برنامه اقدام مشترک ۲۰۲۵ - ۲۰۱۵ میلادی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سوسیال دموکراسی برنامه اقدام مشترک ۲۰۲۵ - ۲۰۱۵ میلادی

حکومت مشروطه شاهنشاهی چیست؟

لیبرال دموکراسی
برنامه جامع مشترک اقدام نیرنگی برای نگاهداشتن جمهوری اسلامی بر قدرت

برنامه اقدام مشترک ۲۰۲۵ - ۲۰۱۵ میلادی - در پایتخت اتریش شهر وین گفت گوهای درباره برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام برگزار می‌شود. گفتگوها برای برنامه جامع اقدام مشترک، میان ایران و پنج هموند همیشگی شورای امنیت سازمان ملل متحد یعنی چین فرانسه روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا در کنارش آلمان و اتحادیه اروپا برگزار می‌شود. در روز ۱۴ ژوییه ۲۰۱۵ میلادی برابر با سه شنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ خورشیدی، نمایندگانی کشورهای نامبرده موافقتی کردند. درباره چه چیزی موافقت کردند؟ از همین جا معمای برجام آغاز می‌شود. معمولا موافقت نامه میان دولت‌ها دستینه می‌گردد، آنگاه آن قرارداد به پارلمان داده می‌شود تا پارلمان آن را تصویب یا رد کند. برجام اما، قرارداد نیست و هیچ یک از پارلمان‌های کشورهای نامبرده تاکنون برجام را ندیده‌اند و روشن است که تصویب نیز نکرده‌اند. چرا برجام چنین عجایب و غرایب است؟

دولت اوباما که این گفتگوها را انجام داده است، در سنای آمریکا اکثریت را نداشت و جمهوری خواهان که در سنا اکثریت را داشتند از گام نخست، برجام را نپذیرفتند. این به آن چم است که اگر برجام به فرم یک قرارداد نوشته شده بود، آنگاه مجلس سنای آمریکا هیچگاه برجام را تصویب نمی‌کرد و برجام هیچگاه اعتبار نمی‌یافت.

برای اینکه تکه کاغذی به دست داشته باشند، قرارداد که نمی‌توانستند آن را بنامند، و ناچار آن را پلان او اکشن نامیدند برنامه اقدام – این برنامه اقدام چه می‌گوید؟ از ماه اکتبر ۲۰۱۵ تا ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ یعنی سه سال و چند ماه دیگر

۱- جمهوری اسلامی می‌تواند ۶۱۰۴ سانتریفیوژ نسل اول را به کار بیاندازد.

۲- جمهوری اسلامی نمی‌تواند سانتریفیوژ مدرن را نصب کند و کار بیاندازد.

۳- جمهوری اسلامی می‌تواند شمار اندکی که گفته نشده است چند تا سانتریفیوژ پژوهشی نصب کند و کار بیاندازد.

۴- جمهوری اسلامی می‌تواند ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشته باشد.

۵- جمهوری اسلامی نمی‌تواند اورانیوم غنی شده متوسط داشته باشد.

اگر جمهوری اسلامی این پنج ماده را بپذیرد، همه تحریم‌هایی که علیه ایران بر پایه فعالیت‌های اتمی جمهوری اسلامی که در سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا وضع شده، از میان برداشته خواهد شد. سرپرستی و دیده وری اجرای این پنج گام به گردن آژانس بین المللی انرژی اتمی ای آ ا آ در وین می‌باشد.

هر سال آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارشی می‌نویسد و کشورهای نامبرده تایید می‌کنند که جمهوری اسلامی این پنج ماده را رعایت کرده است.

