مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ خرداد ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۹

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۴

جلسه: ۱۶۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه ۹ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

فهرست مطالب: ۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان: محمد تقی‌زاد منظری - عبدالسمیع لیوانی - عبدالله قراگزلو شجاعی - سالارجاف - دکتر نورالله ستوده.

۳ - تصویب صورت جلسه روز پنجشنبه ۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی.

۴ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گاز دوفرانس و نفت معدنی اطریش و ابلاغ دولت.

۵ - طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

۶ - طرح گزارش شور اول تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی.

۷ - طرح گزارش شور اول حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب.

۸ - تقدیم سؤال از وزارت امور اقتصادی و دارایی به وسیله آقای منوچهر یزدی.

۹ - اخذ رأی نهایی نسبت به لایحه معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بر درآمد و ابلاغ دولت.

۱۰ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت راه و ترابری و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

۱۱ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت آموزش و پرورش.

۱۲ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت نیرو و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

۱۳ - بیانات بعد از دستور آقای دکتر قدرت‌الله واحدی.

۱۴ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه.

جلسه ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشكیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان آزموده - ابطحی - اسحقی‌نژاد - اسدی - دکتر اعتمادی - افتخار - امیر عشایری - اهری - ایلخانی - بارکزهی - باقری - بسیج‌خلخالی - پردلی - تدین - تژده - تولائی‌زاده - تقی‌زاده - جاف - جباری - جندقی - جعفر جوادی - جهانشاهی - چلاجور - حجتی - حیدرزاده - حیدری - خزیمه - دکتر خطیبی - دادفر - دانشمند - دکتر رحمانی - رحیم‌زاده - سترک‌دره‌شوری - دکتر سعید - شادلو - شهبازی - نوذر صادقی - صحرایی - طباطبائی - عابدی - عطارد - دکتر فروزین - قائمی - قادری - قرائی - قراچورلو - قوامی - کاسمی - کسرائی - کبیری - لیقوانی - مجتهدی - دکتر محققی - محمد خانلو - محمودیان - مهرزاد - میرزالو - میرلاشاری - محمد نوری - وزیری - هرزندی - یاسینی - یزدی.
بانو آقایان - بانو اسدی - بانو افشار جعفری - بانو زاهدی - بانو سلیلی - بانو صنیع.

- بیانات قبل از دستور آقایان: محمود تقی‌زاده منظری - عبدالسمیع لیوانی - عبدالله قراگزلو شجاعی - سالارجاف - دکتر نورالله ستوده

۲ - بیانات قبل از دستور آقایان: محمود تقی‌زاده منظری - عبدالسمیع لیوانی - عبدالله قراگزلو شجاعی - سالارجاف - دکتر نورالله ستوده.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای تقی‌زاده منظری تشریف بیاورید.

محمد تقی‌زاده‌ منظری - جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، نمایندگان محترم دولت در ماه‌های اخیر در کشور ما وقایع تأسف‌آوری اتفاق افتاده است که یک تحقیق علمی و دقیق نسبت به آنچه که روی داده است برای دست‌اندرکاران سیاست مملکت کاملاً لازم و ضروری است. هر چند که همه این پیش‌آمدهای ناگوار با تمام سختی و شدتشان خوشبختانه نتوانستند و نخواهند توانست بر استواری جامعه ما تأثیر نامطلوب داشته باشند لیکن برای درک ریشه‌های آنها و پی بردن به ارتباط متقابل عواملی که موجب به راه افتادن آشوب‌های اخیر شده‌اند احتیاج به یک بررسی همه‌جانبه و دقیق هست و تنها به کمک همین بررسی است که می‌توان علل اصلی این اصطکاک‌های مزاحم را شناخت و از تکرار همه این برخوردهای خنثی‌کننده به شکلی موجه و منطقی جلوگیری نمود.

مطمئناً برای بسیاری آشکار هست که هر چقدر دامنه آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در جامعه ما گسترش یابد و یا به اصطلاح فضای سیاسی کشور بازتر شود و مشارکت‌های جمعی مردم نسبت به اموری که به نحوی مربوط به خود آنهاست بیشتر جلب شود در عین آنکه به تقویت مبانی جامعه و تحکیم هم‌بستگی‌های واقعی ملت ما خواهد انجامید، در مقابل مورد سوءاستفاده و قطعاً مخالفت شدید گروه‌هایی نیز قرار خواهد گرفت. این گروه‌های مخالف با گسترش‌آزادی‌های سیاسی دو دسته کاملاً متمایزند. دسته‌ای گمراه و فریب‌خورده که به سبب طبیعت ذاتی خویش هر پدیده‌ای را که برخلاف القا شده‌های به خویشتن ببینند و یا حتی بپندازند، بی‌دلیل به مواجهه و مخالفت با آن برمی‌خیزند و معمولاً در اعمال و کردارشان پای‌بند به عقل و منطق نیستند و منحصراً تابع احساسات تند خویش بوده و به همین دلیل هم به سهولت آلت دست قرار می‌گیرند و اکثراً ناخودآگاه به منافع ملت خود پشت پا زده و احتمالاً تا مرحله خیانت هم پیش می‌روند. کارگزاران استعمار که در استعمار ملت‌ها تجارب شیرینی به نفع خود و بسیار تلخ و ناگواری به زیان ملت‌ها اندوخته‌اند و متأسفانه هم‌اکنون نیز هر روز با شیوه‌ای جدید به اعمال سیاست‌های پلیدشان مشغولند از تحت‌تأثیر قرار دادن و فریفتن این افراد بیشترین سودها را برده و می‌برند. با کمال تأسف در محیط ما نیز به نشان‌های گویایی از چنین کسانی که تحت‌تأثیر محرک‌های خارجی به زیان ملت ما و به نفع سوداگران خارجی به شکل مزدور عمل می‌کنند برمی‌خوریم (صحیح است). پیداست که هدف از همه تلاش‌های مذبوحانه استعمار که با کمک گروهی گمراه و فریب خورده و با ایجاد هرج و مرج و بی‌نظمی و تخریب انجام می‌گیرد، تضعیف یکپارچگی و وحدت ملی ما و بازداشتن جامعه ما از تحرک و شکوفایی و پیشرفت است.

اما باید توجه داشت که همه تخریب‌ها علنی و آشکار نیستند بلکه بسیاری از تخریب‌های پنهانی نیز هستند که به مراتب از سوزانیدن‌ها و شکستن‌های آشکار خطرناک‌ترند. عوامل این نوع خرابکاری‌ها انگل‌های اجتماع و گروه‌های فاسدی هستند که پنهانی و به صورت درازمدت به منافع ملی ما خیانت می‌کنند و درواقع از بنیان جامعه ما را هدف قرار می‌دهند و به شکلی خطرناک‌تر از هر دسته و گروه دیگری به زیان ملت و به سود بیگانه عمل می‌کنند. اینان گروه دومی هستند که به خاطر حفظ مطامع خویش از بازتر شدن فضای سیاسی کشور ما بیمناکند و به طرق مختلف اعمال گروه اول را تشدید می‌نمایند. (احسنت)

اما در این میان ملت ما با الهام از رهبری که دنیایی به او تحسین می‌کند به منظور جبران عقب‌ماندگی‌ها و دستیابی هر چه سریع‌تر به هدف‌های انسانی و والایی چون رفاه و خوشبختی همگانی، آزادی، عدالت گسترده و غنای معنوی معتقد به تجلی بهترین اندیشه‌ها و اجرای مناسب‌ترین روش‌هاست و تنها به همین دلیل هم هست که به پیروی از نیات بلند رهبر بزرگ خویش معتقد به گسترش هر چه بیشتر آزادی‌های سیاسی است و در راه رسیدن به هدف‌های مقدس ملی خود که به هیچ وجه براساس عقل و منطق رد شدنی نیستند می‌خواهد که همه شیوه‌های ناهنجار گذشته که از راه هراساندن و خاموش ساختن مردم به تثبیت موقعیت‌ها و منافع معدودی فرصت‌طلب و سودجو می‌انجامیده به کلی طرد شود. ملت ما که از تشتت و نفاق تجربه‌های بسیار تلخی دارد هر نوع تفرقه‌ای را در وحدت ملی به زیان خود می‌شناسد و به همین دلیل همه دسیسه‌هایی را که در جهت تقسیم قدرت‌های ملی طرح‌ریزش شود به شدت محکوم می‌کند. (صحیح است)

اما حقیقت مسلمی است که به آرمان‌های ملی با تعارف‌ها و شعار دادن‌ها نمی‌توان رسید. باید توجه داشته باشیم که ما حق داریم و مضافاً متعهد هستیم که به عنوان ملتی بزرگ با سوابق فرهنگی ممتاز و درخشان سریعاً در کنار همه کشورهای بزرگ و پیشرفته قرار بگیریم، بنابراین باید عملاً در این راه همه عوامل بازدارنده را خنثی و بی‌اثر سازیم ما در مقابل بزرگان قوم ایرانی که با نور علم و معرفت‌شان دنیای را روشن کرده‌اند متعهدیم، متعهد هستیم که برای همیشه زیستن و هرگز نمودن انسان ایرانی از هر نوع دست‌اندازی و تجاوز به حریم ارزش‌های تمدنی جامعه ما با تمام نیرو جلوگیری کنیم. چه از میان ما و چه از بیگانه هیچ کس حق ندارد و نباید اجازه داد که در امیدهای مردم ما به فرداهای باز هم بهتر تزلزلی ایجاد کند. در چنین اوضاع و احوالی که به یک ائتلاف منطقی و موجه در سطح ملی به ابتکار رهبر خویش دست زده‌ایم باید برای تحکیم هر چه بیشتر آن تلاش‌هایمان را مضاعف کنیم.

در جامعه‌ای به چنین وسعت و در موقعیتی چنین ممتاز که در حال جذب نظام صنعتی مقتدر و پیشرفته‌ای هستیم و خاصه این کار در همه زمینه‌ها طرح‌های ملی بزرگی در برابر ماست باید به مبارزه‌ای اساسی با همه عوامل بازدارنده خارجی و ایادی مزدور آنها در داخل بپردازیم و در این راه گروه‌های فاسد که سلامت جامعه ما را از جهات مختلف مورد تهدید قرار می‌دهند نباید فراموش شوند.

جای بسی امیدواری است که هم‌اکنون در بسیاری از زمینه‌های این مبارزه روش خویش را به وضوح تعیین کرده است و قاطعانه در صدد است که با نمایان‌تر ساختن قدرت حاکمیت خویش از به هم ریختن تعادل جامعه با تمام قوا جلوگیری نماید. جای تردید نیست که در این راه رهبر بزرگ ملت ما پرارج‌ترین حامی و ملت بیدار ایران استوارترین پشتیبان دولت است.

اما آنچه که در این میان هیچ گاه نباید فراموش شود این که وقتی همه این مبارزات و تلاش‌ها به خاطر سعادت ملت ایران و به منظور تأمین آسایش افراد جامعه انجام می‌گیرد نمی‌توان قبول کرد که در این راه به مردم شریفی که با بالاترین تلاش‌ها در چرخش چرخ‌های عظیم پیشرفت مملکت ما سهمی ارزنده به عهده دارند احیاناً گزندی وارد آید.

چه بسا دیده شده است که در حوادثی نظیر حوادث ناگوار اخیر بیشتر کسانی دچار ناراحتی‌های حادثه شده‌اند که مطلقاً بی‌گناه بوده‌اند و تنها به دلیل آن که حسب ضرورت یا اتفاق در محل ماجرا حضور داشته‌اند به نحوی در بد حادثه گرفتار شده‌اند. بنابراین جا دارد که دولت به این مهم توجه نماید و تکلیف مردم را در چنین مواردی روشن سازد زیرا پس از وقوع این حوادث و احیاناً خسارت دیدن افراد بی‌گناه هر عذر و بهانه یا اعلام تأسفی علاوه بر اینکه دردی را دوا نخواهد کرد شاید موجب بدبینی بسیاری نیز خواهد گردید. بنابراین بسیار به جاست که هه مردم به خصوص دانشجویان از مقررات مربوط به امنیت و وظایفی که پیرامون امنیت محیط به عهده دارند به درستی آگاه گردند و اصولاً وضعی برقرار شود که هیچ بی‌گناهی در پیش‌آمدها ناراحت نگردد.

اما موضوع دیگری که می‌خواهم با اغتنام فرصت به آن مختصر اشاره‌ای داشته باشم سیستم تعلیم و تربیت زنده و فعالی است که با کمک یک مدیریت صحیح و تحسین‌برانگیز در مجتمع آموزشی عشایری شیراز به آن برخوردم. در سفری که چندی قبل به دعوت وزارت آموزش و پرورش عده‌ای از اعضای کمیسیون آموزش و پرورش به اتفاق معاون پارلمانی آن وزارتخانه به شیراز داشتیم در همه بازدیدهایی که از مجتمع آموزشی عشایری شیراز به عمل آمد نمونه‌های بسیار ارزنده‌ای از تعلیمات عشایری را که تنها به ابتکار گروهی از خدمتگزاران شایسته کشور ما به فرزندان عشایر غیور، میهن‌پرست و شاهدوست مملکت ما ارائه می‌گردید به چشم دیدیم. عمق و وسعت تعلیمات چنان بود که حکایت از خدمتگزاری همه مربیان، معلمان و مدیران می‌کرد. هیچ چیز نمایشی نبود. در این سیستم تعلیماتی که جدا از سیستم‌های عادی آموزشی و مدرک‌گرا عمل می‌کند، همه آموخته‌ها به غایت مفید و عمیق بود. (احسنت)

در حالی که در کلاس پنجم یک دبستان دولتی در شهر شیراز زبده‌ترین محصل کلاس هنوز مفاهیم اولیه دروس ریاضی را به درستی نمی‌شناخت در مدرسه عشایری یک بچه کمتر از ۷ سال که فقط چند ماه تعلیم دیده بود به سرعتی در حد یک دیپلم ریاضی اعمال جمع و تفریقف را با تسلط کامل به مفاهیم آن انجام می‌داد (صحیح است)

اما آنچه که بیش از همه در این سفر موجب تأسف گردید عدم هماهنگی در توزیع امکانات تعلیم و تربیت در سطح کشور ماست در حالی که در این مجتمع حتی برای تمرین سوارکاری محصلان تعدادی اسب در اختیارشان بود و یا مثلاً در مجاورت هر کلاس مدرسه که تعداد شاگردانشان روی هم از صد نفر تجاوز نمی‌کرد یک سالن کنفرانس ساخته شده بود در شهر شیراز به مدرسه‌ای برخوردیم که به علت نبودن جا دانش‌آموزان در زیر چادر درس می‌خواندند آن هم درسی که در نتیجه‌های مطلوب آن جای تردید هست. به هر جهت نظرم از این یادآوری‌ها به هیچ وجه تقلیل بودجه عملیات عشایری و یا کاستن از امکانات‌شان نیست بلکه ضمن تأیید همه توجهاتی که دستگاه وزارت آموزش و پرورش به این مؤسسه ارزنده دارد و به اعتقاد من وجود چنین تشکیلات آموزشی موجب سرافرازی کشور و همه ماست جا دارد که دستگاه وزارت آموزش و پرورش به ازدیاد چنین تشکیلاتی در تمامی سطح مملکت همت گمارد و با مطالعه‌ای دقیق ترتیبی اتخاذ نماید که چنین تعلیماتی به نام تعلیمات روستایی در همه روستاهای کشور ما به اجرا درآید مطلب دیگر این که این روزها صحبت از تغییرات اساسی در برنامه‌های آموزشی کشور ماست جا دارد که با تحول آموزش جدید به آموزش و پرورش به عنوان یک رکن اساسی جامعه چنان مستحکمی داده شود که هدف‌های ملی مشخص و تعیین‌شده‌ای را تعقیب نماید تا افراد به سهولت نتواند به طور دلخواه با تصمیمات خلق‌الساعه الگوهای ناشناخته و غیرقابل اجرایی را بر نسل جوان کشور ما آزمایش کنند با تعلیم و تربیت کشور ما را به هر سمتی که خود می‌خواهند بکشانند قبول کنیم که در چنین شرایطی ما بیش از همیشه به انسان‌های متفکر و آگاه و متعهد نیازمندیم انسان‌هایی که توانایی درک و حفظ ارزش‌های موجود جامعه ما را داشته باشند و به شکلی منطقی و قابل‌قبول بر وسعت و دامنه آنها بیافزایند و در راه همه‌گیری ارزش‌های به دست آمده تلاش کنند این کار میسر نخواهد بود مگر با داشتن یک سیستم تعلیماتی پیشرفته قبول کنیم که امروزه مهم‌ترین نبردها نبرد اندیشه‌هاست و در این نبرد به دلیل ناتوانی سیستم تعلیم و تربیت در کشور ما متأسفانه ملت ما خاصه جوانان ما در مقابله با نیروی اهریمنی و متشکل دشمن توان لازم را به دست نیاورده‌اند وجود خلأهای فکری که بسیاری از پایداری‌های ما را سست کرده ناشی از نقص سیستم تعلیم و تربیت ماست ما هنوز در هدایت جوانان از فرهنگ غنی و کهن به شکلی تحلیلی سود نبرده‌ایم. درصد بزرگی از این قصور متوجه دستگاه تعلیم و تربیت ماست در شرایطی که همه‌چیز به علم و تجربه و ایمان مربوط می‌شود متأسفانه داریم مدیرانی از پایین‌ترین مقاطع تحصیلی تا بالاترین سطح دانشگاهی که به مناسباتی جز مدارج علمی و تجربی و شایستگی بستگی دارند بایستی برای حفظ این چنین مدیریت‌هایی به هر طریق ولو به از بین رفتن همه ارزش‌های علمی و معنوی جامعه ما متوسل می‌شوند شاید بسیاری از پیش‌آمدهای ناگوار دانشگاهی حاصل وجود چنین مدیرانی است مدیرانی که با وجود تمام توصیه‌های ارزنده و پرارج رهبر ما، شهبانوی گرامی ما هنوز درهای گفت و شنود واقعی را بسته نگه داشته‌اند و نسبت به موقعیت ممتاز دانشجو به عنوان شایسته‌ترین اندیشمند جامعه ما بی‌توجه‌اند. ضایع کردن اوقات گرانبهای استاد و دانشجو، مراعات نکردن حرمت آنان ناامن گذاشتن محیط‌های علمی و آزاد گذاردن عده‌ای دانشجونما و حاکم کردن آنها بر سرنوشت گروه عظیمی از جوانان دانشجو، که در میهن‌پرستی و شاهدوستی آنها ابداً تردید روا نیست روح حساس جوانان ما را می‌آزارد و این کار آنها را در مقابل دشمن مجهز به واقع بی‌دفاع می‌سازد. اینها و بسیاری از نقایص دیگر نقص‌های نمایانی در سیستم آموزشی ماست که می‌یابد در یک تغییر اساسی دقیقاً مورد بررسی قرار گیرد. باید سیستم آموزشی ما به طریقی اصلاح شود که تنها کسانی که در سطح ملی احساس مسئولیت می‌کنند به اداره مؤسسات علمی و آموزشی کشور گمارده شوند و این کار جز با حذف همه ارتباط‌های نامعقول میسر نیست.

در خاتمه عرایضم امیدوار هستم در فرصت دیگری به بحث جامع‌تری در این زمینه بپردازم و تا آنجا که آگاهی و تجربه‌ام اجازه می‌دهد موارد اشکال را یادآور شوم (احسنت).

رئیس - آقای لیوانی تشریف بیاورید.

عبدالسمیع لیوانی - با اجازه مقام ریاست مجلس شورای ملی و همکاران ارجمند به نام خدا و شاه لب به سخن می‌گشایم.

زیرا از هر چه بگذری سخن دوست خوش‌تر است.

