بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی مشهد ۱۰ تا ۱۱ خرداد ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۴ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۹:۳۹ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو


۱۰ خرداد ماه ۱۳۵۴ بامدادان شاهنشاه آریامهر برای یک بازدید دو روزه از برنامه‌های عمرانی مشهد به این شهر تشریف‌فرما شدند. در ورودی حرم چند تن از آقایان معمم به پیشگاه شاهنشاه باریافتند. شاهنشاه آریامهر از بخش‌های نوسازی شده، رواق‌ها، کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی دیدن فرمودند. همزمان، عبدالعظیم ولیان نیابت تولیت عظمای آستان قدس رضوی و استاندار خراسان پیرامون برنامه‌های نوسازی توضیحاتی به آگاهی رسانید. شاهنشاه آریامهر در سفر دو روزه به مشهد، از چند برنامه خانه‌سازی دیدن می‌فرمایند. در این سفر، بیمارستان شاهرضا و دانشگاه فردوسی (مشهد) نیز مورد بازدید معظم‌له قرار می‌گیرد. در این سفر آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی، آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، تیمسار سپهبد هاشمی‌نژاد رئیس سرای نظامی و ژنرال آجودان شاهنشاه آریامهر، تیمسار سپهبد ایادی پزشک مخصوص شاهنشاه و ابوالفتح آتابای معاون وزارت درباره شاهنشاهی در رکاب شاهنشاه هستند. در فرودگاه مهرآباد آقای جمشید آموزگار وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور، آقای هرمز قریب رئیس کل تشریفات شاهنشاهی، آقای معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی، معاونان وزارت دربار شاهنشاهی، رئیس شهربانی کشور و فرمانده گارد شاهنشاهی به پسواز آریامهر در فرودگاه مهرآباد بودند. هواپیمای اختصاصی شاهنشاه در ساعت ده بامداد از فرودگاه مهرآباد به سوی مشهد به پرواز در آمد.

به فرمان شاهنشاه، یک مرکز مجهز برای مطالعات کامل پزشکی در مشهد دایر می‌شود

شاهنشاه دستور توسعه مرکز پزشکی شاهرضا را صادر فرمودند

شاهنشاه آریامهر دیروز (۱۰ خرداد ماه ۱۳۵۴) و امروز (۱۱ خرداد ماه ۱۳۵۴) از استان خراسان و چند مرکز آموزشی و درمانی در مشهد دیدن کردند و امروز به تهران بازگشتند. شاهنشاه ظهر دیروز پس از زیارت حرم مطهر حضرت رضا (ع) از بخش‌های نوسازی شده حرم مطهر و همچنین صحن و وراق‌ها دیدن کردند. به امر شاهنشاه، دیوارهای شمالی – جنوب و جنوب شرقی داخل حرم که از مان قاجاریه تاکنون ترمیم نشده بود، مورد مرمت اساسی قرار گرفته است. همچنین به امر شاهنشاه مهمانسرای جدیدی بوسیله آستان قدس رضوی برای پذیرایی زائران حضرت رضا در نزدیک حرم ساخته شده که دیروز مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت. مهمانسرای جدید به صورت سلف سرویس اداره می‌شود و گنجایش ۲۵۰۰ نفر را دارد.

میکروفیلم از کتاب- شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از مهمانسرا، از ساخمان نیمه‌تمام کتابخانه موزه و خزانه آستان قدس رضوی که در قسمت شرقی صحن پهلوی در دست ساختمان است، بازدید فرمودند. شاهنشاه در این بازدید تأکید کردند که از کتاب‌های نفیس و بی‌مانند آستان قدس رضوی میکروفیلم تهیه شود. بعد ظهر دیروز شاهنشاه از مرکز لشگر پیاده مشهد بازدید کردند و همچنین به مرکز پزشکی شاهرضا تشریف‌فرما شدند. این مرکز یکی از قدیمی‌ترین مراکز پزشکی کشور ما است که در دوران سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنا گردیده است. شاهنشاه دیروز از ساختمانی که در سال ۱۳۰۸ به فرمان اعلیحضرت رضاشاه کبیر ساخته شده وهم اکنون پس از نوسازی بخش داخلی بیمارستان شاهرضا مشهد است، دیدن کردند.

