مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ اسفند ۱۳۱۶ نشست ۲۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ اسفند ۱۳۱۶ نشست ۲۸

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۸ اسفند ماه ۱۳۱۶

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۱۳۱۶ تا ماده ۳۶۸

۳- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور

۴- تصویب یک فقره مرخصی

۵- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(مجلس دو ساعت و نیم پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس یکشنبه اول اسفند ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – در صورت مجلس نظری نیست

(گفته شد – خیر)

صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۱۳۱۶ تا ماده ۳۶۸

(۲- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۱۳۱۶ تا ماده ۳۶۸)

مبحث سوم – در تقاضای اصلاح

ماده ۳۱۶ – هر کس می‌تواند در مورد هر ادعائی از امین صلح کتبا و یا شفاها درخواست نماید که طرف او را برای اصلاح احضار کند اگر چه رسیدگی به آن دعوی از صلاحیت صلحیه خارج باشد. اصحاب دعوی نیز می‌توانند متراضیا از امین صلح درخواست اصلاح ذات البین کنند.

رئیس – ماده ۳۱۷

ماده ۳۱۷ – ترتیب احضار برای اصلاح همان است که برای احضار مدعی علیه مقرر است ولی در احضاریه باید قید گردد که طرف برای اصلاح به محکمه دعوت می‌شود.

رئیس – ماده ۳۱۸

ماده ۳۱۸ – بعد از حضور طرفین محکمه اظهارات آنها را استماع نموده و تکلیفصلح و سعی در اصلاح می‌نماید و در صورت عدم موفقیت باصلاح تحقیقات و عدم موفقیت خود را در صورت مجلس نوشته به امضاء طرفین می رساند و هر گاه یکی از طرفین و یا هر دوطرف نخواهند امضاء کنند مراتب را محکمه صلح در صورت مجلس قید می‌کند.

رئیس – ماده ۳۱۹

ماده ۳۱۹ – در مورد ماده قبل محکمه نباد طرفین را بی جهت معطل نماید و همینکه مشاهده نمود که حاضر به اصلاح نیستند باید طرفین را بحال خود واگذار کرده و اعلام نماید که می‌توانند دعوی خود را به محاکمی که صلاحیت حکم را دارند جوع کنند.

رئیس – ماده ۳۲۰

ماده ۳۲۰ – هر گاه بعد از ابلاغ احضاریه طرف حاضر نشد یا کتبا پاسخ داد که حاضر به اصلاح نیست محکمه مراتب را در صورت مجلس قید کرده و به خواستار صلح اعلام می‌دارد که به محکمه که صلاحیت حکم دارد رجوع کند.

رئیس – ماده ۳۲۱

ماده ۳۲۱ – هر گاه مدعی علیه بعد از ابلاغ احضاریه حاضر شده و بعدا استنکاف از حضور نموده محکمه صلح مطابق ماده قبل رفتار می‌نماید.

رئیس – ماده ۳۲۲

مبحث چهارم- ترتیب اقامه دعوی و احضار متداعیین

ماده ۳۲۲ – اصول محاکمه در محاکم صلح همان است که برای محاکم ابتدائی مقرر است جز در مواردی که قانون طریقه خاصی برای محاکم صلح مقرر داشته است.

رئیس – در طبع مواد اشتباه شده یک ماده اشتباه شده است ماده ۳۲۳ که ۳۲۴ نوشته شده است خوانده می‌شود.

ماده ۳۲۳ – عرضحالی که به محکمه صلح داده می‌شود ممکن است شافی باشد در اینصورت مدیر دفتر یا تقریرنویس اظهارات مدعی را در صورت مجلس نوشته و به امضاء او میرساند و اگر مدعی نتواند امضاء کند اثر انگشت او ذیل صورت مجلس گذاشته شده و جهت آن قید می‌شود.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی – بنده عرضم در این ماده خیلی مختصر است چون بطور اجمال در این ماده قید شده است که اگر مدعی نتواند امضاء کند یا عاجز باشد یا سواد نداشته باشد اثر انگشت او در آن ورقه گذاشته می‌شود این اجمال است چون محل حاجت است بالاخره اثر انگشت. همینقدر خواستم آقای وزیر عدلیه موافقت بفرمایند که اینجا اضافه شود و معلوم شود کدام انگشت و از کدام دست که اگر مورد اختلاف واقع شود بشود امتحان کرد و بطریق سهل این مطلب واضح شود بنابراین اگر نوشته شود اثر انگشت سبا به دست راست و جهت آن ذیل صورت مجلس قید می‌شود اگر در این قسمت موافقت بفرمایند بهتر است.

