مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ تیر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ تیر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یک شنبه ۵ تیر ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۶

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آصف- اسحقی کاهکش- اسفندیاری- جهانشاه افشار- امیر عشایری- اهری- پوربردباری- تژده- توتونچی افشار- جباری- خسروی دارانی- دکتر خطیبی- دانشمند- دکتر رفعت- ساری اصلانی- ساگینیان- سترک دره شوری- دکتر سعید- سلیمانی سوادکوهی- سیفی- شادمان- منصور صادقی- صدر- صدیق زاده- دکتر ضیائی- طرفی- عابدی- محمد حسین غضنفری- غلامرضا غضنفری- فلاح مقدم- دکتر فیروزآبادی- قاسمی- قراگزلو- قریشی- مافی- مظهری- میرلاشاری- نظمی- محمد نوری- نوری اسفندیاری- وزیری- یاسینی- طباطبائی.

بانوان: جهانبانی- زاهدی.

- بیانات قبل از دستورآقایان: دکتر محمد ستاری- دکتر تجدد- محمد حسین کاشفی- غلامعلی قاسمی- عبدالطیف شیخ الاسلامی

۲- بیانات قبل از دستورآقایان: دکتر محمد ستاری- دکتر تجدد- محمد حسین کاشفی- غلامعلی قاسمی- عبدالطیف شیخ الاسلامی.

رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای دکتر ستاری تشریف بیاورید.

دکتر محمد ستاری- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، دوستان مطبوعاتی.

مردم با احساس و پرمحبت گیلان، سرزمین صداقت کار وکوشش، تلاش وزحمت، یکبار دیگر با زیارت شهبانوی محبوب و نیکوکار خود حماسه‌ای از نیکی و مهرورزی آفریدند که اگر در تاریخ ایران زمین بی نظیر نباشد لااقل کم نظیر است (صحیح است).

سالها قبل، وقتی که شاهنشاه آریامهر که مکرمت و لطف عمیقش به شیوه خداوندگاری عام است به رشت تشریف فرما شدند و اینک مردم با تمام وجود و قلب خود در آرزوی تجدید این مرحمت شاهانه هستند، آنچنان شور و هیجانی از چنین افتخاری نصیب ساکنین این خطه گردیده بود که مسلماً در تاریخ کشورمان بی همتا است و این احساسات هم چنان به اوج و اعلا رسید و شاهد هستیم هربار که نعمت و سعادت دیدار خاندان جلیل سلطنت به گیلان و گیلانی ارزانی می‌شود این شور و غلیان به والاترین حد و حدودخود می‌رسد (احسنت).

لقب مرحمتی «وفادار» به گیلانیها از سوی رهبر کبیر انقلاب شاه و مردم که به صورت یکی از شکوهمندترین افتخارات برای مردم این استان درآمده، سبب گردیده است تا مردم به سنت دیرین نهادی که ویژه ساکنین گیل و دیلم است در همه وقت و حال و در هر شرایط وامکان در نهایت صداقت و صمیمیت مراتب شاهدوستی و وطن پرستی را تا ایثار جان و حیات به منصه ظهور برسانند و حماسه‌ای هم که در تشریف فرمائی علیاحضرت شهبانوی گرامی ایران زمین در سفر اخیر برانگیخته شد نموداری از احساسات پاک و بی غل و غشی بود که از سوی مردم «وفادار» نثار خاکپای معظم لها گردید.(احسنت)

طی سالها و قرون به اثبات رسیده که شاهنشاهان و شهبانوان، تنها قبله گاه امید و آرزوی مردم مشتاق و پر تلاش میهن هستند و این حقیقت مسلم به ویژه در پنجاه سال سلطنت پر افتخار دودمان پهلوی از هر جهت حقانیت وخلاقیتش را به اثبات رسانیده، تا حدی که اگر ملت در اجرای امری هم از هر جا و مقام ناامید بازگردند دست نیاز به سوی پروردگار و در پی آن به جانب رهبر دلسوز و حیات بخش خود دراز می‌کنند و چون هر بار در این میان در پناه قادر متعال شاهد کامیابی و توفیق نیز بوده‌اند لذا چنین دلبستگی به درجه اعتقاد و ایمان و پیوند راستین قلبها رسیده است.

گیلانیها از این حقایق بسیار دیده‌اند که از آخرین آن فرمان حیات بخش و امید آفرین همایونی برای تأسیس دانشگاه گیلان بود که طی آن آرزوی ۳۰ ساله گیلانی برآورده شد.

در دوران شکوفان سلطنت پهلوی، درگوشه و کنار کشورمان پیشرفت و ترقی و تعالی در همه شئون مشاهده و قابل لمس است و گیلان از این ترقیات و خدمات بهره مند بوده است.

از آنجائی که گیلان به دلیل سرسبزی و برخورداری از مواهب طبیعی از دیرزمان نصیبی بیشتر از تمدن و پیشرفتهای مملکتی داشته، بنا بر رهنمودهای اندیشمندانه شاهنشاه آریامهر مبنی بر گسترش عادلانه امکانات و عمران در سرتاسر مملکت، مقتضی بود که به آبادی و نوسازی سایر استانها نیز توجهی بیشتر بشود. اکنون تصور مردم گیلان چنین است که سایر استانها از این منطقه پیشی گرفته باشند و در صورتی که در این بازدید موضوع به ذهن مبارک علیاحضرت شهبانوی فرشته خصال نیز خطور کرده باشد، استدعای مردم این است که همپای دیگر استانها به پیشرفت گیلان هم توجه شود، تا مردمی که دارای چنین مواهب طبیعی و پرارزش فرهنگی هستند، در دوران نیل به تمدن بزرگ از قافله پیشرفت ایران امروز عقب نمانند.

سفر پر جلال و شکوه شهبانو به گیلان با خیر و برکتی فراوان همراه بود که می‌باید، بسیاری از آموزشها، آگاهیها و دست آورده‌های دیگر را نیز به آن افزود و یقین دارم که چنین پدیده هائی والا در هر استانی که شهبانو به آن گام نهاده‌اند قابل توصیف و تفهیم باشد.(صحیح است) نخست اینکه چنین سفرهای صمیمانه‌ای موجب می‌شود تا گذشته از رفع پاره‌ای از نیازمندیهای مادی، عمرانی، خواستهای معنوی و روحی مردمی که جانانه به شاه و شهبانو عشق می‌ورزند در دیدارهای رو در رو برآورده شود و مسلم است که برآوردن تمایلات روحی و معنوی مردم گامی فراتر از رفع نیازهای مادی آنها به حساب می‌آید.

دیگر اینکه شهبانو در بازدیدهای پرآوازه خود گوشه هائی از مملکت در دل شهرها و روستاها را انتخاب می‌فرمایند که به طور قطع و یقین نه تنها تعدادی از زعمی قوم، حتی یکبار به آن نقطه سرکشی نکرده‌اند بلکه مسئولین کوچکتر اجرائی نیز زحمت دیدار از آن مناطق را بخود نداده و نمی‌دهند و بدیهی است که اینچنین دیدارهای متحول و پر معنی خود هشداری بس ارزشمند برای مسئولین اجرائی به شمار آمده و موجبات بروز تحرک و تلاشی افزونتر می‌گردد. در این میان می‌باید از دیدارهای ناگهانی و بی خبر شهبانو نام ببریم که اثرات نافذش آنچنان مؤثر و کارساز است که چه بسا بسیاری از گزارشات رسمی تقدیمی از سوی مجریان و مسئولین امور را تحت الشعاع قرار داده و مردم نیز اکثراً به چنین اقداماتی انقلابی وامید آفرین می‌اندیشند.

برانگیخته شدن احساس خودیاری و نیکو کاری، معاضدت و احسان از دیگر ویژگیهای سفرهی پربار علیاحضرت شهبانو به استانهاست و چنین رویدادهائی از سوی مردم خیر و صادق نه بخاطر خودنمائی بلکه اکثراً به مناسبت اطمینان و اعتقاد قلبی و اخلاص عملی است که ملت به دودمان پهلوی احساس می‌نماید. چون در غیر این صورت امکان اهداء زمین، اعتبار و کمکهای دیگر در هر موقعیت و زمان دیگری وجود داشته و دارد تا مردم مکنونات قلبی و نیکوکارانه را برملا سازند.

افتخار شرفیابی اعضای انجمنهای ملی بحضور شهبانو و اینکه منتخبین مردم می‌بینند آزادانه و در کمال صمیمیت و به دور از هر گونه تشریفات و در نهایت سادگی قادرند خواستهای خود را که نمایانگر گفته‌های همه مردم استان است آن هم بدون واسطه با شهبانوی مهربان و صمیمی در میان بگذارنداز جمله نعمات و مراحمی است که در چنین سفرهائی نصیب گروههای مختلف می‌گردد. شاهد هستم که چگونه چنین ابتکاری موجبات بروز شخصیت و احساس موجودیت و غرور، افزایش قدر و منزلت و خلاقیت آنان می‌گردد. ایکاش در چنین فرصتهائی استثنائی مکانی وسیعتر و مهیاتر انتخاب گردد تا همه منتخبین به زیارت شهبانوی مفخم مفتخر و سرافراز گردند. از جمله بازده چنین شرفیابی هائی یکی هم این است که تا همه مردم به تفکر و تأمل بیشتر تشویق شوند و مشکلات و نعمات منطقه را به دقت بررسی نمایند و از همه مهمتر با امکانات موجود و با برخورداری از همکاری و خودیاری در نگهداشت آنچه دارند بکوشند و یا راه حلهائی را بیابند و با بالا بردن آستینها به انجام خدمات همت نمایند.

