پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به هفتمین کنگره بین‌المللی هنر و باستان‌شناسی ایران در مونیخ ۱۶ شهریور ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی


پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به هفتمین کنگره بین‌المللی هنر و باستان‌شناسی ایران در مونیخ ۱۶ شهریور ۲۵۳۵ شاهنشاهی


تشکیل هفتمین کنگره بین‌المللی هنر و باستان‌شناسی ایران را به همه دانشمندان عضو این کنگره تبریک می‌گویم و برای آنان توفیق روزافزون در فعالیت‌های پر ارزش علمی و فرهنگی، که زندگی خود را وقف آن کرده‌اند، آرزو می‌کنم.
اکنون درست پنجاه سال از هنگامی که نخستین کنگره جهانی هنر و باستان‌شناسی ایران در شهر فیلادلفیا برگزار شد می‌گذرد. در این فاصله شهرهای بزرگ دیگری چون لندن، لنینگراد، نیویورک، شیراز، آکسفورد، میزبان کنگره‌های بعدی بوده‌اند و امروز این میزبانی را شهر زیبا و بزرگ مونیخ که آشنایی دیرینه فرهنگ و هنر ایران دارد، به عهده گرفته‌است.
در این فرصت مایلم به خاطره پروفسور ارتراپهام پوپ، دوست عالیقدر هنر ایران و خدمتگزار شایسته فرهنگ جهان، که برگزاری پنج کنگره اول هنر و باستان‌شناسی ایران مرهون علاقه و کوشش خستگی‌ناپذیر او بود، درود بفرستم. به طوری که می‌دانید این همکار بزرگوار شما اندکی پس از پایان پنجمین کنگره درگذشت و طبق آرزو و وصیت خودش، برای همیشه در سرزمین ایران به خاک سپرده شد. همچنین مایلم به مناسبت تشکیل کنگره حاضر در سرزمین آلمان، درود خودم و همه ملت ایران را به دانشمندان عالیقدری که در سالیان ممتد گذشته در این کشور زندگانی علمی خویش را وقف شناختن و شناساندن تاریخ و تمدن و فرهنگ و هنر ایران کردند، ابراز دارم.
برای من تذکر این نکته مایه خوشوقتی است که از آغاز قرن هیجدهم تا به امروز، آلمان یکی از بزرگترین کانون‌های مطالعات ایران‌شناسی جهان بوده‌است و دنیای دانش قسمت مهمی از اطلاعات خویش را درباره تمدن و فرهنگ ایرانی به این تحقیقات مدیون است. از هنگامی که کمپفرو نیبوهر برای نخستین بار متون سنگ نوشته‌های تخت جمشید را به جهان شناساندند و به این ترتیب وسیله آن را فراهم آوردند که گروتفند، به عنوان بنیانگذار مکتب علمی ایران‌شناسی در آلمان، موفق به کشف مفتاح خواندن این خطوط شود، تا به امروز سنت پژوهش‌های گسترده درباره باستان‌شناسی و هنر ایران در آلمان ادامه یافته‌است و کافی است در این مورد به کارهای عالی و فراوان کسانی چون زاره و کوهن و هرتسفلد اشاره شود.
امروز بار دیگر دانشمندان ایران‌شناس جهان، به خصوص کارشناسان هنر و باستان‌شناسی ایران در این مجمع عالی علمی گرد آمده‌اند تا آخرین بررسی‌های خود را در این باره به همکاران خویش عرضه دارند. این بررسی‌ها ارمغان ارزنده‌ای نه تنها برای کشور ما، بلکه برای همه جهان دانش و فرهنگ است، زیرا روشن‌کننده نکاتی تازه درباره میراث گرانبهای فرهنگ بشری است که جهان امروز همه رونق و رفاه مادی و معنوی خود را مرهون آن است. فراموش نکنیم که ریشه‌های تمدن عصر حاضر با تمام پیشرفت‌ها و موفقیت‌های حیرت‌انگیز آن، در تلاش‌های هزاران ساله مردمی نهفته است که آثار بی‌شمار باستانی و هنری و فرهنگی در گوشه و کنار جهان مظاهر گویای آفرینندگی و سازندگی آنها است و هر کوششی که در راه شناخت بیشتر و بهتر این ارزش‌های فرهنگی کهن صورت گیرد، کوششی است که مستقیماً در خدمت به پیشرفت ارزش‌های فرهنگی نوین در جهان امروز صورت گرفته‌است. برای ملت ایران مایه افتخار است که در این تلاش سازنده، نسل‌ها سهم خود را در طول چندین هزار سال، تا آنجا که در امکان خویش داشته ایفا کرده‌است.
اجتماع کنونی شما دانشمندان عالیقدر کشورهای مختلف که امروز همگی در لوای فرهنگی ایران و فرهنگ جهان گرد آمده‌اید، یادآور تازه‌ای بر ارزش این تلاش سازنده است و من به مناسبت تشکیل چنین مجمع علمی بزرگی، از دولت جمهوری فدرال آلمان که وسیله برگزاری هفتمین کنگره بین‌المللی هنر و باستان‌شناسی ایران را به نحوی شایسته فراهم آورده‌است و از مسئولان تشکیل و اداره این کنگره و دانشمندان و استادان عضو آن و همه دانشگاه‌ها و مراکز ایران‌شناسی کشورهایی که دانشمندان کنگره به آنها وابسته‌اند، اظهار امتنان می‌کنم و توفیق همه شما را در حسن برگزاری این کنگره خواستارم.