رئیس – آقای طباطبائی

محمد طباطبائی – بعد از ماده ۳۲۱ ماده ۳۲۳ نوشته شده و ماده ۳۲۲ در این جا نیست.

مؤید احمدی – اگرتوجه فرموده باشند آقای رئیس تذکر دادند که این در عدد نویسی اشتباه شده و این ماده که ۳۲۳ نوشته شده است ماده ۳۲۲ است.

وزیر عدلیه – موضوعی را که آقای اوحدی تذکر دادند یک موضوع خیلی مهمی است و خیلی هم علمی و شخصا موافق هستم برای اینکه همانطور که تذکر دادند بشود. این اثر انگشت خیلی مسئله مهمی است بطوری که علما ثابت شده وبا تجربه معلوم شده دو نفر انسان ممکن نیست پیدا شوند که اثر انگشتشان یکی باشد (صحیح است) و این یک موضوعی است که بحث مفصل لازم دارد و شاید اینجا مقتضی نباشد که بیان کنم ولی چیزی که هست این اثر انگشت ما در بسیاری از قوانین داریم و اگر در اینجا بخواهیم تصریحی بکنیم و یک حکم خاصی قرار دهیم شاید آنوقت یک اشکال تولید شود ولی عملا ما این را بوسیله بخشنامه‌ها به محاکم و پارکه‌هامان تذکر می‌دهیم که همیشه وقتی اثر انگشت بر می‌دارند باید انگشتی باشد که اگر وقتی اشتباهی پیش بیاید مخصوصا برای کسانی که این را باید کشف کنند و متخصصین فنی واشخاص بخصوص که مخصوصا در ادارات آگاهی هستند اشتباهی پیش نیاید و این را البته با ترتیب اداری درست می‌کنیم معهذا مخالف نیستم که پیشنهاد ایشان در شور دوم در کمیسیون مطالعه شود.

رئیس – ماده ۳۲۴

ماده ۳۲۴ – مدیر دفتر جلسه رسیدگی را معین و بطرفین اطلاع می‌دهد و ضمنا رونوشت عرضحال یا صورت مجلس و همچنین رونوشت ضمائم عرضحال را به مدعی علیه ابلاغ می‌نماید. اوراق دعوی و وقت رسیدگی ممکن است بوسیله نامه سفارشی دو قبضه ابلاغ شود.

رئیس – ماده ۳۲۵

ماده ۳۲۵ – جلسه رسیدگی باید طوری معین شود که بین ابلاغ عرضحال و احضار نامه و روز جلسه کمتر از بیست و چهار ساعت نباشد – مدت مسافت هم به موعد مزبور اضافه می‌شود حاکم صلح باقتضاء مورد می‌تواند دستور دهد که وقت رسیدگی زودتر از موعد مذکور فوق معین شود.

رئیس – ماده ۳۲۶

ماده ۳۲۶ – نسبت به دعاوی که مدعی به آن پانصد ریال یا کمتر است طرفین دعوی می‌تواند عین اسناد خود را به محکمه بدهد.

رئیس – ماده ۳۲۷

ماده ۳۲۷ – اصحاب دعوی می‌تواند شخصا برای محاکمه حاضر شوند یا به یک نفر از وکلاء یا کارگشایان عدلیه یا یکی از بستگانش وکالت دهند – در هر صورت وکیل باید محکوم به جنحه و جنایت نباشد. وکالت ممکن است در جلسه محاکمه به اظهار شفاهی موکل واقع شود – در اینصورت اظهار موکل در صورت مجلس نوشته شده و بامضاء او می‌رسد.