کمکهای نقدی و اعتباری شهبانو در چنین ایامی آنقدر پر ارزش و به ویژه ضروری و بنیادی صورت می‌پذیرد که بدون اغراق و مداهنه هر یک ریال آن هزاران بار از نظر عمق واهمیت کار مؤثرتر و پرارزش تر بحساب می‌آید در سفر اخیر شاهد بودم که کمکها و اوامر مؤکد شهبانوی گرانقدر ایران زمین برای تکمیل و مرمت تأسیسات ورزشی و یا کتابخانه و خانه فرهنگ رشت و دیگر مؤسسات عام المنفعه که سالهای سال مورد تقاضای مردم بوده است تا چه اندازه در روحیه اهالی، جوانان، دانشجویان و ورزش دوستان و عاشقان فرهنگ و هنر و ادب مؤثر و کارساز افتاده است و در اینجا وظیفه دارم مراتب سپاس و هزاران سپاس مردم شهرستان رشت به ویژه اعضای باشگاه دانشجویان استان گیلان را که افتخار شرفیابی آنها بحضور شهبانو از رفیع ترین یادگارهای فراموش نشدنی در مدت زندگانیشان به شمار می‌آید بحضور خاکپای معظم لها تقدیم بدارم و آرزو نمایم در بازدیدها تا حدود امکانات نمایندگان مردم نیز افتخار حضور داشته باشند تا در پیگیری اوامر و دستورات حیات آفرین وامید ساز شهبانو به همان گونه که در طبیعت و نهاد آنها نهفته است تا پای جان از بذل هر گونه کوشش و مجاهدتی دریغ نورزند. در اینجا با استفاده از فرصت مسائلی را درباره گیلان بازگو می‌کنم.

گیلان که یکی از کم سطح ترین استانهای کشور به شمار می‌رود بکوشش مرد و همت ساکنین سخت کوش آن به نسبت دیگر استانها بیشترن خدمات را به مملکت ارزانی می‌دارد.

۶۰ درصد محصول برنج، ۶۵ درصد تولید چای، ۶۰ درصد محصول توتون و کنف، ۷۰ درصد خاویار، ۷۵درصد تولید پیله و ابریشم، ۹۰ درصد محصول زیتون، ۶۵ درصد صید ماهی، ۹۰ درصد فندق کشور و قسمت اعظم محصولات دامی و سبزیجات و مرکبات مملکت از این استان تهیه و تأمین می‌شود و همچنین از نظر تولیدات صنعتی بیشترین فرآورده‌های چینی آلات، منسوجات و پوشاک، وسایل الکتریکی لامپ و غیره، صنایع دستی و چوبی، سیمان، برق و آب و در آینده نزدیک قسمتی از احتیاجات چوب و کاغذ در گیلان فراهم شده و دراختیار هموطنان قرار می‌گیرد.

گذشته از جنبه‌های اقتصادی وتولیدی که بیشترین آن مدیون کوشش و تلاش مردم این سامان وسرمایه گذاران دیگر است از نظر خدمات اجتماعی، فرهنگ و تمدن، ظرفیت و استعداد آموزشی و دیدگاههای دیگر نیز گیلان در جایگاهی رفیع تر قرار دارد که می‌تواند از هر جهت قابل استناد و قیاس باشد، تا حدی که می‌باید به چنین خطه‌ای توجهی در خور مبذول گردد و توقعات آن برمبنای امکانات موجود مرتفع شود.

قبل از هر جیز و بدون تعارف، ضمن مرور و مطالعه در روحیات و خصوصیات مسئولین اجرائی که طی یکی دو دهه اخیر در این استان خدمات اداری خود را به انجام رسانیده‌اند، به صراحت باید اعلام گردد که بیشترین آنها از کیفیت و ویژگی تصمیم گیری و برخورداری از ارده‌ای قاطع و کارساز بی بهره بوده‌اند و قصد گذران روز و روزگار بیشتر از قبول مسئولیت برایشان مطرح بوده است.

بدیهی است چنین طرز تفکری نه تنها موجب رکود کارها و برنامه‌ها و حتی عدم جذب اعتبارات می‌گردد بلکه سبب روگردانی افراد منطقه شده و چه بسا که مقدمات مهاجرت آنها را از استان نیز فراهم می‌نماید، تا حدی که هم اکنون در بسیاری از شهرستانهای این استان، چهره‌های قدیمی را کمتر می‌توان دید.

بدیهی است که در صورتی که استان گیلان هم از همان سالهای پیشین از مدیرانی کارآمد و به اصطلاح صاحب برش و اراده‌ای قاطع برخوردار می‌بود می‌توانست خدماتی افزونتر از آنچه که هم اکنون به کوشش مردم و کمکهای دولت عاید شده حاصل آورد و جایگاهی والاتر برای خود دست و پا کند. از نظر دلبستگی و علاقمندی مردم گیلان به تحصیل، مطالعه، تحقیق و خلق آثار هنری و علمی با همه کمبودهائی که در این زمینه مشاهده می‌شود و لازم است در رفع آنها به طور بنیادی و اساسی فکری عاجل معمول گردد ولی هنوز دیده می‌شود که گرایش نوجوانان و جوانان این استان اعم از شهری و روستائی به فراگیری در موقعیت کاملاً ممتازی قرار دارد. به طوری که نسبت به کودکان مدرسه رو به کل جمعیت، گیلان نه تنها از سایر استانها بلکه حتی از تهران هم پیشی گرفته و از نظر تعداد محصلین دوره راهنمائی در کشور مقام دوم و در مورد محصلین متوسطه نیز در چنین جایگاهی قرار گرفته است و با توجه به اینکه شهر رشت حدود ۷۰ سال پیش صاحب یکی از اولین مدارس در ایران بوده ولی هنوز اکثر مدارس این استان را ساختمانهای فرتوت و کهنه و بناهای یک طبقه در حال ویرانی تشکیل می‌دهد و حال آنکه برای تشویق و حمایت از چنین گروه فعال و ارزشمندی که در هر وضع و حالی از آموختن دست نمی‌کشند لازم است مجدانه به نوسازی و تجهیز مدارس پرداخته شود و با ساختن مجتمعهای آموزشی، دانشسراها و مدارس و سایر مؤسسات تعلیماتی تحول لازم را دراین زمینه پدید آورد.

با اینکه به تصدیق مطبوعات کشور بیشترین فروش روزنامه و مجلات و کتاب در استان گیلان صورت می‌پذیرد در سطح کشور بوده و میزان مطالعه و علاقمندی افراد به کتاب و خودآموزی در سطح چشمگیری می‌باشد ولی تنها کتابخانه شهر رشت در حال ویرانی است و یکی از بزرگترین تقاضاهای اهالی شهر و روستان را در این استان تأسیس کتابخانه و سایر مراکز فرهنگی تشکیل می‌دهد. گیلان که از نظر آفرینش فعالیتهای هنری تلاشی پیگیر و کارساز داشته و قدیمی ترین سالنهای تئتر در آن تأسیس یافته و همچنین دارای غنی ترین آثار باستانی است واز این طریق خدمات گرانبهائی به موزه‌های داخل و خارج ارزانی داشته است، متأسفانه خود در حال حاضر از وجود حتی یک سالن مناسب تئاتر محروم است و تنها موزه رشت هم به ترتیبی است که کمترین شباهتی به ساختمان موزه نداشته و از نظر آثار باستانی نیز در فقر کامل قرار دارد. گیلان به ویژه رشت را شهر آب و باران میدانند. میزان بارندگی سالیانه در این استان بالاترین درجات را نشان می‌دهد ولی حیرت آور است اگر گفته شود که بسیار از شهرها و روستاهای گیلان از جمله رشت در کم آبی می‌سوزد و چندماه از سال از طبقات دوم به بالای ساختمانها بعلت کمبود فشار، از آب محروم هستند مشکل نامبرده چه در زمینه آب آشامیدنی و یا آب کشاورزی به همراه کمبود برق و روشنائی در موقعیتی صورت می‌گیرد که سد شهبانو فرح در همین استان بزرگترین خدمات را از نظر آبرسانی و تولید برق به اقصی نقاط کشور به انجام میرساند. زیبائی وسرسبزی گیلان زبانزد از همگان است. طبیعت مصفا و ودلنشین آن نه تنها از ممالک دیگر جهان موردی کم ندارد بلکه بخاطر بکر بودن ویژگی ممتاز را احراز کرده است. اما رای راه یابی و بهره گیری از این زیبائیها نه تنها کمترین خدمتی صورت نگرفته و حتی راههای روستائی در حداقل ممکن وجود دارد، بلکه همین نقشهای دلفریب و بدیع طبیعت خود موجب گردیده است که گیلان ارزانی وچه بسا فدای سرسبزی جادوئیش شود و آبادانی و نوسازی در آن نسبت به سایرمناطق کمتر صورت بگیرد و حال آنکه حفظ وحراست از چنین منابع ارزنده و ذخایر ملی و تعمیم دادن به آن مستلزم هزینه و پرداخت بیشتری است و این مسئله ایست که می‌باید دقیقاً به آن توجه شود و با ایجاد مراکز توریستی، استراحتگاههای مناسب و ارزان قیمت در جلب نظر مشتاقان داخلی و خارجی تلاشی ارزنده صورت گیرد.

رئیس - آقای دکتر ستاری وقت جنابعالی تمام شده است.

دکتر ستاری - چند دقیقه از وقت آقای دکتر تجدد استفاده می‌کنم.

دکتر تجدد - می‌توانند از دو سه دقیقه وقت بنده استفاده کنند.

رئیس - بفرمائید.

