بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به رییس دانشگاه کالیفرنیا هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


فراداشت درجه دکترای دانشگاه کالیفرنیای جنوبی
فراداشت درجه دکترای دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به شاهنشاه آریامهر به عنوان رهبری بشردوست، دکترای افتخاری این دانشگاه را فراداشت. رئیس دانشگاه کالیفرنیا، دکترای افتخاری این دانشگاه را به پیشگاه همایونی فراداشت. آقایان دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت و غلامحسین کاظمیان رایزن فرهنگی ایران در واشنگتن، و ویلیام لفلند رئیس برنامه‌های خارجی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و هنری رایتینگ معاون این دانشگاه افتخار بودن در این آیین را داشتند. در آیین فراداشت دکترای افتخاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پیشگاه ملوکانه، رئیس دانشگاه در سخنانی از شهریار ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین رهبران عصر حاضر یاد کرد و با اشاره به پیشرفت‌های همه‌جانبه ایران به عرض رسانید که پیشرفت‌ها و ترقیات ایران در سال‌های اخیر با چنان سرعتی صورت گرفت که حتی درسطح جهانی بی‌نظیر است. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، انقلاب شاه و ملت را (انقلابی اصیل و عمیق که روی زندگی فرد فرد مردم ایران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فردی اثر نیکو و کم نظیر باقی گذاشته) توصیف کرد و به آگاهی رسانید که برخورداری ملت ایران از مواهبی چون بهداشت، آموزش رایگان، مبارزه با بیسوادی و همزمان دستیابی جامعه نوین ایرانی به تکنولوژی قدرت وصول به عالی‌ترین آرمان‌ها و هدف‌ها را بخشیده است. دکتر جان هوبارد سپس ضمن تجلیل از سیاست خارجی ایران به عرض رسانید که رهبری خردمندانه و مؤثر شاهنشاه آریامهر در سطح بین‌المللی، شرق و غرب را در دوران جدیدی از فرصت‌های متقابل به یکدیگر پیوند داد و توسعه و پیشرفت فکری سازمان‌های بین‌المللی را تقویت کرد و به دنیا چنان نمونه‌ای از رهبری هوشمندانه ارائه کرد که نه تنها ستایش ملل دنیا را برانگیخت، بلکه توجه خاص شخصیت‌های طراز اول و عالی‌قدر دنیای معاصر را برای شناخت دستاوردها و پیروزی‌های این سیاست الهام‌بخش به سوی خود معطوف داشت. رئیس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بار دیگر از دها و رهبری کم‌نظیر شاهنشاه آریامهر که دروازه‌های طلایی مجد و عظمت را به روی ملت خود گشودند ستایش کرد و به عرض رسانید که دانشگاه کالیفرنیای جنوبی با افتخار و خرسندی عالی‌ترین مدارج افتخاری خود را به پیشگاه شهریار ایران به عنوان رهبری توانا و بشردوست تقدیم می‌دارد. بی‌عدالتی اجتماعی- شاهنشاه آریامهر پس از اظهار تشکر از رئیس و اساتید دانشگاه کالیفرنیای جنوبی فرمودند:

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به سخنان رییس دانشگاه کالیفرنیای جنوبی هنگام دریافت دکترای افتخاری حقوق ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

(در کاخ نیاوران)

قبل از هر چیز باید بگویم بسیار خرسندم که امروز چنین درجه دکترای افتخاری به من داده شده‌است.
تاکنون تلاش‌ها و کوشش‌هایی که کرده‌ام، همه ملهم از احساسات عالی وطن‌پرستی من بود، که معتقدم در همه افراد بشر باید وجود داشته‌باشد.
درمورد نوسازی کشورِ من، که دارای تمدن و فرهنگ کهن است، شما به تاریخ دوهزاروپانصد ساله آن اشاره کردید. باید بگویم که این نوسازی به نفع کشورم و به سود همه بشریت بوده‌است. این روزها همه ما بیش از پیش مشاهده می‌کنیم که تفرقه میان افراد بشر، پیوسته بر دشواری‌ها می‌افزاید، در حالی که دنیا یک واحد غیر قابل تفکیک است. نزدیک کردن افراد بشر مستلزم مجاهدت، تفاهم، از بین بردن کلیه بی‌عدالتی‌های اجتماعی، حفظ آزادی کلیه افراد بشر، احترام به آزادی و قانون است، زیرا آزادی فردی از آزادی اجتماعی جدا نیست، اگر سایر کشورها بتوانند از تاریخ ما پند بگیرند، ما نیز به نوبه خود می‌توانیم از دیگر کشورها، به ویژه ایالات متحده امریکا، از این ملت و کشور بزرگ که آزادی، به ویژه علوم و تکنولوژی در آنجا به پیشرفت عظیمی نائل شده‌است، درس‌های بسیاری بیاموزیم. دنیای امروز از قحطی، تغذیه ناکافی و بسیاری دشواری‌های دیگر رنج می‌برند و در آینده که احتمالاً جمعیت جهان در پایان قرن جاری از هفت‌میلیارد نفر تجاوز خواهدکرد، جهان با مسئله مشکل‌تری روبه‌رو خواهدبود، که تنها با حسن نیت و به کمک عالی‌ترین تکنولوژی می‌تواند بر دشواری‌ها فائق آید. از این رو امیدواریم که از کشور شما و نهادهای عالی آن که دانشگاه شما یکی از بهترین و بالاترین آنها است، درس‌های فراوانی گرفته‌شود. بنابراین برای کشور من مایه خوشنودی است که با دانشگاه عالی شما همکاری داشته‌باشد. ما به نوبه خود مصمم هستیم که این پیوندها را توسعه دهیم و با توجه به آنچه که تاکنون شما انجام داده‌اید، گمان می‌کنم شما نیز متقابلاً مایل به این گسترش همکاری هستید.
بار دیگر از شما به خاطر حسن نیتی که نسبت به من ابراز داشتید، تشکر می‌کنم، و برای شما و همکارانتان و کلیه اعضای دانشگاه و همچنین کلیه دانشجویان کشورتان موفقیت و خوشبختی آرزو می‌کنم.