رئیس – ماده ۳۲۸

ماده ۳۲۸ – حاکم صلح باید در اولین جلسه بدوا به طرفین تکلیف و سعی نماید که دعوی را به صلح خاتمه دهند و اگر موافق باصلاح نشد داخل رسیدگی شود. در عین رسیدگی هم حاکم صلح باید نظر اصلاحی را تعقیب کند و اگر صلح نشد برسیدگی خود ادامه دهد.

رئیس – ماده ۳۲۹

ماده ۳۲۹- در صورت وقوع صلح حاکم صلح موضوع و شرایط صلح را در صورت مجلس نوشته و برای طرفین می‌خواند و پس از امضاء آنها وقوع صلح را تصدیق می‌نماید و رونوشت صورت مجلس را به هر یک از طرفین می‌دهد. صورت صلح مزبور مثل احکام عدلیه به موقع اجرا گذاشته می‌شود و هر دعوائی که به این طریق خاتمه یافت در هیچیک از محاکم قابل تجدید رسیدگی نیست.

رئیس – ماده ۳۳۰

ماده ۳۳۰ – حاکم صلح می‌تواند هر گونه تحقیق یا توضیحی برای روشن شدن قضیه لازم بداند از طرفین بخواهد.

رئیس – ماده ۳۳۱

ماده ۳۳۱ – اصحاب دعوی می‌تواند در صورت موافقت مستقیما در محکمه صلحیه حاضر شده و دعوی خود را شفاها طرح نمایند در این صورت حاکم صلح می‌تواند بدونهیچ تشریفاتی فورا رسیدگی کرده حکم بدهد یا جلسه عادی برای رسیدگی کرده حکم بدهد یا جلسه عادی برای رسیدگی معین نماید.

رئیس – ماده ۳۳۲

ماده ۳۳۲ – اگر یکی از اصحاب دعوی بخواهد شهود خود را در جلسه محاکمه حضور دارند معرفی کند محکمه می‌تواند شهادت آنها را بدون هیچ تشریفاتی استماع نماید و در مواردی که حکم محکمه قابل استیناف است صورت مجلسی از اظهارات شهود تنظیم می‌نماید.

رئیس – ماده ۳۳۳

فصل دهم – رسیدگی به دلائل

مبحث اول – مواد عمومی

ماده ۳۳۲ – هیچ محکمه نباید برای اصحاب دعوب تحصیل دلیل کند بلکه فقط به دلائلی که اصحاب دعوی تقدیم یا اظهار کرده‌اند رسیدگی می‌کند تحقیقاتیکه محکمه برای کشف امری در خلال محاکمه لازم بداند از قبیل تحقیق محلی و معاینه محل و تحقیق از مسجلین اسناد و ملاحظه پرونده مربوط به محلاکمه و امثال اینهاتحصیل دلیل نیست:

رئیس – ماده ۳۳۴

ماده ۳۳۴ – رسیدگی به دلایل در صورتیکه صحت آن بین طرفین مورد اختلاف باشد به درخواست یکی از طرفین یا به نظر محکمه به عمل می‌آید.

رئیس – ماده ۳۳۵

ماده ۳۳۵ – رسسیدگی به دلایل در جلسه محاکمه بعمل می‌آید باستثناء مواردی که موافق قانون رسیدگی را می‌توان به یکی از اعضاء اصلی محکمه یا عضو البدل محول کرد.

رئیس – ماده ۳۳۶

ماده ۳۳۶ – تاریخ ومحل رسیدگی به طرفین اطلاع داده می‌شود وطرفین می‌توانند شخصا حاضر شوند یا وکیل بفرستند.

رئیس – ماده ۳۳۷

ماده ۳۳۷ – عدم حضور اصحاب دعوی پس از اطلاع مانع از اجراء تحقیقات و رسیدگی نمی‌شود مگر آنکه حضور آنان را محکمه و یا کسی که از طرف محکمه مامور است برای تشخیص و یا تصدیق موضوعی که تحت رسیدگی است لازم بداند.

رئیس – ماده ۳۳۸

ماده ۳۳۸ – تحقیقات در صورت مجلس نوشته شده و به امضاء اصحاب دعوی یا وکلاء آنان که حضور داشته‌اند می‌رسد.