دکتر ستاری - دریای خزر متعلق به همه مردم ایران است و همگان باید از آن به نحوی متناسب بهره ببرند. هر اندازه در این سواحل تأسیسات رفاهی همگانی و ارزان قیمت بیشتر ایجاد شود و توجهی کافی مبذول گردد خدمتی است ارزشمند به همه ایرانیان و در نتیجه گروهی انبوهتر قادرند از مزایای دریا استفاده کنند. متأسفانه شاهد هستیم که حتی آخرین گذرگاههی تنفسی این نعمت خدادای نیز به وسیله عده‌ای معدود در شرف بسته شدن است و دیگر چندان راهی برای استفاده همگانی وجود ندارد. تجدیدنظر در این مسئله و گشایش مفر و راههای بهره برداری بیشتر از چنین طبیعت سالم و شادی آفرین، به منظوراستفاده عموم گامی است مردمی و در خور ستایش که می‌باید بی چون و چرا در انجامش تلاشی سازنده صورت گیرد. در همین زمینه باید از رودخانه هائی که در حقیقت می‌بایست به این استان جلوه و طراوتی خاص ببخشد مطالبی عنوان گردد. با اینکه رودخانه مظهر با شکوه طبیع تلطیف هوا و بهداشت محیط زیست می‌گردد، متأسفانه در استان گیلان به ویژه شهر رشت، با همه برخورداری از رودخانه‌های متعدد، تنها بعلت عدم ساحل سازی و رعایت نکردن حداقل بهداشت، نقاط مزبور به جای گردشگاه به کثیف ترین و آلوده ترین نقاط مبدل شده و کار بجائی رسیده که عدم آنها بهتر از وجودشان شده است. با اینکه در این زمینه بارها بحث به میان آمده و برای همگان اهمیت آن روشن شده که لزوم توجه به این مسئله حیاتی، اضافه بر افزایش زیبائی شهر، به ویژه در تأمین بهداشت محیط زیست نیز اثری فوق العاده دربردارد و می‌باید بدون لوث مسئولیت هر سازمان و دستگاهی که دراین مورد باید تصمیم بگیرد، مطالعات و خدمات را به طریقی به مرحله اجرا درآورد ولی هنوز گامی مؤثر در این مورد برداشته نشده و سازمانهای مختلف هر یک دیگری را موظف به انجام چنین اقداماتی میدانند.

از نوسازی شهرها، مشکلات مسکن، مسائل کارمندان، کمبود وسایل تفریحی و ورزشی برای جوانان، ترافیک سنگین شهرها بعلت کمبود خیابانهای داخل شهر و خطوط کمربندی، عدم تناسب ظرفیت هتلها با مسافرینی که به این استان جهت تفریح و استراحت می‌آیند که در بسیاری اوقات منجر به بیتوته کردن آنها در گوشه و کنار خیابانها می‌شود، مشکلاتی که طرح جامع شهر برای نوسازی مناطق به وجود آورده، تنگناهایی که در زمینه کشت و برداشت محصولات ویژه منطقه گیلان برای روستائیان وجود دارد و بسیاری از مسائل نظیر دیگر درمیگذرم چون به کرات و به تفصیل بشرح آنها پرداخته‌ام، و لازم است با کار بیشتر و بالا زدن آستینها، همکاری مشارکت و خودیاری مردم و آموزش دادن به آنها ومساعدت، دلسوزی بیشتر و همراهی مسئولین علاقمند به تدریج به رفع آنها پرداخت، چنانچه نهضت تعاون و خودیاری به ویژه در نزد روستائیان به منظور رفع نیازمندیها ونوسازی چهره روستاها و شهرها حاصل شده و امیدواری زیادی را نیز فراهم آورده است.

تنها آنچه که در پایان عرایضم می‌باید به آن توجه شود، اینکه در انجام خدمات و وظایف مسئولیت بیشتری احساس گردد اجرای کارها از سوی مسئولین با پیگیری افزونتری دنبال شود و با برنامه ریزیهای حساب شده سعی گردد اعتبارات حاصله تنها به دلایل کمبود نیروی انسانی و یا پاره‌ای از محظورات دیگر بلااستفاده نمانده و با همه نیازهای موجود قسمت اعظم آن به مرکز منتقل نگردد. زیرا زمان، زمان کار و کوشش، خدمت به جامعه و استفاده از برنامه‌های سازنده و بهره گیری از نیروهای خلاق و بی نظر است که خوشبختانه بیش از هر دوره‌ای اکنون این تفاهم و صمیمیت بین مردم و مسئولین اجرائی وجود دارد و غیر از این هم نمی‌تواند باشد. برای رسیدن به مقصود هیچ حقیقتی بهتر و گویاتر از آنچه که شهبانوی مفخم ایران زمین فرموده‌اند نمی‌تواند باشد:

«خدمت به مردم بهترین لحظات زندگی منست»(احسنت)

رئیس - آقای دکتر تجدد بفرمائید.

دکتر حسین تجدد - جناب آقای رئیس، همکاران گرامی هفته گذشته روزهای اول و دوم و سو تیرماه به دعوت جناب آقای معتمدی وزیر محترم پست و تلگراف و تلفن ریاست معظم مجلس شورای ملی به اتفاق اعضای کمیسیون‌های پست و تلگراف و تلفن و برنامه و بودجه مجلس شورای ملی از تأسیسات پستی و مخابراتی استانهای کرمانشاهان و همدان به ویژه ایستگاه زمینی ماهواره مخابراتی اسد آباد و همچنین از آثار باستانی و پیشرفتهای عمرانی این دو استان بازدید کردند (احسنت)

در جریان این مسافرت علاوه بر وزیر محترم پست و تلگراف و تلفن و همکاران ایشان جناب آقای امیر پرویز استاندار محترم کرمانشاهان و جناب آقای خدایاری استاندار محترم همدان نهایت کوشش و حسن تدبیر را در تنظیم برنامه‌ها و استفاده صحیح از اوقات اعضای هیئت به کار بردند. در کرمانشاهان از تأسیسات پستی و مخابراتی از مرکز مایکروویو و دستگاهای تلکس بازدید بعمل آمد و همچنین از آثار باستانی طاق بستان و بیستون بازدیدشد.

یکی دیگر از نقاطی که در کرمانشاهان مورد بازدید قرار گرفت کارخانه خانه سازی قطعات پیش ساخته به نام«لارج پانل» بود که ظرفیت تولید آن بسیار زیاد است و در زمره بزرگترین کارخانه‌های خانه سازی محسوب می‌شود.

همچنین از گروه صنعتی غرب و کارخانه سیمان که دو هزار تن در روز تولید دارد بازدید بعمل آمد. یکی دیگر از مشاهدات هیئت در کرمانشاه بازدید از شیرخوارگاه معتضدی بود که با همت و کوشش دوست و همکار عزیزمان جناب آقای معتضدی نماینده محترم کرمانشاه ایجاد شده است این شیرخوارگاه در زمینی به مساحت پنج هزار متر با دو هزار متر زیربنا در بهترین نقطه کرمانشاه ایجاد شده و با تجهیزات و پرسنل کافی که دارد بزرگترین کمک به کودکان و شیرخواران بی سرپرست است و من از سوی همکاران این خدمت بزرگ اجتماعی را به ایشان تبریک می‌گویم (احسنت).

در ضیافت شامی که از سوی جناب آقای امیر پرویز استاندار محترم کرمانشاهان در باشگاه برق منطقه‌ای ترتیب داده شد سر میز شام جناب آقای استاندار از پیشرفتهای عمرانی استان در عصر انقلاب سخن گفتند و متقابلاً ریاست معظم مجلس شورای ملی از اهمیت این قبیل بازدیدها و مشاهده پیشرفتهای مملکت به وسیله نمایندگان مردم پاسخ گفتند و در پاسخ به چند تن از مسئولان ادارات که به مناسبت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی خدماتی انجام داده بودند و باخذ نشان مفتخر شده بودند به وسیله ریاست محترم مجلس شورای ملی نشانهای آنها داده شد.

در مسیر راه کرمانشاها به همدان در «کنگاور» از آثار باستانی معبد آناهیتا بازدید بعمل آمد و فوق العاده مورد توجه قرار گرفت. در این محل ریاست معظم مجلس شورای ملی با نمایندگان انجمنهای ملی و مردم مدتی به گفت و شنود پرداختند در همدان یکی از مهمترین قسمت برنامه این بازدید سه روزه بازدید از ایستگاه زمینی ماهواره مخابراتی اسدآباد بود.

ایستگاه زمینی ماهواره مخابراتی اسدآباد برای ارتباط تلفنی، تلگرافی، تلکس، رادیوئی و تلویزیونی بین المللی مورد استفاده است.

ایستگاه زمینی اسدآباد در ۵۷ کیلومتری همدان در کنار شاهراه همدان کرمانشاه و در دشت اسد آباد قرار دارد این ایستگاه یکی از جلوه‌های مهم پیشرفتهای مخابراتی کشور در عصر انقلاب می‌باشد. این ایستگاه هفدهمین ایستگاهی است که در دنیا ایجاد شده و کشور ما دومین کشور آسیائی است که توانست از سیستم ماهواره‌ای استفاده نماید.

مخابرات ماهواره‌ای یکی از نتایج مهم تحقیقات فضائی است که ماهواره‌ای به فضا پرتاب شده و در مدار زمین تقریباً به موازات خط استوا فاصله سی و شش هزار کیلومتری زمین قرار داده می‌شود.

برای استفاده از ماهواره‌های مخابراتی لازم است در زمین ایستگاههای مخابراتی وجود داشته باشد که با فرستنده و گیرنده‌های مخصوص کار کند تا مکالمات و مخابرات و برنامه‌های رادیوئی و تلویزیونی را به ماهواره ارسال داشته و از راه ماهواره به سایر نقاط بفرستد و همچنین مکالمات و مخابرات و برنامه‌ای که از طرف کشورهای دیگر فرستاده می‌شود دریافت دارد.

ایستگاههای زمینی هر کشور با سیستم‌های مایکرویو یا کابل به شبکه مخابراتی داخل کشور مرتبط می‌شود. ایستگاه زمینی مخابرات ماهواره‌ای اسدآباد دارای دو آنتن است. ساختمان ایستگاه زمینی مخابرات ماهواره‌ای اسدآباد و نصب دستگاههای فنی آنتن اول برای کار با ماهواره مخابراتی اقیانوس اطلس و برقراری ارتباط تلویزیونی، تلفنی و تلکس با کشورهای اروپای مرکزی امریکا در دوازدهم مهر ۲۵۲۸ شاهنشاهی یعنی ۸ سال قبل با تمام رسید و مورد بهره برداری قرار گرفت و کار دستگاههای آنتن دوم ایستگاه زمینی مخابرات ماهواره‌ای اسدآباد در اواسط سال ۲۵۳۲ شاهنشاهی یعنی ۴ سال قبل آغاز شد و برای اولین بار مراسم گشایش و برنامه‌های بازیهای آسیائی تهران در ۲۰ شهریور ۲۵۳۳ به وسیله این آنتن از طریق ماهواره مخابراتی اقیانوس هند برای کلیه کشورهای جهان بویژه مردم کشورهای آسیائی و نیز کشورهای حوزه خلیج فارس پخش گردید.

