مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ آبان ۱۳۵۴ نشست ۱۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ آبان ۱۳۵۴ نشست ۱۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ آبان ۱۳۵۴ نشست ۱۰

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای دکترجوادسعید (نایب رئیس) تشکیل گردید

فهرست مطالب:

-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

نایب رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: امیرعشایری – پیرزاده – تژده – دکترخطیبی – دکتردادفر – دانشی – رفعتی – سترک دره شوری – مهدی شیخ الاسلامی – عبداللطیف- شیخ الاسلامی صدر – دکتر ضیائی – دکترعاملی تهرانی – دکترعدل محمد حسین غضنفری – غلامرضا غضنفری – صادق کاظمی – لیوانی – مافی – دکتر موسوی – دکترنصیری وکیل گیلانی – یاسینی – یزدی – ناظمی – دکتراسفندیاری – بانوآقایان – بانو ضرابی.

- قرائت تلگرام جوابیه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و تلگرام تبریک وتهنیت مجلس شورای ملی به مناسبت میلاد مسعود معظم له

۲- قرائت تلگرام جوابیه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی و تلگرام تبریک وتهنیت مجلس شورای ملی به مناسبت میلاد مسعود معظم له

نایب رئیس – قبل از شروع نطقهای قبل از دستور به استحضار خانمها و آقایان میرسانم، در جواب تلگرامی که از طرف مجلس شورای ملی به مناسبت سالروز تولد علیا حضرت فرح پهلوی به حضور شهبانو مخابره شده بود پاسخی رسیده است که قرائت میشود.

کاخ همایونی تهران شماره ۶۶ ت ۱۳۵۴/۷/۲۳

ج ۵۴/۲۱/۷۴۸

جناب عبداله ریاضی رئیس مجلس شورای ملی

تلگرام شادباش و ابراز احساسات صمیمانه که به مناسبت سالروز تولدم مخابره نموده اید ملاحظه و موجب کمال مسرت خاطر گردید. عنایت و تجهات خاص ما را به عموم نمایندگان مجلس شورای ملی ابلاغ نمائید.

مهرماه یکهزار و سیصد و پنجاه و چهار – فرح پهلوی ‹‹ متن تلگرامی که بحضور علیاحضرت شهبانو مخابره شده بود››

پیشگاه مبارک علیاحضرت فرح بهلوی شهبانوی ایران عید میلاد مسعود آن علیاحضرت را از طرف خود و نمایندگان مجلس شورای ملی به پیشگاه مبارک آن علیاحضرت تبریک و تهنیت عرض میکند و از خداوند متعال مسئلت دارد وجود مبارک علیاحضرت را در کنف حمایت الهی و درسایه بلند پایه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر محفوظ و مصون بدارد و درانجام خدمات بزرگ انسانی و ملی که بعهده کفایت خود دارند همواره قرین موفقیت و کامیابی گرداند.

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی

- بیانات قبل از دستور آقایان: جعفر حیدری – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکترضیائی – غلامرضا هاشمی – طاهرجو کار – عنایت الله قائمی – رستم رفعتی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: جعفر حیدری – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکترضیائی – غلامرضا هاشمی – طاهرجو کار – عنایت الله قائمی – رستم رفعتی

نایب رئیس – بیانات قبل از دستور را شروع میکنیم آقای جعفر حیدری تشریف بیاورید.

جعفر حیدری – بنام خداوند بخشنده مهربان و بنام نامی اعلیحضرت همایون محمد رضاشاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران، روز خجسته چهارم آبان این فریضه را برای بنده بوجود آورده است که با نهایت افتخار و باقلبی آکنده از مسرت و مهرشاه فرخنده میلاد مسعود همایونی و سالگرد پرشکوه تاجگذاری رهبر خردمند و مبتکر و طراح بزرگ انقلاب سفید شاه و مردم شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی فرشته خصال و مهربان را از صمیم قلب ازطرف مردم شاهدوست و میهن خواه شهرستان مرزی مهاباد در این ساحت مقدس به پیشگاه باعظمت اعلیحضرتین و خاندان جلیل سلطنت و به ملت سربلند و با افتخار ایران وبشما نمایندگان اولین دوره رستاخیز ملت ایران تبریک و تهنیت صادقانه عرض نماید (احسنت) و چون متاسفانه در روز نهم آبان جلسه علنی نخواهیم داشت فرصت را غنیمت شمرده زاد روز فرخنده میلاد مسعود والاحضرت رضا پهلوی ولایتعهد محبوب نوردیده ملت ایران را که خدایش در تمام دوران طولانی زندی از آفات زمان محفوظ ومصون بدارد به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی گرامی و ملت شریف ایران تهنیت عرض نموده از درگاه پروردگار توانا باقی عمر و دوام سلطنت پرافتخار شاهنشاه معظم و سعادت و سلامت شهبانوی نیکو کار و والحشرت همایون ولایتعهد را مسئلت دارد (احسنت) تاریخ کهنسال ما هیچگاه خدمات پرارزش و گرانقدر شاهنشاه آریامهر را فراموش نخواهد کرد خدمات ارزنده ای که موجب بقاء ملت و ترقی و پیشرفت تاریخی بی سابقه ای گردیده است که ملت با افتخار ایران امروز در پرتو وجود مقدسش در راه ترقی و تعالی هر چه بیشترگام برمیدارد.

وظیفه و دین ما حقشناسی و سپاسگزاری نسبت به رهبر نابغه و اندیشمندی است که گرامی ترین دوران پنجاه و شش ساله زندگی پرافتخار خود را صرف آسایش و رفاه روزافزون این مرز و بوم کرده است. امروز مملکت ما در ظل توجهات و رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر باتوجه به شکوفائی انقالب سعادت بخش اجتماعی ایران و رستاخیز ملت و سیاست مستقل ملی از یک ثبات کاملا بی نظیر برخوردار است و این امر به همه افراد کشورامکان و اجازه میدهد در نو سازی ایران به نحوی سهیم و شریک باشند وبراثر همین ثبات و آرامش است که در چند سال اخیر جنبش های عظیم صنعتی و کشاورزی بخصوص سرمایه گذاری دربخش خصوصی انجام گرفته است. امیداست خداوند بزرگ بما توفیق خدمت عنایت فرماید که بتوانیم نیات مقدس و هدفهای ملی و مملکتی شاهنشاه عادل و مفخم خود را که متضمن افتخار و فضیلت بیش از پیش برای ایران و ایرانیان است بمنصه بروز و عمل در آوریم و مجری اهداف مقدس عالیه اش گردیم (احسنت) تا انشاء الله هرچه زودتر بدروازه طلائی تمدن بزرگ آریامهری برسیم. انگیزه دیگر بنده برای صحبت کردن بیان نیازمندیهای مشروع و حقه حوزه انتخابیه ام شهرستان مهاباد و ساکنان آنست که گرچه تا اندازه ای از اقدامات اصلاحی و اعتباری دولت که بامر رهبر اندیشمند و دلسوز ما در تمام شئون کشور شروع و انجام شده و میشود و بی بهره نمانده اند ولی متاسفانه سهم این شهرستان مرزی از اعتبارات و امکانات وسیع دولتی بسیار ناچیز و قلیل بوده است. عشایر شاهدوست و میهن خواه مهاباد و حومه اعم از شهری و روستائی کارگر کشاورز که پیوسته حافظ حدود و ثغور قسمتی از مرزکشور بوده همواره آماده جان بازی در راه خدمت بشاهنشاه آریامهر و میهن عزیز میباشد حوائجی دارند که محتاج به توجه خاص دولت است و بنده در این مکان مقدس اهم آنرا بعرض میرسانم.

نمایندگان محترم به خوبی میدانند که مسئله عمران روستائی مسئله عمده و دقیقی است و توجه بسیار و بیشتر از آنچه که شده باید به آن بشود به اعتقاد من اگر فرضاً یکهزار تومان در شهرها خرج گردد لااقل نصف این مبلغ باید در روستاها خرج شود (صحیح است).

باتوجهی که مردم روستا نشین بسازندگی دارند باید امکانات آنهم برایشان فراهم شود.

بهرصورت مسئله عمران روستاها راه زندگی بهتر را برای روستا نشینان یاز میکند. متاسفانه روستاهای منطقه مهاباد از داشتن وسایل بهداشتی – حمام – آب آشامیدنی لوله کشی و غیره محرومند و سلامت روستا نشینان دایماً در معرض خطر است قطعاً تصدیق خواهید فرمود که چنین افرادی نمیتوانند کوشش بیشتری در بالا بردن سطح تولید و بالنتیجه بالا بردن سطح درآمد از هر هکتار زمین خود که بفرمان شاهنشاه آریامهر صاحب آن شده اند بنمایند و طبعاً با چنین وضعی راه زندگی بهتر بروی آنان بسته خواهد ماند.

باید به بهداشت مناطق مرزی و روستائی بیشتر توجه شود و دولت اقداماتی به منظور تکمیل درمانگاههای مناطق روستائی آن شهرستان معمول دارد.