رئیس – ماده ۳۳۹

ماده ۳۳۹ – هر گاه موضوع تحقیقات در مقر محکمه دیگری واقع است محکمه می‌تواند رونوشت قرار را به محکمه که موضوع تحقیقات در مقر آن واقع است بفرستد بعد از وصول رونوشت قرار آن محکمه مکلف است تحقیقات لازمه به عمل آورده صورت مجلس تحقیقات را به محکمه که مشغول رسیدگی به دعوی است بفرستد.

رئیس – ماده ۳۴۰

مبحث دوم – راجع به قرار

ماده ۳۴۰ – هر گاه کسی قرار به امری نماید که دلیل حقانیت طرف است خواستن دلیل دیگر برای ثبوت آن حق لازم نیست.

رئیس – ماده ۳۴۱

ماده ۳۴۱ – اقرار اگر در حین مذاکره در محکمه یا در یکی از لوایحی که به محکمه داده شده است بعمل آید اقرار در محکمه و الا اقرار در خارج از محکمه می‌باشد.

رئیس – ماده ۳۴۲

ماده ۳۴۲ – اقرار کتبی در صورتیکه در یکی از اسناد یا لوایحی که به محکمه داده شده است اظهار شده باشد و شفاهی است در صورتی که در حین مذاکره در محکمه بعمل آید. در اقرار شفاهی طرفی که می‌خواهد از قرار طرف دیگر استفاده نماید باید از محکمه بخواهد که اقرار در صورت مجلس قید شود.

رئیس – ماده ۳۴۳

ماده ۳۴۳ – اقرار وکیل به نحوی که قاطع دعوی باشد در صورتی معتبر است که در وکالت نامهاو تصریح بوکالت در اقرار شده باشد.

رئیس –ماده ۳۴۴

ماده ۳۴۴ – ادعاء اقرار وکیل در خارج از محکمه قابل استماع نخواهد بود.

رئیس – ماده ۳۴۵

مبحث سوم – در اسناد

۱- مواد عمومی

ماده ۳۴۵ – رسیدگ به محاسبه و دفاتر در محکمه بعمل میاید و ممکن است در محلی که اسناد کتبی در آنجا است بعمل آید و درهرصورت محکمه می‌تواند رسیدگی را به یکی از اعضاء اصلی محکمه یا عضو علی البدل محول نماید.

رئیس – ماده ۳۴۶

ماده ۳۴۶ – موعد رسیدگی به طرفین اطلاع داده می‌شود که هر گاه بخواهند حاضر باشند.

رئیس – ماده ۳۴۷

ماده ۳۴۷ – بعد از ختم هر جلسه تحقیقات صورت مجلسی ترتیب داده شده و موارد اختلاف در آن تصریح می‌شود.

رئیس - ماده ۳۴۸

ماده ۳۴۸ – محکمه در صورت احتیاج می‌تواند رسیدگی به محاکمه را باهل خبره رجوع کند.

رئیس – ماده ۳۴۹

ماده ۳۴۹ – اسنادی که در محکمه ابراز می‌شود ممکن است به نفع طرف مقابل دلیل باشد در اینصورت هر گاه طرف مقابل به آن استناد نماید ابراز کننده سند حق ندارد آن را پس بگیرد و یا از محکمه درخواست نماید که سند او را کان لم یکن فرض نماید.

رئیس – ماده ۳۵۰

ماده ۳۵۰ – محکمه نمی‌تواند به مفاد اسنادیکه صدور آن از کسیکه سند به او نسبت داده شده محرز باشد بدون دلیل ترتیب اثر ندارد.

رئیس – ماده ۳۵۱

ماده ۳۵۱ – محکمه نمی‌تواند هیچ سندی را بدون مداقه در مفاد آن و بدون دلیل رد کند.

رئیس – ماده ۳۵۲

۲ – انکار و تردید نسبت به سند

ماده ۳۵۱ – کسیکه بر علیه او سند غیر رسمی ابراز می‌شود می‌تواند خط یا مهر و یا امضای منتسب به خود را انکار کند – و اگر خط یا مهر یا امضاء منتسب به مورث آن شخص باشد و یا منتسب به کسی که شخص نام برده حق خود را از او تلقی کرده می‌تواند نسبت به آن تردید نماید.

