گزارش هوشنگ نهاوندی در نشست هیات مشاوران عالی و هموندان کمیته برنامه ریزی و هماهنگی فعالیت‌های دفتر مخصوص شهبانو ۵ دی ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی دی تا اسفند ماه

شهبانو فرح پهلوی

علیاحضرت شهبانو در روز ۵ دی ماه پس از نیمروز هیأت مشاوران عالی و هموندان کمیته برنامه‌ریزی و هماهنگی فعالیت‌های دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو را در کاخ نیاوران پذیرفتند. در این باریابی هوشنگ نهاوندی رئیس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانوی ایران گزارشی به آگاهی رسانید:

علیاحضرتا،
با الهام از اوامر مبارک شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو افتخار دارد هیأت مشاوران عالی، اعضای کمیته برنامه‌ریزی و هماهنگی، فعالیت‌های مربوط به دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو و نیز همکاران مستقیم خود را که بر اساس تشکیلات جدید دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو افتخاراً انجام وظیفه خواهند نمود، به پیشگاه مبارک معرفی نماید. اعضای هیأت مشاوران عالی که به فرمان مبارک از میان برجسته‌ترین و موجه‌ترین شخصیت‌ها و صاحب‌نظران در رشته‌های تخصصی مختلف انتخاب شده‌اند، افتخار خواهند داشت با الهام از منویات شاهنشاه آریامهر و طبق تعلیمات و رهنمودهای علیاحضرت در مسائل ارجاعی اظهار نظر و مشورت و بررسی نمایند. مشاوران عالی:
  • دریابان ابوالفتح اردلان مدیر عامل شرکت سهامی صنایع الکترونیک وابسته به ارتش شاهنشاهی.
  • آقای داریوش اسکویی مدیر عامل بانک سرمایه‌گذاری ایران و اروپا.
  • آقای دکتر عباس الرشدی استاد دانشگاه پهلوی.
  • آقای دکتر محمد باهری معاون کل وزارت دربار شاهنشاهی، رئیس سازمان شاهنشاهی بازرسی آموزش و پژوهش استاد دانشگاه تهران.
  • آقای ابوالحسن بهنیا وزیر اسبق راه، رئیس سابق هیأت مدیره و مدیر عامل بانک رهنی ایران، استاد دانشگاه.
  • خانم دکتر سیمین رجالی رئیس مدرسه عالی شمیران، استاد دانشگاه ملی ایران.
  • آقای دکتر حسین سپاسگزاریان رئیس پیشین دانشگاه گیلان، استاد دانشگاه تهران.
  • آقای مهدی سمیعی رئیس کل بانک توسعه کشاورزی.
  • آقای رضا صدقیانی وزیر پیشین تعاون و امور روستاها.
  • آقای سناتور محسن فروغی استاد دانشگاه.
  • آقای رضا قطبی دبیر کل بنیاد شهبانو فرح، مدیر عامل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران.
  • آقای دکتر مهدی کوثر رئیس دانشگاه هنرهای زیبا، دانشگاه تهران.
  • آقای غلامحسین کاظمیان رایزن فرهنگی و آموزشی سفارت شاهنشاهی ایران در واشنگتن.
  • آقای سناتور قاسم لاجوردی آقای دکتر محمد مشایخی رئیس دانشگاه تربیت معلم.
  • آقای دکتر قاسم معتمدی رئیس دانشگاه اصفهان.
  • آقای دکتر شمس‌الدین مفیدی استاد و قائم مقام ریاست دانشگاه تهران.
  • آقای حسین نجفی رئیس شعبه نهم دیوان‌عالی کشور.
  • آقای کاظم ودیعی استاد دانشگاه تهران.
از راهنمایی و نظرات خانم و آقایان نامبرده در فعالیت‌های برنامه‌ای مربوطه در زمینه‌هایی به شرح زیر استفاده خواهد شد. کشاورزی و عمران روستاها- مسائل اجتماعی شهر و روستا- پژوهش بنیادی و کاربردی- آموزش عمومی و عالی تربیت معلم- درمان- رفاه- فرهنگ و هنرها و باستان‌شناسی- تمدن ایرانی‌ها و معارف اسلامی- روابط فرهنگی بین‌المللی- شهرسازی- معماری و ساختمان- مسائل حقوقی- برنامه‌ریزی توسعه و مسائل اقتصادی.

