برنامه عمرانی چهارم/سال ۱۳۵۱ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۱ خورشیدی تازی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

برنامه عمرانی چهارم ۱۳۴۷ - ۱۳۵۱

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۱ خورشیدی
آیین سلام نوروزی در کاخ گلستان ۱۳۵۱

زمین لرزه قیر و کارزین ۲۱ فروردین ماه

۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ ساعت ۵ و ۴۵ دقیقه بامداد زمین لرزه سختی به قدرت ۷ ریشتر شیراز را تکان داد. کانون زلزله، قیر و کارزین است و گفته می‌شود در این منطقه زمین لرزه آسیب‌های زیادی به بار آورده است.[۱] بامداد آقای پیروز استاندار فارس به همراه سرلشگر زندیه فرمانده ناحیه ژاندارمری فارس با هواپیما از شیراز به منطقه قیر و کارزین پرواز کردند تا از نزدیک از جای رخداد زلزله بازدید کنند. منطقه قیر و کارزین در ۱۹۲ کیلومتری شیراز میان فیروزآباد و لار قرار دارد و یک منطقه گرمسیری است در این سرزمین ۱۸ هزار تن زندگی می‌کنند. هنگام رخداد زلزله در شیراز ساعت ۵ و سی و هفت دقیقه و ۱۴ ثانیه بود. همزمان با زلزله در شیراز و قیر و کارزین در فسا نیز زمین لرزه‌ای رخ داد. در جریان این زلزله سقف چند خانه قدیمی ترک برداشت و دیوار خانه‌ها شکافت. از سوی شیر و خورشید سرخ شیراز امدادگران شیر و خورشید با چادر و پتو کمک‌های اولیه با کامیون رهسپار قیر و کارزین گردیدند. همراه این اکیپ چند پزشک و دارو نیز به منطقه زلزله زده فرستاده شدند.

بی درنگ پس از رسیدن خبرهای ناگوار از زلزله قیر و کارزین شاهنشاه آریامهر به والاحضرت شاهپور محمودرضا امر فرمودند که به جای رخداد زلزله بروند و کارهای امدادی را سرپرستی کنند. به امر شاهنشاه آریامهر ستاد امدادی زیر نظر نخست وزیر تشکیل شد تا گزارش امور امدادی را لحظه به لحظه به آگاهی همایونی برساند. این ستاد زیر نظر شخص نخست وزیر و به مسئولیت سپهبد فاضلی سازمان یافت.

۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۱ ساعت ۹ بامداد هواپیمای آوردنده اعلیحضرتین از فرودگاه مهرآباد به سوی فرودگاه شیراز به پرواز درآمد. در سفر اعلیحضرتین به استان فارس و منطقه‌های زلزله زده، سرکار علیه بانو فریده دیبا، اسداله علم وزیر دربار شاهنشاهی، سپهبد شفقت ژنرال آجودان شاهنشاه، کامبیز آتابای معاون وزارت دربار شاهنشاهی و بانو لوییز قطبی ندیمه مخصوص شهبانو در رکاب اعلیحضرتین بودند. در فرودگاه شیراز امیرعباس هویدا نخست وزیر، وزیران بهداری و تعاون و امور روستاها که از روز چهارشنبه ۲۳ فروردین ماه به استان فارس سفر کرده‌اند و هم چنین منوچهر پیروز استاندار فارس، سپهبد ضرغام فرمانده سپاه دوم و شماری از سران محلی از اعلیحضرتین پیشباز کردند. آنگاه شاهنشاه آریامهر از برابر گارد احترام گذشتند. اعلیحضرتین پس از درنگ کوتاهی در فرودگاه شیراز با هلیکوپتر برای بازدید از سرزمین‌های زلزله زده رهسپار قیر و کارزین گردیدند. بازدید اعلیحضرتین از مناطق زلزله زده تا پانزده دقیقه پس از نیم روز به درازا کشید.

با فرود هلیکوپتر آورنده اعلیحضرتین، مردمی که چشم به راه تشریف فرمایی اعلیحضرتین بودند از چادرها بیرون ریختند. مردم حلقه وار گرد شاهنشاه و شهبانو را گرفتند، مردم به پهنای چهره خود اشک می‌ریختند و می‌گفتند: شاهنشاه‌ها رفتند! شاهنشاها فرزندانم رفتند! دیگر می‌گفت من تنها باقی مانده خانواده‌ام هستم. پسر بچه‌ای به دامان شهبانو آویخته بود و می‌گفت: بابای من را شما ندیدید؟ علیاحضرت که از این داستان‌ها به سختی اندوهگین شده بودند، اشک می‌ریختند. هنگام بازدید اعلیحضرتین هر با سوادی یک عریضه نوشته بود و می‌خواست خود آن را به شاهنشاه و شهبانو بدهد. علیاحضرت شهبانو با مهر فراوان خود عریضه را جمع می‌کردند. مرد و زن گریه کنان درد دل می‌کردند. پیرمردی می‌گفت شاهنشاها ما گدا نبودیم هر کدام کسب و کاری داشتیم حالا به این روز افتادیم. دیگری می‌گفت: زراعتم از دست رفت. خانواده‌ام از دست رفت. اینها بازماندگان سالم زلزله بودند. در بیمارستان ۶۰ تختخوابی شیر و خورشید سرخ ایران صحنه‌ها دلخراش بود. شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو از چادرهای بیمارستان دیدن کردند و شهبانو با بیشتر بانوانی که افراد خانواده خود را از دست داده بودند، گفتگو کردند و آنها را دلداری دادند.

بازدید علیاحضرت شهبانو از برنامه‌های عمرانی کرمان

علیاحضرت شهبانو از برابر دختران سپاهی می‌گذرند

۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ برای نخستین بار علیاحضرت شهبانو به کرمان تشریف فرما شدند.[۲] کرمان تا کنون سه بار میزبان شاهنشاه آریامهر بوده است، این بار نیز با چهره‌ای آراسته و دیدنی به پیشباز شهبانو آمده است. کرمانی‌ها از یک ماه پیش پذیرایی از شهبانوی ایران را فراهم دیدند، خیابان‌ها را آزین بستند، قالی‌ها و قالیچه‌های نامی خود را به در و دیوار کوبیدند. علیاحضرت شهبانو ساعت ده و سی دقیقه بامداد با هواپیما به کرمان تشریف فرما شدند. هویدا نخست وزیر، وزیر کشور و کریم پاشا بهادری رییس دفتر مخصوص علیاحضرت و تنی چند از پایوران کشوری در رکاب علیاحضرت بودند. در فرودگاه استاندار کرمان خوش آمد گفت و فرمانده لشگر گزارش نظامی داد. پس از آیین رسمی پیشباز، علیاحضرت شهبانو از برابر پیشبازکنندگان گذشتند و آنگاه با خودرو رهسپار شهر گردیدند. کتابخانه کودک نخستین مرکز مورد بازدید علیاحضرت شهبانو بود. این کتابخانه از کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

بن‌مایه‌ها