رئیس – ماده ۳۵۳

ماده ۳۵۳ – اطهار تردید یا انکار باید در اولین جواب که از سند داده می‌شود به عمل آید و اگر در رسیدگی غیابی محکوم علیه در مقابل سند ابراز شده هیچ جوابی نداده باشد می‌تواند انکار یا تردید را ضمن عرضحال اعتراض به حکم غیابی نماید.

رئیس – ماده ۳۵۴

ماده ۳۵۴ – در مقابل تردید یا انکارهر گاه صاحب سند سند خود را استرداد نمود محکمه با اسناد و دلایل دیگر رجوع می‌کند – استرداد سند دلیل بر بطلان آن نخواهد بود.

هر گاه صاحب سند سند خود را استرداد نکرد و سند مؤثر در دعوی باشد به اعتبار آن سند رسیدگی می‌شود.

رئیس – ماده ۳۵۵

۳- ادعاء جعلیت

ماده ۳۵۵ – ادعای جعلیت اسناد را در تمام مراحل بدوی و استینافی می‌توان نمود – هر گاه در حین جلسه اظهار بشود در صورت مجلس محکمه قید و به امضاء اظهار کننده می‌رسد.

رئیس – ماده ۳۵۶

ماده ۳۵۶ – نسخه ثانی اعلام نامه مدعی جعلیت یا رونوشت صورت مجلس به طرف مقابل یا وکیل او در صورتیکه وکیل وکالت در پاسخ دعوی جعل داشته باشد ابلاغ می‌شود و او مکلف است در ظرف ده روز صراحتا پاسخ بدهد که سند را مسترد می‌دارد یا باستفاده از آن باقی است (استرداد سند دلیل بر جعلیت آن نیست)

رئیس – ماده ۳۵۷

ماده ۳۵۷ – هر گاه صاحب سند سند را استرداد نمود یا در موعد مقرر پاسخی نداد محکمه آنرا از عداد دلائل خارج کرده به سایر دلائل رسیدگی می‌کند و در صورتیکه باستفاده از سند باقی باشد مدیر دفتر محکمه در ظرف دو روز به مدعی جعلیت اعلام می‌کند که در ظرف ده وز دلایل جعل را کتبا بعده طرف دعوی به علاوه یک نسخه به محکمه تقدیم دارد.

رئیس – ماده ۳۵۸

ماده ۳۵۸ – محکمه پس از وصول دلایل جعل در صورتیکه رسیدگی به دعوی جعل را مؤثر بداند قرار رسیدگی به ادعاء جعل را صادر می‌نماید. مدیر دفتر در ظرف دو روز قرار محکمه را به طرفین ابلاغ و یک نسخه از دلایل جعل را برای صاحب سند می‌فرستد و به او اخطار می‌کند که در طرف ده روز کتبا پاسخ بدهد و پس از وصول پاسخ مدیر دفتر وقت رسیدگی به دعوی جعل را معین کرده به طرفین ابلاغ می‌کند.

رئیس – ماده ۳۵۹

ماده ۳۵۹ – صاحب سند اصل سندی را که موضوع ادعاء جعلیت است باید همان وقتی که استفاده از سند را اطلاع می‌دهد به دفتر محکمه بسپارد والا محکمه می‌تواند به درخواست مدعی جعلیت سند مذکور را از جزء دلایل طرف خارج نماید پس از رسید سند به دفتر محکمه فورا مهر و موم خواهد شد.

رئیس – ماده ۳۶۰

ماده ۳۶۰ – هر گاه مدعی جعل در موعد مقرر دلائل دعوی جعل را ندهد دعوی جعل بی اثر می‌شود و اگر طرف نسبت به دلائل پاسخ ندهد برای رسیدگی به دعوی جعل تعیین وقت می‌گردد.

