سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو به آمریکا ۲۴ تا ۲۶ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۸ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۵۹ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


شاهنشاه آریامهر ساعت ۱۹ و سی دقیقه ۲۴ آبان ماه به وقت تهران و ده و نیم بامداد به وقت واشنگتن در میان پیشباز گرم پرزیدنت جیمی کارتر و بانو روزالین کارتر وارد کاخ سفید واشنگتن شدند و در چند صد متر دورتر تظاهرات وسیع و پیشباز بی‌مانندی از سوی ایرانیان مقیم آمریکا که در میان آنان اقلیت‌های مذهبی ایرانی نیز بودند، از اعلیحضرتین به عمل آمد که تظاهرات کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور و آنارشیست‌ها و مارکسیست بین‌المللی را بکلی تحت‌الشعاع قرار داد.

شاهنشاه و شهبانو پس از پیاده شدن از هلیکوپتر با خودرو به پهنه سرسبز کاخ وارد شدند، پرزیدنت آمریکا و بانو در کنار اتومبیل از اعلیحضرتین استقبال به عمل آوردند. در مراسم استقبال والتر ماندیل معاون پرزیدنت و سایروس ونس وزیر خارجه و فرمانده نیروی دریایی و شماری از شخصیت‌های ممتاز دولت آمریکا را به شاهنشاه معرفی کرد. پس از آن، آیین نظامی انجام گرفت و اعلیحضرتین به همراه پرزیدنت کارتر و بانو در جایگاه ویژه قرار گرفتند و به افتخار تشریف‌فرمایی شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو ۲۱ تیر توپ شلیک شد.

ایران قوی

پس از پایان مراسم نظامی پرزیدنت آمریکا پشت میکروفون رفت و گفت:

امروز کشور و ملت آمریکا واقعاً مفتخرند که مقدم شاهنشاه آریامهر و شهبانو فرح، دوستان دیرینه ایالات متحده آمریکا را که با ما پیوند تاریخی دارند شادباش بگویند. نخستین پرزیدنت آمریکا که با شاهنشاه آریامهر دیدار کرد فرانکلین روزولت بود که در سال ۱۹۴۳ طی کنفرانس تهران با شاهنشاه ایران آشنایی یافت. از آن تاریخ به بعد شاهنشاه ایران با هفت پرزیدنت آمریکا دیدار کرده‌اند. بنابراین، باعث افتخار من است که چنین شخصیتی در نخستین سال ریاست جمهوری من به آمریکا تشریف‌فرما می‌شوند تا با تشریک مساعی یکدیگر روابط دوستانه و تاریخی بین دو کشور را بیش از پیش تحکیم بخشیم. اینک تعهد دوستی و همکاری و اشتراک مساعی جانشین روابط تاریخی ما شده است. هنگامی که شاهنشاه ایران ۳۶ سال پیش زمام امور کشور خود را به دست گرفتند، ایران در اشغال نیروهای بیگانه بود. از آن تاریخ پیشرفت‌های خیره کننده ایران و شأن و منزلت شاهنشاه ایران و اقتصاد درخور تمجید این کشور تحسین جهانیان را برانگیخته است. اکنون زمان آن رسیده است که عمیقاً زمینه‌های همکاری مشترک خود را توسعه دهیم. روابط دو کشور را نه تنها دوستی و روابط بازرگانی، بلکه دفاع مشترک از صلح جهانی به یکدیگر پیوند می‌دهد. این مسایل به ما فرصت می‌دهد تا به حفظ صلح در خاورمیانه بکوشیم. ایران قوی است و با همسایگان خود در صلح و صفا بسر می‌برد و دو کشور ما نیز بیش از ۵۰ نوع روابط آموزشی و فرهنگی با یکدیگر دارند. حدود ۳۰ هزار دانشجوی ایرانی در آمریکا هستند و در حدود ۴۰ هزار آمریکایی در ایران بسر می‌برند و این به ما فرصت مناسبی می‌دهد که در این زمینه‌ها برای گسترش روابط آینده خود استفاده کنیم.

پرزیدنت کارتر در پایان گفت: شاهنشاها، ما مقدم معظم آن اعلیحضرت و علیاحضرت شهبانوی ایران را خیر مقدم می‌گوییم و از اینکه به کشور ما تشریف‌فرما شدید متشکریم.

ایده مشترک

شاهنشاه آریامهر در پاسخ پرزیدنت کارتر فرمودند:

از سخنان بسیار گرم و محبت‌آمیز شما که طی آن به پیوندهای دوستی موجود میان دو کشور اشاره کردید فوق‌العاده سپاسگزارم. به یاد می‌آورم آن روزی را که برای نخستین بار در پایتخت ما با پرزیدنت روزولت ملاقات کردم. در آن زمان تصور می‌کردیم که درباره چهره آینده جهان بعد از جنگ تصمیم می‌گیریم. بعد از جنگ جهانی دوم امید داشتم که نتایج آن جنگ باعث شود دنیایی مرفه و پر آسایش و صلح‌آمیز بوجود آید ولی انتظارات تاریخی همیشه صورت عمل کامل به خود نمی‌گیرد. ولی این رهبران با حسن نیت کشورها هستند که بایستی مکرر در مکرر در راه رسیدن به این هدف‌ها از هیچگونه کوششی فروگذار نکنند. آنچه ما در مملکت خود امید داریم این است که بدانیم یا ببینیم که رهبری جدید ایالات متحده ریشه‌های امید را در دل میلیون‌ها مردم جهان بارور سازد. رهبری پرزیدنت ایالات متحده در تأمین آینده بهتر اهمیت تام دارد و می‌دانیم که شما می‌توانید چنین رهبری جهانی را به عهده داشته باشید. آقای پرزیدنت، شما با اشاره به ایرانیان مقیم آمریکا و آمریکاییان مقیم ایران و اهمیت آن در روابط دو کشور اشاره کردید و این واقعیت دارد زیرا شناسایی دوستی و مودّت اتباع دو کشور شما و من در نهایت امر موجب تحکیم روابط دو ملت خواهد شد و به صلح جهانی کمک خواهد کرد، چه دو کشور ما بطور اصولی از یک ایده مشترک پیروی می‌کنند. ما برای روابط با آمریکا و دوستی با شما اهمیت بسیار قائلیم و امیدواریم که پیوسته در کنار هم به حفظ صلح جهان کمک کنیم. آمریکا همواره نسبت به ما حسن نیت و دوستی عمیق نشان داده است و هیچگونه سایه‌ای بر روابط دو کشور نیفتاده است. از خداوند متعال مسئلت دارم که این روابط در آینده هم به همین نحو دوام داشته باشد. مجدداً از استقبال گرمی که از ما به عمل آورده‌اید سپاسگزارم.