مصاحبه عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه ایران درباره دستاوردهای کنفرانس ازمیر و پیمان ازمیر ۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سفر اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به ترکیه برای کنفرانس آر سی دی همکاری منطقه‌ای برای عمران ۱ تا ۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی تصمیم‌های مجلس

همکاری منطقه‌ای برای عمران

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در پاسخ سخنان کوروتورک پرزیدنت ترکیه در کنفرانس عالی سران کشورهای پیمان منطقه‌ای

مصاحبه عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه ایران درباره دستاوردهای کنفرانس ازمیر و پیمان ازمیر ۴ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه در مصاحبه‌ای گفت: آر – سی – دی یک پیمان غیرنظامی است. همکاری در صنایع شامل صنایع جوان دفاعی ۳ کشور هم خواهد بود. اختلاف ایران و ترکیه در مورد عبور کامیون‌های ایرانی بین دو کشور حل و فصل می‌شود.

در دور پایانی گفتگوهای سران کشورهای ایران- ترکیه و پاکستان آقای عباسعلی خلعتبری وزیر خارجه ایران در یک مصاحبه مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی مهم‌ترین دست‌آوردهای کنفرانس سران را روشن ساخت. وزیر خارجه خلعتبری گفت که کنفرانس سران اعلامیه مشترکی را تصویب کرده است که بر اساس آن سه کشور در سه ماه آینده قراردادی را دستینه می‌کنند که به نام « قرارداد ازمیر » خوانده خواهد شد. هدف از دستینه کردن این قرارداد ایجاد یک منطقه آزاد داد و ستد است که هر سه کشور را خواهد پوشاند.

وزیر خارجه ایران تأکید کرد که چون ممکن بود این تصمیم مهم اقتصادی به برخی از کشورهای دیگر خارج از منطقه لطمه بزند، قرار شده است که ایجاد منطقه داد و ستد آزاد «آر- سی- دی» به تدریج و در طول ده سال آینده تحقق پذیرد. او گفت که این تصمیم علاوه بر مسایل مربوط به بازرگانی، حمل و نقل و بانک‌داری است که کنفرانس سران بدان توجه نموده است.

وزیر خارجه در پاسخ پرسشی گفت: مهم‌ترین مسئله برای «آر- سی- دی» برداشتن موانعی است که در راه توسعه اقتصادی و بازرگانی سه کشور وجود دارد. درباره این پرسش که ممکن است همکاری‌های نظامی نیز در چهارچوب «آر- سی- دی» داخل شود، وزیر خارجه ایران تأکید کرد که «آر- سی- دی» یک پیمان همکاری اقتصادی- فرهنگی و اجتماعی است و شکی نیست که کشورهای عضو علاقه دارند در همه رشته‌های لازم بپردازند.

درباره همکاری‌های سه کشور در زمینه فعالیت‌های علمی و جهانگردی، وزیر خارجه گفت که تصمیم گرفته شده است که دانشگاه و مرکز علمی تازه‌ای که با همکاری سه کشور اداره خواهد شد، تأسیس گردد. از آن جمله یک دانشگاه تکنولوژی و علوم در ایران، دانشکده توریست در ترکیه و دانشکده اقتصادی در پاکستان. یک خبرنگار ایرانی در باره همکاری‌های ترانزیتی ایران و ترکیه پرسید، آقای خلعتبری پاس داد که این مسئله در درون «آر- سی- دی» مطرح نیست و دو سویه حل خواهد شد.

خبرنگار رویتر درباره امکان استفاده از درآمد نفت در منطقه «آر-سی- دی» پرسش نمود، وزیر خارجه پاسخ داد که برای این کار تصمیم گرفته شد و کنفرانس سران تصمیم گرفت که یک بانک توسعه و سرمایه‌گذاری با مشارکت سه کشور بنیاد نهاده شود که البته جزییات تأسیس این بانک پس از گفتگوهای کارشناسان روشن خواهد شد.

درباره امکان عضویت کشورهای دیگر در سازمان عمران همکاری منطقه‌ای پرسیده شد و آقای خلعتبری گفت که چنین مسئله‌ای در مذاکرات کنفرانس سران مطرح نشده.

آقای خلعتبری در پاسخ یک خبرنگار ایرانی که پرسیده بود آیا تصور می‌کنید که کنفرانس ازمیر چرخشی در تاریخ پیمان همکاری‌های منطقه‌ای بوده است گفت، مسلماً همین طور است و امیدواریم که این امر در عمل ثابت شود.

خبرنگار دیگری پرسید آیا درباره ایجاد صنایع دفاعی مذاکراتی صورت گرفته است؟ وزیر خارجه جواب داد: درباره همکاری در صنایع بطور کلی تبادل نظر شده است و مسلماً صنایع دفاعی هم تا جایی که صنایع جوان ما اجازه بدهد طوری با هم همگام خواهد شد تا به اندازه کافی جوابگوی احتیاجات باشد.

یک خبرنگار خارجی دیگر پرسید، آقای بوتو در باره ایجاد سازمانی در قالب «آر- سی- دی» صحبت کرده‌اند که بیشتر جنبه نظامی اقتصادی- سیاسی و ایدئولوژیکی داشته باشد. آیا در باره اینکه پیمان «آر- سی - دی» در آینده بیشتر جنبه نظامی داشته باشد مذاکراتی صورت گرفت؟ رویهم رفته آینده را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟ آقای خلعتبری گفت: «آر- سی- دی» پیمانی است در زمینه توسعه علمی و فرهنگی – اجتماعی و اقتصادی و مسئله همکاری در سایر زمینه‌ها در دستور بحث این کنفرانس نبوده است اما بدون شک سه کشور در بسیاری از زمینه‌ها می‌توانند همکاری داشته باشند.

خبرنگار به پرسش خود ادامه داد و گفت: آیا این شامل همکاری‌های نظامی هم می‌شود؟ آقای خلعتبری جواب داد که این مسئله هنوز مورد نظر نیست.