودند که هیچ قدرت خارجی نباید در این منطقه حضور داشته باشد و خلیج فارس باید خالی از رقابت‌های کشورهای دیگر باشد، ایران مصمم است که آنقدرها نیرومند شود که ثبات منطقه را اگر لازم باشد به تنهایی حفظ و حراست کند ولی ترجیح می‌دهد که با تمام کشورهای منطقه بطور برابر در این مورد همکاری کند. مجدداً سئوال می‌شود، شاهنشاه در مصاحبه خود فرمودند: ایران حاضر است هرگونه پیمان امنیت یا قرارداد همکاری با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس امضاء کند. چه نوع قراردادی را در این مورد مد نظر دارید؟ چنین قراردادی چه هدف‌هایی خواهد داشت؟ نخست‌وزیر اظهار می‌دارد که بیانات شاهنشاه آریامهر در این زمینه کاملاً واضح و روشن است. شاهنشاه فرمودند: ما به نوبه خود حاضریم که به همان میزان همکاری نزدیک در مورد حفظ امنیت و ثبات کشورهای ساحلی خلیج فارس داشته باشیم که کشورهای منطقه خواستار آن هستند. یعنی از یک اتحاد بسیار نزدیک تا نوعی همکاری بدون قید و شرط. نخست‌وزیر می‌افزاید، که هدف چنین اتحاد یا همکاری حفظ صلح و ثبات ناحیه خلیج فارس است و این مسئله‌ای است که به عهده همه کشورهای حوزه خلیج فارس است.


دبیر کل جدید- پرسش بعدی درباره کنگره حزب رستاخیز ملت ایران است و سئوال می‌شود که این کنگره در چه تاریخی برگزار خواهد شد و اینکه آیا واقعاً شما مایلید که از دبیر کلی حزب رستاخیز ملت ایران کنار بروید. نخست‌وزیر در مورد قسمت اول سئوال از دادن پاسخ صریح اجتناب می‌کند و می‌گوید: تاریخ تشکیل کنگره در اولین هیئت اجرایی تعیین خواهد شد ولی در مورد قسمت دوم سئوال با لحنی قاطع می‌گوید: مطمئناً چون من بارها اعلام کرده‌ام که دبیر کلی حزب سمت تمام وقت است و کسی که به این مقام انتخاب می‌شود باید تمام وقت خود را صرف امور حزب کند. در همین جلسه هویدا به بسیاری از مسایل دیگر، از جمله تراکم کالا در بنادر و بهبود آن، توسعه و رونق روابط بازرگانی و همکاری اقتصادی بین ایران و شوروی، مذاکرات امیدبخش با بازار مشترک پاسخ گفت و در پاسخ سئوال یک خبرنگار که پرسیده بود آیا تصمیم اوپک باعث دلسردی شما نشده، گفت: تصمیم اوپک به اتفاق آراء گرفته شد. من امیدوارم که این تصمیم موجب تشویق کشورهای صنعتی در مهار کردن تورم شود.