سیزده سال قبل یعنی از سال ۲۵۲۳ ارتباط مایکروویوی در ایران وجود نداشت و اولین خط مایکروویو ایران به طول تقریباً ۱۰۰ کیلومتر و شامل سه ایستگاه بین تهران و ایستگاه گیرنده بی یم حلقه دره واقع در ۱۹ کیلومتری جاده کرج قزوین مورد بهره برداری قرار گرفت و گفته می‌شود اکنون ما بیست هزار کیلومتر خطر مایکروویو داریم همزمان با آغاز بنای ایستگاه زمینی اسدآباد خط مایکروویو ۱۲۰۰ کالی تهران اسد آباد نیز با هفت ایستگه برای اتصال و مرکز اسدآباد به مراکز بهره برداری در تهران احداث شد. این خط مایکروویو در مسیر خود دارای ایستگاههای رله می‌باشد که علاوه بر فراهم نمودن امکانات مخابراتی گوناگون برای شهرهای واقع بر روی مسیر امکان مبادله برنامه‌های تلویزیونی و همه نوع مخابرات با خارج از کشور در آن پیش بینی شده است (صحیح است).

یکی دیگر از نقاطی که بازدید شد ایستگاه مایکروویو «باربند» همدان است که در ۴۵ کیلومتری همدان در یکی از بلندترین نقاط این منطقه قرار دارد و مسئولان و کارکنان این ایستگاه طرز کار دستگاهها را تشریح کردند که فوق العاده جالب بود همچنین در همدان کلاس آموزش پست با حضور وزیر محترم پست و تلگراف و تلفن و به وسیله ریاست معظم مجلس شورای ملی گشوده شد (احسنت).

دیگر از نقاطی که هیئت در همدان مورد بازدید قرار گرفت «گنج نامه» بود در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان در انتهای دره عباس آباد در دامنه کوه از دو سنگ نبشته داریوش کبیر و خشایار شاه که بنام گنج نامه خوانده می‌شود بازدید کردیم و این همان محلی است که داریوش کبیر و خشایارشاه با سپاهین خود از آن عبور کردند و یادگاری از دوران مجد و عظمت دیرین ما در دل تاریخ است.

آخرین محلی که مورد بازدید هیئت قرار گرفت غار علی صدر است که در ۱۲۵ کیلومتری شمال همدان در کنار روستای علی صدر قرار دارد. این غار یکی از شگفت انگیزترین مناظر طبیعی ایران به شمار می‌رود که در عمق زمین در دل سنگها به وجود آمده است. غار مزبور بسیار طولانی و چند دریاچه به هم پیوسته به آبی زلال و صاف در آن واقع است. گفته می‌شود این غار بیش از ۱۱ کیلومتر طول دارد که در آن با قایقهای تفریحی گردش می‌کنند واعضای هیئت هم با قایقهای تفریحی در دریاچه‌ها گردش کردند قسمتی از این غار سیم کشی برق شده و بقیه آن بعداً خواهد شد. بدون تردید این غار همپای مهمترین غارهای موجود جهان است و یکی از جلوه‌های زیبا و دل انگیز و نادر در طبیعت به شمار می‌رود و من از همه همکاران تقاضا می‌کنم که بروند این غار را ببینند و به عظمت کار طبیعت بیاندیشند ولی متأسفانه در این محل هیچگونه مهمانسرا و هتلی موجود نیست و برای جلب توریست امکاناتی فراهم نشده و اگر در این محل مهمانسرا و هتل و تأسیسات رفاهی ایجاد شود غار علی صدر به صورت یکی از مهمترین مراکز جذب جهانگرد درخواهد آمد و من توجه وزارت اطلاعات و جهانگردی را به این موضوع مهم جلب می‌کنم و حتی می‌خواهم عرض کنم که وزارت اطلاعات و جهانگردی در اینباره تابحال خیلی کوتاهی کرده است و این غار خیلی مشابه رودخانه زیرزمین دیزین لند آمریکاست که مصنوعاً ایجاد شده.

درخاتمه امیدوار هستیم که مسئولان اجرائی مملکت بیش از پیش در تحقق هدفهای رهبر بزرگ مملکت بکوشند و ما نمایندگان را در جریان کوششها و فعالیتهای خود قرار دهند (احسنت).

رئیس - آقای کاشفی بفرمائید.

محمد حسین کاشفی - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، اعضای محترم هیئت دولت، دوستان عزیز مطبوعاتی، کاشفی نماینده نیشابور مطالبی معروض می‌دارد نماینده مردم شهری که بزرگترین افتخارش این است که در راه نظام شاهنشاهی ایران و حفظ استقلال و تمامیت ارضی مملکتش فداکاری زیادی نموده و جانبازی فراوانی داشته است (احسنت) نماینده مردم شهری که در طی قرون و اعصار صورتش از سیلی روزگار نیلی شده ولی بردامن کبریایش گردی ننشسته است (احسنت) و بالاخره نماینده مردم شهری که وقت نقاب تاریخ را به یک سو می‌زند و چهره قوی و ملی خویش را از پشت پردة تاریک تاریخ بیرون می‌کشند می‌بینند که چه مقام شامخ و مرتب والا و بالایی از لحاظ غرائز اجتماعی و ملی داشته است، بعنوان نمونه موقعی که موکب مبارک امام هشتم علیه السلام به مدخل شهر تاریخی نیشابور رسید، بریا یادداشت حدیث سلسله الذهب کلمه لااله اله الله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی، ۱۲ هزار قلمدان مرصع بیرون کشید شده با توضیح اینکه قلمدان مرصع در آن زمان مخصوص دانشمندان و مستوفیان و دبیران طراز اول بود، مردم این چنین شهری با دنیایی از احساس و حق شناسی به پاس من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق، از نمایندة خود خواسته‌اند که ترجمان احساسات پاک و بی شائبه آنان باشد و مراتب حق شناسی و دعاگوی آنها را از پشت این تریبون مقدس مجلس به پیشگاه با عظمت رهبر عالیقدر ایران تقدیم دارد (احسنت) و اوست که خداوند متعال را واسطه الهام احساسات خویش قرار داده و برای جلوگیری از اطالة کلام این چند سطر شعر را بعرضتان میرساند:

درود ما به شهنشه ز ساحت مجلس
بافتخار و خضوع و خلوص بسیاری (احسنت)
معین خیر و مطیع خدای و جامی خلق
شهی رئوف و خردمند و بس نکوکاری
نبوغ و فهم رضا شاه در تو مستظهر
بارث برده صفات بزرگ سرداری (احسنت)
برای ملک کیان قائدی عظیم الشأن
برای کشور جم یک زعیم پر کاری
تمسکی به کلام تو جسته و گویم
بخفته است چو کوروش بحق تو بیداری
دوام عمر تو خواهیم تا در این کشور
گل خجسته بروید بجای هر خاری
بحق حق که توئی افضل از ملوک جهان
مبرهن است چه حاجت بود به گفتاری
فدای خاک رهت جان من بود هر چند
که نیست جان مرا در پرتو مقداری
بگوی کاشفی امروز آنچه باید گفت
تو خادم شه و با میهنت وفاداری (احسنت)

عرف و سنت اجتماع ما بر این است که معمولاً مهمانخانه را مقدم بر سایر خانه‌ها می‌داریم بدین معنی که فرش و مبل و چراغ و اثاثیه و لوازم مهمانخانه را بهتر و شایسته تر انتخاب می‌کنیم تا شئون مهمان را به عمقی که در خور آن است رعایت نموده و خصیصه مهمان نوازی را که در ذات ملت ایران است به منصه ظهور برسانیم از این مسئله من می‌خواستم استنتاج کنم که شهر تاریخی نیشابور مهمانخانه استان خراسان است برای اینکه به واسطه قبول شعر او دانشمندان بزرگی چون، خیام، عطار و هنرمندی چون کمال الملک، هر سال عده زیادی مسافرین داخلی و خارجی از این شهر دیدن می‌کنند به طور خلاصه باید عرض کنم که حیثیت و شرف مملکت بستگی تام و تمام با ترقی شهر نیشابور دارد، مخصوصاً با جمبوری پیشاهنگی آسیائی که امسال با شرکت ۸ هزار نفر از پیشآهنگان برگزار می‌شود و جمبوری پیشآهنگی جهانی که در سال ۲۵۳۸ با شرکت ۲۵ هزار نفر در محل اردوی کوروش بزرگ تشکیل می‌شود. توجه به عمران و آبادانی نیشابور مخصوصاً دهات اقمار اردوگاه کوروش حائز کمال اهمیت است در این جا لازم میدانم از طرف مردم نیشابور از جناب آقای دکتر حسین بنائی ریاست محتم پیشاهنگی ایران که در نهایت درایت و کیاست شب و روز در راه پیشآهنگی تلاش می‌کنند، سپاسگزاری کنم (احسنت)، آقای دکتر بنائی خستگی احساس نمی‌کند زیرا در راه عشق به شاه و وطن و تهذیب اخلاق نسل جوان فداکاری می‌نمایند، آن کسی با بستائید که اندر همه عمربهر آسایش مردم قدیم بردارد، نیک بخت آنکه نگردد دل او هرگز شاد، مگر از خاطر کسی بار غمی بردارد (احسنت)

اینک اهم نیازمندیهای مردم نیشابور را از نظر عطف توجه دولت بشرح زیر اعلام و تقدیم مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی می‌گردد.