افزایش پزشک – قابله – پرستار – تختخواب و اعزام درمانگاه سیار به مناطق دورافتاده روستائی ضرورت کامل دارد. و همیچنین منطقه احتیاج مبرمی بداشتن خانه های بهداشت و خانه های فرهنگ روستائی دارد.

نکته دیگری که باید دراین ساحت مقدس بعرض برسد راههای فرعی و روستائی است که در شهرستان مهاباد و حومه آن – وضع بسیار بد است و اسف انگیزی دارد و بعبارت بهتر راه روستائی واقعی درآن منطقه یافت نمیشود لذا توجه دولت خدمتگزار هویدا را باین مسئله مهم بخصوص راه مرزی گورگ و منگور جلب مینماید.

لازم است درخصوص توسعه‌آموزشگاههای ابتدائی و راهنمای و مبارزه جدی با بیسوادی در روستاها وتامین مسکن و وضع معاش آموزگاران و دبیران منطقه مهاباد نیز فکرعاجلی بشود که در نتیجه این طبقه شریف و مربیان دلسوز نسل جوان که مردان فردای کشورند با استظهار مراحم عالیه شاهنشاه بزرگ و توجهات دولت در آموزش و پرورش هر چه بیشتر نوباوگان ما کوشا باشند. و همچنین توجه کامل به خواستهای منطقی کارکنان تمام ادارات دولتی شهرستان مهاباد آنانرا با دلگرمی بیشتری بکارهای مربوطه تشویق و ترغیب خواهد نمود.

مسئله جوانان از مسائل بسیار حیاتی است باید جوانها را از نگرانی و ناامیدی نجات داد و میباید آنها را باینده بهتری امیدوار کرد باشگاههای تفریحات واقعا سالم و زمینهای ورزشی برای آنان ایجاد نمود و از جهت تحصیلات عالیه رفاهیت برای آنان بوجود آورد تا باینده خود و مملکت خویش بیشتر علاقمند شوند متاسفانه جوانان شادهدوست و میهن خواه و فعال مهاباد فاقد امکانات و موارد یاد شده بالا هستند نه دانشگاهی نه دانشکده نه موسسه آموزشی عالی پارا فراتر میگذارم و عرض میکنم حتی یک استخر شنا که در اغلب خانه های تهران وجود دارد در شهر مهاباد بچشم نمی خورد آیا وقت آن نشده است که برای مسئله باین مهمی فکر عاجلی بشود؟

شهرداری مهاباد بعلت قلت درآمد قادر به تامین کلیه نیازمندیهای شهری باندازه کافی نیست امیداست در آینده با تخصیص اعبار بیشتری از طرف دولت گوشه ای از جوایج ضروری مردم شهر برآورده شود بیکاری نیز یکی دیگر از مسائلی است که گریبانگیر مردم مهاباد شده است لازم است که دولت با مساعدت خویش و خودیاری مردم نسبت باحداث کارخانه نساجی – چرم سازی – تهیه مواد غذائی یا هر کارخانه دیگری که صالح بداند دراین شهر شصت هزارنفری اقدام متقضی معمول دارد تابدینوسیله ضمن رونق بخشیدن به بازار مهاباد و اقتصاد منطقه بیکاران نیز جذب بازارکار بشنوند.

متاسفانه اواخر سال ۵۲ براثر آتش سوزی مهیبی قسمتی از بازار مهاباد طعمه حریق گردید و تجار و بازرگانان که نبض اقتصاد هرشهر را بدست دارند قریب بکصد و بیست خانوار که جمعاً با عائله آنها حدود ده هزار نفرند بکلی از هستی ساقط شدند گرچه با توجه استاندار محترم آذربایجان غربی وامی باین عده از هستی ساقط شده داده شد و دکاکین سوخته شده نیز نوسازی شد و میشود معذلک بقول شاعر کجا عفاف دهد این باده ها به مستی ما امیداست که مغازه ها را با شرایط بسیار سهلی در اختیار حریق زدگان که صاحبان آنها هستند قرار دهند تا بیش از این، این عده کثیر بازرگان آبرومند دچار ضرر و زیان نشوند.

درخاتمه توجه جناب آقای هویدا نخست وزیر محترم و دبیرکل محبوب حزب رستاخیز ملت ایران که زحمات و خدماتش اظهرمن الشمس است و مقامات مسئول و صاحب صلاحیت را باین مسائل بسیار مهم ذکر شده معطوف میدارد. یقین دارم آقایان وزراء محترم کابینه به تذکرات بی غرضانه نمایندگان رستاخیز که از روی دلسوزی و بصیرت باوضاع محلی حوزه های انتخابیه گفته میشود توجه کامل خواهند فرمود و از حوصله ای که همکاران ارجمند در اصغاء عرایض من بخرج دادند صمیمانه متشکرم (احسنت).

نایب رئیس – آقای عبدالطیف شیخ الاسلامی بفرمائید.

شیخ الاسلامی – بنده قبلا عرض میکنم که پنج دقیقه از وقتم را به جناب آقای دکتر ضیائی میدهم. به مناسبت روز چهارم آبادن ماه بدواً فرخنده میلاد با سعادت بزرگ رهبر شاهنشاه آریامهر را بفرد فرد ملت ایران بویژه همکاران گرامی تبریک و تهنیت عرض مینمایم (احسنت) دوام عمر معظم له وبقای سلطنت پرافتخار خاندان جلیل پهلوی آمال و آرزوی همیشگی ملت ایراناست (صحیح است).

بزرگترین افتخاری که نصیبم شده این است که نخستین عرایضم در مجلس شورای ملی به مناسبت چهارم آبان روز طلوع سعادت ملت ایران زاد روز خجسته میلاد شاهنشاه آریامهر است.

شاهنشاهی که جوانی خود را فدای جوانی ملتش نمود شاهنشاهیکه موی خود را سفیدنمود تا روی ملتش را در برابر جهانیان سفید نماید.

شاهنشاهیکه بغریزه انسان دوستی پرچمدار مبارزه با بی سوادی درجهان گردید شاهنشاهیکه سعادت و خوشبختی ملت ایران مرهون تدابیر خردمندانه و خدا پسندانه اش میباشد. شاهنشاهیکه با انقلاب سفید شاه و ملت به ۷۵ درصد ملت ایران که حیات نو، زندگی نو بخشید.

شاهنشاهی که بامر جهان مطلع ملوکانه اش با تشکیل سپاه دانش فرهنگ به روستاها راه یافت – با تشکیل سپاه بهداشت نعمت صحت نصیب روستائیان گردید – با تشکیل سپاه عدالت عدل پهلوی سراسر ایران را فراگرفت و در واقع میتوان گفت که پرتو نور پهلوی مانند ذرات خورشید از روزنه های کوچک خانه های روستائی تابیدن گرفته و قلب تاریک و خانه تاریک آنها را روشن نمود کشاورزان ایران قبل از انقلاب ازضروریات زندگی نیز محروم بودند ولی هم اکنون دراثر توجهات ملوکانه اش از کمالات زندگی برخوردارند عظمت و ابهت ایران و ایرانیان در اثر تدابیر داهیانه اش بجائی رسیده که متمدن ترین کشورهای جهان در برابر ایران و ایرانی سرتعظیم فرودآورده و از بزرگ رهبرش برای حل مشکلات سیاسی و اقتصادی استعداد میطلبد.

از رادیو و روزنامه ها میخوانیم و مشنویم که اکثر کشورهای جهان را ناامنی و اختلافات داخلی تهدید میکند اما – اما درسرزمین ما – درکشور شاهنشاهی ایران امنیت و آسایش و رفاه عمومی همانند آفتاب عالم تاب شهر و روستا کوه و بیابان را طوری فرا گرفته که مزیدی برآن متصور نیست این همه آوازه ها از شه بود زبان از الطافیکه خداوند بملت ایران ارزانی فرموده قاصر و کوتاه است شایسته است بپاس این لطف بیکران دست نیاز به درگاه پروردگار توانا دراز نموده دوام عمرو بقای ذات اقدس شهریاری را بخاطر سعادت ملت ایران تمنا نمائیم (احسنت) درخاتمه یادآور میشوم با اینکه زندگی و رفاه امروزه ملت ایران باسالهای قبل از انقلاب قابل قیاس نیست ولی مردم ایران که خود را دارای چنین رهبری میدانند سطح توقعاتشان نیز بالا رفته تلاش برای زندگی مرفه تری مینمایند. از دولت خدمت گذار جناب آقای امیرعباس هویدا نخست وزیر محبوب ایران و مسئولان امراستدعا دارد که به پیروی از منویات مقدس شاهنشاه آریامهر توجهات بیشتری به کشاورزان و روستانشینان مبذول فرموده رضایت خاطر خطیر شاهانه را فراهم میفرمایند (احسنت).

نایب رئیس – آقای دکتر ضیائی بفرمائید.

دکترضیائی – هفته گذشته به مناسبت دعوتی که از طرف آقای ادگار فور رئیس مجلس ملی فرانسه از جناب آقای ریاضی ریاست معظم مجلس شورای ملی بعمل آمده بود هیئتی تحت ریاست معظم له مرکب از آقایان سناتور اشرف احمدی و سناتور محمدعلی مسعودی و آقایان نمایندگان دکترخطیبی دکتردادفر غلامرضا عدل و دکتر موسوی و اینجانب به فرانسه عزیمت کرد.