رئیس – ماده ۳۶۱

ماده ۳۶۱ – محکمه پس از رسیدگی قرار لازم در باب عدم جعلیت و یا جعلیت سند داده و در صورت اخیر سند مجعول را از عداد دلائل صاحب سند خارج می‌نماید.

رئیس – ماده ۳۶۲

ماده ۳۶۲ – هر گاه محکمه حقوق قرار جعلیت سندی را داد مکلف است مراتب را به مدعی العموم اطلاع دهد.

رئیس – ماده ۳۶۳

ماده ۳۶۳ – در قراری که محکمه در باب جعلیت اسناد می‌دهد باید تکلیف اسناد و نوشتجات راجعه به ادعای جعلیت را معین نماید. هر گاه وجود اسناد و نوشتجات راجعه به دعوی جعل در دفتر خانه محکمه دیگری لزومی نداشته باشد محکمه قرار اعاده آن اسناد و نوشتجات را به صاحبان آنها از اصحاب دعوی و مطلعین و غیره می‌دهد و اسنادی که ادعای جعلیت نسبت به آنها شده ولی قرار جعلیت نسبت به آن صادر نشده است نیز به صاحبان آنها رد می‌شود و هم چنین اسنادی که از ادارات خواسته شده و یا در یکی از مؤسسات عمومی امانت بوده به خود آنها مسترد می‌گردد.

رئیس – ماده ۳۶۴

ماده ۳۶۴ – وقتیکه محکمه قرار جعلیت داد باید در همان قرار تکلیف سند مجعول را معین کند که باید آن را از بین ببرد یا قسمت مجعول را در روی سند ابطال کرده یا کلماتی را که محو کرده یا تغییر داده‌اند در روی سند اصلاح نمود اجرای قرار محکمه راجع به تکلیف سند منوط به قطعی شدن حکم محکمه در ماهیت دعوی و گذشتن مرحله تمیزی است و به توسط محکمه که آخرین حکم قطعی را صادر کرده با حضور مدعی العموم بعمل خواهد آمد.

رئیس – ماده ۳۶۵

ماده ۳۶۵ – هیچیک از اعضاء دفتری حق ندارند از اسناد و نوشتجاتی که نسبت به آنها دعوی جعل شده مادام که قرار اصالت صادر نشده است رونوشت به اشخاص بدهند مگر به اجازه محکمه که در این صورت نیز باید در حاشیه رونوشت تصریح شود که نسبت به سند دعوی جعل شده است – متخلف از سه ماه الی یک سال ازشغل دولتی منفصل خواهد شد.

رئیس – ماده ۳۶۶

ماده ۳۶۶ – در موردی که مدعی جعل شخص معینی را که در حال حیات است به ساختن سند متهم نماید و تعقیب او ممکن و رسیدگی به سند در اصل دعوی مؤثر باشد محکمه حقوق سند مزبور را با اوراق راجعه به دعوی جعل نزد مدعی العموم می‌فرستد و در این صورت هر گاه رسیدگی به اتهام مزبور به جهتی از جهات غیر قابل تعقیب تشخیص گردید محکمه حقوق به دعوی جعل رسیدگی می‌کند.

رئیس – ماده ۳۶۷

ماده ۳۶۷ – در موردی که امر به محکمه جزا مراجعه شده باشد خواه قبل از اقامه دعوی حقوقی یا بعد از آن هرگاه محکمه حکم به جعلیت یا اصالت سند داد آن حکم در محکمه حقوق متبع خواهد بود. در صورتیکه محکمه جزاء متعرض جعلیت یا اصالت سند نشده یا احراز جعلیت آن را ننموده محکمه حقوق به دعوی جعل رسیدگی می‌نماید و بر هر تقدیر رای محکمه حقوق در خصوص اعتبار سند منافی نیست با اینکه مدعی جعل در صورتیکه جاعل در حال حیات و قابل تعقیب باشد دعوی خود را مستقیما در مراجع جزائی اقامه نماید و اگر حکمی از محکمه جزا بر مجعولیت سند بر خلاف رای محکمه حقوق صادر شودمستند اعاده محاکمه در محکمه حقوق خواهد گردید.

