پیام شاهنشاه آریامهر به مدیرکل یونسکو درباره ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی برای مبارزه با بیسوادی ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

آریامهر

کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی

پیام شاهنشاه آریامهر به مدیرکل یونسکو درباره ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی برای مبارزه با بیسوادی ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۵

شاهنشاه همچنین طی ارسال پیام‌هایی برای سران دول جهان اظهار امیدواری کرده‌اند که: «به دنبال اقدام ایران، کشورهای دیگر نیز در همین راه گام بردارند تا سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد بتواند وجوه لازم را برای اجرای این عمل بسیار مفید به دست آورد.»
تخصیص یک روز بودجه نظامی ایران به مبارزه جهانی با بلای جهل و بی‌سوادی که گریبانگیر دو پنجم از مردم جهان است، با تحسین آمیخته با اعجاب مقامات سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد یونسکو و همچنین مقامات سازمان ملل مواجه گشته‌است و خبرگزاری‌های عالم گزارش‌های مفصلی درباره اقدام بی‌سابقه شاهنشاه آریامهر و همچنین متن پیام شاهنشاه را به مدیر کل یونسکو و سران دول جهان مخابره کرده‌اند.
متن پیام شاهنشاه
پاریس – ۲ مه – خبرگزاری فرانسه – امروز از طرف شاهنشاه ایران هفتصدهزار دلار به عنوان سهمیه کمک استثنایی برای مبارزه با بی‌سوادی به "رنه ماهو"، مدیرکل سازمان یونسکو پرداخت شد. شاهنشاه ایران ضمناً نامه‌ای به این شرح برای "رنه ماهو" ارسال داشته‌اند:
جناب مدیرکل –
همان طور که به خاطر دارید، هنگام گشایش کنگره وزیران فرهنگ به منظور مبارزه با بی‌سوادی اظهار داشتم که با توجه به فقدان منابع مالی که گریبانگیر بسیاری از کشورهای مبتلا به آفت بی‌سوادی می‌باشد، همبستگی بین‌المللی می‌تواند و بایستی نقشی اساسی ایفا نماید و نیز متذکر شدم که از میان منابع ممکن برای تأمین وجوه لازم برای این منظور، شاید یکی هم این باشد که از دول جهان خواسته شود قسمت کوچکی از بودجه نظامی خود را به این امر اختصاص دهند و همچنین یادآور شدم که ما به سهم خود با ایجاد سپاه دانش در چهارچوب ملی در این راه گام برداشته‌ایم و آماده‌ایم آن را به سود تمام مردم جهان در سطح بین‌المللی گسترش دهیم.
اینک با کمال مسرت اعلام می‌دارم که در آغاز سال جاری ایرانی که بودجه کشور به تصویب پارلمان رسید، به دنبال اظهارات شهریور گذشته‌ام و متعاقب توصیه‌های کنگره تهران تصمیم گرفته‌ایم معادل یک روز بودجه نظامی ایران را در اختیار سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) قرار دهیم تا به این وسیله به پیکار با بی‌سوادی در سراسر جهان کمکی نموده باشیم.
بدون تردید ریشه‌کن ساختن این بلای اجتماعی، یعنی بی‌سوادی در سراسر جهان، مستلزم صرف وقت و منابعی بیش از کمک دولت ایران می‌باشد، ولی از سوی دیگر بایستی امیدوار بود که کشورهای دیگر به این اقدام که برای کشوری در حال توسعه مانند ایران توأم با یک از خودگذشتگی واقعی می‌باشد، تأسی جویند و شاید سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد «یونسکو» بتواند اعتبارات ویژه‌ای جهت به ثمر رسانیدن یکی از ضروری‌ترین اقدامات را جهت پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بشریت به دست آورد.
خوشوقتم که اجرای توصیه‌های کنگره تهران در سال ۱۹۶۶ مصادف با بیستمین سالگرد تأسیس یونسکو که تا چند ماه دیگر آن را جشن خواهیدگرفت، می‌باشد. از این فرصت استفاده نموده، از صمیم قلب آرزومندیم که کوشش‌های آن سازمان در زمینه مبارزه با بی‌سوادی و همچنین در زمینه‌های مهم دیگر از قبیل تعلیم و تربیت، علوم و فرهنگ، قرین موفقیت گردد.


مصاحبه فرستاده ویژه شاهنشاه

آقای فریدون هویدا، فرستاده ویژه شاهنشاه و معاون وزارت امور خارجه ایران گفت که شاهنشاه نامه‌هایی به همه سران کشورهای جهان فرستاده‌اند و از آنها خواسته‌اند که سهمیه کمک خود را هر اندازه هم ناچیز باشد، برای یونسکو بفرستند.