مناسبات فرهنگی و اقتصادی ایران و فرانسه سالیان دراز است بر پایه محکمی استوار است و اخیراً روابط اقتصادی مهمی نیز بین دوکشور بوجود آمده است و منظور از این مسافرت تحکیم این روابط و ایجاد دوستی و همبستگی بیستری بود ایرانیان از دیرباز به کشور فرانسه مسافرت کرده اند ولی ایرانیان امروز را در آن کشور بنظر دیگری مینگرند و احترام فوق العاده نسبت به ایران دارند که همه براثر پیشرفتهای همه جانبه ایران تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر است.

درهرموقعیتی صحبت از پیشرفتها و ترقیات عظیم ایران بود که موجب اعجاب رهبران فرانسه شده است و در تمام بازدیدها و مذاکرات این موضوع مورد بحث قرار میگرفت.

درمدت اقامت هیات بازدیدهای مهمی صورت گرفت که بطور اختصار به عرض مجلس محترم میرسد دیدار از مجلس ملی فرانسه و کتابخانه مهم آن.

- ملاقات و مذاکره با گروه پارلمانی دولتی ایران و فرانسه و شرکت در ضیافتی که از طرف رئیس گروه ترتیب داده شده بود.

- شرکت در ضیافت اتحادیه پارلمانهای فرانسه زبان جهان.

- بازدید از کارخانه بزرگ اتومبیل سازی رنو که قریباً در ایران شروع به ساختن این اتومبیلها خواهد نمود.

- ملاقات با رئیس شرکت Eef اراپ مدیران شرکت در مورد عملیات اکتشافی نفت و گاز در ایران که در دست اقدام دارند توضیحاتی دادند.

- ملاقات با رئیس هیئت مدیره صندوق پس انداز ملی فرانسه و اطلاع از طرحهای متعدد آنها منجمله طرحهای نماسازی در فرانسه و دیگر نقاط جهان.

- بازدید از سازمان متروی جدید پاریس و مرکز کنترل آن و مسئولان آن سازمان در مورد چگونگی و ساختمان متروی تهران که برعهده دارند و نقشه آن توضیحاتی دادند.

- بازدید از شهرک جدید اوری و عملیات ساختمان آپارتمان های ارزان قیمت و شهرسازی.

- بازدید از فرودگاه بزرگ شارل دوگل که از مجهزترین فرودگاههای جهان است.

- بازدید از کارخانه هواپیمائی مارسل والو که هواپیماههای میراژ و فالکون میسازند.

- بازدید از کاخهای قدیمی دره طوار و کاخ ورسای.

درهمه این بازدیدها تعدادی از نمایندگان مجلس و سناتورها استانداران و شهرداران آن نواحی حاضر بودند و ضیافتهائی ترتیب داده شده بود که در همه سخنرانیها و گفتگوهای موثر مربوط به بهتر کردن روابط دو کشور و بحث در اطراف ترقیات ایران میشد.

درضیافت ناهاریکه از طرف رئیس مجلس ملی فرانسه ترتیب داده شده بود آقای ادگارفور نشان نمایندگی افتخاری عضویت مجلس ملی فرانسه را به جناب آقای ریاضی تقدیم کرد و بگفته خود فرانسویها این کار تا کنون بی سابقه بوده است درضیافت ناهاریکه از طرف سفارت شاهنشاهی ترتیب داده شده بود آقای ادگارفور رئیس مجلس ملی فرانسه ضمن نطق موثری در مورد روابط ایران و فرانسه و تمجید از پیشرفته های ایران شخصیت جهانی شاهنشاه آریامهر را مورد ستایش قرار داد و از آینده نگری و واقع بینی رهبر عظیم الشان ایران تجلیل کرد آری ما آنچه داریم از رهبر بزرگ و خردمند ما است ما باید در نظر داشته باشیم چه بوده ایم و چه هستیم و در چه راهی قدم گذاشته ایم اکنون وظیفه هر فرد ایرانی این است که با جدیت و صمیمیت و علاقه و درستی درهرجا و هرکار که بعهده او محول شده است قدم بردارد و با از خود گذشتگی در راه عملی ساختن منویات شاهنشاه آریامهر بکوشد زیرا در غیر این صورت تقصیر کار خواهد بود همه باید با هم بوجود مقدس رهبرعالیقدر خود دعا کنیم سربلندی و ترقی ایران را از خداوند مسئلت نمائیم (احسنت).

نایب رئیس – آقای غلامرضا هاشمی بفرمائید.

غلامرضا هاشمی – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی و ارجمند.

روز فرخنده نهم آبان مصادف با سالروز میلاد با سعادت ولیعهد محبوب کشورشاهنشاهی میباشد. من از طرف مردم شهرستان میاندوآب سالروز میلاد مسعود ولیعهد محبوب را به عموم ملت نجیب ایران و همکاران گرامی و ارجمند بخصوص به پیشگاه مبارک شاهنشاه و شهبانوی گرامی تبریک و تهنیت میگویم (احسنت).

شاهنشاه با اینکه در طول دوران سلطنت پرافتخار خود با بزرگترین آزمایش تاریخ و موانع و مشکلات فراوان روبرو گردیده خوشبختانه نیروی اراده ی شاهنشاه براین مشکلات فائق آمده و راهی هموار پیش پای ملت خود گذاشته است.

بطوریکه در یازدهم اسفند ماه سال گذشته به منظور رفاه و آسایش ملت ایران تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران را اعلام فرمودند.

خوشبختانه این حزب مظهر اتحاد و همبستگی و نشاندهنده جنبش عظیم انقلابی شاه و مردم و جلوه ای از نظام دموکراتیک گردید. بطوریکه رسالت تاریخی خود را در انتخابات گذشته نشان داد و انتخابات مجلسین آن چنان در شرایط آزادی و بی نظیری انجام پذیرفت که در طول تاریخ مشروطیت نظیر آن دیده نشده است بهترین شاهد صادق این مدعا همین است که نمایندگان واقعی مردم با رای طبیعی و مستقیم مردم بدون تشبث باین و آن به مجلس شورای ملی راه یافتند در صورتیکه در سایر ادوار این امر جزء محالات بود.

من وظیفه خود میدانم سپاس قلبی خود را به نام یک دهقان زاده به پیشگاه رهبر کبیر انقلاب تقدیم بدارم و نیز از همه ی طبقات بخصوص کشاورزان عزیز که دراین انتخابات رشد سیاسی و اجتماعی خود را به ثبوت رساندند تشکر و سپاسگزاری نمایم. امیداست دراین دوره ی تقنینیه بتوانم وظیفه ی ملی و میهنی خود را در قبال ملت جاودانه ی ایران و هم شهریان میاندوآبی در کمال صداقت و امانت انجام بدهم. درخاتمه از آقای وزیر تعاون و امور روستاها و آقای وزیر کشاورزی تقاضا دارم دستور فرمایند با شرایط سهل نسبت به خرید محصول کشاورزان اقدام فرمایند. مضافاً نیازمندیهای شهرستان میاندوآب را جهت عطف توجه دولت عرض نموده و تقدیم مقام ریاست میکنم.

۱- تامین آب آشامیدنی و احداث تصفیه خانه ی آب برای رفاه حال مردم در شهر میاندوآب.

۲- تامین آب آشامیدنی در بخش تکاب.

۳- احداث بیست دستگاه خانه ی سازمانی برای کارکنان دولت که از این حیث بسیار در مضیقه میباشند.

نایب رئیس – آقای جوکار بفرمائید.

جوکار – بنام خداوند بخشنده و بنام نامی شاهنشاه آریامهر باکسب اجازه از مقام ریاست و همکاران محترم قبلا سالروز میلاد فرخنده شاهنشاه را از سوی خود و اهالی محترم بهبهان به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت و عموم ملت ایران تبریگ عرض میکنم (احسنت) ماه آبان برای ملت ایران ماهی است گرامی زیرا در یکی از روزهای آبان خداوند موهبتی به این ملت عطا فرمود که امروز تحت رهبری های خردمندانه ایشان افتخار داریم که میتوانیم با سربلندی خدماتی عرضه کنیم. جا دارد دراین ساحت مقدس از خدای بزرگ سپاسگزارباشیم که چنین موهبتی به ایرانیان عطافرموده است و باز بجا است که به درگاه باری تعالی دست نیایش بلند کنیم و از خدای بزرگ بخواهیم که پیوسته عمر ایشان طولانی و زندگی معظم لها شاد و سعادت بار باشد (احسنت). اگر درمورد خدمات ارزنده این رهبر توانا بخواهم سخن بگویم، مثنوی ۷۰ من کاغذ شود بنده فقط به سه نکته اشاره میکنم که این سه نکته، سه اقدام مهم اخیرایشان بوده که ما همه به آن مدیونیم و به آن افتخار میکنیم، اول صدور فرمان تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران که این مساله باعث هماهنگی و اتفاق و اتحاد و یگانگی ملت ایران با رهبری ایشان در مورد پیش برد مسائل ملی و میهنی است. افتخارات اخیری که در کنفرانس اوپک به رهبری شاهنشاه آریامهر نصیب ملت ایران شد صدایش دردنیا طنین انداز است و هرایرانی به پیروزی های این کنفرانس افتخار میکند.