آن که دوست برای ایرانیان و همیشه یار و مددکار ملت نجیب و شریف ایران است کیست؟ بدون شک در پاسخ این سؤال هر فرد ایرانی ابتدایی اختیار توجه خود را به خدای بزرگ که آفریدگار اوست معطوف می‌نماید و سپس بلافاصله سایه مقدس ذات پروردگار را در روی زمین ایران به نظر می‌آورد که شاهنشاه آریامهر می‌باشد، چون همه می‌دانند شاه سایه خداست (السلطان ظل‌الله) (احسنت) بنابراین اگر کسی معتقدات دینی و مذهبی داشته باشد باید چنین جمله گرانبها را آویزه گوش خود نماید و اگر معتقدات ملی و اجتمتاعی در او باشد باز رهبر و فرمانده محبوب و اندیشمند خود را مد نظر می‌آورد و اگر به طور کلی پرورده این آب و خاک باشد و از موهبت‌ها و نعمت‌ها و امکانات این مرزوبوم استفاده نموده باشد حق‌شناسی و میهن‌پرستی او ایجاب می‌کند به شاهنشاه خود عشق بورزد و به مقام سلطنت و نظام شاهنشاهی وفادار باشد من در این دو ماهه اخیر یعنی از فروردین ماه ۲۵۳۷ به بعد که از فرصت‌های موجود استفاده می‌کردم و در فواصل جلسات علنی مجلس شورای ملی به حوزه انتخابیه‌ام کردکوی - بندرشاه - بندرگز سرکشی می‌کردم شاهد پشتیبانی کامل مردم منطقه نسبت به اعلامیه دولت و اقدامات جدی آن علیه آشوبگران و بی‌وطنان بوده و دائم با حالت‌های برافروخته و مجهز و آماده مردم شاهدوست و میهن‌پرست حوزه خود روبرو بودم با چهره‌های قهرمان و تمام ملی با مشت‌های گره کرده‌ای که آماده برای کوبیدن بر دهان یاوه‌سرایان بوده و لعنت و نفرین بر آن خائنان می‌فرستادند و می‌گفتند باید آن عده انگشت‌شمار اخلالگر و نابکار و نمک‌نشناس بدانند که ما جان خود و خویشاوندان و فرزندان خود را در راه بقای شاهنشاهی ایران و پایداری و دوام خاندان جلیل سلطنت دودمان پهلوی به ویژه پدر تاجدار و محبوب خود شاهنشاه آریامهر بر کف نهاده و در راه جانبازی و مبارزه با بی‌وطنان و خائنان به میهن آماده بوده و از هیچ نوع فداکاری دریغ نخواهیم ورزید، در اجتماعات متعددی که در سالن‌های حزب و مدارس و سینماها بر پا می‌شد ضمن دعا به جان شاهنشاه و خاندان جلیل سلطنت پهلوی خواستار ریشه‌کن شدن و نابودی دشمنان به وطن بودند (احسنت) اینها همه نشان‌هایی از عشق است نشانه عشق عمیق و ریشه‌دار که ریشه نهالش از چشمه مهر شاه آبیاری شده و در تار و پود پیکر ایرانیان نفوذ و رسوخ نموده است، چگونه ممکن است چنین عشق پرمایه و استوار از پیکر صاحب عشق رخت بربندد.

به خدا سوگند مادام که از نزدیک شاهد حالات مخصوص عاشقان راه وطن و عاشقان شاهنشاه نباشید به آن درجه از میهن‌پرستی و شاهدوستی و جانبازی مردم روستانشین ما نمی‌توانید پی ببرید، من خود شاهد یکی از صحنه‌های بسیار جالب و غرورانگیز بودم در جمع روستاییان دهکده لیوان که اجتماعی از اهالی لیوان غربی و لیوان شرقی را تشکیل می‌داد و از گوشه و کنار و حوادث روز بحث می‌شد ضمناً از نیازمندی‌ها و محرومیت‌های سابق صحبت می‌کردند و به جان شاهنشاه آریامهر دعا می‌نمودند (احسنت) می‌گفتند در این دوره رستاخیز نمایندگان ما تحت رهبری و زیر سایه لطف شاه محبوب ما خدماتی ارزنده و چشم‌گیر در مورد عمران و آبادی دهات به وسیله اعتبارهای مخصوصی که به دستور و ابتکار فرمانده عالیقدر ما در اختیار آنان قرار می‌گیرد به عمل می‌آورند به طوری که بیشتر روستاهای فاقد آب و حمام بهداشتی و مدرسه صاحب همه این نعمت‌ها شدند از طرفی از حق‌ناشناسی مشتی فریب‌خورده یا خائن و بی‌وطن سخن به میان می‌آوردند که در این میان یکی از آن روستاییان پاک‌نهاد و اصیل این شعل را خواند و گفت این اشعار را زمان جوانی زمزمه می‌کردیم به این ترتیب:

خداوندا سه غم آمد به یک بار

غم پدر، غم مادر، غم یار

غم پدر غم مادر به هر حال

غم یار و غم یار و غم یار

و بلافاصله اضافه کرد و توضیح داد که آن یار خیالی ما در آن زمان محدود و در چارچوب عشق زودگذر بود اما حالا ما این یار را همان شاهنشاه خود می‌دانیم که عشق به شاه وقتی به میان می‌آید دیگر عشق پدر و مادر کنار می‌رود.

ما همه پدر و مادر را فدای شاه می‌کنیم زیرا وجود همه ما بستگی به وجود او دارد، مگر ما از زنبور عسل و از ماهیان دریاها بی‌غیرت‌تر و بی‌احساس‌تر هستیم که زنبور قدر سلطان خود را می‌داند و ماهیان قدر شاه‌ماهی را می‌دانند و به دنبالش به هر طرف که او برود می‌روند ولی ما مردم که اشرف مخلوقات هستیم و سرآمد موجودات تا این اندازه درک و شعور نداشته باشیم واقعاً باید فریاد بزنیم مرگ بر اخلالگران و یاوه‌سرایان بی‌وطن، که تصور می‌کنند ایرانی واقعی میهن نمی‌شناسد و قدر شاه خود را نمی‌داند، بسی در اشتباه و خیال باطل به سر می‌برند. (احسنت) در مورد این گونه مردم باید گفت:

راه راست و چاه و دیده بینا و آفتاب
تا آدمی نگاه کند پیش پای خویش
چندین چراغ دارد و بی‌راهه می‌رود
بگذار تا بیفتد و ببیند سزای خویش»

عجیب است که این افراد واقعاً هنوز راه را از چاه تشخیص نداده‌اند این خائنان با این که راه سالم و درست پیشا روی آنان قرار دارد باز چاه را اختیار می‌کنند آیا چنین وضعی جز جنون و سادیسم چیز دیگری می‌تواند باشد؟ باز از سوی دیگر مشاهده می‌شود که عده معدودی می‌آیند و مغز تعدادی از مردم ساده و بی‌خبر را شستشو می‌دهند و حقایق را از مغز آنان خارج کرده به جایش لاطائلات وارد مغز این افراد ساده‌لوح می‌نمایند مثلاً مارکسیسم اسلامی به آنها تلقین می‌کنند، در صورتی که اگر هر کس مارکس را بشناسد می‌بیند که کارل مارکس هیچ وقت توجه به معنویات و عقاید دینی و مذهبی نداشته (صحیح است) و فقط نظریات خود را در مدار مادیات عرضه می‌نموده آنچه مسلم است دین و مذهب یکپارچه و سراپا معنویت است سرمشق‌های جامعه دینی ما مسلمانان رسول و امامان بوده‌اند که جز اخلاقیات و معنویات چیزی را کیش خود قرار نمی‌دادند و به مادیات اصولاً توجهی نداشتند، این مردم اگر می‌خواهند به نام اسلام و تحت لوای اسلام صحبتی بکنند از پیشوایان مذهبی خود پیروی نمایند چرا مارکس را مولای خود قرار می‌دهند مارکسیسم اصولاً با اعتقادات دینی و مذهبی مغایرت دارد این پسوند اسلامی را به دنبال مارکسیسم می‌آورند تا با تلطیف و تظریف و تدلیس کلمه مارکسیسم مردم عوام را فریب دهند اینها همان‌هایی هستند که راه را رها کرده و چاه را انتخاب نموده‌اند البته ناگفته نماند که هدف واقعی آنان به چا افتادن سایر مردم است نه خودشان چون این اعمال غیرانسانی و فریبنده همراه با نقشه‌های شیطانی و موذیانه است.

حالا باز هم با توجه به اینکه این کسانی که راه درست را کنار می‌گذارند و چاه را برمی‌گزینند و مردم ساده‌لوح را نیز در همان چاه‌ها هدایت می‌کنند بایستی فقط اکتفا کنیم و بگوییم که «بگذار تا بیفتد و بیند سزای خویش» مسلماً کافی نیست بایستی یا آنها را به هر ترتیبی شده وادار به انتخاب راه راست بنماییم و یا از بن و ریشه آنان را براندازیم بنابراین از بین بردن این موذیان خطرناک بایستی در سرلوحه اقدامات قرار گیرد به مصداق «اقتل‌الموذی قبل این یوذی» یعنی: موذی را بکش و از بین ببرد پیش از آن که تو را اذیت کند همان طور که آتشی اگر خطر سوزانیدن داشته باشد قبل از دامنه گرفتن آن را خاموش نکنی در آن آتش خواهی سوخت علاج چنین وقایع را قبل از وقوع باید کرد به هر حال ما نمایندگان مردم ایران در دوره رستاخیر در مجلس شورای ملی ضمن پشتیبانی کامل از اعلامیه مقدس دولت به منظور مبارزه علیه اخلال‌گران و آشوب‌طلبان که محیط وحشت و ترور ایجاد کرده‌اند به نمایندگی از طرف مردم شریف حوزه‌های انتخابی خود اعلام می‌داریم برای هر گونه همکاری و همگامی و همراهی با دولت خدمتگزار در راه این مبارزه جدی و حیاتی آماده جانبازی و فداکاری هستیم و در راه اعتلا و سربلندی کشور خود و بقا و دوام سلطنت پدر تاجدار خویش اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر جان بر کف در هر سنگری که لازم باشد تا آخرین قطره خون خود را نثار می‌کنیم زیرا می‌گوییم:

سر که نه در راه عزیزان بود
بار گرانی است کشیدن به دوش

نیاز به توضیح ندارد که عزیزان ما شاهنشاه و خاندان سلطنت و میهن عزیز ما ایران است (صحیح است - احسنت) اینک پس از بیان آنچه که وظیفه ملی حکم می‌کرد به پاس حق‌شناسی و شاهدوستی و میهن‌پرستی مردم حوزه انتخابیه‌ام کردکوی - بندرشاه - و بندر گز خوب است شمه‌ای از نیامندی‌های حیاتی مردم این حوزه را یادآور شده و خواستار برآوردن آن نیازها بشوم.

الف - کردکوی - کردکوی منطقه‌ای است کشاورزی و کوهستانی با مردمی زحمتکش دلیر و شاهدوست، در نطق‌های قبل از دستور گذشته خود از دو موضوع مهم فرهنگی یادآوری نموده و درخواست انجام آن را کردم یکی هنرستان صنعتی بود که چون آموزشگاه حرفه‌ای مقدماتی سال‌هاست که در کردکوی دائر شده و فقط برای دوره اول فارغ‌التحصیل می‌دهد انصاف نیست که فرزندان این مردم شریف و میهن‌پرست برای ادامه تحصیل در رشته مخصوص خود سرگردان و بلاتکلیف بمانند در این مورد با توجه هر نوع همکاری و خودیاری که از مردم کردکوی خواسته شود آمادگی وجود دارد تقاضای انجام این خواسته از مسئولان مربوطه را داریم، موضوع دیگر با توجه به وضع فعلی کشور و عدم تمرکز و استقرار مؤسسات عالی آموزش در نقاط مختلف مملکت منطقه کردکوی استحقاق و استعداد احراز یک دانشکده کشاورزی را به خاطر موقعیت خاص و مناسبی که در آن دیده می‌شود دارد به خصوص که امکانات از نظر زمین و خودیاری مردم کاملاً فراهم است.

ب - بندرشاه - که نامش به زیور نام شاه مزین گردیده می‌بایستی در این چند ساله اخیر توجه بیشتری به آن شده باشد زیرا در زمان سلطنت سردار نامی اعلیحضرت رضاشاه کبیر دارای دانشسرای مقدماتی عشایری بود که پس از چند سال به گرگان انتقال پیدا کرد اکنون مدتی است شدیداً احساس می‌شود که در چنین نقطه مرزی و ترکمن‌نشین در عصر انقلاب و رستاخیز احتیاج مبرم به تأسیس یک دانشسرا به ویژه دانشسرای مقدماتی دختران دارد، البته از نظر زمین در خود بندرشاه امکانات وجود دارد و ضمناً تأسیسات و تشکیلات شیلات در قره‌سو نیز می‌تواند جوابگوی این امر مهم باشد.

در نطق‌های پیش یاد کردم که مردم ساحلی بندرشاه برای ایاب و ذهاب از روی خط آهن احتیاج به یک پل ماشین رو دارند که در این مورد راه‌آهن و دفتر برنامه و بودجه در جریان قرار گرفتند و نقشه مربوط نیز به آنها داده شد ولی هنوز از این اقدام حیاتی که چند هزار نفر ساکن غرب بندرشاه از آن برخوردار خواهند شد و لااقل بیماران اورژانس خود را به مراکز شهر و به بیمارستان یا درمانگاه به خصوص در نیمه‌های شب خواهند رسانید نتیجه گرفته نشده.

ج - بندرگز - که از نظر قدمت و تاریخ جزو شهرها و بندرهای طراز اول بوده ولی اکنون به علت خشک شدن آب دریا و فقدان موقعیت بندری میزان کار سابق تحلیل رفته و مردم کارگرش که زمین زراعتی هم نداشتند در فقر اقتصادی مخصوص فرو رفتند این شهر کارخانه‌جات متعدد دارد سال‌هاست که برایش یک مرکز تعلیمات حرفه‌ای تصویب شده و در دو سال اخیر قول مساعد با منظور کردن اعتبار لازم برای احداث این مرکز داده‌اند اما وزارت محترم کار به سازمان برنامه و بودجه محول نموده است و بالاخره با تلاش زیاد و توجه اولیای محترم قول دادند. در سال ۲۵۳۷ یعنی امسال آن را به مرحله اجرا درآورند امیدوارم این اقدام که برای مردم بندرگز جنبه حیاتی دارد هر چه زودتر به مرحله عمل درآید موضوع دیگر راه بین بندر گز و بندر شاه است که سال‌هاست برای آسفالت این راه ۱۹ کیلومتری با توجه به اهمیت اقتصادی که دارد صحبت می‌شود تا اخیراً وزارت محترم راه و ترابری به اداره راه گرگان دستور برآورد هزینه آسفالت آن را داده که به محض برآورد کردن وزارت راه شروع به انجام آسفالت نمایند امیدواریم این امور بی‌نهایت ضروری و حیات‌بخش هر چه زودتر انجام گردد. در پایان ضمن اعلام مجدد مراتب جانبازی و سپاس مردم کردکوی بندر شاه - بندر گز - به خاک پای شاهنشاه آریامهر رهبر خردمند ملت ایران آمادگی این مردم اصیل و شاهدوست را برای هر گونه فداکاری و ازخودگذشتگی اعلام می‌دارد زنده‌باد شاهنشاه آریامهر - پاینده باد ایران (احسنت).

رئیس - آقای قراگزلو شجاعی تشریف بیاورید.

عبدالله قراگزلو شجاعی - با کسب اجازه از مقام ریاست و همکاران ارجمند مساله‌ای که در حال حاضر مورد نظر کلیه صاحب‌نظران و دست‌اندرکاران سیاسی دنیای نو می‌باشد - ایجاد و حفظ امنیت در سطح وسیع و گسترده آن است. پیدایش جوامع بین‌المللی و گرد آمدن ملل مختلف جهان - تحت عنوان جامعه ملل و به اصطلاح امروز - سازمان ملل متحد و سازمان‌های وابسته به آن - چون شورای امنیت - به خاطر ایمان و اعتقادی است که دنیای متحول امروز - پس از دو جنگ خانمانسوز جهانی بر امنیت دارد (صحیح است) زیرا ملل جهان چه جوامع پیشرفته و متمدنی که از نظر فرهنگ و تکنولوژی و صنعت گام‌های سریعی برداشته‌اند و چه ملت‌هایی که به تازگی از چنگ استعمار رهایی یافته‌اند - خواهان امنیت و ثابت می‌باشند - زیرا دنیا به خوبی دریافته است که اگر امنیتی در کار نباشد نه‌تنها هیچ اقدام و کوششی به ثمر نخواهد رسید - بلکه آنچه را که نتیجه سال‌ها تلاش و کوشش میلیون‌ها انسان - در سراسر گیتی است - آسان از دست خواهد رفت - چه این تحولات در زمینه صنعت باشد - چه در زمینه اقتصادی و امور اجتماعی و باز در سایه امنیت است که می‌توان به آرمان‌های ملی و میهنی و هدف‌هایی که حاصل آن پیشرفت و سازندگی است نائل آمد (احسنت).

اگر در گذشته‌ی نه چندان دور - لشکرکشی و تجاوز آشکار - در امور داخلی کشورها - برتری قدرت‌های استعماری در سیاست جهانی - ثابت می‌کرد - اما امروزه این معادله - در هم ریخته و حیله و نیرنگ دیگری برای تسلط و دخالت و مآلا بهره‌گیری از منابع و امکانات ملت‌ها انتخاب شده است و بدون شک - استعمار - هدفی جز غارت و چپاول فرهنگ و ثروت ملت‌ها ندارد و زیرکانه برای ادامه تسلط خود بر سرنوشت کشورها - راه‌های تازه‌ای را برگزیده است. امروز قدرت‌های بزرگ استعماری برای دستیابی و چپاول منابع ملت‌های دیگر - به جای تهاجم آشکار - اوضاع و احوال را به گونه‌ای مبدل می‌سازند تا به آسانی - از اوضاع آشفته و ناآرام بهره گیرند و مردم ممالکی را که برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور خود مجدانه می‌کوشند و از جانبازی و فداکاری نیز دریغ ندارند به عادت دیرینه خود دچار تفرقه سازند و در میان همان جانبازان فداکار نیز بذر نفاق افکنند (صحیح است) این رسالت را رهبران آگاه و پیشوایان روشن‌بین ملت‌ها بر عهده دارند تا هوشیارانه نقشه‌های استعمار و دست‌های پنهان آن را آشکار ساخته و ملت خود را از دسیسه‌ها و توطئه‌ها با خبر سازند - استعمار - خواسته‌ها و نیازهای اجتماعی و مادی ملت‌ها را که قطعاً در همه جا به اشکال گوناگون وجود دارد - خمیر مایه آشوب و هرج و مرج و تشنج قرار می‌دهد و برادرکشی و غارت و یغماگری به وجود می‌آورد استعمار با جلوه واژگونه از مفاهیم آزادی و دمکراسی به بلوا و آشوب دامن می‌زند در حالی که آزادی و تعابیر آن با هرج و مرج و بلوا نه‌تنها فاصله بلکه تفاوتی فاحش دارد و اصولاً هیچ وجه مشترکی نیز برای این تعابیر نمی‌توان یافت ملل آزاد جهان امروز خواهان استقلال واقعی - بدون دخالت همه قدرت‌ها هستند - درست همان نکته‌ای که شاهنشاه آریامهر در توجیه سیاست مستقل ملی ایران به آن اشاره فرموده‌اند که ما خواهان آن نیستیم که استعمار از دری برود و شکل عوض کرده از در دیگری وارد شود - باید بگویم در کشورهایی که به زعم کسانی - از قید و بند استعمار رهایی یافته‌اند نه‌تنها جای پای استعمار آشکار پیداست بلکه اندام آن با هیبت و قدرت نیز به چشم می‌خورد.

در کشوری مانند ایران که مبارزه‌ای بی‌امان به رهبری شاهنشاه آریامهر با استعمار آغاز گشته است استعمار به هر رنگ و شکلی که باشد از نظر ملت ایران مطرود و محکوم می‌باشد. بی‌سبب نیست که استعمارگران سرخ و سیاه کینه و دشمنی ما را بدل گرفته و می‌خواهند با ایجاد بلوا و آشوب و تفرقه‌اندازی - ما را از رسیدن به هدف مقدس که در پیش داریم بازدارند غافل از اینکه ملت هوشیار و وطن‌پرست ایران تحت رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه خود و با تکیه بر سیاستی متین و استوار توأم با یک آینده‌نگری ژرف - اجازه نخواهد داد تا استعمار در صفوف متشکل آن رخنه کند - ما خود می‌دانیم که در کنار پیشرفت‌های عظیم و چشمگیر - نارسایی‌هایی داشته و خواهیم داشت - ما خود می‌دانیم که انقلاب اداری به معنای واقعی کلمه پیاده نشده است.