جمهوری اسلامی این پنج ماده را انجام داد. اما هنگام دیده وری سازمان بین المللی انرژی اتمی، دشواری‌های پیش آمد و آن اینکه جمهوری اسلامی به سازمان پروانه نداد که به همه تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی دسترسی داشته باشد، به ویژه تاسیسات اتمی که به پاسداران تعلق داشت. جمهوری اسلامی به آژانس پروانه نداد که از این سایت‌ها بازدید کند. جمهوری اسلامی به آژانس پروانه ورود به سایت‌هایی که آژانس بدان سایت مشکوک بود را نداد. یعنی آژانس بین المللی انرژی اتمی نتوانست گزارشی بنویسد که جمهوری اسلامی سد در سد مفاد برنامه اقدام را رعایت کرده است. پرزیدنت ترامپ با وجود همه دشواری‌هایی که آژانس با جمهوری اسلامی داشت، تایید کرد که جمهوری اسلامی این پنج ماده را رعایت کرده است. جمهوری اسلامی نیز قول داد که به همه پرسش‌ها در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پاسخ دهد.

شورای حکام آژانس، شورایی است که در آن ۳۵ کشور از ۸ منطقه جهان شرکت دارند: ۲ تن از آمریکای شمالی – ۶ تن از امریکای لاتین – ۸ تن از اروپای غربی – ۴ تن از اروپای شرقی – ۶ تن از آفریقا – ۴ تن از خاورمیانه و جنوب آسیا – ۲ تن از منطقه پاسیفیک و جنوب شرقی آسیا – ۳ تن از خاور دور

شورای حکام آژانس در کنار مجمع عمومی آژانس، تصمیم گیرندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌باشند. از آنجا که گزارش‌های آژانس محرمانه هستند، روشن نیست چه پرسش‌هایی در جزییات کار پیش کشیده شده است و چه پاسخ‌هایی جمهوری اسلامی داده است. به هر روی، پس از یک سال در سال ۲۰۱۸ میلادی آژانس گزارش داد که جمهوری اسلامی پاسخ پرسش‌ها را درست نداده است.

بدین روی پرزیدنت ترامپ از تایید گزارش آژانس خودداری کرد و در روز هشتم ماه مه ۲۰۱۸ میلادی از برنامه اقدام بیرون آمد و همزمان تحریم‌های نوینی علیه جمهوری اسلامی بر پا داشت. پرزیدنت ترامپ ابراز داشت که جمهوری اسلامی هدف‌های برنامه اقدام را زیر پا گذاشته است. هدف برنامه اقدام این بود که جمهوری اسلامی سلاح اتمی تولید نکند. پرزیدنت ترامپ در سه اصل روشن ساخت که چرا جمهوری اسلامی، برنامه اقدام را رعایت نکرده است:

۱- جمهوری اسلامی راکت‌های بالستیک قاره پیما می‌سازد.

۲- این پنج ماده برنامه اقدام تنها برای ده سال اعتبار دارند و جمهوری اسلامی نمی‌خواهد که برنامه اقدام تمدید شود. یعنی در سال ۲۰۲۵ میلادی جمهوری اسلامی آزاد از هر گونه محدودیتی می‌تواند هر گونه و هر شمار سانتریفیوژی را که بخواهند نصب کنند و اورانیوم غنی کنند به اندازه که بخواهند.

۳- پرزیدنت ترامپ مدارک و اسنادی دارد که جمهوری اسلامی می‌تواند در کمتر از یک سال یک بمب اتمی بسازد.

پرزیدنت ترامپ افزود که برنامه اقدام اصلا نباید بدین گونه نوشته می‌شد و فرمانی صادر کرد که تحریم‌های اقتصادی سختی علیه جمهوری اسلامی انجام یابد.

ادمینستراسیون ترامپ هشدار داد که هر کمپانی چه در آمریکا یا بیرون از ایالات متحده هر جای دنیا اگر تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را رعایت نکند، تحریم خواهد شد و دیگر نخواهد توانست که با امریکا وارد بازرگانی شود. در واقع تحریم‌ها نه تنها در آمریکا بلکه در سراسر جهان معتبر هستند. بسیاری از کمپانی‌های اروپایی با جمهوری اسلامی روابط بازرگانی خود را بریده‌اند. یعنی کمپانی‌هایی از روسیه و چین که با جمهوری اسلامی بازرگانی داشتند، خود را بیرون کشیدند.

اتحادیه اروپا کوشش کرد که بازرگانی خود را با جمهوری اسلامی بر پا نگاه دارد و برای معامله‌ها میان ایران و اروپا، سیستم مالی ویژه خود را راه اندازی کرد. با وجود این کمپانی‌های مهم اروپایی با جمهوری اسلامی معاملات خود را پایان دادند.