افزایش دواصل براصول دوازده گانه انقلاب در عرضه کردن سهام کارخانه های دولتی و مبارزه پی گیر و مداوم و مستمر با گرانی و گران فروشی اینها همه مسائلی است که مساله توزیع عادلانه ثروت و هم آهنگی میداوم تحت لوای حزب رستاخیز برای ملت ایران دربردارد جا دارد این سه مورد را که به عنوان خدمات ارزنده که بنده عرض کردم قیاس شود که شاهنشاه آریامهر درطول عمر و در دوران سلطنت چه اندازه به این کشور و میهن خدمت کرده اند و جه اندازه این کشور به رهبری شاهنشاه آریامهر مدیون است اما بحث از رستاخیز شد و من میخواهم از این موضوع مدد بگیرم تا اندازه ای در مورد سابقه تاریخی حوزه انتخابیه خودم سهن بگویم. بهبهان یکی از شهرهای استان خوزستان و سابقه ای بس طولانی دارد. اصول رستاخیز برسه اصل بنیان گرفته است. اصل نظام شاهنشاهی که همه ملت ایران به این اصل احترام میگذارند و نظام شاهنشاهی ایران باخون هرایرانی عجین شده است. بهبهانی ها افتخار دارند وقتی اسکندر به قصد تجاوز به ایران حمله کرد سرداری بنام آریوبرزن در معبر پارس به خاطر حفظ نظام شاهنشاهی ایران قد علم کرد مبارزه نمود. اهالی بهبهان افتخار دارند که در انقلاب مشروطیت فردی مجاهد به نام سیدعبدالله بهبهانی را در صدر انقلاب بنام یک مجاهد معرفی کردند. قبل از انقلاب اوضاع بهبهان به آن صورت بود که اکثریت مردمش از کشاورز و کارگر تشکیل میشد و امروز ما اثرات انقلاب را لمس کرده ایم و این اثرات زندگی همه ایرانیان خصوصاً زندگی مردم بهبهان را دگرگون کرده است از اقدامات اخیر که پس از انقلاب در بهبهان انجام شده است ضمن اظهار سپاس به پیشگاه شاهنشاه آریامهر به عنوان مثال جزئی از آن را بیان میکنم. شروع و ساختن راه بندر دیلم به بهبهان و بهبهان به اصفهان با فراهم کردن مقدمات احداث سد نادرشاه و اقدام جمعیت شیروخورشید سرخ مرکز در اعزام ۴ پزشک متخصص که در پیشبرد درمان بهبهان به اضافه کهکیلویه میتواند اثر بسزائی داشته باشد سپاس از مسئولین رادیو و تلویزیون ملی ایران که چند وقت پیش نسبت به پخش برنامه دم در آغاجاری اقدام نمودند و باز سپاس به این مسئولین که نوید پخش برنامه دوم را در هفته دوم آبان برای مردم بهبهان اعلام داشتند باعرض تشکر از اقدامات فوق الذکر باید ازنیازها هم صحبت کرد.

چون فکر ملت ایران فکری است انقلابی و بااین انقلاب میبایستی نیازها را در خانه ملت ایران مطرح کرد. خاطر همکاران محترم مستحضر است که یکی از اقدامات اخیر و چشمگیر که در ایران انجام شده است صدور گاز از ایران به کشورهمسایه اتحاد جماهیر شوروی است. پالایشگاه این گاز در منطقه ای بنام بیدبلند در حومه بهبهان قرارگرفته است از این پالایشگاه دو لوله منشعب میشود یک لوله به آستارا که کوتاهترین فاصله اش تا بهبهان حدود ۱۸ کیلومتراست و لوله دوم از بهبهان به شیراز که کوتاهترین فاصله این لوله نسبت به مرکز شهر که در حدود ۵ کیلومتراست ما بهبهانی ها با شعله های گاز آشنا هستیم با موارد فوق ترتیبی داده شود که مردم این شهر از لوله کشی گاز استفاده کنند بنده نیازمندیهای حوزه بهبهان را فهرست وار بعرض میرسانم.

۱- تغییر و اصلاح چهره قدیمی شهر با پیاده کردن نقشه جامع شهر.

۲- اقدام به لوله کشی گاز باتوجه به مساعد بودن شرایط جهت استفاده مردم شهر بهبهان.

۳- تکمیل کادرپزشکی بهداری خصوصاً تکمیل کادر پزشکی آغاجاری و حومه شهر و زیدون.

۴- تلاش در تکمیل کادر دبیردبیرستانها و فراهم نمودن تسهیلاتی جهت طبقه شریف معلم دراین منطقه.

۵- احداث خانه جوانان و فراهم کردن امکاناتی که جوابگوی تامین تفریحات سالم جهت جوانان منطقه در بهبهان – آغاجاری و زیدون و حومه باشد.

۶- تامین آب آشامیدنی مردم آغاجاری مطابق با نیاز آنان خصوصاً تامین آب آشامیدنی منطقه امیدیه غیر صنعتی.

۷- توسعه و تکمیل شبکه راههای روستائی در بخش های زیدون و حومه.

درخاتمه بیانم لازم میدانم از فدر خیرایرانی (بهبهانی) مقیم کویت که با اقدام خیرخواهانه اش در بهبهان مبادرت به احداث یک باب زایشگاه و یک باب مدرسه راهنمائی کرده است تشکر بنمایم و درضمن از بنگاه حمایت مادران و نوزادان تقاضا نمایم که نسبت به افتتاح زایشگاه مزبور جهت استفاده اقدام سریعی بنمایند متشکرم (احسنت).

نایب رئیس – آقای قائمی بفرمائید.

قائمی – بنام خداوند جان آفرین حکیم سخن درزبان آفرین

بااجازه مقام ریاست و همکاران محترم و ارجمند بنده هم از فرصت استفاده میکنم و همانند همه مردم ایران صمیمانه و صادقانه تبریکات و تهنیات قلبی خود و عموم موکلین را در شهرستان آباده به مناسبت خجسته روز ۴ آبان به پیشگاه رهبر خردمند تقدیم میدارم (احسنت) همه میدانیم و وقوف داریم و جای هیچگونه تردیدی نیست که ۳۴ سال رهبری خردمندانه، اندیشمندانه، صادقانه، صمیمانه و میشود گفت که عاشقانه شاهنشاه نسبت به ملک و ملت ایران، مارا در زمینه های مختلف اجتماعی و در زوایای مختلف چه از نظر اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، علمی، آموزشی، سیاسی به حد و مرز اوج از جهت پیشرفت و ترقی و تعالی رسانده است که تردید نیست که همه شاکریم و سپاسگزار خداوند عالم که در درجه اول وجودی به این ارزندگی به ملت کهن سال ایران ارزانی داشته است که این چنین رهبری کند و ما را از گرداب ها برهاند و ما را در صحنه ای قراردهد که به طور مثال امروز از نظر سیاسی درافق سیاست بین المللی مانندخورشید تابناکی درخشندگی داشته باشد و در درجه دوم سپاس بسیار میگوئیم رهبر بزرگمان را اما در حاشیه و به موازات این گونه پیشرفتهای چشم گیر و اعجاب آور شگفت انگیز دریک زمنیه احساس به عبارتی نقص و کمبود در جامعه ما دیده مشد و آن زمینه نبود جز اینکه جامعه ما مشارکت و دخالت و حرکت و جنبش همگانی و عمومی در مسائل معمولی و سیاسی و اجتماعی آن چنان که شایسته و هم عرض سایر زوایا بود نداشت که علل و جهات مختلفی باعث شده بود. البته هرکه ندای رهبر خویش را در مسائل ملی میشنید حتی کسانی که سابقه نداشت که درمسایل اجتماعی تحرک و جنبشی نشان داده باشند همه یک دل و یک جهت آمادگی خود را ابراز میداشتند و این سنت است این غریزه فکری هرایرانی است اما در مسائل معمولی اجتماعی چنین نبوده آن مشارکت و همگامی و حرکتی که انتظار میرفت دیده نمیشد و این از نظر جامعه پیش رفته و متحول باید پیش بینی شود تمام متفکرین، اندیشمندان، صاحب نظران، جامعه شناسان این نکته را به خوبی دریافته بودند ولی باز علاج درد را باز شاید به حد لزوم نمی دانستند دراین مقام نیز باز طراح بزرگ میهن ما، رهبر خردمند و اندیشمند ما طرحی نوافکندند، و گره گشائی کردند و این نقیصه بانظرات رسا و بلند ایشان برطرف شد و نه تنها برطرف شده بلکه تجلی خاص درجامعه ما از نظر وحدت و یکپارچگی ظهور وبروز کرد و این رستاخیز ملت ایران بود که بابتکار رهبر بزرگ ما در حدی است که نه من شاید خیلی ها نتوانند وصف آنرا بگویند، اینجا شعری از حافظ شیرازی بنظرم رسید که حافظ در مقام مفاخره نسبت بخویشتن گفته است و بحق درباره رهبر اندیشمند ما نیز صادق است آنجا که میگوید:

