سخنان محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان در پاسخ به سخنان آریامهر شاهنشاه ایران ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان از ایران ۱۰-۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


ShahanshahAryamehrPresidentDavoudAfghanistan6Ordibehesht1354.jpg
سخنان آریامهر بر سر میز شام ۶ اردیبهشت

سخنان محمد داود رییس دولت و صدراعظم جمهوری افغانستان در پاسخ به سخنان آریامهر شاهنشاه ایران ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ خورشیدی

اعلیحضرت شهنشاه،

علیاحضرت شهبانو،

جلالت مآبان، دوستان عزیز

نخست سلام گرم و پر حرارت دولت و ملت افغانستان را به دولت و ملت ایران تقدیم می‌کنم. از میهمان نوازی و استقبال گرمی که از من و همراهانم به عمل آمده و موجب مسرت قلبی ما گردیده است و همچنان از حسن نظر و کلمات محبت‌آمیزی که اعلیحضرت در این محف دوستانه نسبت به وطن ومردم افغانستان ابراز فرمودند، از طرف خود و رفقای همسفر خود از صمیم قلب اظهار تشکر می‌نمایم. این عواطف برادرانه اعلیحضرت و مردم ایران نشانه احساساتی است که از ایام دیرین در قلوب مردمان دو کشور چون دو همسایه و برادر نزدیک موجود بوده و تا امروز بجا مانده است. امروز وظیفه ماست که هر چه بیشتر در تحکیم و توسعه روابط برادری و دوستی معنوی بین خویش سعی و مجاهدت نماییم. امیدوارم در جریان تماس‌هایی که طی مذاکرات روزهای آینده صورت می‌گیرد، روابط دوستانه ما وارد مرحله جدیدی گردد. دیدار دوباره از کشور زیبای شما و انکشاف و ترقیاتی که در این مدت نسبتاً کوتاه به رهبری اعلیحضرت شما و سهم‌گیری فعال مردم ایران نصیب ایران گردیده، مایه مسرت فراوان دوستان افغان شما است. ما دلبستگی عمیق اعلیحضرت شاهنشاه ایران را به صلح منطقه می‌ستاییم و خوشحالیم که فضای مناسبات دو کشورمسلمان ایران و عراق بار دیگر روشن شده است. این اقدام نیک موجب خرسندی عمیق افغانستان گردیده و از آن به مسرت استقبال می‌نماید.


اعلیحضرتا

افغانستان از مبارزات ملل عرب و مردم فلسطین همیشه پشتیبانی نموده و می‌نماید. ما عقیده داریم که صلح دوام‌دار به اساس عدالت در شرق میانه بدون تخلیه خاک‌های عربی و تأمین حقوق حقه مردم فلسطین ممکن نیست. امیدواریم رکود فعلی در راه جستجوی صلح در شرق میانه بزودی رفع شود و اقدامات مثبت و عملی برای نیل به این مرام صورت گیرد. اما به حیث یک کشور صلح دوست، صمیمانه آرزومند آرامش و امنیت کامل در جهان و مخصوصاً در منطقه که به آن تعلق داریم می‌باشیم. ما یک عضو وفادار سازمان ملل متحد هستیم و به منشور آن احترام می‌گذاریم و از آن حمایت می‌کنیم. ما با تمام دولت‌های صلح دوست جهان روابط دوستانه و حسنه برقرار نموده‌ایم. متأسفانه با تنها کشوری که تا حال نتوانسته‌ایم به این امر موفق شویم، پاکستان است. یگانه مشکل سیاسی ما با حکومت پاکستان طوری که از سوابق آن اعلیحضرت اطلاع دارند، موضوع تأمین حقوق حقه برادرانی می‌باشد که با ما پیوندهای معنوی ناگسستنی نژادی، فرهنگی و تاریخ دارند. عقیده داریم که جبر و استعمال قوه بهیچوجه نمی‌تواند تمنیات ملی را از بین ببرد و یا حقایق و واقعیت‌ها را بپوشاند. به هر صورت، آنچه مربوط به افغانستان است مثل همیشه سعی خواهیم ورزید تا این یگانه اختلاف سیاسی بین ما و پاکستان به صورت مسالمت‌آمیز و شرافتمندانه حل و فصل گردد و در نتیجه فضایی ایجاد شود که کشورهای شامل این منطقه بتوانند با روحیه دوستی و حسن نیت زندگی کنند. افغانستان از دیتانت در روابط کشورهای بزرگ حسن استقبال کرده و امیدوار است که این انکشاف مثبت همه کشورها و منافع ایشان را نیز احتوا کند و عقیده دارد که موقت دیتانت مستلزم سهم‌گیری همه کشورها چه کوچک و چه بزرگ می‌باشد.