جمهوری اسلامی نیز در ماه مه ۲۰۱۹ میلادی اعلام داشت که جمهوری اسلامی نیز برنامه اقدام را دیگر رعایت نمی‌کند. در روز هفتم جولای ۲۰۱۹ جمهوری اسلامی، اورانیوم را بیش از میزان گفته شده ۳٫۶۷٪ در برجام غنی کرد. در ۴ نوامبر ۲۰۱۹ جمهوری اسلامی شمار زیادی سانتریفیوژهای مدرن در تاسیسات اتمی به راه انداخت و گفت که اورانیوم را با ۲۰٪ غنی خواهد کرد.

در آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی، گفتگوها در باره برجام یا برنامه اقدام از سر گرفته شد. گفتگوها به سبب انتخابات رییس جمهور در ایران بازایستاد. رییسی پرزیدنت شد . در ماه جون ۲۰۲۱ گفتگوها از سر گرفته شد. موضع جمهوری اسلامی این بود که امریکا باید همه تحریم‌ها را از میان بردارد، پیش از آنکه جمهوری اسلامی آمادگی خود را اعلام دارد تا به محدودیت‌های برنامه اقدام یا برجام بازگردد. هم چنین، آمریکا باید متعهد شود که دوباره از برجام بیرون نرود و در کنار این برنامه بماند. نمایندگان فرستاده شده از کشورهای غربی ابراز داشتند که شرایط جمهوری اسلامی پذیرفتنی نیست. در روز ۲۴ اکتبر ۲۰۲۱ میلادی، میخاییل اولیانف نماینده روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین گفت که درخواست جمهوری اسلامی درباره دوباره بیرون نرفتن آمریکا از برجام، منطقی و قابل توجیه است. پرزیدنت بایدن گفت که چنین تضمینی را نمی‌تواند بدهد اما آمریکا آماده است که برجام را بپذیرد اگر جمهوری اسلامی نیز به شرایط برجام بازگردد.

در روز نهم دسامبر ۲۰۲۱ میلادی، نمایندگان روسیه و چین به جمهوری اسلامی گفتند که پیش شرایطی که آنان برای آمریکا برنامه ریزی کرده‌اند را می‌باید فراموش کنند، اگر می‌خواهند گفتگوها دستاوردی داشته باشد.

در واقع جمهوری اسلامی آماده است که همه شرایط برنامه اقدام یا برجام را بپذیرد اگر تحریم‌های امریکا از میان برداشته شوند. جمهوری اسلامی آماده است که برجام را رعایت کند با اینکه می‌داند که در انتخابات آینده پرزیدنت آمریکا، در پایان سال ۲۰۲۴ میلادی، یا پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید خواهد بود یا اگر پرزیدنت دیگر از حزب جمهوری خواه خواهد بود و پرزیدنت نوین سد در سد از برجام بیرون خواهد رفت. جمهوری اسلامی می‌خواهد که برجام را دوباره راه اندازی کند، زیرا که بی درنگ ۱۰۰ میلیارد دلاری که ادعا می‌شود بلوک شده بودند آزاد خواهد شد همانند زمان پرزیدنت اوباما.

دوم اینکه جمهوری اسلامی حداقل دو سال زمان دارد که نفت ایران را آزادانه بفروشد. برای این ۱۰۰ میلیارد دلار و دو سال فروش نفت آزاد، جمهوری اسلامی آماده است، سانتریفیوژهای مدرنش را خاموش کند و اورانیومی که در این میان تا ۶۰٪ غنی شده بود را به روسیه بدهند تا برایشان نگهداری کند، مانند بار گذشته. جمهوری اسلامی برنامه ریخته است که در این دو سال پولی را که به جیب می‌زنند را در زمینه‌هایی سرمایه گذاری کنند تا زیر تاثیر تحریم‌های آینده امریکا قرار نگیرند. یعنی ماشین‌هایی بخرند و یا بسازند تا ابزار یدکی که تاکنون از کشورهای غربی خریداری می‌کردند، خود تولید کنند و هم چنین بازرگانی با کشورهای همسایه را گسترش دهند در این زمینه جمهوری اسلامی می‌خواهد قراردادهایی با پاکستان، ترکیه، عمان، کویت و قطر ببندد.