کس چو حافظ نگشود از رخ اندیشه نقاب
تاسرزلف عروسان سخن شانه زدند

بنده اعتقادم این است که در طول تاریخ کهنسال ما وجود چنین رهبری سابقه نداشته و تاریخ ما چنین رهبری را عرضه نکرده است و شاید قرنها بگذرد و تاریخ چنین رهبری را عرضه نکند، باید صادقانه و صمیمانه به رستاخیز ملت ایران که بابتکار این رهبر عالیقدر بوجود آمده است اعتقاد و ایمان اصولی داشته باشیم و فقط با گفتن حلوا، حلوا دهقان را شیرین نخواهمی کرد بلکه رستاخیز موجب ایجاد اعتقادی عمیق در جامعه ما شده است و اعتقاد عمیقی را بوجود آورده و این اعتقاد در آن عمقاً بوجود آمده باید صادقانه حفظ کنیم و حفظ این اعتقاد احتیاج بخلوص نیت و صداقت و اعتقاد دارد (احسنت) ارگانهائی در جامعه ماوجود داشته و هم اکنون هم وجود دارد که بعقیده بنده آنها که قبل از رستاخیز، ارگانهائی که قبل از رستاخیز بوجود آمده شاید بینش ودرک رستاخیزی را نداشته باشند، چون متاسفانه در حوزه انتخابیه خویشتن نمونه ای از آن بروز کرده است که اینجا مستنداً بعرض میرسانم، البته به مجرد اطلاع بجناب استاندار فارس که شایستگی و خوش فکری ایشان رادراینجا تائید میکنم و یقیناً ایشان بوظیفه قانونی و اجتماعی خودشان عمل کرده اند، ارگانهائی که قبل از رستاخیز بوجود آمده در واقع انجمن هائی سراغ داریم مثل انجمن استان فارس یا انجمن شهر شیراز، اعضائی دارد که از محققان و فرهنگیان با فضیلت و با شرف هستند که نام نمیبرم ولی همه فارسی های عزیز میدانند و سایر همکارانم هم یقیناً اطلاع دارند استاد علی سامی محقق بزرگی است و عضو انجمن استان است، و اینجا شخص مطرح است و فضیلت هرشخص صاحب نامی محفوظ است ولی بحث برسراین است که ما بینش و اندیشه و اعتقاد رستاخیزی داشته باشیم متاسفانه دربعضی از این انجمن ها این بینش وجود نداردو بنده پیشنهاد میکنم و معتقدم که بعنوان یک کاراصولی ایجاد هرچه بیشترتحرکهای اجتماعی درجهت هماهنگی این انجمن ها درشرایط رستاخیز بوجود آید یعنی تدبیری اندیشیده شود که با همکاری حزب و پارلمان که این انجمن ها و ارگانها خمیرمایه کافی از نظر اندیشه و فکر داشته باشند نسبت به مساله رستاخیز بجای اینکه دچار اغراض و مسائل کوچک و خود خواهیهای مجلسی باشند، درشرایط رستاخیزی این انجمن ها تجدید حیات کنند، بعنوان نمونه انجمن شهرستان آباده یکی از همان انجمن ها است و این انجمن بجای اینکه برای منطقه خویش تلاش بکند و نیاز و کمبودهای آنرا تامین کند بعد از اینکه نماینده محترم دلوت درمقام پزشکی که رئیس بهداری انسان و باشرف آنجا که من بحق وحقیقت قسم عمراً سه بار با او برخورد و گفتگو نداشته دوسال است که تلاش میکنم برای دو واحد بهداشتی دو درمانگاه برای منطقه ای وسیع که از سه بخش آباده اقلید و ابرقو تشکیل شده که هرکدام بخشهائی است با جمعیتی نزدیک به ۸۰ هزار نفر و بخش بوانات یاچار دانگه که من شخصاً افتخار آنرا دارم که زادگاهم آنجاست و همه مردمان شاهدوست و میهن پرست هستند که امتحان وطن پرستی و شاهدوستی خودشان را بارها داده اند در آنجا بهداری دوسال است که تلاش میکند تا یانکه موفق شده اعتبار تاسیس این دو واحد درمانی رادربخش های ۸۰ هزار نفری و ۵۰ هزارنفری تامین کرده است آنوقت انجمن شهرستان آباده باعتبار اینکه از مهره ها و اشخاص خاصی تشکیل شده است. به جهت مخالفت با شخص بنده یعنی نماینده رستاخیز نتیجتاً قیام علیه رستاخیز میکنند که ما بدو واحد بهداری و درمانگاه احتیاج داریم در نتیجه تصمیم میگیرند آنها را بشهردیگری بدهند. که بنده اچازه میخواهم که نامه رئیس بهداری را قرائت کنم که در صورت جلسه مجلس منعکس شود ایشان نوشته است:

جناب آقای قائمی وکیل محترم شهرستان آباده

محترماً باستحضار میرساند که اینجانب جهت بوانات و سرحد چار دانگه درمانگاههائی درنظر گرفته و پس از کوشش و فعالیت زیاد موافقت شده بود که دودرمانگاه دراین بخش ها دائر و تاسیس گردد و زمین آن تهیه و اعتبار آن نیز تامین شده است البته اقدام به تاسیس و احداث ساختمان موکول بوده است که انجمن شهرستان نیز در جلسات خود اجرای این برنامه را به تصویب برساند با وجودی که هدف نهائی و اساسی دولت و مملکت نیز گسترش امور درمانی و بهداشتی درتمام سطوح روستاها میباشد معلوم نیست که به چه دلیل انجمن شهرستان آباده موافقت ننموده و طبق صورتجلسه شماره ۳۴۵ – ۵۴/۵/۲۸ عدم توافق خود را اعلام داشته لذا بهداری استان ناچار است این درمانگاهها را در فیروزآباد دائر و تاسیس آن در بخشهای این شهرستان منقضی شده است انگیزه این امر برای اینجانب روشن نیست. خواهشمنداست جنابعالی برای رفع نیازمندی مردم این سامان که از جهت درمان و بهداشت نهایت در مضیقه بوده و نیاز مبرم بدرمان و بهداشت دارند اقدام فرموده و از نتیجه این اداره رامستحضر فرمائید.

رئیس اداره بهداری شهرستان آباده – دکترهادی ملاحظه میفرمائید این عمل انجمن شهر با چه منطقی قابل توجهی است شهرستانی که درحدود یکصد و شصت، یکصدو هفتاد هزارنفرجمعیت دارد و احتمال قوی دارد درسرشماری آینده جمعیتش ۲۰۰ هزارنفر برآورد شود و کمال احتیاج را بدرمانگاه و بهداشت و امور درمانی دارد. انجمن شهرستانیش بنشیند چیزی را که دوسال برای تهیه و تامین آن وقت صرف شده بجای دیگری ببخشد.

(یکی از نمایندگان – خیانت محض است)

نایب رئیس – آقای قائمی وقت جنابعالی تمام شده است.

قائمی – بنده با اجازه آقای رئیس در جلسه آینده و یادرفرصت دیگری عرایض و احتیاجات حوزه انتخابیه ام را دنبال خواهم کرد و به عرض مجلس خواهم رساند (احسنت).

نایب رئیس – آقای رستم رفعتی بفرمائید جنابعالی فقط ۶ دقیقه وقت دارید که مطالبتان را بفرمائید.

رستم رفعتی – بنام خداوند بزرگ همیشه آبان ماه برای کشاورزان دوست داشتنی و دراین ماه چشم های امیدوار کشاورزان به آسمان دوخته و از خداوند باران رحمت طلب میکند در ۵۷ سال قبل که آبان ماه موهبت دیگرالهی به ایرانیان ارزانی داشت و آن تولدشاهنشاه آریامهر بود که با جریانات تاریخی که همه میدانیم کشتی تلاطم کشور را به ساحل نجات رسانید و ا نقلاب مقدس شاه و ملت سپردن صنعت نفت بدست ایرانی – رستاخیز ملت ایران از برکت وجود این شاهنشاه میباشد.

عالی ترین تبریکات خود را باین مناسبت به پیشگاه ملوکانه و حضورعلیاحضرت شهبانوی نیکوکار و والاحضرت ولایت عهد وخاندان جلیل سلطنت و ملت ایران خاصه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی صمیمانه تقدیم و از خداوند طول عمر و دوام سلطنت پرافتخارش را مسئلت دارم ملت ایران همیشه شاهنشاهان خود را دوست داشته اما شاهنشاه آریامهر را به خاطر عدالت و ملت دوستیش بیش از تمام شاهنشاهان گذشته دوست دارند.

وقتی کلمه پادشاه عادل میشنوید فکرها متوجه انوشیروان دادگر شاهنشاه ساسانی میشود برحسب کلام ارزنده پیامبر اسلام که فرموده افتخار من اینجاست درزمان پادشاهی عادل متول شده ام وحال آنکه انوشیروان یک زنجیر عدل بیشترنداشت که مظلومین از تمام نقاط مملکت پهناور ایران می بایست خودرابه مدائی و باغ داد برسانند و دادخواهی کنند.