در ساحه مناسبات اقتصادی و تجارت بین‌المللی باید متذکر شد که بحران اقتصادی بی‌سابقه‌ای جهان ما را تهدید می‌کند. بحرانی که متأسفانه قسمت اعظم مردمان جهان خاصه کشورهای جهان سوم را محکوم به انواع مصائب نموده است، جز با تنظیم مجدد روابط اقتصادی و تجارت بین‌المللی نمی‌توان در مجادله با آن توفیق یافت. از این رو سیستم موجوده که زاده دوران استعمار و استثمار است، بهیچوجه با شرایط کنونی جهان و با مقاصد و روحیه همکاری بین‌المللی در حال حاضر سازگار نیست و ایجاب می‌کند تا نظام نوین اقتصادی مطابق با احتیاجات و خواسته‌ای امروزی جایگزین آن گردد تا منافع همه کشورهای جهان اعم از انکشاف یافته و در راه انکشاف را تأمین نماید. این نظام جدید باید بر اساس اصل همکاری تفاهم، حسن نیت و با اشتراک مساعی همه کشورها و به منظور بوجود آوردن یک حیات مرفه و متعادل در جامعه بشری پی‌ریزی گردد. از جانب دیگر تنظیم مجدد روابط اقتصادی و تجارتی بین کشورهای انکشاف یافته و صنعتی از یک طرف و کشورهای در راه انکشاف و مولد مواد خام از جانب دیگر نیز نه تنها از مقتضیات، بلکه از ضروریات است که باید از طریق تفاهم و همکاری متقابل تنظیم گردد. بحران مالی و تورم پولی جهان معضل دیگری است که ذهن و اندیشه همه جهانیان را به خود معطوف داشته است. این بحران مخصوصا در کشورهای جان سوم با بلند رفتن قیمت مواد وارداتی و ترانسپورت خیلی محسوس بود و مشکلات زیادی را از ناحیه کسر قابل ملاحظه در بیلانس تأدیات‌شان بوجود آورده و از جانبی هم باعث رکود در تطبیق پروژه‌های انکشافی و صنعتی ایشان گردیده است. ما عقیده داریم که باید یک سیستم جدید پولی جهانی که همه کشورهای جهان در تنظیم و تعمیل آن سهیم باشند تأسیس گردد.

به اغتنام از فرصت می‌خواهم از مساعدت‌های برادرانه و بی شائبه دولت ایران که جهت تمویل بعضی پروژه‌های اقتصادی افغانستان صورت می‌گیرد یادآوری نموده، از طرف دولت و مردم افغانستان اظهار تشکر نمایم. آرزومندم کشورهای ما از آزمون بزرگ تاریخ و زمانه که دفاع از کرامت صلح و آزادی می‌باشد پیروز و سربلند بدر شوند.

حضرت محمد داود رئیس دولت و صدر اعظم جمهوری افغانستان در پایان سلامت شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو، خاندان جلیل سلطنت و پیشرفت و رفاه روزافزون ملت ایران را آرزو کردند.