اعضای کمیته برنامه‌ریزی و هماهنگی فعالیت‌های تحت ریاست عالیه علیاحضرت عبارتند از:

  • آقای کامبیز بهنیا استادیار دانشگاه تهران.
  • آقای دکتر فریدون جوادی رئیس مرکز بین‌المللی تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک.
  • آقای دکتر بیژن جهانگیری استاد دانشگاه تهران.
  • آقای شاپور راسخ استاد دانشگاه تهران، معاون سازمان برنامه و بودجه.
  • آقای خسرو رضایی معاون وزارت فرهنگ و هنر مسئول کمیته.
  • آقای دکتر داریوش شیروانی رئیس کمیسیون علوم و آموزش عالی مجلس شورای ملی.
  • آقای دکتر فرهاد صبا مدیر تلویزیون آموزشی.
  • آقای بهرام فره‌وشی استاد دانشگاه تهران.
  • آقای جمشید قرچه‌داغی رئیس سازمان مدیریت صنعتی.

بدیهی است در کلیه موارد از همکاری‌ها و نظرات مسئولین و مدیران سازمان‌های تحت ریاست عالیه علیاحضرت حداکثر استفاده به عمل خواهد آمد و اجازه می‌خواهد از همکاری آنان نیز در این فعالیت‌ها مستمراً بهره‌گیری شود. در مورد تشکیلات جدید دفتر مخصوص دو اصل مورد نظر قرار گرفت: نخست اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر دایر به اجتناب از تورم دستگاه‌ها که طبیعتاً می‌بایست دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو در این زمینه سرمشق و نمونه باشد و دیگر، انجام توصیه‌های بازرسی ویژه نظامی که فعالیت‌های ستادی و عمومی از فعالیت‌های مختلف اداری، مالی، اجرایی تفکیک گردد که اینک مسئولین قسمت‌های مختلف افتخار تشرف به پیشگاه مبارک را دارد.

علیاحضرت شهبانو پس از شنیدن گزارش آقای هوشنگ نهاوندی خطاب به هیأت مشاوران عالی و اعضای کمیته برنامه‌ریزی و هماهنگی فعالیت‌های مربوط به دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو بیاناتی به این شرح ایراد فرمودند:[۱]

از آقایان و خانم‌هایی که قسمتی از وقت و فکرشان را صرف پیشبرد اهداف دفتر مخصوص و سازمان‌های تحت ریاست عالیه من خواهند کرد تشکر و قدردانی می‌کنم. البته در آینده با فعالیت دفتر و فعالیت‌های سازمان‌های تحت ریاست عالیه از نزدیک آشنا خواهید شد ولی بطور کلی باید گفت دفتر مخصوص و سازمان‌های تحت ریاست عالیه در زمینه مسائل اجتماعی، فرهنگی و آموزشی فعالیت دارند. البته با در نظر گرفتن معنی وسیع کلیه این فعالیت‌ها.

گزارش‌ها و طرح‌های مختلفی به دفتر مخصوص یا سازمان‌های تحت ریاست عالیه می‌رسد که از این پس در اختیار مشاوران عالی قرار خواهد گرفت. انتظار من از هیأت مشاوران عالی این است که گزارش‌ها و طرح‌های رسیده را با دقت و بطور عمیق و اساسی مطالعه کنید و در مطالعات خود ابعاد مختلف هر طرح و هر گزارش و نیز مصالح مملکتی، افکار و اعتقادات مردم را در نظر بگیرید. همانطور که آقای نهاوندی گفتند، طرح‌های مختلفی به دفتر ارجاع می‌شوند که بعضی از اوقات مسائلی را مطرح می‌سازند. در این موارد است که ما از هیأت مشاوران عالی مطالعه گزارش و راهنمایی خواهیم خواست. البته امیدواریم که از مطالعات و بررسی‌هایی هم که بوسیله گروه‌های مختلف تاکنون در مملکت انجام شده استفاده شود.

