بازدید دو روزه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی از استان کهکیلویه بویر احمد و فرمانداری نورآباد ممسنی ۲۶ تا ۲۸ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۸:۳۶ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


سفر دو روزه شهبانو به استان کهکیلویه و بویراحمد و شهرستان ممسنی، نخستین سفر شهبانو به این سرزمین‌ها از خاک کشور بود و در زمانی انجام یافت که گام‌های نخستین پیشرفت و نوسازی این نقاط پایان گرفته و گسترش اقتصادی و فرهنگی این مناطق پیش رو است.

مردم نورآباد که در روز ۲۶ شهریور ماه میزبان شهبانو بودند با پیشبازی که کمتر در شهرهای دیگر دیده شده بود، خوش‌آمد گوی شهبانو بودند. جیپ روبازی که شهبانو در آن به پا ایستاده بودند در میان انبوه جمعیت چند هزار نفری نورآباد و عشایری که از دورترین نقاط برای دیدن شهبانو به شهر آمده بودند، گم شده بود و شهبانو نگران بودند که مبادا در میان جمعیت کسی آسیب ببیند. مردم پیر و جوان، زن و مرد و کودک در خیابان می‌دویدند و فریاد می‌کشیدند شهبانو خوش آمدی. جمعیت در خیابان موج می‌زد و راه بر خودروهای همراهان بسته شده بود. مردم پایکوبی می‌کردند و آواز می‌خواندند. سرور و شادمانی مانند یک جشن خانوادگی در نورآباد دیده می‌شد.

خودروی علیاحضرت شهبانو در این سیل جمعیت، بازه (فاصله) یک کیلومتری فرودگاه نورآباد تا مدرسه و کودکستان شهر را که کمتر از یک کیلومتر بود بیش از ۲۰ دقیقه پیمود. علیاحضرت شهبانو سراسر راه، در خودرو ایستاده بودند و شاهد این ابراز احساسات مردم بودند. هنگامی که شهبانو به کودکستان ماندانا رسیدند از اینکه ممکن است در انبوه جمعیت کسی آسیب ببیند، ابراز نگرانی کردند.

علیاحضرت شهبانو همین ابراز احساسات را در یاسوج و در اردوگاه آموزشی عشایر نیز به چشم دیدند. این چندمین بار بود که کودکان عشایر فرصت می‌یافتند در برابر شهبانو نمونه‌ای از آموخته‌های‌شان را بر زبان آورند. بچه‌ها برای شهبانو گفتند که برای شرکت در اردو دو روز و دو شب پیاده راه رفته‌اند و سپس نیمی از راه را با اتوبوس پیموده‌اند. راه‌های روستایی و نیاز به ساختن راه‌های بیشتر و بهتر از جمله برنامه‌های این نقاط است که شهبانو بر مشارکت مردم در این برنامه پافشاری بسیاری داشتند.

پیشبردن سیاست صرفه جویی و پرهیز از هرگونه خرج اضافه در سفرهای شهبانو بیش از هر چیز جلب نظر می‌کند. قبلاً رسم بر این بود که استانداران در ضیافتی که به افتخار شهبانو ترتیب می‌دادند معتمدان شهر و مسئولان برنامه‌ها را در فرصت‌هایی که در این میهمانی پیش می‌آمد به شهبانو معرفی می‌کردند. ولی از چندی پیش این روش دگرگون شد و میهمانی برگزار نمی‌شود و معتمدان و مسئولان در مراکزی که شهبانو بازدید می‌فرمایند به پیشگاه علیاحضرت بار می‌یابند.

در این سفر شهبانو کسی برای دادن عریضه به مقابل اتومبیل شهبانو ندوید. این موضوع همیشه موجب ناراحتی علیاحضرت شهبانو در سفرها بود. شهبانو بارها تأکید فرموده که تمام عریضه‌هایی که مردم برای معظم له می‌نویسند به یک ترتیب مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و از مردم دعوت کرده بودند که عریضه‌ها را به مأمورین بدهند. این بار از سوی دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو برنامه ویژه‌ای برای جمع‌آوری عرایض سازمان یافته بود. سه روز پیش از آغاز سفر شهبانو به یاسوج دفتر رسیدگی به عرایض در ساختمان استانداری و با بودن چند تن از مددکاران مرکز راهنمایی و خدمات اجتماعی دفتر مخصوص علیاحضرت برگزار شده بود و مردم شهر فراخوانده شده بودند که عرایض خود را برای رسیدگی به این دفتر بدهند. مردم یاسوج نیز در مدت سه روز کلیه تقاضاهای خود را در عریضه‌هایی به دفتر رسیدگی سپرده بودند و حاصل بررسی عرایض پس از ورود شهبانو به یاسوج در فرودگاه از سوی خانم طبیب زاده رئیس مرکز راهنمایی و خدمات اجتماعی به حضور شهبانو تقدیم شد و تا روز پسین آن بخش از درخواست‌ها که به سرعت انجام پذیر بود به امر شهبانو انجام شده بود.

در سفرهایی که اعلیحضرتین به نقاط مختلف انجام می‌دهند کسانی که همراه هستند به دلیلی در سفر حضور دارند و هیچکس حالت تشریفاتی ندارد. برای نمونه، در این سفر شهبانو به استان کهکیلویه و بویراحمد، جمشید آموزگار نخست وزیر نیز بود زیرا که در دوره‌ای که آموزگار در وزارت کشور بود، بسیاری از طرح‌ها و برنامه‌های عمرانی این استان و فرمانداری ممسنی تهیه و تصویب شده بود. دکتر گنجی وزیر آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم به دلیل نیازهای فوری منطقه به گسترش آموزش و پرورش منطقه و راه یابی مسائل و مشکلات منطقه در همان محل و دکتر نصر اصفهانی وزیر کشور به دلیل سابقه استانداری فارس و آشنایی به مسائل فرمانداری ممسنی و مهندس صالحی وزیر راه و ترابری به دلیل اتخاذ تدابیر فوری برای حل مشکل کمبود راه‌های روستایی و ارتباطی این مناطق با روستاها و شهرهای پیرامون.

لیلی امیر ارجمند مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در بسیاری از سفرهای شهبانو همراه معظم له است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتاب رسان جوانان در بسیاری از روستاها و شهرهای دور دست کشور است به ویژه که تا کنون بسیاری از کتابخانه‌‎های خانه‌های فرهنگ روستایی نیز از حمایت‌های کانون برخوردار است. دکتر فرهنگ مهر رئیس دانشگاه پهلوی شیراز به دلیل نقشی که این دانشگاه در تربیت نیروی انسانی مراکز درمانی و بهداشتی کهکیلویه و بویراحمد دارد در رکاب شهبانو بود به ویژه که از ۲۷ شهریور ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی بنا به امر علیاحضرت شهبانو این دانشگاه با کمک جمعیت شیر و خورشید سرخ فعالیت‌های خود را در این منطقه گسترش خواهد داد. دکتر نادر افشار نادری استاد و پژوهشگر دانشگاه تهران نیز که در رکاب شهبانو بود در باره زندگی عشایر از اطلاعات گسترده‌ای برخوردار است و سال‌ها در میان عشایر به ویژه در منطقه یاسوج و ممسنی و فارس زندگی کرده و عشایر همگی او را به خوبی می‌شناسند و در واقع در هر زمینه‌ای که پیوند به زندگی عشایر داشته باشد آگاهی‌های وی کلید بسیاری از پرسش هاست.