تفاوت میان نسخه‌های «الگو:نوشتار برگزیده»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۲۹۳ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۲: خط ۲:
 
<onlyinclude>
 
<onlyinclude>
 
*
 
*
[[پرونده:Constitutional Monarchy.mp4|thumb|left|260px|مشروطه شاهنشاهی چیست؟]]
 
'''[[مشروطه شاهنشاهی چیست؟]]''' – در گفتارهای پیشین درباره جستارهایی که به رویدادهای اخیر وابستگی دارند چون جمهوری دموکراتیک، لیبرال دموکراسی و سوسیال دموکراسی گفتیم. این بار مشروطه شاهنشاهی را بررسی می‌کنیم و ثابت می‌کنیم که چرا حکومت مشروطه شاهنشاهی یا کانستیتیوشنال مونارکی بهترین گزینه برای ایران است. حکومت‌هایی که پادشاهی هستند بر سه گونه می‌باشند: نخستین فرم، حکومت پادشاهی استبدادی است. قاجاریان پس از سلطه بر ایران سلطنت استبدادی مطلق بر پا داشتند . سلطان‌های قاجار قدرت مطلق را در ایران داشتند، آنان ایران را ملک شخصی خود می‌پنداشتند و درآمدهای کشور را برای خوشی و رفاه خود و فرزندانشان هزینه می‌کردند. قاجاریان بیش از دویست وام از کشورهای خارجی گرفتند و برای سفرهای دور و دراز به اروپا خرج کردند. همه ریخت و پاش‌های قاجاریان را ملت ایران بازپرداخت کردند. درآمدهای ایران با دادن امتیازها گمرکات و شیلات و نفت و شکر و تنباکو نیز به جیب‌های گشاد بی انتهای قاجاریان ریخته شد و در بانک‌های خارج از کشور به حساب این بیگانگان به ایران برایشان نگاهبانی شد. ایرانیان که از استبداد قاجاریان به تنگ آمده بودند، انقلاب مشروطه را بر پا ساختند و خود را از شر دیکتاتوری قاجاریان با مجلس شورای ملی و دادگستری و قانون اساسی مشروطه رها ساختند. در ماده سی و ششم متمم قانون اساسی مشروطه، ایرانیان نوشتند که ایران سلطنت مشروطه دارد که امروز ما بدان حکومت مشروطه شاهنشاهی می‌گوییم.
 
  
پس از پیروزی انقلاب مشروطه و دستینه شدن فرمان مشروطه، درآمد ایران برای مردم ایران ماند و مجلس شورای ملی تنها سامانه ای بود که قدرت این را داشت که بودجه کشور را برای رفاه و آسایش ملت  و عمران کشور ویژه نماید. برای شاهنشاه ایران مجلس شورای ملی نیز حقوق ماهانه تعیین کرد. خویشکاری‌های شاهنشاه ایران بدین قرار است : شاهنشاه نماد ملی کشور ایران است که نمایندگی ملت ایران را در برابر دیگر کشورها به گردن دارد. همه قوانین و احکام باید از سوی  شاهنشاه ایران برای اجرا دستینه شود و با فرمان شاهنشاه ایران آن قانون به اجرا در می‌آید. شاهنشاه ایران نخست وزیر و وزیران را برمی‌گزیند و هم چنین قدرت آن را داراست که آنان را برکنار یا عزل نماید. گزینش رییس‌ها یا فرنشینان سازمان‌های دولتی با شاهنشاه است. شاهنشاه ایران فرمانده کل قوای سه گانه زمینی، هوایی و دریایی می‌باشند. اعلان جنگ و بستن قرارداد صلح با پادشاه است.
+
[[پرونده:ShahbanouOpeningFirstTusFestivalTir1354.jpg|thumb|left|150px|نخستین جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشایش یافت]]
 +
[[پرونده:ShahbanouFirstTusFestival23Tir1354.jpg|thumb|left|150px|بازدید علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه نقاشی‌های عامیانه ]]
 +
[[پرونده:Stamps1975FestivalofTus.JPG|thumb|left|150px|تمبر یادبود نخستین جشنواره توس ۱۳۵۴]]
 +
[[پرونده:ShahbanouTusFarahPahlaviLibraryTir1354.jpg|thumb|left|150px|شهبانو در میان دختران شبانه‌روزی فرح پهلوی]]
 +
'''[[گشایش نخستین جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ۲۳ تیر ماه ۱۳۵۴]] '''
  
بر پایه قانون اساسی مشروطه مانند دیگر حکومت‌های مدرن، حکومت مشروطه شاهنشاهی ایران در سه قوه بخش شده‌است . قوه قانونگزاری یا مجلس شورای ملی، قوه مجریه یا اجرا کننده و قوه دادوری یا دادگستری یا قضاییه. این سه قوه باید همواره از یکدیگر جدا و مستقل باشند وگرنه آن کشور قانون اساسی ندارد. شاهنشاه ایران رییس قوه مجریه است. شاهنشاه ریاست قوه مجریه است و بسیار نزدیک با دولت کار می‌کند. این بدان چم است که هر قانونی که از مجلس شورای ملی و مجلس سنا گذشته‌است نه تنها باید از سوی شاهنشاه دستینه شود بلکه وزیر مربوطه نیز می‌باید آن قانون را دستینه نماید. یا گماردن هر یک از فرنشینان سازمان‌های دولتی از سوی شاهنشاه باید به موافقت وزیر مربوطه باشد.
+
جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشایش یافت. زادگاه حماسه‌سرای بزرگ ایران «فردوسی» امروز شاهد آئین پرشکوه جشنواره‌ای است که ملت ایران برای بزرگداشت او برپا می‌دارد. پس از نیم روز جشنواره توس در پیشگاه شهبانوی ایران رسماً آغاز شد و آیین ویژه ای در بر گیرنده نمایش، ورزش قهرمانان باستانی است، انجام گرفت. هنگام تشریف فرمایی علیاحضرت شهبانوی ایران، سینی پر از آتشی که با اسفند و کندر در آن می‌سوزد، به پیشگاه شهبانو آورده شد و به آیین کهن ایرانیان به درگاه خدا نیایش شد تا شهبانوی ایران را همواره از گزند و آسیب در امان دارد. آنگاه طبل‌ها و دهل‌ها به صدا درآمد و روایاتی از شاهنامه از زبان یک مرشد بازگو گردید. علیاحضرت شهبانو به دنبال این بخش از مراسم جشنواره، از ورزشگاه توس که به شیوه میدان‌های رزم‌آزمایی گذشتگان ساخته شده است بازدید فرمودند و چند نمایش از کشتی «چوخه» و کشتی «گیله مرد» توسط قهرمانان اجرا گردید.  
وزیران در برابر مجلس شورای ملی مسول هستند. فرمان‌های شاهنشاه ایران برای اجرای قوانین باید از سوی وزیر مربوطه نیز دستینه گردد.  
 