جمهوری اسلامی دریافته است که برجام بستگی به حزب انتخاب شده در آمریکا را دارد. در سنای امریکا ۳۰ تن از نمایندگان سنا به رهبری سناتور تد کروز بر آن هستند که علیه برجام پیش بروند. جو بایدن نیز گفته است که برجام را به سنا نخواهد برد بلکه برجام یک برنامه اقدام جدید نیست و پیشتر نیز به سنا داده نشده است.

برای امریکا یک مسله باقی خواهد ماند، دولت آمریکا دریافته است که جمهوری اسلامی راکت‌های کانونشنال بدون کلاهک اتمی و میلیشیایی سازمان داده‌اند تا قدرت را در خاورمیانه برای خودشان و گسترش اسلام منوپول کنند که البته کرده‌اند. بدین روی، پرزیدنت ترامپ خواسته بود که جمهوری اسلامی به کشورهای دیگر خاورمیانه دست درازی نکند. اما با وجود تحریم‌ها، جمهوری اسلامی در کشورهای همسایه، در پی به دست آوردن قدرت است. چه قدرتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه دارد را در سپتامبر ۲۰۱۹ نشان دادند. در آن زمان، جمهوری اسلامی با سلاح‌هایی که داشتند، دو مرکز نفتی عربستان سعودی را ویران ساختند. پنجاه درسد تولید نفت عربستان، شبانه کاهش یافت. همه سیستم‌های پدافند خریداری شده از امریکا کاری نکرد و کارایی نداشت. آمریکا و عربستان بر آن شدند که پاسخ نظامی به جمهوری اسلامی ندهند، زیرا که خطر آن وجود داشت که همه تاسیسات نفتی عربستان ویران شود.

در این زمان، مردم نگونبحت ایران امیدوار بودند که پرزیدنت ترامپ جمهوری اسلامی را سرنگون می‌سازد ولی این حمله جمهوری اسلامی نشان داد که آنان تا بن دندان سلاح‌های خطرناک گرد آورده‌اند. در روزهایی که گفتگوها در وین ادامه داشت جمهوری اسلامی، راکت‌های دور بردی را که دارند در تلویزیون به نمایش گزاردند.

نتیحه این است که برجام برای جمهوری اسلامی بی معنا است آنان می‌خواهند که تحریم‌ها هر چه زودتر از میان برداشته شوند و از سال ۲۰۲۵ میلادی دیگر آزاد خواهند بود که هر چه می‌خواهند در زمینه اتم انجام دهند. سد میلیارد دلاری که اینان قول داده‌اند معلوم نیست که خرج کدام کشور خواهد شد ولی مطمین باشید که یک سنت هم برای ملت ایران خرج نخواهد شد. نشان دیگری از گفتگوهای وین هست که می‌توانیم آن را آشکارا بخوانیم اینکه حزب‌های دمکرات در امریکا، دولت‌های اروپایی، روسیه و چین کوشش می‌کنند که حکومت اسلامی را در ایران بر سر قدرت نگاه دارند.

تنها و تنها مردم ایران می‌توانند ایران را از چنگال این حکومت اهریمنی نجات بخشند. برای همه روشن است که مردم ایران دستاربندان را در مقامات حکومتی نمی‌خواهند ببینند . کشور ایران هم اکنون در وضعیتی مانند زمانی است که شوروی فروپاشید. همه دنیا با شوروی معاملات خود را انجام دادند اما مردم روسیه بر پا خاستند و شوروی و کمونیسم چنان نابود شد که انگار هرگز نبوده است، با وجود همه راکت‌ها و بمب‌های اتمی و تهدیدها و شوروی که تا بن دندان مسلح بود و اسلحه‌های اتمی داشت.

برجام نمایشی است برای نگاهداری جمهوری اسلامی.

ملت ایران بپاخیزید! جاوید شاه، پاینده ایران، برقرار قانون اساسی مشروطه ایران.