شهستان پهلوی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۰۴ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ''''شَهستان پهلوی''' نام یک مجموعه بزرگ شهری بود که طرح اجرای آن در زمان [[محمدرضا ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شَهستان پهلوی نام یک مجموعه بزرگ شهری بود که طرح اجرای آن در زمان محمدرضا شاه پهلوی ریخته‌شد. ولی با رخ دادن انقلاب اسلامی این طرح اجرا نشد. پاره‌ای از این طرح که برج مخابراتی آن بود دهه‌ها بعد با نام جدید برج میلاد اجرا شد.

«شهستان پهلوی» نخستین مجموعه در نوع خود در خاورمیانه و بزرگ‌ترین در آسیا بود که می‌بایست در تپه‌های عباس‌آباد تهران ساخته می‌شد.

این مجموعه با میدان بزرگ «شاه و ملت»، کاربری‌های بی‌شمار سیاسی، اداری، خدماتی، فرهنگی، تالارهای موسیقی، تماشاخانه‌ها، مرکز تجارت جهانی، فروشگاه‌ها و ایستگاه‌های مترو قرار بود پروژه‌ای برای نمایش توانایی‌ها و دستاوردهای نوین کشور و ساختن چهره‌ای جهانی از پایتخت باشد.

‏در طرح جامع سال ۱۳۴۸ ایجاد محله جدیدی برای امور اداری، سیاسی و بین‌المللی در تپه‌های عباس‌آباد دیده و در اواخر سال ۱۳۵۳ با ترقی قیمت نفت امکان تامین منابع مالی پروژه‌های عمرانی به دولت داده شد. پیش‌بینی شده بود که بناهایی برای دستگاه‌های اداری کشوری، شهرداری، فعالیت‌های فرهنگی، تجاری و پذیرایی اختصاص یابد. میدان مرکزی وسیع شاه و ملت از میدان شاه اصفهان پهناورتر بود و برای برگذاری مراسم بزرگ ملی اختصاص داشت. فضاهای همگانی باز، پارک‌ها و باغ‌ها و راه‌های ارتباطی این فضای باشکوه را به خود اختصاص می‌دادند.

در سال ۱۳۵۷ خورشیدی ساختمان اولین تونل متروی تهران نیز در منطقه شهستان پهلوی آغاز و انجام شد. این بخش از خط یک قرار بود دارای چهار ایستگاه در منطقه شهستان پهلوی باشد که ایستگاه اول آن در زیر بلوار شهبانو فرح، ایستگاه دوم در زیر میدان ۲۴ اسفند، ایستگاه سوم در زیر بلوار داریوش بزرگ و ایستگاه چهارم در زیر بلوار محمدرضا شاه احداث می‌شد.

پس از انقلاب اسلامی بیشتر از این زمین‌ها که از جنوب به خیابان عباس‌آباد، از غرب به بزرگراه جردن، از شرق به جلفا و داوودیه و از شمال به بلوار میرداماد ختم می‌شد، به فضای سبز تبدیل شد.


منابع