  
همه اختیارات و اقتدارات شاهنشاه ایران همان است که در قانون اساسی مشروطه آمده‌است. همه کسانی که از شاهنشاه ایران انتقاد کرده‌اند می‌بینیم آشکارا که قانون اساسی مشروطه را نمی‌شناختند و نمی‌شناسند. توده ای‌ها، جبهه ملی‌ها، دیگر کمونیست‌ها و تروریست‌ها فریاد برمی‌آوردند که این کشور با فرمان اداره می‌شود، و شاه دیکتاتور است. این انیرانیان هرزه بدسرشت نمی‌گفتند که فرمان برای اجرای قانونی صادر می‌شود که مجلس شورای ملی آن را تصویب کرده‌است و پس از اینکه شاه آن را دستینه کرد وزیر مربوطه باید آن قانون را دستینه نماید و وی مسول است. این پتیارگان نگفتند که این فرمان باید از سوی وزیر مربوطه نیز دستینه شود. توده ای‌ها و جبهه ملی که در وزارت آموزش و پرورش رخنه کرده بودند ، نگذاشتند که در دبستان‌ها، دبیرستان‌ها، مدرسه‌های عالی، دانشسراها، دانشگاه‌ها درس داده شود که چگونه و کجا قانون نوشته می‌شود، چه نقشی دولت و شاه در پروسه نوشتن و تصویب قانون تا اجرای آن دارند. با پروپاگاندای پیوسته حزب توده، کنفدراسیون، جبهه ملی، و دیگر تروریست‌های چپ و راست و اسلامیون چنین وانمود کردند که شاه قانون می‌نویسد قانون تصویب می‌کند و قانون اجرا را می‌کند و اوست که پاسخگو در برابر همه امور کشور است. همین توده ای‌ها که در وزارتخانه‌های ما رخنه کردند و کار مردم را انجام نمی‌دادند، در پاسخ به شکایت مردم می‌گفتند که دستور شاه این است که کار ملت را انجام ندهیم و معطلشان کنیم.  
+
علیاحضرت شهبانو پیش از نیم روز از نمایشگاه نقاشی‌های تخیلی که در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ترتیب یافته است بازدید فرمودند. پیش از تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو در ساعت ۹ بامداد، امروز در تالار فردوسی متن سخنرانی استاد جلال همایی بوسیله دکتر ضیاءالدین سجادی قرائت شد و آنگاه خانم «کوکازا» فردوسی‌شناس نامدار ژاپن پیرامون چهره پهلوانان اساطیری ایران سخن گفت و «کاروس کررده» اسطوره‌شناس و پژوهشگر تاریخ از آلمان پژوهش‌های خود را در زمینه شاهنامه بیان کرد. هم چنین علیاحضرت شهبانو از مجموعه‌ای از نقاشی‌های عامیانه که به مناسبت جشنواره توس در اتاق بازرگانی مشهد برگزار شده بود، دیدن کردند.  
  
از سوی دیگر، آریامهر شاهنشاه ایران در بیشتر سخنرانی‌های خود بخش‌های مربوط به قانون اساسی مشروطه را بازگو فرمودند. برای نمونه، برای پیشنهاد اصلاح قانون انتخابات برای دادن حق انتخاب به زنان ایران، شاهنشاه ماده هشتم متمم قانون اساسی را یادآور شدند که می‌گوید: اهالی مملکت در برابر قانون دولتی متساوی الحقوق می‌باشند. یا در سخنرانی پرآوازه شاهنشاه آریامهر در روز ۱۹ دی ماه ۱۳۴۱ در کنگره ملی دهقانان ایران در تالار ورزشی محمدرضا شاه پهلوی، شاهنشاه منشور شش گانه انقلاب شاه وملت را اعلام فرمودند و سپس مجلس شورای ملی برای این منشور، قانون نوشت و تصویب کرد. هر چه که در ایران از سوی شاهنشاه آریامهر برای رفاه ملت انجام یافت بر پایه قانون اساسی مشروطه بود و همراه با قوانینی که مجلس شورای ملی نوشت و به تصویب رساند. اگر حکومت مشروطه شاهنشاهی را با حکومت جمهوری اسلامی مقایسه کنیم باید گفت آنچه که در ایران امروز روی می‌دهد، بی قانونی و دیکتاتوری مطلق است.
+
'''مصاحبه خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران با علیاحضرت شهبانو در باره جشنواره توس'''
  
امروز حکومتی در ایران سلطه یافته‌است که همانند قاجاریان پول ایران را چپاول می‌کنند، می‌کشند، به زن و مرد ایرانی تجاوز می‌کنند، حکومتی بر پایه قانون جنگل را دشمنان ایران و دنیای غرب استعمارگر بر کشور ما سلطه دادند و ۴۳ سال است که در استمرار آن می‌کوشند.
+
شبانگاه علیاحضرت شهبانو پس از تماشای برنامه بیژن و منیژه از برنامه‌های جشنواره توس به پرسش‌های خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران درباره جشنواره توس پاسخ فرمودند. خبرنگار پرسید: علیاحضرتا، نخستین روز جشنواره توس را به چه صورت ملاحظه فرمودید؟
  