۱- ایجاد دانشکده شهر نیشابور در ادوار مختلف تاریخ دارای دانشگاه و مدارس عالی و مهد علم و دانش بوده است و علاوه بر ایرانیان ملل دیگر دنیا هم از سرچشمه علم و معرفت آن سیراب میشده‌اند و شهرت چشمگیرش در قرون گذشته مرهون مرکزیتی بوده که لحاظ علم و دانش داشته است برای اینکه جنبش فرهنگی او با گذشته پر افتخارش هماهنگی داشته و وضع فعلی خود به صورتی درآورده که شایسته گذشته پر عظمتش باشدبجاست که در نیشابور دانشکده کشاورزی افتتاح گردد زیرا علاوه بر اینکه از لحاظ موقعیت جغرافیائی وطبیعی وضع بسیار مناسبی دارد ایجاد دانشکده در شهری که مورد توجه توریست هاست شکوه و عظمتی خاص به این شهر تاریخی خواهد بود.
۲- ایجاد سد- عمران و آبادی و رونق و شکوفائی و تعالی وضع اقتصادی نیشابور حکم می‌کند که با امکانات علمی و تکنیکی جدید و استفاده از اصول عالی تمدن کنونی توأم گردد و رسیدن به چنین موقعیتی لازمه اش استفاده از سد برای در اختیار داشتن و مهار کردن آب است.
سد بار- در مورد سدهای نیشابور شرکت متروپولتین در چند سال قبل مطالعات کافی انجام داده و در نهایت امر احداث سدبار را بر روی رودخانه بار علمی دانسته و اقتصادی تشخیص داده‌اند در صورتی که عملی شود نیشابور عظمت دیرین خود را بازیافته و وضع کشاورزی و اقتصادی آن به کلی دگرگون خواهد شد چون از سال ۱۳۳۵ مطالعه آن در دست اقدام است انتظار و حوصله مردم سرآمده و جا دارد که نسبت به آن عطف توجه عاجلی معمول گردد.
۳- احداث تصفیه خانه آب آشامیدنی، برداشت جامعه و همه جانبه و متأثر از محیط زیست می‌تواند کمک مؤثری به صحت و سلامت مردم منطقه نماید با وجود پیشرفتهای عظیمی که تحت رهبریهای داهیانه رهبر عالیقدر مملکت بخصوص در ده سال گذشته در همه شئون سیاسی و اجتماعی و اقتصادی حاصل شده است اقدامی در نیشابور مبذول نگردیده و هنوز شهر پر جمعیتی مثل نیشابور فاقد تصفیه خانه آب آشامیدنی است و وجود املاح گوناگون مخصوصاً گچ در آب نیشابور سلامت مردم را تهدید می‌کند در این موقع که نظر دولت خدمتگذار به بهداشت و پیش گیری بیش از هر چیز معطوف است بذل عنایت در احداث تصفیه خانه مورد تشکر و امتنان اهالی خواهد بود.
۴- احداث فاضلاب- شهر نیشابور مثل سایر شهرستانهای ایران در چند ساله اخیر گسترش زیادی پیدا نموده و روز به روز وسعت و جمعیت آن افزوده می‌شود آنچه در شرایط کنونی نیاز به آن کاملاً محسوس و فقدان در آن آینده ناراحتی‌ها و خرابیهائی را باعث خواهد شد عدم وجود فاضلاب است مؤسسه پارس کنسولت در مورد طرح اجرائی شبکه جمع آوری تصفیه و دفع فاضلاب مطالعات لازم را انجام داده و در صورت تأمین اعتبار در سالجاری طرح مزبور قابل اجرا می‌باشد با عنایت به اهمیت موضوع و ارزش حیاتی آن در تأمین بهداشت عمومی تقاضای تأمین اعتبار و اجرای هر چه زودتر طرح را دارد.
۵- لزوم ساختمان مجتمع ورزشی- انقلاب سازنده ایران حکم می‌کند که جوانان مملکت برای مبارزه با مشکلات زندگی آماده شده و پرورش جسمی جوانان ایرانی در حد اعلای خود مورد نظر قرار گیرد و حصول این امر بدون تأمین امکانات غیر ممکن است چهار سال است که به نیشابور وعده ساختمان مجتمع ورزشی که عبارت از سالن کشتی، سالن ژیمناستیک، سالن پینگ پنگ، سالن کتابخانه، سالن ورزشهای بسکتبال و والیبال است داده شده و تاکنون اقدامی بعمل نیامده است و حال آنکه در دنیای امروز تنها در سایه قدرت و نیرومندی جسمی جوانان و وحدت ملی می‌توان عظمت و سرافرازی وطن را در حدی که مورد انتظار رهبر عالیقدر آن است حفظ و تأمین نمود.
۶- نقشه جامع شهر- آنچنانکه شاید و باید احتیاجات و نیازمندیهای مردم را برنگرفته و بدون تعمق و مطالعات کافی تنظیم شده است با اینحال عدم تصویب و ارسال آن مردم را در بلاتکلیفی گذاشته و امور عمرانی را بکلی مختل ساخته است سرعت در تکمیل و تصویب آن مورد تقاضای اهالی است.
۷- آسفالت راه سلطان آباد به دوغائی- این راه اصلی است و آسفالت آن سالهاست مورد تقاضای اهالی منطقه و انجمن شهرستان بوده و اولویت آن نیز به تصویب رسیده است این راه خط مشترک بین نیشابور و سبزوار و شاهرود به دوغائی و همچنین قوچان و مشهد و شهرهای مرزی است به علاوه این خط بخش وسیع سر ولایت را که دارای یک صد و هفتاد پارچه آبادی است و صدو هشتاده هزار نفر جمعیت دارد از وسط چندین قریه بزرگ و قصبه چکنه مرکز بخش سرولایت عبور می‌نماید که گرد و خاک حاصله از تردد ماشینها بهداشت اهالی قریه مزبور و هزاران محصل و مأمورین ادارات دولتی را که در کنار خط واقع است به خطر می‌اندازد و جا دارد که عطف توجه عاجلی به آن مبذول گردد.
۸- پل طالبی- احداث این پل و اولویت آن در سال ۱۳۵۲ به تصویب انجمن شهرستان و انجمن استان رسیده و اعتباری معادل مبلغ ۹۲۸۰۰۰ ریال بریا ساختن آن از محل اعتبارات خاص ناحیه‌ای تأمین شده است و مجری طرح اداره تعاون و امور روستاها بوده که پس از مطالعه و بررسی نوشته‌اند چون عرض دهانه پل از شش متر بیشتر است از استاندارد وزارت تعاون و امور روستاها خارج است اخیراً با بررسی که اداره کل تعاون و امور روستاها در خراسان نموده هزینه احداث آن را هشت میلیون ریال برآورد نموده و از دفتر برنامه و بودجه استان تقاضای اعتبار کرده است که تابحال اقدامی نشده است اجرای این طرح نهایت ضرورت را دارد در حال حاضر در فصل بارندگی به سبب جاری شدن سیلاب در رودخانه طالبی عبور و مرور ساکنان شمال رودخانه غیر ممکن و ارتباط آنان موقع بارندگی برای مدتی با شهر و دهات مجاور قطع می‌گردد.
۹- احداث و مرمت راههای فرعی و روستائی از اهم نیازمندیهای شهرستان نیشابور است و تأثیری بسیار عمیق در وضع کشاورزی و اقتصادی و رفاه و آسایش مردم دارد دهات دیزباد در بلوک زبرخان سرچاه در سر ولایت وبار در بلوک بار معدن هر یک دارای چندین هزار نفر جمعیت است و در موقع برف و بارندگی گاه اتفاق می‌افتد که چند شبانه روز ارتباط آنها با شهر و دهات اطراف قطع می‌گردد چنانچه راههای دهات مذکور ساخته شود قراء زیادی که در مسیر این راهها قرار گرفته و همچنین دهات اقمار آنها نیز از این راهها استفاده خواهند کرد اهمیت و ساختن راه بار در تشریف فرمائی سال قبل والاحضرت همایون ولایتعهد عظمی به نیشابور مرود توجه معظم له قرار گرفت واوامری در این خصوص صادر فرموده‌اند مع الوصف موضوع هنوز در بوته اجمال مانده و اقدامی بعمل نیامده است.
۱۰- تأمین برق روستاها- به یمن انقلاب پربرک و ثمربخش ایران امروز دیگر امتیاز طبقاتی در این کشور وجود ندارد و از لحاظ حقوق و قانون همه مساوی هستند و بایستی از مواهب و امکانات موجود مملکت استفاده نمایند با عنایت به اثرات عمیق برق و بهداشت و کشاورزی مردم دهات نیشابور انتظار دارند که به سهم خود از برق استفاده نمایند باتوجه به اینکه اکثراً در مسیر شبکه برق قرار دارند کار سازمانهای مربوط در مورد برق رسانی سهل و ساده خواهد بود.
۱۱- ایجاد مراکز درمانی در روستاها- در جامعه نوین ایران حداکثر تأمین درمان برای هر فردی از افراد کشور مورد انتظار است تا دور از ناراحتی‌های جسمی در تأمین زندگی سعادتمندانه خود و خانواده و بالا بردن سطح تولید و ثروت ملی بکوشد زارعی که برای درمان خود و خانواده اش مجبور باشد فرسنگها راه را طی نموده و خود را به شهر برساند از کار و کوشش بازخواهد ماند بنابراین ایجاد مراکز درمانی و رفاهی در روستاهائی که مرکزیت دارند حائزکمال اهمیت و به صرفه و صلاح مملکت است.

بیش از این تصدیع نداده مترصد عطف توجه اعضای هیئت محترم دولت در رفع نیازمندیها هستم زنده باد شاهنشاهی آریامهر- پاینده میهن (احسنت)

رئیس - آقای قاسمی بفرمائید.