ما خود می‌دانیم ضوابطی که در جامعه متحول ما باید جانشین روابط بشود آن طور که باید و شاید جامه‌عمل به خود نپوشیده (احسنت) و هنوز در دستگاه‌ها و ارگان‌های آموزش و پرورش ما نارسایی‌ها و کمبودها - کم و بیش به چشم می‌خورد - اما این مشکلات و نارسایی‌ها که تنها منحصر به کشور ما نیست به همت والای فرمانده عالیقدر و تلاش و کوشش ملت بیدار ایران از پیش پای برداشته خواهد شد و نباید بهانه به دست دایه‌های مهربان‌تر از مادر بدهد تا برای کند ساختن آهنگ رشد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی وطن ما از آن بهره‌برداری کنند امنیت تضمین‌کننده استقلال کشورها و پا برجایی آیین و رسوم و سنت‌های دیرینه ملت‌ها است. ملت‌هایی که کشورشان جولانگاه بیگانگان قرار گیرد و سرزمین‌شان در زیر چکمه‌های سربازان بیگانه به لرزه درآید. نه تنها زبان و فرهنگ خود را از دست می‌دهند بلکه آیین و کیش آنها نیز مورد تهاجم قرار خواهد گرفت شعائر دینی و اعتقادات مذهبی. هنگامی رونق دارد و روح دین و دینداری وقتی در جامعه رسوخ خواهد داشت که استقلال و تمامیت سرزمین مردم معتقد و دیندار نیز از حمله و هجوم بیگانه مصون باشد - درست نکته‌ای است که شاهنشاه آریامهر که خود اعتقادی راسخ به دین مقدس اسلام دارند در حرم مطهر حضرت رضا علیه‌السلام به آن اشاره فرمودند.

«دین و مقدسات خود را با حفظ استقلال مملکت می‌توانیم حفظ کنیم و اگر خدای نخواسته استقلال مملکت متزلزل شود می‌ترسم به دین ما هم صدمه وارد بیاید!

در سایه استقلال و امنیت می‌توان هم فرهنگ را از چپاول بیگانگان محفوظ و هم آیین و دین را از دستبرد بدخواهان در امان داشت در کشورهایی که استقلال آنها دستخوش تزلزل گردیده به خوبی شاهد بوده‌ایم که چه بلایا و مصیبت‌هایی بر سر مردمانش نازل شده و چگونه دینداری و اعتقاد به خدا از جرائم و گناهان غیرقابل گذشت به شمار رفته است (صحیح است) باید میهن استقلال داشته باشد تا آیین و دین - انقلاب و اصلاحات در آن تحقق پذیرد اگر استقلال نباشد آزاده میهن‌پرست پرستش‌کننده چه باشد؟ حال ملت ایران با درک موقعیت خاص زمانی خود و با آگاهی از رویدادهای سیاسی گذشته که چگونه اشخاص برای عوامفریبی و کسب وجهه به اصطلاح ملی مملکت را تا مرز نابودی و ورشکستگی کشانیدند هوشیارانه - برای ساختن یران آباد و آزاد و قدرتمند می‌کوشد - ما با صراحت و صداقت کمبودها و نارسایی‌ها را بازگو می‌کنیم و دولت صداقت و صراحت هم بدون شک در انجام وظایف خطیر خود کوشا بوده و برای رفع کمبودها و حل مشکلات از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.

در پایان به همکاران عزیزی که به عضویت هیئت اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران انتخاب شده‌اند صمیمانه تبریک می‌گویم (احسنت).

رئیس - آقای سالارجاف تشریف بیاورید.

سالارجاف - جناب آقای رئیس همکاران گرامی (پنج دقیقه از وقتم را به آقای دکتر ستوده می‌دهم) طبق معمول نطق خویش را به چند قسمت تقسیم نموده که حاوی توصیه‌هایی به دولت می‌باشد.

مطلب اول - جای بسی خوشحالی است که دولت توانست عده‌ای از افراد مخرب و تحریک شده را بر سر جای خود نشانده و آسایش عمومی به حال طبیعی بازگشته و بالاخره آن گروه متوجه شدند ملت ایرانی ملتی است زنده و هیچ‌کس نمی‌تواند چوب لای آستین ما بگذارد البته به تدریج باید محرکین پیدا شوند و به مجازات شدید اعمال خود برسند. از این بابت از دولت سپاسگزارم (احسنت)

مطلب دوم - چند بار چه همکارانم و بنده هم به سهم خود در ساحت مقدس مجلس شورای ملی چه از دولت قبلی و چه از دولت جناب آقای آموزگار خواستار شده‌ایم کارکنان دولت که حقوق و مزایای آنها حداکثر ۶۰٪ زندگانی است و همیشه کارمند دولت، بع دزا کار به رانندگی تاکسی یا شغل دیگری مشغول است تا بتواند زندگانی را ترتیب دهد ارائه طریق می‌شود برای کلیه کارکنان دولت حداقل ۳۳٪ کل حقوق و مزایا و برای خدمتگزاران جزء ۴۵٪ به عنوان دشواری‌های زندگی یا گرانی معیشت پرداخت گردد این امر به نظر بنده حیاتی است و از دولت خدمتگزار توقع اقدام سریع دارم (احسنت)

مطلب سوم - به طوری که می‌دانیم بر اثر فرمان مبارک همایونی کلیه مدارس ملی رایگان اعلام گردیده و لایحه‌ای هم در این مورد به مجلس آمد و می‌بایست دولت تکلیف کارکنان مدارس ملی مانند آموزگار و معلم و دبیر و کارکنان دفتری را از نظر استخدام روشن کند که در دلهره نمانند ارادت خاص به جناب آقای دکتر گنجی دارم و توقع دارم که مانند کارهای دیگرش مثمرثمر برای معلم و کادر آموزشی واقع شده این کار را هم در اسرع وقت انجام برسانند و همچنین هزینه احداث آن نوع مدارسی که از طرف مردم و افراد سرمایه‌گزاری شده و روز به روز به ضرر احداث‌کنندگان مدارس ملی تمام می‌شود باز خواهش بنده این است که حقوق قانونی صاحبان مدارس ملی را بپردازند.

مطلب چهارم - به اختصار کارهای انجام شده در حوزه انتخابیه‌ام در دوره نمایندگی بنده را به عنوان تشکر از دولت بازگو می‌کنم.

  1. احداث ۱۹ مرکز درمانی در شهرستان پاوه و تجهیز آنها به دارو و دکتر.
  2. احداث ۱۴۹ کیلومتر جاده روستایی درجه یک و متوسط.
  3. شروع آسفالت ۱۴۴ کیلومتر جاده پاوه کرمانشاه.
  4. وصل پاوه مرکز بخشی روانسرا مرکز بخش جوانرود به شبکه سرتاسری برق منطقه.
  5. دادن برق به ۲۵ روستای پرجمعیت که ۱۱ روستا درست در آخرین نقطه نوار مرزی است.
  6. تأمین آب آشامیدنی ۱۴۷ روستا و اتمام لوله‌کشی آنها و شروع ۵۷ روستای دیگر.
  7. احداث و بهره‌برداری از ۱۰۳ مدرسه جدیدالتأسیس یا ساختمان درجه یک و دو و شروع ساختمان ۴۵ مدرسه دیگر.
  8. جلب رضایت کامل ۷۵۰ معلم و افزایش تعداد محصلین از ۱۲ هزار به ۳۱ هزار نفر.
  9. احداث و بهره‌برداری از دانشسرای روستا معلم در مرکز شهر پاوه.
  10. احداث مدرسه راهنمایی شبانه‌روزی برای فرزندان روستاییان در مرکز بخش روانسرا
  11. شروع ۹ کیلومتر سخت‌ترین جاده برای وصل نودشه به نوسود و آسفالت سردآن.
  12. برقراری و استفاده از شبکه تلویزیون در سرتاسر اورامانات.
  13. احداث مهدکودک در شهر پاوه.
  14. اعطای ۵۲۰ میلیون ریال وام دامپروری و کشاورزی متوسط‌المدت به زارعین.
  15. تعلیم کارگران از طرف وزارت کار توسط دوره آموزش حرفه‌ای سیار.
  16. احداث هتل ۲۰ اتاقه دو ستاره در شهر پاوه.
  17. آسفالت و تعریض خیابان‌های پاوه
  18. ایجاد دیوار حفاظت برای مرکز نوسود و شهر پاوه.
  19. دقت کامل در تقسیمات کشوری جدید.
  20. مبارزه با فساد از طرف استاندار محل و گذاشتن مأمورین صادق و پاک چه انتظامی و چه کشوری در خدمت مردم.
  21. احداث دوره‌های دوم دبیرستان در کلیه مراکز بخش‌ها.
  22. عدم وجود حتی یک پرونده ضدامنیتی.
  23. تقلیل نسبی پرونده‌های دعاوی و جرائم کیفری به میزان ۶۰٪ در مقایسه با گذشته.
  24. ترقی نسبی پیکار با بیسوادی و تخمین باسوادان به ۴۵٪ کل.
  25. احداث مرغ‌داری از طرف دولت.
  26. حفاظت جنگل‌ها و مناظر طبیعی و قشنگ منطقه از طرف سرجنگلداری.
  27. ممنوعیت شکار پرندگان و غیره جز با اجازه سازمان محیط زیست یا شکاربانی.
  28. جمع‌آوری کلیه اسلحه غیرمجاز توسط همکاری مردم با ژاندارمری.

و صدها برنامه‌ریزی دیگر برای رفاه حال مردم باید انصافاٌ در اینجا متذکر شد جناب آقای امیرحسین امیر پرویز استاندارد محل شخصاً شبانه‌روز مشغول این اقدامات بوده و می‌باشد نه فقط منطقه بنده، در سطح استان ما راضی هستیم و ترقیات روزافزون داریم.

مطلب آخر طی تلگرافات و میتینگ‌هایی بنده را مأمور کرده‌اند از طرف قاطبه اهالی اورامانات که شامل شهر پاوه حومه بخش نوسودبخش جوانرود بخش روانسر بخش باینگان بخش ثلاث باباجانی.

پشتیبانی آنان را از اعلامیه دولت در ساحت مقدس مجلس شورای ملی اعلام دارم و از جانب آقای نخست‌وزیر استدعا کنم که ابراز احساسات بی‌شائبه مرزداران این منطقه را به پیشگاه مقدس شاهنشاه عظیم‌الشأن تقدیم درد اطمینان می، هیم تا جان در بدن داریم نخواهیم گذاشت عمال بیگانه مقدسات ملی ما را پایمال کنند با عرض سپاس از ریاست عظمی و همکاران ارجمند (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای دکتر ستوده تشریف بیاورید.

دکتر ستوده - جناب آقای رئیس همکاران ارجمند استعمال دخانیات سالیان دراز است که مردم به آن معتاد شده و نه تنها خود را ناراحت می‌کنند بلکه از دودی که ایجاد می‌شود محیط را ناسالم می‌سازند.

خوشبختانه در اثر توجهات علیاحضرت شهبانوی محبوب ایران اقدامات اساسی برای پیشگیری این عادت به عمل آمده است.

مجله جوانان امروز مؤسسه اطلاعات، روز دهم خرداد را روز مبدأ و آغاز ترک سیگار اعلام کرده، مجله بهداشت جهان هم مدت‌هاست مقالات علمی و بهداشتی درباره مضرات دخانیات به چاپ رسانده است.

آنچه مسلم است استعمال سیگار سرطان ریه را افزایش داده و برای قلب و عروق مضر بوده و سبب انفارکتوس می‌شود.

امید است کوشش همه‌جانبه برای کم کردن اعتیاد به دخانیات مخصوصاً سیگار به نتیجه اساسی برسد.

موضوع دیگر تلفن خودکار بروجن است که قرار بوده در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی تکمیل و بهره‌برداری شود ولی هنوز به وعده و وعید می‌گذرد.

از جناب آقای وزیر پست و تلگراف و تلفن انتظار بذل توجه مخصوص دارم با تشکر (احسنت).

- تصویب صورت‌جلسه روز پنجشنبه ۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی

۳- تصویب صورت‌جلسه روز پنجشنبه ۴ خرداد ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی.

رئیس - راجع به صورت‌جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای دادفر بفرمایید.

دادفر - در جلسه گذشته همکار ارجمند آقای اخلاق‌پور از قول بنده به نوشته یکی از جرائد در مجلس مطالبی اظهار داشتند که به این وسیله خواستم به عرض نمایندگان محترم برسانم مطلب آن طوری که عنوان شده از طرف بنده نبوده (دکتر اسفندیاری - در چند روزنامه نوشته بودند) من گفته بودم چون در حدود ۷ دوره نماینده وکلای دادگستری در کانون بودم از شما متشکرم همان طوری که به نمایندگی خودم در مجلس افتخار می‌کنم نمایندگی در هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری را نیز جزو افتخارات زندگیم ثبت خواهم کرد، این مطلبی بود که گفتم به هر حال اگر روزنامه طوری دیگر نوشته است این اظهاری است که من کرده‌ام البته یک سوءتفاهمی بیش نبوده است.

اخلاق‌پور - امیدوارم این سوءتفاهم مرتفع شده باشد ولی برای این که اشخاص هم در خارج از این تکذیب مستحضر گردند از مخبرین جراید و رسانه‌های گروهی تقاضا می‌شود تکذیب ایشان را منتشر سازند.

رئیس - نظر دیگری راجع به صورت‌جلسه دفعه گذشته نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گازدوفرانس و نفت معدنی اطریش و ابلاغ به دولت

۴- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گازدوفرانس و نفت معدنی اطریش و ابلاغ به دولت.

رئیس - وارد دستور می‌شویم، گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گاز دوفرانس و نفت معدنی اطریش مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز پنجشنبه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت اصلاحات مجلس سنا را درباره لایحه قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گاز دوفرانس را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس محترم سنا را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون مربوط به قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی بین شسرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های روهرگاز و گاز دوفرانس و نفت معدنی اطریش OESTERREICHISCHE MINERALOEL VERWALTUNG AKTEINGESELLSCHAFT.

ماده واحده - مندرجات مواد ۱۸ و ۱۹ قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی مورخ نهم آذرماه ۱۳۵۴ (۲۵۳۴ شاهنشاهی) منعقد بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های:

(۱) روهرگاز (آلمانی)RUHRGAZ
(۲) دوفرانس (فرانسوی)GAZ DE FRANCE
(۳) نفت معدنی اطریش (اطریشی) OESTERREICHISCHE MINERALOEL VERWALTUNG AKTEINGESELLSCHAFT

همچنین ماده ۴ قرارداد سه‌جانبه داوری منعقد در تاریخ نهم آذر ماه ۱۳۵۴ (۲۵۳۴ شاهنشاهی) بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت‌های فوق‌الذکر و موسسه V/O SOJUZEXPORT شوروی تأیید و تنفیذ می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب‌مجلسی.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۵ - طرح و تصویب گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه دوشنبه ۲۹ / ۱ / ۲۵۳۷ با حضور آقایان: اسماعیل هنرمندی معاون وزارت دادگستری، عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستایی و علی‌اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی لایحه شماره ۱۷۶۸ مورخ ۲۹ / ۱ / ۲۵۳۶ دولت مربوط به قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی که گزارش شور اول آن به شماره ۸۲۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد لایحه قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی.

ماده‌واحده - ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۱ - اسناد عادی که از طرف گیرندگان وام بدون وثیقه به شعب و نمایندگی‌های بانک تعاون کشاورزی ایران داده می‌شود و همچنین اسناد عادی مربوط به هرگونه وام بدون وثیقه که از طرف شرکت‌های تعاونی روستایی و اتحادیه‌های تعاونی روستایی کشاورزی به اشخاص پرداخت می‌شود مشروط به این که اصل مبلغ وام از پانصد هزار ریال تجاوز ننماید از حیث اجرا تابع قوانین و مقررات مربوط به اجرای مفاد اسناد رسمی است. نمونه اسناد مذکور به وسیله بانک تعاون کشاورزی ایران و سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران تهیه خواهد شد.

مخبر کمیسیون دادگستری - حسین اسکندری.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب‌مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی در جلسه روز ۱ / ۳ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به قانون اصلاح ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیرماه ۲۵۲۸ شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

رئیس کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی - مظفر جندقی.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، لایحه برای تصویب به مجلس شورای سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول تأمین اراضی موردنیاز مؤسسات آموزشی

۶ - طرح گزارش شور اول تأمین اراضی موردنیاز مؤسسات آموزشی.

رئیس - گزارش شور اول تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز دوشنبه ۴ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور آقایان: هنرمندی معاون وزارت دادگستری و توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش، لایحه شماره ۱۱۳۹۳۴ مورخ ۱۴ / ۱ / ۲۵۳۷ دولت راجع به تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۷ / ۱ / ۲۵۳۷ تقدیم و به شماره ۱۰۰۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز یکشنبه ۱۰ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأمین اراضی موردنیاز مؤسسات آموزشی را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی که مورد تأیید کمیسیون دادگستری قرار گرفت، تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش - منصور صادقی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز شنبه ۲۸ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تأمین اراضی موردنیاز مؤسسات آموزشی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب‌مجلسی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای آستانه‌ای بفرمایید.

آستانه‌ای - با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی، همکاران ارجمند، نمایندگان محترم دولت، به هر صورت وقتی که دولت تصمیم می‌گیرد برای ایجاد و توسعه مدارس گشایشی در کار آنها فراهم کند مسلماً سودمندی جامعه را در نظر می‌گیرد و قاعدتاً چنین عملی مورد تأیید باید قرار بگیرد البته مورد تأیید هم هست اما در جوار چنین مساله‌ای به طور کلی چیزی به یادم رسید که مقتضی دانستم به عرض نمایندگان محترم دولت برسانم. اولاً در همه زمینه‌ها برای کشیدن برق، کابل تلفن و شبکه آبیاری و بسیاری چیزهای دیگر که مورد نیاز جامعه است جامعه باید در تأمین و جبران خسارات صاحب زمین عادلانه عمل کند و اگر بخواهیم این کار را در اختیار خودش بگذاریم ممکن است باعث شود که کار اجتماع عقب بماند نمی‌شود فردی را از استیفای حقوق خودش نسبت به زمین که طبق قانون به دست آورده است به هر طریقی محروم کرد. مساله دیگر چند ماه پیش من نامه‌ای به وزارت محترم کشاورزی نوشتم بعد از دو ماه پاسخی به وسیله معاون محترم به من عنایت شد لازم می‌دانم متذکر شوم چون بحث زمین است و تأمین زمین برای آموزشگاه‌ها و به طور کلی برای همه مؤسساتی که برای نیاز جامعه احتیاج به زمین دارند جناب آقای رامبد یکی از اصول انقلاب ایران ملی کردن اراضی جنگلی است طبیعی است این یکی اصلی است که مورد قبول دنیا و ملت ایران است این اراضی برای چه ملی شد؟ برای این که به خدمت جامعه بیاید چون یک فرد نمی‌توانست از پنج هزار، ده هزار هکتار زمین خودش استفاده کند اما در این ده سال دولت یک کج‌سلیقگی به خرج داد که واقعاً مایه تأسف است البته فکر می‌کنم پرونده اینها بسته شده است و اگر هنوز مفتوح است انشاءالله بسته بشود ببینید در گیلان و مازندران اراضی جنگلی وصل به شهرها است در خیلی جاهای دیگر هم هست مثلا اهالی لاهیجان برای تأمین ۲۰، ۳۰ هکتار زمین برای مجتمع ورزشی و درمانگاه و زمین فوتبال و سایر خدمات شهری سال‌ها است جان می‌کنند ولی زمین وصل به دروازه شهر به فلان شرکت داده شده البته تفویض ۳۷۵ هکتار زمین برای مرغداری مورد تأیید است و لازم است ولی آیا در این دستگاه کسی نبوده است که از مردم یک شهر سؤال کند که آیا شما زمین نمی‌خواهید. برای این جوان‌هایی که از صبح تا شب توی کوچه و بازار می‌گردند چه چیز بهتر از ورزش کردن است؟ چه چیز بهتر از زمین ورزش است؟، برای گورستان شهر که خراب شده و غیربهداشتی است چه چیز بهتر از این است که زمین در اختیار آنها گذاشته شود تا گورستان بهداشتی بسازند؟ من این نامه‌ای را که به وزیر محترم کشاورزی نوشتم رونوشتش را به رئیس محترم مجلس سنا و چند شخصیت دیگر به عنوان شاهد داده‌ام شنیده‌ام مثل این که به شهرداری‌ها گفته شده که صورت نیاز خود را به دولت ارائه دهند تا دولت اقدام کند اگر در این مورد اقدامی شده قابل تقدیر و تشکر، اگر نشده است مرا روشن کنید که چرا دولت تعلل می‌کند. زمینی است مال ملت ایران از اهالی آستانه اشرفیه و بندر فرحناز و سیاهکل می‌گیریم و می‌دهیم به فلان شرکت که ۳۷۵ هکتار مرغداری کند چه خواهد شد اگر با ۲۸۰ هکتار مرغداری کند؟ و با ۳۰ هزار هکتار بقیه زمین می‌توانیم سی هزار نفر را راضی کنیم به اینها نمی‌دهیم می‌دهیم به یک شرکت مرغداری!، از این که به گفتارم توجه کردید متشکرم. (احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ - به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود با تصویب شورای آموزش و پرورش منطقه برای اجرای برنامه‌های آموزشی خود در هر نقطه‌ای که به احداث یا توسعه مدارس و تأسیسات ورزشی و هر نوع مجتمع آموزشی احتیاج باشد اراضی مورد نیاز خود را مشروط بر این که کل مساحت آن برای طرح مورد نظر کمتر از پانصد مترمربع نباشد به بهای عادله بر حسب مورد خریداری و یا تملک نماید.