از گروه بررسی انتظار دارم که در برنامه‌ریزی و هماهنگی فعالیت‌های دفتر و سازمان‌های تحت ریاست عالیه همکاری داشته مدیران سازمان‌های تحت ریاست عالیه و افرادی را که در دفتر مخصوص خدمت می‌کنند در جهت افزایش کارآیی و مدیریت بهتر یاری دهند، با مدیران همفکری و همکاری داشته باشند و با ارائه طرح‌های جدید دفتر مخصوص را در اجرای برنامه‌های جدی مملکتی یاری دهند. البته تمام این مطالب در چهارچوب امکانات دفتر و سازمان‌های تحت ریاست عالیه می‌باشد. افرادی در گذشته در دفتر من همکاری داشتند و گروهی نیز جدیداً با دفتر همکاری خواهند داشت. وارد جزئیات مطالب نمی‌خواهم بشوم ولی بطور کلی باید بگویم اعضای دفتر من و تمام افرادی که در سازمان‌ها مرا یاری خواهند داد، باید بدانند منافع و مصالح مملکتی بالاتر از منافع و مصالح شخصی است و این سیاست را که یکی از اهداف دفتر است باید در صدر وظایف خود قرار دهند. ما باید در کارها صداقت و صحت عمل داشته باشیم، درستکار باشیم و به اشتباهات خود پی برده و آن را قبول کنیم. فروتن باشیم و حتی خود عزیزمان را هنگام مصالح مملکتی که مطرح است فراموش کنیم و برای بهبود شخص خودمان از انتقاد سازنده استقبال کنیم. به کاری که انجام می‌دهیم اعتقاد داشته باشیم، به مسئله گفت و شنود و تبادل نظر توجه داشته باشیم و از همه مهمتر برای انسان‌ها احترام قائل شویم. من فکر می‌کنم که رعایت این موارد نه تنها ما را کوچک نخواهد کرد بلکه بزرگتر هم خواهد کرد. همیشه عده‌ای هستند که از ما بیشتر و بهتر می‌دانند.

در زندگی امکان انتخاب راه زندگی برای همه هست من راه خدمت به شاه و مردم و احترام به انسان‌ها را انتخاب کرده‌ام. در این راه وظیفه خود می‌دانم که قلب و فکر و وقت و قدرتم را برای برطرف کردن هر مشکل مملکتی یا مشکل هر فرد ایرانی در اختیار بگذارم تا جایی که هر مشکل فردی و مملکتی مشکل من باشد و هر خوشی و خوشبختی خود بدانم. امیدوارم آن‌هایی که در این راه با من همکاری می‌کنند با من هم عقیده باشند. البته همه انسان‌ها دارای محاسن و معایب و قوّت‌ها و ضعف‌هایی هستند. باید سعی کنیم قوّت‌ها و محاسن را در اثر تشویق بیشتر کنیم و معایب و ضعف‌ها را کمتر. امیدوارم که خداوند بزرگ ما را در این راه یاری دهد.

شاهنشاه ما ۳۵ سال است که خستگی ناپذیر بودند و حالا با ما شاگردان است که ببینیم افکار ایشان را چگونه درک کرده‌ایم و چگونه می‌توانیم عمل بکنیم. البته یک روزه نمی‌شود بر تمام مشکلات فائق شد یک شبه هم نمی‌شود به تمام آرزوها رسید ولی فکر می‌کنم اگر هر فرد و هر گروهی اگر سعی کند و از راهنمایی و اوامر و نصایح شاهنشاه پیروی کند و به آن عمل نماید قطره قطره دریا خواهد شد. اما ما انسان‌ها مطمئناً برای کارمان اجر می‌خواهیم. یا اجر آسمانی یا اجر زمینی. اجر آسمانی که با خداست، اجر زمینی هم طبیعی است، کسی که خدمت خواهد کرد تشویق خواهد شد و کسی هم که درست کار نکند تنبیه می‌شود. البته گروهی هستند که اجری از کسی نمی‌خواهند ولی طبعاً افراد در مقابل کار صحیح یا ناصحیح که انجام می‌دهند پاداش خواهند گرفت.

امیدوارم که خداوند همه را در راه خدمت به شاهنشاه، وطن و انسان‌ها یاری دهد. علیاحضرت شهبانو با این بیت شعر از حافظ به بیانات‌شان پایان دادند.

همتم بدرقه راه کن ای طایر قدس

که دراز است ره مقصد و من نوسفرم