در گفتگوها می‌شنویم حکومت پادشاهی پارلمانی و بسیاری می اندیشیند که این همان حکومت مشروطه شاهنشاهی است زیرا که در آن واژه شاه و پارلمان آمده‌است اما این دو تفاوت بسیار دارند.  
+
علیاحضرت شهبانو فرمودند: اصولاً جشنواره توس را برای زنده کردن دوباره حماسه ایران، سنت‌های باستانی ایران و بزرگداشت یکی از بزرگ‌ترین شعرای برپا کرده‌ایم و امیدوارم که در آینده بتوانیم همانطور که شروع شده، برنامه‌هایی برای بزرگداشت فردوسی و سایر ادبا برپا کنیم.  امیدوارم در آینده در هر گوشه این مملکت یک اتفاق فرهنگی و هنری بیفتد. خوشبختانه مملکتی غنی از لحاظ انسانی داریم.  جشنواره توس اهمیتی که برای من دارد بیشتر برگرداندن ما به ریشه‌های فرهنگی اصیل و شناخت آن‌ها و پیدا کردن دوباره ریشه اصالت خودمان است. مملکت ما در قرون گذشته چندین بار مورد هجوم فرهنگ‌های مختلف واقع شده. همیشه فرهنگ‌های خارجی به شکلی در فرهنگ این سرزمین وارد شده‌اند بدون آنکه بتوانند ریشه اصلی آن را از بین ببرند. اکنون ما در یک دوره جدید تاریخ ایران هستیم و هر چقدر امروز ما به ریشه‌های اصیل خودمان آشناتر باشیم، طبیعتاً فرهنگی که از همه طرف به جهانیان هجوم آورده، فرهنگ ما را از بین نخواهد برد. برنامه‌ای که امروز من دیدم، البته چون سال اول جشنواره است، برای این جشنواره کوچک است که انشاءالله در سال آینده بزرگ خواهد شد. جشنواره توس فرصت داد تا نمونه‌ای از آثار خطی مینیاتور و هنرهای تزیینی به معرض نمایش گذارده شد و من مطمئن هستم که با این جشنواره ثروت‌هایی که در مملکت پراکنده‌اند در آینده جمع شود. برنامه‌هایی که امروز دیدم کاملاً سنتی و خیلی برایم جالب بود. امیدوارم این جشنواره بتواند یک جشنواره بزرگ برای سال‌های آینده باشد که مردم بتوانند بیشتر در این جشنواره شرکت کنند. امروز را نمی‌توانم قضاوت کنم، چون وقتی که من هستم عده کمی را دعوت می‌کنند و من فکر می‌کنم اگر نقالی که امروز دیدم در فضای آزاد باشد هزاران نفر به دیدن آن بیایند. از سوی دیگر، از افرادی که واقعاً در این راه با وجود عدم توجه عموم، سال‌ها است زحمت کشیده‌اند قدردانی شود و این سنت پابرچا بماند.  
  
تفاوت‌ها در حقوق شاه است. در حکومت مشروطه شاهنشاهی شاه رییس قوه مجریه است و همه حقوقی را داراست  که در بالا گفتیم. در جایی که در حکومت پادشاهی پارلمانی شاه حقی ندارد و تنها بخشی از آیین‌ها و جشن‌ها و دید و بازدیدها می‌باشد. شاه پارلمان را می‌گشاید ولی سخنرانی را نخست وزیر می‌نماید. این فرم مونارشی را شاهزاده رضا پهلوی ولیعهد ایران با اراده محکم نپذیرفتند و نمی‌پذیرند. بنابراین کسانی که به پیوند ناگسستنی شاه و مردم باور دارند در واژگان خود باید مشروطه شاهنشاهی ایران را بکار گیرند زیرا با واژه مشروطه روشن است که چه حقوقی شاه در حکومت مشروطه دارد یعنی همه آنچه که در قانون اساسی مشروطه ایران آمده‌است. پدر بزرگان ما دقیقا آگاه بودند که چرا این گونه قانون اساسی مشروطه را بنویسند زیرا که نخست وزیر در ایران همواره از سوی انگلستان و روسیه تعیین می‌شد و ما ایرانیان نمی‌خواهیم که دوباره حکومتی بر سر کار بیاید که خارجی در آن تصمیم بگیرد.
+
پرسش: علیاحضرتا، در مورد نقالی اشاره‌ای فرمودید و اینکه اینان پشتیبانی نداشته‌اند. علیاحضرت تصور می‌فرمایند که ما در آینده می‌توانیم برنامه‌هایی را پیش بگیریم تا اینکه بتوانیم این هنرها و برنامه‌ها را تکمیل‌تر و زنده تر بکنیم؟
  
کشور ایران تجربه بسنده و تلخی با حکومت پادشاهی پارلمانی دارد.  
+
علیاحضرت فرمودند، من فکر می‌کنم برنامه نقالی بعد از این جشنواره شاید دوباره زنده شود و می‌دانم که عده زیادی از مردم علاقمند مشاهده این هنر هستند. فردوسی را ما در ادبیات سرزمین‌مان همیشه به عنوان مرد حماسه ساز می‌شناسیم و هم این که کتاب فردوسی حماسه تنها نیست، فلسفه و اخلاق و انسانیت در لابلای حماسه به مردم گفته شده و اصولاً اشعار این کتاب همه به زبان فارسی است.  
  