رئیس - در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ - وزارت آموزش و پرورش بهای عادله اراضی فوق را به هر یک از مالکان تا دو میلیون و پانصد هزار ریال نقد و بقیه را به اقساط پنج‌گانه در پنج سال با بهره ده درصد در سال و با معافیت مالیاتی پرداخت می‌نماید.

تبصره ۱ - تا هزار مترمربع زمین منحصر به فرد مالک یا مالکان در صورتی که دارای منزل مسکونی در محل نباشد از شمول این قانون مستثنی است.

تبصره ۲ - در صورتی که مالک یا مالکان زمین و صاحبان حقوق و یا قائم‌مقام آنان ظرف ۱۰ روز پس از اعلام وزارت آموزش و پرورش از حضور در دفتر اسناد رسمی و امضای اسناد انتقال استنکاف نمایند دادستان شهرستان یا نماینده او سند انتقال را امضا خواهد نمود. در این صورت بهای ملک در صندوق ثبت تودیع می‌گردد.

رئیس - در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ - در صورتی که زمین موردنیاز متعلق به شهرداری بوده و شهرداری نسبت به زمین مزبور طرح مصوبی داشته باشد تشخیص اولویت بین طرح شهرداری و طرح آموزشی در استان‌ها با استاندار و در پایتخت با کمیسیونی مرکب از معاونان وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، کشور و مسکن و شهرسازی می‌باشد.

رئیس - در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ - در صورتی که اراضی موردنیاز وقف باشد وزارت آموزش و پرورش حدود مشخصات و مقدار مورد نیاز خود را از زمین مزبور حسب مورد به سازمان اوقاف یا متولی اعلام می‌نماید، در صورتی که واگذاری زمین مزبور با نظر واقف تعارض نداشته باشد وزارت آموزش و پرورش آن را با حق احداث اعیانی تصرف و مورد بهره‌برداری قرار خواهد داد، اجاره بهای زمین وقفی را وزارت آموزش و پرورش حسب مورد با نظر سازمان اوقاف یا متولی پرداخت می‌نماید.

در صورت اختلاف نظر راجع به میزان اجاره‌بها مبلغ مزبور وسیله دادستان محل از طریق ارجاع امر به کارشناسی تعیین خواهد شد.

تبصره - در صورتی که به نظر متولی واگذاری زمین مزبور به وزارت آموزش و پرورش با نظر واقف تعارض داشته باشد متولی مراتب را با ذکر دلایل ظرف یک ماه به سازمان اوقاف ارسال و سازمان مذکور نظر خود را حداکثر ظرف یک ماه به وزارت آموزش و پرورش اعلام می‌نماید. نظر سازمان اوقاف در این مورد قطعی است.

رئیس - در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ - صدور پروانه ایجاد شهرک موکول به تخصیص زمین برای احداث مؤسسات آموزشی و ورزشی موردنیاز طبق ضوابط وزارت آموزش و پرورش می‌باشد و سازندگان شهرک‌ها مکلفند با نظارت وزارت آموزش و پرورش مؤسسات آموزشی و ورزشی را به تناسب پیشرفت ساختمان واحدهای مسکونی تکمیل و به وزارت آموزشی و پرورش واگذار نمایند.

رئیس - در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ - در صورتی که اراضی مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش متعلق به دولت و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته به دولت باشد با رعایت مقررات مربوط عمل خواهد شد.

رئیس - در ماده ۶ نظری نیست؟ آقای دکتر صدر بفرمایید.

دکتر صدر - با کسب اجازه از مقام ریاست یکی از لوایح بسیار خوبی که در عرض ۳ سال گذشته تقدیم مجلس شورای ملی شده است این لایحه واگذاری زمین‌ها به وزارت آموزش و پرورش است بنده یادم هست یک موقع در کارپردازی وزارت آموزش و پرورش کار می‌کردم ۲۶ سال پیش مردم از روی رضا و رغبت خانه‌هایشان را در اختیار وزارت آموزش و پرورش می‌گذاشتند حتی حاضر بودند که زمین‌های خودشان را به آموزش و پرورش بدهند، و طبق نقشه‌ای که وزارتخانه در اختیارشان می‌گذاشت و مورد لزوم مدارس بود ساختمان کنند به مرور ایام و با بالا رفتن قیمت زمین همان طور که نمایندگان مستحضر هستند این وضع به کلی از بین رفت و امروز کسی حاضر نیست زمین خودش یا منزل خودش را به آموزش و پرورش اجاره بدهد بنده تقاضایی دارم و علاقه‌مندم که پیشنهاد بنده را در هیئت دولت مطرح کنند در حزب رستاخیز ملت ایران و وقتی که صبح‌ها روزنامه رستاخیز را می‌خوانیم همه جا صحبت از مشارکت است وزارت آموزش و پرورش سعی می‌کند که بچه‌های مردم را در مدارس جا بدهد، متأسفانه در بیشتر استان‌ها و شهرستان‌ها زمین وجود ندارد به موقع است و جای آن رسیده که جناب رامبد، دولت فکر دیگری در مورد دبستان‌ها و دبیرستان‌ها بکند از آنجایی که مشارکت مردم در همه‌چیز لازم است بنده معتقد هستم همان طوری که مبلغ ناچیزی در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفت، و دولت خودش متوجه شد که نمایندگان چه زحمتی کشیدند و مردم در همه موارد چه از لحاظ برق چه از لحاظ راه و چه از لحاظ ساختمان دبستان و دبیرستان مشارکت کردند موقع آن رسیده است که مردم نسبت به آموزش و پرورش بیشتر توجه کنند من معتقد هستم که وزارت آموزش و پرورش در حال حاضر ۹ میلیون نفر دانش‌آموز دارد و در پایان برنامه ششم ۹ میلیون به ۱۴ میلیون خواهد رسید اعتقاد من این است که تعلیمات عمومی یا قسمتی از تعلیمات عمومی که شامل تحصیلات ابتدایی و راهنمایی است باید به دست مردم اداره بشود و بنده شخصاًّ اعتقاد دارم که این بحث در هیئت دولت بشود چون جناب آقای رامبد اگر این کار را بکنیم به طور قطع در پایان برنامه ۶ مطلقاً وزارت آموزش و پرورش قادر نخواهد بود که ۱۴ میلیون نفر دانش‌آموز را جا بدهد تقاضا دارم این مطلب به طور قطع در هیئت دولت صحبت بشود و در جراید و روزنامه‌ها و تلویزیون و رادیو با مردم صحبت بشود چون این مطلبی نیست که الان بنشینیم و تمام کنیم مطلبی است که باید با مردم در میان گذاشت و روی آن بحث شود این اعتقاد شخصی من است و معتقدم اغلب نمایندگان که تشریف دارند با من هم‌عقیده هستند که وزارت آموزش و پرورش در سال‌های آتی قادر نخواهد بود که همه دانش‌آموزان را اداره کند و به همین جهت باید در هیئت دولت تصمیم گرفته شود و با شخصیت‌های فرهنگی صحبت شود که قسمتی از تعلیمات عمومی در آینده در اختیار مردم قرار گیرد.

رئیس - نظر دیگری در ماده ۶ نیست؟ پیشنهاد ماده الحاقی قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید ماده زیر به عنوان ماده الحاقیه به لایحه تأمین اراضی مورد نیاز مؤسسات آموزشی اضافه شود.
زمین‌های متجاسرین که در اختیار دولت می‌باشد و اکنون بلااستفاده است فقط به منظور استفاده مؤسسات آموزشی و سایر دستگاه‌های دولتی که به نحوی از انحا موردنیاز می‌باشد در اختیار مؤسسات مذکور قرار گیرد.
با احترام - محمد اسدی.

رئیس - لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب

۷ - طرح گزارش شور اول حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب.

رئیس - گزارش شور اول حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارای به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز دوشنبه ۱۵ / ۱۲ / ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۲۱۴۲۲ مورخ ۱ / ۱۲ / ۲۵۳۶ راجع به حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب را که در جلسه روز سه‌شنبه ۲ / ۱۲ / ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۹۵۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. لایحه قانون حفظ و بهبود نژادهای اصل اسب.

ماده‌واحده - به وزارت کشاورزی و عمران روستایی اجازه داده می‌شود به منظور حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب ایرانی و همچنین ترویج و نگهداری و پرورش بهترین اسب در ایران و نظارت بر ورود و صدور اسب از طریق اصول علمی و تعیین شجره نسب و نژاد و صدور شناسنامه اسب‌ها آیین‌نامه‌های لازم را با هماهنگی انجمن سلطنتی اسب تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به مورد اجرا بگذارد.

  • الف - از تاریخ تصویب این قانون وزارت کشاورزی و عمران روستایی برای ورود هر رأس اسب به کشور مبلغ پنجاه هزار ریال عوارض از صاحبان آنها دریافت می‌کند.
  • ب - کلیه عوارض و حق‌الثبت دریافتی به حساب انجمن سلطنتی اسب واریز و صرف حفظط و بهبود و ترویج نژادهای اصیل اسب خواهد شد.
تبصره - تهیه و اجرای مقررات مربوط به فعالیت در رشته‌های مختلف سوارکاری و همچنین تعیین و تسجیل و صدور شناسنامه است و مادیان در سطح کشور به عهده انجمن سلطنتی اسب خواهد بود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب‌مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی در جلسه روز ۲۵ / ۲ / ۲۵۳۷ با حضور آقای عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستایی لایحه حفظ و بهبود نژادهای اصیل اسب را مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی که بعداً مورد تأیید کمیسیون امور اقتصادی و دارایی قرار گرفت تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستایی - عزیزالله قوامی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (آظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سؤال از وزارت امور اقتصادی و دارایی به وسیله آقای منوچهر یزدی

۸ - تقدیم سؤال از وزارت امور اقتصادی و دارایی به وسیله آقای منوچهر یزدی.

رئیس - آقای یزدی بفرمایید.

یزدی - سؤالی است از دولت که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سؤال به دولت ابلاغ می‌شود.

- اخذ رأی نهایی نسبت به لایحه معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بر درآمد و ابلاغ به دولت

۹ - اخذ رأی نهایی نسبت به لایحه معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بر درآمد و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات برای اخذ رأی نهایی قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

قانون معافیت انجمن سلطنتی اسب از پرداخت مالیات بر درآمد.

ماده‌واحده - از اول سال ۲۵۳۶ درآمدهای انجمن سلطنتی اسب و سود سهام یا سود سهم‌الشر که حاصل از مشارکت انجمن مزبور در شرکت‌های دیگر از پرداخت مالیات بر درآمد معاف می‌باشد و آن قسمت از درآمد مشمول مالیات شرکت‌های اخیرالذکر که به عنوان سود سهام یا سود سهم‌الشر که به انجمن سلطنتی اسب پرداخت یا تخصیص داده می‌شود از مالیات بر درآمد موضوع بند ت اصلاحی ماده ۸۰ قانون مالیات‌های مستقیم نیز معاف خواهد بود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز چهارشنبه سوم خرداد ماه دو هزار و پانصد و سی و هفت شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس - این لایحه عیناً به همان ترتیبی که در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده است و حالا نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی‌ها آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

خانم‌ها و آقایان: آزموده - دکتر اربابی اناری - بنکدارپور - آستانه‌ای - اردلان - بنی‌احمد - تقوی - لاریجانی - آشوریان - الموتی - بهادری - تقی‌زاده‌منظری - آصف - امیرعشایری - توتونچی‌افشار - اماآقایان - محمد اسدی - اوحدی - بهارلو - عبدالهادی آقایان - اهری - بهبهانی - جاف - آلتی- جعفربای - ملک‌منصور اسفندیاری - ایلخانی - بهره‌مند - اسکندری - فرخ‌لقا بابان - بهنیا - پارسا - پری اباصلتی - بیات - پارسا مطلق - نیره ابتهاج‌سمیعی - اشرفی - باقرزاده - پردلی - ابطحی‌فهلیانی - باقری- توکلی - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوندپور - دکتربرومند - تدین - اجاق - ملک‌تاج برومند - پیشوایی - افتخاری - بزرگ‌زاده - پوربردباری - اخلاق‌پور - بسیج خلخالی - پیر - دکتر تجدد - ادیب مجلسی - دکتر بقائی‌یزدی - پیرزاده - جباری - دکتر چهرازی - سیدمحمد جزایری - جعفری - دکتر رئیسی - جلالیان - رئیس‌اردکانی - دکتر سعید- سید محمدکاظم جزایری - سعیدی - جندقی - رحیم‌زاده‌خوئی - سلیمی - جعفر جوادی - رحیمی‌لاریجانی - سلیمانی - سعید جوادی - دادفر - سعادت‌فرد - قدس منیرجهانبانی - دانشی - رضوی‌نژادصومعه‌سرایی - جهانشاهی - ویدا داودی - رفعت - سرهنگ‌زاده - چلاجور - درودی - رفعتی - دکتر ستوده - حاتمی - دلخوش‌فومنی - رهبر - سترک دره‌شوری - دولتی - ریاضی - دکتر ستاری - شادان ولوی - حریری - دهقان - ریگی - هما زاهدی - ساگینیان - حیدرزاده‌امین - دهقان‌نژاد - زرگرزاده حاج‌باغلوئی - سیفی اینانلو - صائبی - ژاله ضرابی - محمدحسین غضنفری - سیدی - نوذر صادقی - دکتر طبیب - دکتر فروزین - منصور صادقی - علی طباطبائی - سلیمانی‌سوادکوهی - عابدی - غضنفری‌لرستانی - شریفی - صحرائی - ظفری - قائمی - صدر - طغیانی‌دولت‌آبادی - فلاح مقدم - دکتر صدیق اسفندیاری - عاملی - فرهنگ یبگوند - عبداللطیف شیخ‌الاسلامی - عباس عطائی - مهدی شیخ‌الاسلامی - عباس میرزائی - قاسمی - شیخ‌الاسلامی‌بانه - دکتر فیروزآبادی - قاسم‌زاده - دکتر شیرونی - صفری‌پور - قدس ایران عدیلی - قاضی - صائب - مهین‌دخت صنیع - عطارد - قادری- میرعرب رضی - واحدی - وشمگیر - قراگزلوشجاعی - لیوانی - میرلاشاری - لطیفه وحیدی - قربانی‌نسب - ماحوزی - متعالیه نائینی‌طبا - قریشی - مافی - ناظمی - هاشمی‌میاندوآب - مانی - فاطمه نجیمی‌نائینی - معینی‌قراگزلو - یگانه - نصیری - مهرزاد - مظهری - هرزندی - مجتبائی - نصیری‌زاده - ملکشاهی - وکیل گیلانی - کاظمی - مجتهدی - نظمی - دکتر مهر - فریده هاشمی - دکتر محققی - نواب‌صفا - موسوی‌ماکوئی - محمدخانلوی‌عشایری - یزدی - درخشنده- کمالی‌آزاد - منتظری - منصوریان - کهن - نوربخش‌دماوندی - دکتر منصور - کیان - عصمت مشائی - پروفسور یغمائی - محمدی دشتکی - مشیر - معززی.

(آرای گرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

آرای موافق ۱۹۲ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۹۲ رأی موافق به اتفاق آرا تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین خانم‌ها و آقایان: آزموده - دکتر اربابی‌اناری - بنکدارپور - آستانه‌ای - اردلان - بنی‌احمد - تقوی - لاریجانی - آشوریان - الموتی - بهادری - تقی‌زاده‌منظری - آصف - امیرعشایری - توتونچی افشار - اماآقایان - محمد اسدی - اوحدی - بهارلو - عبدالهادی آقایان - اهری - بهبهانی - جاف - آلتی - جعفربای - ملک‌منصور اسفندیاری - ایلخانی - بهره‌مند - اسکندری - فرخ‌لقا بابان - بهنیا - پارسا - پری اباصلتی - بیات - پارسا مطلق - نیره ابتهاج‌سمیعی - اشرفی - باقرزاده - پردلی - ابطحی فهلیانی - باقری- توکلی - دکتر ابوالهدی لنگرودی - اعظمی باوندپور - دکتر برومند - تدین - اجاق - ملک‌تاج برومند - پبشوایی - افتخاری - بزرگ‌زاده - پوربردباری - اخلاق‌پور - بسیج‌خلخالی - پیر - دکتر تجدد - ادیب مجلسی - دکتر بقائی‌یزدی - پیرزاده - جباری - دکتر چهرازی - سیدمحمد جزایری - جعفری - دکتر رئیسی - جلالیان - رئیسی‌اردکانی - دکتر سعید - سیدمحمدکاظم جزایری - سعیدی - جندقی - رحیم‌زاده‌خوئی - سلیمی - جعفر جوادی - رحیمی‌لاریجانی - سلیمانی - سعید جوادی - دادفر - سعادت‌فرد - قدس منیر جهانبانی - دانشی - رضوی‌نژادصومعه‌سرائی - جهانشاهی - ویدا داودی - رفعت - سرهنگ‌زاده - چلاجور - درودی - رفعتی - دکتر ستوده - خاتمی - دلخوش‌فومنی - رهبر - سترک دره‌شوری - دولتی - ریاضی - دکتر ستاری - شادمان ولوی - حریری - دهقان- ریگی - هما زاهدی - ساگینیان - حیدرزاده‌امین - دهقان‌نژاد - زرگرزاده‌حاج‌باغلوئی - سیفی اینانلو - صائبی - ژاله ضرابی - محمدحسین غضنفری - سیدی - نوذر صادقی - دکتر طبیب - دکتر فروزین - منصور صادقی - علی طباطبائی - سلیمانی‌سوادکوهی - عابدی - غضنفری‌لرستانی - شریفی - صحرائی - ظفری - قائمی - صدر - طغیانی‌دولت‌آبادی - فلاح- مقدم - دکتر صدیق اسفندیاری - عاملی - فرهنگ بیگوند - عبداللطیف شیخ‌الاسلامی - عباس عطائی - مهدی شیخ‌الاسلامی - عباس‌میرزائی - قاسمی - شیخ‌الاسلامی‌بانه - دکتر فیروزآبادی - قاسم‌زاده - دکتر شیروانی - صفری‌پور - قدس ایران‌عدیلی - قاضی - صائب - مهین‌دخت صنیع - عطارد - قادری- میرعرب رضی - واحدی - وشمگیر - قراگزلوشجاعی - لیوانی - میرلاشاری - لطیفه وحیدی - قربانی‌نسب - ماحوزی - متعالیه نائینی‌طبا - قریشی - مافی - ناظمی - هاشمی میاندوآب - مانی - فاطمه نجیمی‌نائینی - معینی‌قراگزلو - یگانه - نصیری - مهرزاد - مظهری - هرزندی - مجتبائی - نصیری‌زاده - ملکشاهی - وکیل گیلانی - کاظمی - مجتهدی - نظمی - دکتر مهر - فریده هاشمی - دکتر محققی - نواب‌صفا - موسوی‌ماکوئی - محمد خانلوی‌عشایری - یزدی - درخشنده - کمالی‌آزاد - منتظری - منصوریان - کهن - نوربخش‌دماوندی - دکتر منصور - کیان - عصمت مشائی - پروفسور یغمائی - محمدی‌دشتکی - مشیر - معززی.

- طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت راه و ترابری و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۰ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت راه و ترابری و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

رئیس - سؤال آقای اربابی از وزارت راه و ترابری مطرح است آقای اربابی بفرمایید.