غلامعلی قاسمی - جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، بامداد روز پنج شنبه دوم تیر ماه جای همای سعادت بر آذربایجان غربی سایه گستر گشت و دیدة مردم این گوشة ایران زمین بار دیگر به دیدار شاهنشاه سرزمین آریائی خود روشن شد (صحیح است) آری آذربایجانیان پس از ۶ سال به زیارت قدوم مبارک رهبر اندیشمند خود نائل گشته و سر از پا نمی‌شناختند و از سحرگاه همان روز با اینکه ساعتها به تشریف فرمایی ذات ملوکانه باقی بود مردم رضائیه و روستاهای اطراف و عشایر غیور و حتی مردم شهرستانهای دور و نزدیک استان در مسیر تشریف فرمائی شهریار خود صف بسته و دست افشانی و پایکوبی می‌کردند، من بعنوان نماینده مردم رضائیه با غرور و سربلندی در این مکان مقدس به آوای رسا عرضه می‌دارم که آذربایجان بعد از آن همه ناملایمات و آن همه دسیسه‌های بیگانگان افتخار می‌کند که به پای منجی خود و در راه رهبر توانای خویش سربازد و جان فدا سازد (احسنت).

شاهنشاه آریامهر پس از نزول اجلال به فرودگاه رضائیه و استماع خیر مقدم و گزارش جناب آقای استاندار و تیمسار فرماندهی لشکر و بازدید از پاسدار تشریفاتی در جلو صف مستقبلین با همان وسعت دید و عمق اندیشه و تیزبینی همیشگی از هر یک از طبقات سؤالاتی در خور می‌فرمودند که وسیله مسؤلان امر پاسخ بعرض می‌رسید که جزئیات سؤالات ملوکانه و پاسخهای معروضه وسیله مطبوعات و سایر رسانه‌های همگانی به آگاهی عموم رسیده است.

شاهنشاه آریامهر پس از انجام مراسم استقبال رسمی با اتومبیل روباز به طرف شهر حرکت فرمودند و درنزدیکی شهر سردخانه چهار هزار تنی را افتتاح و سپس رهسپار اقامتگاه اختصاصی شدند در مسیر شاهنشاه مردم روستاها و شهروندان صمیمانه ترین و بی ریاترین و انسانی ترین احساسات خود را نثار قدوم مبارک شهریار خود می‌کردند (احسنت).

بعد از ظهر همانروز بیمارستان پهلوی شیر و خورشید وهنرستان صنعتی و انستیتو تکنولوژی رضائیه و نمایشگاه نمودارهای عمرانی استان که در تالار شهرداری رضائیه برپا شده بود مورد بازدید شاهنشاه قرار گرفت و قبل از ظهر روز بعد به شهرستانهای خود و شاهپور عزیمت فرمودند و بعد از ظهر همانروز شاهنشاه آریامهر از کارخانه آجر ماشینی و دانشکده‌های کشاورزی و دامپروری رضائیه دیدن فرمودند.

شاهنشاه آریامهر مقرر فرموده بودند که آقایان نمایندگان و سناتورها در تمام بازدیدها افتخار حضور داشته باشند باید از پشت این تریبون درودهای برخاسته از دلهای مالامال از عشق شاه و مهر میهن نمایندگان ملت را که همواره مشمول توجهات و عنایات شاهانه می‌باشند تقدیم پیشگاه مبارکش کنم.

اوامر و راهنمائیهای مدبرانه رهبر اندیشمند ایران در این بازدید متوجه تمام زمینه‌ها به ویژه نقش سازنده تعاونیهای سالم از جمله تعاونیهای مسکن بود که می‌تواند عامل مؤثری برای رفع مشکل کمبود مسکن گروههایی از کارمندان و کارگران باشد.

و نیز گسترش خدمات درمانی و تربیت نیروی انسانی لازم در این رشته برای ارائه هر چه بیشتر و بهتر این خدمات، همچنین توسعه مؤسسات آموزش عالی و فنی برای ورود جوانان مستعد به این نوع مؤسسات به منظور کسب دانش و مهارت فنی با کیفیت مطلوب برای ایفای نقش اجتماعی و انجام وظیفه ملی خود در صحنة زندگانی جامعة ایرانی، توجه به استعدادهای طبیعی و بهره گیری کامل از داده‌های طبیعت.

آذربایجان باختری به ویژه رضائیه این روزها بسی سربلند و مباهی بود که شاهنشاه عظیم الشأن بر خاکش نهاده که عنایات کریمانه اش را شامل حالش بسازد.

رضائیه به نام نامی رضا شاه کبیر مفتخر است و مردمش به شاهنشاه آریامهر سرسپرده و جانباز، آنچه داشت در طبق اخلاص تقدیمش کرد و آنچه را نیاز است از توجهات ملوکانه اش خواستار است. باشد که این شهر کهن زمان که بنامی بس بزرگ در تاریخ معاصر مباهی است بحد شایستگی برسد. و دستهای مردم مرزبان و غیورش که دائماً به دعا و در بقای سلطنت خاندان جلیل پهلوی بلند است بلندتر و دنیایشها به درگاه احدیت هر چه صمیمانه و بی ریاتر گردد.(احسنت)

در خاتمه افتخار دارم از سوی مردم شاهدوست و میهن پرست آذربایجان باختری به مناسبت این موهبت بزرگ مراتب سپاس عمیق و حق شناسی قلبی جانبازان شاهنشاه آریامهر را از این مکان مقدس به پیشگاه همایونی تقدیم داشته بقای عمر و دوام سلطنت شاهنشاه آریامهر خاندان جلیل پهلوی را از درگاه خداوند بزرگ مسئلت نمایم (احسنت).

رئیس - آقای عبدالطیف شیخ الاسلامی بفرمائید.

عبدالطیف شیخ الاسلامی - جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، قبل از شروع مطالبم یکی دیگر از ابتکارات خداپسندانه خاندان جلیل پهلوی (حمایت از خانواده‌های بی سرپرست را) نام می‌برم این ابتکاربشر دوستانه را مردم ایران با غرور زاید الوصفی باوارج می‌نهد و گرامی میداند، خاندان جلیل پهلوی از پنجاه سال پیش تاکنون نه تنها برای ایران بلکه برای جهان و جهانیان و عالم انسانیت منشأ خیر و برکت بوده و هستند، درود به بزرگ رهبر ایران بزرگ خاندان جلیل پهلوی که همه و همه برای ایران و ایرانی فخر آفرین بوده و هستند (احسنت).

مطالبی را که می‌خواهم بعرض برسانم در دو جهت است که نمی‌شود گفت جهات مخالف چون هر پیشرفت و جهشی خالی از اینگونه ضد و نقیضهای ظاهری نست و در واقع بیشتر از یکنواخت بودن برای سرنوشت هر ملتی جای امید است بدواً به مسافرت اخیرم به استان کردستان و شهرستان مریوان حوزه انتخابیه‌ام اشاره می‌کنم، در سنندج برای عرض تشکر از تیسمار سرلشکر علیزاده استاندار محترم استان کردستان در مورد کمک و راهنمائی‌هایی که در به مصرف رساندن اعتبارات عمرانی مخصوص نمایندگان مجلس نموده بود به استانداری رفتم برحسب تصادف اعضای انجمن شهرستان و عده‌ای از اهالی برای بازدید از فعالیتهای انجام شده تولیدی و صنعتی سنندج با تیمسار استاندار عازم بودند من هم در معیت ایشان رفتم واقعاً امیدوار کننده بود مخصوصاً در مصاحبه‌هایی که با تیمسار بعمل آمد اظهار داشت که در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر استان کردستان را یک استان کوچک صنعتی می‌کنم بعضی از این فعالیتها را در همان جا یادداشت نموده که بعرض همکاران محترم خواهد رسید چون ما وظیفه داریم همچنانکه نارسائیها را بازگو کنیم فعالیت مسئولین مملکتی و کارهای اساسی و انجام شده را نیز بازگو نموده تا هم مقامات عالیه مملکت و هم مردم ایران بداند که در ایران چه شده و چه می‌شود ـ در مریوان هم در معیت جناب سرهنگ کلانتری فرماندار مریوان و عده‌ای از رؤسای ادارات برای بازدید از کلاس کارآموزی زنبورداری در سروآباد رفتیم در این کلاس ۴۲ نفر به مدت ۶ هفته مشغول کارآموزی هستند مسئولین اداره کشاورزی و ترویج با نهایت علاقه به کار خود مشغول هستند یکی از زنبورداران محلی اظهار داشت که درآمد سال گذشته من از زنبورداری ۳۰۰،۰۰۰ ریال بوده در صورتی که این مبلغ برای یک زنبوردار محلی کوچک بسیار سرسام‌آور و تعجب است بنده به عنوان یک ایرانی حق‌شناس از علاقه و فعالیت تمام مسئولین اجرایی استان کردستان به ویژه تیمسار سرلشکر علی‌زاده استاندار محبوب و محترم استان کردستان سپاسگزارم و موفقیت هر چه بیشتر ایشان را که به پیروی از منویات مبارت شاهنشاه نهایت جدیت و تلاش را برای عمران استان کردستان و برای به ثمر رساندن اهداف بزرگ شاهنشاه آریامهر نموده‌اند از خداوند توانا مسئلت می‌نمایم. (احسنت)

مطلب دیگری که می‌خواستم به عرض برسانم عدم توجه وزارت راه و وزارت نیرو به خواسته و نیازهای مردم مریوان که از اوائل افتخار خدمتگذاریم در مجلس شورای ملی بارها و بارها آنها را یادآوری نموده و استدعای عطف توجه را نموده‌ام.

متأسفانه تاکنون توجهی به آن نشده برای نمونه عرض می‌شود ـ دو سال پیش آسفالت سرد قسمتی از راه مریوان سنندج شروع شده و می‌بایست تاکنون تمام شده باشد متأسفانه از پارسال کار آنها تعطیل شده وخبری از آسفالت نیست ـ تغییر مسیر در حدود ۴۰ کیلومتر دیگر همان راه هم بلاتکلیف است ـ راه دوآب پلنگان که ۶۰ هزار نفر جمعیت منطقه ژوارد در سال ۷ ماه ارتباطشان حتی با درمانگاه قطع است جزو برنامه‌های زمان‌بندی شده برنامه پنجم بوده از آن هم خبری نیست استفاده از آب دریاچه آریامهر مریوان و حفر ۶۷ چاه عمیق که مژده آن را داده‌اند با وجود یکه در بودجه سال ۳۶ تأمین اعتبار شده از آن خبری نیست.

