سفر محمدرضا شاه پهلوی به خاور دور و ایالات متحده امریکا و اروپا و ترکیه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۳۷ - ۲۶ تیر ۱۳۳۷

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۸ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح سجاوندی)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


به دعوت اعلیحضرت هیروهیتو امپراتور ژاپن و مارشال چیانگ کای‌چک رییس جمهور چین ملی، شاهنشاه روز ۲۲ اردیبهشت ۱۳۳۷ برای دیدار رسمی از این دو کشور از تهران رهسپار خاوردور شدند.

شاهنشاه در سر راه خود نخست وارد فرودگاه کراچی شدند و از سوی رییس جمهور پاکستان مورد پیش‌باز قرارگرفتند.

۲۴ اردیبهشت ۱۳۳۷ شاهنشاه وارد تایپه پایتخت چین ملی شدند و مورد پیش‌باز باشکوهی از سوی مارشال چیانگ کای‌چک رییس جمهوری چین ملی و دیگر سران رسمی آن کشور قرار گرفتند.

۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۷ در مهمانی رسمی شام که حضرت مارشال چیانگ کای‌چک رییس جمهور چین ملی به افتخار شاهنشاه برگزار کرد معظم‌له فرمودند: " در طول بیش از دو هزار سال بین مردم ایران و چین روابط بازرگانی و اقتصادی و مناسبات فرهنگی و هنری برقراربوده‌است و وارد شدن کلمات متعدد چینی به زبان فارسی یادگاری از این رابطه دیرینه مادی و معنوی است."

۲۶ اردیبهشت ۱۳۳۷ شاهنشاه به همراه مارشال چیانگ کای‌چک رییس جمهوری چین ملی در شهر "هوکو" در شصت کیلومتری تایپه از یک مانور هوایی دیدن کردند.

۲۷ اردیبهشت ۱۳۳۷ شاهنشاه از کارخانه آلومینیم‌سازی و پالایشگاه چین ملی بازدید کردند.

۲۸ اردیبهشت ۱۳۳۷ سفر رسمی شاهنشاه به چین ملی به پایان رسید و اعلامیه مشترک درباره گسترش پیوندهای دو کشور به چاپ رسید. روزنامه آساهی پرفروش‌ترین روزنامه ژاپن درباره ارزشمندی سفر شاهنشاه ایران به ژاپن نوشت: مناسبات نوین ایران و ژاپن پس از پایان جنگ جهانی دوم، از هشت سال پیش بار دیگر نو شد، ولی میان این دو کشور تاریخی، از قرن‌های پیشین پیوندهای دوستانه وجود داشت که اکنون با سفر شاهنشاه ایران وارد رده نوین دیگری می‌شود و دو کشور از دست‌آوردهای نیکوی آن بهره‌مند خواهند شد. در این روز دستگاه تله فتو (فرتور رادیویی) ایران به ژاپن نزد نخست‌وزیر آغاز بکار کرد.

۲۹ اردیبهشت ۱۳۳۷ شاهنشاه از تایپه وارد توکیو شدند و مورد پیش‌باز امپراتور ژاپن و خاندان سلطنت، نخست‌وزیر و سران برجسته کشور ژاپن قرارگرفتند.

۳۰ اردیبهشت ۱۳۳۷ اعلیحضرت هیروهیتو امپراتور ژاپن نشان گل داودی را که والاترین نشان کشور ژاپن است در آیینی ویژه و با شکوه به شاهنشاه پیشکش کردند. در میهمانی رسمی شام که امپراتور ژاپن به افتخار شاهنشاه برپاکرده بودند، شاهنشاه در بیاناتی فرمودند: " دو کشور ما وارث دو تمدن باستانی و رژیم چند هزار ساله سلطنتی در قاره آسیا هستند و اکنون نیز بر اثر همبستگی‌های معنوی روز به روز از لحاظ اقتصادی و فرهنگی و سایر جهات به یکدیگر نزدیکتر می‌شوند."

روزنامه "مینی شی" چاپ توکیو سفر شاهنشاه به ژاپن را ستود و آن را موسمی نوین و پربار در تاریخ دو کشور دانست. در دنباله نوشت از سرزمینی که هزاران سال پیش از میلاد مسیح تمدن درخشان و بزرگی داشته‌است شاهنشاهی جوان و آزادیخواه به کشور ما آمده‌اند، این سفر بی‌گمان ارزش تاریخی دارد.