پرویز اربابی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، به لحاظ ضرورتی بنده در یازدهم بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی سؤالی از وزارت راه و ترابری تقدیم مجلس کردم البته اینجا بنده نکاتی را اشاره می‌کنم و چون فاصله تقدیم و طرح سؤال چند ماهی طول کشیده متن سؤال را قرائت می‌کنم:

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً خواهشمند است مقرر فرمایند وزیر محترم راه و ترابری در مجلس شورای ملی حضور یافته و به سؤال مطروحه در موارد زیرین پاسخ دهند:
موجودیت کنونی شهر مشکین‌شهر از یادگارهای جاویدان عصر پهلوی است. این منطقه به لحاظ حائز بودن استعدادهای ممتاز توسعه و پیشرفت و با برخورداری از ثمرات سازنده انقلاب موفق ایران، به رشد قابل‌توجهی نایل شده است ولی اکنون این شهر در حال رشد، واقع در دامنه‌های پرشکوه و غنی سبلان به دلیل فقدان راه‌های ارتباطی مناسب با مشکل بزرگی روبروست به عنوان انعکاس نظریات و آرزوهای دیرین مردم شاهدوست این سامان و به انگیزه تلاش در محل مشکل یاد شده، سؤال حاضر در ساحت مقدس مجلس شورای ملی مطرح می‌شود:
  1. به چه دلیل عملیات لازم جهت مرمت و نگهداری راه‌های موجود شهرستان مشکین‌شهر در حد لزوم و رضایت مردم انجام نمی‌گیرد و این ناتوانی ناشی از چیست؟ بی‌اعتنایی مقامات سؤال راه استان آذربایجان شرقی به مسائل راه‌داری در شهرستان مشکین‌شهر چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟
  2. ساختمان راه اهر به مشکین‌شهر که چندین سال است شروع شده است چرا در دو سال اخیر متوقف بوده و یا پیشرفت بسیار کند داشته است؟ مسئولیت تأخیر ساختمان این راه با کیست؟
  3. ساختمان راه مشکینشهر به موئیل چرا ناتمام رها شده و در معرض تخریب طبیعی گذاشته شده است؟ در این نقص کدام دستگاه مسئول است؟
  4. کیفیت بد و مشکل راه‌های ارتباطی مشکین‌شهر به اردبیل و مشکین‌شهر به مغان تا کی باقی خواهد بود چرا ساختمان این راه‌ها تاکنون مورد توجه نبوده است؟
  5. راه‌های ارتباطی مشکین‌شهر به مناطق ییلاقی دامنه‌های سبلان به منظور دسترسی به آب‌های گرم معدنی بی‌نظیر، که از نظر اجتماعی و اقتصادی در آبادانی منطقه ارزش حیاتی دارد چرا تاکنون به بوته فراموشی سپرده شده است؟ توجه همکاران محترم را جلب می‌کنم که این نکات اگر چه مربوط به حوزه انتخابیه بنده است ولی در لابه‌لای عرایضم به نکاتی اشاره خواهم کرد که تمام شهرستان‌های ما با آن درگیر هستند.
  6. اصولاً مناطق وسیعی از آذربایجان شرقی شامل شهرستان‌های اردبیل، خلخال، مشکین‌شهر، مغان و اهر که از مناطق بسیار مستعد برای سرمایه‌گذاری و پیشرفت می‌باشند از نظر داشتن راه‌های ارتباطی مناسب محروم مانده‌اند به اعتبار کدام مصلحت و به اتکای کدامین اصول فنی و اقتصادی در تعیین اولویت‌ها دولت‌های گذشته به راه‌های مناطق مذکور بی‌توجه بوده‌اند و سیاست دولت حاضر در جبران گذشته‌ها و نیز پاسخگویی به نیاز مبرم این مناطق در مورد بهبود شبکه راه‌ها چه می‌باشد؟»

بسیار متشکر خواهم بود که نماینده محترم دولت پاسخ بفرمایند تا بعد من نظر خودم را به عرض برسانم.

اسدی - جناب رئیس چون جناب آقای دکتر اربابی اناری تذکری راجع به راه‌های مغان داده‌اند خواستم عرض کنم که با یک سرعت و دقت قابل توجهی راه‌های مغان شروع شده و من از طرف &#۱۷۷۸;&#۱۷۷۶;&#۱۷۷۶; هزار نفر مردم مغان از وزارت راه و ترابری که وظیفه خودشان را خوب انجام می‌دهند و صادقانه کار می‌کنند تشکر می‌کنم.

محمد خانلو عشایری - در مقابل اظهار تشکر آقای اسدی از وزارت راه و ترابری بنده هم کاملاً گلایه‌مندم که هر چقدر اصرار کردم که لااقل مرمت راه را به عهده بگیرند توجهی نشد (خنده نمایندگان)

رئیس - جناب آقای پاکزاد بفرمایید.

فریبرز پاکزاد (معاون وزارت راه و ترابری) - وظیفه خودم می‌دانم از جناب اسدی تشکر کنم که فرمودند راه مغان در دست اجرا است (اسدی - برحسب وظیفه خود حق‌شناسی کردم).

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با توجه به نامه شماره ۱۸۸۴ مورخ ۱۳ / ۱۱ / ۲۵۳۶ جناب آقای عبدالله ریاضی ریاست معظم مجلس شورای ملی در مورد سؤال آقای پرویز اربابی نماینده مجلس شورای ملی به استحضار می‌رساند:

  1. هم‌اکنون تعداد ۹ دستگاه ماشین‌آلات راهسازی و راهداری تحت نظر یک رئیس بخش و ۹ راننده و دو انباردار و دفتردار به امر نگهداری ۲۰۰ کیلومتر راه شنی شهرستان مشگین‌شهر مشغول است و دستورات لازم جهت مرمت و نگهداری مستمر راه‌های شهرستان مذکور به اداره کل راه و ترابری آذربایجان شرقی داده شده است.
  2. عملیات ساختمانی راه مشکین‌شهر - اهر طبق پروژه اجرائی قبلی با مشخصات راه فرعی بر روی مسیر شنی قدیمی شروع گردید ولی بعداً به علت اهمیت راه نامبرده با توجه به طرح کشت و صنعت دامپروری دشت مغان و افزایش حجم ترافیک تبدیل آن به راه اصلی ضروری تشخیص داده شد و لذا مطالعات تکمیلی انجام گرفت و در حال حاضر پروژه این راه با مشخصات راه‌های اصلی در دو قطعه آماده اجرا گردیده است و با تأکیدهایی که به پیمانکاران شاغل در مورد تجهیز کارگاه‌ها و تقویت ماشین‌های کوه‌بری و نصب کارخانه آسفالت شده است پیش‌بینی می‌شود عملیات اجرایی با سرعت انجام شود به نحوی که طبق برنامه زمان‌بندی شده قطعه اول در خرداد ماه سال ۲۵۳۸ و قطعه دوم در آذر ماه سال جاری ۲۵۳۷ مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
  3. راه مشکین‌شهر - موئیل در قالب اعتبارات راه‌های فرعی منطقه‌ای توسط مقامات محلی به پیمانکار واگذار گردیده بود که به علت کمبود اعتبارات عملیات در حد قرارداد با پیمانکار انجام یافته است و در سال جاری وزارت راه و ترابری جهت تکمیل عملیات نیمه تمام راه‌های فرعی منطقه‌ای در استان آذربایجان شرقی مبلغ یکصد میلیون ریال اعتبار تأمین و در اختیار اداره کل راه و ترابری استان قرار می‌دهد.
  4. ساختمان راه اصلی مشکین‌شهر - اردبیل در برنامه‌های وزارت راه و ترابری پیش‌بینی گردیده است که قسمت اول آن از اردبیل تا لاری به مناقصه گذارده شده و قرارداد با پیمانکار در دست مبادله است و پروژه اجرایی لاری تا مشکین‌شهر در دست تهیه می‌باشد که پس از خاتمه مطالعه و تأمین اعتبارات نسبت به شروع ساختمان آن اقدام خواهد شد.
  5. همان‌طور که در موارد قبلی به استحضار رسانده شد ساختمان راه‌های مشکین‌شهر - اهر و اردبیل - مشکین‌شهر و اردبیل - لاری جزو برنامه‌های اجرایی وزارت راه و ترابری می‌باشند. به علاوه ساختمان راه لاری - سربند و راه ارتباطی دشت مغان با استاندارد راه‌های اصلی آسفالته نیز در برنامه اجرایی وزارت راه و ترابری در سال ۲۵۳۷ منظور می‌باشد. به طور کلی در کلیه برنامه‌ریزی‌ها ایجاد شبکه راه‌ها در سطح کشور، با توجه به ضوابط و معیارهای اجتماعی و اقتصادی، به استان آذربایجان شرقی اولویت لازم داده می‌شود به نحوی که بنا به پیشنهاد وزارت راه و ترابری از مبلغ ۹ میلیارد اعتبار مربوط به راه‌های روستایی در سال ۲۵۳۷ مبلغ ۱/۲ میلیارد ریال اعتبار به این استان تخصیص یافته است.

رئیس - آقای دکتر اربابی بفرمایید.

دکتر اربابی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم در تعقیب مفاد سؤال بنده معاون محترم وزارت راه و ترابری مطالبی را عنوان فرمودند، نماینده‌ای که سؤال مطرح می‌کند برای رفع مشکلی، قطعاً اولین اقدام او برای رفع این مشکل نیست و بی‌شک آخرین اقدام او هم نخواهد بود. من موقعی که در آغاز کار مجلس مشکلاتی را بیان می‌کردم به غیر از چند مورد کوچک که عنوان کردم و تازگی داشت بقیه مطالبی است که در این ۳ سال گذشته در پرونده‌ها و نوشته‌های رسمی شهرستان موجود است، آنچه که مهم است من نظر جناب اسدی را تأیید می‌کنم، بسیار فرمایش‌شان منطقی و به‌جا بود و ایشان حق داشتند از اقدامات بسیار اساسی که در شهرستان مغان که شهرستان مجزایی است و قبلاً وابسته به مشکین‌شهر بوده انجام گرفته تشکر کنند ولی آقای اسدی، اهمیت کار در این است که پول این ملت صحیح و در وقت معین و بدون تأخیر غیرموجه خرج و کار انجام بگیرد، برای ۱۳ راه فرعی ۱۰ میلیون تومان پول داده شده است بعد از چهل ماه هنوز تمام نشده، طول این راه پانزده کیلومتر و هفتصد و سی متر است و الان قیمت این راه بیش از ۲۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده اگر انجام را بگوییم، می‌دانیم که کار انجام نشده و اگر هم انجام شود بی‌خود پول مردم به هدر رفته، آن مشکل را حل نخواهد کرد بنده این امر را صراحتاً عرض می‌کنم، نباید ما مصالح ملی و مصالح مردممان را با دوستی‌های خصوصی عوض کنیم، (اسدی - دوستی خصوصی نیست، اگر انجام نشده بود من هم می‌آمدم آنجا داد می‌زدم، وقتی کار از طرف وزارت راه انجام شده باید تشکر کنم).

اربابی - بنده آرزو می‌کنم که راه مشکین‌شهر و اهر هر چه زودتر انجام بشود، (اسدی - بنده راجع به مغان صحبت می‌کنم و با جان و دل تشکر می‌کنم.) بنده به عنوان یک نماینده که به هیچ جا وابسته نیست و افتخار می‌کنم که به هیچ کس و هیچ جا وابستگی ندارم...

رئیس - آقای اربابی، شما حرف خودتان را بزنید به سایرین چه کار دارید شما حق ندارید به کسی توهین کنید، هیچ کس به جایی مربوط نیست.

اربابی - من صمیمانه از آنچه شده است تشکر می‌کنم انصاف و شرف من اجازه نمی‌دهد کاری را که شده است تشکر کنم ولی ما حق داریم در مواقعی که کار کند پیش می‌رود، در مواردی که کار انجام نمی‌گیرد، عیب کار را بگوییم شهرستان مشکین‌شهر یکی از یادگارهای بسیار ارزنده شاهنشاه فقید است در سال ۱۳۰۵ یک روستا بیش نبود امروز شهرستان است و ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارد و تعداد زیادی از این افراد خدمات شهری را انجام می‌دهند ولی هر نماینده‌ای در شهر خودش آرزو می‌کند اقداماتی که انجام گرفته به موقع و سریع انجام گیرد مثلاً یک ماشین بلدوزر اداره راه حدود ۶ ماه است که اشکال فنی پیدا کرده و به همین اداره راه هم برده شده است و هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است. در اغلب شهرهای کوهستانی که اغلب فصل کار بسیار کوتاه است باید مقامات محلی برنامه‌های خودشان را منطبق با شرایط جوی انجام دهند در اغلب شهرهای آذربایجان شرقی نسبت به کوتاه بودن فصل کار کارها خیلی کند پیش می‌رود و من متأسفم که بگویم تمام مکاتبات و تمام مذاکرات که روی کاغذ انجام می‌شود در فصل کار است و موقعی که کار باید شروع شود دیگر سرما اجازه نمی‌دهد چه کسی مسئول است همه شماشاهد هستید و به خاطر دارید زمانی که مجلس رستاخیز شروع به کار کرد همه ما برای مشکلات راه‌هایمان به وزیر راه مراجعه کردیم وزیر راه گفت که این مربوط شده است به استانداران به آنها مراجعه کنید و چون این مسئولیت تازه داده شده است اجازه بدهید بررسی کنیم تا این عمل انجام بگیرد، وزیر راه و ترابری عوض شد، در نتیجه روش کار و شیوه کار هم عوض شد اداره راه استان آذربایجان شرقی مسئولیت اجرای دو پروژه را به عهده گرفت یکی راه اردبیل - موئیل و یکی مشکین‌شهر به اهر که هیچ کدام‌شان به انجام نرسید این مدیر کلی که به عنوان مدیر کل در آنجا نشسته و مسئولیت دارد آقای رامبد آیا هیچ‌کس از این شخص سؤال کرد که این کارها چه شد؟ چرا راهی که در عرض ۱۳ ماه می‌بایست ساخته می‌شد الان ۴۰ ماه است ساخته نشده آیا مدیر کل مسئول نیست؟ چه کسی به جای او کار می‌کند؟ در تمام موارد هم همین‌طور است انگیزه هر اعتقاد دو مورد می‌تواند باشد یکی صلاح‌اندیشی است و یکی هم این است که هر انتقادکننده‌ای می‌گوید اگر من جای شما بودم خیلی بهتر کار می‌کردم خیلی از کارمندان که در وزارت راه هستند آدم‌های شایسته‌ای هستند ولی مدیرکلی که می‌آید و می‌نشیند و کار نمی‌کند اختیارات و مسئولیت با خواسته‌ها و ارزشیابی باید توأم باشد که متأسفانه نیست یک روز تشریف بیاورید با آن زبان شیوایتان روبروی مردم مشکین‌شهر قرار بگیرید و آن وقت ببینید می‌توانید مردم را قانع کنید و به آنها توضیح بدهید که چطور می‌شود که یک راه ۱۵ کیلومتری ۴۰ ماه است درست نشده است کسانی که این طور با مسائل شهر و خودشان درگیر هستند آن وقت ما بیاییم با آنها از مسائل سطح بالا صحبت کنیم؟ (صحیح است) این مأمورینی که پول می‌گیرند و مسئولیت دارند و ظیفه‌شان را درست انجام نمی‌دهند واقعاً اینها به وظیفه‌شان آشنا نیستند؟ من حالا پا را فراتر می‌گذارم و از نگهداری راه‌ها هم صحبت می‌کنم. برای نگهداری این راه‌ها من از جنابعالی دعوت می‌کنم به اتفاق همکارانتان مرداد ماه تشریف بیاورید به مشکین‌شهر و ببینید چطور به سختی می‌شود از این موج‌ها رد بشوید گرفتن این موج‌ها خیلی سخت نیست خود بنده در این راه‌ها ماشینم دو بار چپه شد و جناب آقای مهندس ریاضی بهتر از بنده می‌دانند که گرفتن موج یک راه برای درست شدن آن راه کار مشکلی نیست، راننده‌ای که پشت ماشین نشسته و ۴۰ نفر را حمل می‌کند از خودش می‌پرسد پس این مسئولین چه می‌کنند این نمایندگان مردم چه می‌کنند؟ چرا این مقامات دولتی خوب کار نمی‌کنند این چراهاست که بنده را وادار کرد که این سؤال را تقدیم بکنم، اگر ما واقعاً علاقه به این مملکت داریم باید علاقه‌منداننه کار کنیم و الا داریم تعارف می‌کنیم، جناب آقای رئیس اگر هم تعارف می‌کنیم آن مسأله دیگری است، من به هیچ وجه از مطالبی که جناب وزیر و معاون وزارت راه فرمودند راضی نیستم و قانع نشدم باید کاری کرد که مردم را هم قانع کند، من این کار را دنبال خواهم کرد چون به هیچ وجه قانع نشدم، این پول کجا رفته است؟ چرا به هدر رفته است؟ چرا کارها به موقع انجام نمی‌گیرد مقصر کیست؟ اداره راه می‌گوید مقصر نبودن سیمان است، مقاطعه‌کار می‌گوید مقصر اداره راه است، اگر مقصر مقاطعه‌کار بود چرا ضمانت‌نامه را ضبط نکردید چرا کارشان را قطع نکردید، اگر شما مقصر هستید چرا اقدام نمی‌کنید، درنتیجه کوچک‌ترین کاری به دست اداره راه آذربایجان شرقی در حوزه مشکین‌شهر انجام نمی‌گیرد در مدت ۳ سال اخیر من به هیچ وجه نتونستم با رئیس اداره راه مشکین شهر تماس بگیرم ولی از فرصت استفاده می‌کنم و خدمت جناب معاون وزیر کشور عرض می‌کنم که شهرستان مشکین‌شهر علی‌رغم تمام مشکلات خودش دارای فرمانداری است بسیار دلسوز، علاقه‌مند و وطن‌پرست، در روز تعطیل هم اگر تلفن کنید گوشی را برمی‌دارد و در محل کارش هست و کارها را به علاقه‌مندی دنبال می‌کند ولی من می‌خواستم رئیس اداره راه را ببینم موفق نشدم و بعد از مدت‌ها تحقیق جناب آقای رامبد متوجه شدیم که این آقای رئیس راه دانشجوی دانشگاه آذرآبادگان است ایشان روزهای دوشنبه عصر می‌رود دانشگاه یکشنبه برمی‌گردد به شهر و راننده‌هایی را که اشاره فرمودید اینها هیچ کدام منزل‌شان در مشکین‌شهر نیست حالا چگونه می‌شود با این ماشین‌های سنگین سری به خانواده کشید و برگشت این را بنده نمی‌دانم اینها را چه کسی مقصر است به نظر من آن کسی که حکم استخدام اینها را امضا کرده کسانی باید استخدام شوند که موظف باشند در محل کار کنند، یک ماشین خراب می‌شود یک سال طول می‌کشد تا آن را درست بکنند درنتیجه بنده احساس می‌کنم این مطالبی را که عرض می‌کنم مبتلا به لااقل ۱۳۶ تا حوزه انتخابیه است و آنها تأیید می‌کنند (صحیح است) بنابراین جناب آقای رئیس با عرض معذرت از این که بنده طوری صحبت کردم که جنابعالی مجبور شدید تذکر بفرمایید که آرام صحبت کنم استدعا می‌کنم دستور بفرمایید این سؤال هم در کمیسیون رسیدگی به سؤالات مطرح بشود تا من بتوانم در آنجا اطلاعات دیگری که دارم عرض کنم.

رئیس - سؤال آقای اربابی به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع می‌شود.

- طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت آموزش و پرورش

۱۱ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت آموزش و پرورش.

رئیس - سؤال آقای اربابی از وزارت آموزش و پرورش مطرح است آقای اربابی بفرمایید.

اربابی - اگر ممکن می‌شد که این سؤالات در جلسات مختلف مطرح می‌شد یکنواختی صحبت من مجلس را خسته نمی‌کرد ولی از این لحاظ که سؤال من راجع به مسائل علمی و آموزشی است و فکر می‌کنم آنچه تاکنون انجام گرفته و باید انجام بگیرد نکاتی است که باید در مجلس به آن اشاره کنیم تصور می‌کنم که طرح این سؤال همکاران محترم را خسته نخواهد کرد چون ناظر به همه مملکت است و متشکر خواهم شد اگر فرصت داشته باشم عرایض خودم را به سمع مجلس برسانم در جلسه ۱۳ بهمن ماه سال گذشته این سؤال تقدیم شده و متن آن را به این ترتیب است (البته این توضیح را عرض کنم که سؤال من منحصراً ناظر به مسئولیت‌هایی است که دولت نسبت به سیاست‌های علمی کشور دارد و مستقیماً ناظر به وزارت آموزش و پرورش و جناب آقای گنجی وزیر آموزش و پرورش و یا معاون محترم‌شان نیست بلکه ناظر به وزارت علوم و آموزش عالی است).

متن سؤال: ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً خواهشمند است جناب آقای وزیر محترم آموزش و پرورش و سرپرست وزارت علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی تشریف آورده و به سؤال زیر پاسخ دهند:

اکنون که به برکت تدابیر داهیانه و ابتکارهای شجاعانه شاهنشاه آریامهر ایران عزیز ما به سوی تمدن بزرگ رهنمون گشته است با توجه به نیازهای کنونی و آینده جامعه ما، تقویت روزافزون تون علمی کشور ضرورت کامل دارد، در ارتباط با این ضرورت مبرم، سیاست اجرایی دولت در خصوص سرمایه‌گذاری به منظور تقویت کمی و کیفی نظام آموزش عالی و پژوهش علمی در کشور مبتنی بر چه اصولی می‌باشد؟ و در ساخت این اصول اهداف ملی و مصالح حال و آینده کشور به چه ترتیبی ملحوظ گشته است؟

البته به طوری که ملاحظه می‌فرمایید سؤالی است بسیار کلی که بعد از فرمایشات جناب آقای توسلی معاون محترم وزارت آموزش و پرورش مطالبم را عرض می‌کنم.