اماعدل پهلوی درتمام دهات و شهرهاخانه های انصاف و شورای داوری داردکه جوان وپیرکه احیاناًتجاوزی به حقشان شده باشد درپشت دیوارخانه اش به دردلش ریش سفیدان و معتمدین گوش داده وفی المجلس رسیدگی میکند.

کجااست آن کفاش یا پینه دوز که حاضرشد کسری مخارج یا تمام مخارج ارتش پادشاه وقت را بدهد به شرطی که اجازه دهند فرزندش به مدرسه برود درس بخواند اما مورد قبول واقع نشد نگاه کنید درهر روستا یک مدرسه بلکه دومدرسه هست فرزندان روستائیان در مقامات والای وزارت و وکالت قرار گرفته اند. خداوند این نعمت و افتخار بزرگ را برای ملت ایران نگهداری فرماید.

جناب آقای رئیس همکاران ارجمند اجازه فرمائید عرایضم را درباره وضع و گرفتاری کشاورزان دراین مکان مقدس به سمع مبارکتان برسانم.

ماقبل از انقلاب سفید یک کشاورزی سنتی داشتیم که در حقیقت با زمان مطابقت نداشت از برکت انقلاب و آزادی کشاورزان از استثمار اربابان سابق نجات یافتند و دگرگونیهائی در کشاورزی مملکت نظیر سایر شئون پیش آمد حمایت و ارشاد کشاورزان از اوامری است که شاهنشاه به کرات تاکید فرموده اند. جناب آقای نخست وزیر که مورد موهبت شاهنشاه آریامهر هستند یقین است مورد تایید ملت ایران و نمایندگان مجلسین خواهند بود. بدیهی است که شخص نخست وزیر درک نیات عالیه شاهنشاه را بیش از هرکسی نموده ودراجرای آن نهایت کوشش را میفرمایند جای تردی نیست که فرآورده های کشاورزی کشور چندین برابر زمان قبل از انقلاب است اما جواب گوی احتیاج زمان رستاخیز نیست درحالیکه عده ای از کشاورزان زحمت کش و کاردان ما روی کم توجهی به وضع آنان یا مقررات دست و پاگیر از طرف دستگاههای اجرائی وزارت کشاورزی حرفه مقدس خود را رها نموده به شهرها هجوم آورده و آن کس که تولید میکرد اکنون مصرف کننده شده در نتیجه فرآورده کشاورزی تقصان پیداکرده.

ماچرا احتیاج پیداکرده ایم از خارج سیب زمینی – گوشت – پیاز – گندم وجو – ذرت واردکنیم؟

مگر چه شده اند کشاورزان زحمت کش آذربایجانی – خوزستانی – و خراسانی؟ هستند اما آن حمایتی که از آنان باید بشود وزارت کشاوری توجه ندارد.

جناب آقای وزیر کشاورزی واحدهای کوچک و کشاورزان واقعی کشور از امکاناتی که واحدهای بزرگ کشت و صنعت و مجتمع های کشاورزی استفاده مینمایند آنها محرومند خیلی ها که باوسائل اولیه و سنتی با دستهای پینه بسته کارش را انجام میدهند از ماشین آلات کشاورزی سهمی به آنها نمی رسد و از امکان تسطیح زمین و کانال کشی سهمی ندارند.

کود و بذر مورد احتیاج به موقع به آنان نمیرسد گندم بذری را وزارت کشاورزی هرتن ۱۵۵۰۰ ریال تا ۱۸۰۰۰ ریال به آنان میفروشد و از سال گذشته کود را ۴۰% گران نموده لوازم یدکی ماشین آلات کشاورزی چندین برابر شده که واقعاً دربعضی موارد طاقت فرسا است.

وزارت کشاورزی یا سایر دستگاهها هیچگونه تعهدی برای خرید فرآورده های کشاورزی به کشاورز ندارد.

اداره غله با تمام مشکلاتی که برای کشاورزان فراهم میکند به موقع خریدش را شروع نمیکند.

مثلاً درخوزستان ودهلران و قصرشیرین و سایر مناطق گرمسیری اردیبهشت ماه گندم درو میشود حالا که آبان ماه است گندم روی دست کشاورزان مانده که عده برای حفظ آبرو و پرداخت دیون خود گندم را کیلوئی ۸ ریال فروخته اند و شایدکمتر مامورین خرید ۱۰% افت گندم اصلاح شده و بذر کشاورزی حساب میکنند نمیدانم آن ۱۰% درانبارها به چه حسابی میرود و بچه صورت فروش میشود و پولش به کدام حساب خزانه دولت واریز میشود.

جناب آقای وزیر استان ایلام که یک قسمت مهم گوشت مملکت را دردشتهای وسیع مهران و دهلران پرورش میداد از عدم توجه دامداران به شهرها رفتند و گوشت سرد از تهران به ایلام حمل میشود.

جناب آقای وزیر تابلوهای سبز رنگ و طرح های روی کاغذ به کشاورزان یاری نمیدهد (احسنت).

جناب آقای وزیرکشاورزی شما در دشت مهران یک واحد مکانیزه زراعی دارید درسه سال بهترین محصول بدست آورده به حساب خرج و دخل آن برسید تا متوجه شوید کشاورزان چرا به شهرها روی آورده اند امیداست حسابرس دقیق رسیدگی کند و نتیجه را برای اطلاع نمایندان محترم مجلس گزارش نمایند (صحیح است).

جناب آقای وزیردرکجای ایران زمین آبی مرتع بوده که اکنون از کارکشاورزان صاحب نسق که به امر شاهنشاه آریامهر و قانون انقلابی اصلاحات ارضی صاحب زمین و آب شده اند مامورین منابع طبیعی جلوگیری میکنند.

من نمیدانم چرا آلونک نشینهای کرج مورد ترحم و محبت هستند و کشاورزان منطقه استان ایلام فراموش شده اند تقاضا دارد دراین مورد رسیدگی کامل شود.

باکلمه جاوید شاهنشاه به عرایضم خاتمه میدهم (احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۴- تصویب صورتجلسه قبل.

نایب رئیس – وارددستور میشویم نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای افتخار بفرمائید.

افتخار – اصلاحاتی درعرایض بنده هست تقدیم میکنم.

نایب رئیس – اصلاح میشود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب میشود.

- معرفی تیمسار سپهبد کاتوزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت جنگ بوسیله تیمسار ارتشبد عظیمی وزیر جنگ

۵- معرفی تیمسار سپهبد کاتوزیان به سمت معاون پارلمانی وزارت جنگ بوسیله تیمسار ارتشبد عظیمی وزیر جنگ

نایب رئیس – تیمسار وزیر جنگ فرمایشی دارید بفرمائید.

ارتشبد رضا عظیمی – (وزیر جنگ) بااجازه مقام ریاست بفرمان مطاع مبارک شاهنشاه آریامهر تیمسار سپهبد کاتوزیان را که بسمت معاونت پارلمانی وزارت جنگ انتخاب شده اند به حضور ساحت مقدس مجلس شورای ملی معرفی میکنم (احسنت – مبارک است).

- تقدیم چهار فقره لایحه بوسیله آقای دکترشادمان وزیرمشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۶- تقدیم چهار فقره لایحه بوسیله آقای دکترشادمان وزیرمشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

نایب رئیس – آقای دکترشادمان فرمایشی دارید بفرمائید.

دکترشادمان – (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) – با اجازه آقای رئیس و نمایندگان محترم چهار لایحه را تقدیم میکنم و تقاضای رسیدگی و تصویب آنها را دارم اول لایحه اجازه عضویت درگروه مشورتی بین المللی تحقیقاتی کشاورزی دوم لایحه الحاق یک ماده به قانون تشدید مجازات رانندگان لایحه سوم موافقت نامه برای همکاری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ایالات متحده آمریکا و لایحه اجرای احکام مدنی.

نایب رئیس – لوایح به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود.

۷- طرح گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیقه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیقه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

نایب رئیس – گزارش یک شوری تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیرخوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز دوشنبه ۲۸ مهرماه ۱۳۵۴ باحضور نمایندگان دولت لایحه تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیقه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۲ مهرماه ۱۳۵۴ تقدیم و بشماره ۱۵ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون تعیین میزان حقوق بازنشستگی – مستمری و وظیفه مشمولین قانون

استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده از اول سال ۱۳۵۴ حقوق وظیفه و همچنین مستمری وراث افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی درهرمورد که در مواد مختلف قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی ۲/۳ حقوق یا حقوق بازنشستگی تعیین شده است به ۵/۴ حقوق یا حقوق بازنشستگی اصلاح میشود.

تبصره – حقوق بازنشستگی و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و همچنین مستمری وراث آنان در مواردی که کمتر از حقوق ماهانه سرباز داوطلب (۸۴۰۰۰ ریال درماه) باشد از اول سال ۱۳۵۴ به ۸۴۰۰ ریال ترمیم میشود و مشمول تغییرات آتی آن نیزخواهد بود.