رئیس – ماده ۳۶۸

ماده ۳۶۸ – محکمه حقوق پس از ارجاع امر به مدعی العموم رسیدگی به کار را توقیف نموده منتظر ختم عمل جزائی می‌شود و یا به درخواست یکی از اصحاب دعوا رسیدگی به کار را تا اندازه ایکه مربوط به سند متنازع فیه و ادعاء جعلیت نیست دنبال کرده و به اتمام میرساند.

رئیس – اگر تصویب میفرمائید نیم ساعت تنفس داده شود چون لازم است مجددا مجلس تشکیل شود

(صحیح است)

(در این موقع جلسه برای تنفس تعطیل و پس از یک ساعت و سه ربع مجددا تشکیل گردید)

- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور

(۳- تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۱۷ کل کشور)

رئیس – آقای وزیر مالیه

وزیر مالیه – لایحه بودجه سال ۱۳۱۷ است که تقدیم به مجلس شورای ملی می‌کنم بودجه سال ۱۳۱۷ درآمدش معادل با (۱/۵۲۸/۸۹۲/۶۴۸) ریال است و هزینه اش هم قدری تفاوت دارد و (۱/۵۲۸/۰۱۸/۵۶۲) ریال است ولی رویهمرفته در حدود دویست و هفتاد و هشت میلیون و کسری ریال علاوه بر سال گذشته است درآمد و هزینه هر دو اضافه دارد البته صورت جزء درآمد و هزینه هر دو از نظر آقایان خواهد گذشت ولی یک نکته را که باید تذکر بدهم این است که از این هزینه که پیش بنی شده است چهل و شش درصدش را اگر به دقت ملاحظه فرمائید فقط برای مصارف اقتصادی است (نمایندگان – بسیار خوبست) پنج درصد برای معارف بیست و سه درصد به مصرف دفاع ملی می‌رسد بیست و شش درصدش صرف مخارج اداری و تمام مخارج مملکتی است این تناسبیاست که خیلی مورد توجه است (نمایندگان – صحیح است) البته غیر از این وجوه عمومی یک وجوه اختصاصی دیگری نیز هست که دولت در اختیار خود دارد از قبیل وجوه راه، مصارف قند و شکر، اندوخته و غیره و غیره اینها هم البته در غیر خودش قوانین و مقرراتی دارد که طبق آن قوانین به مصرف خواهد رسید منظور این است که بودجه کشور منحصر به این نیست و البته آقایان محترم مستحضرند که منابع دیگری هم هست و بیش از این امروز تذکر دیگری را لازم نمیدانم و بودجه را تقدیم مجلس شورای ملی می‌کنم. (صحیح است)

رئیس – کمتر وقتی بوده است که به این زودی و به این خوبی بودجه تدارک شده به مجلس پیشنهاد شده باشد با این علاوه که منظور شده و مصارفی که آقای وزیر مالیه اظهار کردند که همه برای مصلحت و صلاح مملکتی است البته بودجه مورد تقدیر است و چون سرعت تصویب آن اهمیت دارد و نظر ودلت هم این است که بودجه زودتر از تصویب بگذرد کمیسیون وظیفه خود را تسریع خواهد نمود که بودجه به تصویب رسیده اقدام آن معوق نماید

(صحیح است)

- اعلام وصول لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس

(۴- اعلام وصول لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس)

رئیس - تفریغ بودجه سال ۱۳۱۷ مجلس هم تهیه شده و آن هم به کمیسیون محاسبات ارجاع خواهد شد.

- تصویب یک فقره مرخصی

(۵- تصویب یک فقره مرخصی)

رئیس – یک فقره مرخصی رسیده است قرائت می‌شود.

خبر مرخصی آقای حیدری

آقای حیدری تقاضای بیست روز مرخصی از تاریخ چهاردهم فروردین ۱۳۱۷ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن به عرض می‌رسد.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای حیدری قیام فرمایند.

(اکثر برخاستند)

تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۶- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگر اجازه مفرمائید جلسه را ختم کنیم

(صحیح است)

جلسه آتیه روز یکشنبه ۱۵ اسفند سه ساعت به ظهر مانده دستور لوایح موجوده

(مجلس نزدیک ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری