موزه نگارستان

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


زیباترین موزه ایران گشایش یافت

در روز ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ موره «نگارستان» با تشریففرمایی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران گشایش یافت، در خیابان سپه، ضلع جنوبی کاخ مرمر و برابر دانشکده افسری، از امروز برای بازدید همگان دایر است. در آیین گشایش این موزه که یکی از زیباترین و دیدنیترین موزه‌های ایران است، آقای کریم پاشابهادری رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو گزارشی به آگاهی اعلیحضرتین رساند و گفت:

«نگارستان» نام کاخی است که در سده سیزدهم در کنار میدان بهارستان فعلی قرار داشت و نیز در زبان فارسی به محلی گفته می‌شود که در آن پرده‌های نقاشی بیاویزند و یا گرد آورند. ساختمان نگارستان در دوره سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر ساخته شده و پیش از آن اقامتگاه و کاخ علیاحضرت ملکه پهلوی بوده است. از دو سال پیش عملیات بازسازی آن زیر نظر و با مشاورت مهندسان دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران آغاز شد و علاوه بر تابلوهای نقاشی و مجموعه‌های ایرانی که علیاحضرت شهبانو از گوشه و کنار جهان گردآوری فرمودهاند، مجموعه نفیس آقای غلامعلی سیف ناصری آجودان شاهنشاه و مجموعه جواهر و سرقلیانهای نفیس آقای علی رضایی که هر دو به علیاحضرت شهبانو هدیه شده بود در تالارهای موزه جای گرفت. به طوریکه دیروز آقای بهادری در گزارش خود بعرض رساند، موزه با هزینهای بالغ بر ۹۶ میلیون ریال بازسازی شده وهمه می‌توانند با پرداخت حق عضویتی اندک به عضویت نگارستان در آیند. از طرفی برای اعضاء و کلیه دانشآموزان و دانشجویان و افرادی که حرفه هنری دارند نیز تخفیفهایی منظور شده است.
پروفسور (فریج) که اهل چکسلواکی است، از تابلوها و نقاشی‌های برجسته، یک سری فیلم و اسلاید تهیه کرده که در اولین تالار موزه آن را نمایش می‌دهند. موزه با تابلوی زیبایی از فتحعلیشاه قاجار آغاز می‌شود. یکی از جدیدترین تابلوهای موزه که یکی دو روز پیش وارد کشور شد، قسمتی از تابلوی معروف فتحعلیشاه همراه با پسران و نوه‌های او است. این تابلو در سه قسمت کشیده شده:
  • در قسمت وسط فتحعلیشاه و چند پسرش بودهاند که از این قسمت تابلو اطلاعی در دست نیست.
  • قسمت دست راست این تابلو را که چند تن از پسران و نوادگان پادشاه قاجار در آن دیده می‌شوند، چند هفته پیش از یک حراجی در لندن به امر علیاحضرت شهبانو برای نگارستان خریداری کردند.
  • قسمت سوم تابلو نیز که شامل تصویر تعدادی از پسران و نوادگان فتحعلیشاه است، هم اکنون در منزل اسکندر اریه است.

این تابلوها در سال ۱۲۳۱ هجری کشیده شده و از جمله نفیس ترین تابلوهای دوران قاجار است. بخشی از دیدنی های موزه هدایایی است که هنردوستان به پیشگاه علیاحضرت شهبانو تقدیم کرده اند. مجموعه غلامعلی سیف ناصری، قلمدانها، قالی و کتابهای خطی نفیسی است که یادگار هنر ایران از دوران صفویه، زندیه و قاجاریه است. قالی نفیسی از مجموعه سیف ناصری که یکصد سال پیش در بختیاری بافته شده نیز تالار مجموعه او را مفروش کرده که بسیار زیبا و است. خطهای خوش- علاوه بر مجموعه آیدین آغداشلو، که نمونه‌هایی از خطهای خوشنویسان فارسی است، یک کلکسیون جواهر و سرقلیان و شمشیر در یکی از تالارهای در ویترینهای مخصوص جا داده شده است.

هفتاد قطعه از این مجموعه متعلق به علی رضایی بوده که به پیشگاه شهبانو هدیه کرده است. این مجموعه را که شامل جواهرات و زیورآلات دوره صفویه تاکنون است، رضایی چند ماه پیش در یک حراج در پاریس خریداری کرده است. این جواهرات و زیورآلات مجموعه‌ای نفیس و گرانبها است: فقط یک سرقلیان آن، که آمیختهای از مینا و طلا است، یک میلیون و چهار هزار تومان ارزش دارد. اعلیحضرتین دیروز به اتفاق شاهزاده دون خوان کارلوس ولیعهد اسپانیا و همسرشان شاهزاده خانم صوفی، والاحضرت شاهپور غلامرضا و همسرشان والاحضرت منیژه، والاحضرت عبدالرضا و همسرشان والاحضرت پری سیما، رؤسای مجلسین سنا و شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت نفت ایران و چند تن از وزراء نزدیک به دو ساعت از موزه دیدن کردند و در پایان بازدید کسانی را که در آماده شدن نگارستان شرکت داشته ند، مورد مهر شاهانه قرار دادند.