در حکومت پادشاهی پارلمانی همان ایده محمد مصدق خائن به ایران نهفته‌است. محمد مصدق کوشش کرد در زمان نخست وزیری خود این ایده را به کرسی بنشاند. در حکومت پادشاهی پارلمانی، حقوقی که شاه در قانون اساسی مشروطه دارد حذف می‌شود. شاه ایران به شخصی کاهش می‌یابد که باید آنچه را که نخست وزیر می‌گوید اطاعت کند. برای نمونه، پارلمان قانونی را تصویب می‌کند، شاه باید آن را دستینه نماید مانند یک محضردار و باید مهر بزند. مصدق گفت پارلمان باید نخست وزیر را برگزیند و شاه باید فرمان نصب نخست وزیر انتخابی مجلس را بدهد. نخست وزیر نماینده کشور در برون مرز است یعنی شاه تنها می‌تواند با سران کشوری یا کسان دیگری دیدار نماید که نخست وزیر پروانه داده‌است. نخست وزیر، وزیران، مدیران و رییس‌های  سازمان‌های دولتی را برمی‌گزیند. محمد مصدق از سوی مجلس شورای ملی اختیارات به دست آورد که او خودش قانون بنویسد یعنی قوه مقننه شود و خود اجرا کند یعنی قوه مجریه شود. یعنی نه او نیازی به تصویب مجلس دارد و نه نیازی به دستینه شدن قانون از سوی شاه. اگر در ایران بتوانیم از دیکتاتوری بگوییم، این در دوره سیاه نخست وزیری مصدق بوده‌است و تا به امروز توده ای و جبهه ملی از نخست وزیری مصدق به عنوان بهترین دوره دموکراتیک و انتخابات آزاد و دموکراتیک یاد می‌کنند و هفتاد سال است که به مردم ایران دروغ می‌گویند. اینان نمی‌گویند که محمد مصدق انتخابات مجلس هفدهم را دستکاری کرد.  انتخابات مجلس هفدهم بزرگترین تقلب در تاریخ انتخابات ایران است و تا کنون پروسه‌ای چنین با نیرنگ در ایران دیده نشده‌است. در انتخابات برای دوره هفدهم قانونگذاری ۱۳۶ کرسی مجلس یا حوزه انتخاباتی وجود داشت. مصدق در ۸۲ حوزه پروانه به برگزاری انتخابات را داد که اطمنیان داشت از هواداران جبهه ملی برگزیده می‌شوند. با این حساب شمار نمایندگانی که وارد مجلس شورای ملی شدند، آن شماری بود که برای مجلس شورای ملی حد نصاب برای برگزاری و گشایش مجلس و تصویب قانون بدان نیاز داشت. در دیگر ۵۴ حوزه انتخاباتی که مصدق انتخابات را برگزار نکرد، روشن بود که در آن شهرها و حوزه‌ها جبهه ملی‌ها رای نخواهند آورد. مصدق کار را به آنجا کشاند که پروانه نداد، نمایندگان ارامنه، کلیمیان و زرتشتیان به مجلس راه یابند. اگر انتخابات در سراسر ایران برگزار می‌شد، مصدق در مجلس هفدهم رای اکثریت نداشت و نمی‌توانست رای اعتماد از مجلس هفدهم بگیرد و نخست‌وزیری او با آغاز دوره هفدهم به پایان می‌رسید. از این انتخابات تا به امروز از سوی هواداران مصدق و جبهه ملی‌ها به عنوان اولین و آخرین انتخابات آزاد در ایران یاد می‌شود و محمد مصدق پیر ۷۳ ساله ای که فقط با دروغ و پنهان کردن سن خود و با پنهان کردن ملیت دوگانه‌اش خود را برای نخست‌وزیری کاندید کرد به عنوان تنها نخست‌وزیری که با دموکراسی انتخاب شده‌است به مردم ایران فروخته می‌شود.
+
نظر علیاحضرت درباره کُشتی چه هست؟
  
می‌بینیم و می‌دانیم که چه رخ خواهد داد زمانی که قانون اساسی مشروطه در جایگاهش نباشد و اجرا نشود. همه کسانی که جمهوری با حزب می‌خواهند و یا خواستار حکومت پادشاهی پارلمانی می‌باشند می‌خواهند سیستمی مانند دوران نخست وزیری مصدق را در ایران پیاده کنند. یعنی بدانید ملت ایران اگر در ایران حکومتی نیرومند با شاهنشاهی مقتدر وجود نداشته باشد آنگاه آینده ایران همانگونه خواهد بود که در دوران دولت همیشه خاین به ایران محمدمصدق دیدیم.  
+
علیاحضرت فرمودند: اصولاً در هر برنامه‌ای احساس بخصوصی به انسان دست می‌دهد. ممکن است من که کُشتی را نگاه می‌کنم آن را به عنوان یک ورزش نگاه کنم ولی به دلیل اینکه یک ورزش سنتی ایران است و شاید به این دلیل مرا به طرف خودش می‌کشد و آداب و رسوم و فولکلوریک بومی این مملکت یک حس بخصوصی به من می‌دهد.  
  
چه اندازه مصدق فرا رفت و چموش شد را در زمانی که شاهنشاه فرمان عزل وی را دادند می‌بینیم. مصدق فرمان شاهنشاه را دریافت کرد و رسید داد اما نپذیرفت. مصدق سرهنگ نصیری فرمانده گارد شاهنشاهی آورنده فرمان عزل مصدق را با همراهانش دستگیر کرد و به زندان انداخت. مصدق در همان شب ۲۵ امرداد ماه ۱۳۳۲ گارد شاهنشاهی را منحل کرد و افسران را دستگیر  و درجه داران را به پادگان‌های دیگر جا به جا کرد. مصدق همه کاخ‌های شاهنشاهی را مهر و موم کرد و به محافظ شخصی شاهنشاه دستور داد که از رامسر به تهران بازگردد. در پایان شاهنشاه ایران بدون محافظ و امنیت با ملکه ثریا در رامسر ماندند و ناچار با همسر خود به سوی بغداد با هواپیمای دو موتوره پرواز کردند. وزیر خارجه مصدق عقب مانده شارلاتانی به نام حسین فاطمی وزارت امور خارجه را آگاه ساخت که دیگر حق تماس و یا پذیرفتن شاه ایران را ندارند و سفیر ایران در بغداد سفارت را به روی شاهنشاه بست. شاهنشاه و ملکه ثریا با دست خالی در رم ماندند.  مصدق و فاطمی در بهارستان به همراه حزب توده و جبهه ملی و پرچم‌های شوروی گرد هم آیی به راه انداختند و حکومت مشروطه شاهنشاهی ایران را پایان یافته خواندند و حکومت ایران را جمهوری دموکراتیک اعلام داشتند. مصدق سخنرانی در رادیو ایران کرد و گفت کودتایی از سوی ارتش انجام یافته‌است اما در چند ساعت به آن پایان داده شده‌است و همه کودتاچیان دستگیر شده‌اند. پس ازاینکه ملت ایران مصدق را سرنگون ساختند و دادگاه برای محاکمه مصدق و ریاحی برپا شد مصدق دفاعیات خود را بر این پایه آغاز کرد که وی اختیارات تام دارد و هیچ کس نمی‌تواند وی را عزل کند. فقط او خودش می‌تواند کناره‌گیری کند هیچ مقامی قدرت عزل او محمد مصدق نخست وزیر را ندارد. مصدق دروغگو گفت که قانون اساسی مشروطه کپی شده از قانون اساسی بلژیک است و در یک کشور اسلامی اعتبار ندارد. دادگاه مصدق را برای خیانت به کشور به اعدام محکوم کرد.  
+
علیاحضرت شهبانو در مورد دارایی‌های آثار ملی ایران و توسعه اینگونه جشنواره‌ها فرمودند: البته باید دید که جشنواره تا چه حدی هست. عین جشنواره‌ای که تاکنون داشته‌ایم طبیعتاً یک گروه خارجی آمده‌اند، توجه کرده‌اند و آشنا شدند. بعضی‌ها از خود ما بیشتر روی آداب و فرهنگ ما کار کرده‌اند، بخصوص در قدیم که بیشتر در مورد آثار معماری و کتاب‌های خطی از طرف خارجیان بررسی‌هایی انجام شده و حالا موقع آن رسیده که خود ما باید با این هنرها آشنا شویم و آن‌ها را به جهانیان بشناسانیم. چیزی که اکنون در مملکت ما اهمیت دارد، هنرهای این مملکت، هنرهای فلسفی، دانشمندان، هنرهای تزئینی، معماری، قالی‌بافی و غیره وغیره است و آن چیزی که این ملت را زنده نگاهداشته افراد و هنرها بوده‌اند، چه قدیمی و چه جدیدی، برای خود ملت ما هم مقداری از این‌ها ناشناخته هستند. اقداماتی که باید بشود بزرگداشت این افراد، چاپ کتاب‌های‌شان و سخنرانی‌ها. اول باید خودمان را بشناسیم که چه هستیم و که هستیم و چه داریم.  
  
ملت ایران با جمهوری اسلامی و جمهوری دموکراتیک و پادشاهی پارلمانی و حکومت مشروطه شاهنشاهی تجربه اندوخته‌است و دست آورد این است که حکومت مشروطه شاهنشاهی بهترین فرم حکومتی برای ایران است. در گیتی چندین حکومت مشروطه پادشاهی وجود دارد که به آن کانستیتیونشنال مونارکی می‌گویند. در قانون اساسی این کشورها حقوق شاه همواره یک سان نیست بلکه تفاوت‌هایی دارد. اما فرهنگ و تمدن ایران بر پایه رابطه معنوی و ناگسستنی  میان شاه و ملت می‌باشد. شاهنشاه آریامهر همواره در سخنان خود یادآور بودند که قدرت من ناشی  از قدرت شما ملت ایران است. این پیوند ناگسستنی شاه و ملت را مردم در کشور ایران دوباره بازیافتند و فریاد برآوردند ایران که شاه ندارد حساب کتاب ندارد. ملت ایران دریافت که خواستار حکومت مشروطه شاهنشاهی هستند. تنها ایرانیان خارج از کشور هستند که در پی رفراندوم جمهوری دموکراتیک و پادشاهی پارلمانی و نوشتن قانون اساسی نوین و سوسیال دمکراسی و لیبرال دمکراسی و دمکراسی خلق هستند اینان ناچارند که این نسخه‌ها را برای ملت ایران بپیچند زیرا که مامورند و معذور. این نیرنگ‌ها و دروغ‌ها به ملت ایران باید به پایان برسد. ایرانیان خارج از کشور می‌باید پشتیبان ملت ایران درون مرز باشند و از هم میهنان درون مرز درس میهن پرستی را بیاموزند.  
+
علیاحضرت شهبانو در پایان، ایران شناسان را به حضور پذیرفتند و سبب این باریابی را این گونه توجیه  فرمودند: به دلیل انکه این افراد سالیان دراز زحمت کشیده‌اند و با عشق و علاقه به این سرزمین خدمت کرده‌اند در حالیکه بدون اینکه ما به آن‌ها کمکی کرده باشیم و یا اینکه از ما کمک خواسته باشند، آن‌ها با عشق شخصی خودشان به دنبال این کار رفته‌اند. ادب و هنر ایران را به جهانیان بشناسانند و کمتر کاری که می‌توانم بکنم این است که با آن‌ها آشنا شوم. علیاحضرت شهبانو در پایان فرمودند: ما باید در آینده سعی کنیم که جشنواره‌های بیشتری در ایران ترتیب دهیم.  
 +
 
 +
پس از نیم روز در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نخستین جشنواره توس در آرامگاه دلگشای فردوسی، حماسه‌سرای بزرگ ایران در توس گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو نخست به جای برگزاری ورزش باستانی و کُشتی‌های محلی چند فن تشریف‌فرما شدند. آنگاه برنامه مداحی و یک قطعه آواز همراه با دوتار انجام شد. علیاحضرت شهبانو و همراهان سپس به ورزشگاه توس محل برگزاری ورزش‌های باستانی و کُشتی‌های محلی تشریف‌فرما شدند. نخست عملیات ورزش باستانی از سوی ورزشکاران انجام شد و سپس کُشتی با چوخه و کُشتی گیله مرد وسیله ورزشکاران باستانی خراسان و کُشتی‌گیران گیلان انجام شد. پیش از شروع مبارزه، کشتی‌گیران پیشاپیش  ورزشکاران مطابق سنت معمول این کُشتی خنچه‌ای به پیشگاه شهبانو فراداشتند و سپس با گرفتن پروانه از پیشگاه شهبانو حریفان به زورآزمایی پرداختند. محل مسابقه را که دیار ه مانند است سیم بَر گویند. یعنی مکانی که پهلوان پیروز سیم (نقره) می‌گیرد و برنده می‌شود. علیاحضرت شهبانو در پایان این مراسم کُشتی‌گیران را مورد مهر قرار دادند و سپس برنامه نقالی در تالار شرقی آرامگاه فردوسی را مشاهده کردند.  
  
دکان چهل و سه ساله آموزگاران ملت ایران را ببندیم و شعارهای ملت ایران را سرمشق خود قراردهیم. زنده باد ملت ایران پاینده ملت ایران جاوید شاه برقرار حکومت مشروطه شاهنشاهی ایران
+
علیاحضرت شهبانو پیش از گشایش نخستین جشنواره حماسی توس از نگارخانه میرک وابسته به اداره کل فرهنگ و هنر استان خراسان دیدن کردند. نگارخانه میرک مرکزی برای ارشاد نوجوانان و جوانان در هنرهای تجسمی است. دوره آموزشی هنرجویانی که در این مرکز آموزش می‌بینند از شش ماه تا چهار سال است. در این مرکز رشته‌های طراحی نقاشی رنگ و روغن، مینیاتور، گلسازی، مجسمه‌سازی و سرامیک تعلیم داده می‌شود. نگارخانه میرک سالانه ۷۰ تا ۲۰۰ هنرجو بطور رایگان می‌پذیرد. در حال حاضر به مناسبت برگزاری جشنواره حماسی توس نمایشگاهی از آثار نقاشی هنرجویان این مرکز در نگارخانه میرک ترتیب یافته است.  
  