تخت بیشتر- شاهنشاه پس از استماع گزارش رئیس مرکز پزشکی شاهرضا، در مورد نیازهای مردم منطقه سئوال فرمودند. به عرض رسید که مراجعین این مرکز احتیاج به تخت‌های بیشتر در بیمارستان دارند. درحال حاضر مرکز پزشکی ۳۲۰ تختخواب دارد. شاهنشاه با اشاره به یکی از ساختمان‌ها فرمودند، این محل برای استفاده چه بخشی از بیمارستان اختصاص دارد؟ به عرض رسید: پژوهشگاه. شاهنشاه فرمودند پژوهشگاه را می‌شود در محل دیگری بنیان نهاد. این بیمارستان پیش از پژوهشگاه به تخت‌های بیشتری احتیاج دارد. رئیس بیمارستان به عرض رساند: بخش مسمومین با گنجایش یکصد تختخواب تا چند هفته دیگر به اتمام می‌رسد و با آماده شدن درمانگاه اورژانس شبانه روزی که ۲۵۰ تختخواب دارد، بیمارستان شاهرضا تا چند ماه آینده ۶۷۰ تختخواب خواهد داشت. شاهنشاه فرمودند: مردم به چند تختخواب احتیاج دارند؟ رئیس بیمارستان به عرض رساند، تا هزار تختخواب مورد نیاز عموم است. شاهنشاه مقرر داشتند آستان قدس رضوی ظرفیت مرکز پزشکی شاهرضا را با ایجاد ساختمان‌های جدید تا هزار تختخواب افزایش دهد. شاهنشاه با اشاره به وسعت فوق‌العاده باغ مرکز پزشکی شاهرضا که حدود ۴۹ هکتار است، تأکید فرمودند که با ایجاد ساختمان‌های جدید، فضای سبز محوطه حفظ شود و درخت‌ها نیز قطع نگردد.

مرکز سودمند- بودجه اداری مرکز پزشکی شاهرضا بوسیله آستان قدس رضوی تأمین می‌شود و بنا بر قراردادی میان آستان قدس و دانشگاه فردوسی، کادر پزشکی بیمارستان از این دانشگاه تأمین می‌شود. بیماران بطور رایگان در بیمارستان درمان می‌شوند و در بعضی موارد داروی رایگان نیز به آن‌ها داده می‌شود. شاهنشاه آریامهر دیروز پس از استماع نیازمندی‌های مردم منطقه به گسترش این مرکز، خطاب به نیابت تولیت عظمای آستان قدس رضوی و استاندار خراسان فرمودند: آستان قدس رضوی برنامه‌های خیریه و عام‌المنفعه بسیاری اجرا می‌کند. این بیمارستان نیز مرکزی است که مردم به آن احتیاج دارند، پس باید تخت‌های آن افزایش یابد تا بیشتر در خدمت مردم نیازمند باشد. شاهنشاه همچنین تأکید کردند که ساختمان‌های جدید بیمارستان باید با معماری ساختمان‌های قبلی هماهنگ و متناسب باشد. شاهنشاه همچنین به وزیر درباره شاهنشاهی دستور فرمودند که برای ایجاد یک مرکز پژوهش پزشکی با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز علمی، از جمله دانشگاه فردوسی مشهد، مطالعاتی صورت گیرد و یک مرکز پزشکی مجهز برای کسانی که طالب معاینات کامل پزشکی سالانه، «چکاپ»، هستند در مشهد دایر گردد که نه تنها این مرکز برای ایرانی‌ها، بلکه برای همسایگان ما نیز مورد استفاده قرار گیرد.