مخبر کمیسیون بودجه – مجتبی عالمی

گزارش از کمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز چهارشنبه ۳۰ مهرماه ۱۳۵۴ باحضور نمایندگان دولت لایحه تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را عیناً تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبر کمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز شنبه ۳ آبان ماه ۱۳۵۴ باحضور نمایندگان دولت لایحه تعیین میزان حقوق بازنشستگی، مستمری و وظیفه مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون بودجه دراین مورد را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

رئیس کمیسیون نظام – سرلشکر ایلخانی

نایب رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رای میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نسیت؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رای میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام بفرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده میشود.

- تقدیم لایحه استخدام هیئت علمی دانشکده افسری، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۸- تقدیم لایحه استخدام هیئت علمی دانشکده افسری، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

نایب رئیس – تیمسار سپهبد کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان – (معاون وزارت جنگ) – بااجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لایحه استخدام هیئت علمی دانشکده افسری را تقدیم میکنم و تقاضای تصویب آن را دارم.

نایب رئیس – لایحه به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود.

- طرح گزارش شوراول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی

۹- طرح گزارش شوراول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی

نایب رئیس – گزارش شور اول اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوراول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری درجلسه ۲۷ مهرماه ۱۳۵۴ با حضورنمایندگان دولت لایحه شماره ۱۷۴۶۶ مورخ ۱۳۵۴/۷/۲۲ لایحه اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی را که به شماره ۱۸ چاپ شده است مطرح و با مختصر اصلاح عبارتی بشرح زیرتصویب کرد.

اینک گزارش شوراول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و

درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده اول – افسران و درجه داران و محصلین مشروح زیر:

افسرانیکه درداخل یا خارج کشور دوره مقدماتی رسته ای یا معادل آنرا طی مینمایند و همافران و درجه دارانیکه درمراکز آموزشی داخل یا خارج کشور تحصیل میکنند و نیز آن عده از محصلینی که بدون داشتن درجه نظامی به هزینه نیروهای مسلح شاهنشاهی دریکی از مراکز آموزشی داخل یا خارج کشور برای خدمت در کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی مشغول تحصیل میباشند در صورتیکه بعلت ارتکاب اعمال خلاف حیثیت و شئون نظامی و مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی و یا به موجب مقررات پیش بینی شده دراساسنامه مراکز آموزشی مربوط از خدمت اخراج و ازادامه دوره محروم شوند ملزم به پرداخت دوبرابر هزینه تحصیلی مصروف میباشند و چنانچه اعمال ارتکابی آنان دارای جنبه جزائی باشد در مراجع قضائی تعقیب خواهند شد.

  • تبصره ۱ – درصورتیکه اخراج افسران، درجه داران و محصلین مذکور بعلت عدم استعداد و صلاحیت باشد از پرداخت هزینه تحصیلی مذکور دراین قانون معاف خواهند بود مشروط براینکه عدم استعداد و صلاحیت صوری نبوده و ناشی از اعمال ارادی آنان نباشد.
  • تبصره ۲-از تاریخ تصویب این قانون مقررات بند پ ماده ۱ آئین نامه اجرائی مربوط به قانون الحاق ماده واحد به قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب تیرماه ۴۵ ملغی میگردد.
  • تبصره ۳- اعمال ارادی عبارت است از اعمالی که ناشی از عمدبوده و اراده فاعل در ارتکاب آن موثرباشد.

مخبرکمیسیون دادگستری علی احمد خورشید

گزارش شوراول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۳ آبان ماه ۱۳۵۴ باحضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین درنیروهای مسلح شاهنشاهی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را دراین مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شوراول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

رئیس کمیسیون نظام – سرلشکر ایلخانی

نایب رئیس – کلیات لایحه مطرح است آقای دکترسواد کوهی بفرمائید.

دکتر سوادکوهی – خواستم حضورنمایندگان محترم عرض کنم بنده باعتبار اینکه دهسال مدیرکل وزارت راه باسابقه قضائی خدمت کردم بیک سلسله مشکلات قانونی درلوایح دولت و طرحهائیکه برای اجرا بدستگاهها ابلاغ میشود وارد هستم وباستحضارتان میرسانم وزارت خانه هائیکه احتیاج دارند قوانینی تهیه کنند سعی میکنند از طریق اداره حقوقی شان و اگر جنبه داشته باشد بانظر وزارت دارائی و اگر جنبه جزائی داشته باشد با نظر وزارت دادگستری مطرح میکنند بعد میاید به نخست وزیری آنجا کمیسیونی است بنام کمیسیون تهیه قوانین و تصویب نامه ها و آئین نامه ها و آنها سعی میکنند تعارضی که بین این قانون و سایر قوانین هست یا جنبه های فنی قضیه رادر نظر میگیرند. متاسفانه باز شاید بنده به اعتبار اینکه چندین سال در زمان آقای دکتر باهری عضو تهیه قوانین در دادگستری بودم باین نتیجه رسیدم که تهیه قانون یکی از مشکل ترین کارهاست. چون ما هرجه تجربه داشته باشیم و تطورفکری داشته باشیم وقتی که قانونی تهیه میشودو به مرحله اجرا میرسد باز به مشکلاتی برمیخوریم نمونه کوچک آن خودبنده سعی کردم راجع به حریم راهها و تجاوزاتی که میشود لایحه ای تهیه کنیم البته مراحل مختلف قانونگذاری را طی کرد و ما در آنجا قید کردیم هرکه به حریم راه تجاوز کند با حضورنماینده دادستان باید عین تجاوز را رفع کند. بدون اینکه به دادگستری مراجعه کند امادرعمل دیده ام که شهرداریها زباله ها را در حریم راهها میریزند بدون اینکه درنظر بگیرند از این راه مقادیری ضرر متوجه وزارت راه میشود. دراین لایحه نیز نظر بنده این است که درعمل به مشکل برخورد خواهد کرد ما این مشکل را نیز داشتیم برای رانندگان و مامورین فنی تعهد نامه رسمی گرفته مشد که اگر در اوقات کار جای دیگرکاربکنند یا از تعهدات سرباز بزنند یادرمدرسه فنی از ادامه تحصیل خود داری کنند مبلغی بعنوان وجه تضمین درنظر گرفتیم معذالک اداره ثبت یا دادگستری نسبت باین تعهدات….

نایب رئیس – آقای دکترسوادکوهی کلیات این لایحه مطرح است نه اشکالات قانون نویسی.

دکترسوادکوهی – به کلیات این لایحه هم خواهیم رسید.

نایب رئیس – خواهش میکنم زودتر برسید.

دکترسوادکوهی – بهرحال اگر دانشجوئی دارد تحصیل میکند و بعلتی از تعهدات خودش سرباز بزند باید دوبرابر مبلغی که خرج او شده است بدهد، آیا در مورد نحوه وصول آن چیزی نوشته شده؟ و مسلماً درموقع اجرا باشکال برخواهند خورد و چه خوب بود که دراین مورد آئین نامه ای پیش بینی میکردند (چندنفر از نمایندگان پیشنهاد بدهید) بنده پیشنهاد را موقع ورود در مواد تقدیم میکنم ولی دراینجا میخواهم عرض کنم که نحوه اجرای این لایحه و وصول این مبلغ معلوم نیست و اگر ترتیبی دولت بدهد که قانون عامی برای این مشکل که نظیرش در همه وزارتخانه ها هست تهیه کند بهتر خواهد بود.

نایب رئیس – آقای دکتر واحدی بفرمائید.

دکترواحدی – بنده یک پیشنهاد اصلاحی دارم ….

عباس میرزائی – کلیات لایحه مطرح است هنوز به مواد وارد نشده ایم که شما پیشنهاد میدهید.

نایب رئیس – اجازه بدهید صحبتشان را بکنند وارد شور در مواد که شدیم پیشنهادشان را میدهند.

دکترواحدی – باتوجه باینکه درتبصره یک این لایحه نوشته شده: ‹‹ در صورتیکه اخراج افسران، درجه داران و محصلین مذکور بعلت عدم استعداد و صالحیت باشد از پرداخت هزینه تحصیلی مذکور دراین قانون معاف خواهند بود مشروط براینکه عدم استعداد و صلاحیت صوری نبوده و ناشی از اعمال ارادی آنان نباشد ››. بنده عقیده دارم چون عمل ارادی را تبصره ۳ تعریف کرده است، این تبصره فقط از نظر جا باید بعداز تبصره یک جا بگیرد و تبصره ۲ باشد و تبصره ۳ بجای تبصره ۱ باشد.

نایب رئیس – پیشنهادتان را مرحمت بفرمائید، آقای دکترچهرازی بفرمائید.

دکترچهرازی – آقای رئیس، نمایندگان محترم، بنده فکر میکنم همه خانمها و آقایان موافق هستند قوانین که در دوره رستاخیز به تصویب میرسد اشکالاتی بر مشکلات نیفزاید و بطوریکه باید و شاید مورد بررسی قرار بگیرد. پریروز از رادیو متن لایحه ای که تقدیم مجلس شده بود پخش شد و من میخواهم از جناب آقای رئیس بپرسم آبا رادیو و تلویزیون مجاز است لایحه را قبل از آنکه بتصویب مجلس برسد پخش کند یا نه؟ چون وقتی لایحه ای که هنوز جنبه قانونی پیدانکرده پخش شد ممکن است عده ای از افراد علاقمند به آن استناد کنند در صورتیکه آن لایحه بعد از تصویب شدن در تشکیلات تقنینه، بعلت تحولاتی که در ضمن بررسی پیدا کرده بالایحه تقدیمی دولت تفاوت هائی پیدا میکند و استناد بآن قبل از تصویب موجب گمراهی میشود.