 +
در برنامه‌های بازدید امروز شهبانو و همچنین گشایش نخستین جشنواره حماسی توس آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، وزیر فرهنگ و هنر، ندیمه علیاحضرت شهبانو، استاندار خراسان، معاون فرهنگی وزارت دربار شاهنشاهی، قائم مقام و رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و فرمانده گارد جاویدان و چند تن از شخصیت‌های محلی افتخار حضور داشتند.
  
 +
'''دومین روز نخستین جشنواره توس'''
 +
 +
۲۴ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پیش از نیم روز کودکان و نوجوانان شبانه‌روزی دختران جمعیت خیریه فرح پهلوی را در کاخ ملک‌آباد پذیرفتند. هنگامی که علیاحضرت شهبانو در میان کودکان با آنان گفتگو می‌کردند، یکی از دختران شبانه‌روزی که از دیدار شهبانو اشک شوق می‌ریخت درخواست کرد که معظم‌لها بیشتر در مشهد بمانند و امشب از نمایش «کوهنولین» که چند تن از این دختران در آن شرکت کرده‌اند دیدن کنند. علیاحضرت در پاسخ به این درخواست دستور فرمودند که از این برنامه فیلمی تهیه شود که معظم‌لها در تهران از آن دیدن کنند.
 +
 +
علیاحضرت شهبانو هنگام دیدار از پروژه‌ها و ماکت ساختمان جدید شبانه‌روزی مشهد مقرر فرمودند، خوابگاه‌های کودکان به گونه‌ای ساخته شود که کودکان در آن‌ها در رفاه باشند و حتی‌الامکان احساس کنند که در خانواده خود زندگی می‌کنند. شهبانو همچنین در مورد رفاه مربیان این مراکز دستوراتی به مسئولان امر صادر فرمودند. در شبانه‌روزی جمعیت فرح پهلوی ۷۰ کودک و نوجوان ۶ تا ۱۷ ساله سرگرم تحصیل و زندگی می‌باشند. جمعیت افزون بر این شبانه‌روزی، چهار مهد کودک در مشهد دایر کرده است.
 +
 +
علیاحضرت شهبانو با همراهان سپس از کاخ ملک‌آباد رهسپار پارک شاه عباس گردیدند و شهبانو در این پارک کتابخانه فردوسی وابسته به انجمن پرورش فکری کودکان و نوجوانان را گشودند. شهبانو پس از ابراز مهر نسبت به مسئولان کتابخانه از کتابخانه سیار مشهد که در یک مینی‌بوس ویژه ترتیب یافته است و در نقاط مختلف شهر مشهد، کتاب برای مطالعه در اختیار کودکان و نوجوانان قرار می‌دهد، دیدن کردند. هفت سال پیش نخستین کتابخانه کانون در پارک کورش مشهد گشایش یافت و اکنون ۱۱۴۸۰ تن هموند دارد. همچنین در سال گذشته کتابخانه سیار با کمک آستان قدس رضوی آغاز به کار کرده است و در توس نیز کتابخانه روستایی ایجاد شده است. در کتابخانه فردوسی ۸ هزار جلد کتاب برای مطالعه کودکان و نوجوانان  موجود است. برای نخستین بار در این کتابخانه بخشی به جوانان تخصیص داده شده است.
 +
 +
علیاحضرت شهبانو در پایان بازدید از کتابخانه از نمایش رستم و سهراب که بوسیله گروه تئاتر کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان اجرا شد، دیدن کردند.
  
 
</onlyinclude>
 
</onlyinclude>
  
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]
 
[[رده:مشروطه:صفحه اصلی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۳۱


نخستین جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشایش یافت
بازدید علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه نقاشی‌های عامیانه
تمبر یادبود نخستین جشنواره توس ۱۳۵۴
شهبانو در میان دختران شبانه‌روزی فرح پهلوی

گشایش نخستین جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی ۲۳ تیر ماه ۱۳۵۴

جشنواره توس در پیشگاه علیاحضرت شهبانو گشایش یافت. زادگاه حماسه‌سرای بزرگ ایران «فردوسی» امروز شاهد آئین پرشکوه جشنواره‌ای است که ملت ایران برای بزرگداشت او برپا می‌دارد. پس از نیم روز جشنواره توس در پیشگاه شهبانوی ایران رسماً آغاز شد و آیین ویژه ای در بر گیرنده نمایش، ورزش قهرمانان باستانی است، انجام گرفت. هنگام تشریف فرمایی علیاحضرت شهبانوی ایران، سینی پر از آتشی که با اسفند و کندر در آن می‌سوزد، به پیشگاه شهبانو آورده شد و به آیین کهن ایرانیان به درگاه خدا نیایش شد تا شهبانوی ایران را همواره از گزند و آسیب در امان دارد. آنگاه طبل‌ها و دهل‌ها به صدا درآمد و روایاتی از شاهنامه از زبان یک مرشد بازگو گردید. علیاحضرت شهبانو به دنبال این بخش از مراسم جشنواره، از ورزشگاه توس که به شیوه میدان‌های رزم‌آزمایی گذشتگان ساخته شده است بازدید فرمودند و چند نمایش از کشتی «چوخه» و کشتی «گیله مرد» توسط قهرمانان اجرا گردید.

علیاحضرت شهبانو پیش از نیم روز از نمایشگاه نقاشی‌های تخیلی که در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ترتیب یافته است بازدید فرمودند. پیش از تشریف‌فرمایی علیاحضرت شهبانو در ساعت ۹ بامداد، امروز در تالار فردوسی متن سخنرانی استاد جلال همایی بوسیله دکتر ضیاءالدین سجادی قرائت شد و آنگاه خانم «کوکازا» فردوسی‌شناس نامدار ژاپن پیرامون چهره پهلوانان اساطیری ایران سخن گفت و «کاروس کررده» اسطوره‌شناس و پژوهشگر تاریخ از آلمان پژوهش‌های خود را در زمینه شاهنامه بیان کرد. هم چنین علیاحضرت شهبانو از مجموعه‌ای از نقاشی‌های عامیانه که به مناسبت جشنواره توس در اتاق بازرگانی مشهد برگزار شده بود، دیدن کردند.

