مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۲۳

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۱۹:۱۶ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام، اصلاح سجاوندی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نخست تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نخست

قانون اساسی مشروطه و متمم آن
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نخست


مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ دی ۱۲۸۶ نشست ۲۲۳

مذاکرات روز شنبه سیزدهم ذی حجة الحرام ۱۳۲۵ دارالشورای ملی

            • 1 و 2 و 3

آقا میرزاطاهر – جناب آقا سید علی صدیق الواعظین قمی که از خدمتگذاران و فدائیان مشروطیت است ،چند طغرا دستخط از حجج اسلام آیات الله نجف اشرف شخصاً صادر کرده که دستخطی به این دقت هنوز صادر نشده خوب است تیمناً قرائت شود (قرائت شد از قرار ذیل):

سئوال از حضرت آیت الله آقای قمی:

میرزا حسین حاجی میرزا خلیل

حجت الاسلام چه می‌فرمایید در باب مجلس شورای ملی که فعلا منعقد در طهران و شعب آن در بلاد دیگر نیز برپا است آنچه بر حضرت مستطاب عالی در باب مجلس مسطور منکشف و حکم فرموده‌اید مرقوم فرمایید که عندالحاجه حجت باشد.

جواب:

بسم الله الرحمن الرحیم:
کراراً و مراراً نوشته و گفته و تلگراف نموده‌ایم که چنین مجلس که تأسیس او بر مبنای او بر رفع ظلم و تعدی و تقویت دولت و ملت و حفظ بیضه اسلام و نهی از منکر و امر بمعروف باشد البته اتباعش لازم و هیچ عاقل و متشرعی نباید تشکیک در این معنی کند و هر که غیر از این را بما نسبت بدهد کذب وافتراءست.
الاحقر نجل المرحوم الحاج میرزا خلیل.


به همین مضمون سؤالی از حضرت حجة الاسلام آقای آخوند ملا محمد کاظم و آقای آقا شیخ عبدالله ادام‌الله افاضاتهما شده جوابی که مرقوم فرمودند این است:

بسم الله الرحمن الرحیم.
کراراً از بلاد از مجلس محترم شورای ملی از احقر کتباً و تلگرافاً سئوال شده جواب کتباً و تلگرافاً حقیر داده که مجلس محترم ملی که فعلا منعقد است در طهران و سایر بلدان ایران چون بنای مجلس بحمدالله بر امر بمعروف و جلوگیری از ظلم حکام و ردع از سایر منکرات است موافقت آن لازم و مخالفت آن حرام است.
حرره الاحقر الجانی محمد کاظم الخراسانی

بسم الله تعالی آنچه از انعقاد مجلس شورای ملی تعقل نمودیم و بما رسیده متواتراً که جای شک و شبهه نیست اهم فواید و آثار مترتبه از آن نهی از منکر است که فایده آن عاید بنوع است و حس است عقلا وشرعاً پس بر هر مملکتی لازم است همراهی و اعانت و جایز نیست در هدم اساس آن اقدام کنند.

حرره‌الاحقر عبدالله مازندرانی.

رئیس- تلگرافی است از فارس رسیده قرائت می‌شود. (قرائت شد قریب باین مضمون مشعر بود بر اصلاح اشخاصی که در فارس دودسته شده و اسباب اغتشاش آنجا بودند که محض پیشرفت کار مشروطیت و ترقیه حال عموم اهالی آن سامان غرض واتفاق را بکلی کنار گذارده با کمال اتحاد و مودت مشغول اصلاح امور ملت شده‌اند امیدواریم که بعدها نتایج حسنه از این انس و اتفاق ظاهر شود.)

رئیس- از کرمانشاهان هم تلگرافی واصل شده و حاکی است از اصلاح واتحاد دو طایفه الحمدالله در آنجا هم رفع نفاق و مغایرت را نموده‌اند و حالا مطالب مهمی که هست قسم یاد نمودن وکلا است. (گفتند وقت گذشته باشدبرای فردا) و حجج اسلام هم باید تشریف داشته باشند.

رئیس- پس مجلس فردا را خوبست علنی قرار بگذاریم برای قسم یاد کردن و چنین اهتمال می‌دهم که شاید فردا شاهزاده‌ها و قاجاریه از سایرین تقدم جسته بیایند برای قسم یاد کردن