رئیس - جناب آقای توسلی تشریف بیاورید.

توسلی (معاون وزارت آموزش و پرورش)- جناب آقای عبدالله ریاضی ، ریاست محترم مجلس شورای ملی ، نمایندگان محترم، در پاسخ سؤال جناب آقای پرویز اربابی در مورد، سیاست اجرایی دولت در خصوص سرمایه‌گذاری به منظور تقویت کمی و کیفی نظام آموزش عالی و پژوهش علمی و توجه به مصالح حال و آینده کشور به عرض می‌رساند:

در اجرای اوامر و رهنمودهای ملوکانه هنگام معرفی رؤسای جدید دانشگاه‌ها در تاریخ &#۱۷۷۷;&#۱۷۷۹; شهریور ماه &#۱۷۷۸;&#۱۷۸۱;&#۱۷۷۹;&#۱۷۸۲; مبنی بر گسترش کمی و کیفی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی بر گسترش کمی و کیفی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و افزایش تعداد دانشجو در ده سال آینده، اصول زیر در برنامه‌ریزی‌های آموزشی ملاک عمل قرار گرفته است:

  1. توجه به هماهنگی گسترش آموزش عالی در کشور و اعتبارات جاری دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی.
  2. توجه به گسترش دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی دانشکده‌های جدید در شهرستان‌ها.
  3. ایجاد ارتباط منطقی بین نیازمندی‌های کشور و روند افزایش دانشجو در رشته‌های مختلف.
  4. بهبود کیفی مؤسسات آموزش عالی که در سطح پایین‌تری از معیارهای مورد قبول قرار دارند.
  5. توسعه و تشویق پژوهش‌های علمی و انتشارات دانشگاهی.
  6. تأمین نیازمندی‌های هیئت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی آموزشی. وزارت علوم و آموزش عالی طی سال‌های اخیر، برنامه‌های گسترده‌ای درخصوص پیشرفت کمی و کیفی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی تهیه و به مرحله اجرا گذاشته که این گسترش همچنان سیر صعودی خود را طی می‌کند. گسترش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی طی چند سال اخیر خود نمایانگر توجه بیشتر دولت به امر آموزش عالی است.

تعداد دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی که به ۲۲۴ بالغ می‌شود با مقایسه با سال ۲۵۰۶ که تعداد ۲۴/۲۵۶ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی وجود داشت افزایشی در حدود ۶۰۰ درصد را نشان می‌دهد.

تعداد دانشجویان دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی در سال ۲۵۲۱ شاهنشاهی ۲۴/۲۵۶ نفر بوده که در نیم سال اول سال تحصیلی ۳۷ - ۲۵۳۶ به حدود ۱۷۰ هزار نفر افزایش یافته است.

بودجه جاری و سرمایه‌ای آموزش عالی در ایران که مستقیماً در جهت هدف‌های گسترش کمی و کیفی آموزش عالی برنامه‌ریزی و هزینه می‌شود از ۲۴،۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال در سال ۲۵۳۵ به ۵۰،۷۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال در سال ۲۵۳۷ بالغ شده و طی دو سال به بیش از ۲ برابر افزایش یافته است.

تعداد اعضای هیئت آموزشی تمام‌وقت و نیمه‌وقت از ۸۷۶۶ نفر در سال تحصیلی ۳۱ - ۳۰ به ۱۳،۹۵۲ نفر در سال تحصیلی گذشته بالغ گردیده و ظرف ۵ سال افزایشی معادل ۱۵۰ درصد داشته است.

تعداد دانش‌ آموختگان دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی که در سال ۲۵۳۰ حدود ۱۷۲۵۰ نفر بوده در سال ۲۵۳۶ به قریب ۴۰،۰۰۰ نفر بالغ گردیده است.

در زمینه پژوهش‌های علمی، طی شش ماهه اول سال ۲۵۳۶ فعالیت‌های در خور توجهی انجام پذیرفته که به نحو اختصار به آنها اشاره می‌شود:

تشکیل شورای پژوهش‌های علمی کشور تحت ریاست عالیه علیاحضرت شهبانوی ایران، یک اقدام اساسی در جهت توسعه مراکز و مؤسسات پژوهشی و ایجاد ارتباط سازنده بین دستگاه‌های اجرایی و مؤسسات دانشگاهی بوده است. انتشار ده‌ها گزارش علمی در نشریات داخلی و خارجی از جمله نشریه پژوهنده، افزایش ارتباط با مراجع علمی جهان، تأسیس موزه علوم و فنون ایران، تشویق مؤلفان و ناشران کتاب‌های علمی، تخصیص بورس‌های پژوهشی به محققان از جمله اقدامات متعدد و گسترده در زمینه توسعه و تقویت پژوهش و مآلا بالابردن کیفیت آموزش است.

به طوری که ملاحظه می‌فرمایند، آموزش عالی به سبب نیاز روزافزون کشور به متخصصان و نیز اشتیاق شدید جوانان به تحصیلات دانشگاهی طی سال‌های اخیر از یک رشد کم‌نظیر و بی‌سابقه برخوردار بوده و از هیچ تلاش ممکن برای مرتفع ساختن دشواری‌هایی که در ای نراه چه از نظر فضا، ساختمان و تأسیسات و چه از نظر تأمین هیئت علمی کارآمد وجود دارد فروگذار نشده است.

بی‌تردید گسترش آموزش عالی در آینده به ویژه در شهرستان‌ها با آاهنگ سریع‌تری افزایش خواهد یافت و با توجه به ضرورت‌ها نیازهای جامعه در هر نقطه کشور که موجبات تأسیس دانشگاه یا توسعه آموزش عالی فراهم شود در تأسیس آن درنگ نخواهد شد.

رئیس - آقای اربابی بفرمایید.

اربابی - در آغاز توضیحاتی که انگیزه اصلی طرح این سؤال بود وظیفه خود می‌دانم به عنوان یک دانشگاهی از مراحم عالیه شاهنشاه و شهبانو که همواره شامل حال دانشگاهیان و دانشگاه‌ها و احترام عمیق و تعظیم حقیقی شاهنشاه و شهبانو به علم و دانش است سپاس خود را تقدیم کنم بدون شک اگر بخواهیم پیشرفت یک جامعه‌ای را در نظر بگیریم یکی از معیارهای پیشرفت در هر جامعه‌ای میزان دسترسی آن جامعه به دانش است. از تمدن‌های گذشته ما نکات زیادی به دست آورده‌ایم که هر جامعه‌ای به دانش و علوم بیشتر دسترسی داشته توانسته است بزرگی و سیادت خود را در پهنه جهانی حفظ کند. البته تعداد زیادی از شخصیت‌هایی که در مجلس تشریف دارند از تاریخ علوم و چهره‌های درخشانی که در تاریخ گذشته ما به علوم دسترسی پیدا کرده‌اند، خاطرشان است، من آنها را ذکر نمی‌کنم بلکه بیشتر تأکید خواهم کرد بر آنچه که الان هستیم و آنچه که آرزوی شاهنشاه بزرگ ما هست در این زمینه و بررسی کردن نکاتی که فکری کنم توجه به آنها خواهد توانست بعضی مشکلات را برطرف کند. موقعی که از سیاست علمی یک کشور صحبت می‌کنیم، مطلبی نیست که به وسیله یک نفر متخصص تنظیم شود. سیاست علمی مربوط است به موقعیت یک کشور در جهان کنونی. همه خانم‌ها و آقایان مستحضر هستند که الان بازارهای کشورهای مختلف به وسیله کالاهای بعضی از کشورهای صنعتی پر شده است. هر کالایی که ما مصرف می‌کنیم در پشت این کالا یک تکنولوژی و در پشت این تکنولوژی یک علم نهفته است و بی‌خود نیست که ما مجبوریم این کالاها را از خارج وارد کنیم. ما خواه ناخواه در یک داد و ستد علمی بسیار حادی با کشورهای دیگر نیاز درگیر هستیم. من توجه همکاران محترم را به این نکته جلب می‌کنم که از خود بپرسیم ما ۳۵ میلیون نفر انسان ایرانی در این جامعه بزرگ بشریت چه سهمی در تولید دانش و تکنولوژی داریم؟ آیا سرنوشت ملی ما این است که همیشه مصرف‌کننده دانش و تکنولوژی دیگران باشیم؟ و این خود یک سیاستی است که نمی‌توان آن را معیوب حساب نکنیم. زمانی که از توان علمی صحبت می‌کنیم کلیه عواملی که موجب می‌شوند دانش رشد بکند و دانشمند به وجود بیاید و دانشمند در صحنه‌های واقعی زندگی وارد شود، مربوط به توان ملی ماست، از تعداد کودکستان‌ها، دبستان‌ها، دبیرستان‌ها، پژوهشکده‌ها، دانشسراها، دانشگاه‌ها و تعداد دانشجویان و دانشمندان و استادان و تلاش‌های زیادی که در این زمینه در کشورهای بزرگ موجود است مجموعه اینها توان علمی یک کشور را به وجو دمی‌آورد. برای این که منصفانه بنگریم به آنچه که داریم و واقع‌بین باشیم به آنچه که داریم و دقیق و صحیح قضاوت کنیم، درست است که ما اکنون دارای ۱۷۵ هزار نفر دانشجو هستیم ولی من می‌خواهم به عنوان فردی که با مسائل علمی آشنا است عرض کنم که ما هنوز در مملکت خودمان یک مجله علمی وزین که توانسته باشد بیست سال متوالی منتشر شده باشد، نداریم هنوز نوشتن کتاب‌های علمی و مقالات علمی کار مشکلی است، هنوز محقق ایرانی در یک مؤسسه پژوهشی خارج در وضعی قرار می‌گیرد و در یک اتمسفری قرار می‌گیرد که راندمان کارش بیشتر است. شما اگر در خارج به مراکز علمی و کتابخانه‌ها تشریف ببرید. می‌بینید که خیلی از کشورها در انتشار این کتاب‌ها و مجلات علمی سهیم هستند و ما هنوز در این زمینه‌ها نقش ناچیزی را به عهده داریم. ایران عصر انقلاب، ایرانی که به سوی تمدن بزرگ پیش می‌رود، باید به جایی برود که در این دادوستد علمی جای ارزنده‌ای داشته باشد به عنوان فروشنده دانش و فروشنده تکنولوژی و به عنوان اعزام‌کننده دانشمند به کشورهای دیگر، زمانی باشد که کشور ما را با دانشمندان و با ایده‌های علمی آنها بشناسند. اما حقیقت چیست؟ حقیقت این است که هر موقع ما یک کنگره علمی تشکیل می‌دهیم، در این کنگره علمی ما بلیط رفت و برگشت و هزینه‌های دیگر دانشمندان خارجی را می‌پردازیم تا به اینجا بیایند و نمونه‌ای از کار خودشان را به ما ارائه بدهند. ولی ما به کشورهای خارج می‌رویم و ارزمان را خرج می‌کنیم تا یک مقاله علمی به کشور سوغات بیاوریم از این مرحله تا آن مرحله فاصله خیلی زیاد است. علم یک چیزی نیست که با تبلیغات بتوان آن را ساخت، علم یک چیزی نیست که یک چیز غیرواقعی باشد بلکه مثل میوه‌ای است که تدریجاً به ثمر می‌رسد. دانشمند در یک سال و دو سال به وجود نمی‌آید اگر کسی در یک رشته دانشمند است درحقیقت ۳۰ - ۴۰ سال زحمت کشیده است. پس هر دانشمندی دارای ارج والایی است. ببینیم با دانشمندان و استادانمان چه کار می‌کنیم؟ در این چند روز، نمایندگان محترم، شنیدید و دیدید که یک عده دانشجونما، کسانی که اگر واقعاً یک ذره از دانشجو بودن اثری در آنها بود، این کار را نمی‌کردند استاد را گونی سرش کردند و به شدت کتک زدند. آن مرحله کجاست و این مرحله که اکنون هستیم کجاست؟! آن مرحله کجا که ما دانش صادر کنیم و این مرحله کجا که ما الان هستیم. همه ما باید سپاسگزار شاهنشاه باشیم که هر لحظه و هر موقع مقام دانش و دانشگاه را عزیز می‌دارند و همیشه هدایت می‌فرمایند. ولی یک یک ما که اینجا نشسته‌ایم مسئولیت داریم. الان دانشگاه‌های ما آرام نیست، چه کسی مئول است؟ چرا باید این طور باشد؟ (آستانه‌ای - انگشت خارجی است) نباید این طور باشد. باید مکانیزمی باشد که دانشجوی خارجی را شناسایی کند. دانشجویی که شیشه می‌شکند، باید کسی باشد که رو در روی او قرار بگیرد و بگوید آقای دانشجو! چرا این چنین می‌کنی؟ براساس کدام منطق و کدام رسالت فکری این کار را انجام می‌دهی؟ ما چه فکری برای این گونه گفت و شنودها کرده‌ایم؟ چند تا کانون حزبی دانشگاهی داریم؟ کجا ما از سیاست به مفهوم علمی آن صحبت می‌کنیم؟ کجا ما سیاست سالم را به دانشگاه برده‌ایم. هنوز هم سیاست و حزب به مفهوم شارلاتانیزم در دانشگاه‌ها اسم برده می‌شود. سیاست این نیست، سیاست یعنی بررسی واقعی مسائل و راه‌حل اساسی برای حل آن مشکلات و جویا شدن راه‌حل‌های منطقی و اصولی برای آنها. یک سبزی‌فروش هم در واقع یک سیاستمدار است یعنی با توجه به خصوصیات مصرف‌کننده و قیمت‌های تعیین شده کارش را طوری تنطیم و حفظ می‌کند که ضرر نکند. پس در همه چیز یک سیاست باید وجود داشته باشد. در دانشگاه‌های ما اغلب یک عده‌ای آسوده‌طلب هستند که آن را اداره می‌کنند. اگر یک عده‌ای عاصی طلب می‌گویند سیاست را به دانشگاه نیاورید، اگر سیاست دروغ نیست، اگر حقه‌بازی نیست، چرا به دانشگاه نرود؟ والا سیاست به درد هیچ طبقه و دسته‌ای نمی‌خورد. ما باید مسائل مملکت‌مان را، سیاست‌های ملی و بین‌المللی خودمان را با مفاهیم علمی آراسته کنیم و آنها را به دانشگاه ببریم و رودررو کنیم با کسانی که به تفکر و تعمق عادت کرده‌اند و دلیل و ارتباط علت و معلول را خوب بلد هستند. اگر ما جلسات گفت و شنود واقعی را در دانشگاه‌ها به وجود بیاوریم تا دانشجویان افکارشان را بیان کنند و در این زمینه‌ها گفتگوی بیشتری به عمل آید، این مشکلات به وجود نمی‌آید. می‌ترسم جناب آقای رئیس اخطار بفرمایند که وقت تمام است والا بنده عرایض زیادی دارم. اگر با دید وسیع علمی وضع دانشگاه‌ها را بررسی کنیم می‌بینیم که یکی خود دانشگاه است که دانشجو را می‌سازد و یکی محیط بعد از دانشگاه است. همه شما می‌دانید که تا چند روز دیگر ۳۴۰ هزار نفر جوان ایرانی که مشتاق ورود به دانشگاه‌ها هستند در کنکورها شرکت می‌کنند و ما از بین اینها بهترین‌شان را انخاب می‌کنیم ولی این جوان که برتر است بعد از ۶ ماه که از ورودش به دانشگاه می‌گذرد. شیشه دانشکده خودش را می‌شکند! آیا مسئولی هست که از خودش بپرسد جوانی که از بین ۳۴۰ هزار نفر انتخاب شده چطور می‌شود که وقتی به دانشگاه می‌آید شیشه می‌شکند یا استاد را کتک می‌زند؟ در این مورد استادان مسئولیت دارند، دولت مسئولیت دارد. مدیریت اغلب دانشگاه‌های ما معیوب است (صحیح است) ما افراد دلسوز و وطن‌پرستی را به عنوان مدیریت دانشگاه‌ها قرار می‌دهیم ولی در وضع بدی قرار می‌دهیم. اینها نمی‌توانند کار کنند، می‌ترسند اگر راه بروند آنها را بزنند و در نتیجه کار مثبتی انجام نمی‌شود در گذشته‌های دور - جناب آقای مهندس ریاضی که از استادان خوش‌نام دانشگاه تهران هستند تأیید می‌فرمایند من آن موقع در دانشگاه نبودم و شاید هم دانشجو بودم - مرسوم بوده که رؤسای دانشگاه‌ها را شورای هر دانشگاه انتخاب می‌کرد. و این یک شیوه خوب انتخاب رئیس دانشگاه بود. چرا این شیوه خوب است؟ برای این که استادی که به یک نفر رأی می‌داد تا رئیس دانشگاه بشود با رأی خودش در امور دانشگاه مسئولیت پیدا می‌کرد ولی الان که انتخاب رئیس دانشگاه به شکل انتصاب است معلوم نیست که رئیس دانشگاهی که پشت میز ریاست نشسته تا چه وقت و چه مدت رئیس دانشگاه خواهد بود تا برنامه‌های خودش را تنظیم کند چرا ما کارهایی را که در گذشته داشتیم و آثار خوبی داشت کنار گذاشتیم بیایید لااقل در دو سه دانشگاه آزمایش کنید، الان یک وضع دوگانگی در انتخاب رؤسای دانشگاه و دانشکده‌ها وجود دارد. دانشگاه مکان علم است و جامعه باید به علم احترام بگذارد و حرمت علم را نگاه دارد اگر حرمت علم را از بین ببریم خیلی چیزها را از بین برده‌ایم و آنهایی را که شما اشاره کردید که می‌خواهند علم در کشور ما از بین برود و مراکز علمی ما رونق داشته باشد می‌دانید چه می‌خواهند؟ می‌خواهند کشور ما مدت‌های طولانی در انقیاد صنعتی آنها باشد آنها ترقی علمی ما را نمی‌خواهند ترقی آینده ما را نمی‌خواهند و معلوم است که ترقی آینده ما نمی‌تواند با این وضع سازگار باشد، ما باید خودمان روی پای خودمان بایستیم همین مهندسین مشاور که در وزارت راه و یا در وزارت آ» و برق می‌بینید و این تکنیسین‌ها همه کسانی که عملاً کار می‌کنند خارجی هستند از یک طرف هجوم دانشجویان برای تحصیلات عالی است و از طرف دیگر نیاز مملکت به تحصیل‌کرده‌ها در این میان یک خلأ به وجود می‌آید. یک مقام مسئول در یک جلسه رسمی می‌"فت که ما فقط در رشته تاریخ به چهار هزار نفر لیسانسیه احتیاج داریم، چهارهزار نفر پزشک و یا پرستار حسابش جداست، شما اگر یک وقتی بگویید که ما خودکفا هستیم درست نیست ما خودکفا نیستیم. پس من مخالف عقیده کسانی هستم که در این برهه از زمان می‌گویند که باید محدودیت ایجاد کرد. ما سی سال وقت لازم داریم تا یک متخصص تربیت کنیم ما هنوز تا جایی که ایتالیا رسیده و از انتلکتوئل اشباع شده است تفاوت زیادی داریم، ما سیاست‌های پیش‌ساخته خارجی را غیرمحتاطانه به مملکت خودمان تحمیل می‌کنیم در حالی که باید بدانیم سیاست‌ها را مردم می‌سازند و آنها می‌خواهند جوانانشان تحصیل کنند الان با آمار رسمی حدود ۷۰ هزار نفر با آمار غیررسمی حدود سیصدهزار نفر جوان ایرانی در خارج تحصیل می‌کنند اگر ما به طور متوسط تعداد دانشجویان در خارج را ۱۵۰ هزار نفر حساب کنیم و نیز در نظر بگیریم که بین ۴ تا ۹ هزار تومان در هر ماه برای هر دانشجو ارز مملکت را به خارج صادر می‌کنیم رقمی بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان می‌شود ما دانشجویانی را هم در بعضی از کشورها داریم که با ۵ هزار تومان هم نمی‌توانند تحصیل کنند و در بعضی کشورها از این رقم هم خیلی بیشتر است. الان بعضی از همین نمایندگان محترم این جا حقوق‌شان را می‌گیرند و حواله می‌دهند برای فرزندان خودشان آقای رامبد من این سؤال را رودرروی شما مطرح می‌کنم آیا در دولت کنونی کسی یا کسانی هستند که این سؤال را مطرح کنند که اگر ما این شش میلیون تومان را در سال برای آوردن استاد از خارج صرف کنیم و یک بنیاد آموزشی عالی به وجود بیاوریم و دانش آنها را بیاوریم و پیاده کنیم بیشتر به صلاح است یا جوانان را بفرستیم در فرهنگ بیگانه. روزنامه‌ها نوشتند که سیصد نفر دانشجوی کمونیست در آمریکا علیه ایران تظاهرات کردند بروید پرونده‌های اینها را بررسی کنید ببینید آیا با کمله کمونیست آشنا بودند؟ چه کسی مسئول است چند صد خانواده ایرانی الان نگران جوانان خود در خارج کشور هستند ما ناتوان نیستیم بنده با تجربه کم خودم عرض می‌کنم که الان دانشگاه‌های ما با ظرفیت دو تا سه برابر می‌توانند کار کنند ما از عمر استادان خوب استفاده نمی‌کنیم اما امکانات زیاد استفاده نمی‌کنیم ریخت و پاش زیاد است وزارت علوم تشکیل شد یک بوروکراسی دیگر تشکیل شد.