مصاحبه خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران با علیاحضرت شهبانو در باره جشنواره توس

شبانگاه علیاحضرت شهبانو پس از تماشای برنامه بیژن و منیژه از برنامه‌های جشنواره توس به پرسش‌های خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران درباره جشنواره توس پاسخ فرمودند. خبرنگار پرسید: علیاحضرتا، نخستین روز جشنواره توس را به چه صورت ملاحظه فرمودید؟

علیاحضرت شهبانو فرمودند: اصولاً جشنواره توس را برای زنده کردن دوباره حماسه ایران، سنت‌های باستانی ایران و بزرگداشت یکی از بزرگ‌ترین شعرای برپا کرده‌ایم و امیدوارم که در آینده بتوانیم همانطور که شروع شده، برنامه‌هایی برای بزرگداشت فردوسی و سایر ادبا برپا کنیم. امیدوارم در آینده در هر گوشه این مملکت یک اتفاق فرهنگی و هنری بیفتد. خوشبختانه مملکتی غنی از لحاظ انسانی داریم. جشنواره توس اهمیتی که برای من دارد بیشتر برگرداندن ما به ریشه‌های فرهنگی اصیل و شناخت آن‌ها و پیدا کردن دوباره ریشه اصالت خودمان است. مملکت ما در قرون گذشته چندین بار مورد هجوم فرهنگ‌های مختلف واقع شده. همیشه فرهنگ‌های خارجی به شکلی در فرهنگ این سرزمین وارد شده‌اند بدون آنکه بتوانند ریشه اصلی آن را از بین ببرند. اکنون ما در یک دوره جدید تاریخ ایران هستیم و هر چقدر امروز ما به ریشه‌های اصیل خودمان آشناتر باشیم، طبیعتاً فرهنگی که از همه طرف به جهانیان هجوم آورده، فرهنگ ما را از بین نخواهد برد. برنامه‌ای که امروز من دیدم، البته چون سال اول جشنواره است، برای این جشنواره کوچک است که انشاءالله در سال آینده بزرگ خواهد شد. جشنواره توس فرصت داد تا نمونه‌ای از آثار خطی مینیاتور و هنرهای تزیینی به معرض نمایش گذارده شد و من مطمئن هستم که با این جشنواره ثروت‌هایی که در مملکت پراکنده‌اند در آینده جمع شود. برنامه‌هایی که امروز دیدم کاملاً سنتی و خیلی برایم جالب بود. امیدوارم این جشنواره بتواند یک جشنواره بزرگ برای سال‌های آینده باشد که مردم بتوانند بیشتر در این جشنواره شرکت کنند. امروز را نمی‌توانم قضاوت کنم، چون وقتی که من هستم عده کمی را دعوت می‌کنند و من فکر می‌کنم اگر نقالی که امروز دیدم در فضای آزاد باشد هزاران نفر به دیدن آن بیایند. از سوی دیگر، از افرادی که واقعاً در این راه با وجود عدم توجه عموم، سال‌ها است زحمت کشیده‌اند قدردانی شود و این سنت پابرچا بماند.

پرسش: علیاحضرتا، در مورد نقالی اشاره‌ای فرمودید و اینکه اینان پشتیبانی نداشته‌اند. علیاحضرت تصور می‌فرمایند که ما در آینده می‌توانیم برنامه‌هایی را پیش بگیریم تا اینکه بتوانیم این هنرها و برنامه‌ها را تکمیل‌تر و زنده تر بکنیم؟

علیاحضرت فرمودند، من فکر می‌کنم برنامه نقالی بعد از این جشنواره شاید دوباره زنده شود و می‌دانم که عده زیادی از مردم علاقمند مشاهده این هنر هستند. فردوسی را ما در ادبیات سرزمین‌مان همیشه به عنوان مرد حماسه ساز می‌شناسیم و هم این که کتاب فردوسی حماسه تنها نیست، فلسفه و اخلاق و انسانیت در لابلای حماسه به مردم گفته شده و اصولاً اشعار این کتاب همه به زبان فارسی است.

نظر علیاحضرت درباره کُشتی چه هست؟

علیاحضرت فرمودند: اصولاً در هر برنامه‌ای احساس بخصوصی به انسان دست می‌دهد. ممکن است من که کُشتی را نگاه می‌کنم آن را به عنوان یک ورزش نگاه کنم ولی به دلیل اینکه یک ورزش سنتی ایران است و شاید به این دلیل مرا به طرف خودش می‌کشد و آداب و رسوم و فولکلوریک بومی این مملکت یک حس بخصوصی به من می‌دهد.

علیاحضرت شهبانو در مورد دارایی‌های آثار ملی ایران و توسعه اینگونه جشنواره‌ها فرمودند: البته باید دید که جشنواره تا چه حدی هست. عین جشنواره‌ای که تاکنون داشته‌ایم طبیعتاً یک گروه خارجی آمده‌اند، توجه کرده‌اند و آشنا شدند. بعضی‌ها از خود ما بیشتر روی آداب و فرهنگ ما کار کرده‌اند، بخصوص در قدیم که بیشتر در مورد آثار معماری و کتاب‌های خطی از طرف خارجیان بررسی‌هایی انجام شده و حالا موقع آن رسیده که خود ما باید با این هنرها آشنا شویم و آن‌ها را به جهانیان بشناسانیم. چیزی که اکنون در مملکت ما اهمیت دارد، هنرهای این مملکت، هنرهای فلسفی، دانشمندان، هنرهای تزئینی، معماری، قالی‌بافی و غیره وغیره است و آن چیزی که این ملت را زنده نگاهداشته افراد و هنرها بوده‌اند، چه قدیمی و چه جدیدی، برای خود ملت ما هم مقداری از این‌ها ناشناخته هستند. اقداماتی که باید بشود بزرگداشت این افراد، چاپ کتاب‌های‌شان و سخنرانی‌ها. اول باید خودمان را بشناسیم که چه هستیم و که هستیم و چه داریم.