در مورد راه‌ها اخیراً نامه به اینجانب نوشته شده که برای تأمین اعتبار به سازمان برنامه و بودجه فرستاده شده. از جناب آقای نخست‌وزیر استدعا دارد مقرر فرمایند که به این موارد که برای یک شهرستان مرزی ضرورت حیاتی دارد توجه شود وقتی جاده که شروع شد حتماً تأمین اعتبار شده بعد شروع شده است باز هم استدعا دارد که توجه بیشتری به عرایض بنده بفرمایید اگر تأمین اعتبار هم نشده دستور فرمایید که بشود اینک فعالیت‌های عمرانی انجام شده استان کردستان به عرض می‌رسد.

در شهر سنندج.

  • ساختمان و ایجاد کارخانه لباس‌دوزی از طرف سازمان شاهنشاهی و خدمات اجتماعی با ظرفیت یک‌هزار دست در روز.
  • ساختمان و ایجاد کارخانه نخ آکرولیک از طرف بخش خصوصی.
  • ساختمان و ایجاد کارخانه یخ‌سازی از طرف شرکت رواق.
  • دو کارخانه تولید اکسیژن از طرف اکسیدژ و شرکت گاز اکسیژن غرب.
  • کارخانه فلز کاری و بلوک سازی از طرف شرکت فش.
  • کارخانه قند حبه‌ای و کله‌ای.
  • کوره آجر فشاری و ماشینی از طرف آقای ادب در شرف ساختمان است.
  • کارخانه نان ماشینی به ظرفیت دو تن در روز به وسیله آقای کمالی.
  • کوره آجرپزی هوفمن از طرف شرکت سهامی زراعی فرح.
  • چهار کارخانه سنگ بری مدرن و وسیع.
  • کارخانه آرد سادات.
  • کارخانه تولید درب و پنجره و میز و صندلی و لوازم خانگی از طرف آقای ملکی.
  • چهارکارخانه موزاییک سازی.
  • دو مرکز پرورش طیور به ظرفیت یک‌صد و بیست هزار قطعه مرغ در سال از طرف وزارت کشاورزی.
  • یک مرکز پرورش طیور از طرف بخش خصوصی سالیانه یک‌صد و پنجاه قطعه مرغ.
  • ایجاد سردخانه سه هزار تنی.
  • تأسیس یک کارخانه سیمان به ظرفیت دوهزار تن در روز با سرمایه بخش خصوصی و بانک توسعه صنعتی در شرف انجام می‌باشد که در تأمین سیمان استان بسیار مؤثر خواهد بود.

در بخش کامیاران دو کوره آهک پزی و یک کارگاه موزائیک سازی در شهرستان مریوان، یک کوره آجر فشاری به وسیله شرکت سرشیو و یک کارخانه لپه سازی و در قروه یک مرکز مرغداری به ظرفیت یکصدو پنجاه هزار قطعه در سال ویک مرکز دامداری و یک کارخانه قند حبه در شهرستان بیجار، یک کوره آجرفشاری و ماشینی ویک کارخانه نان ماشینی و در شهرستان سقز یک مرغداری با ظرفیت یکصد هزار قطعه مرغ در سال و یک کارخانه لپه سازی و یک کوره آجری و دو کارگاه موزائیک سازی در شهرستان بانه، سه کارخانه لپه سازی و دو کارگاه موزائیک سازی و یک واحد مرغداری با ظرفیت شصد هزار قطعه مرغ در سال ایجاد شده.

سه هزار واحد دامداری در دیواندره و چهار واحد دامداری در سنندج از طرف بخش خصوصی ایجاد شده است.

ضمناً برای تأمین نیروی انسانی صنایع انستیتو تکنولوژی و هنرستان صنعتی در شهر سنندج

  • هنرستان صنعتی در سقز.
  • هنرستان حرفه‌ای در دهگلان.
  • صندوق کارآموزی ثابت در سنندج، کامیاران، سقز.
  • صندوق کارآموزی سیار در بیجار، دیواندره ایجاد گردیده است.

ضمناً کارگاه رنگرزی و بافندگی در شهرهای سنندج، بیجار، سقز به وجود آمده که برای تثبیت رنگ قالی و حفظ صنایع سنتی استان مؤثر است.

دربارة فرش اقدامات وسیعی انجام شده علاوه بر ایجاد کارگاههای رنگرزی در شهرستانهای مختلف درحدود یک هزار دار قالی بافی در روستاها و شهرها و شرکتهای سهامی زراعی و ندامتگاه شهربانی نصیب شده است.

در خاتمه سعادت و کامیابی ملت ایران را تحت رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر از خداوند بزرگ و توانا مسئلت می‌نمایم.(احسنت)

- تقدیم ۵ لایحه به وسیله تیسمار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۳- تقدیم ۵ لایحه به وسیله تیسمار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس - وارد دستور می‌شویم تیمسار کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان - با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم پنج لایحه بشرح زیر تقدیم میکننم و دربارة لایحه پنجم تقاضای فوریت دارم.

۱- لایحه الحاق یک بند به مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۲- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶۹ اصلاح ماده ۷۰ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۳- لایحه اصلاح مواد ۹۰ و ۹۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۴- لایحه اصلاح قانون پرداخت پاداش ماهانه سرهنگهای پزشک مصوب اردیبهشت ماه ۲۵۳۳.
۵- لایحه شمول قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی (نیروهای مسلح شاهنشاهی) مصوب ۲۵۱۴ به شرکتهای تابعه و وابسته وزارت جنگ

- طرح و تصویب فوریت لایحه شمول قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی (نیروهای مسلح شاهنشاهی) مصوب ۲۵۱۴ به شرکتهای تابعه و وابسته وزارت جنگ

۴- طرح و تصویب فوریت لایحه شمول قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی (نیروهای مسلح شاهنشاهی) مصوب ۲۵۱۴ به شرکتهای تابعه و وابسته وزارت جنگ.

رئیس - لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود و لایحه پنجم که نسبت به آن تقاضای فوریت شده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون شمول قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی (نیروهای مسلح شاهنشاهی) مصوب ۲۵۱۴ به شرکتهای تابعه و وابسته وزارت جنگ.

ماده واحده- از تاریخ تصویب این قانون کارکنان شرکتهای تابعه و وابسته وزارت جنگ نیز مشمول مقررات قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای انتظامی (نیروهای مسلح شاهنشاهی) مصوب ۲۵۱۴ خواهند بود.

نخست وزیر وزیر امور اقتصادی و دارائی وزیر جنگ - امیر عباس هویدا هوشنگ انصاری ارتشبد رضا عظیمی.

رئیس - نسبت به فوریت این لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) به فوریت لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح بندهای الف و د ماده واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلات آموزشگاه فنی الکترونیک و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح بندهای الف و د ماده واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلات آموزشگاه فنی الکترونیک و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش یک فوریتی اصلاح بندهای الف و د مادة واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۲۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۶۰۰ مورخ ۲۵۳۶/۳/۲۲ راجع به اصلاح بندهای الف و د ماده واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک را که در جلسه ۲۵۳۶/۳/۲۲ به مجلس شورای ملی تقدیم و فوریت آن در همان جلسه تصویب و به شمارة ۶۴۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بندهای الف و د مادة واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک.

ماده واحده- بندهای الف و د ماده واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک مصوب خرداد مه سال ۲۵۳۰ شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح و از تاریخ ۲۵۳۴/۱/۱ قابل اجرا است.

الف- در سال اول تحصیل از حقوق مقرر در مورد دانش آموزان آموزشگاههای درجه داری ارتش شاهنشاهی.
د- هنرآموزان و فارغ التحصیلان این آموزشگاه از مقررات آئین نامه فوق العاده سختی خدت کادر تخصصی نیروی هوائی شاهنشاهی که ناظر بر هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاههای فنی نیروی هوائی شاهنشاهی می‌باشد با رعایت سایر مقررات و روشهای مربوط استفاده خواهند نمود.
تشخیص مشاغل تخصصی و طبقه بندی آنها با نیرو یا سازمان مربوط می‌باشد.

مخبر کمیسیون نظام- عبدالحسین تژده.

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۲۴ با حضور آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح بندهای الف و د مادة واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک را که فوریت آن تصویب گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی- محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز ۲۵۳۶/۳/۲۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح بندهای الف و د مادة واحده قانون مزایای هنرآموزان و فارغ التحصیلان آموزشگاه فنی الکترونیک را که فوریت آن تصویب گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را درتأیید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه برقراری مستمری دربارة آقای محمد حسین ریاضی آموزگار بازنشستة دبستانهای تهران و ابلاغ به دولت

۶- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه برقراری مستمری دربارة آقای محمد حسین ریاضی آموزگار بازنشستة دبستانهای تهران و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه برقرار مستمری درباره آقای محمد حسین ریاضی آموزگار بازنشسته دبستانهای تهران برای اخذ رأی نهایی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون برقراری مستمری دربارة آقای محمد حسین ریاضی آموزگاه بازنشسته دبستانهای تهران.

ماده واحده- به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود به پاس خدمات گذشته آقای محمد حسین ریاضی آموزگار بازنشسته دبستانهای تهران از اول شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی به طور مستمر ماهانه مبلغ ۱۶۱۴۶ ریال بعنوان حقوق بازنشستگی از محل اعتبار بودجه آن وزارتخانه تأمین و به نامبرده پرداخت گردد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز شنبه بیست و یکم خرداد ماه دو هزار و پانصدو و سی و شش شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیها «آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۰۳ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

-اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶(۲۵۲۶) و ابلاغ به دولت

۷-اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶(۲۵۲۶) و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه الحاق یک تبصره بماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ (۲۵۲۶) مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون الحاق یک تبصره بماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶(۲۵۲۶).

