باریابی برندگان بورس هنر و پیشه بنیاد فرهنگی رضا پهلوی به پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ۷ تیر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۲۳ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو



۷ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پس از نیم روز در آیین اعطای نخستین دوره بورس «هنر و پیشه» مقرر فرمودند که همه جوانان کشور، اعم از شهری و روستایی، که با عشق و علاقه باطنی در پیشه و هنر خود موفق هستند از مزایای این بورس برخوردار شوند. بورس «هنر و پیشه» به امر علیاحضرت شهبانو از جانب بنیاد فرهنگی رضا پهلوی به افراد موفق در حرفه و هنر خود بدون در نظر گرفتن میزان سواد و تحصیلات داده می‌شود.[۱] امروز نخستین گروه برگزیدگان این بورس در کاخ سعدآباد به پیشگاه علیاحضرت شهبانو بار یافتند و بورس‌های خود را از دست معظم‌لها دریافت کردند. علیاحضرت شهبانو در همین آیین که سرکار علیه بانو فریده دیبا، هموندان هیئت امنا و هموندان شورای عالی بنیاد فرهنگی رضا پهلوی نیز بودند، با سپارش به مسولیت‌ها فرمودند که یک کشاورز جوان با ذوق، یک چوپان موفق، یک روستایی که در پرورش دام‌های خود موفق باشد به میزان یک جوان شهری هنرمند و مبتکر از امتیازات این بورس باید برخوردار شود. علیاحضرت مقرر داشتند برای آگاهی روستاییان و تشویق آنان برای استفاده از این بورس‌ها پرسش‌نامه‌های خاص روستاییان با توجه به رشته‌های هنر و پیشه‌های روستایی آماده شود و بین روستاییان توزیع گردد.

در میان کسانی که به دریافت اولین بورس‌های هنر و پیشه ایران سرافراز شدند دو دانشجو نیز دیده می‌شوند، عبدالمهدی دانشی که دانشجوی رشته زمین‌شناسی دانشگاه تهران است و موفق به یافتن بزرگ‌ترین سنگ آسمانی کره زمین شده است، هنگام دریافت بورس هنر و پیشه خود به عرض شهبانو رساند که چگونه بر اثر علاقه و ذوق خود هفته‌ها و ماه‌ها در کوه‌ها و دشت‌ها جستجو کرده تا این سنگ را در دشت قزوین یافته است. وی با عکس‌هایی که از محل به دست آوردن این سنگ آسمانی همراه داشت توضیح داد که این سنگ مذاب چگونه زمین‌های اطراف خود را حفر کرده و جایی برای خود باز کرده است.

علیاحضرت شهبانو از وی در مورد برنامه‌های آینده‌اش پرسیدندد، وی به عرض رساند که با بورس هنر و پیشه تحصیلاتش را در فرانسه ادامه خواهد داد. در میان ده پسر و دختر جوانی که ایوار به پیشگاه علیاحضرت شناسانده شدند، بیشترین جوانان شهرستانی بودند. علیاحضرت شهبانو مقرر فرمودند که پیشرفت آینده این جوانان پس از دریافت بورس مورد پی‌گیری قرار گیرد و بررسی شود که بورس تا چه میزان در پیشرفت این جوانان مؤثر بوده است.

در این آیین نخست علینقی کنی مدیر عامل بنیاد فرهنگی رضا پهلوی گزارشی داد و گفت:

فرزندان عشایر، کارگران و کشاورزان و پیشه‌وران نیز که به عللی نتوانسته‌اند تحصیلات منظم دبیرستانی و دانشگاهی داشته باشند ولی در عوض در یک رشته هنری و یا حرفه‌ای نبوغ و استعداد دارند می‌توانند از بورس پیشه و هنر استفاده کنند و با داشتن حداقل سواد (توانایی خواندن و نوشتن) به آرزوهای هنری و حرفه‌ای خود جامه عمل بپوشانند. امر انتخاب برگزیدگان پیشه و هنر به عهده کمیسیون‌های تحقیق و تخصص که مرکب از اساتید دانشگاهی و اساتید فن است می‌باشد. در سال گذشته تعداد برگزیدگان ۱۰ تن بود ولی در سال جاری تعداد آنان به سی تن و در سال آینده به پنجاه تن خواهد رسید.

پس از گزارش آقای کنی، آقای آزاد مسئول امور برگزیدگان نیز در گزارش رسایی روش گزینش افراد را شرح داد و سپس نام افرادی را که برای دریافت بورس تعیین شده بودند، خواند و به پیشگاه علیاحضرت شناساند. علیاحضرت شهبانو نیز بورس آنان را دادند. آقای عبدالمهدی دانشی (کاوش سنگ‌های آسمانی)- آقای علی کیانی (طراحی فرش)- آقای شهیار افشاری (عملیات آزمایشگاهی- الکترونیک)- آقای احمد کوشش (میناکاری)- آقای محمدرضا عدنانی (نقاشی متحرک)- خانم قمرتاج حیدری (خلبانی)- آقای اکبر بهاریانمهر (مجسمه سازی)- آقای معصوم حیدری (عملیات آزمایشگاهی- برق)- آقای مظفر شفیعی (موسیقی- آواز)- آقای ناصر نوروززاده چگینی (باستان‌شناسی).

سپس علیاحضرت شهبانو پرسیدند چند درخواست برای بورس دریافت داشته‌اید، به آگاهی رسید، تاکنون ۲۰۰ درخواست دریافت کرده‌ایم، ولی پیش بینی می‌شود که امسال شمار درخواست کنندگان به هزار برسد.در سال ۱۳۵۳ خورشیدی، یک صد درخواست رسیده بود که پانزده تن از میان آن‌ها برگزیده شدند و سی و پنج تن از بورس‌های معمولی بنیاد فرهنگی رضا پهلوی بهره‌مند گردیدند و برای ادامه تحصیل و گذراندن دوره‌های تخصصی به کشورهای آمریکا، انگلستان و فرانسه فرستاده شدند.