مرکز مفسر و حسابگر- شاهنشاه آریامهر دیروز بعد اظهر، پس از بازدید هوایی از آپارتمان‌های جدید شهر مشهد، به مرکز کامپیوتر آمار و اطلاعات دانشگاه فردوسی تشریف‌فرما شدند و این مرکز با تشریف‌فرمایی شاهنشاه رسماً گشایش یافت. دکتر مژدهی رئیس دانشگاه فردوسی، ضمن عرض خیر مقدم این مرکز را مغز مفسر و حسابگر دانشگاه فردوسی خواند. این مرکز هم اکنون ثبت نام دانشجویان، صدور کارت دانشجویی، ثبت واحدهای درسی، لیست نمره و کارنامه، تنظیم لیست حقوق کلیه کارکنان دانشگاه و همچنین عملیات تحقیقاتی پیرامون زلزله و آمار سرطان را انجام می‌دهد. شاهنشاه آریامهر پس از استماع گزارش رئیس دانشگاه، اساتید دانشگاه فردوسی را مورد مرحمت قرار دادند و در مقابل چند تن از مهندسان کشاورزی که در دانشگاه فردوسی به تدریس اشتغال دارند، در مورد چگونگی ایجاد دانشگاه کشاورزی در دانشگاه سئوال کردند. به عرض رسید، مطالعاتی در نقاط مختلف استان خراسان برای ایجاد دانشکده پزشکی انجام شده. شاهنشاه تأکید فرمودند: برای ایجاد این دانشکده باید عوامل زمین خوب و خاک مرغوب مطرح باشد. من معتقدم در نقاط مختلف کشور ما که آب و هوای متفاوتی نسبت به دو نقطه دیگری دارد، باید یک مرکز پژوهشی بوجود آید. و ما هم اکنون در صفی‌آباد خوزستان مرکزی داریم که شهرت بین‌المللی دارد . باید یکی از آن مراکز را هم در خراسان داشته باشیم. شاهنشاه آریامهر سپس گروه اعزامی دانشگاه «جرم تاون» را که برای مذاکره در مورد برنامه‌های مشترک با دانشگاه فردوسی برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز دانشگاه به مشهد آمده‌اند، به حضور پذیرفتند. شاهنشاه آنگاه از ماشین‌ها و تالارهای مختلف این مرکز دیدن کردند. این مرکز بوسیله تعدادی از جوانان ایرانی تحصیل کرده در دانشگاه‌ها و مراکز علمی خارج از کشور اداره می‌شود. شاهنشاه پس از این بازدید، به چند تن از این جوانان فرمودند: هم اکنون در کشور ما امکانات و تجهیزات کافی برای خدمت جوانان تحصیل کرده وجود دارد. حالا در کشور ما کار هست، امکان رشد و ترقی هست و بسیاری از این جوانان را می‌توان به این مراکز جلب کرد.

مرکز دندانپزشکی نمونه- شاهنشاه سپس به دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه فردوسی تشریف‌فرما شدند. این دانشکده که تا مهر ماه آینده آماده بهره‌برداری کامل خواهد بود، یکی از بی‌نظیرترین مراکز دندان‌پزشکی کشور ما است. ۱۲۰ واحد دندان‌پزشکی، مجهز به پیشرفته‌ترین وسایل برای درمان مراجعان این دانشکده و آموزش عملی به دانشجویان پیش‌بینی شده است. هم اکنون نیز که قسمت‌های دیگر دانشکده آماده بهره‌برداری نیست، روزانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر بیمار از این بخش آماده شده استفاده می‌کنند. این مرکز یک بیمارستان کوچک فک و صورت نیز دارد که بوسیله یکی از پزشکان متخصص و منحصر بفرد دانشگاه فردوسی اداره می‌شود. شاهنشاه دیروز ضمن بازدید از این مرکز دندان‌پزشکی، به این استاد دانشگاه فردوسی فرمودند: سعی کنید دستیار بیشتری تربیت کنید. در مراکز دیگر مشهد مانند بیمارستان شهناز نیز می‌شود از امکاناتی که هست، برای آموزش افراد بیشتر استفاده کرد. شاهنشاه آریامهر پس از صدور اوامری در جهت تسریع در بهره‌برداری از این مرکز، دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه فردوسی را ترک کردند.