نایب رئیس – آقای دکتر چهرازی اعلام اینکه در دستور مجلس چه لوایحی مطرح خواهدشد اشکالی ندارد.

دکترچهرازی – بلی ولی آنها عین لایحه را منتشر کردند، بهرحال هدف از این لایحه این است که تشکیلات عظیم ارتش که روزمره نیاز بیشتری به متخصصین و تکنیسین ها دارد برای تکمیل این برنامه افرادی را که واجد استعداد هستند بعد از مطالعه زیاد و تحمل هزینه های گزاف آنها را برای کسب تخصص به خارج میفرستند که بعد برگردند و مشغول خدمت شوند، بدیهی است مخارجی که ارتش تحمل میکند بعد از چند سال برگشت میکنند. معلوم میشود تعدای از این افراد که از طرف ارتش برای این سمت انتخاب شده اند چه در داخل مملکت و چه در خارج مملکت به تعهدات خود ایفا نکرده اند و از این راه ضرر بزرگی متوجه تشکیلات میشود. برای فلان واحد که تشکیل شده با هزنه بسیار دانشجوئی را که میفرستند برای کسب تخصص ولی بعد برنمیگردد بالنتیجه خسارت زیادی به تشکیلات وارد میشودهدف لایحه این است که از این قبیل پیش آمدها جلوگیری بشود و متاسفانه مثل اینکه تا آنجا که بندهای این لایحه را خواندم در آن ابهامات زیادی حتی ممکن است نقض غرض نشود اولاً آمده اند افسران و همافران را که بافتخار سربازی نائل شده اند با دانشجوئی که هنوز سرباز نیستند دریک ردیف قرار داده اند درحالی که ما میدانیم کسانی که بافتخار سربازی مفتخر میشوند در مقابل تعهداتی که دارند هدفهائی هم دارند دراین لایحه میگویند: بعلت ارتکاب اعمال خلاف حیثیت و شئون نظامی و مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی. این عبارت درباره افسران و درجه داران صادق است اما آن دانشجومشمول این عبارت نمیشود موضوع دوم اینکه وقتی افسری یا درجه داری مرتکب اعمال خلاف حیثیت نظامی شود مطابق مقررات نظام قابل تعقیب است و تعقیب میشود و بسهولت رها نمیشود هدف از این لایحه تخفیف آن مجازاتها یا تشدید آن مجازات ها است؟ دراین لایحه نوشته شده است ‹‹ به موجب مقررات پیش بینی شده در اساسنامه مراکز آموزشی مربوط از خدمت اخراج و از ادامه دوره محروم شوند ›› خوب تا اینجا بسیار درست است که اگر کسی اعمال خلافی کرد اخراج میشود ولی درمقابل آنهمه زحمات و آن هزینه ای که صرف شده و افرادی را فرستادید اگر این اعمال خلاف موجب اخراج او شد باید این درجه دار این افسر این دانش جو چند برابر پولی راکه برای او خرج شده است بپردازد. اولاً درچه زمانی؟ این دانشجو ممکن است دوره ابتدائی متوسطه – عالی را زیر نظر ارتش پیموده باشد، معلوم نیست چطور مطالبه بشود یا بچه نحوی مطالبه بشود عکس این قضیه را بگیریم فرزند بنده به هزینه ارتش سالیان متوالی مبالغی گزاف خرج میکند برای اینکه تخصصی را فرا بگیرد و برگردد خدمت کند میبیند در تشکیلات دیگر تخصص او را بیشتر ارج مینهند و حقوق بیشتری هم باو میدهند و درآمد بیشتری هم خواهد داشت فکر میکند که اگر من این مدرسه عالی را بگذرانم و در جاهای دیگر استخدام بشوم ماهی ده هزار دلار مبتوانم بگیرم و اگر برگردم به ارتش و سرهنگ بشوم ماهی ۴ یا ۵ هزار تومان بیشتر نخواهم داشت پس بهتراست این تخصصم را در خارح عرضه کنم چون درآمدم بیشتر خواهد بود و اگر کسی فاقد تعهد مبانی اخلاقی باشد و تعهدات خود و میهن پرستی را زیرپا بگذارد بسیار ساده است سال سوم مرتکب اعمالی مبشود که اخراجش کنند ارتکاب اعمال خلاف چیست؟ آیا با لباس ارتش رقصیدن خلاف شئون نظامی است یا قماربازی، یا مقاله نوشتن و یا مست کردن؟ معلوم نیست. این لایحه وسیله میشود برای آن شخصی که خودش را زیر تعهد خلاص کند و بجای اینکه برگردد و سالیان دراز خدمت بکند و درحقیقت وظائف خودش را به میهن و شاه انجام دهد و خدمت کند درسایر نقاط به بهترین وضعیت زندگی کند این موضوع برای من روشن نیست بلکه مبهم است محصلی که میفرستید فراگرفتن این تخصص این یکی از چیزهائی است که درحال حاضر در دنیا مطرح است و آن جذب مغزها است و همه ساله ما آمارداریم که از کشورما به سایر کشورها چه تعداد افراد برجسته و با استعداد جذب مراکز بزرگ صنعتی دنیا میشوند این لایحه مشوق آنها خواهد بود بعد از آنکه مدارج عالی را طی کرد و سال سوم خودش را طی میکند و بعد به دلائلی اخراج میشود تعهد میسپارد درسال فلان مبلغ به شما بپردازد ولی شما مبلغ بزرگتری را از دست داده اید و آن نیروی انسانی است که سالهای متوالی، متمادی تربیتش کردید و آن پولی را که خرج کردید شاید برای شما اهمیت نداشته باشد ولی این مساله بسیار حائز اهمیت است و آن اینکه شما نیروی انسانی و مغزهای متفکر را از دست داده اید و جالب تر آنکه بجای آن چه کسی خواهد آمد. پول برای شما چه میکند این چندان مهم نیست که شما پولی را از دست بدهید باید دید جایگزین آن فرد چه کسی خواهد بود یک نکته جالبی دراین لایحه هست و شاهکاری است و نمیدانم من اشتباه میکنم یا تدوین کنندگان این لایحه اشتباه کرده اند و آن این است که میگوید اگراخراج بسبب عدم استعداد باشد در صورتیکه یک دانشجوی افسری را قبلاً آزمایش کرده اند و بعد پذیرفته اند او را که از کوچه و بازار نفرستاده اند او مراحل مختلفی راطی کرده تا پذیرفته شده

Page 15 missing

پبشنهاد مینماید که این تبصره (تبصره ۳) به تبصره ۲ تبدیل و تبصره ۲ جای تبصره ۳ منظور گردد.

قدرت الله واحدی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد مینماید تبصره زیر به لایحه قانون اصلاح مقررات مربوط به تحصیل افسران و درجه داران و محصلین در نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه شود.

تبصره ۴ – طرز وصول دربرابر هزینه تحصیل مذکور دراین قانون به موجب آئین نامه ای خواهد بود که به تصویب کمیسیون های دادگستری و نظام به مجلسین خواهد رسید.

دکترسواد کوهی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

دراین لایحه به ارتکاب اعمال خلاف حیثیت و شئون نظامی و مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی اشاره شده که جنبه عمومی و کلی دارد خوب است نوع اعمال خلاف حیثیت و شئون نظامی و مصالح نیروهای مسلح شاهنشاهی معلوم و مشخص گردد. که ضابطه ای بوجود آید.

غلامرضا اخلاق پور

نایب رئیس – لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود.

- تقدیم یک فقره سوال بوسیله اقای حسن صدر از وزارت راه و ترابری

۱۰ - تقدیم یک فقره سوال بوسیله اقای حسن صدر از وزارت راه و ترابری

نایب رئیس – آقای صدر فرمایشی دارید؟

صدر – بنده سوالی از وزیر راه و ترابری دارم که تقدیم میکنم. درگذشته، همان طوری که نمایندگان محترم مستحضر هستند به شهرستان بافت که در استان یزد است توچه چندانی نمیشد ولی از زمانیکه دراین منطقه ذوب آهن تاسیس شد ….

نایب رئیس – آقای صدر سوالتان را مرحمت بفرمائید به دولت ابلاغ میشود.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه

نایب رئیس – با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم میکنیم تاریخ و دستورجلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه درساعت ده و چهل دقیقه ختم گردید)

نایب رئیس مجلس شورای ملی – دکتر جواد سعید

- پرسش نمایندگان

سؤال آقای حسن صدر از وزارت راه و ترابری

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

خواهشمنداست مقررفرمایئد جناب وزیر راه به مجلس شورای ملی تشریف آورده و علت اینکه تا بحال راه یزد به بافق که کلیه مقدمات آن انجام شده و تاکنون شروع باسفالت نشده است توضیح دهند.

حسن صدر– نماینده مجلس شورای ملی