رئیس - آقای اربابی البته مطلب خیلی مهم است و مفصل ولی وقت شما تمام است.

اربابی - بله اجازه بفرمایید مختصر بگویم به کمیت اشاره کردم با یک حساب کوچک که بنده پشت این تریبون گفتم و هیچ کس توجه نکرد بنده یک آمار تقریبی گرفتم دانشگاه تهران در این مدن هفتاد هزار نفر فارغ‌التحصیل داشته اگر تصور کنیم که تمام این هفتاد هزار نفر در کار هستند و اگر دانش‌آموختگان در کشورهای خارج حدود ۳۵ هزار نفر هستند دانشجویان کنونی ما ۱۷۵ هزار نفر هستند که مجموع اینها عددی در حدود نیم میلیون نفر است یعنی از ۳۵ میلیون جمعیت ایران نیم میلیون نفر دارای تحصیلات عالی هستند نیم میلیون به ۳۵ میلیون یعنی یک به هفتاد و این آمار ناچیزی هست کمیت ناچیزی است ما احتیاج داریم باید این مقدار را افزایش بدهیم بودجه فراوان است ولی باید روش‌ها و شیوه‌های تفکری نو و بهره‌برداری صحیح از این امکانات به وجود بیاوریم بنده مطالبم زیاد است و انتظار بنده این است که مسئولین امر با استادان مجرب تماس بگیرند من شخصاً نمی‌توانم قبول کنم که وزارت عمومی مجزا از دانشگاه‌ها باشد باید طرح تأسیسات علمی داشته باشید تا بتوانید مشکلات را حل کنید البته سرمایه‌گذاری در این راه یعنی سرمایه‌گذاری در تمام شئون مملکت یعنی اندیشیدن به آینده مملکت آینده‌ای که برای همه ما عزیز است. با اینکه این بحث از نظر من اهمیت خاصی دارد تقاضای ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات را نخواهم کرد (احسنت).

- طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت نیرو و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۱۲ - طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت نیرو و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سؤالات.

رئیس - تصادفاً از سه سؤال من غیر از راه موضوع آب و آموزش یکی از مواد اصولی و سازنده انقلاب ایران است و به حق باید همه مردم ایران افتخار کنند که از رهبری شاهنشاه برخوردار هستیم که به همه نکات اساسی و مهم این مملکت پرداخته و فکر کرده‌اند و الان تمام ملت ایران مأمورین دارند که این اندیشه‌های اصیل را به ثمر برسانند سؤال دوم من در مورد آب است و البته مثالش از شهرستان خودم هست بالاخره منتخب شهرستان مشکین‌شهر هستم و متأثر از خواسته‌های شهرستان خودم هستم در اینجا وظیفه دارم از عنایتی که همکاران محترم مبذول می‌فرمایند و به حرف من گوش می‌دهند تشکر کنم سؤال دیگر من از وزارت نیرو به این ترتیب بوده است:

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً خواهشمند است مقرر فرامیند جناب آقای وزیر محترم نیرو در مجلس شورای ملی حضور یافته و به سؤالات زیرین پاسخ دهند:

  1. چرا تاکنون قانون ملی شدن آب‌ها در مورد آب‌های کشاورزی و آب‌های معدنی شهرستان مشکین‌شهر صحیح اجرا نشده و نمی‌شود؟ مسئولیت اقدام غیرقانونی اداره آبیاری مشکین‌شهر در این مورد با کیست؟
  2. میلیون‌ها تومان آب بهای دریافتی از کشاورزان توسط اداره آبیاری شهرستان مشکین‌شهر در قریب &#۱۷۸۵; سال اخیر به استاد کدام مجوز قانونی بوده و این درآدمها به چه مصارفی رسیده است و چرا در این مورد مفاد قانون ملی شدن آب‌ها اجرا نشده است؟ مسئول این اقدام غیرقانونی در سطح استان آذربایجان شرقی کدام دستگاه است؟
  3. به دلیل عدم صحبت اجرای قانون ملی شدن آب‌ها و نیز اعمال یک مدیریت معیوب و غیرفنی در امور آب رودخانه‌ها از طرف وزارت نیرو به فعالیت‌های کشاورزی شهرستان مشکین‌شهر لطمه شدیدی وارد آمده است. وزارت نیرو در جبران این نتایج منفی در فصل زراعی آینده چه خواهد کرد؟
  4. از قریب ۱۵ سال گذشته تاکنون یکی از نیازهای مبرم مردم مشکین‌شهر داشتن آب آشامیدنی سالم بوده و هست ولی تاکنون از تمام وعده‌ها و اقدامات مسئولان در این مورد هنوز نتیجه مثبتی حاصل نشده است مثلاً از محل بودجه سال‌های ۲۵۳۴ و ۲۵۳۵ از طرف دولت مبلغی بیش از ۱۷ میلیون تومان به تأمین آب مشروب مشکین‌شهر اختصاص داده شده است که متأسفانه وزارت نیرو در خرج صحیح این بودجه تاکنون نتوانسته است اقدام مؤثری به عمل آورد.

اکنون که آب مشروب مشکین‌شهر که به دست شهرداری اداره می‌شود به دلیل عدم امکانات مالی و فنی شهرداری (آب‌مشهر) جوابگوی نیاز بهداشتی شهر نبوده و از این نظر مردم شدیداً ناراضی هستند لذا به عنوان انعکاس نظریات و آرزوهای مردم شاهدوست شهرستان مشکین‌شهر و با انگیزه تلاش در حل مشکلات آب در این شهرستان در ساحت مقدس مجلس شورای ملی از جناب آقای وزیر محترم وزیر نیرو سؤال می‌شود که به چه دلیل وزارت نیرو در انجام وظایف و مسئولیت‌های خود در مورد آب کشاورزی و آب آشامیدنی در شهرستان مشکین‌شهر قصور کرده و می‌کند و اصولاً چرا وزارت نیرو خواسته‌های حقه و انجام‌پذیر مردم مشکین‌شهر در تأمین آب مشروب بی‌اعتناست»

رئیس - جناب آقای مهابادی بفرمایید.

غلامعلی مهابادی (معاون وزارت نیرو) - در پاسخ به سؤالات آقای پرویز اربابی به عرض می‌رسانم.

سؤال اول - چرا تاکنون قانون ملی شدن آب‌ها در مورد آب‌های کشاورزی و آب‌های معدنی شهرستان مشکین‌شهر صحیح اجرا نشده و نمی‌شود؟ مسئولیت اقدام غیرقانونی اداره آبیاری مشکین‌شهر در این مورد با کیست؟

جواب سؤال اول - براساس قانون آب و نحوه ملی شدن آن اجرای کامل قانون اب در مرحله مقدماتی علاوه بر تهیه نقشه‌های کاداستر به آمار و اطلاعاتی به شرح زیر نیاز دارد.
- آمار حقه به بران هر نهر و در مجموع هر رودخانه، چشمه‌سار و قنات.
- آمار اراضی آبی زیر نهر و در مجموع هر رودخانه، چشمه‌سار و قنات.
- جمع‌آوری ضوابط سنتی و اسناد مالکیت و سایر مدارک قانونی.
- آمار هیدرولوژی رودخانه‌ها، چشمه‌سارها، قنوات و ضوابط سنتی که در توزیع آب هر یک از انهار منشعبه مورد احتیاج است.
- مشخص شدن برنامه‌های زراعتی و نوع زراعت‌ها و تبدیل آنها به انواع زراعت‌هایی که به آب کمتری احتیاج دارند.
- تعیین میزان حقابه هر یک از کشاورزان.
- صدور پروانه مصرف مفید آب که انجام این مورد و عملیات نقشه‌های کاداستر نیاز به زمان و اعتبار لازم دارد.
در مورد بهره‌برداری از آب‌های معدنی همان طوری که مستحضرند آب‌های معدنی در استان از طریق آگهی مزایده به مدت یک سال به صورت اجاره مورد بهره‌برداری قرار می‌گرفت که اداره کل بهداری و بهزیستی آذربایجان شرقی به علت غیربهداشتی بودن از ادامه فعالیت جلوگیری و برای شروع مجدد آنها طرح‌های بهداشتی تهیه و آگهی مزایده صادر و با وجود سه نوبت آگهی، به علت سنگینی شرایط بهداشتی پیشنهادی واصل نشد متعاقباً با اقداماتی که معمول گردیده مقرر است طرح بهداشتی برای هر یک از آب‌گرم‌ها به طریقی که قابل اجرا باشد طبق مقررات قانونی تهیه گردد.

سؤال دوم - میلیون‌ها تومان آب بهای دریافتی از کشاورزان توسط اداره آبیاری شهرستان مشکین‌شهر در قریب ۹ سال اخیر به استناد کدام مجوز قانونی بوده و این درآمدها به چه مصارفی رسیده است و چرا در این مورد مفاد قانونی ملی شدن آب‌ها اجرا نشده است؟ مسئول این اقدام غیرقانونی در سطح استان آذربایجان شرقی کدام دستگاه است؟

جواب سؤال دوم - حق‌النظاره (آب‌بها) از کشاورزان براساس وظایف مقرر در ماده ۱۶ قانون بنگاه سابق مستقل آبیاری که طبق تبصره ۵ ماده ۵۳ قانون آب و نحوه ملی شدن آن به وزارت نیرو و سازمان‌های تابعه محول گردیده وصول می‌شود. و از آنجایی که بایستی ادارات آبیاری به صورت خودکفا اداره شوند و هیچ‌گونه اعتباری از محل بودجه عمومی کشور و یا سازمان برنامه و بودجه در اختیار آنان قرار داده نمی‌شود امور آبیاری آذربایجان شرقی نیز همه ساله مبالغ ناچیزی روستاهایی که در فصول مختلف سال از آب رودخانه‌ها و چشمه‌سارهای طبیعی در امر شرب کشتزارهای خود استفاده می‌نمایند با محاسبه هکتاری و ساعتی وصول می‌نماید که مبالغ وصولی صرف هزینه‌های اداری، لایروبی، مرمت و سردهنه‌سازی آنها همچنین استقرار پرسنل کافی در طول مسیر رودخانه می‌گردد که اغلب مبالغ وصولی کفاف هزینه‌های مربوطه را نمی‌نماید. و به موجب بررسی که به عمل آمده است میزان هزینه‌های لازم اداره آبیاری مشکین‌شهر به مراتب بیشتر از مبالغ وصلی می‌باشد:

سؤال سوم - به دلیل عدم صحت اجرای قانون ملی شدن آب‌ها و نیز اعمال یک مدیریت معیوب و غیرفنی در امور آب رودخانه‌ها از طرف وزارت نیرو به فعالیت‌های کشاورزی شهرستان مشکین‌شهر لطمه شدیدی وارد آمده است. وزارت نیرو در جبران این نتایج منفی در فصل زراعی آینده چه خواهد کرد؟

جواب سؤال سوم - با توجه به مسئولیت خطیر و وظایف گسترده‌ای که به عهده این وزارت می‌باشد سعی بر این شده با مدیریت صحیح و اعمال انضباط لازم نه‌تنها به نارسایی‌ها خاتمه داده شود بلکه انجام امور از پیشرفت مورد انتظار برخوردار باشد و نیز سازمان آب و برق آذربایجان توجه به اعمال مدیریت صحیح مبذول داشته و با استخدام چند نفر مأمور فنی به عنوان مسئولین ادارات آبیاری مناطق و صرف‌نظر کردن از خدمات افرادی که شایستگی لازم برای اجرای اهداف سازمان را نداشته‌اند توانسته تا حدی تفاهم لازم با کشاورزان برای استفاده بهتر از منابع آبی موجود در حدود امکان را فراهم نماید چون ادارات آبیاری تقسیم و توزیع آب رودخانه‌ها را به صورت عرف و عادت محلی انجام می‌دهند و با توجه به توسعه روزافزون سطح زیر کشت احتیاج کشاورزان به آب بیشتر و کم‌آبی به خصوص در فصل تابستان وجود خواهد داشت. همان طوری که استحضار دارند در مناطقی که سد احداث نشده و ذخیره آب وجود ندارد سازمان آب و برق آذربایجان تأمین آب را به عهده نداشته بلکه فقط نظارت در تقسیم و توزیع آب را به عهده دارد و با توجه به امکانات و مقدورات خود در این مورد توانسته تا حدودی نظم و ترتیب قابل مطلوبی به وجود آورد.

در پاسخ سؤال چهارم در مورد آب مشکین‌شهر به استحضار می‌رساند.

به منظور بررسی و مطالعه طرح تأمین آب مشروب این شهر مهندس مشاور جهت انجام مطالعات همه‌جانبه انتخاب و طرحی تهیه گردیده است. اولین اقدام اجرایی برای تأمین آب خرید سه کیلومتر لوله ۳۰۰ میلی‌متری به مبلغ ده میلیون ریال از محل اعتبارات ملی سال ۲۵۳۵ و حمل آنها به محل بوده که در خط آبرسانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت در سال ۲۵۳۶ مبلغ یکصد میلیون ریال از محل اعتبارات ملی برای تأمین آب مشکین‌شهر تخصیص داده شده که براساس آن و به موجب مطالعات مهندس مشاور قرارداد مرحله اول با پیمانکار منعقد و انجام عملیات زیر ابلاغ گردیده است.

احداث بند روی رودخانه خیاوچای، احداث جاده سرویس به طول ۴ کیلومتر از محل بند تا منابع آب، احداث تصفیه‌خانه، نصب لوله آبرسانی، احداث دو باب ساختمان برای منبع جدید و تعمیرات تصفیه‌خانه موجود که فعلاً در دست اقدام می‌باشد و با اتمام این عملیات قسمتی از آب شهر تأمین خواهد شد.

و برای تأمین کسری آب مورد نیاز شهر در مرحله دوم دو راه‌حل پیش‌بینی گردیده است.

  • الف - جمع‌آوری و انتقال آب از چشمه‌های کرکری در دامنه کوه‌های سبلان به فاصله ۲۲ کیلومتر.
  • ب - استفاده از منابع آب‌های زیرزمینی که نیاز به انجام مطالعات ژئوفیزیکی منطقه دارد.

چون هزینه جمع‌آوری آب چشمه‌های کرکری و انتقال آن به شبکه توزیع و نگهداری تأسیسات با توجه به ارتفاع زیاد محل چشمه‌ها تا محل مصرف، وجود فشارشکن‌های متعدد در مسیر و به علاوه سردسیر بودن منطقه از نظر فنی و اقتصادی به مطالعات دقیق نیاز دارد لذا چنانچه نتیجه مطالعات ژئوفیزیکی منطقه وجود آب‌های زیرزمینی را تأیید نماید تأمین آب از چشمه‌های کرکری خود به خود ملغی بوده و کسری آب مورد نیاز شهر از منابع آب‌های زیرزمینی تأمین خواهد شد. ضمناً برای مطالعات ژئوفیزیک منطقه قرارداد جداگانه‌ای با مهندس مشاور منعقد گردیده که براساس نتایج حاصله مراحل بعدی آن اقدام خواهد شد.

در این مورد کنفرانسی در دو هفته آینده در رشت برگزار خواهد شد و از شما دعوت می‌شود که به رشت تشریف بیاورید و نظرتان را ابراز بفرمایید.

طرح تأمین آب مشروب مشکین‌شهر:

منابع تأمین آب

  1. برداشت ۲۷ لیتر در ثانیه آب از رودخانه خیاوچای با احداث آبگیر و ساختن حوضچه‌های ماسه‌گیر در بستر رودخانه و احداث ۴ کیلومتر جاده آبرسانی به عرض ۴ متر و لوله‌کشی از محل آبگیر تا تصفیه‌خانه و پاکسازی آن و انتقال آن به منابع موجود و دو باب منبع جدید که در دست ساختمان می‌باشد، هزینه ایجاد این تأسیسات بدون محاسبه لوله و لوازم بالغ بر ۵۲ میلیون ریال می‌باشد که به پیمانکار واگذار و در حال حاضر ۵۰٪ کار انجام شده است.
  2. استفاده از منابع آب‌های زیرزمینی با احداث چاه‌های عمیق و پمپاژ آب به شهر و توزیع آن در شبکه لوله‌کشی شهر که این طرح به علت نبودن آب‌های زیرزمینی و با توجه به این که نتیجه بررسی‌های ژئوفیزیک منفی بود در حال حاضر متوقف شده است.
  3. استفاده از آب‌های چاه‌های دهانه گشاد و حفر گالری در زیر بستر رودخانه و احداث پرده غیرقابل‌نفوذ در بستر رودخانه برای جلوگیری از جریان آب‌های زیرزمینی که در حال حاضر مهدس مشاور روی این قسمت مطالعه می‌کند.
  4. انتقال آب چشمه‌سارهای کرکری که در دامنه کوه سبلان واقع شده و به فاصله ۲۴ کیلومتر از شهر قرار گرفته است، اختلاف ارتفاع این چشمه‌ها تا شهر در حدود ۱۴۰۰ متر می‌باشد، طبق نظر مهندس مشاور می‌توان از این چشمه‌ها که دارای کیفیت خوبی است ۷۰ لیتر در ثانیه برای تأمین قسمتی از اب شهر استفاده کرد، خاطرنشان می‌سازد به علت اختلاف ارتفاع و فاصله زیاد ضرورت داشت طرح از نظر فنی و اقتصادی بررسی بیشتر بشود چون طبق نظر مهندس مشاور جمع‌آوری و انتقال آب چشمه‌های کرکری تنها راه‌حل تأمین آب شهر تشخیص داده شده است، اخیراً اجرای این طرح تصویب و به مهندس مشاور ابلاغ گردیده تا فاز دوم طرح آماده و جهت اجرا ارائه گردد، هزینه کلی طرح تأمین آب مشکین‌شهر ۳۵۰ میلیون ریال برآورد گردیده است. به مهندس مشاور ابلاغ شده که نقشه‌های اجرایی را تهیه کند.
  • درآمد ۳،۴۹۲،۷۳۶ ریال.
  • هزینه ۳،۵۸۶،۰۰۰ ریال.

رئیس - آقای اربابی بفرمایید.

