سخنان جووانی لیونه پرزیدنت ایتالیا در پاسخ به بیانات شاهنشاه آریامهر بر سر میز شام رسمی کاخ نیاوران ۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۳۸ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{سرصفحه پروژه | عنوان = محمدرضا شاه پهلوی آریامهر|اعلیحضرت همایون محمدرضا ش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

دیدار رسمی جووانی لیونه پرزیدنت ایتالیا و بانو از ایران ۲۸-۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳ خورشیدی


سخنان جووانی لیونه پرزیدنت ایتالیا در پاسخ به بیانات شاهنشاه آریامهر بر سر میز شام رسمی کاخ نیاوران ۲۴ آذر ماه ۱۳۵۳

پرزیدنت ایتالیا در پاسخ به سخنان آریامهر شاهنشاه ایران، بیاناتی از شکوه و عظمت باستانی و فرهنگ و تمدن هزاران ساله ایران و پیوندهای دو کشور ایراد نمود و گفت:[۴]

اگر بخواهیم عناصر چندگانه تمدن و تاریخ ایران را در یک جمله خلاصه کنیم باید بگوییم که تاریخ کشور شما با تمام دگرگونی‌ها و فراز و نشیب‌های آن منعکس کننده والاترین لحظات روح و فکر بشری است. در جهان امروز نیز شما این مفهوم را ستاره راهنمای تاریخ کهن خود می‌دانید. کوروش این توان را داشت که پیروزی را با احترام نسبت به آیین و باورهای ملت‌های مغلوب و آداب و رسوم آنها توام نماید و بدین سان، پروژه صلح هخامنشی یا ایرانی را مجسم ساخت. همین جنبه شخصیت این رهبر و نابغه بزرگ سیاسی است که برای ما بی گمان از پیروزی اسلحه مهمتر و با دوام تر است و همین مفهوم انسانی است که در ترانه‌های چامه سرایان شما در درازای قرن‌ها و اعصار، زنده و جاری بوده است.

من نسبت به آنچه اعلیحضرت با مباهاتی شایسته یک تاریخ پرشکوه شاید یکی از شگفت انگیزترین تاریخ‌های جهان نامیده‌اند، احترامات صمیمانه کشور خود را که از دیرباز دلبسته و ستایشگر تمدن ایرانی بوده است ابراز می‌دارم. امروزه ایران با تمام وجود سرنوشت نوین خویش را به دست گرفته است و آن اعلیحضرت راهی را که اعلیحضرت رضا شاه بزرگ با شهامت و بصیرت کامل آغاز کرده و در چند سال نخستین گام‌های آن را پی ریزی کرده بودند، ادامه می‌دهند. اعلیحضرت در ادامه این راه با اراده‌ای پایدار و با بصیرت سیاسی ویژه جهش بزرگی به ایران داده‌اند که در انقلاب شاه و ملت متجلی شده است.

امروزه کشور شما نقش خود را به عنوان نه تنها چهارراه بزرگ فرهنگ‌های آسیایی، بلکه هم چنین میان خاور و باختر از سر می‌گیرد. بنابراین ما به کوشش‌هایی که ایران زیر رهبری آن اعلیحضرت برای تجدید حیات خویش و از میان بردن علل فرهنگی و اجتماعی، رکود اقتصادی با به کار بردن راه کارهایی در سنجش‌های استتثنایی و برای دگرگون ساختن کشور و تبدیل آن به یکی از بزرگترین کشورهای صنعتی و کشاورزی از راه انجام اصلاحات دامنه داری که تاکنون با الهام از راهنمایی‌های آن اعلیحضرت در درون کشور زمینه عدالت را فراهم کرده و به دستاوردهای کارآیی رسیده و هم چنین زمینه همکاری سازنده و مهم با دیگر ملت‌ها را فراهم ساخته با علاقه و دلبستگی بسیار می‌نگریم.

سیاست خارجی ایران بر پایه برقرار کردن صلح و موازنه نه تنها در منطقه جغرافیایی مربوط به ایران بلکه در تمام آسیا و اروپا و منطقه مدیترانه مبتنی است. فعالیت‌های بین المللی که ایران زیر رهبری درخشان آن اعلیحضرت انجام می‌دهد، به درستی از آرمان والای صلح الهام می‌گیرد که برای تحقق بخشیدن بدان ایران امروز یکی از عوامل مهم در جهان به شمار می‌رود. در این زمینه بیانات آن اعلیحضرت در سال ۱۹۶۶ بسیار گویا و پر معنی است. اعلیحضرت فرمودند: در ایران ما سیاستی را در پیش گرفته‌ایم که آن را سیاست مستقل ملی می‌نامیم و عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها و همزیستی مسالمت آمیز از جمله اصول اساسی آن به شمار می‌رود. ایتالیا نیز در سیاست خارجی خود از همین آرمان‌ها الهام می‌گیرد و به دگرگونی‌ها و کارهایی که در راستای کاهش تشنج‌های بین المللی انجام می‌یابد، بیش از هر چیز اهمیت می‌دهد. ایتالیا به ویژه به ثبات و صلح در اروپا و خاورمیانه و حوزه مدیترانه که زادگاه طبیعی ایتالیایی هاست، علاقه دارد.

مناسبات دو سویه دو کشور ما بر پایه وابستگی و مکمل بودن منافع سیاسی و اقتصادی مبتنی است. ایتالیا و ایران هر دو با وجود متفاوت بودن اوضاع و احوال از سیاست رشد و توسعه پیروی می‌کنند. در یک سو ایران قرارداد با نیروی بزرگ بالقوه اقتصادی خویش به عنوان یک بازار در حال توسعه و یک تولید کننده مواد اولیه و انرژی، و در سوی دیگر ایتالیا قرار دارد،با گنجایش صنعتی و تکنولوژی خویش و ما در سال‌های گذشته شاهد پیشرفت‌های مهمی در گسترش پیوندها دو کشور بوده‌ایم و گفتگوهای کنونی نیز موید پیشرفت‌های بیشتری است.

من از آن اعلیحضرت بسیار سپاسگزارم که لطف فرمودند به «کنفرانس جهانی مواد خوراکی سازمان ملل » و کنگره بین المللی مبارزه با سرطان که من سرفرازی گشودن آن را داشتم اشاره فرمودند. هم چنین من به سبب کارهایی که ایران برای گسترش مناسبات متقابل و شناسایی بیشتر دو ملت، به ویژه در زمینه فرهنگ و هنر انجام داده است، از آن اعلیحضرت سپاسگزارم. من هم چنین خوشوقتم که مراتب قدردانی ژرف خویش را نسبت به علیاحضرت شهبانوی ایران به سبب علاقه پر شوری که به حفظ « ونیز » نشان داده‌اند، ابراز دارم. ما این دیدار را نه تنها به منزله تایید کارهایی که دو دولت ما انجام می‌دهند، بلکه هم چنین به عنوان مقدمه فعالیت‌هایی که دو کشور در آینده در راستای منافع متقابل و پیشرفت صلح جهان خواهند داشت، تلقی می‌کنیم.

برای آن اعلیحضرت و علیاحضرت شهبانوی ایران تندرستی و پیروزی آرزو می‌کنیم.