علیاحضرت شهبانو در پایان، ایران شناسان را به حضور پذیرفتند و سبب این باریابی را این گونه توجیه فرمودند: به دلیل انکه این افراد سالیان دراز زحمت کشیده‌اند و با عشق و علاقه به این سرزمین خدمت کرده‌اند در حالیکه بدون اینکه ما به آن‌ها کمکی کرده باشیم و یا اینکه از ما کمک خواسته باشند، آن‌ها با عشق شخصی خودشان به دنبال این کار رفته‌اند. ادب و هنر ایران را به جهانیان بشناسانند و کمتر کاری که می‌توانم بکنم این است که با آن‌ها آشنا شوم. علیاحضرت شهبانو در پایان فرمودند: ما باید در آینده سعی کنیم که جشنواره‌های بیشتری در ایران ترتیب دهیم.

پس از نیم روز در پیشگاه علیاحضرت شهبانو نخستین جشنواره توس در آرامگاه دلگشای فردوسی، حماسه‌سرای بزرگ ایران در توس گشایش یافت. علیاحضرت شهبانو نخست به جای برگزاری ورزش باستانی و کُشتی‌های محلی چند فن تشریف‌فرما شدند. آنگاه برنامه مداحی و یک قطعه آواز همراه با دوتار انجام شد. علیاحضرت شهبانو و همراهان سپس به ورزشگاه توس محل برگزاری ورزش‌های باستانی و کُشتی‌های محلی تشریف‌فرما شدند. نخست عملیات ورزش باستانی از سوی ورزشکاران انجام شد و سپس کُشتی با چوخه و کُشتی گیله مرد وسیله ورزشکاران باستانی خراسان و کُشتی‌گیران گیلان انجام شد. پیش از شروع مبارزه، کشتی‌گیران پیشاپیش ورزشکاران مطابق سنت معمول این کُشتی خنچه‌ای به پیشگاه شهبانو فراداشتند و سپس با گرفتن پروانه از پیشگاه شهبانو حریفان به زورآزمایی پرداختند. محل مسابقه را که دیار ه مانند است سیم بَر گویند. یعنی مکانی که پهلوان پیروز سیم (نقره) می‌گیرد و برنده می‌شود. علیاحضرت شهبانو در پایان این مراسم کُشتی‌گیران را مورد مهر قرار دادند و سپس برنامه نقالی در تالار شرقی آرامگاه فردوسی را مشاهده کردند.

علیاحضرت شهبانو پیش از گشایش نخستین جشنواره حماسی توس از نگارخانه میرک وابسته به اداره کل فرهنگ و هنر استان خراسان دیدن کردند. نگارخانه میرک مرکزی برای ارشاد نوجوانان و جوانان در هنرهای تجسمی است. دوره آموزشی هنرجویانی که در این مرکز آموزش می‌بینند از شش ماه تا چهار سال است. در این مرکز رشته‌های طراحی نقاشی رنگ و روغن، مینیاتور، گلسازی، مجسمه‌سازی و سرامیک تعلیم داده می‌شود. نگارخانه میرک سالانه ۷۰ تا ۲۰۰ هنرجو بطور رایگان می‌پذیرد. در حال حاضر به مناسبت برگزاری جشنواره حماسی توس نمایشگاهی از آثار نقاشی هنرجویان این مرکز در نگارخانه میرک ترتیب یافته است.

در برنامه‌های بازدید امروز شهبانو و همچنین گشایش نخستین جشنواره حماسی توس آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، وزیر فرهنگ و هنر، ندیمه علیاحضرت شهبانو، استاندار خراسان، معاون فرهنگی وزارت دربار شاهنشاهی، قائم مقام و رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و فرمانده گارد جاویدان و چند تن از شخصیت‌های محلی افتخار حضور داشتند.

دومین روز نخستین جشنواره توس

۲۴ تیر ماه ۱۳۵۴ علیاحضرت شهبانو پیش از نیم روز کودکان و نوجوانان شبانه‌روزی دختران جمعیت خیریه فرح پهلوی را در کاخ ملک‌آباد پذیرفتند. هنگامی که علیاحضرت شهبانو در میان کودکان با آنان گفتگو می‌کردند، یکی از دختران شبانه‌روزی که از دیدار شهبانو اشک شوق می‌ریخت درخواست کرد که معظم‌لها بیشتر در مشهد بمانند و امشب از نمایش «کوهنولین» که چند تن از این دختران در آن شرکت کرده‌اند دیدن کنند. علیاحضرت در پاسخ به این درخواست دستور فرمودند که از این برنامه فیلمی تهیه شود که معظم‌لها در تهران از آن دیدن کنند.

علیاحضرت شهبانو هنگام دیدار از پروژه‌ها و ماکت ساختمان جدید شبانه‌روزی مشهد مقرر فرمودند، خوابگاه‌های کودکان به گونه‌ای ساخته شود که کودکان در آن‌ها در رفاه باشند و حتی‌الامکان احساس کنند که در خانواده خود زندگی می‌کنند. شهبانو همچنین در مورد رفاه مربیان این مراکز دستوراتی به مسئولان امر صادر فرمودند. در شبانه‌روزی جمعیت فرح پهلوی ۷۰ کودک و نوجوان ۶ تا ۱۷ ساله سرگرم تحصیل و زندگی می‌باشند. جمعیت افزون بر این شبانه‌روزی، چهار مهد کودک در مشهد دایر کرده است.

علیاحضرت شهبانو با همراهان سپس از کاخ ملک‌آباد رهسپار پارک شاه عباس گردیدند و شهبانو در این پارک کتابخانه فردوسی وابسته به انجمن پرورش فکری کودکان و نوجوانان را گشودند. شهبانو پس از ابراز مهر نسبت به مسئولان کتابخانه از کتابخانه سیار مشهد که در یک مینی‌بوس ویژه ترتیب یافته است و در نقاط مختلف شهر مشهد، کتاب برای مطالعه در اختیار کودکان و نوجوانان قرار می‌دهد، دیدن کردند. هفت سال پیش نخستین کتابخانه کانون در پارک کورش مشهد گشایش یافت و اکنون ۱۱۴۸۰ تن هموند دارد. همچنین در سال گذشته کتابخانه سیار با کمک آستان قدس رضوی آغاز به کار کرده است و در توس نیز کتابخانه روستایی ایجاد شده است. در کتابخانه فردوسی ۸ هزار جلد کتاب برای مطالعه کودکان و نوجوانان موجود است. برای نخستین بار در این کتابخانه بخشی به جوانان تخصیص داده شده است.

علیاحضرت شهبانو در پایان بازدید از کتابخانه از نمایش رستم و سهراب که بوسیله گروه تئاتر کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان اجرا شد، دیدن کردند.