"رنه ماهو"، مدیرکل یونسکو، در یک کنفرانس مطبوعاتی دیدگاه‌های خود را درباره هدیه شاهنشاه ایران گفت: این هدیه نه تنها به خودی خود دارای اهمیت زیاد است، بلکه از دیدگاه دستآوردهای آن ، دارای اهمیت فراوان است.

رنه ماهو گفت: بودجه نظامی کشورهای جهان بیش از یکصدهزارمیلیارد دلار می‌شود. اگر یک سیصدوشصت‌وپنجم این بودجه برای مبارزه با بی‌سوادی ویژه شود، نیروی شگرف و کارسازی به وجود خواهدآمد.

رنه ماهو یادآور شد که: در حال حاضر یونسکو سه پروژه بزرگ در نقاط مخصوص سه کشور به مورد اجرا گذاشته است به این قرار:

۱ – الجزایر – ۵ میلیون و ۸۵۰ هزار دلار برای چهار سال در سه منطقه.
۲ – ایران – ۳ میلیون و ۸۵ هزار دلار به مدت چهار سال در سه منطقه.
۳ – سومالی – ۳ میلیون و ۲۰ هزار دلار برای چهار سال در دو منطقه.

هم چنین آقای هویدا مساعی کشور خود را برای مبارزه با بی‌سوادی یادآور شد و ابراز داشت که: چهار سال پیش سپاه دانش در ایران بنیاد نهاده شد و در سال جاری شمار آنها به ۱۴ هزار نفر رسیده است. این جوانان مدت خدمت نظام وظیفه خود را به کار آموزش و باسواد کردن کودکان روستاها می‌گذرانند و بدین سان اکنون حتی کودکان دهاتی که راه و جاده ندارند، از نعمت آموزش ابتدایی بهره‌مند می‌شوند.

تشویق ملل جهان

خبرگزاری یونایتدپرس گزارش می‌دهد که: شاهنشاه ایران با ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی کشور خود، به پیکار جهانی با بی‌سوادی گام دیگری در راه تشویق ملل جهان به اختصاص بخشی از هزینه‌های نظامی خود به این کار برداشته‌اند. ایران با ایجاد سپاه دانش از جوانانی که به جای خدمت نظام در نقاط روستایی به تدریس می‌پردازند، توانسته سدها هزار نفر بی‌سواد را باسواد کند.

عکس‌العمل پیام شاهنشاه

در پی خوانده شدن پیام شاهنشاه در شورای اجرایی یونسکو در پاریس، نمایندگان کشورهای مختلف پیشنهاد شاهنشاه آریامهر را ستودند و دیدگاه‌های خود را بیان کردند.

نماینده برزیل گفت: تشکیل چنین صندوقی از سال ۱۹۵۴ آرزوی همه بوده‌است. وی گفت: ویژه ساختن یک روز بودجه نظامی به این سندوق همانند کشور ایران، آغاز کار است. وی ابراز امیدواری کرد که در آینده کشورهای دیگر از نوآوری شاهنشاه ایران پیروی کنند و هزینه یک هفته و یا یک ماه ارتش را به مبارزه جهانی بر ضد بی‌سوادی ویژه سازند.

نماینده رومانی گفت: ابتکار شاهنشاه ایران که به برگزاری کنفرانس تهران انجامید، به خودی خود یک پیروزی ارزنده است. اگر شاه ایران این سیاست را ادامه دهد، موجب خشنودی من خواهدشد. وی افزود: ژست شاه نه تنها از نقطه نظر مادی، بلکه بیشتر از سوی اخلاقی و معنوی اهمیت دارد. نماینده رومانی ابراز امیدواری کرد که کشورهای دیگر نیز از این سیاست پیروی کنند. وی از نماینده ایران خواست که مراتب قدرشناسی رومانی را به شاهنشاه ابراز دارد.

نماینده ساحل عاج گفت: این کار، کاری است بی همانند و باید حداکثر تبلیغ درباره آن به عمل آید. وی از یونسکو خواست که از همه کشوهای هموند بخواهد که با این سندوق همکاری کنند.

نماینده ترکیه از یونسکو و شورای اجرایی آن خواست که پیامی به شاهنشاه ایران، آن پادشاه بزرگ، بفرستد و سپاس خود را ابراز دارد و پشتیبانی کامل خود را از نوآوری معظم‌له به آگاهی برساند.