اربابی - با عرض تشکر از این که برای پنجمین بار پشت تریبون می‌آیم و نمایندگان محترم با علاقه به عرایضم گوش می‌کنند بنده صادقانه عرض می‌کنم که زحمتی که کشیده شده تا این گزارش اینجا خوانده شود قابل قدردانی است ولی جناب آقای معاون وزیر نیرو اگر سرکار فرصت این را داشتید قبل از خواندن این نوشته منطقه را بازدید می‌کردید بنده اطمینان دارم با این آرامش، این گزارش را نمی‌خواندید. بنده فکر می‌کنم در این ۵ سال گذشته که بنده در این باره می‌اندیشیدم و از طرف مردم مشکین‌شهر هم در فشار هستم کلیه نوشته‌هایی که از طریق مقامات استان به دست شما می‌رسد و شما آنها را ملاک عمل قرار می‌دهید همان‌هایی بودند که شما فرمودید غیر از یک اقدام کوچک که اخیراً یک مقاطعه‌کار کوچک یک کاری انجام داده یعنی مقداری لوله به مشکین‌شهر آورده است و جای تعجب است. جناب آقای رامبد خوشبختانه جنابعالی شاهد عادلی خواهید بود که نمایندگان مشکین‌شهر در ادوار ۲۴ و ۲۵ همیشه این مساله حاد مشکین‌شهر را در این جا مطرح کرده‌اند (صحیح است). بنده صورت مذاکرات دوره‌های قبل مجلس را خوانده‌ام و از زحماتشان قدردانی می‌کنم جواب وزیران نیروی وقت همیشه به طریقی بوده که الان جنابعالی پاسخ داده‌اید! بدون تعارف باید بگویم آیا ما اینجا می‌خواهیم بنده مطالبی عنوان کنم و شما هم مطلبی خوانده باشید و تشریفات انجام بگیرد و برویم اما واقعیت را نمی‌شود انکار کرد ۳۵ هزار نفر مردم مشکین‌شهر آب می‌خواهند و بنده یا شما یا هر مقام مسئول دیگری اگر برویم رو در روی مردم قرار بگیریم این مطالب شما را که قرائت فرمودید نخواهند پذیرفت چون در ۱۵ سال اخیر همین بحث‌ها بوده است حالا همه نمایندگان استان آذربایجان شرقی در مساله آب عرایض بنده را تأیید می‌فرمایند (چند نفر از نمایندگان - صددرصد) من استدعا می‌کنم وجداناً اگر آنچه را عرض می‌کنم خلاف است بگویید تنها مشکین‌شهر نیست که در مورد آب مشکلات زیادی دارد وزارت نیرو مثل یک فردی شده است که دارای یک مغز متفکر بزرگ است روی یک اندام و دست و پای ضعیف یعنی چه؟ یعنی همان وزارت نیرویی که سد امیرکبیر کرج را می‌سازد که مورد افتخار ماست همین وزارت نیرویی که سد ارس را می‌سازد عاجز است آب یک رودخانه را بین ۵۰ روستایی تقسیم کند، بنده واقعاً تعجب می‌کنم مثل اینکه باید کارهای بزرگ را به افراد بزرگ و کارهای متوسط را به افراد متوسط و کارهای کوچک را به افراد کوچک سپرد من با سه وزیر نیرو روی این مسائل صحبت کردم موقعی که درباره قانون ملی شدن آب‌ها صحبت می‌کنم می‌فرمایند سی سال وقت لازم است که این قانون را اجرا کنیم. چطور چنین چیزی ممکن است مگر قانونی که رسمیتی یافته و به توشیح رسیده غیرعملی بوده؟ (دکتر تجدد - حتی یک ماده‌اش هم اجرا نشده است) اگر عملی نبوده چرا تصویب شد و اگر عملی بوده چرا اجرا نشده؟ بنده اینجا اعلام می‌کنم در تمام شهرهای آذربایجان و در مشکین‌شهر به طور اخص آب رودخانه‌ها حیف و میل می‌شود، مأموری گمارده شده است که کار این مأمور را با صد تومان می‌شود خرید (موسوی‌ماکوئی - آب رودخانه را ساعتی به زارعین می‌فروشند) از آب رودخانه وحشی ساعتی ۲۰ تا ۴۰ ریال پول می‌گیرند (دکتر صدیق اسفندیاری - مطابق ساعت قدیم یا جدید؟!) از آب رودخانه وحشی که طبیعت ایجاد کرده و مردم از آن رودخانه دارای حق هستند. جناب آقای مهندس ریاضی جنابعالی در این خصوص متخصص هستید چگونه چنین چیزی ممکن است که از یک رودخانه ناهموار پر از چاله آب را بر حسب ساعت حساب کنیم جناب آقای معاون وزیر نیرو شما یک رودخانه در مشکین شهر به من نشان بدهید که از نظر بهبود آن از نظر دهانه‌سازی از نظر بسترسازی و مسیرسازی یک سانتی‌متر کار روی آن انجام گرفته باشد بنده صراحتاً عرض می‌کنم کاری که شما انجام می‌دهید غیرقانونی است به صراحت همین قانون و به استناد ماده‌ای که اینجا هست ماده ۵۴ می‌گوید دارندگان حقابه‌های قبلی که مشمول ماده ۷ این قانون می‌شوند متناسب با حجم آب مصرفی تا ده سال از سی درصد تخفیف آب‌بها معاف هستند تمام گفتگوهایی که بین مقامات بالاتر و پایین‌تر است تأکید بر این دارد که درآمدها بالا برود آنها هم فشار می‌آورند زمانی که برف روی زمین است و کشاورز آب را برای آماده‌سازی زمین خودش می‌برد آب را می‌فروشند که یک آدم متنفذ که دارای درختکاری تبریزی است درختانش سه بار چهار بار آب می‌خورند اما گندم کاری یک آدم ضعیف از بی‌آبی از بین می‌رود (نظمی - صحیح است) در تقسیم آب کی مجری است یک آدم معمولی که هیچ گونه آموزش ندیده نه سواد کافی دارد نه سیستم کار را می‌داند و نه سیستم اداری را بلد است ولی در روستا این آدم نماینده قانون است نماینده وزارت نیرو است و از نظر قانونی مجری اصل انقلاب است آن پیرمرد روستایی که هشتاد سال دارد و موی سرش را سفید کرده است آب را می‌شناسد وقت آب را می‌شناسد ولی مأمور بی‌تجربه غیربومی هیچی نفهم می‌آید نوبت‌ها را به هم می‌ریزد همه شما در رسانه‌های گروهی متوجه شده‌اید که برای آب زاینده‌رود از زمان شیخ‌بها یک اساسنامه اصلی برای تقسیم آب هست که کدام روستا در روز کدام روستا در شب کدام روستا ۱۵ روز اول فروردین و کدام روستا بعد از آب استفاده کند این اساسنامه‌ها ارزشمند است مبتنی بر تجربه است تنها مهندس بودن و متخصص بودن و صاحب مقام بودن کافی نیست که این اساسنامه‌های اصیل را به هم بزنیم ولی اینها را به هم زده‌اند در رودخانه‌های مشکین‌شهر آمدند روستاهای شبانه را تبدیل به روزانه کردند من به مدیر کل آب شهر گفتم من مطیع نماینده اینها هستم ۱۵۰ سال ۲۰۰ سال این طور اجرا شده که روزها فلان ده، شب‌ها فلان ده، دستور بفرمایید برای هر کشاورز یک چراغ زنبوری بخرند تا اینها بتوانند آبیاری کنند و آمار گرفتم برای خرید چراغ زنبوری که چهارهزار و پانصد تا چراغ زنبوری لازم بود تا اینها بروند آبیاری کنند حالا قدما چه کار کرده‌اند. دیدند که دهستان پایین دارای استخر هستند و شب آب را می‌گیرند می‌ریزند به استخر و روزها آبیاری می‌کنند و در روستای پایین وضع طوری است که زمین بالا و پایین آمده است و دارای شیب زیادی است و آنجا نمی‌شود آبیاری شبانه انجام داد. جناب آقای رامبد اینها همه‌اش به حساب دولت شما گذاشته می‌شود جنابعالی تبسم می‌فرمایید ولی آن مأموری که آن جاست از من می‌خواهد که رو در رو با وزیر نیرو صحبت کنم این کار به حساب دولت گذاشته می‌شود. مأمور آبیاری شما که روی کاغذ سیگار رسید می‌دهد من نمونه‌اش را دارم کاش صرفه‌جویی می‌شد ولی این یک ساید دیگر هم دارد و این یک حاشیه هم دارد که باید گفت رسید ثبتی نوشته نمی‌شود اینها را مردم روستایی می‌بینند، شاهنشاه برای از بین بردن مالکیت‌های بی‌مورد و مالکیت‌های بی‌جا و بزرگ در مورد آب قانون ملی شدن آب‌ها را به وجود آوردند، ولی چرا این طور اجرا می‌شود؟ آیا این مفهوم عمیق‌ترش این نیست که این دستگاه نمی‌تواند اجرا کند و یا ناتوان است بنده می‌بینم که هیچ کدام از نمایندگان آذربایجان حرف مرا غیرقابل قبول نمی‌دانند و هیچ کدام ایرادی نگرفتند و همه آنها تأیید کردند که وضع مثل مشکین‌شهر است اما در مورد بند ۲ شما هر سال در حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان و به طور متوسط چهار تومان، دو تومان، دو تومان از مردم روستاهای مشکین‌شهر پول می‌گیرید، طبق ماده قانون این دو تومان‌ها باید برای مصرف محلی برای بسترسازی به کار برده شود.

رئیس - آقای اربابی مثل این که این صحبت شما طول دارد بهتر این است که این موضوع را در کمیسیون مطرح بفرمایید.

اربابی - چشم، اینجا اشاره شده است که هر گونه پولی که به دست می‌آید باید برای مصرف همان کار برسد نه این که به عنوان هزینه بلیط هواپیمای کارشناسان تبریز به تهران که غالباً هم دفترشان در تهران است. در مورد آب‌های معدنی که یکی از مهم‌ترین ثروت‌های ملی ما آب‌های معدنی است که این همه مردم کشور ما پول‌ها را می‌گیرند و برمی‌دارند و می‌روند به کشورهای خارجی و اروپای مرکزی من از این مردم دعوت می‌کنم که رنج این راه‌های ناهموار را بر خود هموار کنند و این سختی‌ها را تحمل بکنند و تشریف بیاورند به آب‌های معدنی مشکین‌شهر و ببینند طبیعت آنجا چه معجزه‌ای کرده است من آب این رودخانه‌ها را، آب این معادن را آوردم و در دانشگاه تهران تجزیه کردیم و آزمایش کردیم و دیدیم که یکی از آب‌های بی‌نظیر و ارزشمند است این آب‌ها را وزارت بهداری و بهزیستی از نظر بهداشتی و حفظ محیط زیست و وزارت اطلاعات و جهانگردی از نظر توریستی و وزارت نیرو از نظر برنامه‌های خودشان هر کدام دخالتی می‌کنند حرف همه‌شان هم صحیح است. ولی وقتی که همه را جمع می‌کنیم می‌بینیم که آب معدنی که ۲۰۰ سال برای شستشوی مردم برای شستشوی حیوانات و برای ضدعفونی کردن آنها به کار می‌بردند پارسال این آب‌ها را بستند و دیگر مردم استفاده نکردند در صورتی که منبع طبیعی و درآمد خوبی است، ما حق داریم در این محل سمت خودمان را بشناسیم و بنا به وظیفه نمایندگی خودمان این مسائل را بگوییم که اینها از جاذبه‌های توریستی است و دارای ارزش فرهنگی است و اما در مورد آب مشکین‌شهر در بودجه امسال ده میلیون تومان و در سال‌های قبل و قبل ۱۷ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان روی آب مشکین‌شهر پول تخصیص داده شده است و جناب آقای دادفر رئیس کمیسیون بودجه تأیید می‌فرمایند که من رودررو با نخست‌وزیر وقت با چه هیجانی خواسته‌های مردم را بیان کردم و ایشان هم واقعاً با چه حسن‌نیتی ده میلیون تومان پول اختصاص دادند (دکتر دادفر - صحیح است). قربان شما لوله می‌کشید، آب از رودخانه می‌آورید به کجا می‌ریزید، تصفیه‌خانه نیست. حالا من خلاصه می‌کم سخنم را، سخن من این است که من با مطالعه این طرحی که مهندس مشاور شما نوشته است دیدم که دارای عیوب فنی است یک مهندس که می‌آید و از بالای دره با عینک ته دره را نگاه می‌کند و می‌بیند و می‌گوید که خوب دستور بدهیم که آب چاه‌ها را تخلیه بکنند این را ما کارشناس نمی‌گوییم این کارشناس نیست، او باید تسمه را ببندد به کمرش و برود به ته چاه و ببیند چه خبر است به جای یک تکنیسین چکسلواکی که ۹ کلاس سواد دارد و دو سال هم دوره دیده یعنی استادان ارزشمند دانشگاه اینجا مانده‌اند و ما ازشان استفاده نمی‌کنیم چه عیبی داشت که شما به جای این دو سه میلیون تومانی که برای این طرح خرج کردید، یک میلیون تومان برای دانشگاه تهران می‌گذاشتید و چهار نفر استاد مهمان من می‌آمدند مشکین‌شهر و این مساله اصولی و علمی آتی را حل می‌کردند. چرا اجازه می‌دهید تکنیسین چکسلواکی بیاید آنجا اظهارنظر کند، من به اعتبار این دانسته‌ها که چهار سال است اینها گفته شده است و هیچ گونه اقدامی نشده می‌گویم و اعلام می‌کنم اگر شما به کرده‌های خودتان اعتقاد دارید به ما آب زلال باید بدهید و البته شایسته این هستیم که به ما آب زلال بدهید و ما آب زلال بخوریم اینها را به تشریفات واگذار نکنید اگر معتقد به اصول فنی خودتان هستید بیایید آب مشکین‌شهر را تحویل بگیرید و به ما آب زلال بدهید. البته اگر اطمینان به کارتان دارید ولی اگر اطمینان به کارتان ندارید از این «خواهد شدها» کاری از پیش نمی‌رود، بنده در اینجا اعلام می‌کنم که این روش کار و ارائه خدمات دولتی جناب آقای رامبد در شهرستان‌های کوچک روحیه مردم را تضعیف کرده است در تمام صورت جلسه‌های کانون‌ها، در تمام مراجع رسمی رود و آب مشکین‌شهر مطرح است و می‌گویند که آب مشکین‌شهر بد است و من به عرضتان خواهم رسانید که یک مقدار از آن تاکتیک‌ها و تکنیک‌ها را به من یاد بدهید که من مردم را قانع کنم و من نمی‌دانم و عاجزم و مصرانه می‌خواهم که وزارت نیرو آب مشکین‌شهر را تحویل بگیرد و به ما آب زلال تحویل بدهید و استدعای آخرم این است که ضمن تشکر از حسن‌نیت همکارانم و معاونین محترم پارلمانی و جناب آقای رئیس که با سکوت دقیق خودشان که به بنده این توفیق را فرمودند که من صحبت کنم این سؤال را به کمیسیون رسیدگی به سؤالات احاله بفرمایید تا با فرصت بیشتری در مورد آن صحبت بشود.

رئیس - این سؤال به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع می‌شود.

- بیانات بعد از دستور آقای دکتر قدرت‌الله واحدی

۱۳ - بیانات بعد از دستور آقای دکتر قدرت‌الله واحدی.

رئیس - آقای دکتر واحدی به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند بفرمایید.

دکتر واحدی - همکاران ارجمند من در این جلسه وظیفه دارم از مرد نیکوکار و خیری یاد کنم که در شهرستان بابل منشأ خدمات بسیار بزرگی شده است و درواقع به یمن تشریف‌فرمایی والاحضرت اشرف پهلوی که به صورت خوبی تجلیل شد گزارشی به طور مختصر به استحضار همکاران برسانم و در واقع این تجلیل از خدمتگزاران موجب شود که در سایر شهرهای ایران هم این نوع افراد را به خدمت به مردم فراخواند و از بهره‌های فراوانی که در سایه آرامش و آسایش مملکت نصیب‌شان می‌شود سهمی هم به مردم اختصاص بدهند چهارشنبه گذشته این افتخار را داشتم که در شهرستان بابل در محضر والا حضرت شاهدخت اشرف پهلوی بودیم برای افتتاح پارک نوشیروانی، پارکی با ۲۰۰ هزار مترمربع مساحت که ارزش این پارک حدود یکصد میلیون ریال می‌باشد که به صورت باغ بسیار مصفائی است و با درخت‌های ۶۰ ساله‌ای که در آن است پارکی است بسیار جالب و مصفا، مرحوم نوشیروانی قبل از اینکه وفات پیدا کند وصیبت کرده بودند که برای کارهای خیریه اختصاص داده شود و فرزند نیکوکارشان مهندس نوشیروانی این پارک عظیم را به مردم بابل بخشیدند و از طرف جنبش ملی نیکوکاری که والاحضرت محبوب شاهدخت اشرف پهلوی سرپرستی آن را به عهده دارند و در همان جلسه تقبل کردند که تا سی میلیون ریال هزینه پارک‌سازی را آقای مهندس نوشیروانی بپردازند، یکی دیگر از کارهای بزرگی که این مرد بزرگ که یادش گرامی باد در شهر بابل انجام داد تأسیس یک پرورشگاه، تأسیس یک درمانگاه، تأسیس یک هنرستان و یک دانش‌سرای عالی فنی به نام نوشیروانی در شهر بابل هست و جا دارد که از این مرد بزرگ به نیکی یاد کنیم، روانش شاد باد این کار انسانی باید یک هشداری باشد برای آنهایی که سرمایه‌های فراوانی اندوخته‌اند بدون این که جامعه از آنها استفاده کند سعدی علیه‌الرحمه می‌فرماید مال برای گذراندن عمر است نه عمر برای گرد کردن مال و فراوانند افرادی که هدف را با وسیله زیست اشتباه می‌کنند. سال‌ها می‌دوند که هزار را به میلیون و میلیون را نیز به میلیارد افزایش دهند در حالی که جامعه از وجود آنها نه در زما حیات و نه در زمان مماتشان استفاده نمی‌کند واقعاً چه لذتی دارد؟ با چشم خودم دیدم که وقتی که هنرستان بابل را می‌ساختند پیرمرد خودش همراه کارگران نظارت می‌کرد، حتی زمین‌های اطراف را که زمین‌داران محلی به قیمت گران به این پیرمرد فروختند که درست و کامل بشود بیش از نرخ روز به همان سرمایه‌داران داد و زمین را اضافه کرد به مساحت دانشگاه (احسنت) و در زمان حیاتش به وزارت علوم و آموزش عالی اهدا کرد، مروری می‌کنیم بر زندگی این مرد که آدم خودساخته‌ای بود، فلاح نوشیروانی این مرد زندگی‌نامه‌اش درسی است برای تمام کسانی که به مملکت‌شان عشق می‌ورزند یک کودک روستایی در سن کودکی از شهر بابل به تهران می‌آید در حجره‌ای به عنوان کارگر ساده کار می‌کند در کلاس شبانه درس می‌خواند و بعد در اثر صداقت و امانت خودش در همان حجره به عنوان حسابدار کارهای مالی آنجا را اداره می‌کند و بر اثر صداقت و لیاقت و شایستگی که نشان می‌دهد داماد همان ثروتمند می‌شود و بعد خودش مستقلاً کار می‌کند و به عنوان بزرگ‌ترین تاجر واردکننده آهن در اقتصادی این مملکت با آن چنان طرز تفکری که در زمان حیاتش هم ایثار می‌کرد به این مردم، باید گفت که حق بزرگی به گردن مردم بابل دارد و من به عنوان نماینده مردم درود می‌فرستم به روان این مرد بزرگ و تشکر می‌کنم از فرزند شایسته و نیکوکارش که راه مردمی و نیکوکاری را پیشه خود کرده و البته باید گفت که اگر بنیاد ارزنده جنبش نیکوکاری نبود این باغ عظیم و این پارک عظیم به این صورت آبرومند در اختیار مردم قرار نمی‌گرفت در سراسر ایران نیکوکاران فراوانی هستند که باید یک سازمان مورد اعتقاد مردم باشد که مردم بیایند و این دست‌های توانا را همکاریشان را جلب کنند. ما در روزنامه‌ها می‌خوانیم که والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در هر گوشه این مملکت کلنگ یک بنای در خدمت مردم را بر زمین می‌زنند بدون این که تحمیلی به بودجه مملکت بشود از طریق جلب همکاری و خودیاری مردم و امیدوار هستیم که این چنین خدماتی در سطح مملکت گسترش یابد و ما هر روز شاهد این باشیم که مردم ایران با درک و احساس مسئولیت و برای جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند به این ندای نیکوکارانه و خدمت به مردم پاسخ مثبت بدهند و هر روز در هر گوشه ایران زمین به دست والاحضرت نیکوکار کلنگ یک بنا، در راه خدمت به مردم به زمین زده شود و ایرانی نشان بدهد که قدردان آرامش مملکت است و بادست خودش برای سازندگی ایران تلاش می‌کند، متشکرم (احسنت)

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه

۱۴ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - پایان جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده خوانده می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول لایحه قانون انتخابات مجلس سنا و مجلس شورای ملی شماره ترتیب چاپ ۱۰۶۲

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم، جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه ۱۱ خرداد ماه می‌باشد.

(جلسه ساعت دوازده پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

پرسش نمایندگان

سؤال آقایان: محسن پزشکپور - دکتر حسین طبیب - مهندس پرویز ظفری - منوچهر یزدی از وزیر امور اقتصادی و دارایی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است مقرر نمایید جناب آقای وزیر امور اقتصادی و دارایی در مجلس حضور یافته به پرسش‌های زیر پاسخ گوید:

  1. از تاریخ تشکیل اوپک تاکنون چند میلیارد دلار از بابت درآمد از منابع نفت و گاز به خزانه مملکت وارد گردیده است؟
  2. فهرست دقیق هزینه درآمد فوق‌الذکر منبع فناپذیر ثروت ملی و متعلق به نسل کنونی و نسل‌های آینده ملت ایران است چه می‌باشد؟
  3. میزان سرمایه‌گذاری در برنامه‌های تولیدی از درآمد نفت به چه مبلغ و چگونه و نیز بازدهی آن چگونه و با چه اطمینان‌بخشی می‌باشد؟

با احترام:

محسن پزشک‌پور - دکتر حسین طبیب - مهندس پرویز ظفری - منوچهر یزدی.