ماده واحده- تبصره ذیل ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۲۸ اسفند ماه ۲۵۲۵ و اصلاحیه‌های آن بعنوان تبصرة یک منظور گردد و عبارت زیر بعنوان تبصره ۲ به آن الحاق و یک بندبعنوان بند ۸ به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ (۲۵۲۶) اضافه می‌شود.

الف- تبصره ۲- بنیاد پهلوی و مؤسساتی که تمام سرمایه آن متعلق به بنیاد نامبرده می‌باشد به طور کلی از پرداخت حق تمبر موضوع مادة فوق معاف می‌باشند. مفاد این تبصره از اول سال ۲۵۳۶ به بعد قابل اجرا می‌باشد.
ب- بند ۸- کلیه وسائط موتوری متعلق به وزارت دربار شاهنشاهی اعم از اتومبیلهای وارد شده به کشور یا مونتاژ یا ساخته شده در کشور، از پرداخت عوارض اسفالت موضوع این تبصره معاف است.

قانون فوق مشتمل بر یک اده در جلسه روز چهارشنبه بیست و پنجم خرداد ماه دو هزار و پانصده و سی و شش شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

اسامی نمایندگان به شرح آتی وسیله منشی «آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۰۳ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین: آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

-اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی و ابلاغ به دولت

۸-اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی برای اخذ رأی نهایی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی وباران سنجی.

ماده واحده- میزان حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی موضوع ماده یک قانون اجازه پرداخت فوق العاده وحق الزحمه کارکنان ادارة هواشناسی مصوب دی ماه ۲۵۲۳ حداکثر تا نصف حقوق پایه یک گروه یک جدول حقوق مستخدمین رسمی کشوری به تشخیص سازمان هواشناسی کشور تعیین می‌گردد. این حق الزحمه به مستخدمین سازمان هواشناسی قابل پرداخت نیست.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه سی ام خرداد ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی و دکتر رئیسی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۰۳ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین: آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات و بودجه راجع به تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی، ابلاغ به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی

۹- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات و بودجه راجع به تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی، ابلاغ به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی.

رئیس - گزارش یک شوری تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات و بودجه مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسات ۱۵ و ۲۲ خرداد ماه ۲۵۳۵ با حضور آقایان کارپردازان مجلس شورای ملی لایحه شماره ۲۱۶ مورخ ۲۵۳۶/۳/۸ راجع به تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۶/۳/۸ تقدیم و به شمارة ۶۲۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به مدارک و اسناد و سوابق موجود مورد تصویب قرار گرفت.

اینک گزارش آن را بشرح زیربمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی.

ماده واحده- تفریغ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی به موجب صورت ضمیمه مبلغ نهصد و ده میلیون ۹۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال از حیث بودجه مصوب و هزینه‌های مربوط تصویب می‌شود.

عنوان هزینه‌ها بودجه سال ۲۵۳۵
دریافتی از وزارت دارائی طبق ماده ۱ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی ۷۵۰۰۰۰۰۰۰
طبق ماده ۲ بودجه سال ۲۵۳۵ مجلس شورای ملی ۱۶۰۰۰۰۰۰۰
هزینه‌های پرسنلی ۶۵۳۸۹۳۳۶۱
هزینه‌های اداری ۹۶۱۰۶۶۳۹
تجهیزات ۱۶۰۰۰۰۰۰۰
جمع ۹۱۰۰۰۰۰۰۰ ۹۱۰۰۰۰۰۰۰

مخبر کمیسیون محاسبات و بودجه مجلس شورای ملی- اسمعیل رحیمی لاریجانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی» خوانده شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد- بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۰۳ رأی موافق، باتفاق آراء تصویب شد، به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین: آقایان اخلاق پور- بسیج خلخالی-پیر- سید محمد کاظم جزایری-آزموده- ادیب مجلسی- سیف الله افشار- دکتر بقائی یزدی-جعفری- خسروی دارانی- اربابی اناری- بانو افشار جعفری- بنکدار پور- جلالیان-خطیبی- اردلان- دکتر تجدد- جندقی- خلیل زاده شیرازی- الموتی- دکتر بهادری-تدین- جعفر جوادی- اسحقی نژاد- امیر عشایری- بهار- تربتی- سعید جوادی- عبدالهادی آقایان- محمد اسدی- اوحدی- بهارلو-جوکار- دانشمند- بانو اما آقایان- بانو اسدی- اهری- بهبهانی- تقوی لاریجانی – بانو جهانبانی -دانشی- آلتی جعفر بای- ایلخانی- بهره مند- تقی زاده منظری- جهانشاهی- بانو داودی- آموزگار- اسکندری- بانو بابان- چلاجور-درودی-بانو اباصلتی- اسکوئی-بارک زهی-بیات- توتوچیان- دکتر چهرازی- دلخوش فومنی- بانو ابتهاج سمیعی- اشرفی- باقرزاده- پارسا- توکلی-حاتمی- دولتی- ابطحی فهلیانی- دکتر اعتمادی- باقری- پردلی- تولائی زاده- حجتی- منوچهر دهقان - ابوالهدی لنگرودی- اعظمی باوند پور- دکتر برومند-پزشکپور- جاف- حریری- دهقان نژاد- محمد صادق افتخار- بانو برومند- پزشکی- حیدرزاده امین- ذوالفقاری-اخباری- جواد افتخاری- بزرگ زاده- سید محمد جزایری- راشدی- ساگینیان- شادلو –صدر- عباسمیرزائی- قدمی- صدری کیوان- دکتر رئیسی- ستاری- دکتر صدیق اسفندیاری- دکتر عدل- قرائی-لیقوانی-رئیسی اردکانی- شریعت- صدیق زاده-بانو عدیلی- قراچورلو- دکتر رحمانی- دکتر ستوده- شریفی- بانو صنیع-عطارد- ماحوزی- رحیم زاده خوئی- سرهنگ زاده- شهابی- بانو ضرابی- مافی- رحیمی لاریجانی- سعادت فرد- شهبازی-دکتر ضیائی- قریشی- مانی- سعادت قدس نیا- شهرستانی- دکترفرزان امیری- قوامی- متولی- رضوانی- دکتر سعید- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکتر طبیب- فرمان-مجتبائی- رضوی نژاد- مهدی شیخ الاسلامی- دکتر فروزین- کاشفی- مجتهدی- شیخ الاسلامی بانه- طغیانی دولت آبادی- سید کریم کاظمی- دکتر محققی- رفعتی- دکتر شیروانی- ظفری- فلاح مقدم- محمد خانلو عشایری- رهبر- سلیمانی- ریاضی-صائبی-صفری پور- دکتر عادلی رانکوهی- قائمی- کسرائی- محمودیان- ریگی- سلیمی- منصور صادقی- عالمی- قادری-بانو کمالی آزاد-بانو مشائی – ابوالحسن عاملی- قاسم زاده- کمیلی زاده- دکتر مشیر- سیدی- صبوری یزدی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- کهن- صحرائی- عباس عطائی- دکتر کیان- معتضدی- معززی- دکتر مهر- نصیری زاده-معینی چاغروند- مهرزاد- وشمگیر- میرزالو- نواب صفا- ملکشاهی- میرعرب رضی- نوربخش دماوندی – بانون هاشمی- هاشمی میاندوآب-دکتر منصور- بانو نائینی طبا-هرزندی- منصوریان- محمد حسین موسوی- بانو نجیمی نائینی- یزدی- موسوی ماکوئی- دکتر نصیری- بانو وحیدی- یگانه.

- تقدیم لایحه فهرست اعتبارات سرمایه گذاری ثابت برنامه عمرانی پنجم کشور (تجدید نظر شده) به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۰- تقدیم لایحه فهرست اعتبارات سرمایه گذاری ثابت برنامه عمرانی پنجم کشور (تجدید نظر شده) به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس - آقای دکتر شادمان فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر شادمان (وزیرمشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) با اجازه مقام ریاست در اجرای تبصره ۴۹ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور صورت و فهرست اعتبارات سرمایه گذاری ثابت عمرانی کشور را که در قالب مبلغ ۲۸۴۸۱ میلیارد ریال در مورد تجدید نظر قرار گرفته است جهت طرح در کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

رئیس - لایحه به کمیسیون برنامه ارجاع می‌شود.

- قرائت نامه رسیده

۱۱- قرائت نامه رسیده.

رئیس - نامه‌ای از دولت رسیده است جهت اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند اه ۱۳۵۱(۲۵۳۱ شاهنشاهی) و به موجب تصویب نامه شماره ۳۸۳۴ مورخ ۲۵۳۶/۲/۲۶ هیئت وزیران، موافقتنامه اعتباری به منظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید سه قلم متعلقات ریل در تاریخ ۲۹ مه ۱۹۷۷(۲۵۳۶/۳/۸) بین راه آهن دولتی ایران و شرکت دائواینداستریال کره جنوبی با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ اعتبار: ۲۷۳۸۰۸۲ دلار آمریکائی.
نرخ بهره: ۷ درصد در سال.
مدت بازپرداخت: ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه.
هزینه بیمه:

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام- از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی.

- قرائت و دستور و تعیین موقع جلسه آینده – ختم جلسه

۱۲- قرائت و دستور و تعیین موقع جلسه آینده – ختم جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۱۰۷

روز سه شنبه ۲۵۳۶/۴/۷

۱- گزارش شور دوم اصلاح موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش شماره ترتیب چاپ ۶۷۱.

۲- گزارش شور اول تأسیس شرکت سهامی واردات و توزیع فولاد شماره ترتیب چاپ ۶۶۱.

۳- گزارش شوراول اجازه عضویت سازمان زمین شناسی کشور در کمیته جهانی تهیه نقشه زمین شناسی جهان شماره ترتیب چاپ ۶۶۰.

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه خواهد بود.

(ساعت ده و پنجاه دقیقه جلسه پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.